www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Ris är en av de mest populära basvarorna runtom i världen och ingår i många traditionella kök. När det kokas på rätt sätt har riskornet en aptitlig textur och en unik, läcker smak med nötaktiga undertoner. Det är absolut möjligt att koka ris på spisen, men det kräver hängivenhet och uppmärksamhet under processen. I Japan studerar sushikockar i många år för att bemästra denna konst. De flesta av oss strävar inte efter absolut perfektion på vårt middagsbord, men underkokt, vattnigt eller bränt ris kan förstöra en hel måltid.

Välkokta riskorn kan däremot vara förvånansvärt delikata även i sig själva. Om du vill ha ris som får det att vattnas i munnen varje gång och dessutom ha händerna fria för att syssla med annat, så är detta en artikel för dig. Vi har jämfört oberoende testresultat, kundrecensioner och specifikationer för mer än 50 olika modeller av riskokare i alla prisklasser, för att ta reda på vilken som är kungen av riskorn.

BÄST I TEST
4.7 / 5
Riskokaren från Hamilton Beach är perfekt för mångsidig användning med 6 olika lägen och snabb tillagningstid. Den kan koka upp till 10 koppar ris och passar därmed utmärkt för familjer.

Fördelar

  • 6 olika lägen för att tillreda flera sorters gryn, baljväxter, soppor och gröt
  • Inkluderar en ångkokningsinsats för att tillreda olika slags tillbehör
  • Funktion för att senarelägga starttiden
  • Rimlig koktid
  • Har både display och alarm
  • Rätt prisvärd

Nackdelar

  • En del användare rapporterar att råris fastnar i botten
NÄST BÄST
4.7 / 5
Tefal Classic är en trevlig riskokare som är bekant för de flesta tack vare sin enkla och minimalistiska design. Den är mycket prisvärd och ger dig helt okej resultat snabbt och enkelt.

Fördelar

  • Passar olika varianter av ris och andra gryn
  • Inkluderar en ångkokningsinsats för att tillreda olika tillbehör
  • Snabb koktid
  • Lätt att rengöra
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Ingen överhettningsfunktion
MEST PRISVÄRD
4.3 / 5
För kocken med mindre budget rekommenderar vi Wilfa RC-5S som är kompakt och enkel att rengöra. Den är perfekt för en mindre familj och kan göra upp till 5 koppar ris på en gång.

Fördelar

  • Passar för flera varianter av ris
  • Inkluderar ångkokningsinsats för att koka tillbehör
  • Kompakt
  • Lätt att rengöra
  • Mycket prisvärd

Nackdelar

  • Ångkokningsinsatsen kan inte användas medan man kokar ris
BÄSTA VALET FÖR RÅRIS
3.5 / 5
Att koka råris och få det perfekt kan vara utmanande, men OBH Nordica 6322 Inox är ett utmärkt val. Den är designad för att klara upp till 10 koppar ris och är enkel att rengöra.

Fördelar

  • Passar flera olika rissorter
  • Kompakt
  • Lätt att rengöra
  • Prisvärd

Nackdelar

  • En del användare klagar på att riset tenderar att fastna i botten
BÄSTA MÅNGSIDIGA PREMIUMVAL
4.6 / 5
Premiumvalet Cuckoo CRP-P1009S är en riskokare som kan ta ditt ris till nästa nivå. Den använder sig av tryckkokning med speciella sensorer för att ge dig perfekt kokt ris varje gång.

Fördelar

  • Smart teknik gör att du sparar energi och får perfekt kokt ris varje gång.
  • Har 26 PSI tryck som ger ett utmärkt resultat
  • Effektiv induktionsuppvärmning sparar energi
  • Mångsidig och kan tillreda flera olika sorters mat
  • Lätt att rengöra

Nackdelar

  • Dyr
  • Det tar tid att lära sig alla funktioner

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Hamilton Beach 37541

BÄST I TEST
Fördelar
  • 6 olika lägen för att tillreda flera sorters gryn, baljväxter, soppor och gröt
  • Inkluderar en ångkokningsinsats för att tillreda olika slags tillbehör
  • Funktion för att senarelägga starttiden
  • Rimlig koktid
  • Har både display och alarm
  • Rätt prisvärd
Nackdelar
  • En del användare rapporterar att råris fastnar i botten
Översikt

Om du sätter värde på mångsidighet och precision, så kommer du att bli nöjd med Hamilton Beach Digital Simplicity, som kombinerar de bästa riskokningstraditionerna med modern teknik.

På samma sätt som hos vårt första val så klarar denna modell 2 till 10 koppar ris och inkluderar en ångkokningsinsats för tillbehör. Men dessutom så har den 6 olika lägen för att koka allt från havregryn till soppor och en praktisk digital display som informerar dig om hur mycket som återstår av koktiden.

Hamilton Beach 37541

Att använda Hamilton Beach är inte så komplicerat, men vi rekommenderar varmt att du läser igenom den medföljande manualen innan du börjar. Den innehåller värdefull information om de olika lägena som du kan välja mellan, en del recept och en omfattande lista på rekommenderade mängder för de mest populära livsmedlen. Digital Simplicity-kokaren har ett läge för alla varianter av vitt ris, ett helkornsläge för råris och andra gryn, en ångfunktion för grönsaker, dumplings och andra tillbehör samt en sjudningsfunktion för att koka pasta, bönor, soppa och one-pot-måltider. I fråga om antal funktioner så överglänser denna riskokare lätt sina konkurrenter.

Den genomsnittliga tiden för att koka vitt ris är 45 minuter, men det justeras beroende på mängden. När riset väl är klart så piper maskinen högljutt och slår automatiskt över till varmhållningsläget. Många användare älskar speciellt funktionen för att senarelägga starttiden för kokning med upp till 15 timmar. På så sätt kan du fylla behållaren på morgonen och komma hem till en varm, färdigkokt måltid. Om du å andra sidan har bråttom så finns det också en snabbfunktion som snabbar upp koktiden.

I tester så gjorde Hamilton Beach Digital Simplicity verkligt utsökt vitt ris som också kunde mäta sig med riktigt exklusiva modeller av riskokare. Om den lämnas i varmhållningsläget under en längre tid så blir riset i botten gyllene och aningen krispigt, men bränns inte. Vitt ris som kokats med snabbfunktionen hade också fin textur och smak. En del modeller tenderar att i viss utsträckning offra kvaliteten för att få kortare koktid, men Hamilton Beach lyckades balansera det bra. När det gäller råriset så blev det i ett test en aning överkokt. Några användare rapporterade också att de varit med om att råris fastnat i behållarens botten.

Även om det kan verka något mer komplicerat att använda Digital Simplicity-kokaren för första gången så går det snabbt att vänja sig vid den. Skärmen är ljus och räknar ner den återstående koktiden, så att du kan planera utifrån den. En måttkopp för ris och en plastslev är inkluderade. Behållaren med non-stick-yta och ångkokningsinsatsen kan båda diskas i diskmaskin, men handdiskning kommer onekligen att förlänga livslängden.

Denna modell har också en löstagbar uppsamlare för kondens som förhindrar att det extra vattnet droppar ner i maten. Tyvärr är locket inte avtagbart. Det öppnas från vänster till höger, därför bör vänsterhänta vara försiktiga så de inte bränner sig på het ånga. Innerdelen av locket är löstagbar och kan handdiskas, resten ska bara försiktigt torkas av med en trasa. En del användare nämner att de har varit med om att stärkelserikt vatten har stänkt ner toppen av locket och gjort det svårare att rengöra.

För att summera så tenderar Hamilton Beach Digital Simplicity-riskokaren att hantera vitt ris en aning bättre än andra sorter och den är inte den enklaste modellen att rengöra. Men inget av dessa fel är tillräckligt allvarliga för att avstå ett köp. När man beaktar hur många fantastiska funktioner den har och hur rimligt prissatt den är, så anser vi att denna multifunktionella riskokare blir ett utmärkt tillskott i varje kök. Dessutom medföljer en enastående 5-årsgaranti.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 700 W
  • Kapacitet: 2–10 koppar ris/4,75 l
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Ja
  • Ångkokningsinsats: Ja
  • Ljus/ljudindikatorer: Ja/ja
  • Display: Ja
  • Diskmaskinssäker behållare: Ja
  • Vikt: 2,8 kg
  • Mått: 29 x 28,7 x 26,9 cm

Tefal Classic 2 RK101

NÄST BÄST
Fördelar
  • Passar olika varianter av ris och andra gryn
  • Inkluderar en ångkokningsinsats för att tillreda olika tillbehör
  • Snabb koktid
  • Lätt att rengöra
  • Prisvärd
Nackdelar
  • Ingen överhettningsfunktion
Översikt

Detta är kanske inte den mest avancerade riskokaren som finns, men den är enkel att använda, enkel att rengöra och den levererar genomgående utmärkt ris. Dessutom till ett mycket rimligt pris. Att den kan hantera 2 till 10 koppar ris, samt grönsaker i ångkokningsinsatsen, gör Tefal Classic 2 RK101 till ett perfekt val när du vill förbereda en balanserad måltid.

Generellt sett så är användningen av RK101 ganska intuitiv. Du behöver bara hälla ris och vatten i behållaren, lägga på locket och slå på apparaten. Ett mått är inkluderat såväl som en praktisk måttskala ingraverad i behållaren för att hjälpa dig få rätt förhållande mellan vatten och ris. När riset väl är klart så slår indikationslampan för kokning av och istället lyser indikatorlampan för varmhållningsfunktionen. I tester så kokade RK101 fyra koppar vitt ris på lite mer än 20 minuter, vilket gör det till en av de snabbaste modellerna på marknaden. Varmhållningsfunktionen gör det den ska. I tester så var riset fortfarande varmt och redo att serveras efter sex timmar.

Dock har många användare noterat att riset i botten får en guldaktig färg och lite krispig konsistens om det lämnas i behållaren i mer än 30 minuter. Detta är vanligt för de flesta riskokare på budget- och mellannivå. Riset i bottnen går fortfarande bra att äta och en del uppskattar till och med den något knapriga konsistensen; detta är dock inte en generell preferens. Den goda nyheten är att behållarens non-stick-funktion fungerar utmärkt och ingenting blir bränt. Det är lätt att skopa ur även de sista riskornen med den medföljande skeden.

I tester så kunde Tefal Classic RK101 koka utmärkt vitt ris, förkokt ris och råris. Den passar också för andra typer av gryn, eftersom denna riskokare kommer med en ångkokningsinsats som gör att du kan tillreda olika tillbehör på samma gång. Insatsen är dock inte lika stor som huvudbehållaren och får inte överfyllas, utan ångan måste kunna cirkulera fritt. En användare rapporterade att insatsen klarar av runt 1 kg grönsaker.

Att koka med RK101 orsakar inget spill. Om du använder rätt proportioner av matvarorna så stänker den heller inte. Ovansidan och handtagen på sidorna blir inte obekvämt heta och det transparenta glaslocket är praktiskt för att kunna övervaka maten. Det finns en hållare i plast som kan stödja locket i en vertikal position och samla upp kondensen. Eftersom det finns en av/på-knapp så kan apparaten vara inkopplad även när den inte används. Tyvärr är sladden inte avtagbar, vilket gör RK101 mindre praktisk att lagra i köksskåp och lådor, och det är inte heller den snyggaste riskokaren på marknaden.

Tefal Classic 2 RK101

Måttkoppen av plast och skeden kan båda diskas i diskmaskin, men behållaren med non-stick-yta bör diskas försiktigt för hand och sedan lätt oljas in. Tack vare Tefals kvalitetsbeläggning går det snabbt då ingenting fastnar eller bränner fast i botten. Själva apparaten kan torkas av med en fuktig trasa.

När vi kommer till nackdelarna så är det vanligaste klagomålet inte relaterat till själva behållaren utan till dess manual. Det finns inga tydliga instruktioner utan istället måste användaren dechiffrera flera sidor med bilder. Den första tolkningen är att Tefal antagligen ville spara lite pengar på översättningen. Generellt sett är apparaten enkel att använda och erfarna risälskare borde inte ha några problem med manualen. Men någon som har köpt en riskokare för första gången kan kanske känna sig förbryllad. Dessutom har RK101 inget skydd för överhettning. Om behållaren sätts in på fel sätt är det fortfarande möjligt att slå på kokaren och detta kan leda till bestående skador. Återigen så innehåller manualen en varning för detta, men det kunde ha varit tydligare. Oavsett så fungerar Tefal riskokare perfekt när den används korrekt och många vana användare av RK101 bekräftar att de har kunnat njuta av perfekt tillrett ris i många år.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 700 W
  • Kapacitet: 2–10 koppar ris/3,2 l
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Nej
  • Ångkokningsinsats: Ja
  • Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej
  • Display: Nej
  • Diskmaskinssäker behållare: Nej
  • Vikt: 2,8 kg
  • Mått: 30 x 27 x 25 cm

Wilfa RC-5S

MEST PRISVÄRD
Fördelar
  • Passar för flera varianter av ris
  • Inkluderar ångkokningsinsats för att koka tillbehör
  • Kompakt
  • Lätt att rengöra
  • Mycket prisvärd
Nackdelar
  • Ångkokningsinsatsen kan inte användas medan man kokar ris
Översikt

RC-55 är en liten och prisvärd riskokare som kan koka upp till fem koppar ris på en gång. Även om den inte har flera olika lägen för tillagning, så är den enkel att använda, rengöra och förvara, vilket gör den till ett mycket prisvärt val.

Wilfa RC-5S

Att koka med Wilfan är anmärkningsvärt enkelt. Du behöver bara hälla i riset och vattnet i rätt mängder. En kopp är inkluderad, tillsammans med en plastslev och en behållare med ingraverad måttskala. Eftersom denna behållare rymmer max 1 liter kokt ris, så passar den för hushåll som omfattar som mest 4–5 personer. Två små lampor indikerar om riset fortfarande kokas eller om det är klart. I det senare fallet så aktiveras varmhållningsläget automatiskt. Det helt löstagbara glaslocket hjälper dig att kunna övervaka maten. RC-55 har en liten ångkokningsinsats för att tillreda grönsaker eller fisk, men den är inte speciellt rymlig och kan inte användas samtidigt som man kokar riset.

Wilfa har inget speciellt läge för att koka råris eller andra gryn, men den levererar jämnt kokt och läckert vitt ris. Tack vare non-stick-beläggningen av hög kvalitet så bränns inget ris fast i botten. Om uppvärmningsläget används länge så kan en del ris fastna men det fås enkelt bort genom att blötlägga behållaren ett par minuter. Eftersom denna modell inte är speciellt kraftfull så är koktiden också längre. Du kan förvänta dig att riset är klart på ungefär 40 minuter, vilket är aningen länge för en riskokare med så liten kapacitet.

Wilfa RC-5S

Wilfa tål inte maskindisk, men det är ändå enkelt att tvätta den för hand. Samma sak gäller förvaringen. RC-55s kompakta storlek är verkligen en fördel om du inte vill ha den permanent på köksbänken, dessutom är sladden löstagbar. Å andra sidan ser den tillräckligt respektabel ut för att förtjäna sin plats på bänken, tack vare sin metalliska och kompakta form.

På grund av sin mindre kapacitet, längre koktid och brist på extra funktioner som en display eller timer, så är Wilfa RC-55 inte förstahandsvalet för alla risälskare. Men denna billiga riskokare har alla nödvändigheter och kombinerar bekvämlighet och bra prestanda med en kompakt storlek. Därför kan vi verkligen rekommendera Wilfa RC-55 för små till medelstora hushåll.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 400 W
  • Kapacitet: 2–5 koppar ris/1 l
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Nej
  • Ångkokningsinsats: Ja
  • Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej
  • Display: Nej
  • Diskmaskinssäker behållare: Nej
  • Vikt: 2,3 kg
  • Mått: 24 x 24 x 20,2 cm

OBH Nordica 6322 Inox

BÄSTA VALET FÖR RÅRIS
Fördelar
  • Passar flera olika rissorter
  • Kompakt
  • Lätt att rengöra
  • Prisvärd
Nackdelar
  • En del användare klagar på att riset tenderar att fastna i botten
Översikt

Råris utgör en extra utmaning för elektriska riskokare. I den bästa av världar ska de kokta riskornen vara fylliga med tuggmotstånd och skalen ska vara knäckta men inte exploderade. Till och med en del av de dyraste riskokarna får kämpa med detta, men OBH Nordica 6322 Inox klarar alla typer av ris förbluffande bra. Trots sitt modesta pris och bara ett läge för kokning, så levererade den utmärkt resultat i tester.

OBH Nordica 6322 Inox

Denna modell har en enkel och avskalad design. Även om den är ganska kompakt, kan den koka upp till 10 koppar ris. Vi blev också överraskade av att minimimängden endast är en kopp, något som visar hur väl konstruerad denna apparat är. De flesta modeller av denna storlek skulle bränna en sådan liten mängd ris. Dock ska riset inte lämnas för länge i varmhållningsläget, speciellt om man bara kokat en eller två koppar. Enligt en del användare kan riskornen fastna i botten. Om det händer kan man blötlägga behållaren i några minuter för att lättare kunna rengöra den.

Eftersom det bara finns en av/på-knapp och två indikatorlampor, är det enkelt att använda Inox. Denna modell har också en ångkokningsinsats men precis som hos Wilfa RC-55 kan den inte användas på samma gång som man kokar riset. I tester tillagade denna modell utmärkt vitt ris på ungefär 30 minuter. Även om andra varianter av ris förstås tog längre, så blev smaken och texturen inte sämre. Manualen innehöll också användbara instruktioner för hur man kokar olika sorters ris.

OBH Nordica 6322 Inox

Inox olika delar tål inte maskindisk. Den inre behållaren kan ändå enkelt tvättas för hand tack vare non-stick-ytan. Denna modell är också praktisk att förvara tack vare den löstagbara sladden. Det transparenta glaslocket går inte att låsa, men i tester förekom inget stänk under kokningen.

Allt som allt är OBH Nordica 6322 Inox en enkel men rymlig och pålitlig apparat. Dessutom fungerar denna riskokare också bra för råris. Om det inte gör något att du får ångkoka dina grönsaker separat, så är Inox en utmärkt köksassistent. Kom bara ihåg att inte lämna den för länge i varmhållningsläget.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 400 W
  • Kapacitet: 1–10 koppar ris/1,8 l
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Nej
  • Ångkokningsinsats: Ja
  • Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej
  • Display: Nej
  • Diskmaskinssäker behållare: Nej
  • Vikt: 2,3 kg
  • Mått: 24 x 24 x 21,5 cm

Cuckoo CRP-P1009S

Cuckoo CRP P1009S
BÄSTA MÅNGSIDIGA PREMIUMVAL
Fördelar
  • Smart teknik gör att du sparar energi och får perfekt kokt ris varje gång.
  • Har 26 PSI tryck som ger ett utmärkt resultat
  • Effektiv induktionsuppvärmning sparar energi
  • Mångsidig och kan tillreda flera olika sorters mat
  • Lätt att rengöra
Nackdelar
  • Dyr
  • Det tar tid att lära sig alla funktioner
Översikt

För en riskokare som klarar allt rekommenderar vi premium CUCKOO CRP-P1009S. S står för “smart” eftersom denna riskokare har inbyggd intelligens som inte bara ger dig perfekt ris varje gång, utan också sparar energi med sin effektiva design.

Riskokaren använder induktionsvärme för att tillreda ditt ris under högt tryck så att det värms snabbt och använder mindre energi än vanliga riskokare. Denna tryckkokningsteknik innebär att alla typer av ris, inklusive brunt ris, kommer att bli perfekt tillagat varje gång. Du behöver aldrig gissa, och vi tycker att det gör kokaren värd sitt pris.

Cuckoo CRP-P1009S

Förutom att laga fantastiskt ris är detta en multifunktionell apparat som även kan göra gröt, barnmat med mera. Det inre locket är avtagbart vilket gör det lätt att rengöra, och den har till och med en röstguide som fungerar som din personliga köksassistent.

Kontrollerna är förstklassiga med LED-display och röstnavigering. Den är enkel att använda, men det finns också en inlärningskurva för att lära känna alla funktioner som denna fantastiska riskokare kan erbjuda.

Insidan är belagd med en X-Wall nonstick-beläggning för att säkerställa att värmen fördelas korrekt. Den är tålig och lättskött. Du ska förstås undvika att använda metallredskap när du lagar mat för att inte repa ytan.

Riskokaren levereras komplett med en manual, risspatel, måttbägare, ångplatta och ett rengöringsverktyg. Vi är imponerade över hur bra paketet fungerar och gör hela processen med riskokning bekymmersfri.

Även om detta är en dyrare modell än de andra på vår lista, tycker vi att den är värt priset i längden för den potentiella energiinbesparingen, samt det faktum att den lagar mat snabbare och enklare än någon annan riskokare. Om du vill ha en förstklassig upplevelse av att koka ris rekommenderar vi CUCKOO CRP-P1009S.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 1150 W
  • Kapacitet: 10 koppar/5 liter
  • Non-stick beläggning: X-Wall Diamond-beläggning
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Ja
  • Ångkokningsinsats: Ja
  • Ljus / ljudindikatorer: Ja / ja
  • Display: Ja
  • Diskmaskinsäker behållare: Ja
  • Vikt: 8,9 kg
  • Mått: 39,8 x 29,2 x 29,7

Tristar RK-6117

BÄST FÖR MINDRE HUSHÅLL
Fördelar
  • Lämpar sig för flera olika sorters ris
  • Mycket kompakt
  • Lätt att rengöra
  • Mycket prisvärd
Nackdelar
  • En del användare klagar på att apparaten gick sönder ganska fort
Översikt

Om du verkligen älskar ris men har platsbrist, är Tristar RK-6117 en så liten riskokare att den kan klämmas in var som helst. Den kan koka 1–3 koppar ris och är inte bara perfekt för pyttesmå kök, utan kan också enkelt tas med på resor.

Eftersom det endast finns ett läge för kokning är det enkelt att använda RK-6117. Häll i ris och vatten enligt måttskalan, sätt på locket, slå på apparaten, klart. På samma sätt som hos Wilfa RC-55 så finns det två indikatorlampor som informerar användaren om riset fortfarande kokas eller om det är klart och hålls varmt. Det finns ingen display eller timer, men en separat på/av-knapp låter dig ingripa i koktiden. Även om Tristars hemsida anger att denna modell kan hålla riset varmt i timmar, så rekommenderar manualen att man äter riset inom en timme efter tillagning. Detta verkar stämma eftersom man i ett test noterade att temperaturen sjönk under 70°C efter två timmar och riset i botten blev brunaktigt. Behållaren med non-stick-beläggning var ändå enkel att diska och riset brändes inte.

En lustig egenskap hos RK-6117 är att skålen stannar i en aningen upplyft position när den är tom och sjunker märkbart ner när den fylls. Även om detta kan verka förvirrande för en del användare så är det inte ett tillverkningsfel. I tester så klarade RK-6117 fint av olika sorters ris. De kokta riskornen hade en jämn och fin textur utan att bli för kladdiga eller mjuka. Dessutom var koktiden kort, 20 till 30 minuter, beroende på mängden och rissorten. Även om det är en generell rekommendation att skölja riset innan tillagning är det särskilt bra att göra det innan man kokar ris i RK-6117. Eftersom den inre behållaren är så liten tenderar vattnet att stänka en del och man minimerar detta problem genom att skölja riskornen innan.

RK-6117 har en behållare som tål maskindisk. Men en del användare rapporterar att beläggningen börjar flaga med tiden så därför anser vi att varsam handdiskning är bättre. Eftersom denna modell är mycket lätt och locket inte kan låsas över behållaren under kokning, så finns det fog för en del farhågor gällande säkerheten. Dock har RK-6117 non-slip-fötter med gummibeläggning som ser till att hålla den på köksbänken. Och till skillnad från en del andra billiga riskokare så har denna modell välisolerade handtag som är säkra att röra vid under kokningen.

Även om RK-6117 visade sig vara mycket prisvärd i tester på kort sikt, så var recensionerna från långtidsanvändare mer blandade. En del klagade över att apparaten inte höll så länge som de hade hoppats utan fort blev utnött; men det fanns också användare som har använt RK-6117 i åratal utan några problem. Den goda nyheten är att RK-6117 har två års garanti. Om man beaktar hur billig denna riskokare är, så kan det ändå vara ett bra inköp om du inte behöver en ångkokningsinsats och vill spara plats i köket.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Watt: 300 W
  • Kapacitet: 1–3 koppar ris/0,6 l
  • Non-stick-beläggning: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Snabbfunktion: Nej
  • Ångkokningsinsats: Nej
  • Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej
  • Display: Nej
  • Diskmaskinssäker behållare: Ja
  • Vikt: 0,8 kg
  • Mått: 28 x 24 x 19 cm

Köpguide för riskokare

Behöver jag verkligen en riskokare?

Om du tillagar ris eller andra gryn åtminstone ett par gånger i veckan, är chansen stor att du snabbt kommer att älska en riskokare. Det är förstås inte det enda sättet att få din dagliga dos av stärkelse och utrymmet i köket är inte oändligt. Här kommer en snabb överblick av alla möjliga alternativ så att du kan välja den bästa lösningen för dina behov.

Att koka på spisen

En kastrull eller gryta med en tjock botten och ett välsittande lock kommer att fungera utmärkt för att koka ris. Denna metod är snabb (vitt ris blir klart på cirka 18 minuter) och du kan ha kontroll över varje steg i processen. Du kan justera värmen, koktiden och till exempel tillsätta lite mer vatten om riskornen verkar torra. Faktiskt så föredrar många professionella kockar denna metod, eftersom ett kokkärl av hög kvalitet kan uträtta underverk i de rätta händerna.

Nackdelen med kokning på spisen är att du verkligen behöver övervaka processen noggrant för att få det bästa resultatet. Det lämnar stort utrymme för fel som vattnigt och överkokt, eller till och med bränt ris. Även om en medelmåttig riskokare inte slår en professionell sushikock, så slår den enkelt en medelmåttig, konstant upptagen hemmakock när det handlar om risets smak, textur och konsistens. Den ger dig också frihet att koncentrera dig på tillredningen av tillbehören eller helt enkelt att njuta av en kväll där du inte behöver stå i köket.

Tryckkokare

Tryckkokare utmärker sig när det gäller att snabbt tillreda mat och kan användas för att koka det mesta från grytor och soppor till kyckling, fisk och grönsaker. Elektriska tryckkokare är ännu mer mångsidiga; många har också program för slow cooking. Naturligtvis kan dessa apparater också koka ris. Men i tester kunde inte ens de bästa tryckkokarna matcha texturen och smakerna som du får när du använder en bra riskokare. Detta gäller särskilt det mer utmanande råriset. Men visst, om du endast kokar ris då och då och vanligtvis håller dig till vitt ris, så kan en tryckkokare vara ett utmärkt val.

Slow cooker

En slow cooker passar perfekt för soppor, grytor eller bräserat kött, och kan arbeta medan du är på jobbet och hälsa dig välkommen hem med varm, smakrik mat. Dock behöver du frigöra tid på morgonen för att fylla den, eftersom kokprocessen tar flera timmar. När det kommer till ris så behöver det helt enkelt inte så lång tid för att uppnå perfekt konsistens. Överkokt ris förlorar sin läckra textur med tuggmotstånd och blir sladdrigt och blött. Även om slow cooking passar perfekt för många olika fylliga rätter som får det att vattnas i munnen, så finns det andra kokmetoder som ger ett bättre resultat när det gäller ris.

Riskokare

Även om den primära uppgiften är att tillaga otroligt läckert ris av alla sorter, så inkluderar många av dagens modeller av riskokare också ångkokningsinsatser som låter dig tillaga grönsaker, fisk och andra tillbehör på samma gång. Dessutom finns det modeller med specifika program för råris, havregryn, hirs, quinoa och andra häftiga gryn. I en del multifunktionella riskokare kan du också tillreda soppor och grytor. Om du väljer utifrån dina preferenser i köket, kan en riskokare snabbt bli en av de mest använda och älskade hushållsapparaterna i ett gryn-älskande kök.

Ytterligare bra produkter du kan ha nytta av: 

  1. Lär dig mer om vilken fritös som är bäst i test (djupgående analys)
  2. Bakmaskin för nybakat bröd!
  3. Självklart blir det inte ett riktigt kök utan kastruller och stekpannor
  4. Glöm inte mikrovågsugnen… för lata dagar eller för att poppa popcorn
  5. Bästa gasolgrillarna för njutbar matlagning utomhus

Hur fungerar den?

Priset på en riskokare kan variera stort, men det är inte alltid den dyraste modellen som ger det bästa riset. Låt oss ta en titt på hur dessa apparater fungerar eftersom detta kan hjälpa oss förstå vilka komponenter som är avgörande och vilka du kan hoppa över.

Utformning

Eftersom riskokarens yttre inte direkt påverkar kokprocessen kan detta kännas irrelevant. Men det är inte sant. Först och främst måste en riskokares utsida vara väl isolerad för att man ska undvika brännskador. För det andra bör den vara kompakt och lätt att placera på köksbänken. För det tredje ska den vara enkel att rengöra genom att torka den med en fuktig trasa och den bör inte ha några svåråtkomliga ställen.

En del riskokare har en exteriör av plast medan andra skryter med en metallfinish. Om du planerar att använda din riskokare regelbundet så är det värt att investera i en mera solid modell med en tilltalande design. Den kommer att tillföra lite flärd till din köksbänk. Om du å andra sidan planerar att förvara den i ett köksskåp, är det bäst med en lättare apparat som har en avtagbar sladd.

Behållare för kokning

Riskokarens inre behållare är löstagbar, därför spelar stora och ergonomiska handtag en viss roll. Dessa gör det enklare att lyfta upp behållaren, speciellt när den är full. Oftast är riskokarens inre behållare gjord av rostfritt stål med en non-stick-yta som gör att du inte behöver skrapa loss riskorn från botten.

Nuförtiden är non-stick-ytor helt säkra och utgör ingen hälsorisk när de används enligt specifikationerna och de termiska sensorerna eliminerar risken för överhettning. För att skydda ytan medföljer det en plastslev med de flesta modeller för att skopa upp riset. Alternativt kan du också använda en träslev för detta ändamål.

Om du inte vill ha en apparat med non-stick-beläggning så finns det också andra alternativ. En del riskokare har en behållare av rostfritt stål utan beläggning. Sådana behållare är mycket hållbara och kan diskas i diskmaskin. Men risken ökar markant för att riset ska fastna i botten, så gör dig redo för att behöva skrubba den.

Keramisk beläggning är ett miljövänligt alternativ till non-stick-ytor. En keramisk yta av hög kvalitet kommer att klara sig lika bra som Teflon. Men billiga keramiska behållare kan spricka eller flisa sig med tiden, så var beredd på ett högre pris om du önskar detta material och vill att skålen ska hålla länge. Det rekommenderas inte att man sätter kärl med keramisk beläggning i diskmaskinen.

Upphettning

Vanligtvis finns värmeelementet i botten av riskokaren. Om det inte har en bra design kan denna placering medföra dålig värmeöverföring som kan ge ojämnt kokt ris. Men detta är inte alltid fallet. Om värmeelementet är välkonstruerat, kan vissa av de billigaste och enklaste riskokarna klara sig nästan lika bra som mer avancerade modeller.

En del av de dyrare riskokarna använder sig av induktion för uppvärmning. Här så reagerar en kopparspiral i värmeelementet med metallen i behållaren. Som ett resultat av detta skapas ett magnetfält som effektivt överför värme till hela kokkärlet. Varje korn absorberar samma mängd värme och vatten, vilket resulterar i exceptionellt jämnt, välkokt ris. Temperaturen kan justeras direkt och exakt, därför använder proffsen ofta riskokare med induktion.

Slutligen kombinerar en del modeller induktion med tryckkokning. Detta är det ultimata för att tillreda ris eftersom det kräver mindre tid och riset får en oöverträffad smak och textur. Sådana riskokare är dock oftast alldeles för dyra för majoriteten av hemmakockar.

Sensorer

Alla riskokare har minst en temperatursensor. När behållaren väl är fylld och slås på, kommer temperaturen att öka tills vattnet börjar koka och förångas. Så långt kommen så hålls temperaturen densamma och själva kokprocessen börjar. När allt vatten har absorberats eller förångats, så kommer temperaturen att börja öka igen. Detta noterar sensorn och stänger då av riskokaren eller slår över till värmehållningsläget.

Finare riskokare har flera sensorer och chip som gör att kokparametrarna automatiskt justeras beroende på förutsättningarna, till exempel sorten och mängden korn samt vattnets absorptionshastighet. Denna funktion kallas suddig logik (fuzzy logic), och gör att koktid, temperatur, upphettningsintensitet och så vidare kan justeras. Modeller med suddig logik klarar inte bara av att utmärkt tillreda ris, utan även andra sorters gryn. De bästa modellerna kommer till och med att försöka kompensera för användarens misstag som till exempel inexakta proportioner mellan ris och vatten.

Lock

En del riskokares lock är låsbara medan andra ser ut som ett vanligt kastrullock. Det som spelar någon roll är att locket sluter tätt. Detta innebär att mindre ånga slipper ut och det blir mindre stänk på köksbänken.

Du måste också välja mellan löstagbara och icke-löstagbara lock. Generellt sett så föredrar vi de första eftersom de är enklare att rengöra. Men ett icke-löstagbart lock kan ha en separat löstagbar innerdel som förenklar uppgiften. En ventil för ånga är en annan komponent som kan kräva grundlig rengöring; hos en del modeller kan även denna tas loss och rengöras.

Riskokarens huvudbeståndsdelar

Nu då vi har täckt in riskokarens nödvändiga delar och dess funktioner, så ska vi se på några mer specifika egenskaper. Genom att förstå dessa kommer du lättare att kunna välja en riskokare som fullständigt passar dina behov och preferenser.

Förmåga och kapacitet

Att tillreda ris i en riskokare tar alltid längre än de 18 minuter det tar att koka ris på spisen. Generellt sett är 30 till 40 minuter en rimlig förväntning, men det finns också snabbare modeller. Några få minuters extra väntetid är väl värt det för att få njuta av perfekt, jämnt kokt ris. Å andra sidan så får kanske modeller som kräver mer än en timmes tid döpas om till slow cooker istället för riskokare.

När det kommer till kapaciteten kan det bli lite svårare eftersom en del modeller också har plats för en ångkokningsinsats ovanför riset. Generellt sett så är en behållare på 0,5 till 1 liter lagom för en till två personer, medan 1–3 liter är optimalt för en familj med 3–4 personer. 3–5 liters behållare kan enkelt mätta upp till sex personer och det finns också riskokare med ännu större kapacitet för hushåll som har fler än sex risälskare.

Ett annat, och förmodligen mer praktiskt sätt att utvärdera om en riskokare är tillräckligt rymlig för dina behov, är att kolla hur många koppar ris den kan innehålla. Mängden som indikeras i specifikationerna avser vanligen okokt ris (eftersom en del sorter till och med kan fördubblas i volym när de kokas). En kopp motsvarar ungefär en portion ris och på så vis är det enkelt att räkna ut vilken mängd som krävs. Dock finns det ett speciellt mått som kallas japansk riskopp och som används i riskokarvärlden. Som tur är kommer de flesta modeller att inkludera detta speciella mått, men om det skulle slarvas bort kan det vara bra att veta att en riskopp motsvarar ungefär 160 ml (vilket är ¾ av en standard US cup).

När det kommer till minimimängden för kokning, så kan de flesta riskokare enbart tillreda två koppar ris utan problem. Om du endast häller i en kopp, kan det hända att en del kokare inte klarar av detta utan att riset blir bränt. Kontrollera alltid vad som står i manualen för att veta vad som gäller för just din riskokare.

Värmehållningsfunktion

Även om namnet talar för sig självt, så är detta en av de mest uppskattade funktionerna hos riskokare. Den gör att du kan tillreda andra rätter eller vänta till att alla har kommit hem och sedan servera perfekt ris vid en idealisk temperatur. Men den maximala tiden som din måltid kan hållas varm varierar från modell till modell och för vissa är tiden begränsad till en eller två timmar innan riset blir för kallt eller börjar fastna i botten.

Dessutom har en del modeller en senarelagd start-funktion. Detta betyder att du kan schemalägga när ditt ris ska vara klart, till exempel när du kommer hem från jobbet.

Indikatorer för kokning

Eftersom din riskokare glatt kommer att göra allt jobb själv, är det till hjälp att ha indikatorlampor eller en display som informerar dig om den fortfarande kokar eller om den har slagit över till varmhållningsläge. Ett hörbart alarm när koktiden är slut är också praktiskt, så du kan höra att riset är klart även om du befinner dig i ett annat rum. Slutligen har multifunktionella modeller ofta en display som gör att du kan programmera apparaten och visa hur mycket av koktiden som återstår.

Snabbläge

Ett snabbläge är praktiskt när du är hungrig och det är bråttom, eftersom det förkortar koktiden. Dock så lider kvaliteten på det tillagade riset oftast lite och det är därför bäst att hålla sig till standardläget så mycket som möjligt.

Ångkokningsinsats

En del riskokare har en ångkokningsinsats eller korg som kan placeras ovanpå och användas för att koka grönsaker eller andra rätter, ofta samtidigt med riset. Detta gör verkligen att möjligheterna att använda riskokaren ökar och den blir mer mångsidig. Om du vill placera fisk eller kött i ångkokningsinsatsen och tillreda det samtidigt som grynen, bör du vara beredd på att köttsaften kan sippra ner i behållaren under och påverka smaken. Även om detta inte nödvändigtvis är dåligt, är det kanske inte optimalt för alla recept.

Sammanfattning

Vi kan inte förneka att det nu för tiden lönar sig att vara en risälskare, eftersom det finns så många utmärkta och prisvärda riskokare tillgängliga. Alla de recenserade modellerna kommer enkelt att tillreda smakrika tillbehör till dina måltider och bespara dig mycket tid och ansträngning i köket.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button