Studsmattor, eller ocksÄ kallat trampoliner, har funnits med i mÄnga Är. Mestadels sÄ var dem populÀra nÀr man tÀvlade i just idrott, men idag anvÀnder mÀnniskor ocksÄ en trampolin för underhÄllningens skull, men ocksÄ nÀr det gÀller just trÀning i hemmet. Det har till och med börjat utvecklats trÀningskurser nÀr man anvÀnder en studsmatta som trÀningsredskap! Det Àr faktiskt vÀldigt bra att anvÀnda en studsmatta nÀr man trÀnar, eftersom man anvÀnder sig av hela sin kropp nÀr man hoppar upp och ned. Det finns sÄledes vÀldigt mÄnga olika anledningar till varför man kan anvÀnda en studsmatta, Àven om det handlar om just trÀning, underhÄllning eller om det Àr en leksak. Dessutom finns det studsmattor som Àr anpassade att ha inomhus eller utomhus, det Àr helt och hÄllet du som bestÀmmer detta!

Vad för delar bestÄr en studsmatta av?

En studsmatta Àr en enhet som bestÄr av ett starkt tyg som Àr strÀckt mellan en stÄlram med mÄnga fjÀdrar fÀst i ramen. SjÀlva tyget som Àr pÄ studsmattan Àr inte elastiskt i sig sjÀlv, det Àr sjÀlva fjÀdrarna som anslter den till ramen som lagrar potentiella energin och tack vare detta blir det elastiskt. Det finns en rad olika modeller Àr man tittar pÄ studsmattor, men de vanligaste Àr de runda modellerna. Man ser oftast studsmattor som leksaker, som ett gymnastikredskap eller sÄ kan man se dem pÄ cirkusar. De finns i massor av olika storlekar och fÀrger. Det finns ocksÄ de mindre studsmattorna som ocksÄ kan kallas som en sprÄngbrÀda eller en satsbrÀda, vanligtvis Àr dessa tillverkade av trÀ. Det Àr denna man ofta ser inom just gymnastik, ett exempel Àr nÀr en idrottade hoppas just bock.

Allt som allt sÄ finns det ungefÀr fyra stycken olika delar pÄ en studsmatta. Den första delen Àr hoppduken, det Àr detta tyg som gör sÄ att man kan hoppa upp och ner. Detta tyg sitter fast pÄ fjÀdrar med ett par fÀstpunkter som Àr vÀldigt starka. Det kan hÀnda att dessa fÀstpunkter gÄr sönder, dock Àr det rÀtt sÀllsynt och det beror mest pÄ nÀr fÀstpunkterna Àr för dÄliga eller om det Àr dÄliga sömmar pÄ tyget. I de studsmatta som kostar lite mer, sÄ Àr materialet i detta tyg ofta UV-skyddat sÄ att de inte fÄr en blekt fÀrg efter en stund. Dessutom sÄ hÄller tyget bÀttre och har en lÀngre, kvalitativ hÄllbarhet. De Àr dessutom slÀtare och Àr snÀll mot en mÀnniskas hud. Kikar man pÄ de studsmattor som Àr av de lite billigare priserna, dÄ kan man ofta fÄ brÀnnmÀrken om man hoppar och landar lite fel. Ju större storlek man har pÄ tyget, desto högre kan man hoppa.

En annan del av studsmattan Àr kantskyddet. Detta Àr egentligen dess viktigaste del pÄ studsmattan nÀr det gÀller just sÀkerhet. Det Àr viktigt att kantskyddet ska tÀcka ramen och fjÀdrarna helt och hÄllet och det Àr dessutom viktigt att de ligger pÄ samma plats trots att man hoppar. Det Àr viktigt att man ser över att denna faktiskt hÄller en god kvalite, för rÄkar man hoppa snett och hamna pÄ antingen ramen eller fjÀdrarna, sÄ kan man göra illa sig rejÀlt.

DÀrefter har vi ramen som finns pÄ studsmattan. Denna har en viktig roll i studsmattan funktionalitet. Ramen pÄ en studsmatta behöver vara stabil och den behöver ocksÄ vara gjord av stÄlrör som Àr galvaniserade. Det Àr vÀldigt sÀllan att en ram gÄr sönder, men det kan hÀnda att de ramar som Àr tunnare har en chans att deformeras nÀr man har anvÀnt dem under en viss tid. Ju tyngre ram som studsmattan har, desto stabilare kommer det vara att hoppa pÄ den. Det Àr viktigt att man se över de svetsfogar som finns mellan benen och ringarna, eftersom de Àr dessa som brukar vara dess svaga punkt nÀr det gÀller rost och hÄllbarhet.

trampolinEn annan del av studsmattan, som Àr viktigt för att den faktiskt ska fÄ den dÀr elastiska kÀnslan som den behöver, Àr fjÀdrarna. Har man korta och fÄ fjÀdrar, sÄ blir det en kortare och en hÄrdare studs, medans lÄnga och fler fjÀdrar ger en mer djupare studs. Sen beror det ocksÄ pÄ vilken vikt personen som hoppar har, sÄ det krÀvs olika sorters fjÀdrar pÄ studsmattan för den bÀsta studsen. Det Àr alltsÄ viktigt att ha koll pÄ vem som kommer studsa pÄ studsmattan och vilken vikt denne person har, för att verkligen fÄ den dÀr optimala studsen som man faktiskt vill uppnÄ. Det Àr viktigt att fjÀdrarna som Àr pÄ studsmattan Àr galvaniserade, sÄ att de inte finns risk att de börjar rosta. Det kan vara sÄ att man behöver byta ut fjÀdrarna, dock sker det oftast nÀr det Àr nÄgon slags överbelastning pÄ studsmattan, som t.ex nÀr det Àr för mycket vikt pÄ studsmattan eller om man landar alldeles för hÄrt pÄ den. Detta kan sÄledes göra att du behöver byta ut de fjÀdrar som finns pÄ studsmattan eller sÄ fÄr du be nÄgon reparera den Ät dig. Du ska dock inte behöva köpa en helt ny studsmatta bara för att fjÀdrarna har gÄtt sönder.

Vad för material Àr en studsmatta gjort utav?

En studsmatta har oftast ett vĂ€ldigt starkt tyg med smĂ„ hĂ„l i sig, det Ă€r detta tyg som Ă€r strĂ€ckt mellan en stĂ„lram pĂ„ sjĂ€lva studsmattan. Denna stĂ„lram har massor av metall fjĂ€drar fĂ€sta pĂ„ sig, som dĂ„ fĂ€ster sig i tyget pĂ„ studsmattan. Det Ă€r tack vare dessa fjĂ€drar som man kan hoppa pĂ„ studsmattan. Man hittar ocksĂ„ ofta ett skyddsnĂ€t studsmatta. Detta Ă€r iallafall viktigt om det Ă€r sĂ„ att barn ska hoppa pĂ„ studsmattan, sĂ„ att de inte riskerar att ramla av frĂ„n den sĂ„ att de gör illa sig. Är det sĂ„ att man vill ha en studsmatta som har lite mjukare material nĂ€r det gĂ€ller tyget, sĂ„ fĂ„r man vara beredd pĂ„ att betala lite mer för studsmattan. Detta eftersom materialet helt enkelt kostar mer. Bryr man sig inte sĂ„ mycket om hur det kĂ€nns nĂ€r huden möter

Historien bakom en studsmatta

De först trampoliner som uppfanns sÄg man i ett spel och pÄ cirkusar, nÀr man kastade dansare upp i luften för att dÀrefter fÄnga dansaren. Dansaren anvÀnde dÄ dessa trampoliner för att fÄ en hög fart, sÄ att man kunde fÄnga personen som var i luften. Det uppfanns ocksÄ trampolin drivna livs nÀt som anvÀnds av brandmÀn, för att fÄnga mÀnniskor som hoppade ut frÄn brinnande byggnader och denna uppfanns 1887.

Under 1900-talet sÄ börjades mer och mer sprÄngbrÀdor att finnas pÄ cirkusar och man sÄg Àven dessa pÄ affischer runt om i vÀrlden. Dock var det inte de studsmattorna som man ser idag hos mÀnniskor, dock var det samma koncept med att studsa bort en tyngd till en annan. Det var i början av 1900-talet som vissa akrobater började anvÀnda dessa pÄ scenen för att roa publiken och det var mestadels pÄ dessa som akrobaterna anvÀnde vid just komedi. De första moderna trampolinerna som sÄgs hemma hos folk uppfanns 1936. Det var Är 1942 som det första företaget inom just trampoliner skapades och de började göra trampoliner kommersiellt i Lowa.

Vanligaste storleken för en studsmatta

Eftersom det finns en rad olika modeller pĂ„ studsmattor, sĂ„ finns det ocksĂ„ olika storlekar pĂ„ dem. Det finns de mindre studsmattorna som bara Ă€r en meter i diameter, men sedan har vi ocksĂ„ en stor studsmatta, som kan vara upp till 3 meter lĂ„nga. Är det sĂ„ att man letar efter billiga studsmattor, dĂ„ Ă€r det bĂ€ttre att titta pĂ„ de studsmattor som Ă€r av de lite mindre slag. En liten studsmatta Ă€r dessutom ett vĂ€ldigt bra trĂ€ningsredskap, om det Ă€r sĂ„ att man inte ska köpa den till sitt barn som en leksak. Att hoppa upp och ner i mindre hopp och rörelser hjĂ€lper verkligen till dig nĂ€r du vill trĂ€na. Det Ă€r dessutom ett vĂ€ldigt roligt sĂ€tt att gĂ„ ner nĂ„gra kilon pĂ„! Oavsett vad för slags storlek du hittar, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ en bra studsmatta som du kommer hitta. Dock Ă€r de alltid de lite dyrare variationerna som Ă€r i bĂ€ttre slag.

Olika utseenden och designer pÄ en studsmatta

Det finns rĂ€tt mĂ„nga olika utseenden och designer pĂ„ studsmattor idag. De vanligaste vi ser Ă€r de runda, större studsmattorna som Ă€r ungefĂ€r 3 meter i diameter. Dessa har man utomhus. Är det en studsmatta inomhus som man söker efter, sĂ„ kan man titta pĂ„ antingen fyrkantiga studsmattor eller runda. En rektangulĂ€r studsmatta eller fyrkantig, Ă€r dock inte alls lika vanligt att se, iallafall inte om man tittar pĂ„ de större studsmattorna. Dock Ă€r de mycket vanligare om man kikar pĂ„ en liten studsmatta. Det finns till och med en studsmatta oval om man vill ha en studsmatta som ser lite mer speciell ut! Idag finns det dessutom mĂ„nga olika studsmattor som Ă€r i olika fĂ€rger och mönster, sĂ„ att man hittar och köper en studsmatta som faktiskt passar ens stil. De vanligaste studsmattorna man ser Ă€r dock de svarta eller grĂ„a studsmattorna. Vill man ha en studsmatta i en speciell fĂ€rg eller i ett speciellt mönster, sĂ„ fĂ„r man ocksĂ„ vara beredd pĂ„ att det kostar lite mer.

I vilka situationer Àr en studsmatta som mest anvÀndbart

studsmatta testLetar man efter ett roligt och underhĂ„llande trĂ€ningsverktyg, ja dĂ„ bör man ta sig en titt pĂ„ att köpa studsmatta. Är det sĂ„ att du vill ge en rolig present till ditt barn, dĂ„ Ă€r det kanske en studsmatta barn som du ska kika pĂ„. Dock kan du fortfarande anvĂ€nda ditt barn leksak till trĂ€ningen! Se bara till att frĂ„ga snĂ€llt eftersom det faktiskt Ă€r din present till barnet ditt. Ska du faktiskt köpa en större studsmatta, ta i sĂ„ fall titt pĂ„ en studsmatta med nĂ€t. Det finns en stor risk att barnet ramlar ned och gör illa sig annars. En studsmatta gĂ„r att anvĂ€nda som ett trĂ€ningsredskap, men de Ă€r ocksĂ„ bara vĂ€ldigt underhĂ„llande att studsa pĂ„, Ă€ven om du Ă€r vuxen! Givetvis Ă€r det mĂ„nga barn som gillar att hoppa pĂ„ en studsmatta för att det Ă€r just roligt, men bara för att man Ă€r vuxen sĂ„ ska vĂ€l inte det roliga försvinna helt och hĂ„llet? Det Ă€r viktigt att man har roligt Ă€ven nĂ€r man Ă€r vuxen! Se dock bara till att faktiskt hoppa sĂ„ att du landar pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, för du vill ju inte rĂ„ka göra illa dig sjĂ€lv nĂ€r du hoppar. Är man Ă€ldre sĂ„ finns ju större chans att kroppen faktiskt tar skada. Vill du anvĂ€nda en studsmatta som trĂ€ningsredskap, men vill du inte rĂ„ka göra illa dig sjĂ€lv? Titta i sĂ„ fall pĂ„ de studsmattor som Ă€r i mindre slag, dĂ„ det inte Ă€r en lika stor chans att göra illa sig pĂ„ dessa smĂ„ studsmattor.

SÀkerheten pÄ en studsmatta

NÀr man hoppar pÄ en trampolin sÄ kan det medföra vissa risker, det kan sÄledes vara farligt att landa fel eller utanför trampolinen. Organiserade klubbar och gym har oftast vÀldigt stora sÀkerhetsdÀck som har skumdynor i varje Ànde. Det finns ocksÄ spotters som Àr placerade bredvid trampolinen, ifall en idrottare skulle förlora kontrollen och falla. PÄ grund av ett större antal trampoliner och mindre sÀkerhetsstandarder, sÄ sker majoriteten av skador pÄ privatÀgda trampoliner eller i kommersiella trampolin anlÀggningar istÀllet för pÄ organiserade gym. NÀr man hoppar i en trampolin sÄ kan man hamna i ett fall pÄ ungefÀr 3-4 meter om man rÀknar frÄn toppen till marken, eller sÄ kan man rÄka falla pÄ fjÀdringen eller pÄ ramen. Antalet trampoliner har ökat under de senaste Ären och dÀrmed har Àven det varit en stor ökning i just skador frÄn trampoliner. Vissa medicinska organisationer har föreslagit att enheterna ska förbjudas pÄ privat mark och att de endast borde finnas pÄ specifika anlÀggningar eller gym. MÄnga myndigheter idag rekommenderar att endast en person fÄr hoppa i taget, för att undvika kollisioner eller att mÀnniskor rÄkar flyga i en ovÀntad riktning eller högre Àn de förvÀntar sig. En av de vanligaste kÀllorna till skada Àr att anvÀndarna studsar in i varandra och dÀrmed blir skadade av varandra. MÄnga som skadas av en studsmatta skadas i sÄ fall av brutna ben nÀr man har landat dÄligt eller nÀr man har slagit in i en annan som har hoppat pÄ studsmattan.

Det finns ocksÄ de mÀnniskor som har skadat sig nÀr de försökt utföra hopp utan en ordentlig trÀning. I vissa fall kan folk landa pÄ nacke eller huvudet, vilket dÄ kan orsaka förlamning eller till och med döden. Det Àr dÀrför vÀldigt viktigt att man faktiskt hoppar försiktigt och pÄ ett bra sÀtt nÀr man utför hopp pÄ en trampolin och en studsmatta. Det finns dock vissa sÀtt som kan göra att faran minskas. Man kan grÀva ned trampolinen, sÄ att den ligger nÀrmare den omgivande ytan, dÄ minskar det fallande avstÄndet frÄn fallet. Det gÄr ocksÄ att anvÀnda sÄ mÄnga paddor eller dynor som möjligt pÄ studsmattan, sÄ att man landar sÄ mjukt som möjligt. Det Àr ocksÄ bra att hÄlla fjÀdrarna tÀckta med dynor, sÄ att det skapas en mindre risk att landa pÄ sjÀlva fjÀdrarna eller gapen mellan fjÀdrarna.

Hur vÀljer man rÀtt studsmatta?

Innan du kĂ€nner att det Ă€r dags att köpa en ny studsmatta, lĂ€s först igenom de olika studsmatta bĂ€st i test som finns pĂ„ nĂ€tet, sĂ„ att du fĂ„r en bra och god överblick över vad studsmattan faktiskt levererar. Det Ă€r svĂ„rt att göra ett studsmatta test helt sjĂ€lv nĂ€mligen, man kan ju inte köpa hem en massa studsmattor bara för att pröva dem! Är det sĂ„ att du letar efter en studsmatta rea, se dĂ„ till att kvaliteten fortfarande Ă€r bra för studsmattan, sĂ„ att du inte förlorar kvaliteten pĂ„ studsmattan. Det kan nĂ€mligen vara sĂ„ att sĂ€kerheten blir sĂ€mre om du betalar för en billigare studsmatta, nĂ„got som du givetvis gĂ€rna vill undvika sĂ„ gott du kan. Ska du köpa en helt ny studsmatta och vill du verkligen vara sĂ€ker pĂ„ hur den kĂ€nns att hoppa pĂ„, besök i sĂ„ fall en affĂ€r som faktiskt har studsmattan uppe i affĂ€ren sĂ„ att du kan test hoppa i den! Det Ă€r dock tyvĂ€rr inte sĂ„ mĂ„nga affĂ€rer som faktiskt erbjuder just dessa alternativ, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det alltid bĂ€st att höra med andra mĂ€nniskor och vad deras Ă„sikter Ă€r om respektive studsmatta.

Vill du fĂ„ mer tips gĂ€llande den studsmatta du vill köpa, sĂ„ Ă€r det alltid bra att höra med olika vĂ€nner eller slĂ€ktingar vad de tycker om de studsmattor de har. Du behöver ocksĂ„ se över vad du ska ha studsmattan till, Ă€r det sĂ„ att du ska anvĂ€nda studsmattan till trĂ€ning, sĂ„ behöver du kanske inte ha en sĂ„ stor studsmatta som stĂ„r utomhus. DĂ„ rĂ€cker det gott och vĂ€l att ha en studsmatta som Ă€r av lite mindre slag, som lĂ€tt fĂ„r plats i vardagsrummet eller om man har ett gym. Givetvis kan man trĂ€na pĂ„ större studsmattor ocksĂ„, men det behövs inte eftersom det rĂ€cker gott och vĂ€l med en liten. Det tar lite mer plats om man faktiskt vĂ€ljer att köpa en större, sĂ„ dĂ„ Ă€r det ocksĂ„ viktigt att man ser över hur stor plats man har för studsmattan. Är det sĂ„ att man vill ha en stor studsmatta, se dĂ„ till att det inte Ă€r nĂ„gra trĂ€d eller staket i nĂ€rheten som man kan göra illa sig pĂ„. Är det sĂ„ att man ska ha en liten studsmatta, dĂ„ Ă€r det enda viktiga egentligen att man inte har saker bredvid den som man kan göra illa sig pĂ„, och Ă€ven sĂ„ att taket Ă€r tillrĂ€ckligt högt.

Tips nÀr man anvÀnder en studsmatta

Innan du bestÀmmer dig för att köpa en studsmatta, titta först igenom de studsmatta bÀst i test som finns. Detta gör sÄ att du fÄr en god överblick över vad studsmattan faktiskt kommer erbjuda dig, sÄ att du faktiskt hittar den bÀsta studsmattan för just dig och din familj. Du kan ocksÄ söka pÄ engelska, alltsÄ trampoline best i test, sÄ att du fÄr fram lite mer olika alternativ om det Àr sÄ att du faktiskt letar efter en studsmatta för just din trÀning. NÀr du studsar med din studsmatta, sÄ Àr det viktigt att du faktiskt landar pÄ rÀtt sÀtt sÄ att du inte gör illa din kropp. Skulle du rÄka studsa fel och rÄkar du landa pÄ fel sÀtt, sÄ finns det risk att du gör illa dig sjÀlv och detta vill du ju allra mest undvika. Ska du anvÀnda studsmattan för just trÀning, sÄ lÀr det vara en mindre studsmatta som du har. TÀnk pÄ att ta smÄ, nÀtta hopp nÀr du hoppar. Du behöver alltsÄ inte hoppa allt för höga hopp, det rÀcker med smÄ och korta hopp istÀllet. Detta fÄr hela din kropp att röra pÄ sig, sÄ att du fÄr den dÀr perfekta trÀningen som du faktiskt söker.

Är det sĂ„ att du vill trĂ€na pĂ„ din trampolin, dĂ„ finns det en del saker du kan tĂ€nka pĂ„. Först kan det vara bra att veta, att trĂ€ning med en trampolin faktiskt Ă€r mer effektivt jĂ€mfört med att löptrĂ€na. Tio minuter hoppandes med trampolin Ă€r ungefĂ€r 30 minuter nĂ€r man springer. Det Ă€r alltsĂ„ nĂ€stan mer Ă€n dubbelt sĂ„ effektivt att hoppa pĂ„ en trampolin Ă€n att ta en löprunda! NĂ€r du löptrĂ€nar sĂ„ trĂ€nar du mestadels din kondition, men hoppar du pĂ„ en studsmatta sĂ„ trĂ€nar du dessutom ocksĂ„ din motorik, din hĂ„llning, sin spĂ€nst och sist men inte minst din balans! Du trĂ€nar alltsĂ„ fler saker nĂ€r du hoppar pĂ„ en studsmatta jĂ€mfört med löptrĂ€ning. NĂ€r du trĂ€nar med en studsmatta, sĂ„ trĂ€nar du mage, ben lĂ„r , hĂ„llning och balans. SĂ„ det Ă€r nĂ€stan allt viktigt man vill trĂ€na nĂ€r man trĂ€nar helt enkelt! Det Ă€r mĂ„nga mĂ€nniskor idag som tycker att trĂ€ning Ă€r trĂ„kigt, men Ă€r det verkligen mĂ€nniskor som tycker att det Ă€r trĂ„kigt att hoppa studsmatta? VĂ€ldigt fĂ„ mĂ€nniskor tycker det Ă€r trĂ„kigt att hoppa studsmatta! DĂ€rför Ă€r det ocksĂ„ perfekt att anvĂ€nda just hoppandet pĂ„ studsmattan som en slags trĂ€ning. Det Ă€r inte trĂ„kigt, och det Ă€r mer effektivt Ă€n att springa som vanligt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.6