www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Oavsett om du ska sÀtta ihop en egen dator och just nu letar efter de nödvÀndiga tillbehören, till att behöva ett simplare tangentbord till familjedatorn dÀr hemma. Oavsett vart du ska ha det till, krÀvs det kompatibla komponenter med mera. Du vill kanske Àven att det ska se snyggt ut nÀr det ligger pÄ datorbordet eller liknande. De flesta tangentbord idag kommer bÄde med stil och mÄnga funktioner.

Denna handbok för köp av tangentbord syftar till att bryta ner tekniken i en uppsÀttning enkla faktorer som du bör tÀnka pÄ innan du bestÀmmer dig för ett tangentbord.

Datortangentbord och köpguide: faktorer att övervÀga

Pris

Duh! Jag vet vad du tÀnker. Priset Àr en mycket uppenbar faktor som de flesta av oss anser, men jag trodde att jag uttryckligen skulle nÀmna det eftersom prissÀttningen av ett tangentbord kan variera mycket. PÄ nÀtet kan du fÄ keyboard billigt frÄn en hundralapp till 16. 000SE. Tangentbordet som kan skryta med steampunk-mÀssingsdesign och tangentbord i skrivmaskinsstil. (SÄ klart Àr detta ett super-premium-tangentbord, vilket har lockat en rad sarkastiska recensioner. Om inte för nÄgot annat, bör du kolla in de jÀtteroliga recensionerna vi inte sÄ ofta ser pÄ nÀtet.)

Fundera över hur mycket anvÀndning du kommer fÄ ut ur tangentbordet och hur mycket du Àr villig att betala för det. Jag skulle övervÀga ett prisintervall pÄ hundratals kronor till ett par tusenlappar (sÀg 3000) som optimalt för att fÄ ett trevligt högkvalitativt tangentbord med alla finesser du vill ha och som gjort bra ifrÄn sig i tangentbord test. Utöver det betalar du för varumÀrke, unik design, extrafunktioner eller alternativ för fysisk anpassning av tangentbord.

Tangentbordets Formfaktor

Tangentbord finns i olika formfaktorer. Vissa tillverkare kan bryta sig loss frÄn den vÀlbevandrade stigen och komma med tangentbord som erbjuder olika tangentbordsstorlekar och tangentavstÄnd, men de flesta tillverkare har stora produktlinjer baserade pÄ etablerade tangentbordsstorlekar.

Du bör övervÀga det tillgÀngliga utrymmet pÄ ditt skrivbord och om portabilitet Àr en faktor innan du bestÀmmer dig för en storlek.

Tangentbord efter storlek

ergonomiskt tangentbordFull-storlek, TiotangeterFÀrre och Kompakt Tangentbord. Standard tangentbord i full storlek. Ingen kallar dem för 100 % tangentbord, men det Àr vad de Àr. De har pil/navigeringstangenter, funktionstangenter, en Numpad och kan till och med ha ytterligare programmerbara knappar.

TenKeyLess tangentbord (TioTangenterFÀrre). Kallas Àven 80 % tangentbord, de har inte Numpad.

Kompakta tangentbord

Kallas Àven 60 % tangentbord, de har inte Numpad, pil/navigeringstangenter eller ens funktionstangentrad.

Det finns flera variationer av de kompakta tangentborden som tillverkas av producenterna. Ofta ses dessa tangentbordsstorleksvarianter vanligtvis i bÀrbara datorer i olika storlekar.

Kompakta tangentbord med piltangenter

Kallas Àven 65 % / 70 % tangentbord, de har inte numpad eller navigeringsknappar och piltangenterna justeras i layouten under Enter.

Kompakta tangentbord med pil och funktionsknappar

Kallas Àven 75 % tangentbord, de har funktionstangentraden högst upp, men inga Numpad eller navigeringstangenter. Denna tangentbordsstorlek kan ses pÄ MacBook Pro.

Anslutningar och grÀnssnitt

Sladdansluten (USB tangentbord eller PS/2)

Om du letar efter ett tangentbord med sladd, kontrollera lÀngden pÄ kabeln som medföljer den. Vissa tangentbord, som Apple-tangentbordet i Aluminium i full storlek, levereras med en löjligt kort kabel. Du kan behöva en USB-förlÀngare för att fÀsta den pÄ datorn.

Kontrollera det grĂ€nssnitt som tangentbordet erbjuder. Vissa tangentbord och möss kommer med PS/2-grĂ€nssnittet, Ă€ven om det Ă€r en Ă€ldre port. Äldre moderkort stöder ofta PS/2 och har fĂ„ eller inga USB-portar. Om du redan har datorn eller en bĂ€rbar dator för att ansluta det externa tangentbordet till eller om du bestĂ€mmer dig för ett moderkort, kolla de portar som stöds och se vilken som skulle vara rĂ€tt för dig.

Bluetooth

Kontrollera Bluetooth-versionen pÄ enheten som du planerar att para med tangentbordet. Skaffa Bluetooth tangentbord med en Bluetooth-version som stöds av din enhet. Ett alternativ kan vara att anvÀnda en adapter för att ge din enhet den nödvÀndiga Bluetooth-funktionen.

TrÄdlöst tangentbord

MÄnga tangentbord, som Logitech med Unifying-mottagare, anvÀnder annorlunda tekniker för att para ihop med mÄlenheten. Detta motsvarar inte Bluetooth och de anger ofta det explicit, men det Àr inte sÄ svÄrt att missa.

Bakgrundsbelysning

Du bör övervÀga om du behöver ett tangentbord med bakgrundsbelysning. Det kan vara anvÀndbart ibland och man kanske Àr ganska van att ha den pÄ sin MacBook Pro.

MÄnga slutar oavsiktligt arbeta med datorn i mörkret ibland och Àven om man inte behöver titta pÄ tangentbordet mycket, önskar man kanske att man hade kommit ihÄg att leta efter bakgrundsbelysning nÀr man valde sitt tangentbord.

Ergonomi

Du kommer att anvÀnda tangentbordet under den större delen av tiden som du spenderar pÄ datorn, och dÀrmed Àr din komfort viktigast. Det Àr bra att ha ett tangentbord som har en justerbar höjd och lutning sÄ att du kan justera den till en nivÄ som passar din instÀllning.

Flera tangentbord har ett handledsstöd eller sÄ kan du köpa ett separat för ditt tangentbord. Ergonomiska tangentbord Àr medvetet utformade för att minska belastningen pÄ din handled och fingrar. Du bör ocksÄ försöka införa vanor för att rÀdda dina handleder frÄn kronisk smÀrta och RSI (Repetitive Strain Injury).

Personligen kÀnner man kanske inte egentligen behovet av ett handledsstöd nÀr man anvÀnder smarta tangentbord som Apple Magic-tangentbordet. För tjockare tangentbord Àr det för en viktigare, dÄ handleden och fingrarna arbetar i en konstig vinkel vilket orsakar onödig belastning pÄ dem.

Tangentbordstyper (baserat pÄ switch-typen)

Tangentbordstyper skiljer sig huvudsakligen utifrÄn den anvÀnda switch-tekniken. Det finns flera typer av tangentbord och tangentswitch-teknik som anvÀnds av dem. Men i ett försök att undvika att gÄ djupt in i tekniken Àr hÀr tre framtrÀdande typer av tangentbord som du kommer att stöta pÄ.

Membran-tangentbord (ofta med en Gummi-Dome)

Även om bĂ„de membran och gummi-dome-switchar kan anvĂ€ndas separat, Ă€r en kombination av membran med gummi-domer den mest populĂ€ra typen av externt tangentbord design som anvĂ€nds idag. Dessa typer av tangentbord Ă€r vanligtvis tyst tangentbord och billigare pĂ„ prissidan.

Scissor-Switch-tangentbord

Scissor-switch-tangentbord anvÀnder en variant av gummi-dome-switch och anvÀnds ofta i bÀrbara datorer. Detta beror pÄ att de minskar det avstÄnd som behövs för tangent att resa innan din tangenttryckning Àr registrerad. Detta har en stor fördel nÀr det gÀller att minska tangenternas storlek och tangentbordets vikt.

Apples externa tangentbord, som Magic-tangentbordet, anvÀnder scissor-switch och sÄlunda de flesta enheterna i MacBook-serien. Det anmÀrkningsvÀrda undantaget Àr MacBook (2015 och framÄt) som har ett tangentbord med Butterfly-switch.

Mekaniska Switch-Tangentbord

Mer allmÀnt kÀnd som Mekaniska tangentbord, detta Àr en typ av tangentbord som har ett stort, dedikerad community bakom sig. Mekaniska switchar kommer i ett stort utbud och sÄlunda finns det mÄnga övervÀganden att ta hÀnsyn till nÀr man vill ha ett mekaniskt tangentbord.

HÀr Àr nÄgra av de definierande egenskaperna hos ett mekaniskt tangentbord.

Det Ă€r “klickigt” och högljutt, Ă€ven om ljudfrekvensen varierar beroende pĂ„ vilken typ av switch du anvĂ€nder.

Det Àr vanligtvis tungt med tanke pÄ den enskilda mekaniska omkopplaren för varje tangent.

Mycket anpassningsbart – Du kan anpassa tangentbordets utseende och kĂ€nsla genom att vĂ€lja den switch som du vill anvĂ€nda och knapparna. Anpassade knapp-mönster kan anpassa utseendet pĂ„ ditt tangentbord och göra det unikt.

HÄllbart. De Àr byggda för att hÄlla i Äratal, men det betyder inte att andra typer av tangentbord kanske inte hÄller lÀnge.

Att fÄ rÀtt switch Àr nödvÀndigt för en bra upplevelse med ett mekaniskt tangentbord. Cherry MX-serien av switchar Àr de mest populÀra mekaniska switcharna. Kolla in de jÀmförande egenskaperna hos olika typer av Cherry MX-switchar nedan.

Det kan finnas en fristÄende guide om att köpa ett mekaniskt tangentbord, men tills vi kommer dit, bör du övervÀga att mekaniska tangentbord inte Àr för alla. Innan du bestÀmmer dig för ett mekaniskt tangentbord kan det vara bra att prova en tangentswitchtestare.

Mekaniska tangentbord Àr en förvÀrvad smak. För de flesta anvÀndare rekommenderas vanliga tangentbord (membranswitch) eller tangentbord för bÀrbar dator (scissor-switch).

Tangentlayouter

Det hÀr Àr lite av en lustig övervÀgning som förmodligen inte Àr anvÀndbar för de flesta. Ditt standardtangentbord har en layout och medan det Àr den mest populÀra tangentlayouten finns det flera variationer dÀr ute som anses vara optimala för anvÀndning. Detta kan vara frÄn avseenden som anvÀndarvÀnlighet, typhastighet (ord per minut, WPM) och till och med ergonomiska övervÀganden.

Ett av de mest kÀnda alternativen till gÄr att hitta pÄ nÀtet. Det hÀvdar att du behöver mindre fingerrörelse för att skriva ord, minskar fel och hjÀlper dig att uppnÄ högre WPM samtidigt som repetitiva belastningsskador minskas. Dessa pÄstÄenden ifrÄgasÀtts och Àven om vissa anvÀndare kan Àlska erfarenheten av att flytta frÄn ett till ett annat, men det inte för alla.

Det finns en hel del intressanta frÄgor pÄ forum pÄ nÀtet som kan hjÀlpa dig att lÀra dig mer om du Àr intresserad. Om du vill experimentera med olika modeller utan att egentligen satsa pÄ ett tangentbord, kanske du ska testa ett tangentbordsöverdrag och Àndra systeminstÀllningen för att anvÀnda denna layout.

Naturligtvis finns det mÄnga alternativ till denna layout, mÄnga andra populÀra alternativ finns dÀr ute.

Gillar inte vad som finns dÀr ute? Bygg ditt eget tangentbord

Ja, du kan bygga ditt eget tangentbord, men det rekommenderas verkligen inte för alla. Det finns mÄnga bra tangentbord dÀr ute och om du inte har varit dÀr och försökt mÄnga av dem, behöver du inte egentligen bygga din egen. Det kan sÀkert vara ett roligt, och möjligtvis dyrt, projekt.

Om du vill fortsÀtta ÀndÄ borde du finna denna handbok för att bygga ett anpassat tangentbord och denna handbok för nyblivna tangentbordsbyggare vÀldigt anvÀndbara.

Tangentbordet Àr en av de mest anvÀnda delarna av datorns kringutrustning, kanske endast underordnat musen. Om du har en stationÀr dator har du sÀkert anvÀnt det grundlÀggande tangentbordet som följde med det och kan behöva uppgradera. Om du har en bÀrbar dator eller en netbook kan du helt enkelt vara trött pÄ att skriva med din nÀsa sÄ nÀra din skÀrm.

Oavsett varför du vill ha ett nytt tangentbord finns det nÄgra saker du bör tÀnka pÄ innan du spenderar dina pengar. Först och frÀmst bestÀmma vilka uppgifter du ska anvÀnda primÀrt pÄ tangentbordet. Naturligtvis kan du vara en kombination av nÄgra, eller till och med alla, av dessa typer, sÄ du bör prioritera de funktioner som Àr viktigast för dig innan du börjar söka.

Gamers

Gamers Àr ett sÀllsamt sÀllskap, och de krÀver eller önskar sig typiskt nog tangentbordsfunktioner som skulle vara bortslösade pÄ de flesta. Saker som integrerade LCDs, programmerbara tangenter, bakgrundsbelysning och utbytbara nummerplattor kan ge PC-spelare ökade fördelar och förbÀttra spelupplevelserna.

Om du Àr en spelare, se till att köpa tangentbord som Àr speciellt mÀrkta som speltangentbord. Du kan förvÀnta dig att betala ett högre pris för dessa funktioner, men de flesta seriösa spelare kommer att sÀga att de Àr vÀrda kostnaden.

MedieanvÀndare

Du Àr den typ av person som har all sin musik och film lagrad pÄ sin dator. NÀr du vÀljer en dator, leta efter media-tangentfunktioner, som en volymkontrollknapp, spÄrhoppning och spela/paus-knappar.

Om du anvÀnder din bÀrbara dator för att lagra filmer men har den ansluten till din TV för nÀr du faktiskt tittar pÄ dem, blir ett trÄdlöst tangentbord och mus bekvÀmare. PÄ sÄ sÀtt kan du spola framÄt och spola tillbaka frÄn din soffa. Det finns till och med mini-tangentbord dÀr ute som Àr utformade speciellt för medieanvÀndare. De liknar lite grand en stor fjÀrrkontroll.

Kontorsarbetare

Oavsett om du pysslar med datainmatning eller desktop publishing, spenderar du timme efter timme pĂ„ ditt tangentbord. Gör dig sjĂ€lv – och dina handleder – en tjĂ€nst och investera i ett ergonomiskt tangentbord.

Ergonomi Àr inte en vetenskap dÀr en lösning passar alla, och det finns nÄgra tangentbord dÀr ute som hÀvdar att vara ergonomiska men inte Àr det. Om du kan, testa en vÀns ergonomiska tangentbord innan du köper det. Medan det sannolikt kommer att bli en inledande inlÀrningskurva borde du kunna avgöra ganska snabbt om det Àr nÄgot som Àr bekvÀmt för dig.

Om detta inte Àr ett alternativ, leta efter funktioner som böjda tangenter och upphöjda handledsstöd. Vissa tangentbord separeras Àven sÄ att du kan anpassa hur lÄngt ifrÄn varandra du vill ha vÀnster och höger tangenter.

ResenÀr

Oavsett vilken anledning du har, gillar du att kasta ner ett tangentbord i vĂ€skan nĂ€r du reser. Vissa mĂ€nniskor blir sĂ„ vana vid sina makros att de inte kan klara arbeta pĂ„ ett kontor utan dem. RĂ€ds inte – de gör tangentbord med trunkerade tangent-tal bara för dig.

Marknadsförs typiskt som lĂ€tta – och ibland till och med vikbara – dessa bĂ€rbara tangentbord undviker vanligtvis den högra numpaden för att spara pĂ„ plats. Du hittar förmodligen inte mĂ„nga medieknappar pĂ„ dem, Ă€ven om vissa kommer med F-tangenter som kan anpassas eller integrerade pekplattor. Men bara för att det Ă€r ett mini tangentbord, förvĂ€nta dig inte att det nödvĂ€ndigtvis Ă€r billiga tangentbord. MĂ„nga av dessa bĂ€rbara prylar kommer att kosta dig mer Ă€n dina standardbaserade tangentbord med sladd.

MĂ„nga av oss spenderar en hel del tid pĂ„ vĂ„ra datorer varje dag och trycker pĂ„ tangenterna oavbrutet (nĂ€r vi inte klickar och rullar). Vi har gott om att skrivjobb att göra idag – hemarbeten, skolprojekt, dokument som vĂ„r chef vill ha utskrivet och allt vad det Ă€r. Vi Ă€r starkt beroende av vĂ„ra datorer och naturligtvis tangentbordet pĂ„ det.

Tangentbord anvÀnds frÀmst för att skriva men de kan verkligen göra sÄ mycket mer. Med ett par extrafunktioner kan tangentbordet göra att du blir riktigt kÀr i det, som tangentbord med inbyggd mus.

NÀr ditt gamla tangentbord behöver bytas ut, dras du naturligt mot samma typ av tangentbord som du Àr van vid. Men med mÄnga typer av tangentbord som kommer ut pÄ marknaden varje dag kan det tangentbord du vill ha inte vara det rÀtta för dig. (Chanserna Àr att ditt gamla tangentbord Àr förÄldrat och inte lÀngre tillgÀngligt pÄ marknaden).

HÀr nedan har vi listat nÄgra saker du mÄste övervÀga för att vÀlja det perfekta tangentbordet som matchar alla dina datorbehov.

1. Arbetstyp

Varianter av datortangentbord finns tillgÀngliga pÄ marknaden idag, var och en utformad med fokus pÄ specifika funktioner för att passa speciella ÀndamÄl. Det första du behöver tÀnka pÄ Àr det slags arbete du ska göra med ditt tangentbord.

Det finns tangentbord specialdesignade för spel. Skaffa ett av dem, om du Àr en seriös spelare. Det bÀsta tangentbordet för spel innehÄller sÀrskilda speltangenter för att hjÀlpa till med att spela datorspel. Om du behöver din dator för att skrivjobb som du skriver i lÄnga perioder, skaffa ett ergonomiskt tangentbord som ger dig en bra, bekvÀm skrivarupplevelse.

Om du behöver arbeta med siffrorna, sÄ Àr det bÀttre att du fÄr ett tangentbord med en numpad. Ditt arbete dikterar i stor utstrÀckning vilken typ av tangentbord du ska vÀlja sÄ att du inte spenderar dina pengar i onödan pÄ ett tangentbord som du inte behöver.

2. Tangenttryckningar (Switchar)

Se till att du kontrollerar tangenttryckningarna det första nÀr du köper ett tangentbord. Du vill inte ha ett tangentbord som kÀnns som en skrivmaskin (som bokstavligen ger dig hÄrt arbete). Kontrollera och testa hur tangenterna kÀnns. Det finns tangentbord som har kÀnslig, mjuk, fjÀderliknande beröring och det finns andra som krÀver lite extra tryck för att skriva pÄ.

Mekanismen som gör att tangenterna svarar pĂ„ beröring Ă€r “switch”. Gummi-dome-switchar, scissor-switch och mekaniska switchar Ă€r de primĂ€ra typerna av switchar som anvĂ€nds av de flesta tillverkare. VĂ€xlarna gör all skillnad i kĂ€nslighet, ljudnivĂ„ och komfort. LĂ€r dig om dem och vĂ€lj den rĂ€tta.

3. Kompatibilitet

De flesta tangentbord ansluts numera till datorn via USB-portar. De gamla PS/2-portarna Àr nÀstan helt förÄldrade. TrÄdlösa tangentbord ansluts till systemet via Bluetooth och Àr lite knepiga att installera till skillnad frÄn USB-tangentbordets plug & play. De flesta tangentbord behöver programvara installerat pÄ din dator för att anvÀnda funktionstangenterna. Kontrollera att tangentbordet Àr kompatibelt med ditt system innan du faktiskt köper ett.

4. Design

bluetooth tangentbordTangentbordets design och arkitektur gör stor skillnad i din datorupplevelse. Baserat pÄ design kan tangentbordet grupperas i standard, spel och ergonomiskt.

Standardtangentbord Àr de vanligaste typerna. Nuförtiden levereras vanliga tangentbord med multimediatangenter utöver standarduppsÀttningen med 104 tangenter. Gaming tangentbord Àr avsett för spel som innehÄller multimediatangenterna samt andra speciella tangenter för spel.

Ergonomiska tangentbord Àr utformade för att placera dina hÀnder naturligt och minska belastningen genom att erbjuda ett ordentligt handledsstöd för att maximera komforten. De Àr rÀtt dyra men de Àr vÀrda pengarna. VÀlj ett ergonomiskt tangentbord om du lider av karpaltunnelsyndrom.

De som anvÀnder sin dator i mörkret kan föredra tangentbord med belysning. De som fokuserar pÄ portabilitet kanske vill fÄ ett flexibelt, vikbart tangentbord som inte tar mycket utrymme i deras vÀskor. För de som olycksbenÀgna finns tangentbord som kan motstÄ vÀtska pÄ marknaden.

För de som Àr intresserade av komfort kan tangentbord med delad stil eller med ett ordentligt handledsstöda vara rÀtt för dem. För programmerare Àr tangentbordet i DVORAK-layout bÀttre Àn standard QWERTY-layout. Det finns tvÀttbara tangentbord tillgÀngliga för de som Àr besatta av renhet.

MÄnga tillverkare har haft massor av smarta idéer för sina tangentbordsmönster. VÀlj det som Àr utformat för att uppfylla dina krav.

5. Sladd eller trÄdlöst

De sladdanslutna och trÄdlösa konfigurationerna har bÄda sina fördelar och nackdelar. Den trÄdlösa konfigurationen tar bort sladden som skrÀpar pÄ skrivbordet, men det finns chanser att det stör andra trÄdlösa enheter.

Sammanfattning

Troligtvis sÄ har denna köpguide gjort det klart för dig, det finns en myriad av olika tangentbord dÀr ute. Det bÀsta du kan göra för att underlÀtta din handel Àr att bestÀmma vilken utav de kategorierna vi har nÀmnt som du passar bÀst in i. Detta kommer göra det lÀttare för dig att urskilja pÄ funktioner, design och sÄ vidare.

Till slut hoppas vi att denna artikel har gett dig nÄgot typ av vÀrde och att du lÀttare kan vÀlja ett tangentbord i framtiden och inte behöver spendera onödigt med pengar pÄ funktioner du egentligen inte behöver.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 4
Back to top button