stekpannor

Topp 5 bästa stekpannorna

88935

Produktexperter spenaderar många timmar på forskning och testning för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna att köpa. Varje produkt här är oberoende utvald av vårt team. Om du köper något via länkar i vårt innehåll kan vi tjäna en liten provision som hjälper till att stödja vårt arbete.

Riktigt bra köksredskap är en av de bästa investeringarna du kan göra, speciellt om du gillar att laga mat eller är miljömedveten och vill investera i en riktigt bra stekpanna istället för att köpa nya varje år.

När det kommer till stekpannor kan billiga stekpannor vara frestande eftersom de har ett bra pris men å andra sidan kanske de inte håller så länge. Det finns också många olika material att ta hänsyn till, ska man välja en keramisk stekpanna, en stekpanna i rostfritt stål eller kanske en av gjutjärn? Sedan har man storleken också: ska man välja en stor eller liten stekpanna? Det finns så många val och att välja rätt produkt kan vara svårt.

Det första du bör bestämma, innan du väljer vilken typ av stekpanna som är rätt för dig är vilken typ av matlagning du vill göra, hur många människor du ska laga mat för och din kompetensnivå och dina behov. Du kanske lagar avancerade rätter som kräver jämnare värme eller kanske gör mycket långkok där du eftersteker i ugnen? En bra tumregel här är att basera ditt val av stekpanna på att välja de grundläggande pannorna först och sedan lägga till specialpannor som du önskar och behöver dem. Har du redan ett par pannor kanske du vill matcha dem utifrån design eller komplettera.

Oavsett var du r i din process har vi sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att fatta rätt beslut, lära dig hur du tar hand om din panna och vad som är viktigt att tänka på innan du gör ett köp.

1. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Stekpanna

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn
Lätta gjutjärnsstekpannor, kan det bli bättre?

Fördelar

  • Rostfritt handtag med silikonbekl√§dnad f√∂r bra grepp
  • T√•l ugnstemperatur upp till 220 grader
  • F√∂rinstekt med vegetabilisk olja
  • Fungerar p√• alla typer av v√§rmek√§llor fr√•n vedspis till induktionsspis

Nackdelar

  • Vissa anv√§ndare upplever att f√∂rinstekningen f√∂rsvinner snabbt.
  • Vissa anv√§ndare tycker att pannan snabbt blir sotig vid anv√§ndning.

√Ėversikt

Denna gjutjärnsstekpanna har bland annat vunnit bäst i test utifrån värmeegenskaper, användarvänlighet och funktion i Expressens Mitt Kök test. Med denna serie av stekpannor av äkta gjutjärn, som är så lätta i vikt så att de kan användas av alla, har Ronneby Bruk revolutionerat den klassiska gjutjärnspannan. 

Ronneby Bruks ultra light stekpanna är tillverkade av exakt samma gjutjärnssammansättning som traditionellt sandgjutna, tyngre, pannor. Att de är så lätta och lätthanterliga beror på att Ronneby Bruk under har utvecklat en för husgeråd helt ny gjuteriteknik som gör att produkterna går att gjuta mycket tunnare än de traditionellt gjutna, utan att tappa de fina stekegenskaperna hos gjutjärn.

Eftersom pannorna är så tunna blir de också upphettade väldigt snabbt, vilket sparar tid när man lagar mat. Det här kan vara en av de bästa gjutjärnsstekpannorna vi har testat och även om du inte är ett köksproffs kommer du uppskatta egenskaperna hos denna vackra och funktionella gjutjärnspanna. 

SPECIFIKATIONER

  • Material: Gjutj√§rn
  • Coating: Gjutj√§rn
  • Dishwasher: Nej
  • Works with induction: Ja
  • Unsure: Ja

2. Scanpan CTX

Scanpan CTX
Ultimat Dansk design och funktion

Fördelar

  • V√§lbalanserad
  • Har ett sk√∂nt handtag
  • Steker j√§mnt
  • Utm√§rkt att k√∂ra i ugnen

Nackdelar

  • Vissa anv√§ndare upplever att non-stick lagret slits snabbt.
  • Ett f√•tal anv√§ndare har upplevt att det uppkommit m√∂rka fl√§ckar av br√§nda p√• rester som var om√∂jliga att ta bort.

√Ėversikt

Stark design och hållbara material är vad som kännetecknar danska SCANPAN CTX stekpanna som är en exklusiv serie köksredskap för matlagningsentusiaster eller för dig som vill ha en stekpanna som håller riktigt länge. 

Denna stekpanna har vunnit titeln bäst i test flera gånger och användare på Amazon.com har gett den betyget 4.5 (av 5 möjliga). Tre år i rad har Scanpan också blivit bäst i test i Aftonbladets stora stekpannetest. 2016 och 2017 var det Scanpan CTX som tog hem segern. 

Den är tillverkad av rostfritt stål och har en keramisk beläggning och är riktigt bra non stick stekpanna. Denna stålstekpanna fördelar värmen mycket bra över hela ytan, är lätt att rengöra och ger en mycket fin stekyta. Man kan ställa in pannan i ugnen utan problem och eftersteka till perfektion. Stekpannan tål ugnsvärme upp till 260 grader, vilket är riktigt höga temperaturer. Dessutom har den hela 10 års garanti mot tillverkningsfel.  

Pannan har en lyxig finish med en elegant, minimalistisk, design. Stekpannans botten är gjord av rostfritt stål vilket också gör att den fungerar bra på induktionshällar. Scanpan ctx är en bra investering och en mycket bra köksprodukt för användning i många år framöver.  

SPECIFIKATIONER

  • Material: Rostfritt st√•l
  • Bel√§ggning: Keramiskt titan¬†
  • Diskmaskin: Ja men det rekommenderas inte
  • Fungerar med induktion: Ja
  • Ungss√§ker: Ja, upp till 260 grader¬†

3. Tefal Ceramic Control

Tefal Ceramic Control
De perfekta stekpannorna för krispiga resultat

Fördelar

  • Extremt h√•rt, rep-resistent keramik
  • Fungerar p√• alla v√§rmek√§llor
  • L√§tt att reng√∂ra

Nackdelar

  • N√•gra anv√§ndare uppplever att handtaget satt l√∂st efter ett √•rs anv√§ndning.
  • N√•gra anv√§ndare upplevde att keramikytan repades.

√Ėversikt

Denna stekpanna har fått Bäst-i-test hos ICA-kurirens test av stekpannor i mars 2016, med högsta betyg på samtliga bedömningspunkter och det är inte så konstigt.

Tefal CeramicControl är en bra stekpanna tillverkad av en motståndskraftig, keramisk beläggning som är fläcktålig och lätt att rengöra. Den hårda ytan gör det enkelt att bryna, steka och vispa och du kan använda alla typer av redskap i stekpannan utan att den skadas. Telfal stekpannan tål maskindisk men handdisk förlänger livslängden.

CeramicControl kan anv√§ndas √∂ver alla t√§nkbara v√§rmek√§llor utan att f√∂rlora sina egenskaper. Den fungerar utm√§rkt p√• en modern induktionsh√§ll s√•v√§l som en gammal hederlig spisplatta. Du kan √§ven anv√§nda stekpannan i ugnen upp till 175¬įC.

Tefal stekpannan har en smart Thermo-Spot som indikerar när stekpannan är varm nog för att börja användas genom att thermo-spoten blir röd. Söker du en stekpanna för induktionshällen är detta en av de bättre.

SPECIFIKATIONER

  • Material: Aluminium
  • Bel√§ggning: Keramiskt
  • Diskmaskin: Ja men det rekommenderas inte
  • Fungerar med induktion: Ja
  • Ungss√§ker: Ja, upp till 175¬†grader¬†

4. Mauviel M'250 Cuprinox

Mauviel M'250 Cuprinox
Fransk kvalitetsdesign för den kräsna

Fördelar

  • V√§rms upp extra snabbt
  • Utm√§rkt kvalitet och l√•ng h√•llbarhet
  • 25 √•rs garanti

Nackdelar

  • Relativt dyr.

√Ėversikt

Mauviel är ett franskt familjeföretag som grundades 1830 och ligger i Normandie i staden Villedieu-les-Poeles. Man har ett stort utbud av vackra, klassiska, kopparstekpannor och en koppargryta i samma serie.

Mauviel erbjuder 25 års garanti på alla rostfria kopparpannor så detta är verkligen varumärket för dig som letar efter hög kvalitet. Produkten har fått 4.5 i snittbetyg av Amazons användare och det är svårt att hitta någonting negativt om denna kvalitetsprodukt. Denna stekpanna, från Mauviels premiumkollektion, är kompatibel med alla typer av spis, inklusive induktion.

Den är dessutom mycket vacker att se på och inte så svår att underhålla som man kan tro när man tänker på koppar. Stekpannans insida är i rostfritt stål och tål en ordentlig rengöring medan kopparytan bör putsas med mjuk trasa.

If you use a little copper plaster every now and then, it will retain its beautiful shine and you have a quality boiler that you will be able to use for many years. In addition, it is so beautiful that you are happy to have it on the stove.

SPECIFIKATIONER

  • Material: Polerad koppar med rostfritt st√•l, gjutj√§rnshandtag¬†¬†
  • Coating: Koppar
  • Dishwasher: Nej, endast handdisk
  • Works with induction: Ja
  • Unsure: Ja, upp till 260 grader

5. Fiskars All Steel

Fiskars All Steel
De bästa materialen ger de bästa resultaten

Fördelar

  • Pannan √§r l√§mplig f√∂r alla v√§rmek√§llor, inklusive ugnen
  • J√§mn v√§rmef√∂rdelning och perfekt stekyta
  • All-round panna som klarar det mesta
  • Bra kvalitet och k√§nns stabil i handen

Nackdelar

  • Pannan slits snabbare efter maskindisk.
  • Handtagen kan bli heta under tillagningen.

√Ėversikt

Fiskars all steel 28 är idealisk för hemmakockar som uppskattar de bästa verktygen i köket. Denna finsktillverkade stekpanna har en 3-skiktsbotten som är optimerad för effektiv och jämn uppvärmning på alla spisar. 

Detta är en stekpanna i rostfritt stål med keramisk Ceratec-beläggning som leder värme extremt bra för det perfekta matlagningsresultatet. Använd extra mycket fett för att skydda pannan och få ut det bästa resultatet när du använder den. All Steel friterar vackert och ger den perfekta bryningen, vilket också gör att maten smakar bättre. Satsen passar för alla typer av spisar. Fiskars All Steel är perfekt för hemmakocken som uppskattar de bästa verktygen i köket. 

Trots att stekpannan tål tvätt i diskmaskin är handtvätt alltid skonsammare och gör så att pannan håller längre. Nonstick håller dessutom längre i sitt ursprungliga skick, om du diskar dem för hand. Låt dock pannan svalna innan du diskar. Sammanfattningsvis är fiskars all steel en perfekt all-round-stekpanna som kommer bli en god vän i köket och hålla i många år om du tar hand om den. 

 

SPECIFIKATIONER

  • Material: Rostfritt¬†st√•l
  • Coating: Createc (keramisk)¬†
  • Dishwasher: Ja men det rekommenderas inte
  • Works with induction: Ja
  • Unsure: Ja, upp till 240 grader¬†

Köp guide 

frying pan Det finns en mängd olika sorters stekpannor som är tillverkade i olika material och med olika beläggningar. Vad för slags stekpanna just du ska ha beror till största del på vilka ambitioner du har med din matlagning. Vad för typ av spis du har kan också vara relevant, då vissa typer av stekpannor inte fungerar på induktion och gasspisar kan också behöva en speciell typ av stekpanna.  

Vilka är de olika stekpannetyperna?

En stekpanna är designad med platt botten och rundade sidor, vilket gör dem perfekta för snabb matlagning med oljor över mycket hög värme. Stekpannor och stekpannor finns i olika storlekar, men typiskt stekpannor och stekpannor har inte lock. 

Gjutjärnspanna

En annan form av stekpanna är gjutjärnspannan och många tycker att det inte finns någonting bättre än gjutjärn när man ska steka en köttbit eller få riktigt bra bryning. En del hävdar till och med att smaken blir bättre av gjutjärnet. Gjutjärnspannor liknar stekpannor, den största skillnaden är skötseln och materialet de är gjorda av. Eftersom dessa pannor är gjorda av gjutjärn kan de vara ganska tunga om du inte väljer en lättviktsversion. När du väljer en gjutjärnspanna måste du vara säker på att den är förinfettad eller göra det själv.  

Sauté Pannor

Sauté Pannor är avsedd för sautéring. Hela poängen med sautering är att grönsaker ska få ett hett och stekt yttre utan att bli mjuka och att kött ska få en svedd och smakrik yta. Sautépannor är gjorda specifikt för detta och när du sautérar ska du hela tiden röra maten, ungefär som när du wokar, för att få bästa resultat. Sautépannor har en platt botten, precis som vanliga stekpannor men istället för att ha rundade sidor har sautépannor raka sidor. Med tanke på att de är djupare än en stekpanna kan sautépannor användas för flera användningsområden som att fritera och för beredning av vissa såser. 

Non-stick stekpannor 

non stick frying panVissa stekpannor är belagda med någon form av non-stickmaterial som ska förhindra att mat bränner fast i botten på pannan. De vanligaste beläggningarna är Teflon eller en keramisk beläggning och pannor av det här slaget är i regel väldigt bra allround-pannor. De är dessutom i ofta prisvärda och vägar inte särskilt mycket. 

Non-stick gör det mycket enklare att laga hälsosamma livsmedel som till exempel grönsaker eller steka en bit kött eller fågel utan att använda större mängder av olja eller smör. Många non stick-belagda stekpannor har sandwichbotten (stål och aluminium eller stål och koppar) vilket gör att de kan användas även på induktionshäll.  Non stick-stekpannor är framförallt anpassade för matlagning på lägre temperaturer som fisk, grönsaker och risrätter eftersom de är känsliga för överhettning.  Om temperaturen blir för hög kan beläggningen brännas vid och skadas. 

Eftersom¬†mat inte fastnar √§r de¬†v√§ldigt l√§tta¬†att reng√∂ra.¬†Nackdelen med denna typ av ytbel√§ggning¬†√§r att det l√§tt kan repas.¬†Andra nackdelar med non-stick √§r att de¬†slits de snabbare √§n stekpannor som¬†√§r tillverkade i andra material. √Ąven om du √§r f√∂rsiktig och aldrig anv√§nder metallredskap p√•¬†non-stick¬†bel√§ggningen¬†och handdiskar har dessa stekpannor betydligt kortare¬†livstrid¬†√§n till exempel st√•lstekpannor eller gjutj√§rnsstekpannor.¬†

Rostfritt stålstekpannor

Om en rostfri stålstekpanna tas väl om hand kan det i princip inte slitas ut. Den här sortens panna används ofta i restaurangkök, just för att hållbarheten är så bra samtidigt som de är väldigt lätthanterliga och enkla att rengöra. Den rostfria stekpannan en bra allround-panna som du kan använda till det mesta. Många stekpannor i rostfritt stål har så kallad sandwichbotten. Denna typ av botten gör att värmespridningen blir mycket snabb samtidigt som pannan är hygienisk och tålig. På grund av sin släta yta är rostfritt stål är diskmaskinsäker. Om du märker någon form av missfärgning kan du använda rengöringsmedel för rostfritt stål som återställer dess naturliga glans. Metallredskap kan användas på rostfritt stål eller aluminiumyta utan att förstöra den.  

Emaljerad gjutjärnpanna

Keramiska beläggningar är en bra isolator, så det innebär att stekpannan inte blir varm snabbt men å andra sidan behåller den värmen under en längre tid. Emaljbelagda gjutjärnspannor ger dig alla fördelarna med gjutjärn men med mindre underhåll och rengöring. Emaljerade gjutjärnspannor är lättskötta då utsidan är av blank emalj och är därför enklare att hålla ren samt att insidan är av matt emalj som gör att kärlet inte behöver oljas in. De ger en bra stekyta och ett saftigt och smakrikt resultat då ånga samlas på lockets insida och droppar ner från knopparna Det är viktigt att komma ihåg att använda träredskap eller andra verktyg anpassade för stekpannor med keramisk yta. Stekspadar i stål eller andra hårda material kan skada keramik beläggningen. 

Stekpannor av gjutjärn

frying pan cast iron

Gjutjärn är mycket tjockt och kraftigt. Trots att det tar lite längre tid att värma upp, behåller den och fördelar värmen jämnt. Om du bryner, stuvar, eller ägnar dig åt långsam matlagning och bakning eller helt enkelt vill ha köksutrustning med en livslängd som kommer överskrida din egen är den här typen av pannor det bästa valet för dig. 

En redig gjutjärnspanna håller nämligen i generationer om den tas om hand på rätt sätt och blir bara bättre med tiden. De är tunga men ger å andra sidan har de fantastiska stekegenskaper. Stekpannor i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig lite järn under matlagningen, något som är både nyttigt och smakförhöjande.  Förvara inte mat i gjutjärnskärl, dels eftersom maten kan få en ofarlig men stark järnsmak och dels för att gjutjärnet kan rosta. Skulle din panna rosta kan du enkelt skrapa av denna rost med en stålborste och sedan steka in din panna igen. Gjutjärn ska alltid diskas för hand och utan diskmedel. 

Koppar stekpannor

Koppar är den en av de bästa värmeledarna och det är också därför många stålpannor har en kopparskiva i botten för att få den bästa värmefördelningen. Många kopparpannor har idag bottenplattor i rostfritt stål vilket gör att de kan användas även på induktionshäll. Kopparpannan passar för all typ av matlagning från stekning till reducering av såser. När du lagar mat i din kopparpanna sprids värmen snabbt och jämnt, vilket gör att du kan laga din mat på låg till medelhög värme. Dina kopparkärl kan dock med tiden, kanske på grund av att ha diskats i maskin- eller genom överhettning, skifta färg. Detta åtgärdas enkelt genom polering med putsmedel för koppar som appliceras med putstrasa. Den största nackdelen med att använda koppar är underhållet. Var därför noga med att rengöra din panna efter användning och torka av den innan du ställer in den i skåpet för att öka livslängden och minimera underhållet. 

Stekpannor av kolstål 

Stekpannor gjorda i kolstål har mycket goda stekegenskaper och blir allt mer populära. Stålet i dessa pannor består till största del, utöver järn, av kol. Kolstålspannor fungerar på alla typer av värmekällor inklusive induktionshällar. Liksom gjutjärn mår dessa pannor bäst av att bli ordentligt instekta, och du bör räkna med att pannan ska få ordentlig patina innan stekegenskaperna blir optimala. Ju mörkare panna, desto bättre stekegenskaper. En panna i kolstål blir helt enkelt bättre ju mer den används! Man ska dock se upp med hur fort man värmer upp en stekpanna i kolstål eftersom de har en tunn botten. Går det för fort att värma upp kan botten slå sig och bli skev. Stek in pannan med olja ett par gånger innan första användningen så blir stekytan som bäst, sedan blir den bara bättre och bättre med tiden. En kolstålspanna ska enbart diskas för hand utan diskmedel. 

Aluminiumstekpannor

Aluminium är förmodligen ett av de mest populära materialen. Aluminium är en utmärkt värmeledare och sprider värmen jämnt över hela pannan. Dessutom är aluminiumpannan diskmaskinsäker, vilket är till fördel för dem som inte gillar att handdiska. Denna typ av köksredskap är också mycket billigare jämfört med andra material. 

Viktiga saker att tänka på innan du köper en stekpanna  

best in test frying pan

Riktigt bra köksredskap är en av de bästa investeringarna du kan göra, speciellt om du gillar att laga mat. Det första du bör bestämma, innan du väljer vilken typ av stekpanna som är rätt för dig är vilken typ av matlagning du vill göra, hur många människor du ska laga mat för och din kompetensnivå. En bra tumregel här är att basera ditt val av stekpanna på att välja de grundläggande pannorna först och sedan lägga till specialpannor som du önskar och behöver dem. 

Vilken spishälltyp är stekpannan kompatibel med?  

Olika panntyper är lämpliga för olika spishälltyper. Vissa kanske inte är kompatibla med induktionsspisar, andra kan vara kompatibla med fler än en eller med alla typer av spisar. När du ska köpa en stekpanna är det därför viktigt att tänka på vilken slags spis du har innan du fattar beslutet. Läs igenom produktinformationen noggrant innan du fattar köpbeslutet.

Storleken på stekpannan

small frying panEn sak att tänka på innan du köper pannan är hur den kommer att passa på din spishäll. För den som tycker design är en viktig del av valet är storleken också avgörande; får du plats med flera pannor och kokkärl på spisen? Den vanligaste storleken är 28 cm och dessa pannor har, i de flesta fall, en bottendiameter på ca 20 cm. Storleken på bottnen på stekpannan påverkar hur snabbt din panna värms upp och hur väl den fördelar värmen. Någonting som är bra att veta är att storleken på stekpannan alltid mäts ovanifrån, diametermåttet som anges är alltså från kant till kant på stekpannans ovansida.  

√Ąr stekpannan s√§ker att anv√§nda i en ugn?

Det finns stekpannor som kan och stekpannor som inte kan användas i en ugn. Pannorna som kan användas i en ugn är säkra att använda upp till ett begränsat antal grader som alltid finns med i produktbeskrivningen. Det är viktigt att du kontrollerar detta innan du använder stekpannan för att undvika brand. Dessutom; om du lagar mycket mat i ugnen och detta är ditt viktigaste kriterium bör du överväga en gjutjärnspanna eftersom dessa tål värme bäst och är anpassade för att kunna tas från spisen och ställas in i ugnen utan att förstöras eller överhettas.

Vilka är egenskaperna hos en bra stekpanna?

Vad just du behöver beror på hur du gillar att laga mat. En belagd stekpanna är extremt lättanvänd och lättskött men den har begränsad hållbarhet. Rostfritt stål är också lätt och behändigt men för att stekningen ska gå smidigt till behövs mer matfett och gärna en gnutta matlagningsvana.

Detsamma gäller för stekpannor i gjutjärn och kolstål, som å andra sidan håller länge och utan problem kommer upp i höga temperaturer. Gjutjärns- och kolstålspannor är av det lite dyrare slaget men de kan hålla i generationer om de sköts om.

Tjockare botten ger bättre stabilitet, god värmefördelning och minskar risken för fastbränd mat. Med så kallad sandwichbotten där pannan har en kärna i aluminium eller koppar får du både snabb och jämn värmespridning eftersom dessa två metaller leder värme betydligt bättre än exempelvis rostfritt stål.

Köpt en ny stekpanna Рhur tar jag hand om den?

Många gjutjärnsprodukter är förinstekta och insmorda med rapsolja, men det kan vara bra att fetta in din panna med lite matfett efter rengöring och sedan torka ur den med lite hushållspapper.

Gjutjärnsprodukter ska inte diskas i maskin eller med handdiskmedel utan det räcker med hett vatten och diskborste, eftersom du annars riskerar att lösa upp den skyddande yta som förinstekningen skapat på ditt kärl. Till skillnad från gjutjärnspannan tål en keramisk stekpanna absolut att diskas med diskmedel.

Det är viktigt att du diskar pannan ordentligt och gnuggar bort matrester efter varje användning eftersom dessa annars kommer bränna sig mer och mer fast i botten för varje gång du ställer stekpannan på spisen.

En teflonbelagd eller en non-stick panna diskas med diskmedel precis som den keramiska stekpannan. Tack vare sin speciella yta är det ofta mycket lätt att få matrester att släppa taget.

Bra att veta om stekpannor

En tjock botten tar längre tid att värma upp men ger istället en jämnare värmefördelning och hjälper stekpannan behålla värmen även när nya ingredienser läggs i. Stekpannor med tunn botten, särskilt de i kolstål, ska värmas upp försiktigt. Med ett värmetåligt handtag kan stekpannan ställas in i ugnen så att du till exempel kan eftersteka din mat till perfektion.

cast iron pan maintenanceDiska aldrig stekpannor i diskmaskinen. √Ąven om tillverkaren s√§ger att det g√•r bra att g√∂ra det f√•r du ett b√§ttre resultat om du g√∂r det f√∂r hand och de h√•ller l√§ngre om du dessutom torkar av dem med en k√∂kshandduk efter diskningen innan du st√§ller in dem i sk√•pet. Bra att veta √§r att maskindiskmedel kan inneh√•lla polerande partiklar som kan skada bel√§ggning. Diskmedel √§r fr√§tande och ska d√§rf√∂r aldrig anv√§ndas p√• kolst√•l eller gjutj√§rn.

Varmt vatten räcker för att få bort eventuella rester. Om du är orolig för bakterier så kan det vara betryggande att veta att de inte kommer bli långlivade i den värme som stekpannor kommer upp i.

Sist men inte minst: använd aldrig metallredskap i stekpannor med non-stickbeläggning! De repar sönder beläggningen fortare än kvickt och sedan står du där med en panna som du inte kan använda. Du ska nämligen aldrig laga mat i non-stick pannor där beläggningen är repad eller trasig för att undvika att flagor från beläggningen hamnar i din kropp.

Om du köpt en ny gjutjärnspanna

När det gäller den vård som krävs för en gjutjärnspanna finns det några saker att tänka på.

Till att börja med bör gjutjärnspanna aldrig blötläggas i vatten och du behöver torka av den med hushållspapper eller kökshandduk efter diskning. Detta beror på att gjutjärnspannor kan rosta om de utsätts för vatten under en längre tid. För att rengöra en gjutjärnspanna finns det ett par saker att tänka på för att rengöra den ordentligt.

Till att börja med häll en halv kopp salt på stekpannan och gnugga sedan med en pappershandduk för att ta bort smuts eller rost. Hetta upp saltet i pannan på spisen om pannan är mycket smutsig. När detta är gjort, tvätta pannan med varmt vatten och torka sedan omedelbart av den så att den är riktigt torr. Om pannan ser lite matt ut; gnugga den med matfett tills den är blanksvart igen.

Efter mycket användning kan du behöva olja in pannan med vegetabilisk eller rapsolja. Olja in pannan och ställ in den i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Var försiktig när du tar ut pannan! Låt den stå på spisen och svalna av innan du ställer in den i skåpet igen.

FAQ

maintenance cast iron pan

Vilka kokkärl är säkra för diskmaskiner?

Du kan köra de flesta i diskmaskin men för stekpannor rekommenderas handdisk för att öka livslängden och för att bevara pannans egenskaper.

Kan jag använda den i en ugn?

De flesta stekpannor kan användas i ugnen men läs igenom bruksanvisningen noga för att undvika att pannan börjar brinna.

Hur kan jag få mina pannor att hålla längre?

Det är viktigt att komma ihåg att använda träredskap eller andra verktyg anpassade för stekpannor med keramisk eller non-stick yta. Stekspadar i stål eller andra hårda material kan skada keramik beläggningen. Någonting annat som är bra att tänka på är att handdiska stekpannan, oavsett material, så snart du kan efter användning. För gjutjärn rekommenderas inte diskmedel men för andra pannor kan du använda några droppar. Glöm inte att torka av stekpannan noga med en kökshanduk innan du ställer in den i skåpet. Detta förhindrar fläckar, rost och att pannan slits mer än nödvändigt.

Kan jag laga mat utan olja?

Fett gör så att andra smaker i din mat kommer fram bättre men om du absolut vill laga mat utan fett, köp en non-stick stekpanna.

Vilka redskap kan jag använda?

Det är viktigt att komma ihåg att använda träredskap eller andra verktyg anpassade för stekpannor med keramisk eller non-stick yta. Stekspadar i stål eller andra hårda material kan skada keramikbeläggningen.

Sammanfattning

Vilken stekpanna du än väljer är det viktigt att änka igenom vad du ska använda den till och vad du oftast tillagar i den. Tänk också på att olika material har olika egenskaper och att olika slags pannor behöver hanteras på olika sätt, både vad gäller underhåll men också hur du rengör dem. Storleken på pannan kan vara av vikt beroende på hur mycket plats du har för förvaring, hur många kokkärl du använder samtidigt på din spis men också på vad du ska laga för mat. Oavsett vilken stekpanna du väljer önska vi dig lycka till med din matlagning!  

VAR GOD BETYGS√ĄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 6 / Genomsnitt: 3.8]