Vill du ha möjlighet att göra andra, roligare saker Àn att faktiskt klippa grÀsmattan? De flesta av oss mÀnniskor gillar inte att klippa grÀsmattan, det Àr helt enkelt ingen rolig sak att göra. Det finns mÄnga fler sysslor eller intressen som vi hellre spenderar vÄr tid pÄ. Ja, vi sitter givetvis hellre och lÀser en bok, Àn att faktiskt vara ute pÄ grÀsmattan och klipper grÀset. Det Àr dessutom rÀtt jobbigt, speciellt om man anvÀnder sig av en manuell grÀsklippare. Dock finns det nu vÀldigt smarta knep att slippa denna trÄkiga syssla. RobotgrÀsklippare!

En robotgrÀsklippare Àr en autonom robot som anvÀnds för att klippa grÀsmattor. Det Àr alltsÄ en automatisk grÀsklippare. Det finns bÄde Àldre versioner och nyare versioner idag. De tidigare generationerna krÀver ofta att anvÀndaren stÀller in en trÄd runt grÀsmattan, som definierar det omrÄde som ska klippas. Roboten anvÀnder denna trÄd för att lokalisera grÀnsen för omrÄdet som ska trimmas och i vissa fall för att lokalisera en laddningsdocka. RobotgrÀsklippare kan upprÀtthÄlla upp till 20 000 m2 grÀs.

RobotgrĂ€sklippare blir alltmer sofistikerade, Ă€r sjĂ€lv dockande och vissa innehĂ„ller regnsensorer om det behövs, vilket nĂ€stan eliminerar mĂ€nsklig interaktion. De börjar sĂ„ledes bli mer och mer automatiska. RobotgrĂ€sklippare representerade den nĂ€st största kategorin nĂ€r det gĂ€llde just robotar. År 2012 var det som mest populĂ€rt att köpa en robotgrĂ€sklippare. Idag sĂ„ har vissa robotgrĂ€sklippare blivit integrerade med mobiltelefonerna, sĂ„ att det finns anpassade appar för grĂ€sklipparen. I dessa appar sĂ„ kan man justera instĂ€llningarna eller skapa schemalagda klipptider och frekvenser, vissa kan till och med manuellt styra klipparen. Moderna robotgrĂ€sklippare kan innehĂ„lla specialiserade sensorer, sĂ„ att de automatiskt kan klippa runt hinder, eller till och med gĂ„ till dockningsstationen nĂ€r det börjar regna.

Skulle en robotgrĂ€sklippare gĂ„ sönder, dĂ„ kan man ta den till service och fĂ„ den fixad. Är man dock sjĂ€lv hĂ€ndig sĂ„ kan man absolut ta hand om maskinen helt sjĂ€lv. Har man en skruvmejsel och lite hĂ€ndighet i sig, dĂ„ kan man enkelt byta knivar och blad helt sjĂ€lv. Det Ă€r inte svĂ„rt om man bara sĂ€tter sig in i processen om hur sjĂ€lva maskinen fungerar. Var dock försiktigt, sĂ„ du inte rĂ„kar att bli av med fingrar eller tĂ„r nĂ€r du ska fixa till maskinen.

RobotgrÀsklippare bibehÄller en jÀmn grÀshöjd genom att klippa oftare. De följer 1/3 regeln för grÀsklippning. Detta betyder att de endast klipper en tredjedel av höjden pÄ ditt grÀs vid varje klippning. Detta Àr det hÀlsosammaste sÀttet att klippa grÀsmattan, sÄ att grÀset mÄr sÄ bra som möjligt. MÄnga elektriska robotgrÀsklippare Àr dessutom sjÀlvladdande. Detta betyder att de laddas upp i en egen laddstation, eller en dockningsstation som man ocksÄ kan kalla den. Detta gör sÄ att roboten kan klippa sÄ ofta som den behöver, för att hÄlla grÀset klippt. Batterierna varierar mellan 3 till 7 timmar, beroende pÄ vilken modell som man tittar pÄ. Laddningstiden brukar ligga pÄ 2 till 3 timmar. Elektriska robotklippare sÄr av sig sjÀlva, utan att du behöver lyfta ett enda finger. Du kan ocksÄ givetvis vara nÀrvarande medans roboten klipper grÀsmattan. Du kan vÀlja att stÀlla in robotgrÀsklipparen, sÄ att den klipper en sektion Ät gÄngen.

Hur fungerar en robotgrÀsklippare?

test robotgrÀsklippareDet finns en del olika modeller dÀr ute som fungerar pÄ olika sÀtt. Som tidigare nÀmnt sÄ finns det robotgrÀsklippare som har en laddningsstation som de kan gÄ till sjÀlva, andra modeller behöver du ladda manuellt. MÄnga av de nyare modellerna har en kontrollpanel, dÀr du sjÀlv kan bestÀmma vilka dagar och tider som roboten ska klippa din grÀsmatta. Det rekommenderas att man lÀgger ut en trÄd runt grÀsmattan, eftersom det Àr denna trÄd som grÀsklipparen kÀnner av nÀr den ska klippa. Man kan ocksÄ grÀva ned denna trÄd i grÀsmattan, om man vill. Roboten lÀmnar dockningsstationen nÀr du har valt tid och dagar, dÀrefter gÄr den automatiskt till dockningen nÀr den Àr fÀrdig med klippningen. Det finns mÄnga robotgrÀsklippare idag som ocksÄ innehÄller en sensor som kÀnner av nÀr det börjar regna, sÄ att roboten skickas tillbaka till dockningsstationen under tiden det regnar. Oavsett funktioner, sÄ Àr det svÄrt att vÀlja den klippare som faktiskt Àr den bÀsta robotgrÀsklipparen, alla har sina egna unika funktioner och designer.

Alla robotgrÀsklippare anvÀnder sig dock av laddningsbara batterier. Antingen sÄ Àr detta batterier gjorda av bly syra (samma batterier som finns i bilbatterier), litiumjon eller nickel kadmium. Enheterna levereras alltid med en laddningsstation, som du pluggar in i ett uttag som du har utomhus. NÀr batteriet blir lÄgt, eller nÀr grÀsklipparen Àr fÀrdig med sitt klippande, sÄ gÄr maskinen automatiskt till laddaren och laddar upp sig. RobotgrÀsklippare förbrukar mycket mindre energi, jÀmfört med en gasdriven modell och de slÀpper dessutom inte ut nÄgra skadliga utslÀpp. De modeller som anvÀnder sig av solenergi Àr dessutom Ànnu bÀttre för miljön.

Speciella funktioner som en robotgrÀsklippare har jÀmfört med liknande produkter

Det finns en rad olika funktioner som en robotgrĂ€sklippare har, jĂ€mfört med vanliga grĂ€sklippare. Först och frĂ€mst sĂ„ Ă€r en robotgrĂ€sklippare helt automatiskt, du behöver sjĂ€lv inte klippa din grĂ€smatta. Detta Ă€r vĂ€l den största och bĂ€sta funktionen som en robotgrĂ€sklippare faktiskt har. Du som har en grĂ€smatta vet att du behöver investera mycket tid för att ta hand om grĂ€smattan pĂ„ bĂ€st sĂ€tt. Detta innebĂ€r inte endast regelbunden klippning, Ă€ven om det i sig Ă€r vĂ€ldigt viktigt. För bra och utmĂ€rkta resultat av klippningen, sĂ„ behöver man Ă€ven ha gödningsmedel pĂ„ grĂ€smattan, sĂ„ att den mĂ„r bra och fĂ„r god nĂ€ring till sig. Dock sĂ„ har mĂ„nga robotgrĂ€sklippare detta redan inbyggt i sig! Detta betyder att du sjĂ€lv inte behöver sköta gödningsmedlet, utan roboten fixar allt. Du sparar dessutom vĂ€ldigt mycket utrymme som stora maskiner annars tar upp – du sparar alltsĂ„ bĂ„de pengar och tid med en robotgrĂ€sklippare.

En robotgrĂ€sklippare anvĂ€nder rotations principer – det finns alltsĂ„ tre roterande blad under den, som skĂ€r av grĂ€set. GrĂ€set blir alltsĂ„ strimlat. NĂ€r man pratar om robotgrĂ€sklippare, sĂ„ har de dessutom en regelbunden klippning. Detta betyder att en robot klipper i ett slumpmĂ€ssigt mönster, till motsats till en manuell grĂ€sklippare som oftast klipper pĂ„ samma stĂ€lle flera gĂ„nger. NĂ€r man gör sĂ„, sĂ„ blir grĂ€set skadat istĂ€llet för att vĂ€xa sig tjockt och fint.

Vanligaste storleken pÄ en robotgrÀsklippare

Ska man köpa robotgrĂ€sklippare, ja dĂ„ fĂ„r man vara beredd pĂ„ att hitta en liten robotgrĂ€sklippare! RobotgrĂ€sklippare tar inte alls stor plats nĂ€mligen, i alla fall inte om man jĂ€mför med stora och manuella grĂ€sklippare. Det finns vissa robotgrĂ€sklippare som bara Ă€r 50 x 50 cm i omkrets! Det finns dock de klippare som Ă€r större i storlek, dessa kostar oftast lite mer eftersom de har fler funktioner. Ju mer funktioner en har, desto större kommer maskinen vara – men ocksĂ„ bĂ€ttre! Dock kommer en robotgrĂ€sklippare alltid vara mindre Ă€n en manuell grĂ€sklippare. För att fĂ„ bĂ€st information gĂ€llande de olika klipparna, sĂ„ bör man titta pĂ„ robotklippare test, dessa listor har oftast all information man behöver veta gĂ€llande respektive robotgrĂ€sklippare.

De maskinerna som Àr större, klarar oftast av mer saker och har mer funktioner inbyggda i sig. Har man en stor trÀdgÄrd med mÄnga olika hinder, sÄ behöver man oftast ha en större maskin, sÄ att den faktiskt klarar av alla uppgifter som du vill att den ska göra. MÄnga robotgrÀsklippare har sensorer, sÄ att de kÀnner av om nÄgot objekt Àr framför den eller bakom den. Det Àr sÄledes bra att titta pÄ en större maskin, om man har en större eller mer komplicerad grÀsmatta. Man vill ju inte riskera att bli av med sina fina rosor eller andra blommor, bara för att grÀsklipparen trodde att det var grÀs.

Designer pÄ robotgrÀsklippare

bÀsta robotgrÀsklipparenDet finns vÀldigt mÄnga olika designer pÄ robotklippare, men de flesta ser vÀldigt vÀldigt framtid liknande ut! Det Àr ju trots allt en bra robotgrÀsklippare, sÄ varför ska den inte se riktigt snygg ut samtidigt dÄ? Det kan vara svÄrt att förklara de olika designerna i textform, men tÀnk dig en liten fyrkantig lÄda, ofta i en metallisk fÀrg. Det finns dock givetvis robotgrÀsklippare i flera olika fÀrger, om man hellre vill ha nÄgot fÀrgglatt pÄ grÀsmattan. Vissa robotgrÀsklippare ser man hjulen, andra har hjulen pÄ undersidan av maskinen, sÄ att de inte syns. Det finns vissa robotgrÀsklippare som bara har tvÄ par stora hjul pÄ baksidan av maskinen, medans andra maskiner har smÄ hjul pÄ undersidan. Har man en ojÀmn terrÀng pÄ sin grÀsmatta, sÄ Àr det bÀst att hitta en robotgrÀsklippare med robusta och stora hjul. Detta gör att robotgrÀsklipparen enklare kan ta sig fram, Àven om marken Àr ojÀmn. Vill man veta exakt vilka funktioner som respektive robotgrÀsklippare har, dÄ Àr det bÀst att lÀsa igenom olika robotgrÀsklippare bÀst i test som finns pÄ nÀtet idag. Dessa tester och listor har oftast vÀldigt mycket information i sig, sÄ att man vet exakt vad man fÄr nÀr man ska köpa sin nya grÀsklippare robot.

Fördelar och nackdelar med robotgrÀsklippare

Innan man ska köpa sig en robotgrÀsklippare, sÄ bör man dock veta vad för slags fördelar och nackdelar det Àr med maskinen. Det Àr trots allt en dyr maskin som ska inköpas, sÄ man bör alltid se över om det faktiskt kommer vara rÀtt inköp till sin trÀdgÄrd.

Fördelarna med en robotgrÀsklippare:

Först och frÀmst Àr en robotgrÀsklippare ett mycket mer miljövÀnligt val. De krÀver alltsÄ inge olja, gas eller el för att fungera. SÄ dess miljöpÄverkan Àr verkligen minimal. Du behöver dessutom inte oroa dig för en hög energiförbrukning, eftersom de bara tar nÄgra timmar att ladda upp maskinen. Dessutom finns det vissa robotgrÀsklippare som helt och hÄllet gÄr pÄ solenergi! Vill man hjÀlpa till med miljöpÄverkan (det borde vi alla egentligen vilja), titta dÄ pÄ en robotgrÀsklippare. JÀmfört med vanliga, manuella grÀsklippare som avger skadliga utslÀpp som förorenar luften, sÄ gör inte en robotgrÀsklippare detta.

En annan positiv sak med en robotgrÀsklippare, Àr att du sparar vÀldigt mycket tid. RobotgrÀsklipparen Àr helt automatiskt, sÄ den tar helt och hÄllet hand om din grÀsmatta utan att du behöver lyfta ett finger.

De nackdelarna som en robotgrÀsklippare har Àr:

RobotgrÀsklippare pris Àr oftast mycket högre jÀmfört med vanliga grÀsklippare. Maskinerna Àr vÀldigt mycket dyrare Àn de manuella grÀsklippare. Dess höga pris Àr den största nackdelen som avskrÀcker mÀnniskor frÄn att köpa en, eftersom de Àr betydligt dyrare Àn en vanlig grÀsklippare. Det finns dock en del mindre dyra variationer, om det Àr sÄ att man vill köpa en billig robotgrÀsklippare. Det Àr dessutom mÄnga mÀnniskor som fÄr trÀning nÀr de anvÀnder en manuell grÀsklippare, tyvÀrr i mÄnga fall den enda trÀningen som en mÀnniska fÄr. En annan negativ sak med en robotgrÀsklippare Àr ocksÄ att det kan vara farligt för husdjur och barn. De kan nÀmligen tro att det Àr en leksak, men sÄ Àr ju inte fallet. En robotgrÀsklippare Àr sÄledes vÀldigt farligt att ha pÄ trÀdgÄrden om man har ett husdjur eller ett litet barn. Det Àr alltid bra att lÀsa igenom andras test av robotgrÀsklippare, sÄ att man vet vad man faktiskt fÄr innan man gör köpet.

Hur du vÀljer en robotgrÀsklippare för dina behov

Att vÀlja den perfekta robotgrÀsklipparen kan vara ett svÄrt beslut, mestadels eftersom det Àr en sÄdan dyr maskin som behöver köpas. Det finns massor av saker man behöver tÀnka pÄ, sÄ hela processen kan kÀnnas lite övervÀldigande. Har du bestÀmt dig för att köpa dig en grÀsklipparrobot, dÄ bör du se över vilken grÀsklippare som du faktiskt vill ha. En bra sak att göra, Àr att lÀsa igenom de olika robotgrÀsklippare bÀst i test som finns överallt pÄ nÀtet först och frÀmst, sÄ att man fÄr en god överblick över vad klipparen faktiskt erbjuder. Vill du till exempel köpa en billig robotgrÀsklippare, dÄ Àr det bÀst att du försöker hitta en lite Àldre modell, sÄ att du hittar en robotgrÀsklippare rea. Vanligtvis Àr dessa maskiner fortfarande anvÀndbara och bra, Àven om priset har sÀnkts och Àven om det Àr en Àldre modell.

Vill du ha möjlighet att se över var din robot Ă€r nĂ„gonstans, nĂ€r den Ă€r ute och arbetar i din trĂ€dgĂ„rd? DĂ„ bör du kika pĂ„ en robotgrĂ€sklippare gps styrd, dĂ„ dessa har en inbyggd gps – och genom en app via telefonen kan du dĂ„ se var din robot hĂ„ller hus nĂ„gonstans. Kolla igenom de test robotgrĂ€sklippare som har gjorts, sĂ„ att du vet att dess gps Ă€r bra och sĂ„ att du faktiskt fĂ„r det du vill ha.

Det finns dock en del saker du bör tÀnka pÄ innan du bestÀmmer dig för att köpa en robotgrÀsklippare. LÀs vidare nedan över de saker som du bör se över först:

Först och frÀmst behöver du se över vilken trÀdgÄrdstyp som du har pÄ din grÀsmatta. Har du en stor trÀdgÄrd med en stor grÀsmatta, sÄ behöver du hitta en robotgrÀsklippare som faktiskt har möjlighet att Äka igenom hela grÀsmattan, sÄ att den klarar av bÄde upp och nedgÄngar som din grÀsmatta kan ha. Du behöver ocksÄ se över sÄ att roboten faktiskt kan Äka sÄ lÄngt som din grÀsmatta Àr stor. Det finns en del robotgrÀsklippare som klarar av att Äka i lutning, sÄ Àr din grÀsmatta vÀldigt ojÀmn, dÄ bör du kika pÄ en robotgrÀsklippare som kan Äka i lutning.

Har du en komplicerad grÀsmatta, alltsÄ med mÄnga olika hinder pÄ den, som till exempel trÀd, vÀxter, blomstersÀngar och liknande, sÄ behöver du ocksÄ titta pÄ en robotgrÀsklippare som Àr mer avancerad och som kan kÀnna av dessa hinder. Du vill ju förmodligen inte att robotgrÀsklipparen ska Äka över dina kÀra blommor.

En annan sak du bör tĂ€nka pĂ„, Ă€r priset du vill lĂ€gga pĂ„ din robotgrĂ€sklippare. Ju större trĂ€dgĂ„r du har, desto högre kommer priset vara. I mĂ„nga fall sĂ„ tenderar billigare modeller tyvĂ€rr ha fler problem, jĂ€mfört med de med avancerade modellerna. Det Ă€r dock inte enorma problem, men det kan Ă€ndĂ„ vara vĂ€rt att veta. Ju mer problem din robotgrĂ€sklippare har, desto mer arbete kommer du vara tvungen att lĂ€gga. Till exempel sĂ„ kan vissa billigare modeller inte klara av svĂ„ra omrĂ„den eller skarpa vinklar. Vanligtvis blir robotgrĂ€sklipparen dĂ„ förvirrad och dĂ„ kan de bana ivĂ€g Ă„t ett helt annat hĂ„ll – dĂ„ mĂ„ste du se till att fĂ„nga dem innan de försvinner. Det enda du behöver göra Ă€r att ta dem tillbaka till dockningsstationen, sĂ„ det Ă€r inte en jĂ€ttejobbig sak, men om det hĂ€nder ofta sĂ„ kan det verkligen vara nĂ„got som gĂ„r en pĂ„ nerverna.

En annan bra sak att se över Ă€r ocksĂ„ den tillgĂ€nglighet du har. Behöver du en mobil kontroll eller vill du att robotgrĂ€sklipparen ska göra allt automatiskt Ă„t dig? Har du verkligen aldrig tid med trĂ€dgĂ„rden, sĂ„ kan en robotgrĂ€sklippare verkligen vara en hjĂ€lpreda för dig. Med appen som Ă€r kopplad till roboten, sĂ„ kan du Ă€ndra instĂ€llningar, direkt frĂ„n din mobiltelefon eller surfplatta. Detta kan vara vĂ€ldigt mycket bekvĂ€mare, Ă€n att behöva gĂ„ ut och trycka pĂ„ grĂ€sklipparen nĂ€r den behöver Ă€ndra instĂ€llning. Dock Ă€r dessa alternativ oftast lite dyrare, men det Ă€r inte sĂ„ konstigt egentligen. Ju bĂ€ttre robotgrĂ€sklippare man vill ha – desto mer pengar fĂ„r man lĂ€gga.

Hur du tar hand om en robotgrÀsklippare pÄ bÀst sÀtt

Det finns en del knep och tips som du kan följa, för att ta hand om robotgrÀsklipparen pÄ bÀst sÀtt. Den behöver faktiskt underhÄll dÄ och dÄ, sÄ att den behÄller sin goda kvalité sÄ lÀnge som möjligt och sÄ att den faktiskt fungerar som den bör göra. Först och frÀmst Àr det viktigt att du byter ut knivarna titt som tÀtt. Knivarna Àr det som kommer slitas mest pÄ maskinen. Normalt sÀtt sÄ hÄller dessa knivar mellan en till tre mÄnader, om det Àr sÄ att man har en stor klippyta. Skulle knivarna vara dÄliga, sÄ kommer motorn behöva arbeta hÄrdare och dÄ tar den sÄledes strk mer. Har man bra knivar, sÄ kommer motorn ha enklare att arbeta och dÄ kommer dessutom batteriet att hÄlla lÀngre. För att byta knivar, sÄ ser du först till att robotgrÀsklipparen Àr avstÀngd. VÀnd sedan pÄ maskinen sÄ att du kan kÀnna att bladen fortfarande Àr vassa. Skulle bladen ha blivit missfÀrgade, dÄ Àr det en stor chans att bladen blivit för slitna. Du kan ocksÄ titta pÄ ditt grÀs för att se om knivarna Àr tillrÀckligt skarpa, ser det ut som att strÄna istÀllet har slagits av, dÄ behöver knivarna bli skarpare. Behöver du byta bladen, sÄ behöver du ta bort dem frÄn grÀsklipparen med hjÀlp av en skruvmejsel. DÀrefter anvÀnder du ett knivset för att göra bladen vassare. Se till att skriva tillbaka bladen riktigt ordentligt, sÄ att de inte riskerar att ramla av nÀr du sedan ska köra med din robotgrÀsklippare. Du kan ocksÄ sÀtta dit nya blad, om du vill köpa nya. Det Àr dock billigare att faktiskt vÀssa upp de nuvarande bladen som du redan har.

En annan viktig sak Àr ocksÄ att du bevarar din robotgrÀsklippare pÄ ett bra stÀlle, i alla fall under vinterhalvÄret. Du behöver sÄledes ha dockningsstationen pÄ en frostfri och torr plats. BÀst Àr att ha den i ditt hus nÀr vintern vÀl kommit. Det Àr ocksÄ viktigt att du rengör din robotgrÀsklippare frÄn resterande klipprester, sÄ att de inte torkar och stelnar. Detta kan nÀmligen förstöra din klippare. TÀnk ocksÄ pÄ att du behöver byta ut batteriet titt som tÀtt. Ju mer du anvÀnder din maskin, desto mer stryk kommer batteriet att ta. SÄ kommer du anvÀnda din robotgrÀsklippare flera timmar i vecka, dÄ Àr det viktigt att batteriet byts ut oftare.

SÄ, det Àr helt och hÄllet ditt val att bestÀmma om du behöver en robotgrÀsklippare eller inte! Dock Àr det verkligen ett en maskin som Àr mycket skonsammare mot miljön, iallafall jÀmfört med bensin eller gasdrivna grÀsklippare. Det finns nÀmligen till och med de robotgrÀsklippare som gÄr helt och hÄllet pÄ solenergi! Dessa har sÄledes en solenergi platta pÄ ovansidan av grÀsklipparen, som dÄ skapar kraft och energi tack vare solens ljusstrÄlar. Trots att det kanske inte Àr sÄ soligt i Sverige hela tiden, sÄ fungerar maskinen ÀndÄ. Den gÄr pÄ UV-ljus och dessa ljus finns Àven om det Àr molningt ute.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 27 / Genomsnitt: 3.2]