www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

Samtliga tvÀttmedel som finns idag Àr ganska lika och skiljer sig inte allt för mycket. De alla ser likadana ut, de alla gör liknande vetenskapligt klingande ansprÄk pÄ sin tvÀtt prestanda och det verkar ofta som den enda verkliga skillnaden Àr fÀrgen pÄ behÄllaren eller flaskan. SÄ det kan komma som en överraskning nÀr du faktiskt fÄr veta vilken skillnad det kan vara.

Hur mycket tvÀttmedel ska du anvÀnda?

Beroende pÄ vilket tvÀttmedel du vÀljer, kan du ha möjlighet att anvÀnda hÀlften (ja, hÀlften!) av den rekommenderade dosen och ÀndÄ fÄ ett bra tvÀttresultat, som sparar dig pengar och hjÀlper miljö litegrann.

Det finns sÄ klart tvÀttmedel bÀst i test som presterar lika bra pÄ alla flÀckar pÄ hÀlften av den rekommenderade dosen, medan andra fungerat bra pÄ halva dosen pÄ olika typer av flÀckar.

Medan vi inte kan testa varje dos för alla olika sorters tvĂ€ttmedel, kan du alltid experiment med ditt tvĂ€ttmedel – du kanske upptĂ€cker att du kan anvĂ€nda mycket mindre Ă€n du tror och Ă€ndĂ„ fĂ„ ett tvĂ€ttresultat du Ă€r nöjd med.

Är pulver eller flytande tvĂ€ttmedel bĂ€ttre?

Detta beror egentligen pÄ vilken typ av flÀck du vill ha bort, vilka egenskaper din tvÀttmaskin har, och personliga preferenser.

TvÀttmedelspulver

Pulver Àr det bÀsta för allmÀn flÀck-borttagning. De flesta brukar sÀga att pulver Àr bÀst pÄ frÀschare flÀckar, vilket Àr vad du brukar ha att göra med i din egen tvÀtt, men att de i allmÀnhet har fungerat mycket bra Àven pÄ den tuffa, ingrodda flÀckar.

Pulver kan ibland lÀmna vita, finkorniga rester pÄ klÀder, sÀrskilt om du Àr tar i lite vid dosering.

Vid en nypa, kan du ocksÄ vÀlja ett tvÀttpulver i en vÀtska genom att lösa upp det i lite varmt vatten, vilket ger dig det bÀsta av bÄda vÀrldar.

Det Àr bÀst att hÄlla sig till högpresterande pulver för tyngre smutsflÀckar, och med hjÀlp av tvÀttpulver kommer det ocksÄ att hjÀlpa till att förhindra att din tvÀtt blir grÄ eller gul över tid.

Flytande tvÀttmedel

ariel tvÀttmedelFlytande tvÀtt-och rengöringsmedel har mindre pÄverkan pÄ miljön, och bÀttre vad gÀller Ätervinning och ÄteranvÀndning av vatten. MÄnga miljövÀnliga vÀtskor kommer att göra ett bra jobb med att frÀscha upp smutsiga och fÀrgade klÀder, sÄ om dina klÀder inte blivit för smutsiga, Àr ett miljövÀnligt flytande tvÀttmedel det du ska vÀlja.

Men om du tvÀttar dubbla gÄnger, eller anvÀnder förtvÀtt, eller tvÀttar klÀder för flÀckborttagning, kommer du se att miljöpÄverkan Àr lÀgre.

Om du har en tvĂ€ttmaskin med hög effektivitet, som anvĂ€nder mycket lite vatten eller tenderar att anvĂ€nda “eko-programmet”, dĂ„ Ă€r flytande rengöringsmedel bra, och det bĂ€sta sĂ€ttet att undvika vita pulver flĂ€ckar pĂ„ dina klĂ€der.

Vad sÀgs om tvÀttmedelsbollar?

TvÀttmedelsbollar, förpackningar eller liknande, Àr bollar som du individuellt anvÀnda med flytande tvÀttmedel och koncentrerar sig i en sjÀlvupplösande plast som du matar rakt in i din tvÀttmaskin.

De Àr ungefÀr som en diskmaskinstablett, endast för din tvÀttmaskin. Beroende pÄ mÀrke och typ, kan dessa tvÀtt-bollar ocksÄ innehÄlla sköljmedel eller andra ingredienser.

De Ă€r bekvĂ€ma – utan att mĂ€ta, bara lĂ€gg i en boll med din smutsiga tvĂ€tt, och du Ă€r klar – och de undviker risken för spill och kladd i samband med pulver och vĂ€tska, sĂ„ de Ă€r ett bra alternativ för personer med vissa problem som rör tillgĂ€nglighet.

Men denna bekvĂ€mlighet kommer dock med en kostnad, dĂ„ du helt enkelt inte kan justera din dos till storleken pĂ„ din tvĂ€tt, som du kan med lös rengöringsmedel och de kan vara betydligt dyrare per tvĂ€tt Ă€n motsvarande löst tvĂ€ttmedel, sĂ„ de klĂ€der du tvĂ€ttar bör vara fler i sin mĂ€ngd sĂ„ det mĂ€ter sig med mĂ€ngden tvĂ€ttmedel i varje “boll”.

Av annan oro Àr deras form och ljus fÀrgning som kan göra dem sÀrskilt lockande för smÄ barn som kan förvÀxla dem med nÄgot Àtbart. SÄ vad gÀller tvÀttmedel bebis, se upp!

Det har kommit flera rapporter om barn som av misstag har förtÀrt tvÀttmedel, sÄ se till att du förvarar dem vÀl utom rÀckhÄll för nyfikna smÄ fingrar.

Vilket billigt tvÀttmedel Àr billigast i lÀngden?

Kostnad per tvÀtt jÀmförpriser (vanligen per 100 g) Àr ett bra sÀtt att jÀmföra kostnaderna, men det Àr inte helt korrekt för tvÀttmedel pÄ grund av vÀldigt olika dos-rekommendationer mellan varumÀrken.

Till skillnad frĂ„n choklad (som du sĂ„ klart inte tvĂ€ttar dina klĂ€der med), Ă€r mer nödvĂ€ndigtvis inte bĂ€ttre nĂ€r det kommer till tvĂ€ttmedel – de flesta kommer fortfarande att fĂ„ dina klĂ€der rena med bara en brĂ„kdel av de rekommenderade dosen.

SĂ„ experimentera med att anvĂ€nda mindre – du kommer att fĂ„ dina klĂ€der vita och rena, OCH hĂ„lla din plĂ„nbok i ett hĂ€lsosamt tillstĂ„nd. PĂ„ tal om hĂ€lsosamt, att anvĂ€nda mindre tvĂ€ttmedel Ă€r bĂ€ttre för miljön ocksĂ„.

Vilken typ av tvÀttmedel Àr bÀst för kÀnslig hud?

De flesta lÀngtar inte direkt till att sköta tvÀtten, men om du lider av kÀnslig hud och anvÀnder fel tvÀttmedel kan det inte bara ses som en jobbig uppgift, det kan klia nÄtt sÄ otroligt ocksÄ. SÄ hur gör du dÄ för att bli av med det kliande bekymret?

Det finns ett brett utbud av lÄg-irriterande, neutral tvÀttmedel som pÄstÄr att de Àr lÀmpliga för personer med kÀnslig hud. Dessa rengöringsmedel ersÀtter i allmÀnhet ingredienser som kan orsaka irritation eller utelÀmnar dem helt och hÄllet.

Parfymer och fÀrgÀmnen i vanliga sporttvÀttmedel gör inte nÄgon skillnad i rengöringen, och de garanterar för det mesta att förvisas frÄn lÄdan eller flaskan av produkter mot kÀnslig hud. Men, som en irriterande slÀkting pÄ ett bröllop, kan andra potentiella irriterande Àmnen ibland fortfarande göra sitt, eftersom det Àr svÄrare att uppnÄ samma resultat utan dem.

Om du lider av kÀnslig hud men vill ha en bekymmersfri tvÀtt, ta och anvÀnd denna lista över troligt misstÀnkta tvÀttmedel, nÀsta gÄng du handlar:

Enzymer

En vanlig ingrediens i mÄnga tvÀttmedel, som ariel tvÀttmedel, Àr enzymer som Àr biologiska katalysatorer som pÄskyndar borttagning av smutsprocessen. Tillverkarna har olika enzymer för att rikta sig till olika typer av flÀckar, sÄsom protein, stÀrkelse eller biologiska-baserade flÀckar som grÀs eller blod. En sak som alla enzymer har gemensamt Àr dock att de möjligen kan orsaka irritation, sÄ undvik dem om du lider av hudirritation.

Optiskt blekningsmedel

Ett annat kĂ€nt irriterande medel, Ă€r optiskt blekningsmedel som drĂ€nker din tvĂ€tt – kemikalier som absorberar ultraviolett ljus och Ă„ter slĂ€pper ut det som blĂ„tt ljus, vilket gör att dina klĂ€der verkar vitare och ljusare Ă€ven om de egentligen inte tagit bort eventuell smuts. Produkter med blekmedel Ă€r bĂ€st att undvika om du har kĂ€nslig hud.

Skölj noggrant och upprepa

flytande tvĂ€ttmedelSĂ„ nu har du hittat ett allergi tvĂ€ttmedel du vill anvĂ€nda, men det Ă€r inte slutet pĂ„ historien – du mĂ„ste ocksĂ„ se till sĂ„ dina klĂ€der noggrant sköljas. OtillrĂ€cklig sköljning kan lĂ€mna spĂ„r av rengöringsmedel och detta Ă€r ett stort problem om du har kĂ€nslig hud.

Om du mĂ€rker av rester av tvĂ€ttmedel pĂ„ dina klĂ€der eller som bygger upp en hög i din maskin, lĂ€gg till en extra sköljningscykel till ditt tvĂ€ttprogram som kan hjĂ€lpa (om din maskin har det alternativet). Du bör ocksĂ„ prova att minska mĂ€ngden tvĂ€ttmedel du anvĂ€nder – bĂ„de huden och miljön kommer att tacka dig.

Du kan ocksĂ„ kolla in olika tvĂ€ttmaskiner och hitta en som har ett program som Ă€r fokuserat pĂ„ “hög skölj” – ju högre sköljning, ju mer tvĂ€ttmedel fĂ„r du bort frĂ„n tvĂ€tten.

Kom ihÄg att allas hud Àr olika. Kolla in ett tvÀttmedel test, för att hitta ett rengöringsmedel som fungerar för dig.

Är tvĂ€ttmedel dĂ„ligt för miljön?

De flesta tvÀttmedel anvÀnda fosfater, som innehÄller fosfor, för att hjÀlpa till att mjuka upp vattnet och hÄlla extraherad smuts pÄ plats. Men de höga halterna av fosfor kommer ner ditt avlopp kan leder till kraftig tillvÀxt av blÄgröna alger i vÄra insjöar.

LĂ„gt fosfat i tvĂ€ttmedel Ă€r bĂ€ttre för miljön sĂ„ du bör leta efter dessa om vattnet i ditt omrĂ„de Ă€r sĂ€rskilt utsatt (du kan kontrollera detta med vattenreningsverket). Kontrollera förpackning pĂ„ ditt tvĂ€ttmedel efter ett ” P ” vilket innebĂ€r lĂ„gt fosfor (<7.8 g/tvĂ€tt) eller Ă€nnu bĂ€ttre, ‘NP’ vilket innebĂ€r ingen eller mindre Ă€n 0,5%, fosfor.

Att vÀlja ett ekologiskt tvÀttmedel innebÀr ocksÄ att du sÀkert kan anvÀnda sköljvattnet frÄn din tvÀttmaskin (grÄvatten) i din trÀdgÄrd, och samtidigt göra en stor skillnad vad gÀller anvÀndningen av vatten, sÄ att det kan Ätervinnas.

Det finns Àven vissa betyg pÄ olika bÀsta tvÀttmedlet som avgör vilka tvÀtt-och rengöringsmedel som Àr bÀst för miljön.

Bortsett frÄn effekterna av tvÀtt-och rengöringsmedel i sig, bör man ocksÄ tÀnka pÄ förpackningen. Ju fler tvÀttar per pack du kan fÄ in, desto mindre avfall av förpackning, vilket Àr bÀttre för miljön. Att köpa större förpackningar eller nÀr det Àr rea, kommer att vara mer kostnadseffektiv, men överföring bulk inköp till en lufttÀt behÄllare för att behÄlla prestanda.

OK, sĂ„ lĂ„t oss prata om kallvatten tvĂ€tt…

TvĂ€tta i kallt vatten Ă€r ett bra sĂ€tt att minska din energiförbrukning och spara lite pengar. Men det kan ocksĂ„ leda till en vaxliknande hinna som bygger upp i din tvĂ€ttmaskin – sĂ€rskilt om man anvĂ€nder sköljmedel.

Du kan hitta fler förslag pĂ„ hur man tar bort denna hinna via olika guider pĂ„ nĂ€tet som Ă€r lĂ€tta att följa. Om du Ă€r en “kalltvĂ€ttare”, ta och se till att du regelbundet kör en full varmtvĂ€tt-cykel utan klĂ€der (eller en rengöring om maskinen har en), med ett bra rengöringsmedel, vilket kommer att hjĂ€lpa till att hĂ„lla tvĂ€ttmaskinen ren inuti.

Alternativt, med jÀmna mellanrum vÀlja en varmtvÀtt istÀllet för kallt kan hjÀlpa till att hÄlla din maskin ren och blank.

Ska jag anvÀnda tvÀttmedel som Àr riktat till en toppmatad tvÀttmaskin i en vanlig tvÀttmaskin?

Det Àr bÀst att inte anvÀnda rengöringsmedel för en toppmatad tvÀttmaskin i en vanlig tvÀttmaskin. Frontmatade maskiner anvÀnder i allmÀnhet mindre vatten och mer mekaniska ÄtgÀrder (svarvning) Àn toppladdad, sÄ frontmatade tvÀtt-och rengöringsmedel som innehÄller anti-löddrande ingredienser stoppar alltför mycket lödder frÄn att utvecklas.

Med hjĂ€lp av toppmatade tvĂ€tt-och rengöringsmedel i din frontlastare kan detta orsaka alltför mycket skum att bygga upp i maskin, som kan svĂ€mma över och fylla din tvĂ€tt med skum. Det kan Ă€ven skapa ett “skumlĂ„s” – ett tillstĂ„nd dĂ€r skum byggs upp mellan inre och yttre trummorna i din tvĂ€ttmaskin, vilket skapar ett sug som kan orsaka motorn att brĂ€nna ut.

Kombinationen av överskotts lödder och lÄg vattenförbrukning innebÀr ocksÄ att din skölj prestanda (hur vÀl rengöringsmedlet spolas bort) kommer att sjunka, och lÀmnar tvÀttmedelsrester pÄ klÀderna.

Om du har köpt fel tvĂ€ttmedel ull flaska nĂ€r under tiden du handlat eller precis har köpt en frontlastare och fortfarande har massor av rengöringsmedel för en toppmatare, sĂ„ kan du anvĂ€nda en nypa i din frontlastare men du kommer att behöva anvĂ€nda en mycket mindre – omkring en halv till en fjĂ€rdedel – Ă€n du skulle i en toppmatad.

Vilket typ av tvÀttmedel luktar bÀst?

Det finns parfymfria tvÀtt-och rengöringsmedel som pÄ marknaden, men de flesta tenderar att ha en doft av viss beskrivning, om nÄgot sÄ handlar det om att tillverkaren sÀlja mer produkter genom att sÀtta olika dofter i samma grundlÀggande formel.

Att bedöma doften Àr mycket subjektivt, sÄ ta och lukta ordentligt innan du handlar, dÄ vissa lukter kan vara ganska starka för vissa, men luktar ingenting alls för nÄgon annan.

Om du inte Àr sÄ förtjust i parfymerad tvÀtt-och rengöringsmedel, bör du istÀllet leta efter tvÀtt-och rengöringsmedel för kÀnslig hud, eftersom dessa i allmÀnhet inte innehÄller doftÀmnen eller fÀrgÀmnen.

Fungerar verkligen tvÀtt-bollar?

Ibland ser vi produkter som pĂ„stĂ„s ha en lĂ„g miljöpĂ„verkan nĂ€r det gĂ€ller att tvĂ€tta din tvĂ€tt. Dessa kallas i allmĂ€nhet ‘tvĂ€tt-bollar” – en plastboll, vanligtvis fylld med tvĂ€ttmedel.

De gör ansprÄk pÄ att vara miljövÀnliga jÀmfört med det genomsnittliga tvÀttmedlet, och de Àr ÄteranvÀndbara, sÄ de skÀr ned pÄ kostnaderna av tvÀtt-och rengöringsmedel.

LĂ„ter bra va? Men fungerar de? Inte riktigt. Innan du gĂ„r ut och spenderar dina pengar – se hur de har klarat sig i tester som jĂ€mfört dessa tvĂ€ttmedel.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 56 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 56 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button