www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat vÄra produkter och vi stÄr fast vid de produkter som vi har valt pÄ vÄr lista. Vi kontrollerar och uppdaterar stÀndigt vÄra listor sÄ att du garanterat fÄr de bÀsta resultaten att vÀlja mellan.

BÀrselar och bÀrsjalar har blivit mer och mer populÀrt pÄ senaste tiden, och för att hitta den bÀsta bÀrselen kan man lÀsa olika typer av bÀrsele bÀst i test, och andra typer av bÀrsele test. I den typen av konsumenttester kan man lÀra sig om vilka funktioner olika bÀrselar har, vad dom kostar, vilka material dom Àr gjorda av och vilken Älder de lÀmpar sig till. NÀr man lÀser olika tester gÀller det att vara objektiv, och ta reda pÄ om konsumenttesterna Àr gjorda av en tillverkare eller en oberoende tredje part.

Eftersom att bÀrselar Àr relativt dyra, de mest exklusiva varianterna som kostar över 2000 kronor, Àr det smart att vara riktigt pÄlÀst innan man bestÀmmer sig för vilken typ av bÀrsele man vill ha. Kanske vill man inte ha nÄgon sele alls, utan bestÀmmer sig istÀllet för en bÀrsjal eller ringsjal.

Men Ă€r man alldeles ny i djungeln av alla bĂ€rselar som finns kan det vara svĂ„rt att veta vilken typ av bĂ€rsele man faktiskt vill ha. Kanske har man ett lite större barn, och dĂ„ vill man söka efter “bĂ€rsele framĂ„tvĂ€nd Ă„lder” För att hitta det bĂ€sta alternativet.

Är man pĂ„ jakt efter en billig bĂ€rsele, en bĂ€rsele större barn, en bĂ€rsele rea, eller kanske bara vill veta vilken bĂ€rsele Ă€r bĂ€st, sĂ„ Ă€r frĂ„gorna mĂ„nga. HĂ€r finns allmĂ€n och matnyttig information om olika typer av bĂ€rselar, vad de Ă€r tillverkade av, och vad man ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r det kommer till sĂ€kerheten. Efter att ha lĂ€st den hĂ€r informationen kommer du lĂ€ttare att kunna lĂ€sa olika tester och konsumentguider, och navigera marknaden bĂ€ttre.

Vad Àr en bÀrsele?

Du kan transportera ditt barn i en barnvagn eller bilstol, men mÄnga förÀldrar njuter av enkelheten och kÀnslan av nÀrhet som en bÀrsele tillhandahÄller. Att gosa med ditt barn mot din kropp medan du lÀmnar dina hÀnder fria. Du kan enkelt röra dig, navigera trÄnga platser och ta hand om dagliga uppgifter medan ditt barn sover eller slappnar av pÄ ditt bröst.

Experter sÀger att bÀra barn kan lugna ett oroligt barn, hjÀlpa till att sÀnka en mammas risk för post-partum depression och frÀmja anknytningen mellan förÀlder och barn.

Vissa förÀldrar anvÀnder bara bÀrsele i de tidiga mÄnaderna och finner dem obekvÀma nÀr deras barn nÄr 7-10 kg. Andra förÀldrar bÀr gladeligen sina barn lÀnge förbi denna tidpunkt. NÄgra av de nyaste bÀrarna pÄ marknaden som Àr avsedda för smÄbarn hanterar vikter pÄ upp till 20 eller 25 kg och har ergonomiska dynor och remsor som Àr avsedda att flytta ditt barns vikt pÄ dina höfter och runt bakom axlarna och tillbaka.

VÀlja rÀtt bÀrsele

bÀrsele nyfödd

Att vÀlja en bra bÀrsele Àr knepigt eftersom nyfödda och Àldre barn har olika behov. En nyfödd vill gosa nÀra huvudet pÄ bröstet och en Àldre bebis vill strÀcka pÄ sina ben och se vÀrlden.

Behöver du en bÀrsele? MÄnga förÀldrar sÀger att det Àr deras viktigaste egendom under den första tiden. BÀrselen tillÄter att familjen gÄr ut och tar sig runt med en nyfödd. Du kanske tÀnker: hur Àr det med barnvagnar? De flesta barnvagnar rekommenderas inte för spÀdbarn yngre Àn sex mÄnader, sÄvida du inte anvÀnder den med din bilsits eller har en liggdel.

Och bĂ€rselar har vetenskap pĂ„ deras sida. En studie frĂ„n 1986 visade att barn som transporterades tre timmar i bĂ€rsele om dagen skrek 43% mindre totalt och 54% mindre under kvĂ€llstimmarna. En annan bonus? Fysisk kontakt med barnet gör mödrarna frigör oxytocin —kĂ€rlekshormonet. Detta frĂ€mjar anknytningen som kan förbĂ€ttra depression och Ă„ngest efter förlossningen. Det finns alltsĂ„ oĂ€ndligt med fördelar.

Olika typer av design bÀrsele

MÄnga familjer vÀljer tvÄ bÀrselar: en för det nyfödda barnet; till exempel en bÀrsjal och sedan en mjuk mer strukturerad bÀrare för Àldre bebis eller smÄbarn. Andra familjer vÀljer en bÀrsele som anpassar sig till olika Äldrar.

BĂ€rsjal

BÀrsjalar Àr lÄnga rektangulÀra bitar av tyg du anvÀnder för att knyta ditt barn till din kropp. De Àr gosiga för nyfödda som inte kan hÄlla upp huvudet Ànnu och kÀnner sig tryggt lindade, det Àlskar yngre barn, men Àldre barn finner det restriktivt. Att lÀra sig att knyta dessa sjalar kan se skrÀmmande ut, men efter en YouTube-handledning eller tvÄ blir du snabbt expert.

De mest populÀra bÀrsjalarna Àr frÄn Moby, Boba, mei tai bÀrsele och Solly Baby. Dessa Àr alla i en och samma storlek som passar alla bebisar och förÀldrar.

BĂ€rsele

Mjuka strukturerade bÀrare Àr vanligtvis utformade med Àldre barn i Ätanke, men vissa kan anpassas för nyfödda (bÀrsele nyfödd) genom att anvÀnda extra vaddering eller justering av remmarna. De Àr inte sÄ gosiga som bÀrsjalar, men de gÄr snabbare att sÀtta pÄ. Viktigast Àr att bÀrselar med vadderade remsor och midjeband ger mer stöd nÀr du bÀr en Àldre (och tyngre) bebis.

TvÄ viktiga saker att övervÀga nÀr man jÀmför olika typer av mjuka strukturerade bÀrselar: 1) Leta efter en bÀrsele dÀr du kan bÀra barnet högt upp sÄ att du kan kyssa toppen av huvudet. 2) Ett brett eller justerbart sÀte hjÀlper till att fördela barnets vikt och hÄller barnets höfter friska nÀr de vÀxer.

Men Àven bÀrarselar kommer i olika former och modeller, och ingen transportör har allt. Det hÀr Àr de tre huvudkategorierna som man fÄr vÀlja mellan: en sele som kan anvÀndas kan anvÀndas frÄn födseln utan en insats, en sele med hög viktgrÀns sÄ att du kan bÀra ett större barn och en sele med framÄtriktat alternativ för nyfikna barn som vill kikas ut.

Om du vill hoppa över omslaget, tÀnk pÄ en bÀrare som kan anvÀndas frÄn födseln utan ett inlÀgg som:

Ringsjal

Ringsjalar Àr som boxare eller trÀnare. FörÀldrar som anvÀnder ringsjalar antingen Àlskar dem eller hatar dem.

De Àr bra för ett varmare klimat eftersom de tillÄter lite luftflöde, sÄ ringsjalar anvÀnds med fördel under sommaren och kanske inte lika gÀrna under vintern. Dessutom Àr de ganska enkla att anvÀnda. Men de Àr inte en ergonomisk bÀrsele eftersom de lÀgger all vikt pÄ axeln, Àven om de kan se riktigt söta ut

Vilka material anvÀnds i bÀrselar?

Sjalar och tygselar Àr tillverkade av tyger och polyesterfiber eller skum för fyllning eller vaddering. Kardborreband, vÀvda vÀvband för remmar och metallspÀnnen och fÀstdon för stöd runt förÀldrarna anvÀnds för att hÄlla tygbÀrare pÄ plats. En bÀrsele ryggsÀck kan tillverkas mestadels av tyg, medan en annan sort bestÄr av en aluminiumram med ett tygstöd för barnet och vadderade tygremmar som anpassar sig till förÀldern.

En styv eller gjuten baby bÀrsele Àr tillverkad av polypropen, en medelstark plast. Den har fördelarna med att vara lÀtt, flexibel och hÄllbar. Metallkomponenter Àr tillverkade av stÄl av specialiserade metalltillverkare. Dessa delar kan innefatta spÀnnen, klÀmmor och hÄrdvara för justering av sele. Nitar och tygfÀst kan vara gjorda av andra metaller men levereras Àven av specialkonstruktörer.

Tyger som anvÀnds för att göra bÀrsele spÀdbarn inkluderar slitstarkt tyg som denim och nylonnÀt. Alla tyger mÄste special behandlas för att uppfylla standarder för brandsÀkerhet, men de mÄste ocksÄ tvÀttas. Kemiska rengöringsmetoder och Àven starka tvÀttmedel kan bryta ner de behandlingar som anvÀnds för att göra materialet sÀkert, sÄ att dessa tyger mÄste rengöras med vatten och mild tvÄl. Tygerna vÀljs ocksÄ för deras utseende, sÄ fÀrg- och modetrender övervÀgs av designers vid valet av dessa material.

Alla bÀrselar Àr försedda med tillverkarens etiketter, och skrivare tillverkar pappers- och klisteretiketter enligt tillverkarens krav och Europeiska standarder för konsumentinformation.

Vanliga dimensioner i bÀrselar

Det gÄr inte att generalisera och sÀtta en allmÀn standard för vilken storlek en viss bÀrsele Àr. Alla bÀrselar har olika dimensioner, och det Àr upp till tillverkaren att mÀta och bestÀmma storlekar. NÀr det kommer till mer robusta bÀrselar, sÄ som ryggsÀckar och bÀrselar för större barn, finns det inte alltid olika storlekar. BÀrselarna som Àr kombinerade sjal + sele, har dÀremot ofta storlekar sÄ som S, M, L, som Àr anpassade för att passa förÀldrarnas kroppar.

BÀrsjalar kan ocksÄ finnas i olika storlekar, och hÀr mÀts sjalarnas lÀngd (oftast i tum). Sjalarna kan vara ca 2 meter lÄnga, och knyts dÀrför ibland flera varv runt förÀlderns kropp.

NÀr det kommer till barnets storlek sÄ finns det bÀrselar som lÀmpar sig för nyfödda, Àven om det Àr vanligast att nyfödda bebisar blir burna i trikÄsjalar som Àr följsamma mot kroppen utan att sitta för tight. Sedan Àr det upp till förÀldern som bÀr hur lÀnge man vill bÀra sitt barn, en ringsjal eller en ryggsÀck kan anvÀndas tills det att barnet Àr ca 5 Är. Den övre viktgrÀnsen kan alltsÄ ligga pÄ över 25 kilo, sÄ det Àr bara förÀlderns styrka som sÀtter grÀnser.

BÀrselar och sÀkerhet

Babywearing International anser att det alltid Àr sÀkert att bÀra sitt barn i sjal eller sele. Men som med alla andra baby- eller barnprodukter Àr det viktigt att observera nÄgra grundlÀggande sÀkerhetstips.

Se till att ditt barns luftvÀg Àr öppen hela tiden nÀr du bÀr barnet i sele. Det bÀsta sÀttet att göra detta pÄ Àr att hÄlla honom eller henne i ett upprÀtt lÀge, tillrÀckligt högt pÄ din kropp för att övervaka andningen och se till att hennes haka Àr uppe frÄn bröstkorgen (du ska kunna fÄ in minst ett finger mellan hakan och bröstet, Àven pÄ smÄ bebisar). Babywearing International rekommenderar ocksÄ att spÀdbarn endast bÀrs i vÄgrÀtt eller liggande lÀge nÀr de ammas (om sÄ önskas) och ÄtergÄr till upprÀtt eller vertikalt lÀge sÄ fort de Àr fÀrdiga.

Det Àr ocksÄ viktigt att din sele stödjer barnets nacke och rygg. Helst bör barnet hÄllas med knÀna högre Àn rumpan med benen i ett knÀböjt lÀge och stöd frÄn knÀ till knÀ (grodposition), men med Àldre barn och större bebisar Àr det inte alltid möjligt eller nödvÀndigt med stöd under knÀna. En ergonomisk bÀrsele (varesig det Àr en sele, sjal, ringsjal eller hybrid) kommer att ge bÀttre stöd för barnet och kommer ocksÄ att vara bekvÀmare för bÀraren.

Kontrollera alltid din sele och leta efter slitage eller skador, och undersök svaga flÀckar, lösa sömmar, slitna tyger etc. BWI rekommenderar att du köper en bÀrsele frÄn en vÀlkÀnd tillverkare för att sÀkerstÀlla att den uppfyller alla gÀllande sÀkerhetskrav.

Öva och trĂ€na pĂ„ att sĂ€tta till exempel en docka i selen, sedan ta hjĂ€lp av en partner och trĂ€na över en sĂ€ng eller soffa, eller lĂ„gt ner pĂ„ marken tills du Ă€r helt sĂ€ker pĂ„ hur du ska göra för att sĂ€kra ditt barn i selen. En tumregel Ă€r att vara helt bekvĂ€m och sĂ€ker pĂ„ hur du fĂ€ster selen pĂ„ framsidan innan du ger dig pĂ„ att bĂ€ra barnet pĂ„ ryggen.

Utöva alltid sunt förnuft medan du bÀr ditt barn. BÀrselar Àr inte en godkÀnda som barnstolar i bilen eller pÄ sjön, och ska inte anvÀndas vid flytande fordon, och ska inte heller anvÀndas i bilen. Undvik att bÀra barnet i sele vid tillfÀllen dÀr det inte skulle vara sÀkert att bÀra barnet i armarna.

Slutligen

Att bÀra barn i sele Àr populÀrt, praktiskt och gosigt. MÄnga bÀrselar kan anvÀndas upp till 5 Ärs Älder, och vissa kan anvÀndas redan frÄn födsel. Bebisar Àlskar att bli burna, och sÄ lÀnge man rÀttar sig efter sÀkerhetsföreskrifterna sÄ finns det ingen anledning till att inte bÀra sitt barn i sele.

NÀr man ska hitta en bÀrsele som passar ens behov bÀst bör man först lÀsa igenom konsumentguider, sedan bör man förstÄ de olika skillnaderna mellan de olika typer utav sjalar och selar som finns att vÀlja mellan. Det Àr viktigt att köpa en sjal frÄn en vÀlkÀnd tillverkare, men det Àr inte nödvÀndigt att spendera en förmögenhet pÄ sin sele. Konsumentguider och tester kan hjÀlpa dig att klura ut vilken bÀrsele som passar er familj bÀst, och ger bÀst valuta för pengarna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button