www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

NÀr centralvÀrmen uppfanns blev vÄra liv mycket behagligare, men torr inomhusluft Àr sannerligen inte trevligt. Om du fÄtt nog av torr hud, fnasiga lÀppar och tÀppt nÀsa, sÄ behöver du en ordentlig luftfuktare och du har kommit till helt rÀtt stÀlle för att hitta en.

För att skriva den hÀr artikeln har vi jÀmfört mer Àn 170 modeller av luftfuktare frÄn mer Àn 40 tillverkare. Vi har tittat pÄ deras vattenbehÄllare och output-kapacitet, förbrukning och ljudnivÄ. Vi har ocksÄ beaktat experter och vanliga anvÀndares Äsikter vad gÀller utbud av funktioner, anvÀndarvÀnlighet, design och det generella vÀrdet för pengarna.

För att vara Ă€rlig Ă€r det inte speciellt svĂ„rt att öka luftfuktigheten till de rekommenderade 40–50% RF. I mĂ„nga fall kan Ă€ven enkla metoder som att hĂ€nga fuktiga handdukar pĂ„ elementen eller utnyttja en elektrisk vattenkokare fungera (och vi har testat det ocksĂ„). En luftfuktare kan uppnĂ„ samma resultat med mera stil och finess och mindre anstrĂ€ngning. Men för att kunna motivera investeringen mĂ„ste luftfuktaren vara sĂ€ker, tyst, enkel att stĂ€lla in och justera och lĂ€tt att rengöra och fylla pĂ„. Den ska inte heller vara en anskrĂ€mlig syn.

Efter att ha beaktat allt detta har vi valt ut fem finalister för olika behov och i olika prisklasser. Oavsett om du vill ha en exklusiv eller en billig modell, kommer du absolut att hitta den perfekta luftrenaren hÀr. Och för att ta reda pÄ mer om skillnaderna mellan olika modeller och hur man underhÄller dem korrekt, sÄ kan du scrolla ner till vÄr köpguide.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Philips HU4813

Philips HU4813
BĂ€st i test
Fördelar
 • Kompakt, modern design
 • Mycket enkel att rengöra och underhĂ„lla
 • Enkel att fylla pĂ„
 • Relativt tyst drift
 • Hygrostat med möjlighet att vĂ€lja önskad nivĂ„ pĂ„ luftfuktighet
 • LĂ€mnar inget vitt damm eller vĂ„ta flĂ€ckar
Nackdelar
 • Liten kapacitet pĂ„ vattentanken
Översikt

Philips HU4513 kanske inte Àr den mest kraftfulla luftfuktaren som finns, men den har rankats högt i flera oberoende tester tack vare att den Àr superlÀtt att anvÀnda och underhÄlla. Till skillnad frÄn mÄnga konkurrenter lÀmnar den inga vÄta flÀckar eller vitt damm, och dess Sleep-lÀge Àr tillrÀckligt vilsamt för att man ska kunna ha den i sovrummet.

Denna kompakta luftfuktare fÄngar omedelbart ögat tack vare sin eleganta och minimalistiska design. Och HU4813 Àr lika funktionell som snygg. Att komma Ät alla funktioner Àr nÀstan intuitivt. Du kan stÀlla den relativa luftfuktighetsnivÄn pÄ 40%, 50% eller 60% och vÀlja en av tre flÀkthastigheter. Den ljusblÄ skÀrmen Àr enkel att avlÀsa, och en röd indikatorlampa tÀnds nÀr vattenbehÄllaren börjar vara slut.

Du kan anvÀnda timern och stÀlla in apparaten att stÀnga av sig efter 1, 4 eller 8 timmar. Alternativt sÄ slÄr autolÀget pÄ och av flÀkten för att bibehÄlla den luftfuktighetsnivÄ du föredrar, och nattlÀget dÀmpar skÀrmens belysning och minimerar ljudet.

Philips gör en stor sak av sin NanoCloud-teknik, men luftfuktare med avdunstningsteknik Àr ingenting nytt. HU4813 anvÀnder ett mönstrat, poröst filter (som liknar en honungskaka) som absorberar vattnet och skapar en stor yta som möjliggör avdunstning. FlÀkten ovanför filtret genererar ett luftflöde som distribuerar fukten ut i rummet. Vattendropparna som skapas Àr pyttesmÄ, och för med sig fÀrre bakterier Àn ultraljudsluftfuktare. En annan fördel Àr att det inte blir nÄgra vÄta flÀckar eller mineraldamm kvar pÄ dina golv och möbler.

Om enbart NanoCloud inte Ă€r tillrĂ€ckligt för att fĂ„ dig att falla för HU4813, sĂ„ Ă€r det enkla underhĂ„llet definitivt en annan stor fördel. Att fylla pĂ„ luftfuktaren Ă€r enkelt och du spiller inte tack vare den vida öppningen; ta bara bort den övre delen. Att tvĂ€tta vattenbehĂ„llaren Ă€r ocksĂ„ enkelt. Den har en rundad form utan nĂ„gra hörn eller hĂ„l som Ă€r svĂ„ra att nĂ„. Skölj behĂ„llaren med varmt vatten en gĂ„ng per vecka, och sĂ„ Ă€r det klart. Filtret bör sĂ€nkas ner i rent vatten under en timme och sedan sköljas av; det ska bytas ut 1–4 gĂ„nger per Ă„r. Ingen annan luftfuktare i den hĂ€r prisklassen har ett sĂ„dant enkelt underhĂ„ll.

NĂ€r vi kommer till svagheterna sĂ„ Ă€r HU4813 inte den mest kraftfulla apparaten pĂ„ grund av sin avdunstningsteknik, och tanken om 2 liter behöver daglig pĂ„fyllning. Även om specifikationerna anger att modellen Ă€r lĂ€mplig för rum pĂ„ upp till 44 m2, hĂ„ller de flesta anvĂ€ndare med om att deras Philips fungerar bĂ€st i rum som Ă€r hĂ€lften mindre. Var ocksĂ„ medveten om att HU4813 inte klarar att öka luftfuktigheten frĂ„n mycket lĂ„g till mycket hög. AnvĂ€ndare rapporterar att den kan addera ca 10%, vilket Ă€r tillrĂ€ckligt för att uppnĂ„ optimala 40–50% i de flesta rum. Om du föredrar högre luftfuktighet eller om luften Ă€r mycket torr till att börja med, sĂ„ har vi recenserat en del mer kraftfulla modeller hĂ€r nedan. Personer med sömnsvĂ„righeter kan ocksĂ„ tycka att den blĂ„ skĂ€rmen stör Ă€ven om den Ă€r dĂ€mpad, men ett tunt tygstycke att tĂ€cka över apparaten med kan fixa den saken. Slutligen, Ă€ven om ljudnivĂ„n Ă€r lĂ„g sĂ„ har flĂ€kten ett surrande ljud som en del personer kan finna otrevligt.

Trots sina svagheter sÄ Àr Philips HU4813 ett perfekt val för de anvÀndare som bara vill öka komfortnivÄn i ett rum. Den vÀl uttÀnkta designen gör det enkelt Àven för de lataste bland oss att anvÀnda och underhÄlla luftfuktaren, och den spillfria prestandan ser till att förbÀttrad luftfuktighet inte behöver betyda förstörda möbler. Det hÀr Àr det bÀsta alternativet om du letar efter en bekymmersfri, kompakt luftfuktare till ett resonabelt pris.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Typ: Avdunstning
 • Maximal rumsstorlek som anges: 44 m2
 • Befuktningsgrad: 300 ml / t
 • Maximal förbrukning: 25 W
 • VattenbehĂ„llarens kapacitet: 2 l
 • Maximal ljudnivĂ„: 34 dB
 • MĂ„tt (h x b x d): 33,9 x 24,9 x 24,9 cm
 • Vikt: 3,09 kg

 


Wilfa HUE-6B

Wilfa HUE-6B
ANDRA PLATS
Fördelar
 • Stilig, futuristisk design
 • PrisvĂ€rd
 • VattenbehĂ„llaren har stor kapacitet
 • Hygrostat med möjlighet att stĂ€lla in önskad luftfuktighetsnivĂ„
 • Har alternativ för bĂ„de kall och varm Ă„nga
Nackdelar
 • En del lĂ„ngtidsanvĂ€ndare rapporterar lĂ€ckor och ökad ljudnivĂ„
Översikt

Om du behöver en billigare men kraftfull luftfuktare för större rum, sĂ„ Ă€r Wilfa HUE-6B det bĂ€sta valet. Den maximala rumsstorleken anges till hisnande 125 m2. Även om vi förhöll oss avvaktande till det pĂ„stĂ„endet, bekrĂ€ftar recensioner av anvĂ€ndare att den enkelt klarar av rum över 80 m2. Dessutom har Wilfa bĂ„de kall och varm Ă„nga som alternativ, och den avskalade och samtidigt futuristiska designen kommer att komplettera inredningen fint.

HUE-6B har ett stiligt svart yttre hölje och en tydlig blĂ„ skĂ€rm med en tryckkĂ€nslig kontrollpanel. Önskad luftfuktighet kan stĂ€llas in frĂ„n 40% till 80%, och timern kan justeras frĂ„n 1 till 12 timmar. Du kan ocksĂ„ vĂ€lja en av tre intensitetsnivĂ„er samt byta till lĂ€get för het Ă„nga, men det ökar mĂ€rkbart förbrukningen. Slutligen har den hĂ€r modellen en joniseringsfunktion för att rena luften – men vi rekommenderar att den Ă€r avstĂ€ngd. Det har inget att göra med sjĂ€lva Wilfan utan det Ă€r för att jonisering skapar smĂ„ mĂ€ngder ozon och det anses inte vara den mest effektiva luftreningsmetoden (vi undersöker bĂ€ttre alternativ hĂ€r)

Vattentanken om 6 liter Àr en fördel om du ska befukta ett större rum, men den Àr aningen skrymmande. Den Àr för stor för att fÄ plats i ett vanligt handfat, och en relativt liten öppning gör pÄfyllning och rengöring onödigt krÄnglig. HUE-6B Àr en ultraljudsluftfuktare, och det rekommenderas att man anvÀnder destillerat vatten för att skydda apparaten och förhindra att det bildas vitt damm.

Även om det inte finns nĂ„gra klagomĂ„l frĂ„n anvĂ€ndarna vad gĂ€ller Wilfas superkrafter i befuktning, sĂ„ finns det en del aspekter av anvĂ€ndningen som inte Ă€r helt genomtĂ€nkta. Den blĂ„ skĂ€rmen Ă€r lĂ€tt att lĂ€sa pĂ„ avstĂ„nd men den kan inte stĂ€ngas av, och dĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att anvĂ€nda HUE-6B i sovrummet. Och nĂ€r vattenbehĂ„llaren tar slut ger Wilfa ifrĂ„n sig ett högt pip, vilket en del anvĂ€ndare tycker Ă€r irriterande. Dessutom mĂ„ste du knappa in dina instĂ€llningar efter varje pĂ„fyllning, eftersom maskinen inte kommer ihĂ„g dem efter att ha stĂ€ngts av.

NÀr vi kommer till underhÄllet sÄ Àr de goda nyheterna att Wilfas filter hÄller upp till 1 Är innan det behöver bytas ut. Vattentanken behöver diskas varje vecka med vatten och en mjuk trasa. Om du har hÄrt vatten mÄste du ocksÄ rengöra omvandlaren ibland; det kan man göra med vinÀger och vatten. En nackdel som flera anvÀndare rapporterar Àr att HUE-6B tenderar att stocka sig ibland och kan lÀmna en vattenpöl under sig. En del anvÀndare medger ocksÄ att deras Wilfa har blivit mera högljudd med tiden.

Även om en del aspekter med HUE-6B verkligen kunde förbĂ€ttras, sĂ„ Ă€r det en mycket kraftfull luftfuktare som sĂ€ljs till ett mycket attraktivt pris. Du kanske inte vill stĂ€lla den i sovrummet, men den kommer att prestera bĂ€ttre Ă€n mĂ„nga konkurrenter nĂ€r det handlar om matsalen, hallen och andra stora utrymmen.

Wilfa HUE-6B

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Typ: Ultraljud (Dual Mist)
 • Maximal rumsstorlek som anges: 125 m2
 • Befuktningsgrad: 300 ml/t (kall Ă„nga), 400 ml/t (varm Ă„nga)
 • Maximal förbrukning: 130 W
 • VattenbehĂ„llarens kapacitet: 6 l
 • Maximal ljudnivĂ„: 45 dB
 • MĂ„tt (h x b x d): 38 x 24,4 x 33,8 cm
 • Vikt: 3,2 kg

 


Beurer LB37

Beurer LB 37
Mest prisvÀrd
Fördelar
 • Kompakt och billig
 • Relativt tyst
 • Enkel att anvĂ€nda
 • Inkluderar aromaterapialternativ
Nackdelar
 • Bara bra för mindre utrymmen
 • Du behöver vara försiktig för att undvika stĂ€nk
Översikt

Denna tyskkonstruerade luftfuktare fungerar ocksĂ„ som en diffusor för eteriska oljor och anvĂ€nder sig av ultraljudsteknik för att hĂ„lla dig bekvĂ€m Ă„ret runt – och allt detta till ett fyndpris.

Beurer har utvecklat ett vackert, kompakt system i en lÀttanvÀnd enhet för att hÄlla ditt hus fuktigt under de torrare vintermÄnaderna, utan att avge sig mycket ljud. Vi gillar bÄde utseendet och kÀnslan hos denna lilla luftfuktare, som rymmer upp till 2 liter vatten och har 3 dimnivÄer att vÀlja mellan.

Den innehÄller ett vilolÀge för att hÄlla den tyst pÄ natten, och den stÀnger till och med av alla ytterljus, sÄ att du inte blir störd alls.

LB37 ger dig ocksÄ möjlighet att i samma enhet tillsÀtta eteriska oljor och diffusera dem. Tanken Àr ocksÄ enkel att fylla, anvÀndningen hade inte kunnat vara enklare.

Denna lilla luftfuktare Àr konstruerad för ett utrymme pÄ 20 kvadratmeter, sÄ om du har ett större hem kan du behöva mer Àn en enhet, men den Àr perfekt för sovrum och kontor.

Slutsatsen Àr att om du letar efter en anstÀndig luftfuktare för ditt hem till ett utmÀrkt pris, kan du bara inte slÄ Beurer LB37 luftfuktare.

 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer

Typ: Ultraljudsluftfuktare
Maximal rumsstorlek angiven: 20m2
Luftfuktighet: 200 ml/h
Maximal förbrukning: 20 watt
Vattentankens kapacitet: 2 l
Maximal ljudnivÄ: na
MĂ„tt (hxwxd): 21x11x25,5 cm
Vikt: 810 g


Beurer LB88

Beurer LB88
BĂ€sta Dual-Mist-luftfuktare
Fördelar
 • Kombinerar tvĂ„ tekniker för befuktning
 • Stilig design med en transparent vattenbehĂ„llare
 • Relativt tyst drift
 • VattenbehĂ„llare med stor kapacitet
 • Medföljer anti-kalkdynor och möjlighet att lĂ€gga till ett filter
 • Möjlighet att anvĂ€nda eteriska oljor
Nackdelar
 • Panelen kan inte slĂ€ckas nattetid
Översikt

Om du vill ha en luftfuktare som kan ge ifrÄn sig bÄde kall och varm Änga, sÄ Àr Beurer LB88 ett utmÀrkt val eftersom den pÄ ett bra sÀtt kombinerar de bÄda teknikerna i samma apparat. Ultraljudsnebulisatorn ger en mycket effektiv befuktningsprestanda, medan Ängbildningen förstör bakterier och mikrober. Med apparaten medföljer 15 anti-kalkdynor som minimerar vitt damm, och 15 doftdynor som kan anvÀndas med eteriska oljor för att sprida vÀldoft i hemmet.

Beurer LB88 bestĂ„r huvudsakligen av en transparent 6-liters vattentank. Kontrollpanelen pĂ„ framsidan Ă€r upplyst i en ljust blĂ„ fĂ€rd och erbjuder imponerande alternativ för att stĂ€lla in Ă„ngan. Att rĂ€kna ut vilken kombination av de tvĂ„ befuktningslĂ€gena som fungerar bĂ€st för dig kan ta lite tid. Nebulisatorn regleras av ett steglöst justerbart vred och den maximala outputen kan nĂ„ 550 ml/t. Ångfunktionen kan stĂ€llas in i tre lĂ€gen, och det lĂ€ge du vĂ€ljer avgör om Ă„ngan Ă€r sval, ljummen eller varm. NĂ€r vattentanken tar slut varnar en röd indikatorlampa anvĂ€ndaren. Du bör tĂ€nka pĂ„ att LB88 har ingen hygrostat och dĂ€rmed inget automatiskt lĂ€ge. För att kontrollera luftfuktigheten behöver du köpa en hygrometer och konstant hĂ„lla koll pĂ„ mĂ€tresultatet.

Den rymliga vattentanken kan hĂ„lla i ett par dagar innan den behöver fyllas pĂ„. Även nĂ€r man vĂ€ljer maxlĂ€get kan luftfuktaren jobba oavbrutet i ca 14 timmar. NĂ€r man vĂ€l behöver fylla pĂ„ vatten kan det vara lite krĂ„ngligt eftersom man behöver vĂ€nda tanken upp och ner för att fylla pĂ„ den och sedan stĂ€lla tillbaka den. En del anvĂ€ndare har upplevt lĂ€ckor frĂ„n tanken och överflödigt vatten i sjĂ€lva apparaten. Av den anledningen kanske du vill stĂ€lla luftfuktaren pĂ„ en bricka för att skydda golvet. Å andra sidan Ă€r veckovis rengöring av tanken relativt enkelt om du anvĂ€nder en diskborste. Ultraljudsmembranet bör rengöras var tredje dag och en specialborste medföljer.

MÄnga anvÀndare gillar möjligheten att anvÀnda en anti-kalkdyna i ett speciellt fack mellan tanken och basen. Om du bor i ett omrÄde med mycket kalkrikt vatten Àr det ocksÄ möjligt att köpa ett filter för extra skydd. PÄ apparatens sida finns det ett fack dÀr man kan placera doftdynan. HÀll ett par droppar av din favorit eteriska olja pÄ dynan, placera den i facket och apparaten kommer att sprida vÀldoft i luften. NÀr anti-kalk och doftdynorna tar slut, kan du bestÀlla dem separat.

NÀr vi kommer till nackdelarna sÄ Àr den största av dem den höga förbrukningen. Den heta Ängan sanerar effektivt, men en maximal output om 280 W betyder att rÀkningen kommer att vÀxa om du anvÀnder Ängfunktionen ofta. Men om du inte behöver den varma Ängan sÄ dalar förbrukningen till endast 16 W. Ett annat vanligt problem Àr att ultraljudsnebulisatorn kan skapa vitt damm, Àven fast man anvÀnder anti-kalkdynor och/eller filter. Det Àr ÀndÄ ett vanligt problem hos ultraljudsluftfuktare. Om du bor i ett omrÄde med hÄrt vatten Àr det bÀst att anvÀnda destillerat vatten, Àven om det visar sig vara dyrare. De flesta anvÀndare tycker inte att luftfuktaren Àr för högljudd, men den upplysta kontrollpanelen kan inte stÀngas av och kan vara störande nÀr man ska sova.

Bortsett frĂ„n klumpig pĂ„fyllning, hĂ„rt vatten och förbrukningsfrĂ„gan sĂ„ Ă€r Beurer LB88 kraftfull och effektiv i sin primĂ€ra uppgift – att snabbt höja nivĂ„n pĂ„ luftfuktigheten. Den har ocksĂ„ ett bra pris. De mĂ„nga möjligheterna att justera Ă„ngintensiteten, temperaturen och att man kan addera eteriska oljor har ocksĂ„ imponerat pĂ„ mĂ„nga anvĂ€ndare, och gottgör dĂ€rmed en del av Beurers nackdelar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Typ: Ultraljud (Dual Mist)
 • Maximal rumsstorlek som anges: 48 m2
 • Befuktningsgrad: 550 ml/t
 • Maximal förbrukning: 280 W
 • VattenbehĂ„llarens kapacitet: 6 l
 • Maximal ljudnivĂ„: 45 dB
 • MĂ„tt (h x b x d): 28 x 19,5 x 29,5 cm
 • Vikt: 2,24 kg

 


Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier
Den bÀsta smarta luftfuktaren
Fördelar
 • Billig
 • Kompakt, minimalistisk design
 • Enkel att fylla pĂ„
 • Relativt tyst drift
 • App med möjlighet att kontrollera önskad nivĂ„ pĂ„ luftfuktighet, ljud och ljus
 • Kompatibel med Amazon Alexa och Google Assistant
Nackdelar
 • En del anvĂ€ndare tycker att konstruktionskvaliteten Ă€r brĂ€cklig
Översikt

För den som föredrar att kontrollera sin hemmamiljö pĂ„ distans, Ă€r Xiaomi Mi Smart Antibacterial luftfuktare ett mycket bra alternativ. Den hĂ€r kompakta apparaten kan skryta med imponerade befuktningsförmĂ„ga för sin storlek, och Ă€ndĂ„ Ă€r den tyst och enkel att anvĂ€nda. Det vita, minimalistiska skalet kommer att se bra ut i de flesta hem, och Xiaomi Home – appen ger en nyanserad kontroll över nivĂ„n av luftfuktighet och driftlĂ€gen.

Xiaomi Mi har bara en knapp för att slÄ pÄ/av apparaten och byta mellan tre olika lÀgen. En transparent plastremsa gör att man kan kontrollera vattennivÄn och det finns ocksÄ en indikatorlampa som informerar dig nÀr pÄfyllning behövs. Det Àr möjligt att koppla samman luftfuktaren med Amazon Alexa och Google Assistant, men röststyrningen lÄter dig endast slÄ pÄ och av den. Xiaomi Home-appen erbjuder flest alternativ. Du kan kontrollera nuvarande luftfuktighet och stÀlla in önskad nivÄ. Det Àr ocksÄ möjligt att stÀlla en timer, slÄ pÄ och av ljudsignalerna och justera ljusstyrka pÄ indikatorlampan. Appen gör det möjligt att blockera kontrollerna pÄ sjÀlva apparaten, vilket Àr praktiskt om du har smÄ busungar hemma.

Att fylla pĂ„ Xiaomis 4,5-liters vattenbehĂ„llare Ă€r enkelt, du behöver bara ta av locket. Du behöver inte ta loss sjĂ€lva tanken, och den breda öppningen gör det enklare att fylla behĂ„llaren utan att spilla. AnvĂ€ndare rapporterar att en pĂ„fyllning rĂ€cker i ca 12–15 timmar. BehĂ„llaren Ă€r tĂ€ckt med antibakteriellt material, och man anvĂ€nder UV-C-ljus för att förhindra bakterietillvĂ€xt.

Xiaomi Àr en ultraljudsluftfuktare, dÀrför rekommenderas mjukt eller till och med destillerat vatten för att undvika vitt damm. BehÄllaren och basen bör tvÀttas med vatten en gÄng per vecka, och du kan ocksÄ anvÀnda ett milt rengöringsmedel. Formen pÄ bÄda delarna gör dem aningen svÄra att torka av noggrant, eftersom det finns mÄnga smÄ detaljer. En del anvÀndare medger ocksÄ att konstruktionskvaliteten inte verkar helt robust, men det Àr typiskt för mÄnga billiga luftfuktare. Slutligen, med en befuktningsgrad om endast 300 ml/t sÄ passar denna modell frÄn Xiaomi bÀst för mindre rum.

Även om den hĂ€r modellen inte Ă€r den mest kraftfulla pĂ„ vĂ„r lista sĂ„ erbjuder den ett imponerande utbud av funktioner för ett lĂ„gt pris. Den kompakta, minimalistiska designen passar fint Ă€ven i smĂ„ rum, och Xiaomi Home-appen Ă€r praktisk och anvĂ€ndarvĂ€nlig. Om du behöver en prisvĂ€rd luftfuktare med smartfunktioner sĂ„ passar den hĂ€r modellen perfekt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Typ: Ultraljud
 • Maximal rumsstorlek som anges: Inte angiven
 • Befuktningsgrad: 300 ml /t
 • Maximal förbrukning: 25 W
 • VattenbehĂ„llarens kapacitet: 4,5 l
 • Maximal ljudnivĂ„: 38 dB
 • MĂ„tt (h x b x d): 35,3 x 19 x 19 cm
 • Vikt: 1,9 kg

 


Köpguide för luftfuktare

Om vintern Àr det vanligt att luftfuktigheten rasar nÀr vi vrider upp centralvÀrmen. Luftfuktare Àr ett enkelt sÀtt att ÄtgÀrda saken, eftersom de tillför fukt till luften igen genom att producera och slÀppa ut dimma eller Änga. De bÀsta luftfuktarna hÄller ocksÄ exakt den luftfuktighet som du anger.

Men nÀr de anvÀnds pÄ fel sÀtt kan dessa till synes enkla apparater skapa sina egna problem. Om man tillför för mycket fukt till luften, kommer mögel och bakterier att trivas. Samma sak hÀnder med innandömet i luftfuktaren om den inte underhÄlls pÄ rÀtt sÀtt. Det finns ocksÄ andra problem som sÀkerhet, ljudnivÄ, förbrukning och Äterkommande kostnader att ta hÀnsyn till.

Denna guide tÀcker allt du behöver veta för att köpa den bÀsta luftfuktaren för dina behov. Vi ska förklara den optimala nivÄn pÄ luftfuktighet, styrkor och svagheter med olika typer av luftfuktare och hur du tar hand om dessa apparater pÄ rÀtt sÀtt.

Vad Àr optimal luftfuktighet inomhus?

Åsikterna om vad som Ă€r optimal luftfuktighet inomhus skiljer sig nĂ„got, Ă€ven bland erkĂ€nda kĂ€llor och experter. Om du undersöker saken kommer du att se att rekommendationerna för relativ luftfuktighet rör sig mellan 30% och 60%. Den relativa luftfuktigheten Ă€r mĂ€ngden vattenĂ„nga som finns i luften uttryckt i procent, i förhĂ„llande till den maximala mĂ€ngden vattenĂ„nga vid samma temperatur.

De flesta personer mĂ„r bĂ€st nĂ€r den relativa luftfuktigheten ligger mellan 40–50%. Men individuella preferenser Ă€r normalt och dessutom föredrar vi nĂ„got torrare luft pĂ„ vintern Ă€n pĂ„ sommaren. Det finns ocksĂ„ andra faktorer att rĂ€kna med, till exempel inomhustemperatur och ventilation. Oavsett vad vill du verkligen inte se kondens pĂ„ fönstren, vilket vanligen uppstĂ„r nĂ€r fukthalten överstiger 55–60%. DĂ„ börjar bakterier, dammpartiklar och mögel trivas, och du kan faktiskt behöva en avfuktare. Å andra sidan vill du inte att den relativa luftfuktigheten ska sjunka under 30%; dĂ„ börjar bihĂ„lor och hud kĂ€nnas torra.

Om din hud, dina ögon, lĂ€ppar eller din hals kliar eller kĂ€nns besvĂ€rande, sĂ„ Ă€r luften förmodligen för torr. Det enklaste sĂ€ttet att kolla upp detta Ă€r att skaffa en hygrometer. Även om den modell av luftfuktare du har tittat pĂ„ har en mĂ€tare, Ă€r den vanligtvis inte 100% korrekt eftersom fukthalten nĂ€ra apparaten tenderar att vara högre Ă€n i mer avlĂ€gsna hörn av rummet. För att fĂ„ mera info om inomhusklimatet kan du ocksĂ„ övervĂ€ga en vĂ€derstation för hemmabruk. Dessa konsoler mĂ€ter luftfuktighet och temperatur inomhus (och utomhus) och i vissa fall Ă€ven luftkvalitet.

Behöver jag verkligen en luftfuktare?

Torr luft kan orsaka mer skada Àn bara klÄda eller torr hud. Den kan ocksÄ förvÀrra allergier, astma, nÀsblod, eksem, bihÄleinflammationer och relaterad huvudvÀrk. Torr luft kan ocksÄ bidra till sömnproblem. Och du Àr inte den enda som inte mÄr toppen. Du kan till exempel ha en luftfuktare i barnrummet för att hjÀlpa din bebis att andas lÀttare (extra bra vid förkylningar) eller för att hÄlla barnets hud fuktig.

Torr luft kan ocksÄ orsaka att trÀmöbler och -golv vrids eller drar ihop sig, eller att tapeterna lossnar. Statisk elektricitet kan öka och orsaka otrevliga stötar samt i extrema fall Àven skada elektriska apparater. Om du Àger musikinstrument och/eller tavlor kan de ocksÄ ta skada.

Även om det hĂ€r lĂ„ter hemskt Ă€r de goda nyheterna att moderna luftfuktare gör underverk för olika typer av inomhusmiljöer i olika storlekar. Oavsett om du behöver höja luftfuktigheten i sovrum, hallen, hemmakontoret eller barnrummet sĂ„ finns det en lösning.

Olika sorters luftfuktare

Först och frÀmst sÄ behöver du kÀnna till storleken pÄ det rum som behöver Äterfuktas.

 • Luftfuktare för hela huset installeras nuförtiden ofta i vĂ€rme- och ventilationssystem, vilket Ă€r den mest praktiska och effektiva metoden. De kan upprĂ€tthĂ„lla önskad nivĂ„ pĂ„ luftfuktigheten i hela huset, drar lite el och krĂ€ver sparsamt med underhĂ„ll. Men om du lĂ€ser den hĂ€r artikeln sĂ„ har ditt hus antagligen ingen sĂ„dan, och du Ă€r inte heller sugen pĂ„ den dyra installationsprocess som krĂ€vs för att fĂ„ en.
 • För majoriteten av oss Ă€r elektriska fristĂ„ende luftfuktare en billigare och mera praktisk lösning. Man behöver bara stoppa i strömsladden och de kan placeras i vilket rum som helst som har eluttag. Men det finns flera olika typer som signifikant skiljer sig frĂ„n varandra.
 • Beroende pĂ„ kapacitet kan de fristĂ„ende modellerna delas in i bordsstĂ„ende och konsol (eller golv) modeller. BordsstĂ„ende luftfuktare Ă€r mindre, lĂ€ttare och mer portabla men passar bĂ€st för mindre rum (upp till 30 m2). De behöver ocksĂ„ oftare pĂ„fyllning pĂ„ grund av mindre vattenbehĂ„llare. För större ytor bör du skaffa en golvstĂ„ende luftfuktare; de mest kraftfulla modellerna kan ta hand om ytor över 100 m2. De har större vattenbehĂ„llare som inte behöver fyllas pĂ„ sĂ„ ofta. Men de Ă€r mera skrymmande och en del kan kĂ€nnas tunga eller svĂ„ra att flytta nĂ€r de Ă€r fulla.

Tekniker för befuktning av luften

HÀrnÀst bör du bestÀmma om du föredrar en modell som slÀpper ut varm eller kall Änga.

Luftfuktare med varm Änga (som ocksÄ kallas Ängavdunstare) brukade vara det mest populÀra valet. De Àr i stort sett uppiffade vattenkokare; de anvÀnder ett vÀrmeelement för att koka vatten och avge Ängan i luften. Den största fördelen med luftfuktare med varm Änga Àr att de dödar eventuellt mögel eller bakterier som kan ha bestÀmt sig för att hÄlla till i vattenbehÄllaren. DÀrför Àr de det mest hygieniska alternativet. De Àr ocksÄ relativt tysta (de flesta personer blir inte störda av det gurglande ljudet av hett vatten) och de kan anvÀndas med hÄrt vatten eftersom eventuellt mineralinnehÄll kommer att stanna i behÄllaren i stÀllet för att slÀppas ut i luften. EfterÄt kan du bara rengöra behÄllaren med vatten och vinÀger; inget komplicerat underhÄll krÀvs. Luftfuktare med varm Änga ökar ocksÄ rumstemperaturen nÄgot, vilket kan kÀnnas skönt om du har en tÀppt nÀsa.

Den största nackdelen med luftfuktare med varm Änga Àr att de Àr farliga om du har barn eller husdjur; det finns en signifikant risk för brÀnnskador om apparaten vÀlter (en del tillverkare försöker minimera riskerna genom att vÀrma upp vattnet snarare Àn koka det). En annan nackdel Àr att denna befuktningsmetod Àr den minst energieffektiva. En del personer tycker kanske att utslÀppet av varm Änga gör att man kan minska pÄ uppvÀrmningen, men sanningen Àr att ditt vÀrmesystem antagligen Àr mera energieffektivt Àn en medelmÄttig luftfuktare med varm Änga.

Luftfuktare med kall Änga anvÀnds allt oftare. De ökar luftfuktigheten lika bra men Àr sÀkrare och mera ekonomiska. Beroende pÄ vilken teknik som anvÀnds sÄ kan potentiella nackdelar vara en större risk för bakterie- och mögeltillvÀxt, mera oljud och mer underhÄll. Det finns tre huvudsakliga typer av luftfuktare med kall Änga; avdunstning, ultraljud och impeller.

Luftfuktare med avdunstning anvÀnder en flÀkt för att blÄsa luft över ett filter. Filtret absorberar vattnet frÄn en pÄfyllbar tank, och nÀr luften blÄser över det sker avdunstningen naturligt. Avdunstande luftfuktare med kall Änga Àr sÀkra (eftersom inget vÀrmeelement anvÀnds) och ganska hygieniska eftersom mineraler och eventuella orenheter i vattnet stannar i vattenbehÄllaren. Det betyder att du kan anvÀnda sÄdana luftfuktare Àven med hÄrt vatten. Men du mÄste rengöra behÄllaren och filtret regelbundet (för att förhindra tillvÀxt av mögel och bakterier) och byta ut filtret med ett par mÄnaders mellanrum. De flesta luftfuktare med avdunstning fylls pÄ uppifrÄn. Det betyder att du endast behöver lyfta av locket och fylla pÄ dem med en tillbringare med vatten, inte bÀra runt pÄ nÄgra tunga vattenbehÄllare.

Nackdelarna Àr att naturlig avdunstning kanske inte Àr tillrÀckligt för stora rum eller mycket torr luft. Om du föredrar mycket fuktig luft (över 50% RF) sÄ kommer en avdunstande modell att fÄ kÀmpa eftersom avdunstningen blir lÄngsammare nÀr luften redan Àr fuktig. Fördelen Àr att denna teknik inte kommer att rÄka avge för mycket fukt till luften. Slutligen sÄ kan flÀktljudet vara otrevligt för ljudkÀnsliga personer; det beror pÄ modellen. Generellt sett anser vi att luftfuktare med avdunstning passar bÀst för mindre rum och rum som inte krÀver höga halter av luftfuktighet.

Ultraljudsluftfuktare anvÀnder högfrekventa vibrationer som skapas av en liten metalldel (kallad nebulisator) och som bryter ner vattnet i smÄ partiklar. En liten flÀkt sprider sedan ut Ängan i rummet som en synlig dimma. Eftersom ultraljudsvÄgor inte kan höras av det mÀnskliga örat och flÀkten Àr sÄ liten, sÄ anses dessa vara de tystaste luftfuktarna. En annan fördel Àr att de Àr tillrÀckligt kraftfulla för att höja luftfuktigheten frÄn mycket lÄg till mycket hög och de fungerar bra ocksÄ i större rum. De Àr ocksÄ sÀkra i hus med smÄ barn och har vanligtvis inga filter.

TyvÀrr kommer en ultraljudsluftfuktare att sprida eventuella orenheter eller mineraldepositioner som finns i vattnet ut i luften. Om du anvÀnder hÄrt vatten skapar det ofta vitt damm som lÀgger sig pÄ möbler eller som kan förvÀrra andningsproblem om man andas in det. MÄnga modeller har en funktion för att anvÀnda avmineraliseringspatroner, men det kanske inte löser problemet till 100%. Om du mÀrker att det skapas vitt damm Àr den mest effektiva lösningen oftast att byta till destillerat vatten.

Du behöver ocksÄ regelbundet rengöra vattenbehÄllaren och nebulisatorn för att förhindra tillvÀxt av bakterier, eftersom dessa mikrober ocksÄ kan slÀppas ut i luften. En del modeller anvÀnder UV-ljus eller kombinerar ultraljud med Ängteknik för att förbÀttra vattenkvaliteten.

Om du kan ta dig förbi problemet med hÄrt vatten och förbinda dig till regelbunden rengöring sÄ Àr ultraljudsmodellerna utmÀrkta och mycket anvÀndbara tack vare sin höga output, lÄga förbrukning och tysta drift.

Impellerluftfuktare skapar en sval Ă„nga genom att bryta ner vattendropparna med hjĂ€lp av en roterande skiva. De Ă€r relativt tysta, utan filter och har lĂ„g förbrukning. De skapar inte heller vitt damm. En populĂ€r undertyp av impellerluftfuktare Ă€r air washers. De anvĂ€nder flera roterande skivor som utökar vattnets ytareal och möjliggör avdunstning samtidigt som de fĂ„ngar in större dammpartiklar och ”tvĂ€ttar” luften. Men dessa modeller tenderar att vara mycket dyrare Ă€n andra sorter. Dessutom kan ingen sĂ„dan modell konkurrera med en riktig HEPA luftrenare.

AngÄende outputkapaciteten sÄ klarar sig impellerluftfuktare lika bra eller aningen bÀttre Àn luftfuktare med avdunstning, men de kan inte tÀvla med ultraljudsmodeller. Du kan anvÀnda mjukt eller hÄrt vatten men var beredd pÄ att behöva rengöra vattenbehÄllaren regelbundet.

Andra typer av luftrenare

Som du antagligen har lagt mÀrke till finns det ganska mÄnga undertyper av luftrenare.

 • Ett populĂ€rt alternativ Ă€r dual-mist luftfuktare som kombinerar varm Ă„nga med teknik för kall Ă„nga (vanligen ultraljudsvibrationer). De flesta av dessa modeller Ă€r sĂ€kra eftersom de inte vĂ€rmer vattnet till temperaturer som Ă€r sĂ„ höga att de kan orsaka brĂ€nnskador (det de slĂ€pper ut kan bĂ€st beskrivas som ljummen Ă„nga).
 • En annan undertyp Ă€r tvĂ„-i-ett-luftrenare som avger fukt till luften och Ă€ven fungerar som luftrenare. Även om konceptet lĂ„ter lovande, bör du noggrant kontrollera funktionerna, priset och anvĂ€ndarnas feedback. Det Ă€r rĂ€tt ofta bĂ€ttre att köpa tvĂ„ separata apparater som erbjuder fler funktioner, och den sammanlagda kostnaden kan bli samma eller lĂ€gre som att köpa en fin tvĂ„-i-ett-apparat.
 • Slutligen fungerar en del luftrenare ocksĂ„ som doftspridare dĂ€r du kan tillsĂ€tta eteriska oljor för att doftsĂ€tta ditt hem.

Vilken storlek behöver jag?

NĂ€r du vĂ€l vet vilken typ av luftfuktare som Ă€r optimal för dina behov, sĂ„ Ă€r nĂ€sta steg att bestĂ€mma hur kraftfull apparat du behöver. De flesta modeller uppger den maximala rumsstorleken i sina specifikationer. Men tillverkarna tenderar att starkt överdriva den siffran och man anvĂ€nder dessutom olika berĂ€kningssĂ€tt. Även andra faktorer sĂ„ som takhöjd, ventilation, nuvarande lufttemperatur och fuktighet kan pĂ„verka hur bra din apparat faktiskt presterar.

DÀrför Àr det svÄrt att ange en formel som alltid fungerar. Vi rekommenderar att man kontrollerar befuktningsgraden (eller output). Ju högre den Àr, desto mer effektiv kommer luftfuktaren att vara. VÀlj ocksÄ en modell som rekommenderas för en aningen större yta Àn du faktiskt behöver. Men ta inte heller genast till den största och mest kraftfulla luftfuktaren, eftersom för mycket fukt i ett litet utrymme kan leda till för hög luftfuktighet och tillvÀxt av mögel.

VattenbehÄllare

En annan viktig faktor att övervĂ€ga Ă€r vattenbehĂ„llarens kapacitet. En mindre bordsstĂ„ende luftfuktare kan ha en behĂ„llare om bara 200–300 ml. Det betyder att du behöver fylla pĂ„ den 1–2 gĂ„nger per dag. GolvstĂ„ende luftfuktare har vanligtvis större behĂ„llare (upp till 6 l) och en del kan vara pĂ„slagna utan avbrott i mer Ă€n tvĂ„ dagar. Drifttiden beror pĂ„ hur torr luften Ă€r och vilken flĂ€ktnivĂ„ du vĂ€ljer.

Det Àr inte optimalt att skaffa en enorm luftfuktare för ett litet rum. För att hÄlla din luftfuktare ren behöver vattnet bytas regelbundet, och det Àr enklare att glömma det om tanken alltid verkar full.

Fundera ocksÄ pÄ hur enkelt det Àr att lyfta upp och fylla pÄ behÄllaren. En del behÄllare Àr tunga och svÄrmanövrerbara nÀr de Àr fulla, vilket kan bli ett problem om du har artros, ryggsmÀrtor eller andra hÀlsoproblem. Om du inte vill bÀra pÄ tunga behÄllare kan du övervÀga luftfuktare som fylls pÄ ovanifrÄn, genom att hÀlla vattnet direkt ner i apparaten.

LjudnivÄ

Generellt sett Àr luftfuktare inte bland de mest högljudda apparaterna. De flesta ger ifrÄn sig runt 40 dB (vilket motsvarar ljudnivÄn i ett bibliotek) eller till och med Ànnu mindre nÀr de körs pÄ full effekt. Men om du vill ha en luftfuktare i sovrummet eller hemmakontoret Àr det smart att skaffa det tystaste alternativ som finns.

Luftfuktare med varm Änga Àr vanligtvis tystare Àn sina konkurrenter med kall Änga, eftersom de förstnÀmnda inte anvÀnder nÄgra flÀktar. Ett undantag Àr ultraljudsmodeller som ofta nÀstan ohörbara, eftersom de skapar ljudvÄgor som Àr högre Àn det vi kan höra.

Om du Àr orolig för ljudnivÄn sÄ rekommenderar vi att du inte vÀljer en billigare modell (oavsett vilken teknik som anvÀnds). De innehÄller vanligen material av lÀgre kvalitet och flÀktarna kan börja föra oljud med tiden. VÀlj ocksÄ en modell med flera olika lÀgen sÄ du kan vrida ner flÀkten till natten.

Övriga funktioner

Nu har vi tÀckt in alla de viktigaste funktionerna som du borde kÀnna till nÀr det gÀller luftfuktare. Det finns ÀndÄ ett par mindre funktioner som kan hjÀlpa dig fatta det avgörande beslutet.

Automatisk avstĂ€ngning – en funktion som stĂ€nger av luftfuktaren nĂ€r vattenbehĂ„llaren Ă€r tom. Det sparar energi och Ă€r ocksĂ„ avgörande för sĂ€kerheten. Numera har sĂ„ gott som alla luftfuktare en automatisk avstĂ€ngning, inklusive alla de luftfuktare som vi rekommenderar.

Hygrostat – stĂ€nger av luftfuktaren nĂ€r den förinstĂ€llda luftfuktigheten uppnĂ„tts och slĂ„r pĂ„ den igen nĂ€r luftfuktigheten sjunker. Om din luftfuktare inte har nĂ„gon sĂ„dan mĂ€tare mĂ„ste du skaffa en hygrometer och slĂ„ pĂ„ och av apparaten sjĂ€lv.

Kontrollpanel – vi rekommenderar att du letare efter enkla, anvĂ€ndarvĂ€nliga kontroller och tydligt synliga indikatorlampor eller skĂ€rm. Dessa kan varna dig nĂ€r vattnet behöver fyllas pĂ„, nĂ€r filtret ska bytas eller nĂ€r det behövs rengöring. Modeller med skĂ€rm har vanligen inbyggd hygrometer som gör att du kan stĂ€lla in en exakt procentsats. Men en stor och ljus skĂ€rm kan vara mera störande nattetid Ă€n indikatorlampor. Kolla om skĂ€rmen kan dimmas om du behöver en luftfuktare till sovrummet eller barnrummet.

Timer – den hĂ€r funktionen gör att du kan programmera din luftfuktare till att slĂ„ pĂ„ och av Ă€ven nĂ€r du inte Ă€r hemma. Att förĂ€ndra luftfuktigheten i ett större rum kan ta flera timmar; den hĂ€r funktionen gör att du kan fortsĂ€tta med dina vardagliga sysslor och inte behöver vakta apparaten.

Design – det Ă€r verkligen toppen om apparaten passar in i din inredning. Men designen mĂ„ste ocksĂ„ vara praktisk. Leta efter modeller som Ă€r enkla att rengöra, med enkla former utan nĂ„gra hĂ„l eller hörn som Ă€r svĂ„ra att nĂ„.

Smarta funktioner – om du vill ha fjĂ€rrstyrd kontroll över din apparat ska du skaffa en smart luftfuktare. HĂ€r medföljer kompatibla appar som gör att du kan slĂ„ pĂ„ och av luftfuktaren, Ă€ndra flĂ€kthastighet, stĂ€lla in önskad luftfuktighet och sĂ„ vidare. Det finns dock ingen luftfuktare som Ă€r tillrĂ€ckligt smart för att rengöra sig sjĂ€lv; det Ă€r fortfarande ditt jobb.

Tillbehör – innan du gör ditt köp bör du övervĂ€ga vilka extra, Ă„terkommande kostnader som modellen i frĂ„ga har. Finns det filter som mĂ„ste bytas och om ja, hur ofta? MĂ„ste du köpa avmineraliseringspatroner eller destillerat vatten? Och rengöringen; behöver du ett speciellt rengöringsmedel? Kontrollera elförbrukningen; den varierar mycket mellan olika modeller. PĂ„ sĂ„ vis kan en luftfuktare som verkar billig visa sig vara förvĂ„nansvĂ€rt dyr med tiden och vice versa.

Placering och underhÄll

Att placera och ta hand om en luftfuktare Àr inte svÄrt, men en del sÀkerhets- och hygienÄtgÀrder Àr nödvÀndiga. OtvÀttade luftfuktare blir en perfekt grogrund för bakterier och mikrober och dessa kan trigga mÄnga hÀlsoproblem som astma, allergi och lunginflammation.

LÀs manualen nog och följ rekommendationerna. HÀr listar vi generella rÄd för att ge dig en uppfattning om vad du kan förvÀnta dig av din nya apparat.

 • Placera luftfuktaren pĂ„ en fri yta sĂ„ att luften kan cirkulera fritt, och sĂ„ Ă„ngan inte ackumuleras pĂ„ nĂ€rbelĂ€gna ytor. Om du har husdjur eller smĂ„ barn mĂ„ste du se till att apparaten och dess sladd inte kan nĂ„s och/eller dras ner.
 • Om du anvĂ€nder luftfuktaren dagligen mĂ„ste vattenbehĂ„llaren rengöras minst en gĂ„ng per vecka. Tre dagars mellanrum Ă€r Ă€nnu bĂ€ttre, men de flesta av oss har tillrĂ€ckligt med andra saker att göra Ă€n att se till luftfuktaren. NĂ€r det Ă€r dags ska du noga skölja ur vattenbehĂ„llaren med vatten (du kan ocksĂ„ anvĂ€nda ett milt rengöringsmedel). Formen pĂ„ behĂ„llaren avgör hur lĂ€tt uppgiften Ă€r och hur mycket tid det tar. En del behĂ„llare kan ocksĂ„ placeras i diskmaskinen.
 • Efter varje tvĂ€tt ska du noga skölja och torka vattenbehĂ„llaren och alla andra delar som kan behöva sköljas (till exempel filter och utloppet för Ă„nga) innan du monterar ihop och slĂ„r pĂ„ apparaten igen.
 • Om din luftfuktare behöver filter ska du byta dem som rekommenderat. De flesta modeller behöver nya filter med 2–6 mĂ„naders mellanrum. Vi rekommenderar att du köper ett par filter pĂ„ samma gĂ„ng som luftfuktaren för att minimera risken att du skjuter upp uppgiften.
 • För att bli av med kalk kan du anvĂ€nda vinĂ€ger. Om du anvĂ€nder avmineraliseringspatroner ska du byta ut dem regelbundet. Du kan ocksĂ„ byta till destillerat eller avmineraliserat vatten för att förhindra kalkavlagringar. En del avancerade luftfuktare har unika rengöringsmedel; de Ă€r vanligtvis vĂ€rda investeringen.
 • Om du vill anvĂ€nda eteriska oljor ska du bara addera dem i avsedda fack och aldrig direkt i vattnet. Felaktig anvĂ€ndning kan stocka och skada din apparat. Det Ă€r inte alla modeller som kan anvĂ€ndas som doftspridare, kolla detta noggrant innan du köper nĂ„got.

Sammanfattning

Vi det hÀr laget borde du ha en perfekt plan för att utmana den torra luften i ditt hem. För smÄ till medelstora rum rekommenderar vi Philips HU4813 som det bÀsta valet. Den Àr mycket lÀtt att fylla pÄ och rengöra, skapar inget vitt damm och har anvÀndarvÀnliga kontroller.

Om du Ă€r villig att spendera mera, behöver Venta LW25 bara putsas lĂ€tt tvĂ„ gĂ„nger per mĂ„nad, du kan tillsĂ€tta eteriska oljor och den förbĂ€ttrar ocksĂ„ i viss grad luftkvaliteten. Å andra sidan Ă€r Wilfa HUE-6B, Beurer LB88 och Xiaomi Mi Smart utmĂ€rkta budgetalternativ. Även om de Ă€r lite mera utmanande att rengöra och underhĂ„lla Ă€n vĂ„ra tvĂ„ första val, erbjuder de alla ett utmĂ€rkt utbud av funktioner för sitt pris.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 75 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button