Vad Àr en dokumentförstörare?

En dokumentförsörare Ă€r ett klassiskt föremĂ„l att ha pĂ„ kontoret. Dessa maskiner hjĂ€lper dig att förstöra dokument, eller snarare strimla dem, nĂ€r du inte lĂ€ngre behöver dem. Detta försĂ€krarar att de dokumenten inte hamnar i hĂ€nderna pĂ„ andra mĂ€nniskor som kanske kan anvĂ€nda informationen för att göra skada. I dagens vĂ€rld dĂ„ ID – kapning har blivit allt för vanligt sĂ„ börjar till och med privatpersoner att vilja införskaffa en dokumentförstörare för att skydda sin nformation.

DÄ det inte Àr direkt varje dag man ska köpa en dokumentförstörae sÄ kan man behöva lite tips för vad man ska titta pÄ nÀr man gör sitt val. Det finns mycket att vÀlja pÄ och det kan dÀrför vara svÄrt att veta vilken som Àr den bÀsta dokumentförstöraren till rimligast pris. Helt klart sÄ kommer du att kunna hitta en dokumentförstörare som passar bÄde dina behov sÄvÀl som din plÄnbok. LÀs detta dokumentförstöraretest för att fÄ nÄgra tips att ta med dig i ditt sökande.

Hur anvÀnder man en dokumentförstörare?

dokumentförstörare testAtt anvÀnda en dokumentförstörare Àr riktigt enkelt. Det handlar egentligen bara om ett aktivt val. Det Àr nÀmligen mer eller mindre som att ha en soptunna inpluggad i vÀggen. IstÀllet för att gÄ till den vanliga pappersinsamligen med dokumentet som du vill kasta sÄ gÄr du till en pappersförstörare eller sÄ den sÄ kallade dokumetförstöraren. Papperet du vill förstöra matar du sedan ner i pappersförstöraren som har ett lock med en ingÄng som liknar en brevlÄda. NÀr du stoppat dokumentet i hÄlet sÄ kommer pappersförstöraren glatt att tugga i sig den och sÄledes göra strimlor av det. NÀr dokumentförstöraren Àr full sÄ Àr det bara att lossa locket och tömma den i pappersinsamlingen.

Fördelar med att anvÀnda en dokumentförstörare

Alla företag och Ă€ven ofta privatpersoner har dokument som innehĂ„ller privat information som man inte önskar i hĂ€nderna pĂ„ vem som helst. Även om vissa papper sparas, sĂ„ bör de förstöras nĂ€r de inte lĂ€ngre behövs. Det bĂ€sta sĂ€ttet att fĂ„ detta gjort Ă€r med hjĂ€lp av en dokumenförstörare dĂ„ dessa maskiner strimlar pappren Ă„t dig vilket gör det mer eller mindre omöjligt att tejpa ihop och komma Ă„t informationen.

I vilka situationer Àr en dokumentförstörare mest anvÀndbar?

Det Ă€r bra att ha en dokumentförstörare nĂ€r du vill förstöra kĂ€nsliga dokument. Dessa situationer Ă€r mĂ„nga gĂ„nger vanligt förekommande pĂ„ kontor men kan Ă€ven uppstĂ„ hos privatpersoner. ID – stölder har ökat kraftigt den senaste tiden, visserligen troligtvis frĂ€mst pĂ„ grund av internetköp men det Ă€r Ă€ven vanligt att ID – kapare snor viktiga dokument ur brevlĂ„dan och skrĂ€pet och nĂ€sslar sig in den vĂ€gen. DĂ€rför kan det vara bra att Ă€ven som privatperson idag byta ut den vanliga sopkorgen pĂ„ kontoret mot en bra dokumentförstörare. PĂ„ detta sĂ€tt minskar du risken nĂ„got att dina viktiga dokument blir stulna och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt hamnar i fel hĂ€nder.

Vad kostar en dokumentförstörare?

Det finns mÄnga olika modeller av dokumentförstörare och dÀremed ocksÄ ett brett spektrum av priser. Söker du en billig dokumentförstörare för privatbruk sÄ kan du hitta modeller för bara nÄgra hundralappar medans om du söker en dokumentförstörare till kontoret dÀr flera arbetare kommer att anvÀnda den sÄ kan du behöva en dyrare modell. Det finns dokumentförstörare för tiotusentals kronor om man verkligen vill ta det upp till professionell nivÄ. De flesta ligger dÀremot mellan en eller tvÄ tusenlappar. Priset kan ocksÄ stiga beroende pÄ dokumentförstörarens sÀkerhetsklass, vilket Àr nÄgot vi ska titta nÀrmare pÄ under nÀstas underrubrik.

Hur vÀljer man rÀtt dokumentförstörare?

En dokumentförstörare Àr alltsÄ som sagt en maskin som frÀmst anvÀnds pÄ kontoren för att skÀra sönder viktiga dokument och pÄ sÄ sÀtt göra dem olÀsbara. Med tanke pÄ att detta Àr mÄlet sÄ ökar sÀkerheten beroende pÄ hur smÄ och fina strimlorna blir. Detta Àr viktigt att tÀnka pÄ nÀr man bestÀmmer vilken typ av dokumentförstörare som Àr den rÀtta för ens egna ÀndamÄl. Du bör alltsÄ vÀlja en dokumentförstörare med den klassifisering som passar dina ÀndamÄl bÀst. Klass 1 Àr den lÀgsta sÀkerhetsklassen medan 7 Àr den högsta.

I de lĂ€gre sĂ€kehetsklasserna sĂ„ strimlas arken till remsor. I de högre klasserna sĂ„ blir det mer avancerat Ă€n sĂ„. DĂ„ korsstrimlas dem nĂ€mligen vilket innebĂ€r att de strimlas frĂ„n tvĂ„ hĂ„ll. Köper du en dokumentförstörare i de högre klasserna sĂ„ blir papperna alltsĂ„ betydligt mer finmalda Ă€n i de lĂ€gre klasserna. I den lĂ€gsta klassen blir A4:at till cirka 30 strimlor, och varje strimla Ă€r cirka 7 mm bred. Detta betyder att om nĂ„gon verkligen gĂ„r in för det sĂ„ gĂ„r det att sĂ€tta ihop arket igen. DĂ€remot sĂ„ blir det cirka 13,300 bitar av A4 – arket om du har en dokumentförstörare i den högsta klassen som korsstrimlar arken. Detta gör det omöjligt att Ă„terskapa arket. De flesta företag nöjer sig med en dokumentförstörare med sĂ€kerhetsklass 4. De högre klasserna som exempelvis 5 och 6 anvĂ€nds i regel för sĂ„dan information som finns pĂ„ myndighetsavdelningar och advokatkontor.

 • Klass 1 : För allmĂ€nna dokument som Ă€r bra att göra svĂ„rlĂ€sta. Strimlor med 7mm bredd. Ett A4 blir till cirka 30 bitar nĂ€r det strimlas.
 • Klass 2: För interna dokumen som bör bli olĂ€sliga. Strimlor med 3,9 mm bredd. Ett A4 blir till cirka 54 bitar nĂ€r det strimlas.
 • Klass 3: För företag med kĂ€nsliga dokument gĂ€llande förretaget. Korsstrimlas till 4,0 x 48 mm bitar. Ett A4 blir till cirka 325 bitar.
 • Klass 4: För hemliga dokument som rör företagts organisation, exempelvis personuppgifter. Korsstrimas till 3,9 x 40 mm bitar. Ett A4 blir till cirka 400 bitar.
 • Klass 5: För företag som har hemliga dokument som kan skada verksamheter om de kommer i fel hĂ€nder. Exempelvis, papper för rĂ€ttsinstanser eller forskarrapporter. Korsstrimlas till 2 x 15 mm bitar. Ett A4 blir till cirka 2080 bitar.
 • Klass 6: För vĂ€ldigt hemliga dokument. Passar för polisĂ€renden och miltĂ€ra handligar. Korsstrimlas till 0,8 x 12 mm bitar. Ett A4 blir till cirka 6,2000 bitar.
 • Klass 7: Extremt hög sĂ€kerhet. För dokument gĂ€llande riktets sĂ€kerhet. Korsstrimal till 1 x 4,7 mm bitar. Ett A4 blir till cirka 13,300 bitar.

Vanliga designer för en dokumentförsörare?

Det finns som sagt mĂ„nga olika modeller för dokumentförstöring som du kan vĂ€lja mellan. Vanligtvis Ă€r dokumentförstörare gjorda i neutrala fĂ€rger som svart, vit och grĂ„tt. Det brukar alltsĂ„ inte vara jĂ€ttesvĂ„rt att hitta en modell som passar med inredningen. Det som man dĂ€remot bör ta i beaktning nĂ€r det kommer till design Ă€r storleken pĂ„ din blivande dokumentförstörare. TĂ€nk efter hur stor förbrukningen av papper Ă€r pĂ„ arbetsplatsen och hur stor del av papperet som förstörs. Är det för hemmabruk sĂ„ kan du sĂ€kert nöja dig med en liten dokumentförstörare, men om det Ă€r för ett företag sĂ„ vill man vara sĂ€ker pĂ„ att den Ă€r stor nog sĂ„ att den inte mĂ„ste tömmas flera gĂ„nger per dag, vilket kan vara störande. TĂ€nk pĂ„ att ju fler som behöver anvĂ€nda dokumentförstöraren desto större behöver den vara.

NĂ€sta grej man vill tĂ€nka pĂ„ Ă€r om modellen Ă€r gjord pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att att den klarar av att strimla flera ark samtidigt eller om den bara klarar av ett papper om gĂ„ngen. Köper du pappersförstöraren till en arbetsplats sĂ„ kan du vilja att den klarar av att strimla Ă„tminstone 6-10 ark Ă„t gĂ„ngen medans om du ska anvĂ€nda den hemma sĂ„ kan det vara mer okej att den klarar mindre mĂ€ngder. Vill ni tĂ€nka pĂ„ miljön sĂ„ kanske ni vĂ€ljer en dokumentförstörare som samlar upp sĂ„dant som strimlade cd – skivor och kreditkort i en sĂ€rskild behĂ„llare sĂ„ att detta kan Ă„tervinnas. Om det Ă€r viktigt att dokumentförstöraren Ă€r en tystare modell sĂ„ gĂ„r det ocksĂ„ att hitta.

Vilka modeller och designer av dokumentförstörare finns det? Vilken bör jag köpa?

pappersförstörareDÄ det finns ett stort utbud sÄ kommer vi hÀr rekommendera tre beprövade dokumentförstörare som Àr bÀst i test (dokumentförstörare bÀst test) och passar allt frÄn det lilla kontoret till ett större företag.

Exempelvis sĂ„ har vi modellen REXEL prostyyle 7 som passar det mindre kontoret eller bara för hemmabruk. Detta Ă€r en liten men funktionell dokumentförstörare som ocksĂ„ har en snygg design. Den Ă€r i sĂ€kerhetsklass 4 och krosstrimlar arken till en maxstorlek pĂ„ 4×40 mm. BehĂ„llaren rymmer upp till 12 liter vilket innebĂ€r att du inte behöver tömma den allt för ofta om den har fĂ„ anvĂ€ndare. Du kan mata den med upp till 7 ark samtidigt. Med andra ord sĂ„ Ă€r den liten men vĂ€ldigt effektiv.

Skulle du ha ett nĂ„got större kontor sĂ„ finns REXEL auto + 300 som Ă€r utrustad med ett eget fack för automatisk inmatning. Kapaciteten nĂ„r upp till 250 ark. Dem klarar av bĂ„de hĂ€ftade dokument och om gemet skulle Ă„ka med ner. Även denna hör till sĂ€kerhetsklass 4 och krosstrimlar dĂ€rmed dokumenten. BehĂ„llaren pĂ„ denna klarar upp till 40 liter vilket Ă€r betydligt bĂ€ttre dĂ„ den klarar ganska mĂ„nga anvĂ€ndare utan att du mĂ„ste tömma den sĂ€rskilt ofta. Den har ocksĂ„ ett sĂ€rskilt fack i papperskorgen för cd – skivor samt kreditkort. Praktiskt och miljösmart.

Skulle kontoret vara för mer Ă€n 10 personer sĂ„ kan man behöva en riktig tungviktare. DĂ„ finns FELLOWES 426Ci som Ă€r en tytare modell och anvĂ€nder sig av en avancerad teknik för att förhindra papperstopp. Den har ocksĂ„ en AutoOil – funktion vilket Ă€r mycket praktiskt dĂ„ du inte behöver smörja knivarna manuellt. NĂ€r dokumentförstöraren inte anvĂ€nds sĂ„ gĂ„r den i vilolĂ€ge vilket sparar energi. Trevligt bĂ„de för miljön och elrĂ€kningen. Denna hör till sĂ€kerhetsklass 3 vilket innebĂ€r att arken krosstrimlas till en storlek av 3,9 x 30 mm. Denna modellen klarar hela 28 ark pĂ„ en gĂ„ng och papperskorgen har en fantastisk kapacitet pĂ„ upp till 121 liter. Den klarar Ă€ven av att strimla CD – skivor och kreditkort. KĂ€nn dig trygg med 20 Ă„rs garanti pĂ„ skĂ€rverket och 2 Ă„rs garanti pĂ„ maskinen i sig.

Behöver jag verkligen en dokumentförstörare?

Mer eller mindre alla kan behöva en dokumentförstörare dĂ„ man vill skydda sin adress eller annan privat information som man fĂ„r pĂ„ posten. Det Ă€r viktigt att skydda sig sjĂ€lv mot möjlig ID – stöld. Men fĂ„ gör detta och det Ă€r upp till dig hur mycket du vill skydda dig sjĂ€lv och din familj. Jobbar du dĂ€remot hemifrĂ„n eller pĂ„ kontor sĂ„ Ă€r det viktigt att ha en dokumentförstörare som kan förstöra interna och kĂ€nsliga dokument som gĂ€ller företaget eller kunderna. Även om man inte vĂ€ljer en dokumentförstörare som Ă€r bĂ€st i test sĂ„ bör man Ă„tminstone införskaffa en dokumentförstörare som Ă€r billig men gör sitt jobb dĂ„ det nu gĂ€ller företaget och kundernas sĂ€kerhet.

Hur lÀnge hÄller en dokumentförstörare?

En dokumentförstörare kan hÄlla flera Är om man Àr noga med skötsel och underhÄll. Vi kommer dÀrför att bjuda pÄ lite skötselrÄd och tips sÄ att du kan lyckas förlÀnga livslÀngden pÄ din dokumentförstörare sÄ lÀnge som möjligt.

 • Se till att lĂ€ra kĂ€nna din dokumentförstörare sĂ„ bra som möjligt genom att lĂ€sa bruksanvisningen sĂ„ att du exempelvis inte matar den med för mycket papper pĂ„ samma gĂ„ng.
 • Strimla endast torrt papper.
 • Töm papperkorgen med jĂ€mna mellanrum. Har dokumentförstöraren en alldeles för full behĂ„llare sĂ„ kan det sĂ€nka hastigheten pĂ„ maskinen ordentligt och till och med orsaka stopp.
 • Kontrollera knivarna dĂ„ och dĂ„ och ta bort pappersfragment som kan ha fastnat.
 • HĂ„ll den ren genom at torka av dammet som landar pĂ„ utsdan av dokumentförstöraren.
 • Se till att smörja knivarna enligt tillverkarens rekommendationer. Skulle din modell vara utrustad med en AutoOil – funktion sĂ„ bör du istĂ€llet komma ihĂ„g att fylla pĂ„ oljan dĂ„ och dĂ„.
 • NĂ€r dokumentförstöraren inte anvĂ€nds, stĂ€ng dĂ„ av den.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 12 / Genomsnitt: 4.2