www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Vad Àr en bilbarnstol?

En bilbarnstol Àr en barnstol som Àr gjord för att skydda ditt barn vid en krock eller annan bilolycka. Det lilla barnets kropp har inte utvecklats tillrÀckligt för att klara av vad en krock skulle innebÀra. DÀrför Àr det viktigt att ha en sÄ sÀker bilbarnstol som möjligt dÄ det handlar om det mest vÀrdefulla du har som fÀrdas i bilen. Om du sÄ söker en framÄtvÀnd bilbarnstol eller bakÄtvÀnd bilbarnstol sÄ kan den hÀr artikeln vara dig till nytta, men vi kommer frÀmst att prata om bilbarnstolar som Àr bakÄtvÀnda (bilbarnstol bakÄtvÀnd) dÄ dessa förhoppningsvis anvÀnds under lÀngst tid av barnet. Sedan sÄ finns det ocksÄ bilstolar som gÄr att anvÀnda sÄvÀl framÄt som bakÄt som vi ocksÄ kommer att nÀmna. LÀs dÀrför vidare för att fÄ veta mer om de alternativen som finns dÀr ute och helt enkelt vilken bilbarnstol som Àr bÀst i test. (bilbarnstol bÀst i test) Vi kommer ocksÄ helt kort nÀmna vad man bör tÀnka pÄ nÀr man ska köpa en bilbarnstol.

Av vilka material bestÄr en bilbarnstol?

Allt som oftast Àr de materialen som man stöter pÄ en hÄrd plast som inte gÄr sönder i första taget. SÄklart sÄ har den ocksÄ tyg för att barnet ska Äka bekvÀmt i bilen. Oavsett vilken typ av bilbarnstol som du söker efter sÄ Àr det bra att du kollar upp vilka test som den har klarat av. Det Àr nÀmligen viktigt att den Àr godkÀnd i antingen ECE R44 eller UN R129 (i-Size). NÀr den gÄr igenom testet ECE R44 sÄ krockas den bÄde framifrÄn samt bakifrÄn. Under det nyare testet UN R129 (i-Size) sÄ testas den Àven i sidokrock vilket krÀver mer av din barnbilstol. DÄ man vill att barnet ska vara skyddat sÄ bra sÄ möjligt sÄ vill man sÄklart att den gÀrna ska ha den bÀsta bilbarnstolen pÄ marknaden. Du kan hitta den stolen om du exempelvis tar reda pÄ vilken bilbarnstol som Àr bÀst i test. (bilbarnstol bÀst i test) PÄ sÄ sÀtt fÄr du reda pÄ för och nackdelar med de olika stolarna och det Àr lÀttare att ta reda pÄ vilken stol som passar bra i din bil och kommer skydda ditt barn sÄ bra som möjligt om olyckan skulle vara framme.

Vanliga storlekar pÄ bilbarnstolar

Det finns sÄklart olika storlekar pÄ bilbarnstolar beroende pÄ vilken Äldersgrupp den Àr anpassad för. NÄgra exempel pÄ storlekar pÄ bilbarnstolar kommer hÀr nedan. Vi har exempelvis en bakÄtvÀnd bilbarnstol frÄn BeSafe, modellen iZi Plus har mÄtten: L56 x B45 D65 cm. Ett annat exempel pÄ en nÄgot större framÄtvÀnd bilbarnstol som Àven gÄr att montera och anvÀnda baklÀnges kommer frÄn Britax Römer, modellen Two Way har mÄtten: H72 x B47 x D50 cm. Om du vill ha en nÄgot mindre bilbarnstol frÄn Britax sÄ finns ocksÄ Multi Tech II med mÄtten H62-72 x B45 x D48, Àven denna gÄr att anvÀnda bÄde framÄt och bakÄt. LÀs mer om dessa bilbarnstolar och varför de Àr bra val i nÀsta underrubrik.

Vilka val av design finns det för bilbarnstolar?

Det finns mÄnga olika designer pÄ bilbarnstolar, om du sÄ önskar en stilren svart eller nÄgot roligare som rosa, röd eller blÄ. Vi kommer hÀr nedan att nÀmna olika modeller som finns pÄ marknaden som har gÄtt igenom minst ett bilbarnstolstest. (bilbarnstol test) Vi kommer att nÀmna sÀkra alternativ i olika prisklasser, allt frÄn premiumalternativ till mer budgetvÀnliga alternativ.

BeSafe iZi Plus

forward-facing car seat

Denna bakĂ„tvĂ€nda modellen Ă€r bĂ„de bekvĂ€m för barnet att sitta i samtidigt som du kan kĂ€nna dig trygg dĂ„ barnet sitt sĂ€kert och tryggt i bilbarnstolen. Vad kan man mer önska sig? Du kan ocksĂ„ lĂ„ta barnet sitta bakĂ„tvĂ€nt lĂ€nge dĂ„ stolen Ă€r anpassad för barn frĂ„n 0-25 kilo. För bra stabilitet sĂ„ Ă€r den ocksĂ„ utrustad med en frontbygel. För ökad trygghet sĂ„ Ă€r den utrustad med ett sidokrockskydd för mage och huvud. Vissa stolar kan tyvĂ€rr vara svĂ„ra att montera men det Ă€r inte fallet med iZi Plus som du enkelt monterar med hjĂ€lp av trepunktsbĂ€ltet. Om du vill pigga upp vardagen med nĂ„got roligare Ă€n en svart stol sĂ„ kan vi glĂ€dja dig med att denna stolen finns i flera olika fĂ€rger. DĂ„ denna stolen passar till och med för de minsta barnen sĂ„ har den en unik konstruktion för sitt – och ligglĂ€ge som ser till att hĂ„lla barnets huvud i en bra position dĂ„ man inte vill att det faller framĂ„t.

Varför Àr den bra?

 • SIP – Side Impact Protection samt ett huvudstöd som vĂ€xer tillsammans med ditt barn
 • Du tar lĂ€tt ur och sĂ€tt i ditt barn tack vare magneter
 • En bodyhugger vilket resulterar i att Ă€ven de minsta barnen sitter stabilt
 • LĂ€ttjusterat fempunktsbĂ€lte
 • En mekanisk frontbygel som bidrar till en stabil och stark montering
 • EPS sidokrockskydd
 • Monteras snabbt och enkelt med hjĂ€lp av bilens trepunktsbĂ€lte

Med andra ord, om du önskar en bilbarnstol som du kan anvÀnda under en lÄng tid framöver, Àr smidig och som fÄr full pott nÀr det gÀller sÀkerhet sÄ Àr detta det rÀtta valet.

Maxi – Cosi Mobi SPS

Är du pĂ„ jakt efter en stabil bakĂ„tvĂ€nd bilbarnstol för barn frĂ„n 9 till 25 kg som gĂ„r att anvĂ€nda bĂ„de i fram – och baksĂ€tet? DĂ„ kan detta vara stolen för dig. Selen har ett fempunktsbĂ€lte och kĂ€nns stabil och sĂ€ker. NĂ€r barnet vĂ€xer sĂ„ kan du ocksĂ„ anpassa höjden pĂ„ den. Fotstödet Ă€r Ă€ven det justerbart och du kan vĂ€lja mellan fyra vilolĂ€gen. DĂ„ klĂ€dseln lĂ€tt blir smutsig sĂ„ Ă€r det skönt att veta att du lĂ€tt kan ta av den för att ge den en tvĂ€tt dĂ„ och dĂ„. Har du en minivan? DĂ„ kanske du glĂ€ds Ă„t att den Ă€r utrustad med et smidigt golvstöd. Du kan vĂ€lja mellan tre olika fĂ€rger.

Varför Àr den bra?

 • GodkĂ€nd för montering bĂ„de fram och bak i bilen
 • Justerbar fempunktssele
 • Fyra vilolĂ€gen
 • LĂ€tt att ta ur och sĂ€tt i ditt barn tack vare hĂ„llare för bĂ€ltet
 • Avtagbar klĂ€dsel

Britax Römer Two Way

Detta Àr ett billigare alternativ om Àn en sÀker stol för ditt barn. Denna passar barn frÄn 9 till 25 kilo. Denna gÄr att anvÀnda framÄtvÀnd sÄvÀl som bakÄtvÀnd, om Àn det rekommenderas att lÄta barnet Äka bakÄtvÀnd sÄ lÀnge som möjligt. Stolen vÀger endast 7,1 kg vilket gör den lÀtt att flytta mellan en bil till en annan om ni skulle ha det behovet. De breda vingarna som den har pÄ sidorna skyddar barnet bra vide en eventuell sidokrock. AxelbÀltena Àr stoppade vilket ger en skön komfort samt att den har en vadderad klÀdsel som dessutom Àr avtagbar. VÀlj ocksÄ mellan olika lutningar pÄ stolen vilket Àr bra om barnet vill sova eller vara mer aktiv.

Varför Àr den bra?

 • Monteras bĂ„de framĂ„tvĂ€nd och bakĂ„tvĂ€nd
 • LĂ€gre fĂ€sten vilket ger ökad stabilitet
 • Montering med bilens trepunktsbĂ€lte alternativt tvĂ„punktsbĂ€lte
 • LĂ„g vikt pĂ„ 7,1 kg
 • Axelvaddering för hög komfort
 • Flera lutningslĂ€gen
 • Avtagbar vadderad klĂ€dsel
 • Fempunktssele

SÄ om du önskar en sÀker, stabil och skön stol till ett rimligt pris sÄ kan detta vara stolen för dig.

Britax Multi – Tech II

Vill du ha en stol som gĂ„r att anvĂ€nda Ă€nda upp till 6 Ă„rs Ă„lder? DĂ„ kan denna snygga och stabila stolen vara ett bra alternativ för dig. Även denna Ă€r gjord för att kunna anvĂ€ndas bĂ„de framĂ„t – och bakĂ„tvĂ€nd. Den Ă€r bekvĂ€m att sitta i med ett vadderat fempunktsbĂ€lte och sidovingar. Vingarna fungerar som ett skydd vid krock men de Ă€r Ă€ven perfekta att luta sig mot om man vill ta en liten tupplur i bilen. Du kan vara helt sĂ€ker pĂ„ att stolen stĂ„r stabilt dĂ„ det dĂ„ tĂ€nds en grön lampa tack vara en indikator monterad i stödbenen pĂ„ stolen. En otroligt smart funktion. VĂ€lj ocksĂ„ mellan tre fĂ€rger pĂ„ stolen.

Varför Àr den bra?

 • FempunktsbĂ€lte med enhandsgrepp
 • Monteras bĂ„de framĂ„tvĂ€nd och bakĂ„tvĂ€nd
 • Vadderade sidoskydd
 • Indikator som visar nĂ€r stolen stĂ„r stabilt
 • Justerbar bredd
 • Justerbar höjd pĂ„ fempunktsselen
 • Bröstdynor
 • BĂ€lteshĂ„llare
 • Justerbart nackstöd
 • Avtagbar vadderad klĂ€dsel som kan tvĂ€ttas
 • Montering med bilens trepunktsbĂ€lte alternativt tvĂ„punktsbĂ€lte

Önskar du en pĂ„litlig och sĂ€ker bilbarnstol som kommer tjĂ€na mĂ„nga Ă„r framöver sĂ„ Ă€r detta ett bra alternativ för dig.

Axkid Minikid

Det Àr en bakÄtvÀnd stol som inte tar upp onödigt med plats i din bil. Trots dess mindre storlek sÄ Àr den gjord för barn frÄn 9 till 25 kg. SÄ har du en mindre bil sÄ kan detta vara ett perfekt val för dig. Montera den lÀtt med bilens egna bÀlte. Nackkudden gÄr att justera pÄ höjden vilket Àr perfekt nÀr barnen vÀxer för att de ska sitta sÀkert och bekvÀmt Àven nÀr de Àr större. Den finns i flera fÀrger om du har tröttnat pÄ det allt sÄ vanliga svart. Du kan dessutom tvÀtta klÀdseln i maskinen i 30 grader vilket Àr ovanligt och mycket bekvÀmt.

Varför Àr den bra?

 • Justerbart nackskydd och bĂ€lte
 • En vick – funktion som gör det lĂ€tt att vicka fast stolen i bilens sĂ€te.
 • Höga sidoskydd som skyddar vid sidokollision
 • En bra lĂ€ngd pĂ„ stödbenet för att kunna montera stolen i de flesta fordon
 • Fem lutningslĂ€gen
 • Avtagbar och maskintvĂ€ttbar klĂ€dsel

Cybex Solution M-fix

Detta Àr en bilbarnstol med en otroligt smart design, allt för din barns sÀkerhet. Skalet Àr till exempel flexibelt vilket gör att det absorberar en del av kraften som uppstÄr vid en eventuell krock. Du fÄr ocksÄ men en bÀltesguide för att se till att bÀltet hamnar dÀr det ska vara samt sitter sÄ bekvÀmt som möjligt. VÀlj ocksÄ mellan hela 12 positioner för nackstödet. Om barnet vill ta en tupplur sÄ gÄr det ocksÄ att luta stolen. Bilbarnstolen Àr för barn mellan 3 till 12 Är gamla eller med andra ord 15 till 36 kg. Du kan ocksÄ vÀlja mellan fem olika fÀrger för att pigga upp vardagen.

Varför Àr den bra?

 • Lutande nackstöd
 • Justerbart nackstöd, vĂ€lj mellan hela 12 positioner!
 • Linear Side – Impact Protection som skyddar barnet frĂ„n kraften i och med en kollision
 • Ventilationssystem för ökad komfort
 • ISOFIX anslutningssystem med enkel installation
 • Bred, mjuk och djup stolsdyna

Britax Hi-Way

En pÄlitlig och sÀker bakÄtvÀnd bilbarnstol som stÄr stabilt med hjÀlp av ett stödben.
VÀlj mellan en svart eller röd fÀrg pÄ stolen. Fempunktsselen Àr vadderad vilket ger en ökad komfort för ditt barn. Det gÄr ocksÄ att ta av klÀdselen för att tvÀtta av den, vilket kan vara nödvÀndigt dÄ och dÄ nÀr man har barn. Denna stolen fungerar frÄn 0 till 25 kilo vilket gör att du kan anvÀnda den frÄn början till cirka 5 Ärs Älder.

Varför Àr den bra?

 • Fotstöd och fĂ€sten för bra stabilitet
 • Montering med bilens trepunktsbĂ€lte alternativt tvĂ„punktsbĂ€lte
 • En mindre stol som passar extra bra till mindre bilar
 • Axelvaddering och vadderad klĂ€dsel som gĂ„r att tvĂ€tta
 • Fempunktssele

Vad man ska tÀnka pÄ ur sÀkerhetssynpunkt för bilbarnstolar

FörÀldrar som Àlskar sina barn vill att deras barn Àr sÄ sÀkra som möjligt, inte minst nÀr de sitter i bilen. För detta behövs inte nödvÀndigtvis massor med pengar. Det finns Àven billiga bilbarnstolar som Àr sÀkra. Det som Àr viktigt Àr att veta exempelvis vilken typ av bilbarnstol som behövs till vilken Älder (bilbarnstol Älder) samt vad man behöver tÀnka pÄ nÀr man ska vÀlja ut en bilbarnstol som Àr sÀker och praktisk. Vi ska nu titta pÄ 6 saker som du bör tÀnka pÄ.

VÀlj en bilbarnstol som Àr testad och godkÀnd

Det finns tvÄ olika reglementen som de kan testas och godkÀnnas i. Den bilbarnstolen som du köper bör vara godkÀnd i ett av dessa tvÄ. ECE R44 testar för krock bakifrÄn och framifrÄn. UN R129 (i-Size) Àr testad som den tidigare men Àven i sidokrock. UN R129 sÀtter högre krav Àn ECE R44.

VÀlj en stol som Àr anpassad efter storlek och Älder pÄ barnet

Det finns tre grupper av bilbarnstolar: Babyskydd, bilbarnstol samt bÀltesstol. Vilken stol barnet ska ha beror pÄ lÀngd och Älder. Vi ska titta nÀrmare pÄ de tre grupperna sÄ att du kan bestÀmma vilken stol du ska köpa.

car seat age

Babyskydd – Kort och gott för nyfödda upp till ungefĂ€r 9 mĂ„naders Ă„lder. Du byter senast till nĂ€st stol nĂ€r du mĂ€rker att toppen pĂ„ ditt barns huvud Ă€r i linje med den högsta punkten pĂ„ babyskyddet. Det bĂ€sta Ă€r dĂ€remot att byta sĂ„ fort barnet kan stabilisera nacken och hel enkelt kan sitta upp sjĂ€lv utan nĂ„got form av stöd.

Bilstol – En större bakĂ„tvĂ€nd bilstol. NĂ€r man följer reglementet UN R129 sĂ„ bör barnet Ă„ka bakĂ„tvĂ€nt tills det Ă€r minst 15 mĂ„nader gammalt enligt lag. Men det bĂ€sta Ă€r om man kan vĂ€nta med att vĂ€nda barnets bilbarnstol tills 4 Ă„r (bilbarnstol 4Ă„r). Helt enkelt ju lĂ€ngre som barnet kan Ă„ka baklĂ€nges desto bĂ€ttre dĂ„ det Ă€r det sĂ€kraste. NĂ€r bör man senast byta? NĂ€r du mĂ€rker att barnens öron Ă€r i höjd med bilbarnstolens högsta punkt.

BĂ€ltesstol – Detta Ă€r den sista bilbarnstolen som kommer att anvĂ€ndas. Ditt barn sitter nu framĂ„tvĂ€nt. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r det den hĂ€r stolen som anvĂ€nds lĂ€ngst. Man bör vara minst 135 cm lĂ„ng enligt lag innan man fĂ„r sitta i bilen utan bilstol. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r det ungefĂ€r 10 Ă„rs Ă„lder.

SĂ€ker och enkel installation

Kolla först upp om din bil har ISOfix – fĂ€sten eller ej. ISOfix Ă€r nĂ€mligen gjorda för just bilbarnstolen. Det Ă€r utvecklat för att ge förĂ€ldrar en sĂ€ker, snabb och stabil montering. ISOfix gör att bilstolen indikerar om stolen Ă€r rĂ€tt monterat. Detta gör att du kan kĂ€nna dig sĂ€ker pĂ„ att ditt barn sitter sĂ€kert i bilen.

VÀlj en bilstol som fungerar för barnet under hela anvÀndningstiden

Barnen vÀxer fort, det mÀrker man vÀldigt snabbt som nybliven förÀlder. DÀrför Àr det viktigt att man Àr sÀker pÄ att bilbarnstolen kommer att fungera under hela tiden som den anvÀnds pÄ ett sÀkert och bekvÀmt sÀtt. Stolen bör vÀxa tillsammans med barnet för att det ska bli sÄ. Exempelvis sÄ kan den ha ett justerbart benutrymme, justerbar sittvinkel, att den Àr justerbar pÄ höjden och ett anpassningsbart sidokrockskydd.

Ett viktigt sidokrockskydd

25 % av de olyckor som intrĂ€ffar Ă€r sidokrockar. DĂ€rför Ă€r det viktigt att stolen Ă€r sĂ€ker Ă€ven för den typen av krockar. Ett extra nack – och huvudskydd utöver det vanliga sidokrockskyddet.

Ett bra benutrymme för lÀngre anvÀndning

Anledningen till att de flesta förÀldrar vÀnder pÄ sina barn Àr pÄ grund av brist pÄ benutrymme. Om bilstolen har mer benutrymme sÄ anvÀnds den dÀrmed under en lÀngre tid. Om bilstolen har ett justerbart benutrymme sÄ Àr det det bÀsta. Det innebÀr nÀmligen att stolen inte tar jÀttemycket plats nÀr barnen Àr mindre men nÀr de sedan vÀxer sÄ kan man ge dem mer utrymme.

Vanliga priser för bilbarnstolar

Barnstolar varierar mycket i pris. De bilstolar som vi har nÀmnt i denna artikeln varierar i pris frÄn cirka 1900 kronor till cirka 4800 kronor beroende pÄ vad du söker efter. Om man inte har möjlighet att köpa den typen av bilbarnstol som man önskar sÄ kanske man kan hitta en liknande bilbarnstol pÄ rea. (bilbarnstol rea)

Varför behöver man en bilbarnstol?

Har du smÄ barn som nÄgon gÄng ska Äka bil sÄ bör du ha en barnstol för bil (barnstol bil). Vare sig det Àr riktigt smÄ barn eller nÄgot större som behöver en bÀltesstol i och med sin Älder. (bÀltesstol Älder) FörÀldrar vill vara sÀkra pÄ att deras barn Àr skyddade i bilen dÄ de inte klarar av en krock pÄ det sÀttet vuxna gör. DÀrför Àr det bra att om man ska köpa exempelvis en bÀltesstol att den Àr testad. (bÀltesstol test)

Hur vÀljer du rÀtt bilbarnstol?

As the car seat is an important purchase, it is also important to know exactly what you are looking for. As previously mentioned, you should buy a car seat that is adapted to the child’s weight and height. It is not always a good idea to buy a used car seat as it may have been involved in an accident even if it is not visible. It can also be risky to rent a chair for the same reason. Therefore, it is better to buy a chair that knows is safe. Whether you are looking for a belt cushion for a larger child or a car seat for a child of 15 kg (car seat 15 kg), you should make sure that the car seat or belt cushion is tested and safe. (belt cushion test)

How do you take his car seat?

For example, if you have bought a forward-facing car seat that is the best in tests (forward-facing car seat best in tests) or any other car seat that you have invested money in, you certainly want to take care of it so that it lasts as long as possible. Some chairs are equipped with a removable cover that can be washed by hand. Some can even be washed in the washing machine. If the upholstery on your car seat is not removable, it is usually good to use a damp cloth to wipe away any stains. The best thing to do is to follow the care instructions in the manual that usually comes with it.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button