www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

De bÀsta spelmusmattorna spelar en icke-trivial roll i din spelupplevelse. Tja, du skulle kunna helt enkelt anvÀnda musen pÄ ditt bord eller ergonomisk musmatta med armstöd. VÄr erfarenhet pÄ detta omrÄde visar dock att en jÀmn yta alltid ger dig överhanden nÀr du krossar fienden.

VÀrt att notera Àr att det inte finns nÄgot som heter de bÀsta spelmusmattorna för alla. Ditt idealiska val av dessa tillbehör handlar i slutÀndan om dina preferenser nÀr det gÀller material och din spelstil.

Varför Àr spelmusmattor sÄ viktiga?

Innan du grÀver djupare in i vad som gör de bÀsta spelmusmattorna, Àr det nÄgra fördelar som dessa moduler erbjuder;

 • En matta finjusterar ditt spel genom att göra dina rörelser sĂ„ snabba och exakta som möjligt
 • Det löser frĂ„gan om reflekterande ytor som glas och glansiga bordsytor
 • Den jĂ€mnar ut ojĂ€mna och texturerade ytor som trĂ€
 • De bĂ€sta spelmusmattorna förlĂ€nger Ă€ven dina spelmöss hĂ„llbarhet och skyddar ocksĂ„ ditt skrivbord

SÄ, vad Àr viktigt nÀr du köper de bÀsta spelmusmattorna?

Typ: Mjuk eller HĂ„rd matta

musmatta gamingMjuka spelmusmattor har generellt en vadderad baksida som bestÄr av antingen skum eller gummikomposit. De flesta har ocksÄ ett tygskydd. De ger dig en bra mÀngd dÀmpning under musen.

HÄrda spelmusmattor har Ä andra sidan en slÀt plastyta och en gummibaksida. Du kan ocksÄ hitta andra som Àr gjorda av aluminium.

Som du kan förstÄ, Àr dessa de bÀsta spelmusmattorna med avseende pÄ hÄllbarhet och hur enkla de Àr att hÄlla rena.

Men hĂ€r Ă€r den viktigaste frĂ„gan, “vilken av dessa tvĂ„ Ă€r bĂ€st för datorspel?”

Tja, förstĂ„ först att det inte finns dĂ„liga spelmusmattor. Det beror pĂ„ nĂ„gra saker, inklusive vilken typ av spel du tycker om och var du spelar dem. Återigen, den typ av mus som du anvĂ€nder betyder mycket.

HĂ„rd spelmusmatta

Dessa kommer att vara till stor nytta, sÀrskilt om du flyttar runt mycket. De Àr ocksÄ ganska idealiska för spelare som anvÀnder spelmöss med lasersensorer.

Dessa modeller Àr till god nytta nÀr det gÀller att ge dig större precision för spontana och exakta rörelser.

En viktig egenskap Àr att dessa spelmusmattor Àr vattentÀta. Denna funktion gör dem till de bÀsta spelmusmattorna om du gillar att ta kaffe eller energidrycker till din spelstation.

Det finns dock en nackdel med hÄrda spelmusmattor.

Den stora nackdelen med hÄrda mattor Àr att de tenderar att glida lÀtt pÄ slÀta ytor. Men om du kan hitta en lösning för detta, erbjuder de det bÀsta vÀrdet nÀr det gÀller hÄllbarhet och kontroll.

Mjuka spelmusmattor kan vara rena himmelriket om du spelar dina spel i timmar. Det beror pÄ att, till skillnad frÄn hÄrda spelmusmattor, har mjuka moduler en bra sÀnkning som lÄter din handled vila bekvÀmt.

Men inte alla vill ha handledsstöd. Om du kÀnner att de Àr i vÀgen, kan hÄrda spelmusmattor fungera bÀttre för dig.

Storlek – spelar det nĂ„gon roll?

Förutom hur mjuk eller hÄrd spelmusmattan Àr, Àr det ocksÄ viktigt att undersöka dess storlek i förhand. De bÀsta spelmusmattorna finns i alla storlekar.

Du kan fÄ en modell som bara passar din handled. Andra Àr en lÄng musmatta, lika lÄng som din arm och kan Àven stödja ditt tangentbord och grafikkort.

SÄ vad bör du veta om storlek?

I grund och botten, sÄ lÀnge som mattytan Àr vÀnlig mot musens rörelser, kan en stor musmatta inte skada. Det bÀsta med stora spelmusmattor Àr att de ocksÄ spelar rollen som handledsstöd. Du kan ocksÄ placera ditt tangentbord pÄ dem för att förhindra oönskade rörelser.

Utan att bli sÄ teknisk; med stora spelmusmattor och lÄga kÀnslighetskrav, anvÀnder din arm de stora och fjÀdrande musklerna för att flytta mattan. Detta hjÀlper till att lindra risken för handleds- och armbÄgssmÀrtor med lÄngvarig anvÀndning.

Om en stor matta inte passar pĂ„ skrivbordet, kommer en liten matta passa bra. Det bĂ€sta med smĂ„ mattor Ă€r att du kan anvĂ€nda dem var som helst. De upptar inte vĂ€rdefull yta pĂ„ ditt spelskrivbord. Återigen kan du anvĂ€nda dem pĂ„ armstödet bekvĂ€mt.

Nackdelen?

De skapar mycket pÄtryck för överarms och armbÄgsnerver. Detta beror pÄ att Àven de minsta rörelserna krÀver mycket kraft.

TÀnk pÄ coolhetsfaktorn

Gaming handlar om att ha kul. SÄ kom ihÄg att förse dig med en attraktiv musmatta gaming med unika mönster och fÀrgmönster. Faktum Àr att om du kÀnner att en musmatta inte kommer att göra nÄgon skillnad för ditt datorspelande, bör du skaffa dig en bara för estetiken.

Din spelstations estetik kan vara tillrÀckligt för att du ska Àlska den. Lyckligtvis Àr marknaden full av spelmusmattor som sticker ut nÀr det gÀller design. Vissa Àr vit musmatta, ljust fÀrgade eller till och med upplysta för att göra det lÀttare att spela i svagt ljus.

Vad har du tagit hÀnsyn till nÀr du skriver om de bÀsta musmattorna?

Vi utgick frÄn sÄ mÄnga faktorer att det Àr nÀstan omöjligt att berÀtta om dem alla. Tro oss, vi glömde inte nÄgonting. Pris, material, anvÀndarbetyg och andra egenskaper hos musmattor anvÀndes för att skapa denna TOPP-lista. Vi försökte vÄrt bÀsta för att hjÀlpa dig att vÀlja de bÀsta musmattorna som fÄtt bra betyg i musmatta test.

Vad borde vara garantiperioden för en bra musmatta?

Vi rekommenderar starkt dig att köpa musmattor frÄn mÀrken som erbjuder lÄngvarig garanti. Om nÄgot gÄr fel och musmattorna bryts ner, kommer du att kunna reparera det utan att spendera ett öre. De flesta företag erbjuder en tvÄÄrs-garanti för sina produkter.

Vilken garantiperiod anses vara optimal för musmattor?

Vi tror att en tvÄÄrs-garanti Àr mer Àn tillrÀckligt för en anstÀndig musmatta. Det finns mÄnga premiumalternativ med livstidsgaranti, men vi tror inte att det Àr nödvÀndigt. Vi rekommenderar att du helt enkelt byter musmattan mot en ny efter en tid.

Hur dyr ska en bra musmatta vara?

SjÀlvklart kan en bra musmatta inte vara mycket billig musmatta. Om du vill köpa en anstÀndig produkt, bör du inte försöka spara pengar pÄ den. Vi rekommenderar att du bestÀller de bÀsta modellerna frÄn vÄr lista över de bÀsta musmattorna om du har rÄd med dem.

Vad Àr den avgörande faktorn nÀr du vÀljer en musmatta?

En av de viktigaste faktorerna i alla musmattor Àr dess material. Den mÄste vara hÄllbar och lÀtt att rengöra. Om du vill hitta en musmatta som kommer att tjÀna dig i mÄnga Är, behöver du köpa en dyr modell gjord av de bÀsta materialen.

Vad ska man leta efter

Innan du köper en gaming musmatta, bör du veta att du kanske inte behöver en. De flesta moderna spelmöss har en funktion som kallas ytkalibrering. Med den hÀr funktionen kommer musens sensor att upptÀcka vilken typ av yta du spelar pÄ och justera dess feedback i enlighet med detta. DÀrför kan praktiskt taget vilken yta som helst vara den perfekta musmattan.

NÀr du letar efter en musmatta finns det bara nÄgra viktiga faktorer att tÀnka pÄ: material, tjocklek och storlek. Vissa företag, som SteelSeries, erbjuder storlekar som strÀcker sig frÄn mini (9,8 x 8,3 tum) till XXL (36 x 18 tum), vilket passar spelare som antingen har begrÀnsat skrivbordsutrymme eller spelar med mycket lÄg DPI-kÀnslighet och behöver mycket mer utrymme Àn genomsnittlig anvÀndare. Andra anvÀndare föredrar enorma musmattor sÄ att de kan vila sina tangentbord pÄ dem ocksÄ.

Andra musmattor, som Razer Firefly, Àr olik allt annat pÄ marknaden, och kombinerar dyr elektronik med i övrigt enkla mattor. Oavsett vilken du plockar hem, kanske du vill övervÀga att anvÀnda ett handledsstöd ocksÄ; gaming musmattor underlÀttar rörelsen hos möss och Àr vanligtvis inte tillrÀckligt tjocka för att göra din handled betydligt bekvÀmare Àn om du skulle vila den pÄ ditt skrivbord.

Laddning av musmattor

Logitech PowerPlay-systemet introducerade en ny typ av musmatta: en som laddar mössen nÀr du anvÀnder dem. PowerPlay-systemet Àr funktionellt, men dyrt, och erbjuder inte en enorm fördel jÀmfört med att helt enkelt anvÀnda en vanlig, uppladdningsbar trÄdlös mus. Men andra företag som Razer och Corsair kommer snart att slÀppa sina egna konkurrerande modeller, vilket kan erbjuda fördelar utöver att enbart trÄdlös laddning av spelutrustning. Vi kommer granska dem nÀr de blir tillgÀngliga.

Hur vi testar spelmusmattor

Musmattor krÀver vanligtvis ingen instÀllning (förutom för dem med elektroniska komponenter, som Razer Firefly). SÀtt bara ner dem pÄ ditt skrivbord, rÀta till dem och du Àr klar. DÀrför utvÀrderar vi endast hur bra de presterar under spelets gÄng i vÄrt gaming musmatta test.

För att testa muspekarens spelprestanda kör vi det genom ett antal olika spel – inklusive FPS, realtidsstrategititlar och massiva multiplayer online-upplevelser – för att fĂ„ en kĂ€nsla för mattan över olika genrer.

Behöver du verkligen en musmatta?

SÄsom diskuterats ovan Àr musmattor inte lika viktiga som de en gÄng var. PÄ möss med underlagskalibrering, Àr en musmatta ofta mest ett stöd, speciellt om du har en jÀmn, smidig, tÄlig yta under. TrÀskrivbord kan tÄla de flesta möss, liksom plastlaminat, sten och andra ogenomskinliga material.

Å andra sidan kan du skada antingen din kringutrustning eller ytan under den om du spelar konkurrenskraftiga spel – eller helt enkelt bara Ă€r hĂ„rdhĂ€nt med musen. I sĂ„dana fall kan en 100 kronors musmatta rĂ€dda dig frĂ„n att behöva lĂ€gga tusentals pĂ„ ett nytt skrivbord. Enligt min erfarenhet Ă€r den genomsnittliga musen och skrivbordsytan mycket snĂ€lla mot varandra, men en bra spelmus kan hĂ„lla i Ă„ratal. Om du ska investera 800 i den allra bĂ€sta kringutrustningen, kommer ytterligare 100 eller 200 inte skada i det större perspektivet.

Chansen Àr att om du föddes i slutet av 90-talet kanske du inte ens vet vad en musmatta anvÀnds för. Optiska möss har trots allt funnits sedan början av 90-talet, vilket eliminerat behovet av musmattor. Men oavsett har en bra musmatta definitivt sina fördelar. Under styrkulemusens tidsÄlder skulle en bra musmatta öka hastighet, precision och komfort för var och en av anvÀndarens rörelser. De skulle ocksÄ minska ackumuleringen av skrÀp i musens mekanism, vilket reducerade felaktigheter och darr under anvÀndning.

Numera Àr de flesta musmattor gjorda av musvÀnliga material som kan förbÀttra hÄrdvarans effektivitet med ca 5 % nÀr de anvÀnds ordentligt. Jag vet vad du kanske tÀnker just nu, ja, 5 % lÄter inte sÄ mycket men tÀnk pÄ det hÀr: Om du Àr som oss Àr det mycket troligt att du har spenderat tusentals timmar pÄ datorn. Under den tiden Àr din mus sannolikt din mest anvÀnda hÄrdvara under alla timmar av arbete, surfing och spel, och det kommer att vara pÄ det viset Ànda fram till den dag dÀr möss blir förÄldrade genom ny teknik. TÀnk nu hur mycket handledsbelastning du kunde ha rÀddat dig ifrÄn om du anvÀnt en bra musmatta. De dÀr 5 % lÄter inte sÄ mycket, men det kan verkligen bli en hel del i slutÀndan.

Dessutom har vissa musmattor ett inbyggt handledsstöd gjort av en gel-liknande substans. Tanken med detta redskap Àr att undvika överdriven handledsbelastning som kan leda till karpaltunnelsyndrom hos anvÀndare som anvÀnder datorer dagligen.

Kort sagt, de flesta moderna musmattor kan sÀkert göra skillnad nÀr det gÀller precision och jÀmnhet. Dessa fördelar kan uppfattas av bÄde billigare modeller och deras dyrare motsvarigheter. Och Àven om det verkligen finns billiga och effektiva modeller pÄ marknaden, skulle vi föreslÄ att du lÀmnade de avancerade musmattorna Ät dem som faktiskt uppskattar de fördelar som de kommer att fÄ med sitt köp.

Med detta sagt Àr vi kvar med en mycket viktig frÄga: Vad gör att en musmatta sticker ut bland konkurrenterna?

Saker att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer en musmatta

stor musmattaOm du Àr pÄ jakt efter en musmatta finns det nÄgra saker du behöver tÀnka pÄ för att göra det bÀsta möjliga valet. Visst, du kan kasta försiktigheten Ät sidan och köpa den största, dyraste mattan pÄ marknaden. Tanken med denna artikel Àr dock att hjÀlpa dig att köpa en lÀmplig musmatta utan att samtidigt sprÀnga banken. De tre viktiga elementen du behöver tÀnka pÄ nÀr du köper din musmatta Àr:

Material: Du kanske har mÀrkt den hÀr redan, men musmattor finns i olika material, beroende pÄ tillverkaren och typen av mus som dynan Àr avsedd för. De 4 huvudmaterialen som musmattor Àr gjorda frÄn idag Àr plast, aluminium, tyg och glas, och var och ett har sina egna styrkor och svagheter.

Till att börja med Àr tygmattorna lÀtt de mest bÀrbara och bekvÀma att anvÀnda. De Àr vanligtvis gjorda av en skumbotten med en mjuk tygbeklÀdnad eller musmatta lÀder. Hela mattan kan rullas ihop och lagras enkelt i en vÀska för anvÀndare som stÀndigt Àr pÄ sprÄng. Den huvudsakliga nackdelen med dessa mattor Àr att de behöver bytas oftare, eftersom deras kanter tenderar att skadas med frekvent anvÀndning och de fÄr lÀtt flÀckar. Lita pÄ oss nÀr vi sÀger att rengöring av en tygmusmatta inte Àr lÀtt; det Àr bÀttre att skaffa en ny.

Plastmusmattor kallas hÄrda mattor. De Àr gjorda av plastöverdelar med antiglid-underdelar av gummi. Dessa produkter ger ett jÀmnt glid för din mus hela tiden, och de Àr mycket lÀtta att rengöra. De saknar dock portabiliteten hos sina tygkusiner, vilket kan vara ett stort problem, sÀrskilt med de större modellerna.

Glas och aluminium kuddar kan faktiskt kÀnnas smidigare Àn de andra typerna. Men som deras plastmotsvarigheter, saknar de portabilitet.

Dessutom Àr de vanligtvis den dyraste typen av mattor tillgÀngliga. Dessa Àr mer anpassade för lyx och mode, snarare Àn anvÀndarbarhet.

AnvÀndning: Innan du köper en ny musmatta behöver du övervÀga hur du vill anvÀnda den. De flesta spelare föredrar en dyr musmatta eftersom de kan uppskatta produktens alla förmÄner och fördelar som en vanlig anvÀndare kanske inte ens mÀrker.

Om du planerar att anvÀnda din musmatta till kontoret kanske du vill ha en billigare modell som inte kommer att kosta dig för mycket. Om du har hÀlsoproblem pÄ dina handleder och hÀnder, bör du dessutom övervÀga att skaffa en matta med inbyggda handledsstöd. Vi kan personligen lova att ett handledsstöd kan vara skillnaden mellan en hÀlsosam hand och en som ömmar i slutet av dagen.

Design: Den hÀr Àr sjÀlvklart mer av ett personligt val, men vissa anvÀndare tycker verkligen om att köpa musmatta som speglar deras preferenser i sina mönster. Vissa kan innehÄlla logotyper och ikoner frÄn deras favoritföretag, medan andra kan ha musmatta foto eller musmatta med tryck; en bild av anvÀndarens favoritkaraktÀrer tryckt pÄ översidan. Vissa företag erbjuder Àven möjlighet att tillverka mattor i anpassade dimensioner och med anpassade mönster.

 1. Mjuk eller hÄrd? Det första du behöver leta efter Àr vilken typ av spelmusmatta du ska köpa? Vill du ha en tyg-/mjuk musmatta eller de hÄrda musmattorna?
 2. Yta: Musmattans yta Àr viktig eftersom det kommer att diktera den prestanda du kommer fÄ. Det finns tvÄ populÀra ytor i spelmusmattor: kontroll eller hastighet. Kontrollytorna Àr lite grova och det hjÀlper till att förbÀttra din noggrannhet. Hastighetsytorna Àr slÀta, sÄ att det kan hjÀlpa din spelmus att glida relativt enkelt.
 3. Material: Folk förbiser ofta denna viktiga faktor. Materialen som anvÀnds i musmattan Àr lika eftersom som det kan avgöra inte bara konstruktionskvaliteten utan ocksÄ muspekarens prestanda.
 4. Bas: En perfekt musmatta ska ge dig imponerande spÄrningsförmÄga och en solid bas. Basen Àr avgörande eftersom en rörlig musmatta kan avskrÀcka dig frÄn att göra precisa och exakta musrörelser. De flesta musmattor kommer med gummibaser medan vissa anvÀnder silikon. Trots att de Àr gjorda med samma material, bör du lÀsa igenom recensioner frÄn faktiska anvÀndare eftersom inte alla baser Àr desamma nÀr det gÀller grepp.
 5. Tjocklek: Vissa musmattor Ă€r tunna, vissa Ă€r tjocka. Även om det Ă€r en smaksak, mĂ„ste du vara medveten om hur tjock musmattan Ă€r. De flesta sĂ€ger att 3mm Ă€r ganska vanligt; 2mm Ă€r lite för tunn, och mer Ă€n 6mm Ă€r helt enkelt för tjock. Återigen kommer det hĂ€r att vara baserat pĂ„ din preferens sĂ„ vĂ€lj den som passar din stil.
 6. Garanti: De flesta tror att garantin inte Àr viktig alls, speciellt nÀr du pratar om musmattor. Men det Àr inte sant. Du förstÄr, nÄgra musmattor kan komma att skadas nÀr du öppnar den. Det Àr bra att ha en solid garanti sÄ att du kan ersÀtta produkten om det finns nÄgra problem.

Tips och anteckningar

 1. Titta pÄ din skrivbordsyta: Musmatta kommer att hÄlla sig bra pÄ de flesta ytor, men inte bra pÄ andra. Om du anvÀnder ett trÀskrivbord, Àr chansen att de flesta musmattor du kan fÄ pÄ marknaden kommer att hÄlla sig bra. Om du anvÀnder glas, passar dock mattor med gummibasar ganska bra, som inte funkar like bra för andra underlag.
 2. VÀlj rÀtt musmattor för musen du anvÀnder: Vissa mus-sensorer fungerar inte bra pÄ vissa musmattor. Till exempel fungerar optiska sensorer bÀst i tygmusmattor medan spelmöss med lasersensorer fungerar bÀst med hÄrda musmattor. Lyckligtvis för dig, fungerar de musmattor jag har skisserat hÀr perfekt oavsett vilken sensor din spelmus anvÀnder.

Slutsats

En musmatta har kanske inte varit sÄ nödvÀndig för nÄgra Ärtionden sedan. Men tillkomsten av dataspel som krÀver högsta precision och snabbhet gör denna kringutrustning till ett mÄste.

Om din spelrigg redan har det bÀsta externa grafikkortet, Àr det inte overkill att komplettera det med en av de bÀsta spelmusmattorna. Dessa tillÀgg Àr billiga och kan vara allt du behöver för de dÀr hÀrliga segrarna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button