www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Vi säger det rakt ut: En god kopp kaffe på morgonen kan göra hela dagen – eller förstöra den, för många av oss. Visserligen är det en speciell känsla när man får besöka ett café, men det är också njutningsfullt att kunna njuta av en kopp varm, smakrik dryck hemma. Men en kaffemaskin kanske inte verkar vara en speciellt avancerad apparat.

Detta är dock långt ifrån sanningen, särskilt om du inte bara vill ha bara kaffe, utan riktigt bra kaffe. Endast de allra bästa modellerna kan få fram ett resultat som liknar det som en skicklig barista skulle åstadkomma. Innan vi skrev den här artikeln gick vi igenom fler än 130 modeller av kaffemaskiner. Vi har sedan jämfört dem baserat på olika funktioner, dryckens kvalitet (med eller utan mjölk), användarvänlighet, design och rengöringsprocessen.

Vi övervägde många olika råd från kaffekännare, användarrecensioner och oberoende testresultat. Om du vill lära dig mer om hemligheterna bakom bra kaffe, uppmuntrar vi dig att läsa mer i vår guide. Där förklarar vi mer ingående skillnaderna mellan flera olika metoder för att brygga gott kaffe, samt vilka väsentliga funktioner som en helautomatisk kaffemaskin i toppklass erbjuder.

När du väl vet hur du ska välja den bästa modellen bland kaffemaskiner, hur du ska justera den efter just dina smakpreferenser och hur du ska ta hand om den, får du perfekt, gott hemmagjort kaffe på några minuter. Och detta är verkligen en livsomvälvande sak.

BÄST I TEST
4.8 / 5
Den här eleganta maskinen kan göra allt från fantastisk espresso till skummande cappuccino. Den har en lättläst kontrollpanel som ger dig fullständig kontroll över dina bryggor, så att du kan välja den perfekta smaken.

Fördelar

 • Utmärkt kvalitet på espresso och mjölkskum
 • Två behållare för kaffebönor
 • Stort urval av recept
 • Fantastisk app för anpassning av kaffedrycker
 • Tyst
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Vissa användare har upplevt problem med anslutning till appen
BÄSTA BUDGETVALET
4.4 / 5
Denna helautomatiska och högkvalitativa maskin från Philips är utformad för att ge ett fantastiskt gott kaffe och är byggd för att hålla länge. Det patenterade filtret kan göra upp till 5000 koppar innan det behöver bytas ut, och den keramiska kvarnen är ganska hållbar.

Fördelar

 • Värms upp snabbt och är fort redo för bryggning
 • Idealisk temperatur och god smak av espresso
 • Keramisk kvarn ger bra kontroll över malningsstorleken
 • Alla funktioner är lättillgängliga från framsidan

Nackdelar

 • Lite högljudd
 • 15-minuters automatisk avstängning kan inte ändras
MEST PRISVÄRD
4.2 / 5
Den här prisvärda kaffebryggaren kan brygga 2 koppar gott kaffe på en gång. Den har ett cappuccinosystem som ger dig perfekt cappuccino varje gång med en knapptryckning.

Fördelar

 • Espresso av bra kvalitet
 • Mycket prisvärd
 • Alla viktiga anpassningsalternativ
 • Kompakt
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • De finaste kvarninställningar fungerar inte alltid
BÄSTA KAPSELMASKINEN
3.9 / 5
Den här otroligt lättanvända kapselmaskinen har allt du behöver för att göra välsmakande kaffedrycker med en knapptryckning. Den har 5 olika koppstorlekar, automatisk avstängning och en klar, avtagbar vattentank som är lätt att fylla.

Fördelar

 • Brett urval av drycker
 • Återvinningsbara kapslar
 • Snabb tillverkning av drycken
 • Skapar skummigt kaffe utan mjölk
 • Mycket lätt att rengöra och underhålla

Nackdelar

 • Kan inte göra traditionell espresso
BÄST FÖR CAPPUCCINO
4.2 / 5
Den här maskinen har en perfekt utformad mjölkskummare som kan ge dig goda drycker även om du använder alternativa mjölksorter som havre- och mandelmjölk. Den är lätt att rengöra och gör 2 läckra espresson på en gång.

Fördelar

 • Espresso av bra kvalitet
 • Utmärkt mjölkskum
 • Har alla viktiga anpassningsalternativ
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Ganska enkel design med mjölkkaraff i plast

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

Melitta Barista TS Smart

Fördelar
 • Utmärkt kvalitet på espresso och mjölkskum
 • Två behållare för kaffebönor
 • Stort urval av recept
 • Fantastisk app för anpassning av kaffedrycker
 • Tyst
 • Lätt att rengöra
Nackdelar
 • Vissa användare har upplevt problem med anslutning till appen
Översikt

Även om ingenting riktigt kan matcha en espresso blandad av en skicklig barista ur en manuell maskin, kommer Melitta Barista TS Smart ganska nära. Rent överraskande nära. 

Denna helautomatiska böna-till-kopp espressomaskin har 21 olika typer av förinställda kaffedrycker, och nästan oändliga anpassningsalternativ som kan sparas i upp till 8 olika användarprofiler. Kaffemaskinen har också en elegant och hållbar design i svart och silver, som gläder ögat lika mycket som kaffet tillfredsställer smaklökarna.

Melitta Barista TS Smart har två bönbehållare, vardera med en kapacitet på 135 gram. Det innebär att det är slut på diskussionen om vilka specifika kaffebönor man ska köpa nästa gång, och du kan förbereda två helt olika espresso på några minuter. Maskinen har endast en konisk stålkvarn i rostfritt, men den är innovativt utformad. Varje gång den inbyggda kvarnen malt bönorna klart, kommer du att höra ett högt ljud.

Maskinen stänger då behållaren och fortsätter att mala för att säkerställa att det inte finns några kafferester kvar, ifall du vill göra nästa kaffe av den andra sortens bönor. För de flesta andra kaffemaskiner med dubbla bönbehållare måste du vänja dig vid att den första drycken kommer att ha blandad smak varje gång du vill byta bönsort. 

Tycker du inte att det räcker med två behållare så finns även en plats att lägga in färdigmalet kaffe. Det kan vara praktiskt till exempel när du har en gäst som bara dricker koffeinfritt kaffe. Kom bara ihåg att rengöra den extra behållaren efteråt för att undvika mögliga kafferester.

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart har fem olika inställningar för malning. Standardinställningen när du köper maskinen kommer att vara den grövsta. De flesta kaffeexperter rekommenderar att man ändrar till motsatsen, särskilt om du vill komma så nära den perfekta espressosmaken som möjligt. Dryckens volym kan justeras från 25 ml till 220 ml. En riktig espresso bör vara ungefär 25 ml, och i testet producerade Melitta imponerande gott kaffe när den var inställd på den minsta volymen. 

Även om resultatet blev lite mildare än espresso från portafilter, hade kaffet fortfarande en behaglig, rika smak som återger den delikata doften av kaffebönor och crema. Kaffet bryggdes snabbt, serverades vid en temperatur på 63° C, och den rostfria stålkvarnen fungerade förvånansvärt tyst och utan vibrationer.

Utmaningen mjölkskum hanterade maskinen också förvånansvärt bra. De flesta helautomatiska espressomaskiner har svårt att skapa homogent skum, men Melitta utmärkte sig verkligen här. Mikroskummet var delikat och krämigt, med en behaglig smak. Vissa experter tyckte att det var aningen för fast jämfört med manuellt skummad mjölk, men på det hela taget var resultatet imponerande. 

Melitta Barista TS Smart vet också i vilken ordning mjölk och kaffe ska tillsättas i dryckerna, så att cappuccinon och latten blir som de ska. Vi ger också bonuspoäng till Melitta för att mjölkkaraffen kan placeras på båda sidorna av maskinen, vilket ger dig mer flexibilitet för en optimal användning av utrymmet i köket. Höjden på pipen är justerbar upp till 14 centimeter, vilket gör att du kan ställa in även höga glas och muggar.

Du måste inte begränsa dig till de 21 recept som Melitta tillhandahåller. Vi rekommenderar att du experimenterar lite för att hitta dina egna perfekta justeringar. Dessa kan du spara under din profil, och espressomaskinen kommer att komma ihåg dem även om maskinen kopplas ur. Inställningarna för malning måste du ändra manuellt, allt annat kan göras antingen genom att justera reglagen på panelen eller via Melitta Connect appen. Där kan du finjustera mängden kaffepulver, vatten och mjölk, temperaturen på drycken, samt välja bönbehållare, hur många espressos som ska göras, i vilken ordning ingredienserna ska adderas och så vidare.

De tryckkänsliga panelerna och reglagen på själva maskinen reagerar ibland inte, och därför kan det vara lite besvärligt att få alla justeringar rätt. Håll dig därför till appen – det är den bästa digitala lösningen för kaffebryggare som finns för närvarande, och alla drycker kan anpassas förvånansvärt enkelt. Melitta Connect är kompatibel med iOS och Android. Den använder dock Bluetooth, så du kommer inte att kunna beställa dina drycker direkt från sovrummet.

Rengöringen är så enkel som den kan vara för en böna-till-kopp helautomatisk espressomaskin. Barista TS Smart har ett automatiskt rengöringsprogram som sköljer systemet och ångar mjölkenheten. Den varnar användaren när det är dags för avkalkning, när spillbrickan behöver tömmas eller vatten bör fyllas på. Den kommer också att guida dig genom dessa processer. 

Bryggenheten är avtagbar och kan rengöras under rinnande vatten. Kaffemaskinen kommer inte att påminna dig om att göra detta. För att undvika gamla, unkna kafferester som kan förstöra drycken, rekommenderar vi att du rengör bryggenheten minst en gång i veckan. Det finns användare som tycker att det är svårt att tömma den långa och grunda spillbrickan, men med lite övning fixar du det nog.

Slutsatsen blir att det är svårt att hitta större nackdelar hos Melitta Barista TS Smart. Kaffemaskinen är visserligen dyr, men med tanke på kvalitén hos de olika typer av kaffe som den producerar, hur lätt den är att använda och den anpassningsnivå den erbjuder, det problemfria underhållet och den roliga appen, är priset mer än berättigat. Bra helautomatiska kaffemaskiner är inte billiga, och det finns många modeller som kostar mer och erbjuder mindre. 

En mer betydande nackdel är Baristas storlek. Maskinen är smal med kompakt design, men nästan 47 cm djup. Att få plats med den i ett mindre kök kan vara en utmaning. Om du kan göra rum för den i budgeten och köket, kommer Melitta Barista TS Smart trots allt att imponera på dina släktingar och gäster med nästan perfekta kaffedrycker, och inte lägga en stor börda på dina axlar i form av tråkiga rengöringsrutiner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Konisk/rostfritt stål
 • Kapacitet hos bönbehållaren: 2 x 135 g
 • Mjölkskhhummare: Extern behållare
 • Kapacitet hos vattentanken: 1,8 l
 • Vattenfilter: Ja
 • Max pumptryck: 15 bar
 • Behållare för malt kaffe: Ja
 • Två drinkar samtidigt: Ja
 • Mått: 46.7 x 25.9 x 37.2 cm
 • Vikt: 10,4 kg

Philips 3200 Series

Philips Series 3200 EP3221
Fördelar
 • Värms upp snabbt och är fort redo för bryggning
 • Idealisk temperatur och god smak av espresso
 • Keramisk kvarn ger bra kontroll över malningsstorleken
 • Alla funktioner är lättillgängliga från framsidan
Nackdelar
 • Lite högljudd
 • 15-minuters automatisk avstängning kan inte ändras
Översikt

Den här helautomatiska kaffemaskinen från Philips kombinerar alla funktioner du vill ha i en hemmamaskin med en snygg design som är byggd för att hålla länge. Vi tycker att den helt enkelt är en utmärkt maskin som kommer att göra läckra espresson under lång tid.

En bra sak med att köpa Philips är att de har så många produktlinjer och kan använda det till sin fördel. Här har de inkluderat sitt framgångsrika AuqaClean-filtersystem som är lätt tillgängligt och kan rena cirka 5 000 koppar kaffe innan det behöver bytas ut.

Philips 3200 Series

Vi gillar också den hållbara keramiska inbyggda kvarnen som är utformad för att mala mer än 20 000 koppar bönor. 12 olika steg i kvarnen gör att du kan komponera den perfekta koppen espresso på nolltid.

Kaffemaskinen är enkel att använda och är redo att göra fyra utsökta kaffesorter automatiskt med endast en knapptryckning. En klassisk inbyggd mjölkskummare är enkel att använda och har endast två delar vilket gör den lätt att ta hand om och rengöra.

Philips är extra noga med att se till att vattentemperaturen alltid ligger mellan 90-98 °C för att ge dig gott kaffe som aldrig smakar bränt. Andra bra små detaljer är bland annat en aromtätning på bönbehållaren för att hålla bönorna fräscha och en intuitiv display som gör att du kan börja brygga kaffe nästan omedelbart.

Ett klagomål är att maskinen har en automatisk avstängning som inte kan justeras, så om du lämnar maskinen i 15 minuter måste du starta den igen. Detta var ett mindre besvär och det tar inte bort något från den här apparatens utmärkta prestanda.

Sammanfattningsvis ser vi att Philips 3200 Series är en utmärkt helautomatisk kaffemaskin som kommer att leverera utsökta kaffedrycker i många år framöver.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Keramik
 • Kapacitet för bönbehållaren: 275 g
 • Mjölkskummare: XL Carafe
 • Vattenbehållarens kapacitet: 1.8 l
 • Vattenfilter: AquaClean
 • Max pumptryck: 15 bar
 • Behållare för malt kaffe: Ja
 • Två drycker på samma gång: Ja
 • Dimensioner: 24.6×37.1×43.3 cm
 • Vikt: 7.5 kg

Delonghi ECAM 21.117 Magnifica S

Fördelar
 • Espresso av bra kvalitet
 • Mycket prisvärd
 • Alla viktiga anpassningsalternativ
 • Kompakt
 • Lätt att rengöra
Nackdelar
 • De finaste kvarninställningar fungerar inte alltid
Översikt

Eftersom vi redan behandlat förhållandet mellan smak, funktionalitet och pris, måste vi nämna att vissa människor inte behöver tiotals förinställda recept, en färgskärm, en maskin som kan kommunicera med mobilen, eller andra extrafunktioner. De kommer gladeligen att nöja sig med en välbyggd, billig kaffemaskin som erbjuder den anpassningsgrad som behövs för att tillverka deras favoritdrycker. Delonghi Magnifica S är just denna modell: den har alla nödvändigheter, och du behöver inte betala extra för saker du kanske inte ens behöver.

Denna maskin har en konisk rostfri stålkvarn, men är trots detta förvånansvärt tyst. Visserligen kommer Magnifica S inte ens nära den mycket diskreta Siemens EQ.9, men ljudnivån är tillfredsställande. Kvarnen har hela 13 inställningar för malningen: från grovt till mycket fint. Vissa användare rapporterar dock att maskinen kan ha problem med de två finaste nivåerna för malning. De tenderar att täppa till kvarnen. Trots detta anser vi att 11 adekvata kvarninställningar är imponerande för en modell i denna prisklass.

Delonghi ECAM 21.117 Magnifica S

Trots att den inte har någon skärm eller appar, kan du enkelt välja och anpassa din dryck med hjälp av Magnificas panel med sex knappar och en roterande ratt. Höjden på pipen är justerbar, allt från små espressokoppar till höga latteglas kan få plats. Maskinen har knappar för att välja enkelt eller dubbelt kort kaffe i espressotyp, samt knappar för enkelt eller dubbelt långt kaffe i Americano-typ.

Ratten gör det möjligt att justera styrkan på kaffet till perfektion. Standardinställningen för espresso är 40 ml, vilket gör den alldeles för vattnig för att förtjäna namnet. Som tur är, kan användaren välja ett kort eller långt kaffe enligt egna preferenser. Med rätt kvarninställning samt justerbara mängder vatten och kaffe, kan Magnifica S leverera en bra espresso som väl kan konkurrera med de drycker som dyrare modeller producerar.

Mjölkskumningen är något du måste sköta själv. Maskinen har en ångstav, men det kan behövas viss övning för att få till skummet som du vill ha. När du väl har lärt dig ånga mjölken, kan du åstadkomma ett resultat som matchar de flesta automatiska mjölkskummare. Har du någonsin sett en automatisk mjölkångare i ett specialkafé? Nej, och det finns en anledning till detta.

Det är enkelt att rengöra Magnifica S: maskinen kör sitt eget rengöringsprogram. Utöver detta måste du tömma spillbrickorna, tvätta den avtagbara bryggenheten för sig och sköta avkalkningen, precis som hos de flesta automatiska modellerna. Alla delar går att tvättas mycket snabbt, men de är inte diskmaskinsäkra. När det gäller ångstaven, är rengöringen ännu snabbare och enklare än hos automatiska skummare. Du kan dock behöva vänja dig vid detta. Du behöver en tjock, robust och ren trasa. Blöt den, linda den runt ångstaven och ånga i några sekunder för att få bort eventuella mjölkrester. Var försiktig så du inte bränner dig.

Sammanfattningsvis är Delonghi ECAM 21.117 Magnifica S en pålitlig och kompakt kaffebryggare som erbjuder ett otroligt värde för sitt pris. Om du är redo att offra några icke nödvändiga extrafunktioner och lära dig att ånga mjölken för hand, kommer denna modell att skona din plånbok och ändå leverera utmärkt kaffe.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Konisk/Rostfritt stål
 • Kapacitet hos bönbehållaren: 250 g
 • Mjölkskummare: Manuellt
 • Kapacitet hos vattentanken: 1,8 l
 • Vattenfilter: Ja
 • Max pumptryck: 15 bar
 • Behållare för malt kaffe: Ja
 • Två drinkar samtidigt: Ja
 • Mått: 43 x 23.8 x 35.1 cm
 • Vikt: 9 kg

Nespresso GCB2 Vertuo Plus

Fördelar
 • Brett urval av drycker
 • Återvinningsbara kapslar
 • Snabb tillverkning av drycken
 • Skapar skummigt kaffe utan mjölk
 • Mycket lätt att rengöra och underhålla
Nackdelar
 • Kan inte göra traditionell espresso
Översikt

Det är inte alla som har tid för en regelbunden rengöring av en helautomatisk kaffemaskin av typen böna-till-kopp. Om du inte har tid, kommer inte ens de bästa modellerna på marknaden att kunna leverera gott kaffe särskilt länge. 

Det är även därför kapselmaskiner har blivit så populära bland upptagna kaffeälskare – det finns knappt något som behöver rengöras efteråt. De flesta modeller av kapselmaskiner riktar sig till personer som älskar kort kaffe, men Vertuo-serien är designad för att leverera fem olika typer av kaffe. Dessa är espresso (40 ml), dubbel espresso (80 ml), lungo (150 ml), mugg (230 ml) och alto (414 ml). Höjden på pipen kan även justeras till fyra positioner i enlighet med detta. 

Var och en av Vertuos kapslar har en streckkod som maskinen känner igen, och kan därmed förbereda med rätt mängd vatten. Användaren kan också justera volymen och göra en större eller mindre dryck enligt önskemål. Vertuo Plus har en större vattenbehållare än andra modeller och denna kan placeras bakom, till vänster eller till höger om maskinen för optimal placering i vilket kök som helst. 

Rengöringen är förvånansvärt enkel – den automatiska sköljningen kan köras ibland, och en avkalkning bör man göra några få gånger om året. Det är allt, det kan inte bli enklare än så att rengöra en kaffemaskin.

Nespresso GCB2 Vertuo Plus

Alla kapselmaskiner är användarvänliga, men Vertuo Plus tar det till nästa nivå. Locket öppnar och stänger man med ett tryck och allt du behöver göra är att skjuta in en kapsel och trycka på knappen, så börjar den brygga. Tekniken för kaffeberedning som Vertuo-serien använder skiljer sig från den som används i de flesta andra kapselmaskiner (inklusive Nespresso Original-modellerna). Kaffet extraheras inte genom tryck. I stället snurrar Vertuo kapseln i en hastighet på 7000 varv per minut. Nespresso kallar denna teknik centrifusion. Resultatet blir ett kaffe med rik, fyllig smak och ett tjockt lager skummig crema. 

Ganska många espressopurister hävdar att de föredrar Nespresso Origins-serien eftersom dryckerna har mer likhet med det som en manuell espressomaskin producerar. Vi tror att dessa espressopurister ändå inte skulle ha köpt en kapselmaskin. Sådana modeller är riktade till de kaffeälskare som inte bryr sig om några små avvikelser från standardprocessen, så länge de får en snabb dos koffein hyfsat enkelt. När det gäller större drycker, producerar centrifusion dessutom ett skummigt toppskikt som kompletterar kaffet på ett idealiskt sätt och de blir bättre än hos någon annan kapselmaskin. Många användare rapporterar också att de börjat lägga till mindre mjölk till sina Nespressos, eftersom kaffet som produceras redan har en slät, skummig konsistens.

Centrifusion har ytterligare en bonus: Vertuo-kapslarna blir väldigt torra, det blir mindre dropp och ännu enklare rengöring än med de ursprungliga kapslarna. Nackdelen med denna teknik är att du inte kommer att kunna använda några kapslar från andra tillverkare, eftersom de saknar streckkoden som talar om för Vertuo hur kaffet ska tillagas. För närvarande har man ändå fler än 20 olika alternativ att välja mellan, och antalet fortsätter att öka. 

Även om det finns fler kapselvarianter för vissa typer av drycker än för andra, tycker de flesta användare att antalet alternativ är tillfredsställande: Det finns till och med ett litet testpaket som ingår med maskinen. Dessutom håller kaffeexperter generellt med om att Nespresso-drycker är bland de bästa du kan få av en kapsel. Nespresso tillverkar sina kapslar av 100 % återvinningsbart aluminium och de kan enkelt kastas i metallåtervinningen. Majoriteten av andra kapslar tillverkas av den ej återvinningsbara plasten nummer 7. Detta i sig är ett utmärkt skäl att hålla sig borta från andra typer av kapslar.

När det gäller nackdelarna så kommer Vertuo att kosta mer än majoriteten av dess konkurrenter, och samma sak gäller för kapslarna. Ändå blir de betydligt billigare än regelbundna besök på ett café. 

En annan nackdel är att det inte finns en inbyggd mjölkskummare. Nespresso Original-serien hade några modeller som innehöll en sådan, men vi tror att det bara är bra att Vertuo inte gör det. Enligt recensionerna genererade Nespresso-skummaren ändå inte så bra skum, och det var omöjligt att kolla om det automatiska rengöringsprogrammet hade lyckats med att bli av med alla mjölkrester. Om du gillar högkvalitativt mjölkskum är det en bättre idé att köpa den utmärkta Aeroccino-skummaren separat.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Finns inte
 • Kapacitet hos bönbehållaren: Finns inte
 • Mjölkskummare: Nej (går att köpa mjölkskummare separat)
 • Kapacitet hos vattentanken: 1,8 l
 • Vattenfilter: Nej
 • Max pumptryck: Finns inte
 • Behållare för malt kaffe: Finns inte
 • Två drinkar samtidigt: Nej
 • Mått: 42.34 x 14.22 x 32.51 cm
 • Vikt: 4.58 kg

Melitta Ci Touch

Fördelar
 • Espresso av bra kvalitet
 • Utmärkt mjölkskum
 • Har alla viktiga anpassningsalternativ
 • Enkel att rengöra
Nackdelar
 • Ganska enkel design med mjölkkaraff i plast
Översikt

Det är viktigt med utmärkt espresso, men låt oss vara ärliga: Du som inte är förtjust i mjölkbaserade drycker ska inte behöva investera i en helautomatisk espressomaskin. Du kan komma undan med billigare alternativ när det endast gäller svart kaffe. Även toppmodellerna kan ha svårt att tillverka mjölkskum som är lika krämigt, slätt och tjockt som du kan få på ett café. Melitta Ci Touch sticker dock ut från mängden och den producerar även riktigt bra espressos!

Melitta Ci Touch har en konisk rostfri stålkvarn. Malningen kan justeras till fem nivåer, och ljudnivån är okej. Apparaten är inte den tystaste modellen på marknaden, men den är inte heller bullrig. Maskinen är ganska imponerande, kraftigt byggd och robust.

Melitta Ci Touch

Mjölkskummaren är inte integrerad. Du behöver därför ganska mycket plats för att placera både maskin och mjölkkaraff. Storleken på maskinen är berättigad, eftersom Ci Touch har två bönbehållare och kan brygga två koppar samtidigt. Det finns också en behållare för malet kaffe. Kvarnen körs dock inte förrän denna är tom, precis som hos vårt toppval Melitta Barista TS Smart. Detta innebär att du måste riskera en ”förstörd” dryck gjord på en blandning av båda bönsorterna varje gång du vill byta.

Kontrollerna hos Ci Touch är enkla men användarvänliga. Höjden på pipen kan justeras. Det finns fyra knappar för drycker, en LCD-skärm i färg och en roterbar rattl för justeringar. Denna använder du för att välja kaffestyrka, bryggtemperatur, kvarninställningar, samt mängden vatten, mjölk och skum. Du kan spara upp till fyra olika användarinställningar i maskinens minne.

I testerna bryggde Melitta Ci Touch en bra espresso med utmärkt, väldoftande crema. Espressoälskaren kommer att vilja justera fabriksinställningarna från 50 ml till 25 ml, vilket är det lägsta man kan få. 

Men Ci Touchs verkliga styrka är dess mjölkskummare. Designen med den stora plastkaraffen är kanske inte den mest eleganta, men den producerar skum av en kvalitet som matchar resultatet en skicklig barista kan åstadkomma. Mjölken skummas till ett perfekt, jämnt och homogent mikroskum. 

Dessutom vet denna maskin inte bara hur mjölk ska skummas, utan även hur ingredienserna ska blandas på rätt sätt. Cappuccinos fick härlig crema på sidorna, och lattes fick kaffet snyggt placerat i mitten, mellan mjölken och skummet. När Ci Touch testades med havre- och mandelmjölk, åstadkom den resultat som till och med var bättre än många kaffedrycker på café.

Rengöringen av Melitta är mycket lik andra helautomatiska kaffemaskiner. Maskinen sköljer ur bryggningsenheten och kör ånga genom mjölkslangen. Vissa användare klagar över att spillbrickan är för liten och måste tömmas för ofta. Med tanke på hygienen är det dock bättre att rengöra brickan oftare. 

Bryggenheten kan enkelt tas ut och tvättas under rinnande vatten, och avkalkningen måste göras minst en gång om året. (Om du bor i ett område med hårt vatten, kan det vara bättre att avkalka lite oftare.) Dessutom rekommenderar Melitta rengöring av mjölksystemet varje vecka med deras speciella rengöringsväska. Du kan säkert använda en liknande produkt från någon annan tillverkare.

Med sin imponerande form och en robust, kompakt design finns det inget illa att säga om Melitta Ci Touch. Du som har plats för denna maskin och älskar skummad mjölk, kommer att tycka att den är kaffemaskinen du alltid önskat dig.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Konisk/Rostfritt stål
 • Kapacitet hos bönbehållaren: 2 x 135 g
 • Mjölkskummare: Extern behållare
 • Kapacitet hos vattentanken: 1,8 l
 • Vattenfilter: Ja
 • Max pumptryck: 15 bar
 • Behållare för malt kaffe: Ja
 • Två drinkar samtidigt: Ja
 • Mått: 47.3 x 25.5 x 35.2 cm
 • Vikt: 9 kg

Siemens EQ.9+ connect s500

Fördelar
 • Espresso och mjölkskumning av utmärkt kvalitet
 • Integrerat mjölksystem
 • Stort urval av recept
 • App för anpassning av drycker och nya recept
 • Väldigt tyst
 • Lätt att rengöra
Nackdelar
 • Väldigt begränsade funktioner i appen
Översikt

Eftersom standarden för utvärdering av helautomatiska kaffemaskiner går ut på att se hur nära de kan komma den perfekta espresson, måste vi erkänna att serien Siemens EQ 9 har en liten fördel jämfört med Melitta Barista i detta avseende. EQ.9 är utrustad med en keramisk kvarn med malskiva som möjliggör en finare, mer exakt malning och hjälper dig att få fler smaknyanser ur dina hela bönor. 

Dessutom är Siemens EQ kaffekvarn för närvarande den tystaste som finns. Detta är kaffemaskinen för dig som ibland vill ta dig en kopp kaffe mitt i natten utan att väcka ett sovande hushåll.

Siemens EQ 9 är utformad för att noggrant bibehålla bryggningstemperaturen under processen, vilket är avgörande för espressokvaliteten. Själva drycken serveras vid den optimala temperaturen 64° C. Standardinställningen för espressons volym är lite hög (40 ml), men du kan lätt justera den till önskad volym inom spannet 20 till 250 ml. Detta är ett utmärkt spann för inställningar och täcker in alla variationer av kaffedrycker. 

Connect s500 modellen kommer med med 15 olika recept på drinkar, som kan anpassas och sparas i upp till tio olika användarprofiler. Detta gör helt enkelt Siemens EQ 9 till en utmärkt kaffemaskin för kontoret.

Siemens EQ.9+ connect s500

När det gäller kvaliteten på själva kaffedrycken, klarade Siemens EQ 9 testet med glans. Efter att kaffestyrkan justerats till den mest intensiva, den finaste inställningen på kvarnen valts och volymen ställts in på 25 ml, bryggde denna maskin en närapå perfekt espresso med en rik, fyllig smak och ljusbrun crema. 

Mjölkskummaren fungerade också felfritt, den gjorde homogent, tätt packat mikroskum. Denna modell har en snyggt integrerad inbyggd mjölkskummare som sparar plats. Användaren kan dock välja att lägga mjölkslangen i en extern behållare (som en mjölkkartong eller ett glas), vilket gör rengöringen enklare. Vi gillade skarpt det faktum att Siemens låter oss välja hur vi vill ha det. 

Slutligen, precis som Melitta, är Siemens EQ en dubbelbryggare: Man kan brygga två koppar samtidigt, så ingen behöver inte längre bråka om vem som ska få sin cappuccino först.

Siemens EQ 9 erbjuder en enastående anpassningsnivå med många funktioner, samt några trevliga extra detaljer som till exempel förvärmning av koppen. Du kan justera styrkan på kaffet, hur fint det ska malas, tiden för förblötning, temperaturnivån, volymen, förhållandet kaffe-mjölk, och så vidare. Det finns inget kaffe som EQ.9 inte klarar av. Dess design av hög kvalitet matchar funktionerna: Kaffemaskinen har ett proffsigt, rostfritt skal och en stor, lättanvänd färgskärm med knappar. Garantin på 15 000 drycker säger även mycket om maskinens hållbarhet.

Precis som Melitta Barista TS Smart, har även Siemens EQ 9 connect s500 en app. När du installerar maskinen måste du ansluta den till ditt hemnätverk för att börja beställa drycker. Visserligen har Siemens Home Connect-appen några användbara funktioner (du kan till exempel ladda ner nya kafferecept från hela världen), men den är inte lika lätt att använda som Melitta och erbjuder färre funktioner. Vissa användare har faktiskt rapporterat att de tycker det är lättare att bara använda kontrollerna på själva maskinen.

Det är enkelt att rengöra EQ.9: Maskinen kan ståta med de typiska automatiska rengöringsprogrammen för bryggsystem och mjölkslang, och guidar användaren noggrant när det är dags att avkalka maskinen eller tömma spillbrickan. Bryggenheten kan även dras ut och tvättas på annat håll.

Det finns få saker att klaga på när det gäller den här maskinen, bortsett från dess rejäla pris. EQ.9 är också stor och tung. Vi måste dock erkänna att maskinen faktiskt överträffar Melitta Barista med sin espressokvalitet och sin tysta kvarn. 

Vi har också övervägt den imponerande prisskillnaden mellan båda apparaterna och det faktum att Siemens app ligger långt efter Melittas. Därför tror vi att Melitta kan erbjuder ett något bättre förhållande mellan smak, funktionalitet och pris. De mest kräsna kaffeälskarna kommer dock att tycka att EQ.9 är en prisvärd investering.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Kvarn (typ/material): Disk/Keramik
 • Kapacitet hos bönbehållaren: 290 g
 • Mjölkskummare: Integrerad (Möjlighet för extern behållare)
 • Kapacitet hos vattentanken: 2,3 l
 • Vattenfilter: Ja
 • Max pumptryck: 19 bar
 • Behållare för malt kaffe: Ja
 • Två drinkar samtidigt: Ja
 • Mått: 46,99 x 31.59 x 39.19 cm
 • Vikt: 11,67 kg

Köpguide 

coffee machines

Kaffevärlden är full av vackra nyanser. När du lär dig om kaffe, kan det öppna dörrarna till nya nivåer av smak och arom. Att komma dit är dock inte enkelt. Processen innebär allt från det rätta valet av kaffebönor till perfekt mästrande av bryggningsprocessen, och även det minsta misstag kommer att påverka resultatet.

Vi har skapat denna guide för att förklara skillnaderna mellan olika typer av kaffemaskiner, hur de fungerar och hur de ska tas om hand. Men för att förstå hur det bästa kaffet ska göras, måste man först kunna känna igen det. Så låt oss börja med den dryck som anses vara kungen av allt kaffe: Espresso.

Så skapas den perfekta espresson

Visste du att det finns en ISO-standard för espresso? Denna kaffedryck görs genom att pressa nästan kokande vatten genom finmalt och komprimerat kaffe. Det perfekta resultatet är en kort dryck på ungefär 25 ml med intensiv doft och rik, nyanserad smak.

En unik egenskap hos en korrekt framställd espresso är crema, ett rikt, hasselnötsbrunt och krämigt fint skum som toppar drycken. För att lyckas med espresson och dess crema, är varje enskild del av processen viktig: Mängden av och temperaturen på vattnet, vilket tryck som används, hur fint kaffebönorna är malda och hur mycket kaffepulver som används, kvaliteten och rostningen på bönorna och så vidare.

Det är inte konstigt att den bästa espresson endast kan skapas av den som under flera år övat på denna konstform. De flesta av oss saknar dock tålamodet, expertisen och talangen som krävs för att skapa en perfekt espresso för hand. Och det är där kaffemaskinen kommer in: Olika grader av automatisering är möjliga beroende på dina behov.

Att skapa det gudomliga: Olika typer av kaffemaskiner

De manuella espressomaskinerna är de mest prisvärda och har den högsta espressopotentialen, eftersom användaren kan kontrollera varje steg i processen. Du måste emellertid lära dig att mala och tappa kaffet i portafiltret och sedan dra i spaken lagom hårt. Du måste köpa en separat kvarn för portafilter och en apparat för ångad mjölk. Dessutom är det ganska krångligt att rengöra en manuell maskin.

Om det låter alltför komplicerat för ditt morgonkaffe men du vill ändå öva på dina professionella baristafärdigheter, kanske du lockas mer av en halvautomatisk espressomaskin. Dessa maskiner använder en pump för att få rätt tryck på kaffeextraheringen, baristan behöver endast fokusera på malningen och korrekt tappning av kaffet i portafiltret. Halvautomatiska modeller ser ut som de du sett på café, fast mindre. Många av dessa kaffemaskiner har även en integrerad ångstav för att skumma mjölken, men detta kräver också lite övning för att nå ett perfekt resultat.

Slutligen, för de mer lata kaffeälskarna, finns en underbar lösning: helautomatiska espressomaskiner. Dessa kallas ibland också för böna-till-kopp-maskiner, eller allt-i-ett-kaffemaskiner. Namnet är självförklarande: Maskinen kommer att göra allt själv. Mala bönorna, pressa dem i portafiltret, applicera tryck och varmvatten och ånga mjölken. De är verkligen imponerande, men ger också gott om utrymme för fel i processen. Därför kommer de bästa helautomatiska espressomaskinerna alltid vara dyra. Sanningen är att inte ens de allra dyraste av dem helt kan ersätta en skicklig barista. Men avancerade modeller kan komma baristan väldigt nära, så nära att skillnaden går obemärkt förbi de flesta kaffeälskare. 

Allt-i-ett-maskiner erbjuder också intrikata anpassningsalternativ, och kan klara av de mest populära kafferecepten. Kombinera dessa fördelar med en enkel rengöringsprocess, besparingarna du kan göra genom att skippa besöken på caféet och den rena bekvämligheten med att ha det perfekta kaffet nära till hands när som helst. Nu kan du enkelt se varför dessa maskiner kan rättfärdiga en imponerande prislapp. 

En separat grupp är inbyggda kaffemaskiner. Funktionsmässigt är dessa väldigt lika de helautomatiska, men de kan integreras i köksinredningen för att spara plats. Inbyggda kaffemaskiner är snygga, men de kan vara dyra både att köpa och reparera. De passar bäst till de allra mest kräsna kaffeälskarna.

Om du inte är särskilt förtjust i espresso är en filtermaskin ett annat alternativ. Denna typ av kaffebryggare fungerar genom att långsamt droppa vattnet genom bönorna, vilket resulterar i en stor mängd mjukare och lättare dryck. Det är ett bekvämt sätt att fixa kaffe för större grupper, eller för individer som helst vill ha lite mer än en espresso. Dessutom kan en bra filtermaskin också dra ut behaglig smak och arom från dina kaffebönor.

Slutligen, för den som älskar komfort och inte vill städa, är kapselmaskinen den perfekta lösningen. Den är extremt enkel att använda: Du stoppar in en kapsel, trycker på knappen och väntar på att maskinen ska brygga ditt kaffe. Eftersom kaffet är packat i en kaffekapsel, finns det inte heller något att rengöra efteråt. Du är däremot begränsad till mindre variation. Vissa kapslar kan göra synnerligen tillfredsställande kaffe, men du som upptäckt glädjen i att fynda speciella kaffebönor från små kafferosterier kommer att bli besviken.

Dessutom packar majoriteten av producenterna in sitt kaffe i svåråtervunna plastkapslar som genererar en enorm mängd avfall. Nespresso är ett trevligt undantag som gör kapslar av 100 % återvinningsbart aluminium. Vi har granskat en kapselmaskin i den här artikeln om topp 5 kapselmaskiner.

Kan du inte leva utan en kopp kaffe? Se till att kolla in våra recensioner:

 1. För en starkare smak och en snabb energikick, kolla in recensionerna av espressomaskiner
 2. Mal ditt eget kaffe för mer förstärkt arom
 3. För mer entusiastiska kaffeälskare som vill ha det lilla extra – topp 5 bästa mjölkskummarna

Och våra favoriter… Moccamaster kaffebryggarna

Syna kaffebryggaren i sömmarna: Hur ser den ut på insidan?

Eftersom de helautomatiska kaffemaskinerna också är de mest komplexa, måste vi göra en mer detaljerad undersökning. De har flera väsentliga komponenter som inte bara påverkar kaffets smak, utan också hur lättanvänd maskinen kommer att vara.

Kvarnen

Det finns en bra anledning till att vi börjar alla våra recensioner av espressomaskiner med att prata om kvarnen. Att använda speciella bönor av högsta kvalitet kommer inte att göra någon skillnad om malningen är dålig. Sanna espressomästare använder alltid separata fristående enheter.

Automatiska espressomaskiner levereras dock med inbyggd kaffekvarn. De kan inte prestera lika bra som fristående kvarnar. Kvaliteten på malningen som böna-till-kopp-maskiner kan åstadkomma fortsätter dock att förbättras.

Det första du måste veta är att det finns kvarnar i både keramik och rostfritt stål. Keramiska kvarnar menar man ofta att är tystare, håller längre och genererar mindre värme. Stålkvarnar å andra sidan är mycket robusta och betydligt billigare, Dessutom är formen på kvarnstenen också avgörande. Återigen kan vi skilja på två typer: kvarnar med koniska och platta malskivor.

En konisk kvarn producerar det som kallas en bimodal malning: Vissa partiklar är aningen större än andra. Platta malskivor producerar jämnstora partiklar, även när malningen är väldigt fin. Espressoexperter förklarar att den bimodala malningen kan lätt resultera i att de fina partiklarna blir överpressade, medan vattnet endast sipprar genom de grövre partiklarna. Denna delvisa överpressning kan ge lite bitterhet till din dryck.

En jämnare malning låter dig få ut mer ur dina bönor, och möjliggör en sötare, rikare smak. Detta gäller åtminstone på pappret, eftersom sättet på vilket din kaffemaskin hanterar malningen också spelar roll. Många automatiska allt-i-ett-maskiner kommer att ha svårt att extrahera en mycket fin malning, vilket gör denna funktion värdelös.

Dessutom är koniska kvarnar billigare och mer populära i modeller för konsumenter. Du som tycker bäst om långt kaffe och mjölkbaserade drycker kommer förmodligen inte att märka någon stor skillnad i smaken, och kan säkert nöja dig med en högkvalitativ konisk kvarn.

Bryggenheten

Nästa avgörande del av din kaffemaskin är bryggenheten. När bönorna är malda, trycker bryggningsenheten ner dem i en puck, applicerar tryck och kör varmt vatten genom dem för att producera din espresso.

Vissa tillverkare har tagit fram modeller med icke-löstagbara bryggenheter, och marknadsför dem med idén att deras automatiska rengöringssystem är så bra att manuell rengöring inte är nödvändig. Vi tror inte att det finns något i denna värld som inte skulle dra nytta av grundlig manuell rengöring nu och då.

Riskera inte mögliga rester i din bryggenhet, och skaffa i stället en modell där enheten går att ta ut. Regelbunden rengöring kommer att garantera ett bättre kaffe och en förlängd livstid för din maskin.

Pumpen

Som vi nämnde tidigare är trycket avgörande för att extrahera en ordentlig espresso. Därför tenderar tillverkarna att skryta med imponerande siffror, och kunden luras att tro att högre tryck är lika med bättre. Detta är fel!

I en manuell maskin extraheras en perfekt espresso med ett tryck på endast 9 bar. Varför har automatiska maskiner mer? Därför att de inte fungerar på samma sätt som de manuella. Kvaliteten på malningen och hur den packas kommer att påverka resultatet. En maskin kan skryta med 19 bar och ändå ha svårt att få till den finaste malningen. Därför måste du lita mer på experter och användarrecensioner än på siffrorna för trycket på förpackningen.

Mjölkskummaren

Nog talat om espresso: låt oss komma till det läckra ämnet lattes och cappuccinos. I allmänhet måste man välja mellan tre olika system, varav alla har sina egna fördelar och nackdelar.

Ångstaven: Det är den enklaste och billigaste lösningen, och kräver manuell skicklighet. Teoretiskt sett kan du få det lenaste, finaste mikroskummet någonsin med denna metod. Dessutom kan du öva på lite lattekonst! Espressomaskiner med ångstav är ganska lätta att rengöra när man väl har lärt sig hur man ska göra. Det är inte alla människor som gillar att skumma sin mjölk för hand. En hel del övning och frustration kan krävas innan man kan fira sin framgång.

Extern mjölkskummare: Dessa modeller har en separat behållare för mjölk och en slang som ansluter den till själva maskinen. Ett dylikt arrangemang tar större utrymme, men den goda nyheten är att mjölkbehållaren kan förvaras i kylskåpet. Dessutom betyder det enkel  rengöring. Många modeller tillåter dig också att använda själva mjölkkartongen, vilket är bekvämt om maskinen används av flera personer som alla gillar olika mjölksorter.

Intern skummare: Espressomaskiner med inre eller inbyggd mjölkskummare fungerar på samma sätt som de externa, men de ser bättre ut och tar mindre plats. Om designen inte är väl genomtänkt kan rengöringen dock vara ganska irriterande. Dessutom producerar de flesta automatiska skummare (oavsett om de är interna eller externa) ganska medelmåttigt skum. Endast de bästa modellerna kan ta fram ett resultat som liknar caféskum. Därför jämförde vi testresultaten noggrant och inkluderade dessa fakta i våra recensioner om kaffemaskiner.

Traditionellt används komjölk med minst 3,5 % fett för att göra cappuccinos, men mjölk med lägre fetthalt kan också bilda bra skum. När det gäller de växtbaserade alternativen måste du pröva dig fram lite, men det är inte alltför svårt att hitta bra val. Sojamjölk och nötmjölk fungerar vanligtvis mycket väl, men rismjölk har fått ett rykte om sig att vara nästan omöjlig att skumma.

Bönbehållaren

Precis som olika människor kan vilja ha olika sorters mjölk i sitt kaffe, kan smaken för bönor också skilja sig åt. Om en maskin ska delas av en större grupp människor är det en bra idé att ha två bönbehållare. Den ena facket kan till exempel användas för koffeinfria bönor. Eller så kan du skaffa två olika specialsorter och ha båda nära till hands.

De flesta modeller med två bönbehållare har dock endast en kvarn. Om inte kvarnen är designad att fortsätta mala tills den är helt tom (som med vår favorit Melitta Barista TS Smart), måste du komma ihåg att göra åtminstone en ”förstörd” dryck varje gång du vill byta bönsort för att undvika den konstiga smaken av en blandning av olika bönor. Det finns vissa espressomaskiner till hemmet som har två kvarnar, men de är dyra.

Vattentanken

En stor vattentank innebär å ena sidan att du måste fylla på den mindre ofta. Å andra sidan kommer den att ta upp mer plats i köket. Dessutom måste vattentanken tömmas och rengöras regelbundet oavsett hur stor den är. Detta betyder att en tank som är större än vad ditt hushåll behöver kommer endast att resultera i slöseri med vatten.

En annan sak att tänka på är vattnets hårdhet. De flesta modellerna kommer numera med en testremsa och möjligheten att installera ett vattenfilter. Du som bor i ett område med hårt vatten kan dra nytta av ett filter, det förbättrar smaken på ditt kaffe och avkalkningen kommer att behövas mindre ofta. Om du redan har ett fristående filter eller mjukt vatten, behöver du inte ett extra filter till din maskin.

Kontrollerna

En kaffemaskin kan ha många justeringsalternativ, men det kommer inte att göra någon nytta om kontrollerna är svåra att använda. Då är det lättare att ge upp innan man får sitt favoritkaffe. En pekskärm kan vara praktisk, men en väl uttänkt och välplacerad grupp av knappar kan funka lika bra och hjälpa dig spara lite pengar. 

Samma principer gäller när det handlar om apparna. De flesta dyrare modeller kommer att ha appar, men endast några få av dessa kommer egentligen att tillföra något betydande till maskinens funktioner. Om du gillar appar, är Melitta Barista TS Smart maskinen för dig: Deras app är klart överlägsen konkurrenterna.

Justeringar

Nu vet du vad som gör en bra kaffemaskin. Låt oss därför gå vidare till tipsen om hur du kan dra bästa nytta av den. Det är inte värt mödan att betala för en dyr, sofistikerad modell om man inte också vill ägna lite tid åt att utforska de funktioner den erbjuder. De flesta kaffemaskiner är faktiskt självförklarande när det gäller användningen, ändå finns det några grundläggande principer som kan hjälpa dig att fixa ett gott kaffe som verkligen kommer att tilltala alla sinnen.

Malningen

Som vi förklarade i förra kapitlet, ska du köpa en maskin med justerbar kvarn. Vissa bönor fungerar bättre med en finare malning, andra kommer att kräva grövre storlek och här följer receptet på perfektion!

Nivåerna på malningen brukar märkas ut med siffror, ju lägre siffra, desto finare blir malningen och vice versa. Börja alltid med den finast möjliga malningen. Många modeller är inställda på motsatsen redan av tillverkaren, och vissa kan endast justeras en nivå åt gången.

En finare malning kommer i allmänhet att tillåta en extrahering av mer nyanserade och rika smaker när det gäller espresso, men kafferecept med en långsammare bryggningstid fungerar bättre med en grövre malning. Det krävs dock högre tryck för att lyckas med bryggningen med en finare malning, och det är inte alla maskiner som klarar av det.

Om vattnet får sippra långsamt genom bönorna, kommer kaffet att få en bittrare och mer obehaglig smak. Om detta händer, kan du prova med att gå upp en nivå och pröva igen. Om ditt kaffe å andra sidan verkar svagt, smaklöst och vattnigt kan det bero på att malningen är för grov, och då får du pröva med en lägre nivå.

Kaffemängden

Den allmänna regeln är att ju mer kaffe som används, desto starkare kommer drycken att bli. Kom dock ihåg att mängden kaffe också påverkar hur hårt det kommer att pressas ihop, och att detta i sin tur påverkar hastigheten för extrahering. Du måste därför hitta det optimala förhållandet mellan malning och mängden kaffe du använder.

Vi rekommenderar att du börjar med den finaste malningen och den största mängden kaffe som din maskin kan hantera. Minska mängden om kaffet verkar lerigt och smaken blir alltför bitter. Uppmärksamma förändringarna i smaken. När du väl har hittat din favoritkombination, kan du spara den. Nästa gång du blir kaffesugen är den rätta inställningen tillgänglig med ett knapptryck.

Vatten och mjölk

Justeringen av vatten (och mjölk, om receptet kräver det) har mycket att göra med personliga preferenser. Du kan pröva fabriksinställningarna om du vill, men kontrollera att dessa är rätt till att börja med. Många maskiner kommer att ha en sparad dryck som heter ”espresso” med en volym på 30, 40, eller till och med 50 ml (i stället för de 25 ml som du får på ett hederligt café).

Det kaffe som maskinen brygger kan vara njutbart, men det kommer inte att smaka som espresso. Provkör maskinen några gånger med olika mängder kaffe och vatten, tills du hittar ett recept som efterliknar de klassiska – eller skapa din egen nya favorit. Kom ihåg att man kan få i sig en rejäl dos koffein av dessa experiment, så ta det lugnt!

Temperaturen

Det rätta espressoreceptet kräver en vattentemperatur på något över 90° C. Vid lägre temperaturer kommer vattnet inte att extrahera smaken ur bönorna helt. Vid högre temperatur (100° C eller högre) kommer bönorna att brännas, vilket ger drycken en bitter smak.

Det är dock endast de bästa kaffemaskinerna som kan återge en exakt temperatur och även tillåta dig att justera den. Som detta experiment har bevisat, kommer den lägre änden av den acceptabla temperaturen att ge kaffet lite mer syrlighet, medan den högre änden ger mer sötma och bitterhet. En justering av vattentemperaturen, även om det bara handlar om några grader, kan hjälpa dig få den bästa smaken ur dina bönor.

Mjölktemperaturen spelar också roll! Dina möjligheter att justera den är begränsade med en integrerad mjölkskummare. Föredrar du kaffe med varm mjölk, är det bättre att skaffa en maskin som har en ångstav, och att värma mjölken före skumningen. 

Kom bara ihåg att mycket betyder inte att det är bra utan värmer du mjölken mer än 65° C kan den få en obehaglig smak på grund av denaturering, vilket kan förstöra din dryck. 55° C anses vara den perfekta mjölktemperaturen för en cappuccino.

Slutligen får vi inte glömma temperaturen vid vilken kaffe ska serveras. För espresso är idealet 67° C. Eftersom en kall kopp kan sänka dryckens temperatur är det extra trevligt med en koppvärmare, särskilt när du ska jämföra de dyrare modellerna.

Slutsatser om den bästa kaffemaskinen

Att välja kaffemaskin är en konst, nästan lika komplicerad som att förbereda själva drycken. Visserligen finns det ganska många kvalitetsstandarder för kaffe, men din egen individuella livsstil och smakpreferenser är inte mindre viktiga för det.

Därför har vi noggrant valt ut modellerna som passar alla behov. Vare sig du letar efter den ultimata bekvämligheten, vill hitta den mest prisvärda kaffemaskinen, den mest aromatiska espresson eller den krämigaste cappuccinon, kommer du att kunna hitta rätt med hjälp av denna artikel. 

Vill du ha en kaffemaskin som är bra på alla de nämnda punkterna och dessutom är oerhört lätt att använda och rengöra? Då kommer Melitta Barista TS Smart att imponera på dig, precis som den gjort på hundratals andra användare och även de mest noggranna kaffeexperterna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 30 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button