Är du less pĂ„ att se vĂ€derprognoser som aldrig stĂ€mmer överens med verkligheten? DĂ„ kan det vara dags att införskaffa en egen vĂ€derstation. Medan en utomhustermometer som Ă€r bĂ€st i test bara tillförlitligt berĂ€ttar vad vĂ€dret Ă€r just nu sĂ„ berĂ€ttar en bra vĂ€derstation bĂ„de om hur vĂ€dret Ă€r just nu och vad det kommer vara i framtiden. Med en vĂ€derstation som Ă€r bĂ€st i test kan du fĂ„ pĂ„litligare resultat Ă€n vad de sĂ€ger pĂ„ mediekanalerna. I ett land som Sverige dĂ€r vĂ€dret spelar stor roll i huruvida morgondagens planer blir av sĂ„ kan det vara vĂ€rt det att lĂ€sa vĂ€derstation test och vĂ€lja ut den bĂ€sta vĂ€derstationen att ha dĂ€r hemma.

Vad Àr en vÀderstation och varför behöver man en sÄdan?

SMHI i Norrköping Àr de mest erfarna meteorologerna i Sverige, och det Àr dem som har bestÀmt vad som bör finnas pÄ en vÀderstation för att den ska vara en vÀlfungerande sÄdan. Det bör finnas exempelvis: temperaturmÀtare, vindmÀtare, luftfuktighetsmÀtare, lufttrycksmÀtare och Àven en regnmÀtare. SMHI:s mÀtstationer gÄr sÄklart steget lÀngre och har Àven molnhöjdsmÀtare, siktmÀtare och en sÀrskild sensor som berÀttar hur kraftig nederbörden Àr. Med en egen vÀderstation sÄ fÄr du en prognos för hur vÀdret kommer att bli dÀr du bor. Med andra ord behöver du inte lÀngre titta pÄ vÀdret pÄ tv:n eller hÄlla dig uppdaterad pÄ andra mediekanaler utan du fÄr en prognos hem till dig av en egen vÀderstation.

Hur vÀljer man rÀtt vÀderstation?

Att vÀlja vÀderstation kan kÀnnas knepigt. Man vill ju inte bara ha en inne och utomhustermometer utan man ska ju ta termometern till nÀsta nivÄ. Dessutom har skÀrmarna en tendens att vara svÄrlÀsta sÄ att undersöka dem noggrant kan vara vÀrt sÄ att man kan lÀsa av den nÀrsomhelst pÄ dygnet. MÄnga moderna apparater anvÀnder dÀremot en app och gÄr att kopplas ihop med Alexa vilket undviker problemet med gamla och svÄrlÀsta skÀrmar. Det finns Àven andra detaljer att tÀnka pÄ.

  • Funktioner: En bra vĂ€derstation mĂ€ter mer Ă€n bara temperatur och fuktighet i luften. Den visar Ă€ven vinhastighet och vilket hĂ„ll det blĂ„ser. Den bör Ă€ven kĂ€nna av regn och hur starka UV-strĂ„larna Ă€r. Det finns Ă€ven lite extra funktioner som fuktigheten i jorden och vĂ€rmen i vattnet samt luftkvalitet. Vilka önskemĂ„l har du? VĂ€lj en vĂ€derstation som visar just det du Ă€r intresserad av.
  • PĂ„litlighet: PĂ„litligheten har mycket med hur mĂ„nga sensorer som anvĂ€nds. Moderna modeller kopplar ihop sig med molnet och kan sĂ„ledes anvĂ€nda Ă€ven andra anvĂ€ndares information vilket ger en riktigt exakt vĂ€derprognos.
  • Batteri eller solenergi? Detta Ă€r upp till var och en. Batteri kan kĂ€nnas sĂ€krare, dĂ€remot bör man komma ihĂ„g att byta ut dem. Solenergi kan fungera bra om du har ett bra stĂ€lle att stĂ€lla den som Ă€r under tak men som Ă€ndĂ„ fĂ„r tillrĂ€ckligt med sol.
  • Uppkoppling: Moderna apparater kopplas upp pĂ„ wifi och synkroniseras pĂ„ det viset vilket kan vara bekvĂ€mt dĂ„ man slipper dra kablar och liknande. Det Ă€r Ă€ven en stor fördel att vissa moderna vĂ€derstationer gĂ„r att koppla ihop med andra smarta funktioner som exempelvis Alexa och annat. Att programmet anvĂ€nder sig av alla installerade modeller inom omrĂ„det för att göra en prognos Ă€r Ă€ven det en stor fördel dĂ„ det sĂ€tter mindre press pĂ„ dig att ha mĂ„nga sensorer ute, utan du fĂ„r istĂ€llet nytta av andras inköp i form av en pĂ„litlig prognos.
  • Är den lĂ„nglivad? De flesta apparaterna kommer med minst 2 Ă„rs garanti vilket kĂ€nns betryggande.
  • Utvecklingsmöjligheter: Moderna modeller som gĂ„r att utveckla genom att koppla ihop den med andra produkter Ă€r alltid en stor fördel. Till exempel med luftrenare som drar igĂ„ng ifall luftkvaliteten sjunker allt för mycket eller att du kan frĂ„ga Alexa vad vĂ€dret Ă€r idag. Det finns sĂ„klart fler intressanta utvecklingsmöjligheter och i och med att tiden gĂ„r sĂ„ blir de allt fler för varje dag som gĂ„r.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 4 / Genomsnitt: 3.5]