www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat vÄra produkter och vi stÄr fast vid de produkter som vi har valt pÄ vÄr lista. Vi kontrollerar och uppdaterar stÀndigt vÄra listor sÄ att du garanterat fÄr de bÀsta resultaten att vÀlja mellan.

AllmÀn information om handdammsugare

Ibland sÄ behöver man snabbt fÄ tag i dammsugaren, exempelvis om katten har skickat en kruka i golvet eller efter det att barnen har Àtit frukost. Med en bra handdammsugare sÄ Àr detta inga problem och du hÄller golvet rent Àven under sÄdana situationer. BekvÀmligheten att inte behöva dra fram en större dammsugare ur skÄpet Àr vÀldigt vÀrdefull. Du kan dessutom gÄ ganska lÀnge utan att vara tvungen att ta fram den vanliga dammsugaren om du har en handdammsugare som kommer med ett skaft. SÄklart sÄ behövs en vanlig dammsugare ibland för att köra ett ordentligt varv i hemmet och fÄ upp smutsen ur exempelvis mattor men du kan sÀkert dra ner anvÀndandet till ett par gÄnger i mÄnaden. Det blir mycket enklare att hÄlla det skinande rent om man har dammsugaren sÄ lÀttillgÀngligt och inte mÄste slÀpa fram den ur skÄpet.

Vanliga storlekar pÄ handdammsugare

Handdammsugare kan komma i mÄnga former och storlekar. Vissa handdammsugare kommer med skaft och Àr dÀrmed större i och med att du kan anvÀnda den som en vanlig dammsugare. Andra Àr mindre och gÄr att hÀnga pÄ vÀggen och tar nÀstan ingen plats alls i hemmet. De flesta nyare modeller vÀger vÀldigt lite och Àr en bekvÀm hjÀlpreda i de dagliga hushÄllssysslorna.

Olika designer pÄ handdammsugare

Som tidigare sagt sÄ finns det mÄnga olika varianter pÄ handdammsugare och vi ska dÀrför hÀr nedan ge exempel pÄ tre olika belönade handdammsugare som alla fÄtt bÀst i test i opartiska handdammsugartest. Vi kommer gÄ frÄn en traditionell billig handdammsugare till en mer avancerad variant. SÄ lÀs vidare och ta reda pÄ vilken som Àr den bÀsta handdammsugaren för dig.

Bosch BKS 4003

Detta Àr en traditionell handhÄllen dammsugare som du kan hÀnga pÄ vÀggen och ta fram för att suga upp smulor eller aska. Med andra ord sÄ Àr det en bra hjÀlpreda i vardagen för att hÄlla golvet renare fram till nÀsta stÀddag. Priset Àr lÄgt vilket gör att man med gott samvete kan lyxa till med en sÄdan rengöringsassistent.

handdammsugare testVilka Ă€r dĂ„ de största fördelarna med Bosch BKS4003? Om vi inte ska prata om priset sĂ„ mĂ„ste dess lĂ„ga vikt och mindre storlek nĂ€mnas. Den vĂ€ger ungefĂ€r ett kilo och kommer in i alla vrĂ„r. Helt enkelt en riktig anvĂ€ndarvĂ€nlig handdammsugare. Det mĂ€rks dock att den Ă€r gjord för att klara mindre uppgifter dĂ„ den bara har 15 minuters driftstid nĂ€r den Ă€r fulladdad. Det rĂ€cker i och för sig för att reda upp vardagsolyckor som exempelvis en vĂ€lt kruka eller smulor pĂ„ och under bordet vilket Ă€r just vad den gjord för. De har i och med den lĂ€gre batteritiden kunnat hĂ„lla nere priset dĂ„ de anvĂ€nde en Ă€ldre sorts batteri, NiMH, istĂ€llet för de nya Lithium-Ion – batterierna. DammbehĂ„llaren pĂ„ 0,3 liter rĂ€cker lĂ„ngt i och med att man bara anvĂ€nder den pĂ„ begrĂ€nsade ytor under dagarna. VĂ€gghĂ„llaren fungerar ocksĂ„ som laddstation och fĂ„r enkelt plats i princip överallt i och med dess mindre storlek.

Vad Àr sÄ bra med Bosch BKS4003?

 • En billig handdammsugare
 • Kompakt storlek
 • VĂ€ger endast cirka 1 kg
 • Kommer enkelt Ă„t i hörnen
 • VĂ€gghĂ„llaren Ă€r Ă€ven dess laddare
 • Inga problem att hitta plats för den
 • Kan anvĂ€ndas för att dammsuga bilen

Nilfisk Handy Premium

Detta Ă€r ocksĂ„ ett bra alternativ om man letar efter en liten handdammsugare. Den har fĂ„tt bra konsumentrecensioner vilket betryggar ens köp. Varför Ă€r dĂ„ Nilfisk Handy Premium sĂ„ bra? Drifttiden Ă€r nĂ„got lĂ€ngre Ă€n hos Bosch BKS4003 dĂ„ den hĂ„ller cirka 20 minuter pĂ„ en fulladdning. Sedan fĂ„r du vĂ€nta 4 timmar om du vill att den ska laddas upp fullt igen innan du anvĂ€nder den. 20 minuter rĂ€cker verkligen gott och vĂ€l till om man bara vill suga upp lite smulor i köket. Nilfisks handdammsugare Ă€r utrustad med ett Litium-Ion – batteri vilket Ă€r samma typ som batteridrivna borrmaskiner anvĂ€nder sig av. Det bĂ€sta med detta Ă€r att om du skulle vilja anvĂ€nda dammsugaren redan en timme efter det att den har laddats ur sĂ„ kan du göra det utan att oroa dig för att batterilivslĂ€ngden förkortas. Detta batteriet ökar dock priset pĂ„ dammsugaren nĂ„got och gör den lite dyrare Ă€n mĂ„nga andra mindre handdammsugare. DĂ„ detta ocksĂ„ Ă€r en pĂ„slös dammsugare sĂ„ har den en 0,5 liter dammbehĂ„llare som du enkelt tömmer och rengör. UppsugningsförmĂ„gan pĂ„ denna handdammsugare Ă€r sĂ„ bra att den utan problem kan dammsuga upp russin, vilket inte alla modeller klarar av. Precis som den förra handdammsugaren sĂ„ har Ă€ven denna en kombinerad vĂ€gghĂ„llare och laddstation vilket gör att en tar lite plats och du kan placera den pĂ„ vĂ€ggen i nĂ€rheten av dĂ€r du anvĂ€nder den mest.

Vad Àr sÄ bra med Nilfisk Handy Premium?

 • VĂ€ger endast strax över 1 kg
 • Praktisk och enkel storlek
 • Bra för hörn och kanter
 • Bra uppsugningsförmĂ„ga
 • Kombinerad laddare och vĂ€gghĂ„llare
 • Dess kompakta storlek förenklar att hitta plats för den

Dyson V8 Absolute

Har man lite mer pengar att satsa och gÀrna skulle ha ett skaft till sin dammsugare för att fÄ ut mer anvÀndning av den sÄ Àr detta ett toppenalternativ. Denna Àr sÄ bra att den enda nackdelen som nÀmns Àr just priset, dÄ den Àr ganska dyr. Du fÄr dÀremot vad du betalar och man kan dÀrför utan problem kalla den för en handdammsugare som Àr bÀst i test. KÀnner man till V6-modellen sÄ Àr det kanske trevligt att höra att V8:an Àr en vidareutveckling av just den favoriten.

Detta Ă€r alltsĂ„ en otroligt bra ”tvĂ„-i-en – dammsugare vilken innebĂ€r att du fĂ„r en handdammsugare men ocksĂ„ ett dammsugarskaft vilket gör att du kan anvĂ€nda den som en vanlig dammsugare. Med denna modell sĂ„ fĂ„ du ocksĂ„ med flera olika munstycken som du enkelt kan byte mellan. Den Ă€r otroligt anvĂ€ndarvĂ€nlig och har en fantastisk drift, munstyckena klickar du lĂ€tt av och pĂ„. Tack vare sina mĂ„nga munstycken sĂ„ kan den anpassas efter de flestas behov. Har du exempelvis problem med envis, nedtrampad smuts i mattorna sĂ„ kan du klicka pĂ„ ett ”Direct Drive Munstycke” som hjĂ€lper till att pressa ner borstarna djupt ner i mattan. Du kan ocksĂ„ byta mellan tvĂ„ olika dammsugarhuvuden, ett anpassat till mattor och ett annat för golv. Dammsugarhuvudet för golv Ă€r gjort sĂ„ att du inte behöver oroa dig för att repa eller skada dina golv utan det Ă€r gjort i ett speciellt material som gör huvudet otroligt mjukt. BĂ„da dessa dammsugarhuvudena kommer ocksĂ„ utan problem in under lĂ„ga möbler som exempelvis soffor.

handdammsugare bÀst i testFörutom att rengöringen fungerar ypperligt sÄ Àr den ocksÄ vÀldigt bekvÀm att anvÀnda. Den vÀger vÀldigt lite dÄ dess tyngsta kombination endast nÄr upp till 2,6 kg. Detta gör att du till och med kan dammsuga pÄ högre höjder utan nÄgra problem. AnvÀnder du den bara som en handdammsugare med ett munstycke sÄ vÀger den sÄ lite som 1,5 kg. Har du trappor i huset sÄ har du Ànnu Àn anledning att satsa pÄ denna modell dÄ dess sladdlösa design i kombination med dess flexibla dammsugarhuvuden gör den otrolig bekvÀm att dammsuga trapporna med. Oavsett om du anvÀnder dammsugaren mest med skaft eller om du har dammsugaren direkt i handen sÄ Àr den otroligt lÀttmanövrerad. Den Àr kÀnslig för dina rörelser och följer dina rörelser pÄ ett fantastisk sÀtt.

Behöver du lite mer kraft ibland sĂ„ har Ă€ven V8:an en max – instĂ€llning. Skulle du istĂ€llet anvĂ€nda den vanliga standardinstĂ€llningen i kombination med dammsugarhuvudet för mattor sĂ„ fĂ„r du ut 25 minuter av det fulladdade batteriet medans ett fulladdat batteri med ett av de mindre munstyckena rĂ€cker i ungefĂ€r 40 minuter. Detta Ă€r vĂ€ldigt bra för en handdammsugare! NĂ€r du kör pĂ„ standardinstĂ€llningen sĂ„ gĂ„r dammsugaren ganska tyst medans den lever om lite mer om du kör den pĂ„ ”power”. Du ser enkelt hur mycket batteri som finns kvar tack vara tre smĂ„ lampor. Dessa lampor indikerar hur mycket batteri som finns tillgĂ€ngligt. Om batteriet nĂ€stan Ă€r slut sĂ„ blinkar den sista lampan.

Det finns fler anledningar till att Dyson V8 Absolute Ă€r ett sĂ„ bra val. Den Ă€r bland annat utrustad med ett tvĂ€ttbart HEPA – filter. Detta gör att Ă€ven du som allergiker klarar av denna dammsugaren. Om HEPA – filter Ă€r nĂ„got okĂ€nt för dig sĂ„ blir du nog glad att höra att det pĂ„ ett vĂ€ldigt effektivt sĂ€tt avlĂ€gsnar mikroskopiska partiklar och allergener som annars finns i dammsugarens utblĂ„sluft. Detta inkluderar bland annat pollen, pĂ€lsallergener och till och med tobaksrök. DĂ„ V8:an har ett slutet system sĂ„ mĂ„ste luften som den suger in passera genom HEPA – filtret. Den har ocksĂ„ en vĂ€ldigt innovativ dammuppsamling. Den Ă€r bĂ„de pĂ„slös och samlas i en genomskinlig behĂ„llare vilket gör att du enkelt ser nĂ€r den behöver tömmas. Kapaciteten Ă€r pĂ„ hela 0,54 liter och den töms vĂ€ldigt enkelt. Med ett enkelt knapptryck sĂ„ lossar du botten pĂ„ dammbehĂ„llaren och tömmer den i papperskorgen för att sedan med ett klick montera tillbaka den. Dess pĂ„slösa design och tvĂ€ttbara filter sĂ„ undviker du extra kostnader. Med andra ord sĂ„ hĂ„ller allt som följer med Dyson V8 Absolute hög klass och klarar alla uppgifter med glans.

Vad Àr sÄ bra med Dyson V8 Absolute?

 • Otroligt effektiv
 • LĂ„ng batteritid
 • LĂ„g vikt
 • DammbehĂ„llare pĂ„ 0,54 liter
 • LĂ€mplig Ă€ven hos allergiker
 • 2-i-1 – dammsugare

Hur presterar en handdammsugare?

Handdammsugare hade i början vÀldigt kort batteritid och inte den bÀsta rengöringsförmÄgan. I dagslÀget sÄ har innovativ teknik kunnat förÀndra detta. Nu sÄ anvÀnds oftast moderna batterier och cyklonprincipen istÀllet för det traditionella dammsugarkonstruktionen. Detta har ökat prestandan hos handdammsugare och gjort dem betydligt mer effektiva. Dock sÄ behöver man oftast komplimentera dÄ och dÄ med en vanlig dammsugare, speciellt om man anvÀnder handdammsugare utan skaft.

I vilka situationer Àr det bra att ha en handdammsugare?

En handdammsugare kan vara vÀldigt bekvÀm att anvÀnda dÀr det finns mÄnga sladdar, i trappor och andra stÀllen dÀr sladden kan komma i vÀgen eller dÀr ett mindre dammsugarhuvud kan vara till nytta. PÄ sÄ sÀtt kan du utan problem fÄ upp allt hÄr och andra orenheter. Det finns en rad praktiska anvÀndningsomrÄden i vardagen dÀr den kan underlÀtta rengöring och hÄlla hemmet rent. SÄ Àven om den kanske inte kan vara den enda dammsugaren som sköter rengöringen i hemmet sÄ kan det var bekvÀmt att inte alltid vara tvungen att slÀpa fram den stora dammsugaren ur stÀdskÄpet. Förutom att anvÀnda den i den dagliga rengöringen sÄ kan den ocksÄ anvÀndas som en praktisk lösning i husvagnen eller som en handdammsugare för din bil.

Hur kan man vÀlja rÀtt handdammsugare för sina behov?

Du kan enkelt veta vilken handdammsugare du vill ha genom att fundera över i vilka sammanhang som du önskat haft en lĂ€ttillgĂ€nglig dammsugare. Önskar du ibland mitt i veckan bĂ€ttra pĂ„ veckostĂ€dningen i hela hemmet sĂ„ kanske en handdammsugare med skaft skulle vara bra. Skulle det kĂ€nnas dyrt sĂ„ kanske du kan hitta din handdammsugare pĂ„ rea. Behöver du bara en snabb och enkel lösning för smulorna pĂ„ matbordet eller vid den öppna spisen sĂ„ kan det nog rĂ€cka med en enkel och bekvĂ€m bordsdammsugare utan skaft. Har du fortfarande svĂ„rt att bestĂ€mma dig eller kanske svĂ„rt att vĂ€lja vilken modell du ska satsa pĂ„ sĂ„ kan du lĂ€sa ett test av handdammsugare.

Kolla in andra alternativ: 

 1. Kolla in varför du ska köpa en sladdlös dammsugare istÀllet för en vanlig dammsugare
 2. Dessutom, om du vill ha en bildammsugare föreslÄr vi att du kollar in handdammsugare eftersom de kan spara mycket utrymme och Àr anvÀndbara för svÄrÄtkomliga platser
 3. För större jobb kolla in vÄtdammsugare bÀst i test
 4. Topp 5 bÀsta Ängmoppar
 5. BĂ€sta robotdammsugare

Vad kan du göra för att undvika damm?

Dammiga ytor Àr inte trevliga, sÄ vad kan man dÄ göra för att undvika dessa? Vi ska titta pÄ tre punkter.

Se till att vÀdra

Det Àr bra att vÀdra. God ventilation nÀr det stÀdas Àr vÀldigt viktigt sÄ att man fÄr in ny luft i hemmet. Med andrar ord sÄ bör det inte bara var ett fönster som öppnas utan det bör bildas lite korsdrag, gÀrna efter stÀdningen.

Inred minimalistiskt

Minimalism Àr en ökande trend. Det innebÀr bland annat en enkel inredning vilket Àr bekvÀmt Àven vid stÀdning. HÄll dÀrför hemmet enkelt och undvik överfulla rum. Med det menas att man hÄller slÀta och lÀttstÀdade ytor, alltsÄ inga smÄsaker. Att ha mattor frÄn vÀgg till vÀgg Àr heller inge bra om man vill undvika damm dÄ det trivs i sÄdana material.

StÀda en gÄng i veckan

StorstÀda en gÄng i veckan och hÄll rengöringen pÄ en realistisk nivÄ. Det krÀvs nÀmligen en viss mÀngd mikroorganismer för att barn ska bli motstÄndskraftiga och inte utveckla astma och allergier. HÄll dÀrför stÀdningen pÄ en sÄdan nivÄ att man har utrymme att leva men att det stÀdas regelbundet varje vecka.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 11 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button