www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Letar du efter ett kvalitativt halkskydd? Det vill vi gÀrna hjÀlpa dig med! Nedan hittar du vÄra fem bÀsta alternativen, och sannolikheten Àr hög för att nÄgot av dem passar för dig.

BÄST I TEST
5.0 / 5
Om du söker ett par halkskydd av den allra högsta kvalitén Àr Snowline Chainsen Trail det allra bÀsta som existerar pÄ marknaden. De bidrar med riktigt bra grepp pÄ de flesta underlag, vilket ger dig en bra sÀkerhet.

Fördelar

 • Riktigt bra grepp
 • Finns i flera olika storlekar
 • Enkla att sĂ€tta pĂ„

Nackdelar

 • Högt pris
ANDRA PLATS
4.7 / 5
Yaktrax Pro Àr ett par pÄlitliga halkskydd som ser till att risken Àr lÀgre att du ramlar och slÄr dig nÀr du gÄr pÄ hala ytor. De Àr lÀtta att anvÀnda, finns i flera olika storlekar, samt kommer till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Finns i flera storlekar
 • PĂ„litliga och sĂ€kra

Nackdelar

 • Inga nackdelar hittades
MEST PRISVÄRT
4.7 / 5
Nordic Grip Walking bidrar med ett par riktigt bra halkskydd, utan att det kostar skjortan. HÀr betalar du under 300 kronor för ett par, och de finns Àven i flera olika storlekar. Totalt 10 dubbar i rostfritt stÄl.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • VĂ€ldigt lĂ€tta att anvĂ€nda
 • Finns i fyra olika storlekar

Nackdelar

 • Inte riktigt lika sĂ€kra som mĂ„nga dyrare alternativ
BĂ€st premium
5.0 / 5
Om du vill ha det bÀsta av det bÀsta Àr Black Diamond Access Spike Traction Device ett av de bÀsta alternativen pÄ marknaden. HÀr kombineras kvalité med sÀkerhet och pÄlitlighet, vilket skapar en rejÀl bekvÀmlighet.

Fördelar

 • Slitstarka
 • 14 dubbar i rostfritt stĂ„l
 • Riktigt bra fĂ€ste

Nackdelar

 • Finns inte i mindre storlek Ă€n 35
BÄSTA HÄLGREPPET
4.5 / 5
Springyard Heelgrep Walksafe Àr utformad för att endast erbjuda bÀttre grepp vid hÀlen. DÀrmed kommer det sÀkerligen inte som nÄgon överraskning att den hÀr produkten erbjuder det bÀsta hÀlgreppet.

Fördelar

 • Riktigt bra hĂ€lgrepp
 • Bra pris
 • LĂ€tta att anvĂ€nda

Nackdelar

 • Endast extra grepp vid hĂ€len

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Johan lĂ„g och stirrade upp i taket. Vinden blĂ„ste runt knutarna, och iskristaller hade formats pĂ„ fönsterrutan. ”Visst Ă€r vintern vacker Ă€ndĂ„â€, tĂ€nkte han motvilligt medan han stack fötterna i tofflorna som lĂ€mnats vid sĂ€ngkanten dagen innan. Kaffemaskinen puttrade sin hemtrevliga melodi, och huset fylldes av den varma, goda doften. Barnen kom ner för trappan och började svĂ€lja sin gröt. Det var ett sĂ€rkilt skimmer över dagen, som trots all slask och snö annonserade en vacker kommande vĂ„r. Men hĂ€r, hemma hos honom, gick livet sin gilla gĂ„ng. ”GĂ„ försiktigt!” varnade han minstingen nĂ€r de skulle hoppa in i bilen och Ă„ka ivĂ€g. Snöslasket frĂ„n dagen innan hade frusit över natten, och han borde ha gĂ„tt upp tidigare för att sanda
 ”NĂ€r jag kommer hem”, bestĂ€mde han, och vred om dörrnyckeln. Han hade inte tagit mer Ă€n tvĂ„ steg innan marken försvann under honom, och vintermorgonen plötsligt tedde sig svart


Precis som Johan, skadas tiotusentals mÀnniskor i halkolyckor i Sverige varje Är. Runt 25 000 personer mÄste söka akutsjukvÄrd för de vanligaste skadorna: frakturer, krosskador och blodutgjutning. Hos kvinnor Àr det vanligare med skador pÄ handleder och underarmar, medan mÀn har flest skador pÄ axlar och skuldror. Eftersom halkbekÀmpningen i mÄnga kommuner Àr vÀldigt dÄligt, har skotillverkare kommit upp med en alternativ lösning: halkskydd till skor.

Vad Àr halkskydd?

För att slippa Ă„rets hemskaste fall, kan du anvĂ€nda halkskydd pĂ„ skorna. Det handlar om smĂ„ broddar som du fĂ€ster pĂ„ din skosula, för att fĂ„ bĂ€ttre grepp i is och snö. De anvĂ€nds primĂ€rt nĂ€r man ska vistas utommhus, och bör kunna fĂ€stas pĂ„ alla dina skor. PĂ„ det viset behöver du inte köpa speciella ”is-skor” varje vinter, utan drar helt enkelt pĂ„ halkskyddet för att öka friktionen mot vĂ€gytan nĂ€r du ska gĂ„ pĂ„ hal mark.

Halkskydd och halkbroddar uppfanns som en ÄtgÀrd för att minska det höga antalet halkolyckor som varje Är Àger rum i Sverige. I början var de alla tillverkade av metall, men med tiden har det kommit snyggare och smidigare varianter av material som keramer, stÄl eller gummi. Det finns Àven vinterskor som har inbyggt halkskydd, samt ett varmt och vattentÀt foder som skyddar tÄrna frÄn den isande vinterkylan, sÄ att du kan njuta av dina favoritaktiviteter i vilket vÀder som helst.

Äldre som vill vĂ€rna om ömtĂ„liga ben, förĂ€ldrar som vill skydda sina barn frĂ„n trĂ„kigheter, fitness-fantaster som gĂ€rna vill vistas utomhus oavsett Ă„rstiden, arbetare som mĂ„ste ta sig till och frĂ„n jobbet varje dag
 alla har vi nytta av ett bra halkskydd. Men alla modellerna passar inte till alla konsumenter. För att avgöra vad som kommer att passa dina behov bĂ€st, kan du hĂ€r lĂ€sa om vad du mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du ska köpa ditt.

Olika typer av halkskydd

studded shoesDet har tillverkats en mÀngd olika typer av skor med halkskydd för att svara pÄ efterfrÄgan av denna produkt hos unga sÄvÀl som gamla konsumenter. Alla har de sina fördelar och nackdelar nÀr det gÀller pÄtagning, gÄng och förvaring. HÀr kan du gÄ halkskyddsskolan: du fÄr lÀra dig lite om alla de olika typer av halkskydd som finns, och avgöra vilken modell du tror kommer att passa dig och dina omstÀndigheter bÀst.

Helfotsskydd: Denna variant av halkskyddet ger en naturlig gĂ„ng, vilket uppskattas sĂ€rskilt mycket av Ă€ldre anvĂ€ndare, eftersom man inte fĂ„r muskelont och det Ă€r lĂ€ttare att orka med lĂ€ngre promenader. Nackdelen Ă€r att de Ă€r större och tar upp mycket mer plats nĂ€r de inte anvĂ€nds – sĂ„ har du tagit pĂ„ dig halkskyddet för att inte ramla nĂ€r du ska till grannen för en kopp kaffe, se till att du Ă€ven tar med en plastpĂ„se att förvara dem i nĂ€r de ska tas av!

HĂ€lskydd: Produkten fĂ€sts pĂ„ den delen av skosulan som sitter precis under hĂ€len. Detta funkar jĂ€ttebra nĂ€r du ska gĂ„ i nedförsbacke – men Ă€r det uppĂ„t promenaden gĂ€ller kan det skapa lite problem. DĂ„ mĂ„ste du se till att du sĂ€tter ner hĂ€len ordentligt vid varje steg!

Fotbladsskydd: Skyddet ska fÀstas pÄ skons framsida. I rak motsats till hÀlskyddet, fungerar det utmÀrkt i uppförsbacke men kan bli lite krÄngligt nÀr man ska ta sig ned igen. DÄ gÀller det att gÄ försiktigt, och se till sÄ att foten verkligen fÄr kontakt med marken vid varje steg. Fotbladsskyddet Àr den minsta varianten, och uppskattas dÀrför vÀldigt mycket av konsumenter utan tillgÄng till större förvaringsutrymmen.

Inbyggda skydd: En dyrare variant som reducerar ditt val av skor till just de som kommer med denna accessoar, men annars vÀldigt praktiskt: du behöver inte ta pÄ eller av halkskydden, och du behöver inte oroa dig för att hitta en sÀrskild plats Ät dem. Skorna kommer med ett verktyg för att fÀlla ut halkskyddet vid behov.

Dubbskor: En stor favorit hos de som Ă€lskar att vara ute och jogga i allsköns vĂ€der. Det handlar om kĂ€ngor och skor med dubb som gör det lĂ€ttare att gĂ„ pĂ„ alla sorters underlag. Är det halt ute, fjĂ€drar dubbarna ut och hjĂ€lper dig hĂ„lla balansen utan att halka. Är underlaget hĂ„rt, trycks dubbarna in, vilket underlĂ€ttar gĂ„ngen och gör det lite mjukare för fötterna.

Andra halkskydd: NĂ€r man kommit till den tiden i livet dĂ„ det alltid Ă€r svĂ„rt att hĂ„lla balansen, hjĂ€lper det inte att endast ha broddarskor. Nu för tiden tillverkas Ă€ven halkskydd som kan fĂ€stas pĂ„ undersidan av kĂ€ppar och kryckor – allt för att du ska kunna kĂ€nna dig trygg nĂ€r du vistas ute i kylan.

TÀnk pÄ detta nÀr du vÀljer halksskydd

NÀr det blir dags att hitta bÀsta halkskydden finns det vissa viktiga detaljer att tÀnka pÄ. De flesta skydd som finns ute pÄ marknaden Àr bra för nÄgon, men vilket passar till just dig? Följande checklista kan hjÀlpa dig pÄ traven:

 • Passar skyddet till alla dina vinterskor? Ett bra skydd kan lĂ„ta dig variera dina vinteroutfits rejĂ€lt – du har redan skorna som passar perfekt till den dĂ€r jackan, det enda som Ă„terstĂ„r Ă€r att göra dem sĂ€krare.
 • Hur bekvĂ€mt Ă€r det att ta av och pĂ„ skyddet? För de konsumenter som har problem med balansen, kan det kĂ€nnas riktigt svĂ„rt att försöka bli av med skyddet precis innan man ska gĂ„ in nĂ„gonstans – och tvĂ€rtemot. DĂ„ Ă€r det lĂ€ttare med halkskydd som kan sitta kvar pĂ„ skorna inomhus.
 • Är produkten CE-mĂ€rkt? Detta garanterar att den uppfyller sĂ€kerhetskraven.
 • Hur stort Ă€r skyddet? Har du förvaringsplats Ă„t det nĂ€r du ska ta av det tillfĂ€lligt, till exempel för att gĂ„ in i en affĂ€r eller nĂ€r du gĂ„r hem till nĂ„gon?
 • MĂ„ste du ta av halkskyddet nĂ€r du ska köra bil? Detta kan medföra vissa komplikationer för dig som pĂ„ grund av ett fullpackat schema alltid har brĂ„ttom nĂ€r du ska ta dig nĂ„gonstans. DĂ„ kan skor med broddar vara ett bĂ€ttre alternativ.
 • Hur mĂ„nga olika ytor fungerar skyddet pĂ„? De nyaste varianterna kommer med dubbar som anpassar sig till underlaget, och du kan dĂ€rför anvĂ€nda dem pĂ„ is, snö, barmark, och till och med inomhus.
 • Hur lĂ„nga Ă€r dubbarna? Kortare dubbar fungerar bra nĂ€r du ska ta en promenad pĂ„ asfalterade ytor, som till exempel runt stan, medan lĂ€ngre dubbar ger dig som Ă€r terrĂ€nglöpare bĂ€ttre grepp.

Halkskyddet och din balans

shoes with studsDet Ă€r riskfyllt för vem som helst att försöka gĂ„ pĂ„ hal mark. Halkskyddet Ă€r inte en 100% garanti pĂ„ att du inte kommer att ramla – utan du mĂ„ste alltid gĂ„ lugnt och försiktigt nĂ€r du befinner dig pĂ„ isiga ytor. Kom Ă€ven ihĂ„g att ett halkskydd, hur bra det Ă€n Ă€r, kommer aldrig att kunna kompensera för yrsel och dĂ„lig balans. KĂ€nner du att du behöver ytterligare hjĂ€lp – gĂ„ngstavar, en kĂ€pp eller ett par kryckor – sĂ„ kör till. Det Ă€r en investering i din egen sĂ€kerhet. AnvĂ€nd alltid skor i vilka hela din fotsula har kontakt med markytan. Detta kan bidra till bĂ€ttre balans. Glöm dock inte att dina muskler och ditt balanssinne Ă€r en fĂ€rskvara som du inte kan ta för givet: se till sĂ„ du fĂ„r regelbunden trĂ€ning för att hĂ„lla kroppen i skick.

LĂ€r dig att gĂ„ medvetet nĂ€r du Ă€r ute pĂ„ hal is: Det viktigaste Ă€r att du ska kunna fĂ„ ner hĂ€len utan att börja glida framĂ„t, ty det Ă€r dĂ„ problem med balansen kan uppstĂ„. Är det sĂ€rskilt farligt: lĂ„tsas att du Ă€r en elefant, och försök att trampa med hela foten.

Hur mycket ska halkskyddet fÄ kosta?

Priset pÄ halkskydd varierar mycket, och kan ligga pÄ frÄn 150 SEK för hÀlskyddet till hela 2 000 SEK för skor med inbyggt halkskydd. Men gÄ inte bara efter priset nÀr du ska skaffa denna produkt, och skicka inte efter nÄgot billigt pÄ nÀtet: kontrollera alltid att produkten Àr CE-mÀrkt, och kom ihÄg vikten av att fÄ pröva skyddet pÄ egna skor. Kontrollera Àven gÀrna skor med dubbar test och test av halkskydd till skor online, dÀr du kan lÀsa om vad andra tyckt om den modell du vill köpa. PÄ sÄ sÀtt kan du upptÀcka vissa detaljer som du kanske inte lÀgger mÀrke till vid inköpet, och avgöra om modellen verkligen passar just dig.

SÀkerheten först och frÀmst

Det har nĂ€mnts ovan att halkskyddet bör vara CE-mĂ€rkt. Detta beror pĂ„ att halkskydd rĂ€knas som del av den personliga skyddsutrustningen, tillsammans med andra sportskydd som skidhjĂ€lmar och flytvĂ€star. Alla produkter som tillhör denna kategori mĂ„ste typkontrolleras för att sĂ€kerstĂ€lla att de uppfyller de grundlĂ€ggande sĂ€kerhetskraven. Detta innebĂ€r att produkten lĂ€mnas in hos ett sĂ€rskilt laboratorium som genomför en opartisk halkskydd skor test. PĂ„ det sĂ€ttet kan du vara sĂ€ker pĂ„ att den produkt du köper inte kommer att vara till skada för dig och de dina, för att de kanske gĂ„r sönder eller ramlar av mitt pĂ„ promenaden – vilket skulle leda till farligare fall Ă€n isen, som ju var det ursprungliga problemet.

Njut av utomhusaktiviteter pÄ ett sÀkert sÀtt

NĂ€r det Ă€r isigt eller lerigt utomhus gĂ€ller det att ha ordentliga dubbar eller broddar till löparskorna, vare sig du ska ut och promenera, jogga eller springa. Dubbarna ger dig ett utmĂ€rkt grepp som underlĂ€ttar en stabil gĂ„ng, men det finns olika modeller till olika aktiviteter. Joggingskor med dubbar ska kunna förse dig med stabilitet vid frĂ„nskjutning och fotisĂ€ttning, sĂ€rskilt nĂ€r du tar kurvor. Detta Ă„stadkommer tillverkarna genom att placera dubbarna nĂ€ra yttersulans kant. Är det lugnare aktiviteter du tĂ€nker pĂ„, kommer centrerade dubbar att funka fint. Kom ihĂ„g att kortare dubbar ger bĂ€ttre balans och fungerar bĂ€st pĂ„ glashala, hĂ„rda underlag, medan lĂ€ngre dubbar funkar bĂ€ttre nĂ€r du ska gĂ„ pĂ„ mjukare is eller mark. För dig som endast vill ha ett extra skydd vid vardagsbruk, kan avtagbara halkskydd vara den bĂ€sta lösningen: dubbade sulor som du fĂ€ster pĂ„ dina favoritskor vid behov. Skydd som du bara fĂ€ster vid fotens framsida eller vid hĂ€len Ă€r lĂ€ttast att ta pĂ„ och av.

Teknik Ànda ner i tÄrna

Framsteg inom teknik och design har Ă€ven satt sitt mĂ€rke pĂ„ halkskydd. PĂ„ senare Ă„r har det tillverkats arbetsskor med vikbara dubbar: du vrider pĂ„ en liten knapp nĂ€r du vill ta fram skyddet, och vridet tillbaka den nĂ€r du ska gĂ„ pĂ„ fast mark. För dig som Ă€lskar vinterlöpning finns det ocksĂ„ speciella sportskor att fĂ„ tag pĂ„, med fjĂ€drade dubbar som ska fungera pĂ„ mĂ„nga olika underlag – bĂ„de barmark och glatta ytor.

Halkskyddets framtid

Manufacturers and designers are constantly working to develop smarter, smoother products in this area as well. Some ideas that are currently being worked on have to do with how the possibilities of the micromechanism could be used to make the attachment and removal of the protection less complicated, or perhaps abolish it completely. A small remote control that folds them in and out, or maybe shoes that come with equipment built in to sense the temperature of the ground and fold out the studs automatically when needed. A lot is possible, and although the price of this new technology may initially be quite expensive, this will change when production reaches series size. Then you will be able to get the best anti-slip protection for your shoes at affordable, reasonable prices.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 13 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button