Luftförorening inomhus Àr en av de frÀmsta orsakerna till andningsproblem sÄsom astma och allergier. Den luft som vi andas varje dag Àr full avhussvamp, bakterier och damm, men lyckligtvis finns det apparater som kan rena luften och ta kÄl pÄ upp till 99 % av allergenerna och patogenerna. Det finns mÄnga typer av luftrenare vilka anvÀnder olika metoder för att rengöra luften, till exempel HEPA-filtrering, jonisk filtrering, kolfiltrering etc. Det finns Àven mÄnga andra egenskaper att kolla upp, sÄsom ljudnivÄ, energiförbrukning, antal hastigheter etc. Detta kan göra det svÄrt att vÀlja den bÀsta för ditt hem, dÀrför har vi granskat flera produkttester och valt ut de fem bÀsta apparaterna pÄ marknaden.

Pollen, damm och mögelsporer kan alla fungera som allergener och kan alltsĂ„ utlösa allergier hos mĂ€nniskor som Ă€r kĂ€nsliga för just detta. Organiska föreningar och rökpartiklar kan utgöra en risk för din hĂ€lsa och exponering av detta ökar sannolikheten för att uppleva symtom för olika sjukdomar. Luftrenare blir allt vanligare för att eliminera ett större antal virus – bakteriella och DNA-skadliga partiklar, genom att de anvĂ€nder en ultraviolett belysningsteknik.

Vad Àr luftrenare för nÄgot?

En luftrenare Àr en anordning som avlÀgsnar föroreningar frÄn luften i ett rum. Vanligtvis marknadsförs dessa enheter som gynnsamma för de som lider av astma eller som lider av allergier. De minskar eller eliminerar dessutom gammal tobaksrök, om detta nu skulle finnas i rummet. Astma och allergiförbundets luftrenare har sÀrskilda regler nÀr det gÀller just luftrenare och om man ska ha en installerad i sitt hem eller pÄ sin arbetsplats.

Det finns flera olika luftrenare att vÀlja mellan, antingen smÄ fristÄende enheter eller större enheter som man fÀster pÄ en luftbehandlingsenhet eller till en HVAC-enhet. Dessa enheter finns ofta inom kommersiell industri och medicinsk industri. Luftrenare kan dessutom anvÀndas i industrin för att avlÀgsna föroreningar, som till exempel Co2 frÄn luft före bearbetning. DÄ anvÀnder man vanligtvis tryckvÄgsabsorbering eller andra slags adsorptionstekniker. Det har gjorts mÄnga  test av luftrenare,  detta för att det ska skapas stabilare och bÀttre luftrenare ju mer tekniken gÄr framÄt.

NÀr man pratar om luftrening sÄ Àr det ett begrepp man anvÀnder nÀr man pratar om ventilation och Àven mobila enheter som placeras i ett rum. NÀr man pratar om de partiklar som renas via en luftrenare, sÄ anges dessa ofta i en del olika storlekar. De partiklar som Àr större Àn 40 ”m Àr synliga för ögat och det Àr storleken som avgör om partiklarna kommer svÀvande i luften eller om de sjunker. Vanligtvis kommer en större mÀngd av dessa partiklar in via utomhusluften och hur stor mÀngd som kommer in skiljer sig beroende pÄ vilket ventilationssystem man har, hur ofta byggnaden vÀdras och om det finns nÄgra otÀtheter i den spelar ocksÄ en stor roll. Partiklarna kommer dock inte bara frÄn utomhusluften utan skapas ocksÄ inne i huset. Detta Àr partiklar frÄn till exempel gaslÄgor, brinnande ljus, matlagning, tobaksrök, stÀdning, textilier och mycket mer. Den största delen av partiklarna som finns inomhus Àr hudpartiklar frÄn de som bor eller besöker byggnaden. Hur en mÀnniska blir pÄverkad av artiklarna beror helt pÄ antalet partiklar, hur stora partiklarna Àr och hur stor chans det Àr att hÀlsoskadliga Àmnen finns i eller pÄ partikelns yta. För att fÄ en sÄ bra luft som möjligt i sitt hem, sÄ behöver inomhusluften ha sÄ lÄg mÀngt av halter i partiklarna. Idag finns det mÄnga olika luftrenare test man kan kika pÄ för att se vad de olika luftrenarna kan ta för partiklar.

  • Grova artiklar, som Ă€r större Ă€n 1 ”m (till exempel polle, synlig smuts och hushĂ„llsdamm)
  • Submikrona partiklar, som Ă€r mellan 0,1-1 ”m (till exempel tobaksrök och bakterier)
  • Ultrafina partiklar, som Ă€r mellan 0,05-0,1 ”m (till exempel tobaksrök, större metallstoft, större virus och oljedimma)
  • Nanopartiklar, som Ă€r mellan 0,0001-0,05 ”m (till exempel metallstoft, mindre virus och större gasmolekyler)

Hur fungerar en luftrenare?

Eftersom det finns en del olika luftrenare sĂ„ fungerar alla pĂ„ lite olika sĂ€tt och har sina egna funktioner och egenskaper. Oftast Ă€r det sĂ„ att en luftrenare avlĂ€gsnar överflödet av koldioxid frĂ„n luften du andas in och dĂ€rför fĂ„r du alltsĂ„ en mycket renare luft att andas in. En vanlig metod som anvĂ€nds vid luftrening Ă€r via en luftrenare som har en belysning av UV-ljus – dĂ„ en fotoplasma bildas, sĂ„ att partiklarna och bakterierna bryts ned. LĂ€ngre ned kan du lĂ€sa om hur de olika luftrenarna som anvĂ€nds fungerar.

En mekanisk luftrening

En mekanisk luftrening driver luften genom massor av olika filten, genom luftrening flÀktar. Dessa filter kan vara gjorda av flera olika material, som till exempel papper eller glasfiber. Det varierar lite beroende pÄ hur mycket en mekanisk luftrenare orkar att rena och allt beror pÄ hur stark flÀkten Àr, hur stor flÀktyta som anvÀnds och vilka filter som finns i luftrenaren. Vanligtvis sÄ arbetar en vanlig mekaniskt luftrenare ungefÀr 300 m³ per timme. Man kan ocksÄ vÀlja olika grader pÄ rilterreningen och det Àr detta som bestÀmmer graden för den mekaniska lufteringen. Ett ULPA-filter renar 99,999 % av de partiklar som finns i luften frÄn en diameter 0,001 ”m till 0,12 ”m. Ett HEPA-filter renar till 99,97 % av de partiklar som finns, frÄn en diameter till 0,3 ”m. Det finns ocksÄ givetvis andra filter man kan ha pÄ en mekanisk luftrening, men dessa Àr de mest vanligaste.

En elektrostatisk luftrening

En elektrostatiskt luftrening Àr ofta kallad en joniserande luftrenare, och det innebÀr att man laddar luften med jonisering nÀr man filtrerar luften. Laddar man luften via el sÄ klumpar partiklarna ihop sig och blir dÄ större och vÀger mer. Detta gör sÄ att partiklarna faller ned till marken och sedan kan de torkas upp med en trasa eller dammsugas upp med en dammsugare. Vanligtvis sÄ har en elektrostatisk luftrening en uppsamlare som anvÀnder sig av joniseringsteknik. Denna uppsalare Àr positivt laddad med el och drar sÄledes Ät sig de negativa partiklarna som fastnar pÄ denna uppsamlaren. BÀst i test  Jonisator luftrenare finns överallt pÄ nÀtet om man hellre Àr sugen pÄ att skaffa en elektrostatisk luftrening.

Man kan ocksÄ komplettera en luftrening med vissa filter som har aktivt kol, oftast dÄ i form av nÄgra slags kolfilter mattor. Detta gör att luftrenaren dessutom kan ta bort lukter eller farliga gaser. Det finns givetvis andra slags modeller nÀr man pratar om luftrenare, men dessa tvÄ Àr de mest anvÀnda luftrenarna. Andra tekniker som anvÀnds för just luftrening kan vara att man anvÀnder vÀrme, ozon luftrenare eller Àven om man renar luften med vissa vÀxter. SÄ vilken Àr den bÀsta luftrenaren?

Olika design modeller av luftrenare

Man kan dela upp de luftrenare som finns i fyra olika klasser och dessa Àr elektrostatiska filter, plasmakluster, hybrider och mekaniska filter. Vi har tidigare skrivit lite om elektrostatiska filter och mekaniska filter, som Àr de vanligaste luftrenarna som finns pÄ marknaden idag. För att hitta den bÀsta luftrenaren för dig sÄ Àr det först bra om du tittar pÄ de olika kraven som du faktiskt har innan köpet genomförs. Det Àr alltsÄ bra att titta över hur dina behov ser ut och Àven hur mycket plats du har för luftrenaren. Har du inte sÄ mycket plats sÄ Àr det i sÄ fall bÀst att titta pÄ en liten luftrenare. Allt beror sÄledes mest pÄ dig, din situation och varför du skaffar en luftrenare frÄn första början.

Är det en luftrenare till ditt hem som du söker efter, sĂ„ Ă€r det just luftrenare för rum som du ska itta pĂ„. Detta Ă€r dessutom det enda alternativet du har om ditt hem inte redan har luft vĂ€rme eller kylning. Dessa luftrenare vĂ€ger inte sĂ„ mycket och har ofta ett handtag sĂ„ att man kan flytta pĂ„ den. Med dessa behöver du dock Ă€ven ersĂ€tta filtret en gĂ„ng per Ă„r, dock har vissa nyare modeller Ă„teranvĂ€ndbara och HEPA-filter i sina och du kan med stor sannolikhet hitta en rums luftrenare pĂ„ ditt lokala varuhus eller din maskin varuhandel.

Du kan ocksĂ„ vĂ€lja en luftfilter för hela huset. Detta Ă€r ett lite mer billigare alternativ om ditt hus har inbyggt vĂ€rme- och kylaggregat. Du byter helt enkelt bara ut din ugns filter med ditt eget filter – och det Ă€r antingen platta filter, elektroniska filter, ultravioletta filter eller utökade mediafilter. Man behöver byta ut dessa minst 1-3 mĂ„nader. Detta sĂ€gs vara det mest effektiva sĂ€ttet om man vill filtrera luften i hushĂ„llet, eftersom den filtrerar luften kontinuerligt i ditt hem, om du har flĂ€kten igĂ„ng hela tiden det vill sĂ€ga. har du ett vĂ€rme- och kylsystem sĂ„ innehĂ„ller dessa platta filter, som anvĂ€nds för att skydda ugnen frĂ„n stora dammsugare. Det Ă€r just detta filter som du ska byta ut.

Du kan ocksÄ prova ett utökat mediafilter. Detta Àr ett hel hus filter som istÀllet Àr staplat i form av ett dragspel och denna form gör det mer effektivt Àn glasfiberfilter. Detta mediafilter byggs in i ditt hem via kanalverk och det krÀver en professionell installation. Ett mediafilter gör det mer effektivt att fÄnga luftföroreningar och allergener. Sen har vi elektrostatiska filter, som vi ocksÄ tidigare nÀmn i artikeln. Dessa filter skapar en högspÀnnings laddning pÄ de partiklar som finns, för att locka till sig dem som ungefÀr en magnet fungerar. Elektrostatiska filter Àr inbyggda i kanalsystemet i ditt boende och dessa behöver aldrig bytas ut, dÄ det rÀcker med att tvÀtta plattorna i tvÄlvatten varje gÄng nÄgra mÄnader per Är. Det finns Àven en sÄ kallad ozongenerator, som Àr en typ av rumsrenare som avger smÄ smÄ mÀngder av ozon. Dock kan ozon vara ett farligt Àmne och dÀrför Àr det inte bra att man sÀnder ut dessa i sitt hem, eftersom ozon kan orsaka hÀlsorisker. Dessa slags rumsrenare anvÀnds ofta dÀr ozon behövs, som till exempel platser dÀr det finns en förorening frÄn en gas, det bör dock inte anvÀndas för att ta bort damm, mögelsporer, bakterier eller pollen.

Ska du köpa dig en ny luftrenare, sÄ Àr det bÀst att införskaffa sig en med HEPA-filter. Dessa filter Àr de mest effektiva nÀr man ska fÄnga upp luftföroreningar som skapats av pollen, damm, mögelsporer och husdjursdander. Dessa HEPA-filter garanterar att föroreningarna blir 99% fullstÀndigt filtrerade och det Àr den modell som har blivit mest rekommenderad av lÀkare. Dessa filter kan dessutom dammsugas, vilket betyder att de endast behöver bytas ut en gÄng var femte Är. Det kan ocksÄ vara bra att titta sÄ att din luftrenare har en service-knapp, dÄ det Àr denna som visar nÀr du behöver byta ut eller rengöra ditt filter. Detta gör sÄ att du faktiskt vet att maskinen fungerar som den ska och sÄ att den Àr ren och flÀckfri.

Behöver jag verkligen en luftrenare?

Lider du av astma eller har du lÀtt att fÄ allergieska reaktioner sÄ Àr det vÀldigt smart att införskaffa sig en luftrenare. Oftast sÄ fÄr man dessa allergier eller astma attacker eftersom luften Àr dÄlig och innehÄller en del partiklar, i mÄnga fall kan dessa dessutom vara farliga för dig och din hÀlsa. Luftrenare för allergi hjÀlper mot just allergier och astma. Idag finns det en rad olika modeller ute nÀr man pratar om luftrenare, sÄ om du vill hitta nÄgon som passar just dig och din situation sÄ Àr det toppen att ta inspiration frÄn olika bÀst i test av luftrenare listor som du kan finna överallt pÄ nÀtet. Idag mÄste Astma och allergiförbundet testa lutrenaren för att den ska kunna bli godkÀnd. Du som bor i en större stad dÀr luften inte Àr lika ren, har ocksÄ dÄ större chans att bilda allergier eller att fÄ astma, om du redan hade problem med detta innan. I större stÀder besöker fler och fler mÀnniskor staden och oftast Àr de ocksÄ fyllda med fordon, som avger avgaser och smutsiga partiklar. DÀrför kan det vara viktigt att ha en luftrenare i sitt hem eller pÄ sin arbetsplats om dessa Àr lokaliserade just i större storstÀder.

Hur tar man bÀst hand om en luftrenare?

Har du en luftrenare hemma sÄ behöver den Àven tas hand om, sÄ att den hÄller sÄ lÀnge som möjligt. För att fÄ luftrenaren att fungera sÄ bra som möjligt Àr det toppen att följa bÀst i test av luftrenare frÄn RÄd och Rön, sÄ att du enkelt vet hur luftrenaren ska rengöras och tas hand om pÄ bÀsta sÀtt. Eftersom det kan samlas damm och liknande partiklar i luftrenaren sÄ Àr det alltsÄ viktigt att dÄ och dÄ se till att rengöra den. Om den Àr smutsig sÄ kommer dÀrmed ocksÄ luften som sprutar ut vara smutsig, och det Àr ju det man vill motverka.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 12 / Genomsnitt: 3.5]