www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Tills alldeles nyligen fick sladdlösa dammsugare spela i andra divisionen jÀmfört med sladdmonstren nÀr det handlade om noggrann storstÀdning. De var kanske anvÀndbara för enklare och mindre uppgifter, men saknade tillrÀcklig batteritid och sugkraft för större ytor, mattor med lÄng lugg och skrÀp som Àr svÄrt att fÄ bort, som exempelvis djurhÄr.

NÀr vi undersökte de bÀsta traditionella dammsugarna lovade vi att berÀtta nÀr deras sladdlösa motsvarigheter hade blivit tillrÀckligt bra för att kunna erbjuda ett seriöst alternativ. Tja, nu Àr den dagen hÀr (och det gick fortare Àn vi trodde). Tekniken har förbÀttrats kraftigt och kan skryta med bÀttre batterier, bÀttre rengöringsprestanda och fler funktioner. Dessutom har fler tillverkare tagit sig in pÄ marknaden vilket lett till att det nu finns tilltalande alternativ i alla prisklasser.

För den hÀr artikeln har vÄrt team jÀmfört och undersökt nÀstan 180 modeller. Vi har tagit i beaktande deras specifikationer, prestanda i tester pÄ olika ytor, samt feedback frÄn anvÀndare och experter nÀr det gÀller nyckelfaktorer sÄ som anvÀndarvÀnlighet, underhÄll, ergonomi, batteritid och hÄllbarhet. För att vara rakt pÄ sak Àr mÄnga modeller fortfarande mediokra. Men de bÀsta sladdlösa dammsugarna har blivit tillrÀckligt kraftfulla för att pÄ allvar kunna ersÀtta sina föregÄngare med sladd.

Oavsett om du letar efter en stabil arbetshÀst som klarar av mattor med lÄng lugg och ett hus med mÄnga sovrum, eller ett budgetalternativ för en snabb uppfixning, sÄ kommer du att hitta en perfekt matchning i vÄr lista. I köpguiden förklarar vi ocksÄ nÀr det Àr en bra idé att göra sig av med sladden (och nÀr det inte Àr det), hur du kan jÀmföra olika modeller och hur du vÀljer de bÀsta tillbehören för just dina stÀdbehov. NÀr du har lÀst klart artikeln kommer du att vara bevÀpnad med all den kunskap du behöver för att ge dig in i den prydliga vÀrlden hos ett sladdlöst hushÄll.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Dyson V11 Absolute Extra Pro

Fördelar

 • EnastĂ„ende rengöringsprestanda pĂ„ alla ytor
 • AutolĂ€get optimerar sugkraften och batteritiden
 • En display informerar om Ă„terstĂ„ende batteritid och underhĂ„ll som krĂ€vs
 • Hygienisk behĂ„llare som Ă€r lĂ€tt att tömma
 • TvĂ€ttbart HEPA-filter
 • Det medföljer ett utmĂ€rkt utbud av tillbehör

Nackdelar

 • Vikten kan bli för tung för personer med handledsproblem

Översikt

Dyson V11 Ă€r saknar helt motstycke bland sladdlösa dammsugare och den klĂ„r faktiskt ocksĂ„ ett par modeller med sladd. Det handlar inte bara om att suga upp dammet. Varje del av denna dammsugare har fĂ„tt en noggrann design och allt fungerar utan problem – frĂ„n att ladda den till att fĂ€sta tillbehör eller tömma behĂ„llaren.

I tester slukade Dyson V11 allt frÄn större smulor och djurhÄr till smÄ damm- och smutspartiklar. Resultaten var konstant imponerande oavsett om uppgiften innebar hÄrda golvbelÀggningar eller mattor med kort eller lÄng lugg. Dysons prestanda pÄ mattor förtjÀnar ett extra omnÀmnande eftersom det Àr mÄnga sladdlösa dammsugares akilleshÀl. I Boost-lÀget Àr det förvÄnande hur mycket damm den kan fÄ ut ur en matta som ser helt ren ut.

Boost-lÀget laddar dock ur snabbare Àn de andra alternativen. Det automatiska lÀget rÄder dock utmÀrkt bot pÄ detta, dÄ sugkraften justeras beroende pÄ typen av yta. I tester gav autolÀget nÀstan lika bra resultat som Boost, men batteritiden blev betydligt lÀngre. AutolÀget Àr perfekt för de flesta uppgifter, om du inte tÀnker djuprengöra en matta. Men var medveten om att du mÄste anvÀnda Torque-munstycket eftersom Dysons övriga tillbehör inte automatiskt kan justera sugkraften. Slutligen finns det ett Eco-lÀge som förlÀnger batteritiden upp till 60 minuter och ÀndÄ levererar bÀttre Àn de flesta konkurrenter kan göra med full effekt.

Det finns tvĂ„ olika modeller av Dyson D11 – Absolute Extra Pro och Absolute Extra. Med V11 Absolute Extra fĂ„r du ett batteri som klickas in, medan den dyrare Absolut Extra Pro har tvĂ„ batterier vilket ger en stĂ€dtid pĂ„ upp till 120 minuter. Om du har stora ytor som ska rengöras, eller helt enkelt inte vill behöva ladda lika ofta, kan den aningen vassare Absolut Extra Pro vara det bĂ€ttre alternativet. För stora hushĂ„ll med mĂ„nga mattor Ă€r det extra click-in batteriet i Absolute Extra Pro ett mĂ„ste. Kort sagt sĂ„ Ă€r Dyson V11 Absolute Extra dyr men nĂ€stan perfekt. Ett litet minus Ă€r att nĂ€r batteriet vĂ€l Ă€r tomt mĂ„ste det laddas i 4,5 timmar.

Som nÀsta sak pÄ listan kan V11-modellerna skryta med ett lÀtt tvÀttbart HEPA-filter och en av de mest hygieniska tömningsmekanismerna vi nÄgonsin sett pÄ en sladdlös dammsugare. NÀr behÄllaren om 0,76 liter blir full, behöver du bara hÄlla den ovanför soporna och trycka pÄ öppningsknappen för att öppna det nedre locket. EfterÄt för du bara tillbaka knappen och det Àr klart. Det betyder att du har mindre kontakt med smutsen jÀmfört med andra sladdlösa dammsugare utan pÄse (men se upp, det lilla moln av damm som slÀpps ut kan fortfarande pÄverka personer med astma eller allergier).

Slutligen kommer Absolute Extra med ett generöst tillbehörspaket. Det vÀggmonterade laddningsstÀllet Àr kompakt och stiligt. Förutom Torque-borsthuvudet fÄr du ett munstycke utan motor för hÄrda golvbelÀggningar, en dammborste, ett munstycke för springor, ett kombimunstycke, ett minimotormunstycke och en borste för envis smuts. Alla tillbehör Àr en ren fröjd att fÀsta och ta bort och tvÄ kan förvaras tillsammans med sjÀlva dammsugaren. Om du tar bort röret sÄ blir V11 en handhÄllen dammsugare och tillbehörspaketet erbjuder perfekta lösningar för all slags smuts.

Ett större problem Àr att strömbrytaren mÄste hÄllas in hela tiden under stÀdningen. JÀmfört med Àldre Dysons sÄ har knappen blivit kÀnsligare och bekvÀmare att hÄlla in, men det kan fortfarande bli tröttsamt om man stÀdar lÀnge (V11 vÀger nÀstan 3 kg). Den bastanta motorn finns nÀra handtaget och personer med smÀrta i handled eller leder bör kanske vÀlja en lÀttare dammsugare eller en mera upprÀttstÄende modell. Men de flesta anvÀndare tycker ÀndÄ att V11 Àr tillrÀckligt ergonomisk för deras stÀdbehov.

Vi anser att Dyson V11 Absolute Extra Pro för tillfĂ€llet Ă€r den bĂ€sta modellen för de flesta anvĂ€ndare. Den petar ner V10 frĂ„n tronen med Ă€nnu mera sugkraft och bĂ€ttre batteritid (Ă€ven om V10 Ă€r ca 0,5 kg lĂ€ttare) och autolĂ€get samt LCD-skĂ€rmen Ă€r pricken över i. Som vi redan nĂ€mnt kan det vara vĂ€rt att betala mer för V11 Absolute Extra Pro för ett större hem. Å andra sidan kan en del föredra en billigare Dyson med fĂ€rre tillbehör. V11 Torque Drive Ă€r nĂ€stan identisk med Absolute Extra Pro; den innehĂ„ller bara inget munstycke för hĂ„rda golv. V11 Animal Ă€r Ă€nnu billigare, men har fĂ€rre tillbehör och en enklare display.

För att summera det hela har utbudet av V11 modeller utvidgat grÀnserna för vad en sladdlös dammsugare kan göra. Och Absolute Extra Pro med sitt fantastiska tillbehörspaket tilltalar oss mycket nÀr vi jÀmför vad man fÄr för pengarna. Om du planerar att göra dig av med din dammsugare med sladd för gott, sÄ Àr Dyson V11 den bÀsta ersÀttaren som finns.

Specifikationer

Batteritid: Upp till 2x60 min
Batterityp: Litiumjon
Inkluderade batterier: 2
EffektlÀgen: 3
Max ljudnivÄ: 85 dB
Typ: Utan pÄse
Kapacitet: 0,76 l
MĂ„tt (h x b x d): 128,6 x 25 x 26,1 cm
Vikt: 3 kg
Medföljande tillbehör: High Torque-munstycke, Kombinationsmunstycke, Fogmunstycke, Motordrivet, minimunstycke, Mjuk dammborste, Soft Roller-munstycke, Borste mot ingrodd smuts, Praktisk docka


Miele Triflex HX1

Miele Triflex HX1

Fördelar

 • OövertrĂ€ffad stĂ€dprestanda pĂ„ alla ytor
 • LĂ„ng batteritid Ă€ven pĂ„ det högsta lĂ€get
 • Kan anvĂ€ndas i tre olika konfigurationer
 • Har ett livstidsfilter
 • Mycket stabil, högkvalitativ konstruktion

Nackdelar

 • En del anvĂ€ndare rapporterar om olyckor nĂ€r de öppnat dammbehĂ„llaren

Översikt

Miele Triflex HX1 Àr en annan ny debutant pÄ marknaden för sladdlösa dammsugare som utmÀrker sig med en innovativ design. Den hÀr modellen Àr en 3-i-1 och kan anvÀndas som en upprÀttstÄende, handhÄllen eller skaftdammsugare beroende pÄ vilken uppgift du stÄr inför. Kvaliteten pÄ konstruktionen Àr enastÄende och batteriet hÄller i hela 17 minuter pÄ den högsta effekten.

I tester tog sig Miele modigt an Dyson. Även pĂ„ det lĂ€gsta av tre lĂ€gen Ă€r HX1 en förvĂ„nansvĂ€rt noggrann dammsugare. Miele ledde nĂ„got i en del tester pĂ„ hĂ„rda golv och mattor med kort lugg, men V11 vann utmaningen i mattor med lĂ„ng lugg. PĂ„ liknande sĂ€tt som hos Dyson sĂ„ hĂ„ller Mieles litiumjonbatteri upp till en timme och kan snabbt bytas ut.

Att anvÀnda Triflex kÀnns mycket bekvÀmt och manövrerbarheten Àr utmÀrkt. Det finns en bra strömbrytare istÀllet för en tryckknapp. PÄ sÄ vis behöver du inte hÄlla in knappen hela tiden. DÄ motorn Àr monterad nÀra munstycket (pÄ liknande sÀtt som hos upprÀttstÄende dammsugare) sÄ kÀnns den hÀr modellen perfekt för att kunna dammsuga större ytor eftersom man inte anstrÀnger handleden lika mycket. NÀr den stÄr upprÀtt kan HX1 ocksÄ stÄ vertikalt pÄ egen hand, vilket Àr praktiskt om du behöver flytta pÄ möbler eller plocka upp föremÄl som inte ska dammsugas upp. Om du monterar motorn nÀra handtaget fÄr du en klassisk skaftdammsugare för att kunna rengöra ytor som Àr högre upp och svÄrare att nÄ. Om du slutligen tar bort skaftet helt och hÄllet blir Triflex en handhÄllen modell för mindre stÀduppgifter.

Enligt anvĂ€ndare tar det 30–60 sekunder att flytta motorns placering, vilket inte Ă€r mycket men nĂ€r du vĂ€l hittar din favoritplats lĂ€r du inte byta den sĂ„ ofta. Den hĂ€r dammsugaren Ă€r en av de tyngre sladdlösa dammsugarna pĂ„ marknaden (fullt ihopsatt vĂ€ger den 3,6 kg) och dĂ€rför kan den som skaftdammsugare eller handhĂ„llen dammsugare kĂ€nnas uttröttande för personer med kĂ€nsliga leder.

Batteriet hÄller frÄn 17 minuter till en timme och Miele uppskattar att den hÀr modellen Àr tillrÀckligt kraftfull för att klara av ytor pÄ 125 m2. Laddningen tar 4 timmar och vi gillar att batteriet kan laddas bÄde direkt och frÄn vÀggfÀstet. Triflex har ett livstidsfilter, medan dammbehÄllaren rymmer upp till 0,5 liter.

Om vi ska pĂ„peka nĂ„got fel pĂ„ den hĂ€r dammsugaren sĂ„ Ă€r det twist-to-open-tömningsmekanismen. Du mĂ„ste vrida behĂ„llaren ett kvarts varv för att ta loss den och ett kvarts varv till för att öppna den. En hel del anvĂ€ndare rapporterar att det tar ett tag att lĂ€ra sig detta – om du rĂ„kar anvĂ€nda för mycket kraft och vrida behĂ„llaren för lĂ„ngt sĂ„ öppnar den sig helt och allt ihopsamlat damm faller tillbaka pĂ„ golvet.

Men om du kan förlÄta sÄdana smÄ olyckor sÄ Àr Mieles sladdlösa debutant verkligen imponerande. Den Àr dock inte billig. Basmodellen av HX1 som vi har recenserat hÀr kommer med munstycke för springor, dammborste och munstycke för möbler. För djurÀlskare rekommenderar vi att man uppgraderar till HX1 Cat&Dog-modellen som inkluderar en livstids HEPA-filter, borste med LED-ljus och extra tillbehör för att fÄ bort djurhÄr. Slutligen Àr HX1 Pro det dyraste och mest generösa paketet. Det innehÄller HEPA-filter och borste med LED-ljus, sÄvÀl som ett extrabatteri och extra laddningsbricka (men inga husdjurstillbehör).

Eftersom HX1 Àr ganska ny pÄ marknaden finns det Ànnu ingen som kan svara pÄ hur bra den presterar med tiden. Men dammsugaren kÀnns faktiskt mer solid och stabil Àn konkurrenterna. Mieles apparater har ett rykte om sig att ha utmÀrkt livslÀngd och tillverkaren förvÀntar att Triflex hÄller i 10 Är. Om det visar sig stÀmma kan HX1 leva tvÄ till tre gÄnger lÀngre Àn sina konkurrenter, vilket gör den till en utmÀrkt investering.

Specifikationer

 • Batteritid: Upp till 60 min
 • Batterityp: Litiumjon
 • Inkluderade batterier: 1
 • EffektlĂ€gen: 3
 • Max ljudnivĂ„: 80 dB
 • Typ: Utan pĂ„se
 • Kapacitet: 0,5 l
 • MĂ„tt (h x b x d): 129,7 x 26 x 28 cm
 • Vikt: 3,6 kg
 • Medföljande tillbehör: Turboborste, munstycke för springor, dammborste, möbelmunstycke

Roborock Mace H6 Adapt

Fördelar

 • UtmĂ€rkt stĂ€dprestanda pĂ„ hĂ„rda golv och mattor med kort lugg
 • AutolĂ€get optimerar sugstyrkan och batteritiden
 • SkĂ€rmen informerar om Ă„terstĂ„ende batteritid och underhĂ„llsuppgifter
 • Mycket lĂ€tt och bekvĂ€m att anvĂ€nda
 • TvĂ€ttbart HEPA-filter
 • Har ett utmĂ€rkt utbud av tillbehör
 • Priset Ă€r ganska lĂ„gt

Nackdelar

 • BegrĂ€nsad tillgĂ€nglighet för reservdelar

Översikt

Roborocks robotdammsugare har utmanat Roombas ett bra tag, dÀrför förvÀntade vi oss att tillverkarens debut pÄ den sladdlösa marknaden skulle vara lika ambitiös. Och vi blev inte besvikna, dÄ H6 har ett lika futuristiskt utseende och Àr lika hungrig pÄ damm som de mer exklusiva modellerna, men Àr betydligt billigare och lÀttare. Med en maximal ljudnivÄ om 72 dB Àr den ocksÄ en av de tystaste modeller man kan fÄ tag pÄ.

NĂ€r det kommer till stĂ€dprestanda sĂ„ övertrĂ€ffade den fjĂ€derlĂ€tta H6 (endast 1,4 kg) vĂ„ra förvĂ€ntningar. Den gjorde hĂ„rda golv och mattor med kort till mellanlĂ„ng lugg nĂ€st intill prickfritt rena, till och med i lĂ€get med mindre sugkraft. NĂ€r det kommer till de mycket utmanande mattorna med lĂ„ng lugg sĂ„ kunde den fĂ„ upp ca 90% av alla smĂ„ partiklar, om man vred upp styrkan till max. Även om den hĂ€r modellen inte presterar exakt lika bra som Dyson-giganterna, sĂ„ Ă€r sugkraften hos den lilla H6 imponerande.

Det finns ett omrÄde dÀr Roborock H6 klÄr Dyson (och för att vara Àrlig, alla andra sladdlösa modeller) och det Àr batteritiden pÄ en enda laddning. Batteriet Àr inbyggt, men det klarar upp till otroliga 90 minuter vilket har bekrÀftats i verkligheten. Det Àr för att Roborock har vÀlsignat sin skapelse med ett litiumpolymer-batteri medan alla andra pÄ marknaden fortfarande anvÀnder litiumjon-batterier. Denna innovation ger inte bara lÀngre dammsugningssessioner utan Roborocks batteri förvÀntas behÄlla 80% av sin kraft efter 400 laddningar. Dessutom kan laddstationen konfigureras antingen som fristÄende eller vÀggmonterad, beroende pÄ vad du föredrar. SjÀlva laddningen tar 4 timmar.

PĂ„ liknande sĂ€tt som Dyson V11 har Roborock tre olika lĂ€gen, vilket inkluderar en automatisk instĂ€llning som justerar sugkraften beroende pĂ„ ytan. I maxlĂ€get hĂ„ller H6 i ca 10 minuter. Likheterna mellan de tvĂ„ modellerna slutar inte dĂ€r, eftersom H6 ocksĂ„ har en skĂ€rm. Även om den Ă€r mindre Ă€n Dysons, Ă€r OLED-skĂ€rmen klar och tydlig att lĂ€sa. Den visar information om batteritiden som Ă„terstĂ„r, vilket lĂ€ge som valts och uppmaningar om underhĂ„ll.

H6 har tvÄ tvÀttbara HEPA-filter som fÄngar upp Àven de minsta partiklarna. Men mekanismen för att tömma dammbehÄllaren Àr inte perfekt. Idéen liknar den hos Dyson (ett lock i botten som öppnar sig nÀr du trycker pÄ en knapp), men anvÀndare rapporterar att en del smuts sÄ som djurhÄr kan fastna inuti. Om det hÀnder mÄste du fixa till H6-behÄllaren för hand. Dessutom mÄste du kanske ta hand om denna smutsiga uppgift ganska ofta, eftersom kapaciteten endast Àr 0,4 liter.

Utbudet av tillbehör Ă€r inte enastĂ„ende stort men vĂ€l uttĂ€nkt för att tĂ€cka de flesta rengöringsbehov. Förutom det huvudsakliga motoriserade borsthuvudet finns det en dammborste, en mini-turboborste, ett munstycke för springor och vĂ„r favorit – en utdragbar, flexibel slang. Du kan fĂ€sta alla tillbehör direkt (vilket förvandlar H6 till en handhĂ„llen dammsugare) eller anvĂ€nda dem tillsammans med slangen för att fĂ„ bĂ€ttre rĂ€ckvidd. Ännu bĂ€ttre, H6 har ett lĂ„s pĂ„ startknappen som gör att den hĂ„ller igĂ„ng hela tiden. PĂ„ sĂ„ vis kan du sĂ€tta ner din H6 och anvĂ€nda flex-slangen för att stĂ€da runtom, istĂ€llet för att behöva bĂ€ra med dig dammsugaren hela tiden.

Generellt sett fann vi fÄ problem med Roborocks debutant. Prestandan pÄ mattor med lÄng lugg kunde vara en aning bÀttre men det var ÀndÄ imponerande sett till priset. DammbehÄllaren kunde vara rymligare och det kunde vara lÀttare att tömma den. Men allt det vÀger lÀtt i jÀmförelse med den fantastiska batteritiden, anvÀndarvÀnligheten och relativt tysta driften. En anledning till oro Àr tillgÀngligheten pÄ reservdelar. För tillfÀllet Àr det enda sÀttet att fÄ reservdelar att bestÀlla dem frÄn Kina och vi har ingen aning om hur situationen kommer att utvecklas inom de kommande Ären nÀr reservdelar behövs. Med det sagt har denna lilla sladdlösa dammsugare tvÄ Ärs garanti (vilken ocksÄ tÀcker problem med batteriet) och Roborocks kundservice verkar mycket hjÀlpsam. Om du bestÀmmer dig för att ge H6 en chans kommer du att bli förvÄnad över hur enkelt det kan vara att stÀda.

Specifikationer

 • Batteritid: Upp till 90 min
 • Batterityp: Litiumpolymer
 • Inkluderade batterier: 1
 • EffektlĂ€gen: 3
 • Max ljudnivĂ„: 72 dB
 • Typ: Utan pĂ„se
 • Kapacitet: 0,4 l
 • MĂ„tt (h x b x d): 110 x 11 x 21,5 cm
 • Vikt: 1,4 kg
 • Medföljande tillbehör: Turboborste, mini turboborste, munstycke för springor, dammborste, utdragbar flexibel slang

Bosch BSS81POW

Fördelar

 • UtmĂ€rkt stĂ€dprestanda pĂ„ alla ytor
 • Batteriet kan laddas pĂ„ endast 70 minuter
 • Det flexibla munstycket för springor
 • Filtret krĂ€ver lite underhĂ„ll
 • Batteriet Ă€r kompatibelt med andra verktyg ur Bosch Home & Garden-serie

Nackdelar

 • Vikten Ă€r kanske för hög för personer med handledsproblem

Översikt

Sist men absolut inte minst pĂ„ vĂ„r lista Ă€r Bosch serie BSS81POW. Det Ă€r en förvĂ„nansvĂ€rt bra allround-modell som fĂ„r höga betyg i nĂ€stan alla dammsugningsrelaterade aspekter (och ibland tar den ocksĂ„ förstaplatsen). Men vi förĂ€lskade oss i den frĂ€mst pĂ„ grund av ett unikt tillbehör – ett lĂ„ngt, flexibelt och mycket smalt munstycke för springor, vilket gör att man kan besegra alla de dĂ€r dammansamlingarna som tidigare varit omöjliga att nĂ„ med nĂ„gon annan dammsugare.

I prestanda-tester klarade BSS81POW sjÀlvsÀkert av alla ytor. Den var inte den absolut bÀsta men höll sig anmÀrkningsvÀrt nÀra alfamodeller sÄsom Dyson V11. I normallÀget hÄller batteriet i upp till 35 minuter och det Àr tillrÀckligt kraftfullt för de flesta stÀduppgifter. Det finns ingen skÀrm, men en indikatorlampa informerar dig om valt lÀge och om strömmen hÄller pÄ att ta slut. Bosch styrs med tvÄ knappar. En sÀtter pÄ och av apparaten och med den andra vÀljer man intensiteten. Ingen knapp som mÄste tryckas in hela tiden finns i sikte.

En annan god nyhet Àr att tack vare ett klick-system sÄ kan batteriet enkelt bytas ut. Det Àr samma batteri som anvÀnds i andra Bosch Home & Garden-apparater (den gröna serien). DÀrför kan det hÀnda att du redan har ett eller tvÄ extrabatterier nÄgonstans. Dessutom, med en snabbladdare Àr batteriet fulladdat pÄ bara 70 minuter. Det Àr ocksÄ möjligt att anvÀnda laddstationen, men det tar 5,5 timmar.

VÄr största besvikelse med BSS81POW var behÄllaren. Kapaciteten Àr endast 0,4 liter och du mÄste ta loss filtret varje gÄng behÄllaren Àr full. Det gör uppgiften mycket dammigare Àn nödvÀndigt. Dessutom kan en del damm samlas under mekanismen, vilket ytterligare komplicerar underhÄllet. Filtret sjÀlvt Àr relativt enkelt att underhÄlla; det har ett sjÀlvrengörande system och du behöver inte tvÀtta det.

Tillbehörssetet Àr medelbra. Det flexibla munstycket för springor Àr utmÀrkt, sen fÄr du en 2-i-1 typ av dammborste och ett munstycke för möbler. Det Àr allt och för det priset hade vi hoppats att Bosch skulle vara mer generösa. Men vi gillar att alla tillbehör kan placeras snyggt intill laddningsstationen och att man har valet att sÀtta fast ett av dem pÄ dammsugaren nÀr man gÄr runt i huset.

Slutligen sÄ vÀger BSS81POW 3,3 kilo nÀr den Àr fullt hopmonterad. Att hÄlla den i en hand kan vara tröttsamt om du ska dammsuga lÀnge. Om du vill ha en lÀttare apparat kanske du föredrar Bosch serie 6 utbudet (vÄr favorit var BBS611BSC, eftersom den ocksÄ har det flexibla munstycket för springor). Dammsugarna ur den serien vÀger 1 kg mindre och Àr billigare, men nackdelarna Àr kortare batteritid och en Ànnu mindre dammbehÄllare.

För att summera det hela sÄ tycker vi att BSS81POW Àr en robust och pÄlitlig dammsugare. Den kanske kÀnns för tung för lÀngre dammsugningssessioner och vi hade önskat mindre damm nÀr man ska tömma den. Men dammsugaren utför sina grundlÀggande uppgifter utmÀrkt och möjligheten att noggrant kunna rengöra alla smÄ hörn och springor rÀttfÀrdigar ocksÄ dess pris.

Specifikationer

 • Batteritid: Upp till 35 min
 • Batterityp: Litiumjon
 • Inkluderade batterier: 1
 • EffektlĂ€gen: 2
 • Max ljudnivĂ„: 76 dB
 • Typ :Utan pĂ„se
 • Kapacitet: 0,4 l
 • MĂ„tt (h x b x d): 128 x 17,5 x 25,2 cm
 • Vikt: 3,3 kg
 • Medföljande tillbehör: Turboborste, flexibelt munstycke för springor, dammborste, munstycke för möbler

Dyson V8 Absolute Plus


Köpguide för sladdlösa dammsugare

dammsugareNÀr Dyson Är 2018 meddelade att de bestÀmt sig för att sluta utveckla dammsugare med sladd sÄ fanns det mÄnga som var skeptiska. Men tanken pÄ att kunna ta hand om golven utan att behöva oroa sig för uttag, rÀckvidd och trassliga sladdar omvÀnde snabbt de flesta. Men trots att den nya tekniken Àr imponerande, finns det ÀndÄ en del situationer dÀr vi inte rekommenderar att du helt gör dig av med din dammsugare med sladd. I den hÀr köpguiden ska vi gÄ igenom dessa situationer samt förklara andra viktiga kriterier du bör ta hÀnsyn till innan du gör ditt slutliga beslut.

Dammsugare med sladd eller utan

De sladdlösa eller laddningsbara dammsugarna har mÄnga fördelar. De Àr lÀttare, enklare att manövrera och mÄngsidiga. Visst har de Àven sina svagheter och ingen dammsugsförsÀljare vill förstÄs diskutera dem sÄ detaljerat. Om du inte kan bestÀmma dig för om din nÀsta dammsugare ska ha en sladd eller inte, sÄ behöver du lÀsa det hÀr stycket.

RĂ€ckvidd – Om din boyta Ă€r liten och frĂ€mst bestĂ„r av bara golv, sĂ„ kan en sladdlös dammsugare med medellĂ„ng rĂ€ckvidd vara allt du behöver. Det blir dock en helt annan frĂ„ga om du har ett stort hus, mĂ„nga fyrbenta vĂ€nner som fĂ€ller pĂ€ls och/eller mĂ„nga mattor med medium eller lĂ„ng lugg. I sĂ„dana fall behöver du en modell med kraftig motor, ett batteri som hĂ„ller lĂ€nge (eller en lĂ„ng sladd) och mĂ„nga bra tillbehör. Det finns utmĂ€rkta alternativ med eller utan sladd, men du finner ett större utbud bland de med sladd. Dessutom finns det ingen sladdlös modell som erbjuder obegrĂ€nsad stĂ€dtid.

Pris – kort sagt sĂ„ fĂ„r du mer sugkraft per krona om det finns en sladd. Högklassiga sladdlösa dammsugare Ă€r idag tillrĂ€ckligt kraftfulla för att hantera all möjlig smuts sjĂ€lva, men du kan hitta en lika bra modell med sladd för en tredjedel av priset. Det finns mĂ„nga budgetmodeller ocksĂ„, men de passar bĂ€ttre för lĂ€tta stĂ€duppgifter och begrĂ€nsad nedsmutsning. Med en sĂ„dan behöver du kanske djuprengöra ibland med en traditionell dammsugare. Eftersom flera högklassiga tillverkare ger sig in pĂ„ marknaden sĂ„ blir kanske hĂ„llbarheten bĂ€ttre, men för tillfĂ€llet Ă€r modeller med sladd det mest pĂ„litliga alternativet.

Hygien – för dammsugare med sladd kan du vanligen vĂ€lja mellan modeller med eller utan pĂ„se. Och behĂ„llarna Ă€r sĂ„ stora att Ă€ven om du vĂ€ljer det senare, sĂ„ behöver du sĂ€llan vidröra de dammiga delarna. Sladdlösa modeller Ă€r övervĂ€gande utan pĂ„se. Vanligtvis Ă€r deras behĂ„llare pyttesmĂ„ och svĂ„ra att tömma ordentligt. Personer som lider av astma eller allergier har det bĂ€ttre med en sjĂ€lvstĂ€ngande pĂ„se i en dammsugare med sladd (vi har en del rekommendationer hĂ€r). Å andra sidan Ă€r dammsugare utan pĂ„se mera kostnadseffektiva och miljövĂ€nliga. Den största nackdelen Ă€r att lite damm smiter ut varje gĂ„ng du tömmer behĂ„llaren, men en del designer minimerar detta.

Vikt och design – att behöva dra ut den dĂ€r stora, otympliga behĂ„llaren varje gĂ„ng du hittar lite skrĂ€p kan kĂ€nnas som en gruvlig uppgift. Dammsugare utan sladd Ă€r lĂ€ttare och de flesta personer föredrar att dammsuga lite snabbt och mĂ„linriktat nĂ€r behovet uppstĂ„r, istĂ€llet för att behöva ta hand om hela huset under helgen. Men att hĂ„lla i vissa sladdlösa modeller kan vara tröttsamt nĂ€r man ska dammsuga stora omrĂ„den, eftersom motorn vanligtvis Ă€r placerad högre upp. Om du har kroniska smĂ€rtor i armar eller handleder sĂ„ kan ocksĂ„ en 3-kilos skaftdammsugare förvĂ€rra dem.

LjudnivĂ„ – de dammsugare utan sladd som finns för tillfĂ€llet tenderar att producera 70 till 80 dB pĂ„ full kraft och anvĂ€nds bara ett par minuter Ă„t gĂ„ngen. DĂ€rför tror vi inte att just ljudnivĂ„n spelar en avgörande roll för ditt beslut. Men om du verkligen föredrar en tyst dammsugare sĂ„ finns det fler alternativ bland de med sladd (som till och med gĂ„r under 60 dB).

MĂ„ngsidighet – traditionella dammsugare med behĂ„llare har vanligtvis ett stort medföljande utbud av tillbehör, till exempel en andra (parkett)borste för kĂ€nsliga golv. Med en sladdlös modell Ă€r de tillgĂ€ngliga alternativen av tillbehör oftast fĂ€rre. Å andra sidan kan nĂ€stan alla sladdlösa modeller anvĂ€ndas som en handhĂ„llen dammsugare och en del kan anvĂ€ndas pĂ„ tre olika sĂ€tt vilket ger oĂ€ndliga stĂ€dmöjligheter. Sladdlösa modeller (speciellt skaftdammsugare) lĂ€mpar sig ocksĂ„ bĂ€ttre för att ta bort spindelnĂ€t högt uppe, stĂ€da trappor, bilar och andra uppgifter som inte tillhör det vanliga.

Förvaring – sladdlösa modeller Ă€r vanligen mindre Ă€n dammsugare med sladd. MĂ„nga har en laddningsstation som antingen kan fĂ€stas pĂ„ vĂ€ggen eller stĂ„ pĂ„ golvet, beroende pĂ„ vad du föredrar. En del ser sĂ„ snygga ut att du gĂ€rna har dem framme (och lĂ„ter dina gĂ€ster bli avundsjuka). De traditionella upprĂ€tta dammsugarna och dammsugare med behĂ„llare Ă€r inte sĂ„ tjusiga; man vill oftast stoppa undan dem i en garderob eller i ett förvaringsutrymme.

Extrakostnader – batterier Ă€r oftast den dyraste delen. NĂ€r det medföljande batteriet blir dĂ„ligt sĂ„ Ă€r det dyrt att ersĂ€tta det och en del tillverkare har inte reservdelar tillgĂ€ngliga sĂ„ lĂ€nge. Å andra sidan Ă€r de flesta sladdlösa modeller nu för tiden utan pĂ„se och har tvĂ€ttbara filter. PĂ„ sĂ„ vis kan du anvĂ€nda dammsugaren ganska lĂ€nge utan att behöva göra nĂ„gra tillĂ€ggsköp.

Olika typer av sladdlösa dammsugare

Om du lÀser den hÀr sektionen sÄ vill du förmodligen fortfarande ha en sladdlös modell, antingen som din huvudsakliga assistent i hushÄllet eller som komplement till den traditionella dammsugaren. Som tur Àr finns det flera olika typer av dessa apparater som tÀcker alla sorters stÀdbehov.

typer av sladdlösa dammsugare Skaftdammsugare – Det hĂ€r har blivit den mest populĂ€ra designen och kĂ€nnetecknas av ett smalt rör med motor, behĂ„llare och filter placerade högt upp, nĂ€ra handtaget och kontrollerna. SĂ„dana modeller ger utmĂ€rkt manövrerbarhet och rĂ€ckvidd. Men eftersom huvuddelen av vikten ligger pĂ„ din hand sĂ„ kan de vara uttröttande nĂ€r man ska ta hand om större ytor. Skaftdammsugare kallas ofta 2-i-1 sladdlösa dammsugare. De flesta kan förvandlas till en handhĂ„llen dammsugare genom att ta bort röret och fĂ€sta ett av de inkluderade tillbehören/munstycken.

UpprĂ€ttstĂ„ende dammsugare – De hĂ€r Ă€r mer skrymmande Ă€n skaftdammsugare, men vikten Ă€r vanligtvis placerad nĂ€rmare golvet. Det gör dem bekvĂ€mare att hantera nĂ€r man ska dammsuga stora rum och mattor. Dessutom kan dammsugarna stĂ„ upp vertikalt för sig sjĂ€lva, vilket Ă€r praktiskt om man behöver flytta en stol eller plocka upp föremĂ„l frĂ„n golvet. BegrĂ€nsningarna med en upprĂ€tt dammsugare visar sig nĂ€r man vill rengöra trĂ„nga utrymmen sĂ„ som hörn, golv under sĂ€ngar, tak eller draperier, eftersom de Ă€r svĂ„rare att lyfta. Som tur Ă€r kan ocksĂ„ mĂ„nga av dessa omvandlas till en handhĂ„llen dammsugare. SĂ„dana modeller har vanligtvis en löstagbar mittdel.

HandhĂ„llna dammsugare – eftersom de tvĂ„ ovanstĂ„ende typerna kan omvandlas till en sĂ„dan hĂ€r, sĂ„ kanske du undrar varför i hela friden nĂ„gon skulle vilja köpa en handdammsugare. Men sanningen Ă€r att dessa lĂ€tta sladdlösa dammsugare Ă€r billigare och lĂ€ttare att bĂ€ra. Om du föredrar en dammsugare med sladd för att sköta golven och mattorna, men ibland vill ha hjĂ€lp med att dammsuga en bil eller möbel, sĂ„ Ă€r en handhĂ„llen dammsugare ett utmĂ€rkt val. Dessutom kan skaft- eller upprĂ€ttstĂ„ende dammsugare kĂ€nnas tunga och otympliga i sina andra utföranden och en vĂ€lbalanserad handdammsugare kommer att vara skonsammare för dina handleder.

Cylinderdammsugare – dessa blir alltmer sĂ€llsynta men du kan Ă€nnu hitta en del behĂ„llare med traditionellt utseende, bara utan sladden. De Ă€r en tunna pĂ„ hjul med ett separat handtag som ansluts via slang. En sĂ„dan modell passar bra för golv och mattor men Ă€r inte sĂ„ mĂ„ngsidiga för andra uppgifter.

Övriga typer – om inget av alternativen hĂ€r ovan kĂ€nns rĂ€tt för din situation sĂ„ finns det ganska mĂ„nga innovationer tillgĂ€ngliga. Ett exempel Ă€r designer som kombinerar en sladdlös dammsugare och en mopp eller modeller som kan konfigureras för stĂ€dning pĂ„ fler Ă€n tvĂ„ olika sĂ€tt.

Att förstÄ specifikationerna

Tekniken bakom sladdlösa dammsugare har utvecklats mycket. Men hur skiljer man mellan en medioker mattrengörare och en ostoppbar maskin med stor sugkraft? I det hÀr stycket tar vi upp allt frÄn nödvÀndiga funktioner till coola innovationer som du kanske vill veta innan du bestÀmmer dig för ditt nÀsta köp.

Borsthuvud

De flesta dammsugare med sladd har ett munstycke med borste som ska vara en universell lösning för alla typer av golv. I verkligheten fungerar det ganska dÄligt. En del kÀmpar med att fÄ upp större smutspartiklar frÄn hÄrda golv och sprider istÀllet bara ut dem. Andra Àr ineffektiva pÄ mattor och lyckas inte resa upp fibrerna tillrÀckligt för att komma Ät den tyngre smutsen som Àr gömd lÀngre ner. Dessutom kan en motoriserad borste repa kÀnsliga golv som parkett. För att rengöra kÀnsliga ytor bör du leta efter en modell dÀr man kan stÀnga av den roterande borsten, eller Ànnu bÀttre, som har en separat borste för hÄrda golv.

Men de bÀsta sladdlösa dammsugarna har noggrant designade borstar som faktiskt klarar sig förvÄnande bra pÄ olika golvbelÀggningar. Man bör ocksÄ beakta hur manöverbar borsten Àr och om det gÄr lÀtt att navigera mellan vÀggar och möbler.

En del borstar har LED-ljus vilket gör det lÀttare att se smuts i mörka hörn. En annan underbar extrafunktion Àr ett sjÀlvrengörande borsthuvud. De flesta borstar Àr löstagbara för att manuellt rÀdda dem frÄn intrasslat hÄr med en sax. De sjÀlvrengörande har smÄ knivblad som gör uppgiften Ät dig.

Batterier

dammsugare batterierDe bÀsta batteridrivna dammsugarna för tillfÀllet kan klara upp till 90 minuter pÄ en enda laddning. Men med siffran som anges i specifikationerna menar man oftast pÄ lÀgsta möjliga effekt. PÄ högsta effekt kommer du att fÄ ut mellan 10 och 20 minuter, beroende pÄ modell. Att skaffa en modell med lÀngre batteritid verkar logiskt, men en direkt jÀmförelse kan vara missvisande. Flera tester har demonstrerat tydligt att de bÀsta modellerna Àr fortfarande mer effektiva Àven pÄ lÀgsta effekt Àn de billiga kopiorna Àr pÄ högsta effekt.

Men om du behöver en dammsugare som kan gÄ i turbolÀget lite lÀngre för att ta hand om konsekvenserna av mÄnga husdjur och mattor? I sÄdana fall bör du leta efter en modell som har utbytbart batteri istÀllet för inbyggt. Det finns en felaktig förestÀllning om att batterier som Àr skruvade pÄ plats inte kan bytas ut. Det Àr inte sant, det tar bara lÀngre tid och krÀver verktyg. DÀremot lÄter click-in batterier dig fortsÀtta dammsuga omedelbart. En del modeller sÀljs med ett extra batteri, men du kan ofta Àven köpa det separat. Var medveten om att ett extrabatteri Àr en ganska stor investering. För mindre hushÄll och de med mestadels fria golvytor Àr det i mÄnga fall en onödig kostnad.

Dessutom bör du kontrollera laddningstiden och vilka alternativ som finns. De flesta modeller mÄste laddas i laddstationen och processen tar 4 till 5 timmar. Vi föredrar de som lÄter en ladda batteriet separat och de som har en snabbladdare.

Slutligen spelar ocksÄ batteritypen roll. Litiumjon-batterier kan laddas snabbare och hÄller lÀngre Àn nickelmetall-hybriderna. Nyligen har det ocksÄ dykt upp modeller med litiumpolymer-batterier. Fördelarna med dessa Àr en lÀgre vikt och bÀttre sÀkerhet, men litiumpolymer Àr dyrare att framstÀlla.

EffektlÀgen

Billigare modeller har kanske bara ett enda lÀge, medan dyrare modeller har tvÄ eller tre, vilket gör att du kan kontrollera och förlÀnga batteritiden. De bÀsta sladdlösa dammsugarna har nu för tiden ett automatiskt lÀge som justerar sugkraften beroende pÄ golvbelÀggningens typ.

Du bör ocksÄ titta noga pÄ kontrollerna. En del modeller har en typ av knapp som man kontinuerligt mÄste hÄlla in (ja, vi tittar pÄ dig Dyson). Detta kan vara uttröttande för armen och fingrarna, speciellt om du har kÀnsliga leder eller lider av kronisk smÀrta. Vi föredrar modeller dÀr man kan slÄ av och pÄ det önskade lÀget.

Slutligen har en del modeller en display som visar vilket lÀge som har valts och den ÄterstÄende batteritiden. Om en session med sladdlös rengöring ger dig Ängest över om du ska hinna klart, sÄ Àr det vÀrt den extra kostnaden. Enklare modeller har vanligtvis batteriindikatorer som Àr mindre informativa men ÀndÄ praktiska.

BehÄllarens kapacitet och underhÄll

För tillfÀllet har sladdlösa dammsugare utan pÄse en behÄllarkapacitet mellan 0,3 och 0,9 liter. SjÀlva behÄllaren Àr ofta större, men det finns vanligen ett mÀrke som visar maximumkapaciteten (att överfylla behÄllaren kan skada filtret och/eller minska dammsugarens prestanda).

Generellt sett Ă€r en större behĂ„llare bĂ€ttre eftersom du kan tömma den mer sĂ€llan och utsĂ€ttas för mindre damm. Men designen spelar ocksĂ„ roll. MĂ„nga modeller har komplexa tömningsmekanismer dĂ€r du mĂ„ste dra och vrida och ta ur filtren varje gĂ„ng du har uppnĂ„tt den dĂ€r miserabla 0,3 liters begrĂ€nsningen – vilket dammigt helvete. Den bĂ€sta varianten Ă€r en behĂ„llare som öppnas i botten och som kan tömmas genom att klicka pĂ„ en knapp eller brytare. En annan sak att beakta Ă€r hur vĂ€l behĂ„llaren tömmer sig vid det första försöket. Om den har uttag, vinklar eller skrymslen dĂ€r smuts kan fastna, mĂ„ste du spendera mer tid pĂ„ underhĂ„llet.

Filter och tÀtning

En annan nÄgot smutsig uppgift Àr att rengöra filtret. Det gÄr inte att hoppa över, dÄ riskerar du att filtret blockeras, dÄlig prestanda eller kortare livslÀngd pÄ maskinen. De goda nyheterna Àr att de flesta modeller har lÄngtids- (eller till och med livstids) filter som enkelt kan skakas ur eller sköljas i rinnande vatten, vilket minimerar extrakostnaderna. Igen, det kan vara dammigt att ta loss filtret men det beror pÄ designen.

En del modeller kan skryta med HEPA-filter. Dessa filter tar bort minst 99,95% av alla luftburna partiklar som Ă€r mindre Ă€n 0.3 mikron i diameter. ÄndĂ„ kommer inte det bĂ€sta filtret i vĂ€rlden att hjĂ€lpa dig om inte resten av dammsugare Ă€n helt tĂ€t. Som vi beskrivit ovan sĂ„ skyddar inte de tvĂ€ttbara filtren och behĂ„llarna utan pĂ„se dig helt frĂ„n damm. Om det Ă€r viktigt för dig med utmĂ€rkt luftkvalitet sĂ„ rekommenderar vi att du vĂ€ljer en dammsugare som har godkĂ€nts för astma och/eller allergipatienter. Du kanske ocksĂ„ vill ha en bra luftrenare. För resten av oss Ă€r HEPA-filter inte avgörande eftersom alla dammsugare som för tillfĂ€llet sĂ€ljs i EU kan ha ett maximalt Ă„terutslĂ€pp av damm om 1,00%.

Vikt

Sladdlösa dammsugare Àr mycket lÀttare Àn de vanliga modellerna och vÀger i genomsnitt 2-3 kg. Men det kan ocksÄ kÀnnas som för mycket om dammsugaren Àr dÄligt balanserad. Generellt sett sÄ kan skaftdammsugare som vÀger över 3 kg kÀnnas uttröttande att hÄlla efter en lÀngre anvÀndning. De upprÀttstÄende dammsugarna Àr ofta tyngre men ÀndÄ bekvÀma, eftersom de har det mesta av sin vikt nÀra golvet.

Om du mÄste vÀlja mellan tvÄ, annars likvÀrdiga modeller och har kÀnsliga handleder, sÄ rekommenderar vi att du tar den lÀttare. Du kommer att kÀnna dig motiverad att plocka fram den oftare. Och det kommer att vara enklare att övertyga din partner eller dina barn att de ocksÄ ska göra sin del av stÀdningen.

Motorkraft

Det hÀr Àr en knepig frÄga. En del tillverkare av sladdlösa dammsugare uppger watt i specifikationerna (för att beskriva motorns styrka) medan andra nÀmner airwatt (luftwatt) istÀllet (för att uttrycka sugkraften). Det gör ofta en direkt jÀmförelse omöjlig och för att gÄ rakt pÄ sak sÄ ger inget av mÄtten hela sanningen ÀndÄ.

Den generella designeffektiviteten (speciellt borstmunstycket) spelar större roll nÀr det kommer till prestandan. En högre siffra kan indikera ett bÀttre sug, men det Àr inte alltid fallet.

Tillbehör

Innan du köper nĂ„got bör du noga tĂ€nka efter vilka sorters ytor du behöver rengöra. De flesta tillverkare erbjuder flera varianter av samma modell och ofta Ă€r den enda skillnaden vilka tillbehör som Ă€r inkluderade. Även om du kan bestĂ€lla extratillbehör separat, Ă€r det vanligtvis billigare att skaffa rĂ€tt kombination redan frĂ„n start. NĂ€r du har skurit ner valet till nĂ„gra fĂ„ finalister sĂ„ kan de medföljande tillbehören hjĂ€lpa dig att vĂ€lja rĂ€tt. Dessutom Ă€r de sladdlösa dammsugarna sĂ„ mĂ„ngsidiga att du antagligen kommer att anvĂ€nda de olika borstarna och munstycken mer Ă€n vad du gjorde med din traditionella dammsugare.

NÀstan alla dammsugare inkluderar följande 3 tillbehör och hos en del modeller kan de fÀstas ihop i ett justerbart munstycke:

 • Munstycke för springor – det hĂ€r Ă€r tillbehöret du behöver för att rengöra hörn, element, mellan soffkuddarna och pĂ„ andra trĂ„nga stĂ€llen. Munstycket för springor har en smal, platt form och en vinklad öppning, vilket gör att du nĂ„r stĂ€llen som Ă€r för smala för golvmunstycket. Vi föredrar utdragbara munstycken eftersom de ger bĂ€ttre rĂ€ckvidd.
 • Dammborste – perfekt för att rengöra fönsterbrĂ€den, bokhyllor, lampor och persienner. Detta Ă€r en cirkelformad eller förlĂ€ngd borste med lĂ„nga, mjuka strĂ„n. En dammborste fungerar perfekt för att fĂ„nga upp damm utan att behöva oroa sig för att man repar kĂ€nsligare ytor. En del borstar kan vinklas för att ge bĂ€ttre rĂ€ckvidd.
 • Möbelmunstycke – det hĂ€r tillbehöret Ă€r designat för att rengöra tyg, madrasser, kuddar, soffor och liknande föremĂ„l. Det har ett litet platt huvud som ger stor sugkraft. Ofta har det ocksĂ„ en rand av tyg som fĂ„ngar upp ludd för noggrannare rengöring.

En del dammsugarmodeller har extratillbehör:

 • Mini-turboborste – det hĂ€r Ă€r en mindre och lĂ€ttare version av en motoriserad turboborste. En mini-turboborste passar perfekt för att djuprengöra mattklĂ€dda trappor, stoppade möbler och insidan av bilen. Tack vare de roterande borsthĂ„ren sĂ„ Ă€r den kraftigare Ă€n möbelmunstycket för att fĂ„ loss inbĂ€ddad smuts och den kan vara extra bra att ha för djurĂ€gare.
 • Ett madrasstillbehör – pĂ„ liknande sĂ€tt som munstycket för möbler sĂ„ har detta tillbehör en Ă€nnu smalare öppning, vilket ger maximal sugkraft nĂ€r man ska rengöra en madrass. Även om det inte Ă€r nödvĂ€ndigt sĂ„ kan detta tillbehör vara praktiskt för den som lider av allergi eftersom det tar bort mer damm och allergener Ă€n andra verktyg.
 • Ett flexibelt rör – ser ut som den traditionella slangen pĂ„ en dammsugare med behĂ„llare men den Ă€r kortare. Det gör att man fĂ„r bĂ€ttre stĂ€drĂ€ckvidd och enklare nĂ„r utmanande omrĂ„den. Det gör ocksĂ„ att man kan sĂ€tta ner sjĂ€lva dammsugarenheten under stĂ€dningen.
 • Munstycke för att dammsuga under föremĂ„l – Ă€nnu ett lĂ„ngt och flexibelt munstycke som Ă€r smalare, vilket hjĂ€lper dig att nĂ„ under möbler, mellan bilsĂ€ten och sĂ„ vidare.

Sammanfattning

En noga utvald sladdlös dammsugare kommer att förÀndra hur du ser pÄ rengöring av golv. Som tur Àr finns det fler modeller tillgÀngliga Àn nÄgonsin, för alla budgetar och rengöringsbehov.

Om kostnaden inte Àr nÄgot problem sÄ Àr Dyson V11 Absolute Extra den mest kraftfulla dammsugare som för nÀrvarande finns pÄ marknaden. Dess fantastiska rengöringsförmÄga, behÄllare som Àr enkel att öppna och ett batteri med lÄng livstid bildar en perfekt kombination. Dessutom Àr det utmÀrkta tillbehörssetet det bÀsta valet för en lÄng rad uppgifter, frÄn att rengöra kÀnsliga parkettgolv till att fÄ bort djurhÄr frÄn mattor.

Å andra sidan har tĂ€vlingen mellan sladdlösa dammsugare blivit hĂ„rdare. Alla fem modeller i denna lista erbjuder en imponerande prestanda för sitt pris och alla fem har unika fördelar. Oavsett vilken du vĂ€ljer sĂ„ kommer du att bli förvĂ„nad över hur snabbt och enkelt det kan vara att stĂ€da.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 32 / Genomsnitt: 4.1
Back to top button