Behöver du verkligen en luftfuktare?

Du bör anvÀnda en luftfuktare om du lider av problem med bihÄlorna, Àr tÀppt i nÀsa eller, och detta gÀller sÀrskilt för dem i de norra delarna av landet under vintern. Du behöver ocksÄ en luftfuktare i ett mycket torrt klimatomrÄde, sÀrskilt om den torra luften i ditt hem orsakar skador pÄ möbler eller andra Àgodelar sÄsom sprickor och deformationer.

Med denna köpguide kommer du att hitta en bra luftfuktare, och ha all information du behöver nÀr du vÀl ska köpa luftfuktare. Vi har tagit med de allra viktigaste delarna vad gÀller den bÀsta luftfuktare, och tittat pÄ luftfuktare bÀst i test för att komma fram till vad som faktiskt gör skillnad mellan en bra luftrenare och luftfuktare.

Olika typer av luftfuktare

Ultrasonic:

De flesta ultrasonic luftfuktare anvÀnder ett membran av metall som vibrerar enligt en ultraljud frekvens och skapar en stÀndig dimma som sprids i rummet för att hjÀlpa till att upprÀtthÄlla önskad luftfuktighet. En ultraljud luftfuktare bÀst i test Àr nÀstan helt tyst nÀr du anvÀnder den, och dimman produceras nÀstan omedelbart.

Luftvattnare:

luftfuktare bÀst i testSkivor som roterar i en vattenkammare inuti dessa luftvattnare. Denna process gör luften bÄde fuktig och renar luften som passerar över skivorna. Stora partiklar fÄngas i vattenkammaren. Processen Àr inte olik det som hÀnder i luften efter ett riktigt regnfall och dÀr partiklar fÄngas upp. Befuktning av luften anvÀnder en sjÀlvreglerande princip enligt kallt avdunstning.

Avdunstning:

Luftfuktare med avdunstning och kall dimma Àr ganska enkla i sin process. En behÄllare Àr fylld med vatten och en flÀkt leder vattnet att passera över en veke sÄ det kommer att avdunsta naturligt i luften. Dessa typer av luftfuktare anvÀnds ofta för större omrÄden samt över 1000 kvadratmeter och krÀver att spridaren Àndras regelbundet

VÀlja rÀtt luftfuktare

Du mĂ„ste vĂ€lja en luftfuktare som Ă€r tillrĂ€ckligt stor för att fukta det utrymme som krĂ€vs, med tanke pĂ„ tillverkarnas konsekvent överdriva rumtĂ€ckning, sĂ„ köp modeller med större kapacitet Ă€n du tror du behöver, sĂ€rskilt om du har högt i tak. Det finns Ă€ven sĂ€rskilda modeller, sĂ„ som luftfuktare porslin, eller luftfuktare astma specifika. Även luftfuktare barn anpassade gĂ„r att fĂ„.

BestÀm sedan vilka funktioner som Àr viktigast för dig, oavsett om det Àr tyst drift, enkel pÄfyllning och rengöring, eller kostnader för Ärligt underhÄll. Dessa Àr de viktigaste drivkrafterna i mÀnniskors beslutsfattande, men det finns ytterligare faktorer nedan du bör övervÀga.

Ett ultraljud luftfuktare Àr den mest populÀra luftfuktare, oberoende vart i vÀrlden du befinner dig. De har den tystaste driften av alla typer av bÀsta luftfuktare och de flesta ultraljud modeller erbjuder alternativ av bÄde varm och kall dimma. Varken en varm dimma eller kyldimma Àr mer effektiv i fuktning av ett rum, det handlar om att vÀrmen Àr nÄgot varmare, och kall dimma Àr ungefÀr rumstemperatur.

En luft-bricka Àr marginellt dyrare i början men gör upp för det med liten eller inga Ärliga underhÄllskostnader och lÄng livslÀngd som lÀtt kan nÄ tio Är. Luft-brickor har den fördelen att luften blir renad, Ätminstone frÄn större partiklar svÀvandes i luften. D

u bör förmodligen ocksÄ vÀlja en luft-bricka om du Àr i varmare klimat eller har hÄrt vatten. Luft brickor tÀcker utan tvekan mycket större utrymme Àn nÄgon annan typ av liten luftfuktare och en lÀgenhet i blygsam storlek kan stÀllas in i vardagsrummet och omfattar alla rum.

Luftfuktare med avdunstning Àr helt klart ett bra val för dina pengar om du ska luftfukta ett stort rum eller öppna ytor i ditt hem. De Àr ingen risk för dem att producera vitt damm men du kommer att behöva Àndra veken pÄ en regelbunden basis. Det pÄminner Àven om avfuktare torkrum situationer. I andra fall kan du köpa luftfuktare att hÀnga pÄ element för att göra din situation mer anpassad.

Hur man anvÀnder en luftfuktare

Det rekommenderas ofta att ha en luftfuktare billig modell, igÄng, och köra den hela tiden om du har ett stort omrÄde att tÀcka för att hÄlla utrymmet inom önskad luftfuktighet. Om ditt mÄl Àr att fukta ett sovrum, slÄ pÄ den tvÄ timmar före sÀngdags, detta bör vara tillrÀckligt.

Det rekommenderas Ă€ven att sĂ€tta en luftfuktare pĂ„ mellan 35 till 45% luftfuktighet. Över 50% kan orsaka att mögel och damm kvalster bildas.

Placera en liten till medelstor luftrenare och luftfuktare frÄn golvet och placera den pÄ ett bord pÄ den bortre sidan av ditt sovrum. Detta minskar bullernivÄn och förhindrar frÄn att dina sÀngklÀder blir fuktiga. Rengör din luftfuktare och följ instruktionerna i din produktmanual pÄ en regelbunden basis

OmrÄden att luftfukta

Om du koncentrerar dig pÄ nattlig komfort, vÀlj en rum luftfuktare, annars fungerar en central luftfuktare för större utrymmen jÀmfört med mindre enheter. Det mÄste dock vara tillrÀckligt luftflöde mellan rummen för att det ska fungera.

Funktioner hos en luftfuktare

 • Inbyggd hygrostat: Hygrostater som Ă€r integrerade i en luftfuktare kan vara missvisande ibland, och det beror pĂ„ temperaturen i rummet och om det finns en öppen dörr eller ett fönster. För absolut precision, köp en extra billig fristĂ„ende mĂ€tningsenhet som kallas hygrostat. Som sagt, inbyggd display av luftfuktighetsnivĂ„er Ă€r anvĂ€ndbar för att undvika överbefuktning.
 • LjudnivĂ„: vissa luftfuktare Ă€r ovanligt bullriga, och för vissa mĂ€nniskor innebĂ€r detta brus störningar vid sömnen och nĂ„got som kan skapa stora problem. Ultraljud enhterna Ă€r de tystaste.
 • En variabel flĂ€ktkontroll, som du kan styra.
 • Inget mineraldamm: om du bor i ett omrĂ„de med speciellt vattenomrĂ„de, kan du vara i riskzonen för att generera vitt damm med en luftfuktare. Medan detta kan hĂ€nda med ett ultraljud luftfuktare, kan det förebyggas genom att anvĂ€nda destillerat vatten eller en enhet som fungerar som mineral damm förebyggande.
 • TĂ€ckning: de flesta tillverkares specifikationer Ă€r överskattade, sĂ„ vĂ€lja en luftfuktare med fler kvadratmeter Ă€n du behöver. Detta innebĂ€r fler liter vatten i tanken.
 • Automatisk avstĂ€ngning: nĂ€r fuktaren har nĂ„tt den erforderliga nivĂ„n av fuktighet ska den stĂ€ngas av sig sjĂ€lv, och bör Ă€ven stĂ€ngas av sig sjĂ€lv nĂ€r den Ă€r tom.
 • Bakteriefri: finns det ett integrerat bakteriellt skydd eller en infogad skyddsanordning? Om du inte har den hĂ€r funktionen pĂ„ din luftfuktare, kommer du att behöva rensa det mycket ofta för att förebygga mögel och mjöldagg.
 • Enkel rengöring: alla luftfuktare behöver underhĂ„ll under sĂ€songen. GĂ„r delarna att ta isĂ€r enkelt för rengöring i diskmaskinen?
 • Kostnaden för underhĂ„ll: titta noga pĂ„ den Ă„rliga kostnaden för underhĂ„ll för din luftfuktare. Ett typiskt paket för en luftfuktare ska innebĂ€ra demineralisering och anti-bakteriellt skydd.
 • Ansedda tillverkare: Din sĂ€kerhet och din familjs hĂ€lsa Ă€r ytterst viktigt sĂ„ se till att vĂ€lja en pĂ„litlig luftfuktare. Du bör alltsĂ„ gĂ„ pĂ„ en enhet som har bra recensioner överlag.
 • Garanti: En bra luftfuktare har en garanti pĂ„ tre Ă„r och vĂ€ntas pĂ„gĂ„ i fem Ă„r.

Vad gör luftfuktare? Varför ska du anvÀnda dem?

Luftfuktare tillsÀtter vatten eller fukt inomhus eftersom det under vintern ofta kan bli vÀldigt torrt, speciellt i luften. Om du bor i norden och Sverige exempelvis sÄ vet du att det lÀtt kan bli torrt i luften. Detta Àr mer vÀsentligt om du befinner dig inomhus under lÀngre tid pÄ dygnet. DÀrför Àr en luftfuktare Ànnu viktigare i dessa fall. Med vissa luftfuktare test, visar pÄ problem, med tillförlitligheten och utmaningen Àr ofta att hitta en luftfuktare som gör jobbet rÀtt, utan att behöva stÀndigt underhÄll och problem med att vara exakt.

Den goda nyheten Àr att tekniken bakom luftfuktare har kommit lÄngt under Ären. Luftfuktare Àr lÀttare att underhÄlla, tystare, och har Àven utelÀmnat de vita mineralpartiklarna i damm som kan orsaka problem med andningen.

Som vi var inne pÄ tidigare sÄ finns det dock en allmÀn tendens för tillverkarna att överdriva kapacitet av tÀckta ytor som omfattas av luftfuktare. Om du gÄr in pÄ tillverkarnas respektive hemsidor kan du snabbt se de olika tekniska specifikationer som de anser vara den riktiga tÀckningen för kvadratmeter medan luftfuktare med doft lyfts fram som nÄgot som Àr Àn mer vÀsentligt.

Oavsett detta sÄ bör du hÄlla dig till luftfuktighet inomhus med nivÄer runt 30 till 40%, speciellt pÄ vintern. Kall luft under vintern har mindre fukt, och nÀr luften vÀrms upp inomhus blir den Ànnu torrare, och kan skapa kliande torr hud, nysattacker, torra ögon och liknande.

Exempel pÄ olika fördelar med att anvÀnda en luftfuktare:

 • Lindra förkylning, allergi och astma genom att hĂ„lla nĂ€san fuktig, vilket ocksĂ„ hjĂ€lper till att pĂ„skynda lĂ€kningsprocessen
 • Fukt Ă€r avgörande för att förhindra problem med nĂ€sas och lindrar torrhet, samt vĂ€rkande bihĂ„lor
 • Sover du med en snarkande partner? Luftfuktare bidra till att minska intensiteten av det störande ljudet av snarkning.
 • Lugnar Ă€ven uttorkad, kliande, sprucken hud och lĂ€ppar
 • Minska obehagliga statisk elektricitet i luften
 • VĂ€rdefulla möbler, golv och musikinstrument skyddas frĂ„n sprickor och deformationer.
 • BehĂ„lla ditt hems vĂ€rme bĂ€ttre med fuktig luft, vilket minskar kostnaderna för uppvĂ€rmning

Ytterligare köptips för en luftfuktare

Luftfuktare för hemmet tÀcker oftast en yta som Àr mindre Àn tillverkaren sjÀlv informerar om, sÄ köp en större luftfuktare Àn du tror du behöver.

Luftfuktare kommer definitivt att förse luften med fukt, men du kanske inte kan nÄ luftfuktigheten som du vill uppnÄ, dvs 30 till 40%, med en korrekt dimensionerad luftfuktare.

bÀsta luftfuktareDet finns mÄnga faktorer som kan pÄverka att luftfuktigheten har nÄtts. Om du anvÀnder den för ett specifikt rum och lÀmnar dörren öppen, upptÀcker du snart att fukten för rummet i frÄga har börjat att sprida sig till andra delar i huset.

Den takt i vilken fukten lÀmnar rummet beror pÄ hur torrt de angrÀnsande delarna av huset Àr. Anledningen Àr att fuktigheten i luften alltid försöker utjÀmna sig vid alla tillfÀllen. Det cirkulerar frÄn högt Ängtryck (hög luftfuktighet) till lÄgt Ängtryck (lÄg luftfuktighet).

DÀrför, om angrÀnsande omrÄdet för luftfuktigheten Àr hög, kommer fukten lÀttare att stanna kvar i det rummet.

Men om resten av huset Àr torrt, kommer du snart mÀrka att fukten som tillhandahÄlls av luftfuktaren kommer att lÀmna rummet för att hjÀlpa till att utjÀmna luftfuktighet i resten av huset. En luftfuktare keramik kan komma vÀl till anvÀndning hÀr.

SÄ, att lÀmna dörren öppen eller stÀngd kan ha en stor inverkan pÄ luftfuktigheten du kan uppnÄ och upprÀtthÄlla.

Luftfuktighet över 50% uppmuntrar damm kvalster, och Ànnu högre luftfuktighet uppmuntrar till mögeltillvÀxt.

Olika nivÄer av luftfuktighet

NivÄn av luftfuktighet som du vill uppnÄ bör variera med utomhustemperaturen. En enkel tumregel Àr nÀr uteluftens temperatur minskar sÄ bör den önskade luftfuktigheten som du vill nÄ följa samma vÀg och upprÀtthÄllas.

Anledningen till detta Àr att om du fortsÀtter att upprÀtthÄlla en viss nivÄ av luftfuktighet nÀr uteluftens temperatur minskar, kan du snart mÀrka att en stor del kondens bildas pÄ dina fönster. Detta beror pÄ att daggpunkten Àr fortsatt hög som yttemperaturen pÄ fönsterna minskar sÄ att luften ska kondensera och slÀppa sin fukt nÀr det kommer i kontakt med fönstrets kallare yta. I vissa fall kanske du bara vill hÄlla en luftfuktighet pÄ mellan 25 och 30 procent nÀr det Àr mycket kallt ute.

TÀnk pÄ att det finns en del luftfuktare kjell som Àr kÀnda för att producera damm med vita mineraler som en biprodukt, och Àr nÄgot du bör undvika.

Hur som helst, om ett kalkfilter monteras i ditt hem, kommer höga nivÄer av natrium i ditt vatten att skapa vitt damm nÀr det anvÀnds i nÄgon typ av ultrasonic luftfuktare. Detta Àr ett resultat av det salt som anvÀnds i de flesta system som Àr baserade pÄ kalkfilter.

Natrium frÄn salt kan inte tas bort av demineralisering patroner i ultrasonic luftfuktare och resulterar i fina partiklar av vitt damm som syns pÄ alla ytor i rummet.

HĂ„rt vatten Ă€r ett problem för alla luftfuktare billig variant, och du bör rĂ€kna med filter för att behöva byta oftare. Å andra sidan, avhĂ€rdat vatten kan fortfarande anvĂ€ndas i luftfuktare för avdunstning och kall dimma men inte i varmt/svalt, och ultrasonic luftfuktare för kall dimma, eftersom det skulle orsaka vitt damm som kan spridas som en följd av det salt som anvĂ€nds för att avhĂ€rda det.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 51 / Genomsnitt: 3