AllmÀn information om sladdlösa dammsugare

Om du har husdjur, barn eller bara helt enkelt gillar att hĂ„lla rent omkring dig sĂ„ Ă€r det riktigt praktiskt att ha en sladdlös handdammsugare i hemmet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du snabbt grabba dammsugaren och köra en svĂ€ng i köket, hallen eller vart Ă€n det blir smutsigast hos er. PĂ„ det sĂ€ttet hĂ„ller du det skinande rent under veckan tills det Ă€r dags att stĂ€da hemmet igen. Är du ute efter en sladdfri dammsugare? DĂ„ kanske du undrar vilken sladdlös dammsugare som Ă€r bĂ€st i test? LĂ€s dĂ„ vidare i denna artikeln för att veta vilken dammsugare som ger dig mest för pengarna.

Hur fungerar sladdlösa dammsugare?

Anledningen till att det kan vara en sladdfri dammsugare Àr att den har ett inbyggt batteri. Du sÀtter den pÄ sin laddstation för att ladda upp nÀr den inte anvÀnds. Hur lÀnge batteriet sedan hÄller vid anvÀndning beror pÄ vilken modell du har.

Speciella finesser som göra att sladdlösa dammsugare skiljer sig frÄn liknande produkter

Det mest sjÀlvklara Àr sÄklart att det Àr en dammsugare utan sladd. Det finns dÀremot fler saker som skiljer den Ät frÄn andra dammsugare. MÄnga handdammsugare idag anvÀnder sig av en cyklonteknik för att kunna rengöra effektivt. Detta gör att dagens handdammsugare suger upp damm och partiklar mycket bÀttre Àn deras föregÄngare.

Vad finns det för olika modeller av sladdlösa dammsugare?

Hur kan man dÄ veta vilken som Àr den bÀsta sladdlösa dammsugaren? LÀs vidare för att fÄ veta vilka olika modeller som finns och dess egenheter. HÀr har vi nÀmligen belönade handdammsugare och de sladdlösa dammsugare som fÄtt bÀst i test.

Dyson V8 Absolute – Cirka 5500 kronor

Detta Àr en testvinnare som bara fÄr kritik för det höga priset, men du fÄr i alla fall valuta för pengarna. Du fÄr pÄ ett sÀtt tvÄ dammsugare i ett dÄ du kan anvÀnda den bÄde för att suga upp smulorna frÄn frukostbordet samt att det hÀnger med ett dammsugarskaft för att kunna anvÀnda den till vardagsstÀdning. Du kan med ett enkelt klick byta mellan de olika munstyckena som hÀnger med beroende pÄ ditt behov. Exempelvis sÄ hÀnger det med ett munstycke, Direct Drive, som Àr till för att kunna suga upp nedtrampad smuts frÄn mattor. Vanligtvis sÄ fungerar inte handdammsugare jÀttebra pÄ mattor, men tack vare att denna dammsugare har ett speciellt dammsugarhuvud just för mattor sÄ Àr det inga problem för V8 Absolute. Du riskerar heller inga repor pÄ golven tack vara att dammsugarhuvudet för golv Àr mjukt och gjort i ett speciellt material för att skydda dina golv. Vilket dammsugarhuvud du Àn behöver anvÀnda för att dammsuga under möbler och soffor sÄ bör det vara tillrÀckligt lÄgt för att du ska kunna komma under utan problem.

sladdlös dammsugare testDetta Àr en anvÀndarvÀnlig dammsugare som inte heller vÀger sÄ mycket, högst 2,6 kg nÀr de tyngsta delarna Àr hopmonterade och minst 1,5 kg utan skaft och med bara ett munstycke. Med andra ord sÄ fungerar denna vÀldig bra om du vill dammsuga Àven i taket. Detta Àr Àven den perfekta dammsugaren för att dammsuga i trappan pÄ grund av de flexibla dammsugarhuvudena och du har ingen sladd att slÀpa upp och ner pÄ. Hur Àr det dÄ med batteritiden? Detta beror lite pÄ hur du anvÀnder den. Exempelvis om du anvÀnder ett av de mindre munstyckena sÄ rÀcker batteriet cirka 40 minuter medans om du anvÀnder exempelvis dammsugarhuvudet för mattor sÄ hÄller batteriet cirka 25 minuter. Detta Àr om du endast kör den pÄ standardinstÀllningen. Den har nÀmligen ocksÄ en max instÀllning som tar nÄgot mer energi, samt att den annars ganska tysta dammsugaren Àven börjar leva om nÄgot mer. Det Àr ÀndÄ lÀtt att kunna planera sin anvÀndning av dammsugaren dÄ du ser nÀr batteriet hÄller pÄ att ta slut tack vare tre smÄ lampor pÄ framsidan. NÀr batteriet Àr fullt sÄ lyser alla tre lampor medans om den hÄllet pÄ att ta slut sÄ blinkar den sista lampan.

V8 Àr ocksÄ en bra dammsugare för allergiker dÄ den Àr utrustad med ett tvÀttbart HEPA-filter. Detta filter Àr konstruerat sÄ att den avlÀgsnar mikroskopiska partiklar och allergener frÄn luften som Äker ut ur dammsugaren, exempelvis pollen, pÀlsallergener och tobaksrök. PÄ grund av det slutna systemet som V8an har sÄ filtreras all luft som sugs in genom detta HEPA-filter. Dammsugaren Àr ocksÄ pÄslös med en genomskinlig behÄllare. NÀr du ser att det Àr dags att tömma behÄllaren pÄ 0,54 liter sÄ Àr det bara att trycka pÄ en knapp och tömma den i papperskorgen. Sedan kan du med endast ett klick sÀtta tillbaka den igen. Detta Àr en handdammsugare som utan problem klarar av alla uppgifter du kan be den om.

Philips PowerPro Duo FC6172 – Cirka 2700 kronor

Philips speciella PowerCyclone-teknik gör att damm lĂ€ttare samlas upp i denna handdammsugaren. Anledningen till att just denna teknik Ă€r bra för att samla upp damm Ă€r att dammet och luften som sugs upp hamnar i en cyklonisk kammare dĂ€r dammet och luften separeras. Även denna dammsugaren stĂ€dar sĂ„vĂ€l smĂ„ som stora ytor dĂ„ det gĂ„r att anvĂ€nda den bĂ„de med och utan skaft. SĂ„ om du vill ha en dammsugare för att stĂ€da bĂ„de golv och möbler samt andra omrĂ„den som kan vara svĂ„ra att komma Ă„t sĂ„ Ă€r denna funktionen vĂ€ldigt anvĂ€ndbar. Har du djur sĂ„ finns det ocksĂ„ ett speciellt munstycke, som en mini-turboborste, gjord för ta bort pĂ€ls som har hamnat pĂ„ exempelvis soffan eller kuddarna. Det finns ocksĂ„ fler munstycken, som exempelvis TriActive Turbo som fĂ„ngar upp bĂ„de damm och ludd samtidigt. Det Ă€r heller inga problem att dammsuga under soffan eller andra möbler dĂ„ munstyckena Ă€r lĂ„ga nog. NĂ„got mycket praktiskt Ă€r att oavsett om du anvĂ€nder skaftet eller ej sĂ„ kan du dra nytta av de munstycken som följer med modellen. Med andra ord sĂ„ Ă€r det inga problem om du önskar anvĂ€nda handdammsugaren för att rengöra exempelvis gardiner. Även denna modell Ă€r pĂ„slös. Den genomskinliga behĂ„llaren Ă€r pĂ„ 0,6 liter och töms lĂ€tt med ett klick nĂ€r du ser att det Ă€r dags för det. Hur Ă€r det dĂ„ med batteritiden pĂ„ denna? Även denna modell har tvĂ„ lĂ€gen. Om du kör den pĂ„ max sĂ„ hĂ„ller det fulladdade batteriet i 19 minuter medans den hĂ„ller hela 65 minuter i standardlĂ€get. Detta Ă€r ovanligt bra för en sladdlös handdammsugare. Det Ă€r Ă€ven en mycket anvĂ€ndarvĂ€nlig dammsugare dĂ„ den gĂ„r att parkera utan stöd. Det tre lager tvĂ€ttbara filter ser till att fĂ„nga upp 90% av de smĂ„ och fina partiklarna och till och med mikroorganismer vilket gör att den fungerar vĂ€ldigt bra för allergiker.

Dyson V6 Animalpro – Cirka 3500 kronor

En till belönad sladdfri dammsugare frĂ„n Dyson. Detta Ă€r en flexibel dammsugare med mĂ„nga olika munstycken och dammsugarhuvuden. Dammsugaren Ă€r perfekt för att komma Ă„t pĂ„ de platser som en vanlig dammsugare inte lyckas rengöra. Det gĂ„r sĂ„klart att ta av skaftet pĂ„ den hĂ€r handdammsugaren ocksĂ„. Även denna, precis som den förra Dyson V8, har olika dammsugarhuvuden beroende pĂ„ om du vill rengöra mattan eller golvet. Om du ska dammsuga golvet sĂ„ Ă€r dammsugarhuvudet sĂ„ pass mjukt sĂ„ att du inte behöver oroa dig för att repa ditt golv. Som namnet pĂ„ dammsugaren avslöjar Ă€r dessa dammsugarhuvudena extra bra för dig med djur, dĂ„ djurhĂ„ren avlĂ€gsnas mycket effektivt till och med frĂ„n mattor. Just denna modell Ă€r extra bra för hörn och trappor som du annars kanske inte kommer Ă„t. Den Ă€r ocksĂ„ sĂ„ pass lĂ€tt, 2,1 kg, sĂ„ du kan dammsuga i taket vid behov. Vi har redan nĂ€mnt de tvĂ„ dammsugarhuvudena den har, men den har Ă€ven flera munstycken sĂ„ att du med ett enkelt klick kan klara av varje situation. SĂ„klart sĂ„ Ă€r Ă€ven denna modell pĂ„slös. Den har en liten behĂ„llare pĂ„ 0,4 liter som töms med ett klick. Precis som V8an har Ă€ven V6an tvĂ„ lĂ€gen, standard och max. NĂ€r du kör pĂ„ standardinstĂ€llningen sĂ„ hĂ„ller batteriet 20 minuter och den lever inte om onödigt mycket. NĂ€r du vill ladda upp den igen sĂ„ tar det 210 minuter innan den Ă€r fulladdad. Och Ă€ven denna har det betryggande HEPA-filtret som skyddar mot allergener och liknande som annars kan finnas i luften som dammsugaren blĂ„ser ut. DĂ€rför kan Ă€ven allergiker kĂ€nna sig trygg med denna dammsugaren. VĂ€ljer du att köpa en V6 Animalpro sĂ„ fĂ„ du en anvĂ€ndarvĂ€nlig och effektiv sladdlös dammsugare speciellt bra för dig som tampas med djurhĂ„r i hemmet pĂ„ mattor och möbler. Med denna lĂ€ttviktare kommer du Ă„t överallt Ă€ven pĂ„ högre höjder.

Bosch Athlet BBH52550 – Cirka 2300 kronor

Detta Ă€r en handdammsugare belönad för sin höga kvalitet. Denna Ă€r en bra andra dammsugare eller som ett alternativ till den vanliga dammsugaren dĂ„ den inte gĂ„r att ta av skaftet pĂ„ som de andra. DĂ€remot sĂ„ Ă€r sugförmĂ„gan bĂ€ttre Ă€n de övriga alternativen. Det gĂ„r ocksĂ„ att montera ett bra filter som rengör luten lika bra som ett HEPA-filter vilket gör att den fungerar Ă€ven för allergiker. Även om det tar 6 timmar att ladda upp den sĂ„ fĂ„r man ut 50 minuter av dammsugning vilket rĂ€cker till att stĂ€da de flesta hem. Denna pĂ„slösa dammsugaren har en rymlig behĂ„llaren pĂ„ 0,9 liter vilket gör att den inte behöver tömmas sĂ„ ofta som hos mĂ„nga andra modeller. Denna dammsugaren kan ocksĂ„ stĂ„ sjĂ€lv vilket Ă€r bekvĂ€mt nĂ€r det gĂ€ller förvaring.

Nilfisk Handy Sticvac – Cirka 1100 kronor

Detta mÀrket Àr kÀnt för sina bra handdammsugare. Denna modell Àr en av dem som gÄr att anvÀnda med eller utan skaft vid behov. Denna har dessutom ett ovanligt bra pris. Batteriet hÄller i ungefÀr 35 minuter och laddas upp pÄ mer eller mindre 4 timmar. Att kunna köra dammsugaren i 35 minuter Àr ovanligt lÀnge för det lÄga priset. Har man en husvagn sÄ kan detta vara den perfekta lösningen dÄ den Àr billig men vÀldig flexibel.

dammsugare utan sladd

Bosch BKS4003 – Cirka 350 kronor

Detta Àr en dammsugare av den sorten som hÀnger pÄ vÀggen och inte har nÄgot skaft. Det hÀr Àr en bekvÀm lösning om man har barn eller andra anledningar till att det blir mycket smulor runt matbordet eller om man har en eldstad dÀr det behövs sugas upp aska frÄn golvet. Detta gör den till en bra vardagsassistent för att hÄlla det rent tills nÀsta stÀdning. Dammsugaren vÀger endast ungefÀr 1 kg och hÄller 15 minuter med ett fulladdat batteri vilket rÀcker vÀl nÀr det gÀller att klara av vardagsolyckor som exempelvis en kruka som har Äkt i golvet. BehÄllaren pÄ denna pÄslösa dammsugare Àr pÄ 0,3 liter. Laddstationen sÀtter du pÄ vÀggen dÀr du kan förvara handdammsugaren lÀttillgÀngligt.

Fördelar och nackdelar för sladdlösa dammsugare

Om du sÄ köper den bÀsta sladdlösa dammsugare eller en billigare variant sÄ Àr det skönt att ha en dammsugare som du kan anvÀnda utan att behöva brottas med en sladd för att ta dig fram. IstÀllet sÄ kan du röra dig fritt med din dammsugare runt om i huset och komma Ät i alla hörn. DÀrför bör man köpa en dammsugare utan sladd. Nackdelen Àr att det kan vara svÄrt att hitta en dammsugare som har en batteritid som rÀcker för att dammsuga hela ditt hus. DÀrför Àr det bra att lÀsa om vilken dammsugare som Àr sladdlös och bÀst test för att hitta den med lÀngst batteritid men som ocksÄ suger upp dammet sÄ bra som möjligt.

Hur vÀljer man en sladdlös dammsugare?

För att hitta den bÀsta sladdlösa dammsugaren sÄ Àr det alltsÄ bra att titta runt efter vilken sladdlös dammsugare som klarat sina test. PÄ sÄ sÀtt kan man fÄ reda pÄ vilken dammsugare som passar ens behov. Exempelvis vilken modell som klarar av djurhÄr, har ett bra filter om man Àr allergiker och sÄ vidare. Och alla vill ju fÄ valuta för pengarna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 9 / Genomsnitt: 3.2]