VĂ„ra kroppar Ă€r fantastiska sĂ„ de kan skapa de flesta fetter vi behöver, men det gĂ€ller inte omega-3-fettsyror. VĂ„r kropp kan alltsĂ„ inte skapa dessa fetter naturligt. NĂ€r det gĂ€ller dessa fetter mĂ„ste vi fĂ„ dem frĂ„n omega-3 livsmedel eller tillskott. Fiskolja, eller fisk olja – kommer frĂ„n vĂ€vnader som finns i fet fisk och de bĂ€sta kĂ€llorna Ă€r fet fisk som Ă€r frĂ„n kallt vatten. Fiskolja Ă€r en koncentrerad kĂ€lla till omega-3-fetter. För att fĂ„ i sig fiskolja sĂ„ kan du fĂ„ det direkt frĂ„n fisken eller frĂ„n ett tillskott. Innan du lĂ€ser igenom de bĂ€sta fiskoljan test som finns, sĂ„ bör du veta alla de bra fördelarna med just fiskolja omega 3! Är det sĂ„ att du inte Ă€ter fisk och vill du inte fĂ„ i dig just fiskolja, sĂ„ finns det idag andra tillskott som man kan ta som Ă€r anpassade för veganer eller vegetarianer. DĂ„ fĂ„r man sin omega-3 frĂ„n alger eller linser, som ocksĂ„ innehĂ„ller bra och viktiga fetter som hjĂ€rnan behöver. Se över sĂ„ att tillskottet bara innehĂ„ller bra med mĂ€ngd DHA och EMA, sĂ„ att du fĂ„r i dig tillrĂ€ckligt med fetter som du behöver. Fiskolja innehĂ„ller tvĂ„ mycket viktiga omega-3 PUFA. Skulle du vilja fĂ„ in ditt omega-3 tillskott direkt frĂ„n fisk, sĂ„ Ă€r nĂ„gra av de bĂ€sta fiskarna att Ă€ta Ă€r vildfĂ„ngad lax, sill, vit fisk, sardiner och ansjovis. Idag kan du enkelt köpa fiskolja apoteket om du vill ta det i kapselform eller flytande.

Fördelar med att anvÀnda fiskolja

Det finns vÀldigt mÄnga fördelar med fiskolja. Det har visat isar ökat omega 3 fiskolja intag kan förbÀttra beteende och lÀskunnighet hos barn som har koncentrationssvÄrigheter. Det sÀgs alltsÄ att fiskolja hjÀlper med dessa funktioner i hjÀrnan, vilket egentligen lÄter rÀtt logiskt dÄ man anser att hjÀrnan bestÄr av mestadels fetter. En annan studie har ocksÄ gjorts pÄ barn mellan 6 till 12 Är med ADHD som inte fÄtt nÄgot resultat pÄ beteendet. SÄ dÄ fick nÄgra slumpmÀssigt utvalda barn ett tillskott av omega-3 och omega-6 tillskott och vissa fick dessutom dÄ placebo. De som fick i sig omega tillskotten fick en förbÀttring nÀr man tittade pÄ rastlösheten, det slutförda arbetet, presentationen och om aggressivitet fanns. Skulle det vara sÄ att ditt barn inte kan svÀlja kapsel omega-3 sÄ kan du i sÄ fall köpa fiskolja flytande, som du eller barnet istÀllet dricker. Det har ocksÄ gjorts en annan studie, som visar att fiskolja hjÀlper att ta bort Ängestliknande och depressions liknande beteendeförÀndringar hos rÄttor. DÀrför kan de ocksÄ hjÀlpa till de som kÀnner sig nere. För att fÄ bra information om vad respektive fiskolja gör för Ängest, lÀs igenom de fiskolja bÀst i test som finns pÄ nÀtet, sÄ fÄr du en god överblick över respektive fiskolja.

fiskolja bÀst i testDet har ocksÄ visats att omega 3 olja kan ha hjÀlpt de mÀnniskor som lider av Alzheimers sjukdom. De essentiella fettsyror som Àr viktiga för hjÀrnfunktionen som finns i fiskolja kan sakta ned en kognitiv nedgÄng. En studie undersökte det samband som finns mellan fiskolja och kognitiv nedgÄng. Undersökningen gjordes pÄ nÄgra Àldre mÀnniskor: Studien visade att de som tog fiskolja (som Ànnu inte hade utvecklat Alzheimers och inte hade nÄgon genetisk riskfaktor för att utveckla Alzheimers) upplevde mindre kognitiv minskning Àn de som inte tog fiskolja.

Hur Àr fiskolja bÀttre Àn liknande produkter?

Det kan vara enklare att komma ihÄg att ta en kapsel eller dricka en sked med flytande fiskolja Àn att Àta fisk varje dag. Dessutom finns det mÀnniskor som inte heller gillar fisksmaken och dÄ Àr fiskolja verkligen perfekt, sÄ att man ÀndÄ fÄr i sig de viktiga fetterna som din kropp behöver. Letar du efter fiskleverolja barn sÄ gÄr detta enkelt att hitta pÄ apoteket eller pÄ andra hÀlsokostaffÀrer.

Fiskolja innehÄller mest DHA och EPA som vi behöver fÄ i oss i vÄra kroppar, dÀrför Àr sÄledes fiskolja det bÀsta tillskottet för att fÄ i sig dessa. Det finns ocksÄ vissa alger som innehÄller god mÀngd av dessa fettsyror och de fungerar ocksÄ bra som tillskott, det Àr alltid viktigt att man ser över exakt vad som man behöver för sin kropp och vad som passar ens hÀlsosituation bÀst. Det Àr alltsÄ viktigt att du talar med en lÀkare om du Àr kÀnslig mot fisk eller om du har nÄgon slags sjukdom, sÄ att du Àr sÀker pÄ att du fÄr i dig rÀtt mÀngd av fiskolja för ditt egna vÀlmÄende och för din hÀlsa. Idag finns det en rad olika fiskoljor dÀr ute, se dÀrför till att vÀlja rÀtt olja som passar just dig och din kropp.

I vilka situationer Àr fiskolja mest anvÀndbart?

Fiskolja Àr nÄgot som du kan ta för att förbÀttra mÄnga saker med din förmÄga att fokusera och minnas, men tÀnk bara pÄ att ta den i rÀtt mÀngd. Tar man ett tillskott som fiskolja sÄ ska de tas varje morgon och varje kvÀll oftast, men med fiskolja kan det dock rÀcka med en gÄng per dag, allt varierar dock frÄn person till person. Fiskolja kan tas av bÄde barn och vuxna. För att fÄ god information om vad som din fiskolja innehÄller, lÀs igenom de fiskolja bÀst i test som finns, sÄ att du fÄr en god överblick över vad respektive fiskolja har i sig, sÄ att du vet exakt vad du fÄr i dig och hur stor mÀngd du fÄr i dig.

Försöker du hitta sÀtt för att fÄ sÄ fint hÄr och hud som möjligt? DÄ bör du ta en titt pÄ att ta fiskolja som ett tillskott. De bÀst bevarade hemligheterna för skönhet hittas nÀmligen inte bakom disken pÄ en sminkaffÀr. NÀr det gÀller oljig fisk eller omega-3 tillskott sÄ Àr de höga i fettsyror och protein, bÄda som Àr viktiga nÀringsÀmnen som behövs för att stimulera produktionen av frisk hud. VÄra kroppar kan inte producera EPA syra och DHA syra automatiskt, dÀrför behöver vi dessa essentiella fettsyror genom tillskott eller kost. Ett bra intag av fiskolja kan ge sunt, glÀnsande hÄr. Omega-3 fettsyror gör dina hÄrsÀckar starkare och dÀrför fÄr du ocksÄ starkare hÄr. Huden blir dessutom mer lysande, dÄ omega-3 stöder en hÀlsosam hud. Fettsyrorna kan fungera som naturliga fuktighetsgivare som dÄ Äterupplivar torr hud bÄde frÄn insidan ut.

Hur du vÀljer rÀtt fiskolja för dina behov

NÀr du ska vÀlja en fiskolja sÄ bör du först tÀnka pÄ vissa saker, för Àven om fiskoljan har mÄnga fördelar sÄ kan överdrivna intag orsaka biverkningar och allergier. Skulle du vara allergisk mot fisk eller skaldjur sÄ kan du uppleva effekter som svullnad i ansikte, lÀppar, tunga eller hals. Vid högt intag kan det uppstÄ magbesvÀr, illamÄende, ojÀmna hjÀrtslag och andra kroniska sjukdomar. Se alltsÄ till att inte konsumera mer Àn det rekommenderade intaget och undvik det om du Àr allergisk mot fisk. Fiskolja gravid Àr till exempel bra dÄ det kan ge mÄnga fördelar till gravida kvinnor, dock kan kvicksilverhalten som finns i fiskoljan skada barnet.

fiskolja barnInnan du vÀljer en fiskolja, se till att lÀsa pÄ etiketten. Det finns andra typer av fettsyror förutom DHA och EPA i mÄnga typer av omega-3 fettsyror. Se till att vÀlja en fiskolja som listar mÀngden EPA och DHA per kapslar, sÄ att du ser och vet hur mycket du fÄr i dig. Det Àr ocksÄ viktigt att du tÀnker pÄ styrkan innan du vÀljer din fiskolja. Förutom att veta exakt hur mycket EPA + DHA som finns i ditt kosttillskott och vad deras relativa styrka Àr, sÄ spelar ocksÄ din genetik och kost in. Kontrollera ditt omega-3 Index före och efter tillÀgget.

En fiskrik kost har vi lĂ€nge vetat att det Ă€r bra för vĂ„ra kroppar, mĂ„nga föreslog att vi ska Ă€ta fet fisk som har lĂ€gre nivĂ„er av kvicksilver, sĂ„ som lax, öring, sardiner och tonfisk – minst tvĂ„ till tre gĂ„nger i veckan eller sĂ„ tar man ett tillskott av fiskolja, för att fĂ„ ta del av alla bra fördelar som fiskolja ger en. Fettsyrorna i fiskolja ger hydrering till huden och hjĂ€lper till med inflammation. Fiskolja ger ocksĂ„ styrka och glans till ömtĂ„ligt eller försvagat hĂ„r. Fiskolja Ă€r bĂ€st att ta oralt sĂ„ din kropp kan extrahera omega-3 för att uppnĂ„ frisk, vacker hud och fint hĂ„r.

Bra att tÀnka pÄ innan du intar fiskolja

Var uppmĂ€rksam pĂ„ kvaliteten pĂ„ fiskoljan nĂ€r du köper den. Den erhĂ„lls frĂ„n nĂ€stan alla fiskar – fĂ€rskvatten, gĂ„rd, hav, djuphav och grunda havsfiskar. Alla dessa fiskar kan innehĂ„lla giftiga föreningar sĂ„som kvicksilver, arsenik, bly, former av kalcium, furaner, dioxiner, PCB och metylkvicksilver, och kan negativt pĂ„verka den mĂ€nskliga kroppen. DĂ€rför mĂ„ste den anvĂ€nda oljan vara ren. MĂ„nga företag sĂ€ljer destillerad fiskolja, men du bör alltid kontrollera om standarderna har följts och forskning pĂ„ företaget eller produkten har gjorts, innan du anvĂ€nder den i din kost.

Tips nÀr du anvÀnder fiskolja

Det bÀsta sÀttet för att du ska uppnÄ en bra balans mellan omega-3 och omega-6 Àr att fÄ din fiskolja frÄn vildfÄngad fisk som lax. Dock förorenas kallvattenfisk ofta med kvicksilver- och bekÀmpningsmedelsrester, vilket gör det mycket svÄrt att pÄ ett sÀkert sÀtt uppnÄ rekommenderade nivÄer. DÀrför kan du komplettera din kost med ren antioxidantrik fiskolja som ett av de bÀsta sÀtten att fÄ in din omega 3 pÄ. De typer av fisk som anvÀnds mest i fiskolja Àr lax, torsklever, makrill, sardiner, hÀlleflundra, Pollock och sill. För nÀrvarande finns det inte en standarduppsÀttning för hur mycket omega-3 vi behöver varje dag, men förslag varierar frÄn en dosering pÄ 500 till 1000 milligram dagligen beroende pÄ vem du frÄgar. Hur lÀtt Àr det att fÄ dessa rekommenderade mÀngder? För att ge dig en idé finns det mer Àn 500 milligram totalt omega-3 i en burk tonfisk och en liten servering av vildfÄngad lax. NÀr man tar fiskolja Àr mer inte alltid bÀttre. Kom ihÄg att du vill stanna i ett balanserat förhÄllande nÀr det gÀller omega-6 fetter. För de flesta rekommenderas en dos pÄ 1 000 mg fiskolja dagligen som en bra mÀngd och den mest vetenskapligt studerade dosen.

För att förbÀttra hÀlsan hos ditt hjÀrta, hjÀrna, hud, hÄr, kropp och mycket mer, övervÀg att tillsÀtta fiskolja till ditt dagliga kosttillskott eller konsumera vildfÄngad fisk dagligen. Om du inte vill fÄ i dig fiskolja, se till att fÄ minst tvÄ portioner fet fisk varje vecka för att uppfylla dina omega-3 behov och ge din kropp de fördelar fiskolja ger.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 11808 / Genomsnitt: 1