I Àldre tider dÄ det inte fanns nÄgra ritplattor eller liknande plattor med grafisk teknik, brukade konstnÀrer rita sin konst, med en bit papper och en penna. De var tvungna att hÄlla en mÀngd olika borstar med olika tjocklek för att visa upp sina mÄlningskunskaper.

Om nÄgot gick fel och man mÄlade fel, fanns det inte nÄgon lösning för att radera det och dÀrför, hade konstnÀrer det tufft med mÄlning. Men saker och ting var enklare efter lanseringen av program som Adobe Illustrator, Photoshop och Autodesk pÄ datorer.

De flesta av de konstnÀrer har sedan dess gÄtt över till digital mÄlning dÄ dessa program erbjuder massor av anvÀndbara verktyg, bland annat vissa avancerade funktioner som revolutionerat sÀttet att komponera konst pÄ. Fortfarande sÄ har mus och tangentbord misslyckats med att leverera noggrannhet.

För att lösa denna komplikation, har hÄrdvarutillverkare vÀrlden över tagit fram ett verktyg som kan replikera handritad konst pÄ datorskÀrmen, och kallas tekniskt för ritplatta pc. Det finns idag flera olika sorters ritplattor och som konsument Àr det lÀtt att kÀnna sig förvirrad och svÄrt att veta vad som Àr bÀst för just dig.

Tja, om du Àr en digital konstnÀr och planerar att köpa den bÀsta ritplattan, dÄ kommer tryckkÀnslighet, storlek och precision vara de viktigaste specifikationerna att leta efter och det Àr nog inte en lÀtt uppgift att rÀkna ut vad som passar dina behov. SÄ, hur vÀljer du rÀtt ritplatta för att rita? Och, vad Àr det bÀsta ritplattorna som finns att köpa pÄ marknaden? LÄt oss hitta dem.

Hur man vÀlja rÀtt ritplatta för att rita?

ritplatta pcDe flesta ritplattor fungerar som en ansluten enhet, och innebÀr att du kommer att behöva en separat bildskÀrm. Medan vissa avancerade grafikplattor Àven omfatta en skÀrm, betyder det att du kan rita din konst pÄ samma yta som dÀr det visas. I allmÀnhet hamnar dessa ritplattor i den dyraste kategorin och anvÀnds mest av proffs. FortsÀtt lÀs för att lÀra dig mer om vilka modeller som finns och hur de skiljer sig frÄn varandra.

Nedan visas de egenskaper du bör tÀnka pÄ nÀr man köper ett ritbord för att rita;

  • Storlek – Medan du tittar pĂ„ att köpa en ritplatta för att rita, kommer storleken göra en stor skillnad. Ju större yta, kommer att ge dig massor av utrymme att rita pĂ„, och de kommer ofta med högre ingĂ„ende kvaliteter och fler kortkommandon, och kommer dĂ€rför att fungera effektivt.
  • TryckkĂ€nslighet – Ritplattor fĂ„ngar rörelse av din penna liksom ditt tryck och förvandlar det till information. MĂ„nga av dessa ritplattor kommer med tryckkĂ€nslighet som spĂ„rar mycket tryck, vilket innebĂ€r att nĂ€r du applicerar tryck pĂ„ pennan medan du ritar, kommer det att skapa en tjockare linje. Observera att ritplattor med trycknivĂ„ 2048 fĂ„ngar mer information Ă€n de med trycknivĂ„ 1024. PĂ„ ett enkelt vis, ju mer tryckkĂ€nslighet kommer att ge dig mer variation i tjocklek pĂ„ linjen.
  • Kontroller – MĂ„nga ritplattor kommer med funktionella knappar som kan programmeras efter behov. Vissa modeller har knappar runt arbetsytan medan vissa modeller har knappar pĂ„ pennan. Funktionella knappar pĂ„ pennan kan spara din tid, sĂ„ att du kan nĂ„ genvĂ€gar och dina favoritinstĂ€llningar direkt utan att navigera pĂ„ surfplattan.

Vad du behöver veta innan du köper en ritplatta?

Att vara en grafiker kan vara en hobby eller sÄ kan det vara ett yrke. Men du mÄste kÀnna till nÄgra grunderna om du Àr intresserad av grafik, teckning eller grafisk design. Och du bör ha en bra idé innan du köper en ritplatta.

Vi kommer att ge dig en komplett guide som kommer att hjÀlpa dig att veta mer om grafik, teckning och tillbehör till det. Vad vi försöker Ästadkomma med denna guide Àr att ge dig ett tillrÀckligt djup nÀr det kommer till funktioner och vad som bör prioriteras. Genom att gÄ igenom en köpguide som denna, kommer du att veta allt om ritplattor och dess anvÀndning. Du kommer ocksÄ att kunna rita med den hÀr enheten och förbÀttra dina förmÄgor nÀr det kommer till ritningen.

I denna artikel kommer vi att diskutera grunderna för en ritplatta bÀst i test, och de saker som du behöver veta innan du köper en.

Vad Àr en ritplatta?

En ritplatta som vi kÀnner till den idag, Àr en enhet som anvÀnds av grafiska konstnÀrer eller digitala konstnÀrer. Det Àr ocksÄ kÀnt som ett digitaliserande ritbord. Grafiska designers anvÀnder det för ritning eller konstruktion av objekt. Du kan ansluta en mus eller en penna för touch-enhet till ett ritbord och anvÀnda enheten för att utforma ett objekt.

En ritplatta barn har tvÄ delar. En platt yta och en penna för touch-enhet. Den platta ytan Àr dÀr du kommer att rita. Pennan och touch-enheten eller pennan Àr programmerad pÄ ett sÄdant sÀtt att det kommer att fungera med ritplattan. Du kommer ocksÄ att fÄ en pennhÄllare. Du kan anvÀnda den för att sÀtta pennan dÀr den ska sitta, nÀr du Àr klar.

Har storleken betydelse nÀr du ska en ritplatta

Ritplattor kommer med olika storlekar. Du mĂ„ste vĂ€lja storlek efter dina behov. Om du anvĂ€nder den hemma eller om grafisk design Ă€r din hobby, kan du anvĂ€nda 4″ 5″ eller 6″ 8″ i storlek. Men om du jobbar med CAD eller liknande, dĂ„ Ă€r det bĂ€ttre att anvĂ€nda en digital ritplatta med större skĂ€rm.

Men du mÄste hÄlla i Ätanke att priset kommer att öka om storleken ökar. Du kan ocksÄ tÀnka pÄ att om ytan Àr stor, sÄ mÄste du flytta din arm mer. Men mÄnga mÀnniskor vill nödvÀndigtvis inte detta. SÄ att du kan vÀlja den mindre för att minska armrörelsen.

En sak du bör veta Ă€r att storlek som 6″ 8″ endast Ă€r skĂ€rmstorleken. Det innebĂ€r att om du lĂ€gger till det yttre omrĂ„det för sjĂ€lvaste plattan, landar storleken faktiskt pĂ„ runt ”10” 12″. AlltsĂ„ kan du slutligen har fler tum att böra runt pĂ„ Ă€n om du enbart fokuserar pĂ„ skĂ€rmstorlek. Vanligtvis Ă€r sjĂ€lvaste skĂ€rmen nĂ„gonstans mellan 6″ 8″.

Anslutning till dator

Hur du ansluter en ritplatta test till datorn kallas anslutning. Numera sÄ Àr det oerhört populÀrt att anvÀnda sig av en USB till detta. SÄ den moderna plattorna har ocksÄ anvÀndning av USB anslutning. Men pÄ en gammal dator, finns det seriell anslutning, men inte USB anslutning.

SÄ om du vill ansluta din pekplatta till datorn sÄ mÄste du se till att du vÀljer rÀtt anslutning. Om datorn Àr gammal sÄ mÄste du vÀlja den seriella anslutning. Men om du anvÀnder en modern dator kan du vÀlja USB-anslutning.

Ritplatta med inbyggd skÀrm anvÀnder USB-anslutning, eftersom det bara Àr ett fÄtal anvÀndare som anvÀnder seriell anslutning. Men, seriell anslutning kommer att behöva en separat strömkÀlla. Men USB anslutning kommer att anvÀnda strömmen frÄn din dator. SÄ det Àr en fördel som du fÄr frÄn USB-anslutningar.

Det finns ett annat sÀtt att ansluta pekdatorn till datorn pÄ, och det Àr via Bluetooth. De första tvÄ anslutningar krÀver en sladd, men Bluetooth krÀver inte nÄgon sladd alls. SÄ om du vill ha trÄdlös anslutning kan du anvÀnda Bluetooth-enheten.

Tillbehör för din ritplatta

NÀr du köper en ritplatta, kommer du se att det kommer med en penna för touch-enheten. Om inte, kan du köpa en penna och anvÀnder den som en penna för touch-enheten. Pen-touch-enhet kommer att krÀva batterier för att fungera. Du kan behöva byta batterier en gÄng ett tag.

Din pen-touch-enheten kan inte anslutas till din platta med en strÀng. Om det Àr förankrad dÄ Àr det bra eftersom det kommer att undvika risken för att du ska tappa bort den. Men om den inte Àr förankrad mÄste du sÀtta pen-touch-enheten pÄ en sÀker plats sÄ att du inte förlorar den.

Det kommer att finnas en del knappar pÄ pen-touch-enheten. Knapparna fungerar som högerklick pÄ vÀnster musklick. Dessutom kommer en annan knapp att fungera som ett suddgummi som kommer att hjÀlpa dig att radera nÄgot om det behövs.

Du kan Àven hitta de ritplattorna med lite extra pekverktyg. Men du mÄste installera varje enhet separat. Du kan anpassa funktioner för varje enhet.

TryckkÀnslighet

TryckkÀnslighet innebÀr det tryck du sÀtter pÄ ytan av ritplattan. TryckkÀnslighet Àr nödvÀndigt för smidig desig och ett bra slutresultat. Till exempel, om din enhet kan hantera mer tryck, kommer det att hjÀlpa dig att kunna rita mer fritt.

De flesta ritplattor pÄ marknaden idag har trycknivÄer pÄ 256, 512 eller 1024. TryckkÀnslighet styr linjens tjocklek. Det kan ocksÄ styra fÀrgen och öppenhet i din ritning. Din rotplatta kommer att vara mer lyhörd om trycknivÄn Àr hög. Det kommer Àven att kÀnnas mer naturligt att rita.

Drivrutiner och programvara

Det finns mÄnga drivrutiner installerade pÄ en ritplatta mac. Du kan se drivrutin och programvara för att vÀlja den bÀsta konfigurationen för dig. Men kom ihÄg att ta drivrutinen med dig. Du mÄste installera dem flera gÄnger.

Dock kommer drivrutiner att tillÄta dig att ha bÀttre prestanda med din ritplatta. Det finns ocksÄ en hel del avancerade drivrutiner som du kan fÄ. Till exempel, det kan vara avancerade drivrutiner som kommer att hjÀlpa dig att kartlÀgga ritytan sÄ att din ritning coh prestanda blir lÀttare.

Medföljande programvara

Det finns vanligtvis lite extra mjukvaror som kommer med en ritplatta och att rita pÄ datorn. Dessa brukar vara Adobe Photoshop Elements eller nÄgot annat frÄn Adobe. AnvÀnd den programvara som du kÀnner dig bekvÀm med.

Du kan alltid ta och testa och prova det som finns, och vÀlja antingen det ena eller bÄda och. Vissa plattor kan kommer med en handstil konverterare. Detta kommer att hjÀlpa dig att konvertera din ritning till text. Du kan kontrollera dessa mjukvaror innan du köper.

Typer av ritplattor

Nedan kommer vi att igenom flera olika typer av ritplattor och hur dem sticker ut pÄ sitt vis;

Inbyggd LCD-platta

Dessa ritplattor Àr ljusa och anvÀnds för sÄdana ÀndamÄl som illustration och 3D-projektion och mappning. En ritplatta med skÀrm har en LCD-skÀrm som kommer med en justerbar ljusstyrka. Du bör kolla in en ritplatta med inbyggd LCD om du försöker fÄ en platta som du kan anvÀnda nÀr det Àr mörkt.

Aktiv ritplatta

ritplatta barnDen största skillnaden mellan en aktiv och en passiv pallata Àr hur pennan anvÀnds. Aktiva tabletter komma med en stylus penna som du kan anvÀnda för att dra som om det var en penna. Aktiv stylus Àr bra eftersom de gör det möjligt för anvÀndaren att rita direkt pÄ skÀrmen för att skapa nÄgra intressanta kompositioner.

Även aktiva plattor levereras med touch-kĂ€nsligheten, minne, elektroniska suddgummin, och input-knapparna. Ta och testa en ritplatta till dator om du behöver en direkt och enkel metod för att rita.

Passiv ritplatta

En passiv ritplatta kommer med en touchscreen-skÀrm som inte registrerar information frÄn en penna. Till skillnad frÄn aktiva ritplattor, behöver du faktiskt röra vid skÀrmen för att anvÀnda en passiv ritplatta. Varje passiv ritplatta kan skapa ritningar ur fingrarna och en liten passiv penna.

Optiska ritplattor

Även kĂ€nda som ritplattor med optisk enhet, de Ă€r snabbare Ă€n andra ritplattor nĂ€r det gĂ€ller minne och lagring av data. De kommer med en filenhet som kan anvĂ€ndas för att spara dina skapelser pĂ„ en filenhet. Ta och köp en optisk ritplatta om du försöker att visa upp din konst och har tillrĂ€ckligt med minne för att lĂ„ta det hela lagras pĂ„ ett sĂ€kert stĂ€lle.

Akustiska ritplattor

Även om det Ă€r sĂ€llsynt att se dem nu för tiden, Ă€r akustiska ritplattor fortfarande en stor del av den konstnĂ€rliga utrustningen. Historiskt sett, har akustisk ritplattor anvĂ€nts sedan 1971. Det Ă€r den första surfplattan som skapades, och Ă€r den största orsaken till de moderna ritplattorna som vi har ute pĂ„ dagens marknad.

Även kĂ€nd som en gnist-ritplatta, anvĂ€nder akustiska plattor ljud för att hitta platsen för pennpositionen pĂ„ arbetsytan. Ritplattans fungerar genom att ha en mikrofon för att spela in ljudet frĂ„n ett ljud som pennan avger.

Pennans position mÀts som skillnaden mellan det inspelade ljudet Àr timingen. NÀr pennan Àr placerad pÄ plattan, skapas en liten elektromagnetisk gnista pÄ ytan av plattan. Akustiska plattor Àr bra om du behöver en digital ritplatta med en stor yta.

Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis nÄgra idéer nÀr det kommer till att hitta bÀsta ritplattan. Till exempel, dess tillbehör, tryck-kÀnslighet, programvara etc. SÄ lÀnge du hÄller dig till detta och utgÄr frÄn dina behov kommer du ha din ritplatta pÄ nolltid. Oroa dig inte om det. TÀnk dock pÄ att tekniken gÄr snabbt framÄt idag. Det som Àr aktuellt idag kan vara utdaterat imorgon.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 11 / Genomsnitt: 3.8]