www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Att installera en brandvarnare och kolmonoxiddetektor kan faktiskt rĂ€dda ditt liv, dĂ€rför mĂ„ste du se till att du vĂ€ljer en lĂ€mplig produkt som verkligen fungerar. Brandvarnare Ă€r ganska enkla apparater, och om de har blivit noggrant testade kommer alla att utföra huvudfunktionen – att varna nĂ€r rök detekteras. Nyare modeller har dock extra funktioner som garanterar Ă€nnu bĂ€ttre skydd och enklare anvĂ€ndning. Funktioner som fjĂ€rrkontroll, röststyrning och till och med smart detektering finns tillgĂ€ngliga. För att hjĂ€lpa dig att vĂ€lja den bĂ€sta produkten har vi undersökt 22 tester av brandvarnare och har valt ut TOPP 5-produkterna som finns tillgĂ€ngliga just nu.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Fibaro Smoke Sensor

En rökdetektor som kan göra sÄ mycket mer

Fördelar

 • Visar temperaturen i mobilen
 • Minsta rökdetektering registreras
 • Snygg design

Nackdelar

 • Fungerar bĂ€st ned Fibaros egna kontrollenhet

Översikt

Söker du en brandvarnare som gör mer Àn att bara sitta i taket och blinka? DÄ kanske det Àr denna modell frÄn Fibaro som du Àr ute efter. Den Àr trygg dÄ den reagerar pÄ bÄde rök och snabba temperaturförhöjningar. DÄ den Àr kompatibel med Z-Wave och Z-Wave+ kan du fÄ en notis i mobilen nÀr brandvarnaren kÀnner av nÄgot. Designen Àr Àven den tilltalande. PÄ telefonen kan du se temperaturen i rummet. Dessutom sÄ ser du att det registreras till och med om du skulle ha ett ljus tÀnt i rummet. Detta fungerar dÀremot bÀst om du anvÀnder Fibaros egna app, men brandvarnare fungerar Àven med andra appar.

Du slipper med andra ord den klassiska trÄkiga brandvarnaren pÄ fler sÀtt Àn bara nÀr det kommer till modern teknik. Designen Àr dessutom inte bara snygg utan ger dig Àven en kÀnsligare sensor dÄ röken lÀttare tar sig in och varnar sensorn. Men som sagt sÄ kÀnner sensorn inte bara av rök utan Àven vÀrmehöjningar. Detta Àr viktigt i och med inte alla material som brinner nödvÀndigtvis ger ifrÄn sig rök. Antingen sÄ Àr det att vÀrmen ökar plötsligt eller att temperaturen i rummet skulle överstiga 54 grader som kommer göra att brandvarnaren sÀger ifrÄn. Detta Àr helt enkelt en trygg och sÀker brandvarnare med modern teknik och snygg design.

Specifikationer

 • Kompatibel teknik: Z-Wave
 • Kompatibel med Apple HomeKit: Ja
 • EU-standarder: EN 14604: 2005, R&TTE 1999/5/EC, RoHS 2011/65/EU
 • RĂ€ckvidd: Upp till 50 meter utomhus och ca 30 meter inomhus (beroende pĂ„ terrĂ€ng och byggnadsstruktur)
 • Dimensioner: Ø 65 x 29 mm

Nexa KD-134A

KD-134A Àr en kÀnslig och pÄlitlig brandvarnare med dubbel funktionskontroll

Fördelar

 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Lampan lyser upp ett mörkt rum nĂ€r den blinkar

Översikt

DÄ de flesta bostadsbrÀnder intrÀffar pÄ natten Àr en fungerande brandvarnare en billig livförsÀkring. Om man ska ha en brandvarnare eller ej bör inte vara en frÄga. En brandvarnare bör vara en sjÀlvklarhet. Den reagerar nÀmligen pÄ den livsfarliga röken och varnar dig Àven om du sover. DÀrför bör man i alla fall ha en enklare variant om man inte vill lÀgga nÄgra större pengar pÄ en brandvarnare. DÄ kan detta vara ett bra alternativ. Brandvarnaren har en larmtest-knapp och varnar automatiskt nÀr det börjar vara lÄgt batteri. Du kan sÄledes alltid vara sÀker pÄ att brandvarnaren fungerar och kommer att signalera nÀr den upptÀcker rök. NÄgot viktigt att tÀnka pÄ Àr att en brandvarnare bör placeras i taket och helst mitt i rummet. Den bör i alla fall vara minst 50 cm frÄn vÀggen. Om ditt hem bestÄr av flera vÄningar sÄ bör en brandvarnare vara placerad dÀr trappan nÄr den övre vÄningen.

Den hÀr brandvarnaren Àr liten och klassisk i sin design. Helt enkelt en vanlig, fullt fungerande brandvarnare som sköter sitt jobb dÀr du sÀtter upp den. Det följer med ett batteri sÄ du slipper köpa det separat. Det Ànda lilla klagomÄlet den fÄr Àr att den lilla, blinkande lampan lyser lite starkt i ett mörkt rum. SÄ den kanske inte Àr det bÀsta alternativet om man vill ha den i sovrummet.

Specifikationer

 • EU-standarder: EN 14604 / VdS / CE och R&TTE-godkĂ€nd
 • LjudnivĂ„: 85 dB
 • Dimension: 100 x 34 mm

Nexa LM-101LC

Det sjÀlvlÀrande kodsystemet gör installationen bÄde snabb och enkel.

Fördelar

 • Enkla att para ihop
 • Para ihop upp till 12 stycken

Nackdelar

 • Lite större Ă€n andra brandvarnare

Översikt

Har du ett lite större hem eller kanske företag sĂ„ kan du behöva fler Ă€n bara en varnare. DĂ„ kan detta tvĂ„-pack vara en bra lösning. Dessa brandvarnare kan nĂ€mligen koppla ihop sig hela 12 stycken – tjuter en sĂ„ tjuter alla. Detta gĂ„r enkelt dĂ„ det gör trĂ„dlöst och med hjĂ€lp av ett sjĂ€lvlĂ€rande kodsystem som Ă€r enkelt att förstĂ„. Precis som vanliga brandvarnare har Ă€ven dessa en ström samt larmtestknapp. Den varnar Ă€ven automatiskt nĂ€r batteriet börjar vara dags att bytas ut. Se till att alltid ha ett extra batteri hemma för nĂ€r den börjar varna. PĂ„ sĂ„ vis kan du kĂ€nna dig trygg att de kommer att tjuta om det skulle börja brinna.

Vid 3 meters avstÄnd Àr larmsignalen cirka 85 dB. Det Àr viktigt att komma ihÄg att denna modell fungerar inte ihop med Litiumbatterier. Man bör byta batteri och rengöra brandvarnaren varje Är.

SÀkerstÀll ocksÄ att brandvarnaren fungerar:

 • NĂ€r den nyss Ă€r monterad.
 • MĂ„nadsvis.
 • Om du har varit bortrest under en lĂ€ngre tid.

Detta gör du enkelt genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Denna brandvarnaren Àr nÄgot större Àn andra modeller, vilket gör att den syns lite mer. Detta kan ses som nÄgot negativt i vissa personers ögon medan andra kanske inte bryr sig lika mycket om detta. Det Àr upp till dig helt enkelt.

Specifikationer

 • Kompatibel teknik: Koppla samman upp till 12 brandvarnare
 • EU-standarder: EN 14604 / Vds / CE och R&TTE
 • RĂ€ckvidd: 40–60 meter
 • LjudnivĂ„: ca. 85 dB
 • Dimensioner: 120 x 50 mm

Elgato Eve Smoke

Ett uppkopplat larm som ger dig viktig information direkt i din hand sÄ att du kan kÀnna dig lugn.

Fördelar

 • 10 Ă„rs batteritid
 • Smart brandvarnare – information till dina Appleprodukter
 • Kontrollera den med mobilen

Nackdelar

 • Inte kompatible med android

Översikt

Denna brandvarnare jobbar med dubbla fotoelektriska rök- och differentialvÀrmesensorer. DÀrför kan du lita pÄ att Eve Smoke kommer att upptÀcka allt frÄn en mindre, pyrande brand till en fullstor flammande brand lite lÀngre bort och varnar dig sÄ att du har tid att ta dig i sÀkerhet innan du tar skada. Genom appen som jobbar med brandvarnaren kan man testa att alla komponenter i brandvarnaren fungerar. PÄ detta sÀttet kan man vara Ànnu sÀkrare pÄ att enheten fungerar. PÄ detta sÀtt kan du lÄta brandvarnaren sitt pÄ sin plats och ÀndÄ testa funktionen och batteriet med jÀmna mellanrum. Du kan Àven pÄ detta sÀttet stÀnga av falsklarm enkelt och sÀkert frÄn din iPhone. En stor bonus dÄ det finns fÄ mer stressande situationer Àn nÀr man försöker stÀnga av falsklarm.

Koppla ihop den med extra tillbehör och synkronisera med flera larm för att fÄ dem att varna samtidigt. Eve Smoke Àr kompatible med Apples HomeKit-teknologi, vilket stÄr för anvÀndarvÀnlighet, avancerad sÀkerhet och styrning med hjÀlp av Siri. Du kopplar enkelt ihop din brandvarnare med din iPhone eller iPad med hjÀlp av Bluetooth utan att det drar mycket extra ström eller med behov av nÄgon styrenhet. Det Ànda trÄkiga med det hela Àr att om du Àr en android-anvÀndare sÄ Àr detta inte nÄgot för dig, dÄ Eve Smoke endast Àr kompatibel med moderna Appleprodukter.

Specifikationer

 • Kompatibel teknik: Synkronisera larm, styr via app, bluetooth
 • Kompatibel med Apple HomeKit: Ja
 • EU-standarder: DIN EN 14604
 • LjudnivĂ„: 85 dB
 • Dimensioner: 116 x 49 mm

Kolla Priset


Google Nest Protect

Fördelar

 • VĂ€ldigt liten och söt
 • 10 Ă„rs batteritid

Nackdelar

 • FörhĂ„llandevist nytt mĂ€rke i Sverige

Översikt

Detta Àr en vÀldigt liten och smidig brandvarnare som jobbar med en optisk sensor. Precis som alla brandvarnare sÄ bör den monteras i mitten av innertaket. Du bör alltsÄ undvika att montera den pÄ stÀllen med dÄlig luftcirkulation som till exempel i ett hörn. Designen pÄminner lite om ett litet hus och Àr ganska söt för att vara en brandvarnare. Det Àr alltid roligt att se en annan typ av design pÄ en sÄdan vanlig och klassisk produkt. Designen har dessutom avrundade hörn vilket gör att den blir diskret och inte drar till sig sÄ mycket uppmÀrksamhet. Detta Àr helt klart Àr en fördel i de flesta hem. Modellen har dessutom hela 10 Ärs batteritid. Detta Àr alltid bra dÄ det finns roligare saker man kan göra Àn att byta batteriet i brandvarnaren. Dessutom sÄ kÀnns det tryggt att veta att batteriet Àr sÄ pass bra. Trots att den Àr liten och kompakt sÄ tjuter den pÄ bra om det skulle börja brinna. Denna precis som de flesta andra brandvarnare nÄr nÀmligen upp till cirka 85 dB pÄ tre meters avstÄnd.

Det Àr dock svÄrt att hitta recensioner av denna modell vilket tyder pÄ att detta Àr ett förhÄllandevis nytt mÀrke i Sverige. Detta behöver dÀremot inte nödvÀndigtvis vara negativt. Men det kan vara bra att kÀnna till innan man tar ett beslut om man vill köpa modellen eller ej. I övrigt verkar det vara en trevlig liten brandvarnare som Àr precis lagom mycket annorlunda frÄn den mest klassiska modellen. PÄ detta sÀttet kan du kÀnna dig trygg men pÄ ditt eget lilla sÀtt. Och med betoning pÄ liten i detta fallet.

Specifikationer

 • LjudnivĂ„: 85dB
 • Dimensioner: 46 x 46 x 42 mm

Varje Är hÀnder tusentals brandolyckor. Orsakerna Àr mÄnga. Det kan exempelvis vara sÄ enkelt som tÀnda ljus som glömts bort, en glömd spisplatta, kortslutningar, brinnande kablage, elektriska prylar som fattar eld. Om du Àr rökare kan det vara bra att tÀnka pÄ att Àven cigaretter bli en orsak till en brandolycka. Vad Àn det Àr sÄ beror det mÄnga gÄnger pÄ slarv eller en sÄdan enkel sak som glömska.

Allt som oftast sÄ ger varken glömska eller slarv nÄgra allvarliga konsekvenser, men tragiskt nog sÄ behövs det bara att du slarvar eller glömmer en gÄng för att det ska hÀnda dödsolyckor eller att du förlorar din egendom. DÀrför Àr det viktigt att man tÀnker över vad man gör. Att man slÀcker ljus som man inte har uppsikt över. Att man stÀnger av spisen nÀr man lagat klart maten. Att cigaretterna stoppas i vatten istÀllet för i en torr askkopp. Att man ser till att kablaget sitter i ordentligt.

Om man ska Äka pÄ en resa sÄ bör man stÀnga av sÄ mycket el som möjlig. Se ocksÄ till att tÀndstickor och annat brandfarligt hÄlls undan frÄn barn. Och framför allt, se till att ha en brandvarnare.

Vad Àr en brandvarnare?

En trÄdlös brandvarnare ser till att varna dig och övriga i hushÄllet sÄ snabbt som möjligt om det finns den minsta risk att nÄgot brinner. Det Àr mÄnga gÄnger en rökdetektor. I vissa fall kÀnner den ocksÄ av vÀrmen som elden kan utgöra. Ljudet den dÄ ger ifrÄn sig Àr tillrÀckligt högt sÄ att det bör höras Àven till eventuella grannar eller andra mÀnniskor i nÀromrÄdet, vilket Àr betryggande om de som bor i huset inte skulle vara hemma nÀr olyckan Àr framme.

Hur fungerar brandvarnare?

brandvarnare test

Det finns tvĂ„ typer av brandvarnare: optisk brandvarnare och joniserande brandvarnare. Dessa fungerar pĂ„ olika sĂ€tt men uppfyller samma syfte – att reagera snabbt pĂ„ rök och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt varna dig. DĂ„ brandvarnare Ă€r som en billig livförsĂ€kring sĂ„ vill du sĂ€kert se till att du har en bra brandvarnare. SĂ„ vad Ă€r skillnaden pĂ„ dessa tvĂ„? Vilken av dessa tvĂ„ klarar sig bĂ€st i ett brandvarnartest?

En optisk brandvarnare Àr det miljövÀnligaste alternativet. Den innehÄller nÀmligen inte nÄgra som helst miljöfarliga Àmnen utan anvÀnder sig av en fotoelektrisk sensor. Den reagerar dÀrför snabbt pÄ synlig, kall rök och om den har en termisk detektering sÄ kÀnner den Àven av de temperaturförÀndringar som intrÀffar vid brand. Med andra ord ett vÀldigt bra skydd.

En jonisk brandvarnare anvÀnder sig istÀllet av en radioaktiv kÀlla. Den upptÀcker dÀrför effektivt varm osynlig rök, exempelvis frÄn en öppen eld.

För att sammanfatta det hela kan man dÀrför avslutningsvis sÀga att den optiska brandvarnaren ser och möjligtvis ocksÄ kÀnner röken medans den joniska brandvarnaren kÀnner eller luktar sig till röken.

Vanliga storlekar pÄ brandvarnare

Brandvarnare finns i mÄnga olika storlekar. Allt frÄn större brandvarnare som fungerar bra i större hus, till riktigt smÄ brandvarnare som fungerar bra som resebrandvarnare. Har du dÀremot ett vÀldigt stort hus sÄ kan det vara en idé att ha seriekopplade brandvarnare sÄ att du blir informerad i god tid om det brinner i andra Ànden av huset. Hur dÄ?

Jo, sammankopplade brandvarnare fungerar nÀmligen pÄ sÄ sÀtt att, nÀr en brandvarnare upptÀcker rök eller en brand och börjar tjuta, sÄ sÀnder den en signal till de andra brandvarnarna i huset sÄ att de ocksÄ börjar tjuta. PÄ sÄ sÀtt blir alltsÄ hela huset varnat om det brinner i ena Ànden av huset och man kan i god tid ta reda pÄ var det brinner och dÀrmed larma och slÀcka branden.

Olika designer pÄ brandvarnare

Har man ett hÀrligt designat hus sÄ kanske man ocksÄ vill ha en snygg brandvarnare som inte förstör designen pÄ huset. Det Àr absolut inte omöjligt att hitta en brandvarnare med en modern design som kan passa in i det stiliga hemmet. LÀngre ner i artikeln sÄ berÀttar vi om olika brandvarnare som Àr bÀst i test. DÄ kommer vi Àven prata om brandvarnarens design sÄ att du kan hitta en brandvarnare som inte bara ger trygghet i hemmet utan ocksÄ passar in stilmÀssigt.

Varför bör man köpa brandvarnare?

Att köpa brandvarnare Àr som sagt som att skaffa sig en billig livförsÀkring. Bara i Stockholm sÄ rycker brandkÄren ut över 12 000 gÄnger per Är. Den kunskapen kanske chockar dig lite, och med all rÀtt. Man bör nÀmligen ta siffran pÄ allvar. SÄklart sÄ Àr inte alla de utryckningarna akuta, men tyvÀrr sÄ skulle de akuta lÀgen som uppstÄtt mÄnga gÄnger ha kunnat förhindrats. En billig och enkelt ÄtgÀrd som att ha en brandvarnare hemma kan nÀmligen bÄde rÀdda liv och tillhörigheter.

Se dÀrför till att köpa brandvarnare om du inte redan ha en hemma. Du kan dessutom ringa försÀkringsbolaget nÀr köpet Àr gjort dÄ de mÄnga gÄnger ger en rabatt om det finns nÄgot typ av brandlarm hemma.

Hur kan man köpa rÀtt brandvarnare för ens behov?

Det Àr som sagt viktigt och egentligen sÄ bör det ocksÄ vara en sjÀlvklarhet att man har en brandvarnare hemma. Dock sÄ kan det kÀnnas som ett trÄkigt inköp. SlÀpp dock den tanken dÄ det Àr ett otroligt viktigt inköp. Det kan dÀremot kÀnnas svÄrt att veta vilken av alla brandvarnare som Àr vÀrda att satsa pÄ. En riktlinje att följa Àr att brandvarnaren bör uppfylla standardkraven SS-EN 14604.

Vilken du sedan vĂ€ljer mellan optisk – eller jonisk brandvarnare spelar ur sĂ€kerhetssynpunkt ingen större roll dĂ„ de bĂ„da anses vara bra och effektiva. De bĂ„da kĂ€nner nĂ€mligen som tidigare sagt av rökpartiklar om Ă€n pĂ„ olika sĂ€tt. Det man kan ha i Ă„tanke Ă€r att den optiska brandvarnaren Ă€r mer miljövĂ€nlig. SĂ„ vilken Ă€r dĂ„ den bĂ€sta brandvarnaren pĂ„ marknaden idag? Vi kommer nu att prata om fem olika brandvarnare och dess olika egenskaper för att du ska kunna vĂ€lja vilken brandvarnare som Ă€r din favorit.

 1. Fibaro Smoke Sensor. Detta Àr en favorit. Fibaro Smoke Sensor Àr nÀmligen bÄde smart och stilren. Detta Àr inte en trÄkig produkt utan den Àr liten och kompakt samt ett snyggt tillÀgg till hemmet. Det Àr en optisk brandvarnare som Àven kÀnner av temperaturen, vilket ger ett dubbelt skydd. Vid rökutveckling, brand eller nÀr temperaturen börja stiga i rummet och nÄr 54 grader eller mer sÄ börjar den lÄta i över 100 dbm vilket Àr extremt högt och inte förbigÄr nÄgon. Förutom detta höga ljud sÄ finns det ocksÄ en inbyggd inspelningsenhet. Med andra ord sÄ kan den komma till hjÀlp vid utredningen av brandorsaken. Om sÄ önskas sÄ gÄr det ocksÄ att koppla ihop den med ett annat larmsystem eller fler enheter. En annan smart funktion Àr att du kan följa brandvarnaren i mobilen med mera. Denna fantastiska brandvarnaren har en batteritid pÄ cirka 2 Är.
 2. Housegard Origo. Har du ett större hem? DÄ kan denna brandvarnare vara perfekt för dig. Denna optiska rökdetektor reagerar otroligt snabbt vid rök. Det bÀsta med denna brandvarnaren Àr att den gÄr att seriekopplad med fler enheter. Det innebÀr att om en brandvarnare skulle sÄ larm, sÄ tjuter det i de andra brandvarnarna i huset ocksÄ. För att sÄ snabbt som möjligt veta vilken brandvarnare som slagit larm sÄ Àr den utrustad med en inbyggd lokaliseringsfunktion vilket gör att du kan kolla upp vilken det var som slog larm frÄn början. NÄgot annat som Àr otroligt bra Àr att nÀr du köper Housegard Origo sÄ fÄr du tvÄ stycken samtidigt. Dessa brandvarnare drivs av tvÄ AA-batterier. Det trÄkiga Àr att de bara hÄller i 18 mÄnader, vilket inte Àr det bÀsta bland brandvarnare. Modellen Àr testad och godkÀnd enligt CE-EN 14604.
 3. Nexa KD 134A Long Life. Även detta Ă€r en optisk rökdetektor. Denna modell frĂ„n Nexa Ă€r pĂ„litlig och har snabb respons. Den hörs ocksĂ„ vĂ€ldigt tydligt dĂ„ ljudsignalen Ă€r pĂ„ 85 db. Denna modellen Ă€r vĂ€ldigt prisvĂ€rd speciellt dĂ„ den har en av de bĂ€sta batteritiderna av de vi nĂ€mner i testet. Du behöver nĂ€mligen inte byta batteriet pĂ„ ungefĂ€r 10 Ă„r med den hĂ€r brandvarnaren. BekvĂ€mt att kunna montera den i taket och sedan inte behöva bry sig om den pĂ„ flera Ă„r framöver, eller hur? Den har ocksĂ„ en testfunktion samt en lampa som blinkar varje minut som visar att den fungerar bra. Detta Ă€r betryggande dĂ„ du kan vara sĂ€ker att den fungerar och skyddar dig utan att vara tvungen att plocka ner den. Denna modellen Ă€r ett ekonomiskt val om du söker nĂ„got som Ă€r enkelt och pĂ„litligt.
 4. Jalo Helsinki Kupu. Söker du en brandvarnare som passar din moderna design? DÄ har du en stilren optisk brandvarnare hÀr. Denna Àr utformad som sÄ att den kan vara ett snyggt tillÀgg till inredningen i ditt hem. Dess unika design har vunnit tvÄ stycken designpriser, det första Är 2011 och det andra Är 2012. Du kan dessutom vÀlja pÄ olika fÀrger. Söker du nÄgot mer unikt sÄ finns det fler brandvarnare frÄn Jalo Helsinki som dÄ Àr formade som figurer. Denna modell som vi pratar om Àr en snygg och simpel brandvarnare. Den Àr inte heller bara snygg utan ocksÄ effektiv. Batteriet har en livslÀngd pÄ upp till 5 Är och man kan lita pÄ en effektiv och snabb rökdetektering. Du kan kÀnna dig extra trygg dÄ den Àr certifierad av BRE bÄde med CE och LPCB.
 5. Schneider Almost Invisible. Hittar du ingen brandvarnare som du kÀnner passar designmÀssigt sÄ kanske det Àr dags pÄ att satsa pÄ vÀrldens minsta modell istÀllet sÄ att den inte syns sÄ mycket. Denna Àr otroligt liten och kompakt. Den kompakta designen passar bra i alla hushÄll och Àr dessutom prisbelönad. Den mindre storleken gör dÀremot inte att den tjuter mindre. Denna optiska brandvarnaren reagerar snabbt pÄ rök och börjar dÄ tjuta med hela 85 db. Batteritiden Àr ocksÄ bra trots den kompakta designen och bör hÄlla upp till 5 Är. Du kan ocksÄ kÀnna dig lugn med att veta att den klarar av kraven enligt SS-EN 14604. Med andra ord en riktigt bra liten brandvarnare.

Brandvarnarna ovan nÀmnda liknar till stor del varandra. I och med att brandvarnare egentligen inte har sÄ mÄnga speciella funktioner sÄ blir det lÀtt sÄ. Det som kan skilja de pÄ nÄgot sÀtt Àr oftast design, och att de dyrare varianterna kan koppla upp sig till larmsystem, vilket kan vara en bra idé.

Hur anvÀnder man bÀst sin brandvarnare

AnvÀndningsomrÄdet för en brandvarnare Àr mycket litet. Se till att den blir bra installerad och sitter pÄ logiska och smarta stÀllen i hemmet. Se ocksÄ till att testa brandvarnaren nÀr den Àr installerad och sedan dÄ och dÄ för att vara sÀker pÄ att den fortsÀtter att fungera som den ska och inte Àr slut pÄ batteri eller att det sitter löst.

SĂ„klart sĂ„ brukar brandvarnaren sĂ€ga till i tid nĂ€r batteriet hĂ„ller pĂ„ att ta slut, men det Ă€r Ă€ndĂ„ bra att kolla den med regelbundna mellanrum. I övrigt sĂ„ sitter brandvarnaren dĂ€r den sitter och gör sitt jobb – skyddar ditt och din familjs och grannars liv och tillhörigheter.

Hur pÄlitliga Àr brandvarnare?

SÄ lÀnge som batteriet inte har laddat ur sÄ ska man utan problem kunna litat pÄ sin brandvarnare. Vissa Àr utrustade med testknappar och blinkande ljus för att kunna betrygga dig med att det fortfarande finns batteri i brandvarnaren och att den fungerar som den ska. Det Àr viktigt att regelbundet kontrollera sin brandvarnare dÄ det Àr just röken som Àr farligast vid brand och mÄnga gÄngen Àr orsaken till dödsfall. Att ha en brandvarnare som snabbt kÀnner av röken och vÀcker dig om du sover Àr dÀrför livsviktigt. Det finns ocksÄ andra saker som kan vara till hjÀlp nÀr du sedan har hittat branden.

seriekopplade brandvarnareAtt ha en brandslÀckare hemma Àr vÀldigt bra. Du kan nÀmligen pÄbörja slÀckningen efter det att du larmat brandkÄren. Det Àr viktigt att alla i familjen vet hur brandslÀckaren fungerar och var den stÄr. Ha ocksÄ en utrymningsplan ifall lÀget skulle vara för farligt. Det kan vara bra att barnen fÄr hjÀlpa till att planera den.

Är det möjligt, ha dĂ„ tvĂ„ utrymningsvĂ€gar. Bor ni i lĂ€genhet sĂ„ bör det finnas ett sĂ€tt att ta sig ut lĂ€genheten om det börjar brinna. Det Ă€r ocksĂ„ en anledning till varför man inte bör anvĂ€nda sjutillhĂ„llarlĂ„s frĂ„n insidan. Ha utrymningsplanen uppsatt sĂ„ att den Ă€r synlig för alla och bestĂ€m ocksĂ„ en samlingsplats utomhus dĂ€r ni ska samlas. Bor man i smĂ„hus sĂ„ Ă€r det bra att ha installerat en sĂ€rskild stege om utrymning skulle vara nödvĂ€ndig.

Hur kan man dÄ göra sitt hem sÄ sÀkert som möjligt? Det bÀsta Àr ju om brandvarnaren aldrig behöver slÄ larm. Ta dÀrför bort eventuellt brÀnnbart material frÄn spisens nÀrhet om du har nÄgot. NÀr brödrosten och kaffebryggaren inte anvÀnds, dra dÄ ur stickkontakten. För att vara sÀker pÄ att det inte glöms bort sÄ kan man installera en timer. Det Àr ocksÄ viktigt att glödlamporna har rÀtt wattantal sÄ att lampskÀrmarna inte överhettas.

AnvÀnder du dig av skarvsladdar se dÄ till att de inte kommer i klÀm. Finns det trasiga vÀgguttag eller kontakter sÄ Àr det bra att byta ut dem. Sitter de löst sÄ Àr det bra att skruva Ät dem. LÄt inte handdukar eller andra brÀnnbara material ligga och torka pÄ elementen. Det klassiska med att slÀcka levande ljus innan man lÀmnar rummet Àr ocksÄ vÀldigt viktigt dÄ det Àr en vanlig orsak till brand. Har du problem med att sÀkringarna ofta behöver bytas ut sÄ Àr det bra att lÄta en elektriker felsöka.

NĂ€r Ă„skan gĂ„r, lĂ„t dĂ„ tv:n och tv – antennen vara urdragen ur vĂ€ggen. TV:n bör ocksĂ„ vara placerad fritt och luftigt. Det bör inte vara nĂ„gra stearinljus eller nĂ„gon duk eller nĂ„got annat placerat pĂ„ tv:n dĂ„ det kan orsaka brand. HĂ„ll ocksĂ„ köksflĂ€kten ren. Dammsug med regelbundna mellanrum bakom kyl och frys. Ljusstakar bör ej vara placerade i nĂ€rheten av gardiner eller liknande utan bör stĂ„ fritt utan brĂ€nnbara dekorationer. Installera ocksĂ„ en jordfelsbrytare.

Vill du kÀnna dig Ànnu tryggare? Installera dÄ ett larmsystem som Àr direktanslutet till larmcentralen. Och har du inte en brandvarnare, sÄ hoppas vi att du nu kommer att skynda dig att köpa en. Ta det sÀkra för det osÀkra dÄ det Àr en billig livförsÀkring.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button