AllmÀn information om dammsugare

En dammsugare Àr ofta bland det första man köper nÀr man flyttar hemifrÄn. Det var lÀnge sedan svenskarna slutade anvÀnda en borste för att sopa golven och bytte ut den mot en dammsugare.

Eberhardt Seger var den som verkligen introducerade dammsugaren i Sverige. Han fick nĂ€mligen svensk patent pĂ„ modellen AB Lux – idag kĂ€nt som Electrolux – och började pĂ„ sĂ„ sett serietillverkningen som gjorde att fler hade rĂ„d att Ă€ga en dammsugare. Denna dammsugaren vĂ€gde dĂ€remot nĂ€stan dubbelt sĂ„ mycket som en dammsugare gör idag.

Idag Àr marknaden stor och det Àr inte sÄ svÄrt att hitta en billig och bra dammsugare. NÀr du ska köpa dammsugare sÄ mÀrker du ganska snart att priserna skiljer sig mycket och valmöjligheterna Àr stora. Det Ànda du kanske önskar dig Àr en bra dammsugare, dÄ kan det vara svÄrt att veta om man vill ha en pÄslös dammsugare eller ej, med eller utan sladd och om den ska vara liten eller stor. Hur kan man dÄ veta vad man ska satsa pÄ egentligen? Det kan vara bra att lÀsa om dammsugare, olika tester som utförts. PÄ sÄ sÀtt har man andra som har testat Ät en och man kan ta reda pÄ vilka dammsugare som uppfyller ens egna krav. DÀrför ska vi i denna artikeln berÀtta vilka dammsugare som har fÄtt bÀst i test och varför.

Hur fungerar en dammsugare?

Som sagt sÄ finns det mÄnga olika dammsugare, batteridriven dammsugare, de du kopplar in i vÀggen som Àr mer som vanliga dammsugare, exempelvis en voltage dammsugare, tysta dammsugare, pÄslösa dammsugare och sÄ vidare. Det finns alltsÄ massor av olika dammsugare och de fungerar sÄklart pÄ olika sÀtt.

dammsugare testOm vi dÀremot gÄr till grundkonstruktionen, hur suger den upp dammet? Det handlar sÄklart inte om magi, om Àn man kanske kÀnner sÄ nÀr man hÄller pÄ att dammsuga. För att förklara det sÄ enkelt som möjligt sÄ börjar vi med hur den fÄr sin energi. Den har alltsÄ en elmotor som Àr utrustad med magneter. Mellan dessa magneter sÄ hittar vi en spole som Àven den Àr utrustad med magneter. SÄ nÀr dÄ startar din dammsugare sÄ snurrar spolen pÄ grund av magnetismen. NÀr nu motorn har kommit igÄng sÄ börjar Àven flÀkthjulet att snurra. Det Àr detta flÀkthjulet som sitter pÄ spolen som gör att dammsugaren suger upp dammet. I och med att detta flÀkthjulet snurrar sÄ suger dammsugaren upp dammet. Som resultat sÄ fastnar allt damm i filtret, exempelvis dammsugarpÄsen, medans luften fortsÀtter ut pÄ baksidan av dammsugaren.

Vilka delar bestÄr dammsugare av?

Som vi nÀmnde i tidigare underrubrik sÄ bestÄr dammsugaren av:

  • Elmotor
  • magneter
  • Spole
  • FlĂ€kthjul
  • NĂ„got typ av filter

Övriga delar kan skilja sig Ă„t nĂ„got beroende pĂ„ modell.

Vilka olika modeller finns det för dammsugare?

Vi har redan nÀmnt att det idag finns otroligt mÄnga olika typer av dammsugare att vÀlja mellan. Den pÄslösa dammsugaren blir allt mer populÀr dÄ man slipper köpa dammsugarpÄsar och se till att byta dem regelbundet för bÀsta effekt. För mÄnga med djur sÄ finns det dammsugare speciellt framtagna för att kunna suga upp djurhÄr. För familjer med mindre barn sÄ vill man kanske ha en sÄ tyst dammsugare som möjligt, osv. Vi har tittat pÄ nÄgra testvinnare bland dammsugartester och kommer dÀrför att nÀmna nÄgra dammsugare som Àr bÀst i test och andra belönade dammsugare i olika prisklasser och som Àr gjorda för olika behov. SÄ fortsÀtt att lÀsa för att kunna hitta den perfekta dammsugaren för dig.

Fördelar och nackdelar med dammsugare

I dagslÀget sÄ finns det fÄ nackdelar med dammsugare dÄ det nÀstan alltid gÄr att hitta en dammsugare som inte har den nackdelen man tÀnker pÄ. Exempelvis om man tycker att det Àr en nackdel att de lÄter sÄ mycket sÄ kan man köpa en tyst dammsugare. Tycker man att de Àr stora och otympliga och att man helt enkelt inte har plats med en dammsugare sÄ gÄr det att köpa en liten dammsugare kanske till och med en minidammsugare, eller en sÄdan som ser ganska bra ut som kan stÄ pÄ sin laddstation i ett hörn till exempel i köket. Blir man snuvig av luften som de blÄser ut? DÄ finns det allergivÀnliga dammsugare. Vi kan fortsÀtta lÀnge till, men vi gÄr vidare istÀllet.

Vad Àr den vanliga prisklassen för dammsugare?

Det gÄr idag att hitta en riktigt billig dammsugare om man sÄ önskar. Det bÀsta Àr nog dÀremot att passera tusenlappen i alla fall om man vill ha lite kvalitet i alla fall. SÄ klart sÄ kan man alltid dra ner priset pÄ en bra dammsugare pÄ rea. De dammsugare vi kommer att nÀmna hÀr nedan kommer att ligga pÄ mellan 1000 kronor och upp till 9000 kronor. Det finns sÄklart bÄde dyrare och billigare dammsugare pÄ marknaden.

Hur vÀljer man rÀtt dammsugare för ens behov?

NÀr man ska vÀlja olika dammsugare sÄ kan man ha vissa önskemÄl. Har man smÄbarn och vill kunna dammsuga medans de sover middag sÄ kanske man önskar en tystare modell. Har man djur kanske man vill ha en bra dammsugare för djurhÄr. Har man problem med damm sÄ önskar man kanske en mer allergivÀnlig dammsugare, och sÄ vidare. Hur kan man dÄ pÄ bÀsta sÀtt hitta dessa dammsugare? Det finns de företag och tidningar som har gjort olika test av dammsugare för att veta vilken dammsugare som Àr bÀst i test. Vi ska nu nÀmna nÄgra testvinnare samt de dammsugare som Àr belönade och anses vara bra köp. LÀs vidare för att hitta den bÀsta dammsugaren för dig.

Philips FC9331/09 Àr en vÀldigt bra dammsugare trots sitt blygsamma pris pÄ cirka 1200 kronor. Den fungerar bra nÀr det gÀller bÄde mattor och hÄrda golv. Denna pÄslösa dammsugaren Àr dessutom bÀttre lÀmpad för allergiker Àn andra tack vara sitt allergifilter och en speciell teknik vid namnet PowerCyclone 5. Dessa bÄda hjÀlper dig att fÄ ett sÄ dammfritt hem som möjligt. Denna nya uppsugningsteknik ser till att skilja dammet frÄn luften nÀr det sugs upp. Allergifiltret ser sedan till att de allergener som kan finnas i dammet inte skickas tillbaka i luften.

De flesta hem behöver en dammsugare som fungerar bra pÄ alla underlag, Àven sÄdana som klinker, parkett och mattor. Det sistnÀmnda Àr som de flesta sÀkert vet det svÄraste underlaget för en dammsugare. Trots detta sÄ har denna modell fÄtt C i betyg pÄ mattor vilket Àr ett riktigt bra betyg speciellt med tanke pÄ priset. NÀr det gÀller hÄrdare golv sÄ har dammsugaren fÄtt A vilket Àr exceptionellt. Förutom att den fungerar sÄ bra nÀr det gÀller rengöring sÄ har den dessutom ocksÄ fÄtt högsta betyg nÀr det gÀller partikelfiltrering.

För absolut bÀsta rengöringsförmÄga sÄ Àr det bra att ha munstycken utformade för specifika underlag. Detta fÄr du med nÀr du köper denna dammsugaren. Du kommer lÀtt Ät i springor och sprickor och andra trÄng utrymmen tack vare ett fogmunstycke. FÄ bort dammet frÄn möbler med ett specifikt möbelmunstycke och dammsuga parketten pÄ bÀsta sÀtt med ett parkettmunstycke. Denna anvÀndarvÀnliga dammsugaren ser ut precis som en vanlig dammsugare. Du kan anpassa teleskopröret efter din lÀngd och sladden ger dig en bra arbetsradie pÄ hela nio meter. Den vÀger dessutom inte mer Àn 6.1 kg. Ett bra köp hel enkelt om du inte vill lÀgga jÀttemycket pengar pÄ en dammsugare.

Siemens VSQ4G332 Àr ett annat bra köp pÄ grund av att du fÄr mycket för pengarna. Denna modell Àr prisad för sin lÄga ljudnivÄ pÄ 69dB, vilket Àr mindre Àn de flesta dammsugarna om Àn inte extremt tystgÄende. Den har dessutom ett HEPA-13 filter vilket gör att den filtrerar upp till 99,95% av de mikropartiklar och allergener som sugs upp. Den har en bra rörlighet tack vara sina hjul som kan snurra 360 grader, en vikt pÄ endast 5 kilo samt en 10 meters sladd. Förutom detta sÄ visar den hur fylld pÄsen Àr och den Àr ocksÄ utrustad med en automatisk sladdvinda. Den Àr ocksÄ A-klassad nÀr det gÀller energiförbrukning i och med sina 650 watt. Precis som förgÄende modell sÄ har den fÄtt A nÀr det gÀller rengöring av hÄrda golv men C nÀr det gÀller mattor. Priset Àr cirka 1500 kronor.

Electrolux SilentPerformer SP1Classic Ă€r en anvĂ€ndarvĂ€nlig dammsugare som verkligen sköter sitt jobb nĂ€r det gĂ€ller att dammsuga hĂ„rda golv och mattor. Som namnet skvallrar om sĂ„ Ă€r denna dammsugaren gjort för att ha en lĂ„g ljudnivĂ„ om Ă€n att den behĂ„ller en hög prestanda. Denna dammsugaren jobbar med en ljudnivĂ„ pĂ„ 72 dB som gĂ„r att jĂ€mföra med samtalsnivĂ„n för tvĂ„ personer som sĂ€gs ligga pĂ„ 60dB. Hur gĂ„r dĂ„ detta till? För att lyckas med detta sĂ„ Ă€r dammsugaren utrustad med en bulleroptimerad motor samt ett chassi och munstycke som Ă€r konstruerat för att hĂ„lla inne ljudet sĂ„ mycket som möjligt. Förutom det munstycket sĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ med ett 3-i-1-munsycke som kan göras till ett borst-, list eller möbelmunstycke. Även denna, precis som dammsugaren frĂ„n siemens, Ă€r utrustad med ett HEPA-filter vilket resulterar i att den fĂ„tt högsta betyg nĂ€r det gĂ€ller tĂ€thet. Detta Ă€r extra bra om nĂ„gon i familjen Ă€r inte riktigt klarar av damm. Filtret kan enkelt rengöras nĂ€r det behövs.

billig dammsugareSom tidigare nĂ€mnt sĂ„ Ă€r detta en vĂ€ldigt anvĂ€ndarvĂ€nlig modell. Denna dammsugaren har den lĂ€ngsta sladden hittills pĂ„ 12 meter. Som de flesta dammsugare idag sĂ„ har den ett teleskoprör som kan anpassas efter din lĂ€ngd. Hjulen snurrar 360 grader och Ă€r dessutom utrustad med en skyddslist för att inte skada möblerna om den skulle krocka med dem. Detta gör att du kan stĂ€da snabbt och effektivt utan att oroa dig allt för mycket. Förutom allt detta sĂ„ har den Ă€ven ett bĂ€rhandtag för att du lĂ€tt ska kunna flytta runt den vid behov. Du förvarar den ocksĂ„ hur du vill dĂ„ du kan parkera slangen och röret oavsett om den Ă€r stĂ„ende eller ligger ner. Även denna dammsugaren Ă€r i energiklass A och har ocksĂ„ en dammsugarpĂ„se med en kapacitet pĂ„ 3,5 liter och en speciell förslutning för att sprida sĂ„ lite dammpartiklar som möjligt. Med andra ord en kvalitetsdammsugare för cirka 1700 kronor.

Philips FC8721/09 prisas för sin stora pĂ„se pĂ„ 3,5 liter vilket innebĂ€r fĂ€rre byten och i och med det en minskad förbrukning av dammsugarpĂ„sar. Dessutom sĂ„ pĂ„verkar mĂ€ngden i pĂ„sen inte sugkraften förrĂ€n den Ă€r absolut helt full. NĂ„got annat som gillas Ă€r de enkla instĂ€llningsknapparna som befinner sig ovanpĂ„ denna modell. Det Ă€r nĂ€mligen bara tvĂ„ knappar och ett skruvreglage. Det Ă€r den klassiska knappen för att att rulla ihop sladden och sĂ„klart en av – och pĂ„knapp. Skruvreglage anvĂ€nds för att justera sugkraften vilket kan vara vĂ€ldigt praktiskt om den skulle suga fast sig exempelvis i mattan. NĂ€r det gĂ€ller rengöring sĂ„ Ă€r detta en genomsnittlig dammsugare dĂ„ den fĂ„r B nĂ€r det gĂ€ller hĂ„rt golv och C för mattor. Dock sĂ„ Ă€r detta inte en jĂ€ttebra dammsugare för dem som har djur dĂ„ den har problem att dammsuga upp hĂ„r frĂ„n mattor. Är man dammallergiker eller astmatiker sĂ„ fungerar dĂ€remot denna dammsugare dĂ„ Ă€ven denna Ă€r utrustad med ett HEPA-13 filter. Den har ocksĂ„ bekvĂ€mt nog en 11 meter lĂ„ng sladd. Du fĂ„r ocksĂ„ mĂ„nga munstycken för att komma Ă„t pĂ„ bĂ€sta sett. Ett 3-i-1 munstycke för hĂ„rda golv och mattor, ett möbelmunstycke samt ett till specifikt för hörn och lister. Priset Ă€r cirka 1850 kronor.

Bosch BSGL5333/02 Zoo’o ProAnimal Ă€r en av de billigare modellerna som Ă€ven sĂ€gs vara en bra dammsugare för dig med husdjur. För cirka 2400 kronor fĂ„r du nĂ€mligen en dammsugare av hög kvalitet som Ă€r robust och suger bra oavsett underlag. Den Ă€r nĂ€mligen just utvecklad för att kunna ta bort djurhĂ„r. DĂ€rför Ă€r den utrustad med ett AirTurbo-system och ett ProAnimal-turbomunstycke. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r den bort extra mycket damm och djurhĂ„r. Du fĂ„r Ă€ven med ett ProAnimal-möbelmunstycke som Ă€r gjort för att fĂ„ bort djurhĂ„r frĂ„n din möbler. Detta Ă€r extra stort, har ett vridbart huvud och fyra avtagbara filtkuddar. SĂ„klart sĂ„ har Ă€ven denna dammsugaren ocksĂ„ ett HEPA-filter sĂ„ att luften som blĂ„ser ut ur dammsugaren inte innehĂ„ller nĂ„gra skadliga partiklar. Den har ocksĂ„ ett Bionic-filter gjort för luktreducering vilket kan vara extra bra nĂ€r man har djur. Även denna dammsugaren Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndarvĂ€nlig med teleskopröret som justeras till den lĂ€ngd du önskar och dessutom en 15 meter lĂ„ng sladd vilket Ă€r lĂ€ngst hittills. Den har ocksĂ„ en skyddslist för att minska risken för repor om du skulle dra den mot vĂ€ggen eller dina möbler. PĂ„sen i denna dammsugaren har en otrolig kapacitet pĂ„ 4,5 liter och en indikator som berĂ€ttar nĂ€r det Ă€r dags att byta den. Med andra ord en riktigt bra dammsugare för ett lĂ„gt pris.

Electrolux ZUOORIGWR+ ger dig mycket för dina cirka 2600 kronor. En motor pÄ 850 watt gör att den rengör dina golv med högsta betyg och mattor med nÀst högsta betyg. Njut av ren luft tack vara ett HEPA-13 filter, en gigantisk pÄse pÄ 5 liter som inte begrÀnsar sugkraften sÀrskilt mycket Àven om den snart behöver bytas. Den har Àven en lÄg ljudnivÄ pÄ 66dB vilket Àr nÄgot högre Àn vanlig samtalston. Du fÄr med ett traditionellt munstycke samt ett 3-i-1-munstycke för möbler, lister och i form av en borste. Sladden Àr pÄ 12 meter sÄ att du bekvÀmt kan stÀda utan att behöva byta kontakt sÀrskilt ofta.

Dyson V6 AnimalPro Àr en favorit bland mÄnga och har ett rimligt pris pÄ cirka 3400 kronor. Detta Àr en effektiv, lÀtthanterlig dammsugare som fungerar riktigt bra Àven om du har pÀlsdjur. Denna dammsugaren har ett speciellt uppsugningssystem som kalla för Two Tier Radial Cyclones. Detta innebÀr att den Àr utrustad med 15 cykloner vilka arbetar parallellt för att öka luftcirkulationen. NÄgot av det bÀsta med denna superdammsugaren Àr att den Àr sladdlös och istÀllet gÄr pÄ ett batteri som laddas fullt pÄ bara 3,5 timmar. Batteriet hÄller sedan i mer eller mindre 20 minuter. DÄ denna dammsugaren Àr speciellt gjord för pÀlsÀgare sÄ fÄr man med ett speciellt munstycke för detta ÀndamÄlet. SÄklart sÄ fÄr du Àven med andra munstycken som exempelvis ett fogmunstycke och ett annat motordrivet munstycke som Àr bredare och designat för att avlÀgsna damm frÄn hÄrda golv och mattor. Om du kÀnner ett behov av en handdammsugare sÄ gÄr det att göra om denna modellen Àven till en sÄdan. Denna pÄslösa modell har dessutom bÄde en normal sugnivÄ och en maxnivÄ som tredubblar effekten. Denna nivÄn förkortar dÀremot batteritiden. Vikten Àr sÄ lÄg som 2,1 kg vilket gör den vÀldigt lÀtthanterlig speciellt dÄ den har ett Easy Grip-handtag sÄ att man fÄr ett sÄ bra grepp som möjligt.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal Ă€r precis som det lĂ„ter en dammsugare gjord speciellt för pĂ€lsdjursĂ€gare samt allergiker. Den fĂ„r högsta betyg pĂ„ golv men C nĂ€r det gĂ€ller mattor. Som mĂ„nga dammsugare för djurĂ€gare sĂ„ har den ett munstycke som Ă€r gjort speciellt för att pĂ„ ett effektivt sĂ€tt ta bort djurhĂ„r pĂ„ mattor, kuddar, soffor samt i springor. Denna modellen briljerar pĂ„ ytor som parkettgolv samt kakel som ofta har fogar,springor och skarvar. Det finns en borste speciellt gjord fĂ„r dessa golv för att inte skada den fina ytan med Ă€ndĂ„ vara effektiv. Även denna dammsugaren har sĂ„klart ett teleskoprör, HEPA-filter och utbytbara munstycken. Den har ocksĂ„ en vridknapp för att kunna justera sugstyrkan. BehĂ„llaren pĂ„ denna pĂ„slösa modell rymmer 3 liter. Sladden Ă€r pĂ„ 11 meter och dammsugaren vĂ€ger 6,7 kg. Priset ligger pĂ„ ungefĂ€r 5400 kronor.

dammsugare reaDyson V8 Absolute Àr enligt mÄnga experter en utomordentlig dammsugare. Den Àr nÀmligen gjord för att förenkla livet dÄ den bÄde Àr pÄslös och sladdlös. IstÀllet, precis som den tidigare nÀmnda V6-modellen sÄ gÄr den pÄ batteri. Den har dÀremot dubbelt sÄ lÄng batteritid dÄ den gÄr under hela 40 minuter vid fulladdning om du inte anvÀnder max-lÀget. NÀr du vill att den ska suga sÄ hÄller du ner avtryckaren och pÄ sÄ sÀtt förbrukar den bara energi nÀr den suger. Denna modell Àr nÄgot tyngre Àn den tidigare nÀmnda dÄ den vÀger 2,61 kg vilket fortfarande gör den vÀldigt lÀtt. Du kommer lÀtt Ät överallt i och med de olika munstyckena vilket gör modellen vÀldigt flexibel. Det följer nÀmligen med munstycken alla för specifika ÀndamÄl. Du fÄr nÀmligen ett munstycke för hÄrda golv, ett med direktdrift för mattor, ett kombinationsmunstycke gjort för att suga upp fint damm och slutligen ett motordrivet miniverktyg för att stÀda trappor och möbler pÄ bÀsta sÀtt. BehÄllaren pÄ 0,54 liter Àr dessutom lÀttare att tömma Àn mÄnga andra pÄ grund av ny teknik. Precis som V6an sÄ kan Àven denna konverteras till en handdammsugare om sÄ önskas för att exempelvis suga upp smulorna som spillts under frukosten. SjÀlvklart sÄ Àr Àven denna kvalitetsdammsugaren utrustad med ett HEPA-filter. Priset för denna Àr mer eller mindre 6000 kronor.

Dyson DC33c Pro Àr en dammsugare för dem som inte har pÀlsdjur men önskar sig nÄgot som rengör hÄrda underlag och mattor pÄ ett bra sÀtt. Denna modell Àr nÀmligen unik dÄ den har en Dyson Ball-teknik vilket ger en ökad stabilitet och flexibilitet dÄ den har en lÄg tyngdpunkt. En annan teknik som den Àr utrustad med Àr Radial Root Cyclone som resulterar i att det sugs upp mer damm pÄ grund av bÀttre luftströmmar. Motorn pÄ 750 watt i kombination med ett bra munstycke för golv och mattor samt ett separat munstycke för möblerna ger dig en optimal rengöring pÄ alla ytor. Precis som tidigare nÀmnda modeller sÄ Àr Àven Dyson DC33c Pro utrustad med ett teleskoprör sÄ att du kan stÀlla in det efter din lÀngd för bra komfort. DÄ denna modell Àr pÄslös behöver du inte heller tÀnka pÄ att byta pÄsen för att behÄlla kvaliteten pÄ uppsuget. DammbehÄllaren har en kapacitet pÄ tvÄ liter och Àr genomskinlig sÄ du vet precis nÀr den Àr full och behöver tömmas. Du tömmer den enkelt med hjÀlp av en knapp. Energiförbrukning Àr dessutom lÄg och den Àr utrustad med ett bra filter för att bibehÄlla en bra miljö i huset till hÀnsyn för allergiker. Dammsugen vÀger 7,5 kg och kostar cirka 8000 kronor.

Hur tar du hand om en dammsugare pÄ rÀtt sÀtt?

NÀr man sedan har köpt en dammsugare sÄ kanske man funderar över hur man bÀst tar hand om sitt nya inköp. Man kanske vill vara speciellt noga om man köpt en dammsugare som var bÀst i testet. Det Àr svÄrt att ge specifika skötselrÄd som ska passa alla dammsugare. Det bÀsta man kan göra Àr att lÀsa sin manual för att vara sÀker pÄ att man tar hand om sin dammsugare enligt fabrikantens instruktioner. Gör du det sÄ kommer du att kunna njuta av din nya dammsugare under en lÄng tid framöver.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 13 / Genomsnitt: 3.8]