www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Louscot 180x200cm
VĂ„rt betyg
Splendour 140x200cm
VĂ„rt betyg
Glory 180x200cm
VĂ„rt betyg
JOY 140x200cm
VĂ„rt betyg
Mullet 80x200cm
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Förlorar du sömn pÄ grund av att du inte vet vilken madrass du ska vÀlja? Denna resÄrmadrass-guide skapades för att hjÀlpa med att göra denna beslutsprocess enklare för dig. De viktigaste faktorerna som bör tÀnkas pÄ nÀr du vÀljer en ny madrass lyfts fram nedan.

Hur gammal Àr din resÄrmadrass?

Åldern pĂ„ din madrass spelar en stor roll nĂ€r det gĂ€ller vĂ€ljandet av en ny. Som en allmĂ€n tumregel, om din madrass Ă€r över 8 Ă„r gammal Ă€r det nog inte nĂ„gon dĂ„lig idĂ© att övervĂ€ga att skaffa en ny. Men denna regel gĂ€ller inte alla madrasser. Det finns definitivt nĂ„gra som kan strĂ€cka sig lĂ€ngre Ă€n 8 Ă„r och fortfarande ge samma kvalitet. Det bĂ€sta sĂ€ttet att avgöra detta Ă€r genom att se pĂ„ dina sömnvanor.

Hur ofta bör du ersÀtta din resÄrmadrass? Och nÀr Àr det dags att du börjar leta efter en resÄrmadrass bÀst i test?

Om du Àr rastlös, vaknar upp i smÀrta, inte fÄr sova hela natten, eller inte kÀnner dig utvilad, kan det vara dags att övervÀga att ersÀtta din resÄrmadrass.

Vilken typ av resÄrmadrass behöver jag?

Vilken typ av resÄrmadrass varje person behöver varierar beroende pÄ personliga preferenser. Med sÄ mÄnga varianter av madrasstyper, kan det hÀr vara det svÄraste valet att göra. Oroa dig inte, nedan har vi brutit ner de vanligaste madrasstyperna för att hjÀlpa till med att göra din efterforskning och besluttagning lite lÀttare.

Hybrider

Tillverkad av en kombination av latex, polyuretanskum, skum, och / eller annat material, Àr dessa madrasser vanligtvis utformade för att maximera vissa fördelar, samtidigt minimera vissa nackdelar. Till exempel, en latex + skumhybrid Àr tillverkar för att kunna leverera bra studs, kyla och lyhördhet via latex, men ocksÄ ge bra tryckavlastning och stöd frÄn skumgummit och funkar bra och pÄminner om resÄrmadrass barn.

BÀst för: Sovare som vill ha den bÀsta av alla vÀrldar. Bra studs, stöd, komfort och kylning. En bra alternativ som Àr ett mycket bra val för de flesta av sovtyper.

Latex

Byggd uteslutande frÄn latexskum, dessa madrasser Àr kÀnda för sina kylningsegenskaper och komfort. Latex Àr kÀnt för sin lyhördhet, komfort, studs och kyla.

BÀst för: Sovare som vill ha bra studs, kyla och lyhördhet. Dessutom, bra för sovare som vill ha skumgummi, men vill hÄlla sig borta frÄn omfamningen och konturen som ofta kommer med skumgummi madrasser.

Skumgummi

Precis som det lĂ„ter, bestĂ„r dessa madrasser bara av skumgummi. Skumgummi madrasser Ă€r kĂ€nda för deras stora stöd, tryckavlastning, och kroppskonturering. Historiskt sett har skumgummi haft ett dĂ„ligt rykte av att man “sover varmt”. Men mĂ„nga nyare mer avancerad skumgummi har utformats med överlĂ€gsna kylningsegenskaper, vilket skapar en mycket svalare madrass Ă€n traditionell skumgummi.

BĂ€st för: Sovare som vill ha bra omfamning, kroppsformande, kontur, tryckavlastning och stöd. Det finns ett brett spektrum av skumgummi och allt skumgummi skapas inte pĂ„ samma sĂ€tt. Ett bra alternativ för sovare som vill ha en bĂ€ttre omfamning Ă€n vad mĂ„nga hybrid eller latexmadrasser erbjuder och dĂ€r anvĂ€ndaren har en resĂ„rmadrass 180×200 eller liknande.

FjÀdrar

En av de mest populÀra och mest anvÀnda madrasstypen. FjÀdringsmadrasser har ett eller flera lager av fjÀdrar (i allmÀnhet i stÄl) som ger stöd och komfort. Som tekniska avanceringar varierar antalet, typer, och lager av fjÀdring. Ett större antal fjÀdrar innebÀr normalt bÀttre komfort och stöd. Ses ofta med resÄrmadrass 105 i storlek.

BÀst för: Sovare som vill ha en mer traditionell fjÀdringskÀnsla, bra studs, kyla och starkt kant stöd.

BĂ€ddmadrass

Faller in i en rad av kategorier (fjÀdring, latex, skumgummi, hybrid, etc.), bÀddmadrasser har ett lager av mjukt material antingen förfyllt eller ditsytt. Detta fungerar genom att man lÀgger till extra komfort och en extra madrass till sovaren.

BÀst för: Sovare som föredrar en mjukare och mer komfortabel madrass. Om du njuter av ett molnliknande typ av stöd och komfort kommer de flesta bÀddmadrasser att erbjuda den bÀsta sovytan för dig.

Justerbar

Som namnet antyder, dessa sÀngar erbjuder möjligheten att Àndra sovstÀllning i madrassen, oftast genom att lyfta fötterna och luta ryggen. NÄgra av dessa har Àven förmÄgan att vibrera, vÀrma och/eller massera sovaren och funkar bra för resÄrmadrass 160 i storlek.

BÀst för: Sovare som har sÀrskilda behov som skulle tillÄta dem att dra nytta av en justerbar sÀng. Dessa behov kommer vanligtvis frÄn vissa medicinska tillstÄnd, Àldre sovare, snarkare, kronisk smÀrta i nedre ryggen, bland andra scenarier.

Exempel: Observera att detta bara Àr ett exempel pÄ en justerbar sÀng, och att du ocksÄ mÄste köpa en madrass som Àr justerbar. De flesta skumgummimadrasser Àr kompatibla med justerbara sÀngar.

Vad Àr din budget?

Budget varierar frÄn person till person. Bara för ett par Är sedan var det enda verkliga alternativet att Äka till en butik, som nÀstan alltid inneburit överutbetala mediokra madrasser.

resÄrmadrass 90x200ResÄrmadrasser pÄ nÀtet finns till för att hjÀlpa till att Àndra pÄ det. Med sÄ mÄnga företag som bygger sÀrskilda madrasser för rÀttvisa och rimliga priser, ska konsumenterna kunna sÀtta en blygsam budget och förvÀnta sig en bra sÀng. Det Àr bara att googla pÄ resÄrmadrass test och se vad som gÀller för 2020.

I den hÀr branschen, betyder mer pengar inte alltid en bÀttre madrass. Butikers prissÀttningar Àr kraftigt uppblÄsta, ofta med markeringar som strÀcker sig frÄn 300-1,000%.

I nÀstan samtliga fall rekommenderas att övervÀga att köpa en resÄrmadrass pÄ nÀtet först och kolla upp resÄrmadrass test. Onlineföretag har möjligheten att ta bort mycket av överpriset och kan erbjuda en produkt av hög kvalitet för ca 30% av vad du skulle betala i butik för en liknande madrass.

MÄnga resÄrmadrasser som en resÄrmadrass 120 och en resÄrmadrass 140 kan vara lika i material och kÀnsla, men priset skiljer sig mellan de olika leverantörerna online. DÀrför Àr det vÀsentligt att kolla in resÄrmadrass test pÄ nÀtet först för att fÄ en tydligare överblick om vad marknaden erbjuder och vad du ska leta efter.

Vilken fasthet behöver du?

Fasthet Ă€r hur hĂ„rd eller mjuk madrassen kĂ€nns. Den vanligaste frĂ„gan en sĂ€ljare pĂ„ ett möbelhus som sĂ€ljer en resĂ„rmadrass bĂ€st i test fĂ„r sĂ€kerligen denna frĂ„ga ofta; “hur fast Ă€r den hĂ€r madrassen?” Detta Ă€r ocksĂ„ en av de svĂ„raste frĂ„gorna att svara pĂ„. KĂ€nslan och fasthet av en madrass beror pĂ„ din definition av mjuk, medium och fast. Det Ă€r mycket subjektivt. Dessutom spelar din kroppstyp, vikt, storlek och andra faktorer in i kĂ€nslan.

MĂ„nga gĂ„nger förvĂ€xlar konsumenterna stöd med fasthet. En resĂ„rmadrass 90×200 som ger ett bra stöd betyder bara att det hĂ„ller din ryggrad i lĂ€mpligt anpassad utan att skapa tryck. Om en madrass inte erbjuder tillrĂ€ckligt stöd, kommer du mer Ă€n sannolikt att vakna upp öm eller i smĂ€rta. Fasthet relaterar mer till hur bekvĂ€m en madrass kĂ€nns. Vare sig hĂ„rd eller mjuk, gĂ„r optimal fasthetdsnivĂ„ hand-i-hand med komfort.

ResÄrmadrassens fasthet

Hur fast din resÄrmadrass Àr kommer att pÄverka hur bra du sover. Den typ av fasthet du behöver beror pÄ din sovande position, höjd och vikt. HÀr förklarar vi vilken nivÄ av fasthet som Àr bÀst för vilken sovtyp.

  • Mjuk: de som sover pĂ„ sidan eller de som byter positioner under natten Ă€r bĂ€st lĂ€mpade för mjuka madrasser. Detta eftersom att dina sovpositioner redan lindrar trycket frĂ„n din ryggrad, sĂ„ du vill ha en madrass som formas efter kroppens naturliga position.
  • Medium mjuk: de Ă€r idealiska för de som byter sovstĂ€llning under natten, dĂ„ de fortfarande formas efter kroppens position men ger ocksĂ„ lite mer stöd.
  • Medium fast: detta Ă€r det bĂ€sta för mĂ€nniskor som sover pĂ„ rygg dĂ„ du behöver extra svankstöd, som denna typ av fasthet erbjuder.
  • Fast: Denna typ av madrass Ă€r perfekt för de som sover pĂ„ framsidan, vĂ€ger över 90 kilo eller lider av ryggsmĂ€rtor. Detta Ă€r eftersom det kommer att hĂ„lla din rygg i en relativt bekvĂ€m och stabil stĂ€llning utan att lĂ„ta dig sjunka in i madrassen nĂ€r du sover, vilket kan orsaka smĂ€rta i nedre ryggen.

Flera online-madrass företag har tagit fram madrasser som har en universell komfort. Även om det bara finns en fasthetsnivĂ„ som erbjuds med dessa madrasser, arbetar strukturen av deras skum och design med att erbjuda komfort för en mĂ€ngd olika sovtyper (tung, lĂ€tt, lĂ„ng, kort, sida, rygg, mage, etc.).

Carpe Diem Àr ett bra exempel pÄ denna konstruktion. Carpe Diem lagrade skumgummikonstruktion och material ger en komfort som anpassar sig till varje sovtyp. Detta Àr mycket fördelaktigt för alla parter som föredrar olika fasthetsnivÄer.

För en lÀttare sovtyp, fungerar det översta lagret av Avena skummet med att ge stöd och komfort. Eftersom lÀttare sovtyper ger mindre tryck pÄ madrassen kommer mycket av komfort och kÀnslan frÄn Avena. Men, stöd och tryckavlastning tillhandahÄlls fortfarande av skumgummi. Med en tyngre sovtyp arbetar Avena skumgummi mycket mer med skumgummistöd för att erbjuda ordentligt djup komprimering och stöd.

De som sover pÄ sidan fungerar pÄ samma sÀtt, vilket gör att madrassen skapar överlÀgsen djupt komprimering för de tyngre delarna av din kropp. Rygg och mage-sovare skulle uppleva en mer jÀmn viktfördelning och balanserad skumgummiinteraktion.

Denna universella komfortdesign skapar en balanserad nivÄ av komfort och stöd hos madrassen som Àr njutbar av majoriteten av sovtyper. Ikea och dess sÀngsortiment Àr ett annat exempel pÄ universella komfortdesigner.

resÄrmadrass 120Med detta i Ätanke, faller den genomsnittliga önskade fasthetsnivÄn nÄgonstans mellan 4-7 pÄ en 10-gradig skala. Universella, billiga resÄrmadrasser sammanfaller med dessa nummer, vilket ger sovare chansen att verkligen upptÀcka fasthetsnivÄ som Àr rÀtt för dem.

Om dina fasthetspreferenser platsar utanför det typiska fasthetsutbudet (antingen i 1-3 eller 8-10) eller om du inte Àr sÀker pÄ om idén om universell komfort Àr för dig, kan du behöva övervÀga andra alternativ.

FjÀdringsmadrasser eller mer billiga resÄrmadrasser finns i mjuk, medium och fast. Carpe Diem erbjuder bÄde medium och fast. Och slutligen sÄ erbjuder Àven Carpe Diem och Ikeas sÀngar sovaren förmÄgan att anpassa sin madrass med en rad olika alternativ pÄ stöd, fasthet och kÀnsla. Din primÀra sovstÀllning, kroppstyp och vikt har ocksÄ en stor inverkan pÄ fasthetsnivÄn som Àr bÀst för dig.

BĂ€ddmadrasser

En bÀddmadrass Àr som en mjuk resÄrmadrass, och har ett extra lager av dÀmpning som lÀggs ovanpÄ din madrass innan du sÀtter dina lakan pÄ. De ger extra stöd och komfort, samtidigt som de ocksÄ gör att din sÀng kÀnns mer lyxig och mysig. Du kan vÀlja frÄn en mÀngd olika material: gÄsfjÀdrar, polyester, bomull, ull för att nÀmna nÄgra

Sammanfattning

NÀr det kommer till att vÀlja en resÄrmadrass och sÀng för dig sÄ mÄste du inse att det Àr du sjÀlv som Àr testaren och Àven om det kan verka rimligt och klokt att lÀsa och gÄ pÄ recensioner och tester pÄ nÀtet över olika madrasser, sÄ mÄste du ocksÄ tÀnka pÄ att det Àr du och din kropp som ska sova i en sÀng och pÄ en madrass. DÀrför Àr det viktigt att du ser dig sjÀlv som den slutgiltige testaren.

NĂ€r du ger dig ut pĂ„ jakt efter en sĂ€ng eller resĂ„rmadrass kommer du snart upptĂ€cka nĂ€r du gĂ„r runt i butikerna att flera andra Ă€r ute efter samma sak och att folk ofta ligger ner i sĂ€ngarna för att ”kĂ€nna” in sig och försöka pĂ„ en uppfattning om det Ă€r sĂ€ngen de letar efter eller inte.

Om du kombinerar den information som finns pÄ nÀtet och denna guide med att sjÀlv ge dig ut pÄ marknaden och ta dig runt till de möbelhus i nÀrheten och faktiskt tar och testar de sÀngar som du har sett dyka upp mer frekvent Àn andra pÄ nÀtet, sÄ har du en större sannolikhet att hitta en sÀng som du kommer trivas med och som din kropp kommer mÄ bra av att sova i.

Hoppas denna miniguide har varit till god hjÀlp i ditt sökande efter resÄrmadrasser och sÀngar och att det kan leda till att du gör det bÀsta valet och köpet möjligt. TÀnk Àven pÄ att ny teknik och nya modeller kommer ut varje Är vilket leder till prisÀndringar, nÄgot du kan dra fördel av.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 6 / Genomsnitt: 3.5
Back to top button