www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

”Miau!”

Det ynkligt söta jamandet trÀffar dig rakt i hjÀrtat. DÀr sitter den lilla kattungen och tittar upp pÄ dig med sina blÀnkande, klara ögon. Den Àr gammal nog att lÀmna mamma för alltid, och ska nu fÄ komma hem till en ny familj, som ska ta hand om den och Àlska den i gengÀld för sÀllskap och besvarad kÀrlek.

Din familj, alltsĂ„. TĂ€nk hur glada barnen kommer att bli nĂ€r de fĂ„r se vad du har fĂ„tt tag pÄ  Glad gĂ„r du frĂ„n affĂ€ren med ditt nya inköp. Du har Ă€ven skaffat vatten- och matskĂ„l, en toalettlĂ„da och en pĂ„se kattsand, och lite foder som du tyckte skulle vara gott för en liten kattunge. Det hĂ€r ska bli bra.

Nattdjuret katt

Findus har vuxit lite, och fĂ„tt smak för livet utomhus. Katter Ă€r ju trots allt nattdjur, och det Ă€r ju bara rĂ€tt att de ska fĂ„ komma ut och fĂ„ lite frisk luft medan ni andra sover (samt ha roligt pĂ„ katters vis, jaga möss och brĂ„ka lite med andra katter). Artigt skrapar han pĂ„ dörren sĂ„dĂ€r vid midnatt, och du stiger upp och öppnar Ă„t honom, sĂ„ att han kan fĂ„ gĂ„ sin nattrunda. NĂ„gon gĂ„ng pĂ„ morgonkvisten kommer han tillbaka och vill ha frukost, och dĂ„ gĂ„r du upp igen och öppnar Ă„t honom. Det brukar hĂ€nda nĂ€r det Ă€r dags för dig att vakna i alla fall, sĂ„ det funkar ju nĂ€stan bĂ€ttre Ă€n vĂ€ckarklockan
 och det Ă€r ju bra att han finns i huset nĂ€r barnen vaknar och börjar frĂ„ga, sĂ„ de inte blir oroliga.

Men katter Ă€r inte kĂ€nsliga för mĂ€nniskors behov, och de visar inte omtanke. Ju större Findus blir, desto roligare kommer han att tycka att det Ă€r att försvinna under natten och komma tillbaks nĂ€r han kĂ€nner för det, och du fĂ„r stiga upp och öppna
 gĂ„ng efter gĂ„ng. En vacker dag kommer du, trött och arg efter en usel natt, att se honom dĂ€r han lugnt och skönt tar en tupplur mitt pĂ„ blanka morgonen. Det skulle du vilja göra, men du mĂ„ste ju jobba
 Det Ă€r sĂ„ folk blir ordentligt sura pĂ„ sina katter.

”NĂ€e, nu Ă€r jag trött pĂ„ det hĂ€r. Nu minsann ska det skaffas katt lucka!”

Kattluckan en bra lösning
 eller?

kattlucka med chipDu som har bestĂ€mt att din katt ska fĂ„ vara bĂ„de inomhus- och utomhusboende, kan undvika all denna irritation genom att frĂ„n första början skaffa bĂ€sta kattluckan. Namnet beskriver sig sjĂ€lv: det Ă€r en liten lucka som du fĂ€ster pĂ„ din dörr sĂ„ att katten kan fĂ„ en alldeles egen ingĂ„ng, och du slipper stiga upp i alla tider för att öppna Ă„t den. En helsmart idĂ© som sĂ€kert uppfanns av nĂ„gon kattĂ€gare som snart blev sur pĂ„ att hĂ„lla pĂ„ att öppna stup i kvarten
 Men det finns vissa problem med denna ”lösning”. Det tar inte lĂ„ng tid förrĂ€n andra katter upptĂ€cker att hĂ€r finns det ett sĂ€tt att komma in i ett varmt och skönt hus, dĂ€r det oftast ocksĂ„ finns mat i matskĂ„len. Andra oönskade smĂ„kryp kan finna sin vĂ€g in. Kattluckan Ă€r vintertid ett utmĂ€rkt sĂ€tt att slĂ€ppa ut vĂ€rme, eller slĂ€ppa in kyla, regn eller snö  som man absolut inte vill ha.

Katten har Àlskats lÀnge

Redan i gamla Egypten, för hela 3500 Ă„r sedan, var katten en stor favorit. DĂ€rifrĂ„n fick de smĂ„ missarna resa med olika handelsmĂ€n, först till Italien och sedan till resterande Europa, dĂ€r de togs emot med öppna armar som den perfekta lösningen pĂ„ problemet rĂ„ttor och möss. Kattens sjĂ€lvstĂ€ndiga men Ă€ndĂ„ sociala natur började snart att uppskattas för sin egen skull, och nĂ€r 1800-talet var i full gĂ„ng var ocksĂ„ kattens popularitet som husdjur i topp. Man hade kattutstĂ€llningar i flera lĂ€nder, och man började experimentera med kattavel för att ta fram nya exemplar, alla med ”det lilla extra” som husse och matte lĂ€ngtade att fĂ„ ha. Men ett drag förblev oförĂ€ndrat: katten Ă€r nu som dĂ„ lika pigg pĂ„ natten.

Husse och matte letade efter nya alternativ, nya sÀtt att sammanfoga det rastlösa kattlivet med de sömniga mÀnniskolivet. Och nu har vi tillgÄng till fler alternativ Àn nÄgonsin.

TÀnk pÄ detta innan du skaffar luckan

Det Àr inte bara priset du bör tÀnka pÄ: UtsÀtt kattluckan för ett test för att avgöra vilken som Àr rÀtt för dig. Hur ser din situation ut? Vad tycker katten om att göra? Var bor du? Hur Àr vÀdret Äret om? Finns det risk för att du fÄr in andra djur, och hur kan du undvika detta? Hur stor kommer katten att bli?

Storleken pĂ„ luckan Ă€r en detalj som inte bör överses. Nu nĂ€r Findus Ă€r liten, kan han lĂ€tt krypa genom vilket hĂ„l som helst – men den glĂ€djen rĂ€cker inte lĂ€nge. Vissa katter förblir smĂ„, andra blir stora bjĂ€ssar som snart sitter med foten i klĂ€m i luckan – eller snarare kroppen, eftersom de kanske inte lĂ€ngre kan ta sig igenom den. DĂ„ gĂ€ller det att skaffa en lucka som Ă€r stor nog för att detta inte ska hĂ€nda. Har du skaffat en ovanligt stor kattras, kan du till och med övervĂ€ga möjligheten att skaffa en husdjurslucka, byggd Ă€ven för hundar. Dessa brukar vara runt 350*300 mm stora.

Vissa katter Ă€r vĂ€ldigt smarta och lĂ€r sig snart att hoppa upp pĂ„ handtaget sĂ„ att dörren gĂ„r upp. DĂ„ kommer de lĂ€tt in utan att behöva vĂ€cka dig
 och dĂ€r stĂ„r dörren, öppen hela natten och slĂ€pper in allt som vill komma in. För aldrig har man lyckats lĂ€ra en katt att stĂ€nga efter sig.

Olika typer av kattluckor

Den enklaste och billigaste modellen Àr en vipplucka som katten mÄste trycka pÄ med nosen för att komma in. Vanligtvis kommer de Àven med en liten magnet pÄ kanten, sÄ att den hÄller sig stÀngd nÀr katten inte passerar genom den. Bor du i en djurvÀnlig lÀgenhet, dÀr ingen annan i nÀrheten har katt eller hund, och dÀr det inte finns risk för att skadedjur som rÄttor eller insekter kommer in, kan denna lucka fungera för dig.

Det finns vissa modeller av luckor som Ă€r tillverkade i genomskinlig plast. Det kan ju vara kul för katten att ha ett litet ”fönster” i lagom höjd för att titta ut, men innan du skaffar denna bör du tĂ€nka efter hur villig du sjĂ€lv Ă€r att ha insyn i din lĂ€genhet – det finns ingen garanti pĂ„ att det kommer att vara just din katt som tittar in.

NĂ€sta steg upp Ă€r kattluckan med lĂ„sfunktion. Dessa gĂ„r att stĂ€lla in pĂ„ fyra olika sĂ€tt: lĂ„st, olĂ„st, endast inpassering och endast utpassering. HĂ€r fĂ„r du sjĂ€lv vĂ€lja vad du har för behov: katten fĂ„r till exempel komma ut nĂ€rhelst den vill, men vill den in mĂ„ste den ”knacka” sĂ„ att du kan kolla att det Ă€r rĂ€tt katt.

Kattluckor som Ă€r isolerade eller vĂ€dertĂ€ta kan kosta nĂ„got extra, men nĂ€r vintern kommer inkrypandes i varje liten vrĂ„, dĂ„ kommer de pengarna att göra skĂ€l för sig. Det finns inget som höjer elkostnaderna sĂ„ mycket som en lucka som slĂ€pper in alltför mycket kyla, och lĂ„ter ”den goa vĂ€rmen” sippra ut.

LÄt den rÀtte komma in

Högst uppe i kategorierna finns den ”smarta”, elektroniska kattluckan. Det finns:

Magnetnycklar. Din katt har en magnetnyckel inbyggd i sitt halsband, som lÄser upp luckan endast nÀr din katt nÀrmar sig dörren. Denna lösning krÀver inte batteri.

IR-lÀsare. Katthalsbandet kommer med en infraröd nyckel som lÄser upp luckan bara nÀr katten kommer nÀra. Denna lösning Àr batteridriven, sÄ du mÄste alltid vara pÄ alerten för att lÀgga mÀrke till nÀr det blir dags att byta batteri.

ID-brickor. Katthalsbandet med ID-bricka Àr inte bara till för att öppna dörren. Den lagrar information om kattens aktiviteter samt var den befinner sig för stunden, sÄ att du aldrig behöver gÄ och vara orolig över en försvunnen Àlskling. Du kan Àven programmera öppning- och stÀngningstider om du vill, sÄ att du fÄr mer kontroll över nÀr katten kan komma och gÄ.

Slarvhalskattens smarta nyckel

kattlucka isoleradÄr Findus en riktig slarvis som redan har tappat flera halsband kanske du inte kĂ€nner dig sĂ„ pigg pĂ„ att rusa ivĂ€g och köpa en superdyr kattlucka med chip i halsbandet Ă„t honom. DĂ„ Ă€r det bĂ€ttre med en kattlucka med chip som han fĂ„r bĂ€ra i nacken. Luckan lĂ€ser av kattluckans microchip och kontrollerar att koderna stĂ€mmer innan den slĂ€pper förbi katten. Denna sortens luckor mĂ„ste alltid vara kopplade till ett eluttag, men har nĂ„gra timmars batteribackup ifall nĂ„got oönskat skulle hĂ€nda.

Kom ihÄg: har du redan chipmÀrkt din katt, mÄste du kontrollera att den lucka du tÀnker köpa faktiskt fungerar med kattens kod. PÄ produktens hemsida brukar det finnas anvisningar som du kan följa för att ta reda pÄ detta. Vissa utgivare har ocksÄ genomfört en kattlucka med chip test. Resultaten kan hjÀlpa dig avgöra vad som Àr bÀst i ditt fall, och du kan hitta den kattlucka med chip som Àr bÀst i test för just dig.

HÀndig kattÀgare klarar sig sjÀlv

Att montera in den kattlucka du funnit Àr bÀst i test Àr inte ett sÀrskilt svÄrt projekt, men det krÀvs nÄgon skicklighet i arbetet. Det Àr trots allt ett ingrepp i huset. DÀrför kan du hÀr lÀsa enkla instruktioner om hur du kan göra:

  1. MÀt luckan, och rita ut var denna ska sitta pÄ utsidan av dörren. Kom ihÄg att djurets mage bör vara ungefÀr i jÀmhöjd med luckans nedersta kant.
  2. Borra tvĂ„ hĂ„l i de översta hörnen för att göra det lĂ€ttare för dig sjĂ€lv att börja sĂ„ga. SĂ„ga till hĂ„let med en elektrisk sticksĂ„g. Var noga med att följa de linjer du ritat ut. Blir det inte rakt i förhĂ„llande till dörren, kommer det att se slarvigt ut och ge ett dĂ„ligt intryck. (Inte för att katten bryr sig – detta Ă€r mer för din egen skull och familjens sinnesfrid).
  3. FÀst kattluckans inre del pÄ innerdörren. Skruva fast den (rÀtt skruvar brukar komma i paketet).
  4. Tryck fast luckans ytterdel utifrĂ„n och kontrollera att den sitter tĂ€tt mot dörren. I förpackningen kommer du ocksĂ„ att hitta skruvar i olika lĂ€ngder – vĂ€lj de som passar till dörrens tjocklek och skruva fast luckan.
  5. Allt klart: nu Àr det bara att lÄta katten ströva fritt!

Trög katt?

Om Findus Àr en vanlig katt kommer han sÀkert att vara vÀldigt nyfiken pÄ vad du sysslar med vid dörren, i alla fall en liten stund. Men det Àr inte alls sÀkert att han fattar galoppen pÄ en gÄng nÀr du vÀl Àr fÀrdig. DÄ fÄr du lÄta honom gÄ luckskola ett par dagar: lÀr honom vad den dÀr konstiga nya mackapÀren egenligen Àr till för genom att lÄta den stÄ öppen ett par dagar. Om han Àr av den fega sorten, kan du locka honom att pröva genom att stÀlla en skÄl mat pÄ andra sidan dörren. Snart kommer han att klura ut det dÀr med hur luckan fungerar, och du kan kyssa alla sömnlösa nÀtter adjö.

Ett varningens ord: utomhuslivet för katter

Ska katter egentligen fĂ„ ströva runt utomhus, eller mĂ„r de bĂ€ttre om de fĂ„r bo i huset hela tiden? Vad Ă€r bĂ€st för familjen? Denna debatt har pĂ„gĂ„tt lĂ€nge, men det finns inget ”rĂ€tt” svar: allt beror pĂ„ hur vĂ€l dina omstĂ€ndigheter passar ihop med din katts personlighet. Det finns givetvis risker för utomhuskatter, och av dessa Ă€r trafiken den allra största. MĂ„nga katter har blivit överkörda av bilar, vilket kan leda till svĂ„ra skador eller till och med dödsfall. Katten kan ocksĂ„ hotas av rĂ€var, hundar eller andra aggresiva granndjur. En nyfiken och Ă€ventyrslysten katt kan lĂ€tt gĂ„ för lĂ„ngt och gĂ„ vilse, de kan rĂ„ka ut för olika toxiner som snigelgift, blommor som Ă€r giftiga för katten (som julstjĂ€rnor eller liljor), eller sjukdomar som luftvĂ€gsinfektioner, katt-AIDS, abscesser eller kattleukemi, som smittas under kattslagsmĂ„l. TĂ€nk efter vilka av dessa situationer just din katt kan rĂ„ka ut för dĂ€r du bor, och bestĂ€m dĂ€refter om du vill att den ska vistas utomhus eller ej.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 61 / Genomsnitt: 4.1
Back to top button