www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Allt du behöver veta innan du köper en extern hÄrddisk

AnvÀndningen av en extern hÄrddisk Àr ett prisvÀrt sÀtt att sÀkerhetskopiera data pÄ din dator och hÄlla den sÀker frÄn systemkrascher och andra potentiella problem. HÀr hittar du allt du behöver veta nÀr du funderar pÄ att köpa en.

Externa Enheter

Att lagra allt pÄ din dator kan vara praktiskt om du har utrymme för att rymma allt, men Àven om du inte bromsar in pÄ din Windows-installation, riskerar du att förlora allt du har sparat pÄ datorn om du inte har en backup. Det enklaste (och mest prisvÀrda) sÀttet att backa upp saker pÄ din pc och hosting media filer, Àr genom en extern hÄrddisk. Detta kan komma i form av en traditionell mekanisk HÄrddisk (HDD) eller pÄ en ny Solid State Drive (SSD).

Valet kan tyckas vara enkelt, men det finns ett antal saker du bör övervÀga innan du köper en extern hÄrddisk.

Cloud vs HDD

För att spara pengar, kan du helt enkelt lita pÄ OneDrive eller liknande tjÀnster för att lagra alla dina filer. Men detta innebÀr att du kommer att förlita dig pÄ Microsoft för att inte bara hÄlla dina filer sÀkra och skyddade frÄn omvÀrlden, men ocksÄ en internet-anslutning om du vill komma Ät dessa filer pÄ en enhet som inte Àr synkroniserad.

extern ssd hÄrddisk

Det kan Àven ibland innebÀra problem att synkronisera saker över till en annan enhet pÄ en mindre tillförlitlig anslutning.

En extern hÄrddisk, Ä andra sidan, gör det möjligt för en snabb och smÀrtfri överföring av filer. Det hÄller processen effektiv med lite risk för att misslyckas, bortsett frÄn sjÀlva enheten och kanske USB-kabeln. Givetvis har vi Àven det som rör kostnaden och tillgÀngligt utrymme. Du kommer ofta att behöva punga ut med ett visst belopp per mÄnad för lagring i molnet, vilket kan öka över tid om du behöver ytterligare kapacitet. Med en fysisk enhet, betalar du bara för sjÀlva enheten.

HDD vs SSD

HDD för lagring bestÄr av magnetband och har mekaniska delar inuti. Dessa skrymmande enheter (3,5-tums modeller) som traditionellt anvÀnds i Datorer innan SSD-tekniken kom. 2,5-tums Àr mindre och mer kompakta för anvÀndning i bÀrbara datorer men erbjuder mindre prestanda. Dessa enheter som helhet Àr inte lika tÄliga som flash-baserade motsvarigheter men Àr betydligt mer prisvÀrda.

SSD innebÀr flash-lagring som inte nÄgra rörliga delar alls. Detta tar bort ett lager av potentiella fel, som Àr motorn i en mekanisk disk. Som ett resultat gÄr det snabbare och anvÀndningen av ström Àr mindre. Tack vare avsaknaden av rörliga delar i en SSD, Àr det ocksÄ möjligt att flytta dem nÀr de överför data till och frÄn en pc, utan att orsaka skador

NÀr det gÀller siffror, beror detta till stor del pÄ vad du behöver lagra pÄ en extern ssd hÄrddisk. Det som Àr bra med fysiska enheter i motsats till tjÀnster Àr att du alltid kan köpa mer och skapa en liten samling (eller en del med mer volym för Ànnu större kapacitet). För tusentals bilder, nÄgra filmer, musik och dokument, kan du komma undan med vad som helst mellan 100-500 GB.

Som sagt, det skadar aldrig att vÀlja nÄgot lite större. Plocka upp en ssd extern hÄrddisk 1tb (1,000 GB) hÄrddisk och du har mer Àn tillrÀckligt med utrymme för framtiden.

Funktioner

Beroende pÄ hur mycket pengar du har att spendera pÄ en ssd disk extern (och om du plockar upp en inre enhet och en inhÀgnad eller förbyggd enhet), finns det olika faktorer och funktioner som Àr viktiga:

  • Hastighet — Detta avser inte bara typen av grĂ€nssnitt (USB 2, USB 3, eSATA) men ocksĂ„ rotationshastighet pĂ„ mekaniska hĂ„rddiskar. Billiga ssd hĂ„rddiskar Ă€r 5200rpm, medan de mer kraftfulla 7200rpm diskar kommer att ge dig lite mer för pengarna. SSD-enheter Ă€r ofta opĂ„verkade och kan variera beroende pĂ„ insatt flash-minne/teknik.
  • SĂ€kerhet — Om du vĂ€ljer en redo-att-anvĂ€nda ssd hĂ„rddisk macbook pro enhet, har du mĂ„nga alternativ att vĂ€lja mellan. Vissa kommer att erbjuda en grundlĂ€ggande lagring, medan andra paket ger ytterligare sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder som kryptering, samt programvaror och annat.
  • HĂ„llbarhet — om du behöver en extern ssd som tĂ„l en smĂ€ll eller tvĂ„ (eller flera), mĂ„ste du vĂ€lja ett alternativ med mer robust design och som Ă€r hĂ„llbart byggd, för att erbjuda ett förstĂ€rkt fysiskt skydd.

Solid State-Diskar (SSD)

Skapades som en efterföljare till traditionell hÄrddisk teknik, SSD Àr hastighetsmonstren inom lagringsvÀrlden. Utan nÄgra rörliga delar, behöver SSD-enheter inte vÀnta för tekniska delar att lÀsa data frÄn skivorna utan för istÀllet direkt över data frÄn NAND-flash minne. Som ett resultat av test ssd hÄrddiskar, har lÀs-och skriv-prestanda ökat till flera gÄnger snabbare Àn traditionella mekaniska hÄrddiskar.

Dessutom sÄ har SSD inga rörliga delar, de kan ocksÄ ta stryk, mycket bÀttre Àn hÄrddiskar. Vibrationer och stötar pÄverkar inte SSD driften, och de Àr betydligt mer strömsnÄla, dÀr nÄgra av de bÀsta SSD-enheterna köras pÄ mindre Àn 0,1 w i vilolÀge. PÄ grund av denna minskade strömförbrukningen, krÀver de Àven mindre vÀrme utÄt, mindre Àn mekaniska diskar som hjÀlper till att förbÀttra livslÀngden pÄ SSD samt livslÀngden för andra komponenter i systemet.

SÄ varför Àr vi fortfarande okej med att anvÀnda de mekaniska hÄrddiskar nÀr SSD-enheter verkar som ett oÀndligt mycket bÀttre alternativ? SSD Àr fortfarande mycket dyrare per GB jÀmfört med hÄrddiskar och som ett resultat, tenderar kapaciteten att vara mindre. PÄ grund av de höga kostnaderna för NAND-flash minne, mÄste storleken pÄ SSD-enheter vara begrÀnsad till vad konsumenterna kan ha rÄd med. Medan tillverkarna teoretiskt skulle kunna producera SSD-enheter med gigantiska storlekar, skulle Àven deras priser vara stratosfÀriska.

Hur de fungerar

Innan vi dyker in i en diskussion om vad man ska leta efter, sÄ Àr det viktigt att förstÄ hur SSD diskar fungerar. SSD-enheter har tvÄ viktiga komponenter som inkluderar SSD-kontrollern och NAND-flash minne. Detta kommer du troligen att se jÀmföras en hel del om du kollar runt pÄ nÀtet efter olika ssd hÄrddisk test. I och med att de Àr vÀsentligt för hur en SSD disk Àr uppbyggd.

SSD-Kontrollern

SSD-kontrollern Àr den komponent som hanterar datan som hanteras pÄ NAND-flash och fungerar ocksÄ som bro mellan enheten och datorn. Beroende pÄ kontrollen, har den ocksÄ en rad andra anvÀndbara funktioner, sÄsom kryptering, skrÀphÀmtning, korrigering av fel, etc.

NAND Flash

NAND-flash minne Àr helt enkelt celler som lagrar data.

DRAM

Vissa ssd hĂ„rddisk 1 tb kan ocksĂ„ innehĂ„lla en DRAM-modul som anvĂ€nds för att lagra kartlĂ€ggning tabeller och annan information. I allmĂ€nhet, Ă€r detta inte en avgörande faktor i att vĂ€lja en SSD. Vissa nyare NVMe PCIe SSD-enheter kanske inte har en DRAM-modul tack vare “NVMe’s Host Memory Buffer (HMB)” – funktionen.

SSD Formfaktorer

En av de mest viktiga saker att tÀnka pÄ nÀr man köper en ny SSD antingen som en uppgradering eller som en enhet för ett helt nytt system, Àr formfaktorn. Med tanke pÄ de begrÀnsningar av plattformen, kan detta avgöra vilken typ av SSD som Àr tillgÀnglig för dig.

2,5-tums SATA

2,5-tums SATA SSD Àr den vanligaste dÄ formfaktorn gör det möjligt för dem att vara drop-in ersÀttare för 2,5-tums hÄrddiskar. Dessa enheter anvÀnder vanligtvis SATA-kontakten Àven om vissa nyare enheter ocksÄ utnyttjar den nya U.2-kontakten som gör det möjligt för en PCIe-anslutning.

mSATA

DÄ bÀrbara datorer och surfplattor inte har utrymme för en relativt stor 2,5-tums formfaktor och SSD-enheter i sig sjÀlva egentligen inte krÀver sÄ mycket fysisk plats, anvÀndes mSATA formfaktorn för Àldre SSD-enheter före införandet av M.2 formfaktorn.

Medan dessa enheter sakta ersÀtts av M.2, Àr mSATA diskarna fortfarande ganska vanligt förekommande i mÄnga bÀrbara datorer och surfplattor jÀmfört med bara nÄgra Är sedan. Som namnet antyder, anvÀnder mSATA SATA-grÀnssnittet Àven om den anvÀnder den sÀrskilda mSATA-kontakt.

M.2

M.2 formfaktorn Ă€r den senaste SSD-formfaktorn pĂ„ marknaden. Tidigare kĂ€nd som NGFF, eller Next Generation Form Factor -, hittas “consumer-M. 2 enheter” i allmĂ€nhet i 22mm x 80 mm, men kortstilen och formfaktorn kan hittas i en mĂ€ngd olika storlekar som 22mm x 30 mm, 22 mm x 110 mm och mer.

M.2 SSD-enheter Àr oftast kopplade till anvÀndning av PCIe-grÀnssnittet, dock kan Àldre bÀrbara datorer och surfplattor ha M.2 SSD-enheter som anvÀnder SATA-grÀnssnitt.

PCIe

MÄnga SSD-enheter Àr ocksÄ tillgÀngliga i PCIe kortexpansion i formfaktor. Medan vissa Àldre SSD-enheter specialbyggdes som PCIe-lösningar, Àr de flesta nyare SSD-enheter med utbyggt kort med formfaktor helt enkelt M.2 SSD-enheter placerade i en adapter för kompatibilitet med moderkort som inte har en M.2 kortplats inbyggd.

SSD Köptips

Tips #1: Köp en SSD baserad pÄ dess syfte

RÀkna ut vad du planerar att göra med din SSD. Typen av grÀnssnitt, typ av NAND-flash och hur kontrollern Àr optimerad, skiljer sig en hel del frÄn anvÀndningsfall. Om du letar efter nÄgot för din familjedator för att surfa pÄ internet och surfa pÄ YouTube, kommer en budget SATA SSD förmodligen passa medan om du letar efter en SSD för redigering av stora mÀngder videoklipp, kanske du vill ha en entusiast till PCIe SSD.

Tips #2: FörstÄ SSD Prestandasiffror

Precis som du förmodligen inte skulle köpa en bil baserat enbart pÄ storleken pÄ motorn, skulle du förmodligen inte heller köpa ssd hÄrddisk baserad enbart pÄ dess sekventiella lÀsprestanda heller. För mer information om SSD specifikationer kan du alltid anvÀnda google för att fÄ mer djupgÄende förklarningar.

Tips #3: VÀlj kÀnda varumÀrken

Köp en SSD frÄn ett kÀnt varumÀrke. Till skillnad frÄn att köpa en banan, dÀr alla erbjudanden Àr relativt lika, i SSD vÀrlden, sÄ skiljer sig vissa mÀrken, och nÄgra Àr helt enkelt bÀttre Àn andra.

SSD-tillverkare kan generellt delas in i fyra nivÄer:

NivÄ 1 Samsung, Intel, Toshiba (OCZ)
NivÄ 2 Crucial, SanDisk/WD
NivÄ 3 Plextor
NivÄ 4 ADATA, Kingston, Corsair, Patriot, PNY, Transcend, Silicon Power

  • ssd hĂ„rddisk macbook proNivĂ„ 1 Ă€r topptillverkare nĂ€r det gĂ€ller portabel ssd disk. Dessa företag Ă€ger hela kedjan, frĂ„n SSD-kontrollern till NAND flash. Dessa tillverkare ser till att kontrollern Ă€r bĂ€st optimerad för NAND att det kommer att vara ihop med och de tenderar ocksĂ„ att anvĂ€nda de bĂ€sta NAND för sina produkter.
  • NivĂ„ 2 Ă€r tillverkare som Ă€ger en del av supply chain, som i allmĂ€nhet Ă€r tillverkning av NAND-flash. I de flesta fall för NivĂ„ 2 tillverkare, kommer de att köpa in kontrollers frĂ„n andra tillverkare, men de kommer oftast skriva sin egen inbyggda programvara för att se till att kontrollern Ă€r vĂ€l lĂ€mpad för NAND. Precis som NivĂ„ 1 tillverkare, tenderar NivĂ„ 2 tillberkare ocksĂ„ att anvĂ€nda de bĂ€sta NAND för sina produkter.
  • NivĂ„ 3 tillverkarna producerar inte sina egna NAND för ssd hĂ„rddisk laptop, men de har antingen egen kontroller teknik eller sĂ„ skriver de sin egna kontroller mjukvara. Detta ger dem en viss nivĂ„ av flexibilitet i unika funktioner och optimeringar för SSD.
  • NivĂ„ 4 tillverkare producerar inte sina egna NAND och anvĂ€nder mest nyckelfĂ€rdiga kontroller lösningar. Även om detta inte gör deras enheter dĂ„lig, skiljer sig enheterna inte signifikant frĂ„n varandra.

Sammanfattning

Med all denna information i Ă„tanke, bör du alltid titta pĂ„ dina specifika behov som slutanvĂ€ndare. FrĂ„ga Ă€ven dig sjĂ€lv om du verkligen Ă€r i behov av 1 TB lagringsdata eller om det rĂ€cker med ssd hĂ„rddisk 500gb. Dessutom, om du vet att du kommer bĂ€ra runt pĂ„ din SSD-disk, se till att skaffa en med robust design och som tĂ„l nĂ„gra smĂ€llar. Är du apple Ă€gare, kolla dĂ„ Ă€ven marknadens extern ssd hĂ„rddisk mac utbud.

Till sist, jÀmför olika ssd hÄrddisk test och modeller, samt priserna och vilka funktioner de kommer med. Gör du allt detta ökar du chanserna att hitta en SSD-disk som Àr anpassad för dig och dina behov. Se till att du Àven jÀmför sÄ mÄnga olika tester och recensioner som möjligt. NÀr du har full koll pÄ vad de olika funktionerna gör och innebÀr kan du lÀttare avgöra om en specifik SSD disk Àr nÄgot för dig och om denna produkt uppfyller dina behov.

Hoppas denna guide sparar dig bÄde tid och pengar i ditt letande efter den bÀsta SSD disken.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 12 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button