www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Stihl MS 181 C-BE
VĂ„rt betyg
Stiga SP 386
VĂ„rt betyg
Jonsered CS2253WH
VĂ„rt betyg
Makita UC3551A
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det Àr viktigt för oss att de produkter vi representerar Àr av högsta kvalitet och till de bÀsta priserna, sÄ vi kontrollerar alltid vÄra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Vad Àr en motorsÄg?

MotorsĂ„gen Ă€r ett viktigt redskap för lant – och skogsbrukare. Det har ocksĂ„ ökat i popularitet bland husĂ€gare dĂ„ utbudet har blivit bredare och det numera ocksĂ„ finns prisvĂ€rda och lĂ€ttanvĂ€nda motorsĂ„gar för de enklare uppgifterna i trĂ€dgĂ„rden. Under en lĂ„ng tid sĂ„ fanns det endast bensindrivna motorsĂ„gar men pĂ„ senare tid har elmotorsĂ„garna blivit populĂ€ra. En elmotorsĂ„g kan vara bĂ„de batteridriven eller med sladd. Att anvĂ€nda en batteridriven motorsĂ„g har verkligen ökat i popularitet pĂ„ senare Ă„r, i och med att batterierna har blivit billigare och kraftfullare. SĂ„klart sĂ„ Ă€r bensindrivna motorsĂ„gar fortfarande de kraftfullaste motorsĂ„garna, men elmotorsĂ„garna Ă€r bĂ€ttre pĂ„ andra sĂ€tt vilket gör att mĂ„nga konsumenter föredrar dem. Bland annat sĂ„ slipper man avgaser och de gĂ„r tystare. Om du funderar pĂ„ att köpa motorsĂ„g, om det sĂ„ Ă€r en motorsĂ„g som gĂ„r pĂ„ el eller bara en motorsĂ„g som Ă€r billig, fortsĂ€tt dĂ„ att lĂ€sa denna artikeln för att fĂ„ lite tips och Ă€ven ta reda pĂ„ vilken motorsĂ„g som blev den bĂ€sta motorsĂ„gen i ett motorsĂ„gstest. Du fĂ„r sĂ„klart Ă€ven veta för och nackdelar med alla motorsĂ„gar i testet sĂ„ att du kan vĂ€lja vilken som du tror kommer att passa just dig bĂ€st.

Vanliga storlekar pÄ motorsÄgar

Storleken pÄ en motorsÄg kan variera mycket beroende pÄ vilket typ av arbete den Àr gjord för samt om den Àr elektrisk eller har en bensinmotor. HÀr nedan listar vi som exempel storlekarna pÄ tre av de fyra motorsÄgarna som vi nÀmner nedan i motorsÄgstestet. SÄ om du vill veta mer om dessa motorsÄgar lÀs dÄ vidare.

Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq: Vikt: 4,4 kg, vikten Àr exklusive skÀrutrustning. Effekt: 1,8 kW. Tankvolym: 0,37 liter. SvÀrdlÀngd: 33 till 45 cm.

Stihl MS 211 C-BE: Effekt: 1,7 kW. Tankvolym: 0,27 liter. Vikt: 4,6 kg. SvÀrdlÀngd: 35 cm.

Husqvarna 436 Li: SvÀrdlÀngd: 25-35 cm. Vikt inklusive svÀrd, kedja och batteri: 4,8 kg. LÀngd: 430 mm. Bredd: 255 mm. Höjd: 230 mm.

NÀr Àr det bÀst att ha en motorsÄg?

En motorsĂ„g gĂ„r att anvĂ€nda i mĂ„nga situationer. Har du skog sĂ„ Ă€r det ett mycket viktigt redskap nĂ€r du sköter om din mark. Men en motorsĂ„g gĂ„r Ă€ven att anvĂ€nda i vanligt trĂ€dgĂ„rdsarbete. SĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer motorsĂ„g sĂ„ Ă€r det viktigt att ha i Ă„tanke vilka typer av arbetsuppgifter som du tĂ€nker anvĂ€nda den till. Är det att fĂ€lla grova trĂ€d som du behöver den för sĂ„ kan en motorsĂ„g som gĂ„r pĂ„ bensin vara att föredra medans om det gĂ€ller mindre trĂ€d och kanske kvistar sĂ„ kan en eldriven motorsĂ„g vara det bĂ€sta alternativet.

elmotorsÄg

Det Ă€r dĂ€remot viktigt att ha i Ă„tanke att en motorsĂ„g Ă€r ett mĂ€ktigt redskap och kan vara livsfarlig om den hanteras inkorrekt. Årligen sĂ„ sker ett hundratal olyckor som leder bĂ„de till dödsfall samt skador. Lantbruk och skogsarbete Ă€r branscherna dĂ€r det sker flest olyckor. Du har rĂ€tt att fĂ€lla trĂ€d Ă€ven som privatperson utan utbildning men det kan vara en god idĂ© att ta motorsĂ„gskörkort för att med hjĂ€lp av kunskap minska risken för olyckor. NĂ€r du har motorsĂ„gskörkort sĂ„ har du Ă€ven tillĂ„telse enligt lag att hjĂ€lpa grannar, vĂ€nner och familj pĂ„ deras tomter och till och med möjligheten att arbeta professionellt med att fĂ€lla trĂ€d. Kom ocksĂ„ ihĂ„g att innan fĂ€llning av trĂ€d sĂ„ bör man varsla andra och kontakta vĂ€g – och ledningsĂ€gare om det finns ledningar eller vĂ€gar inom trĂ€dets rĂ€ckvidd.

Andra anledningar till olyckor kan vara sprÀttande flisor, stammar och grenar. DÀrför bör man inte bara hantera motorsÄgen pÄ rÀtt sÀtt utan Àven bÀra rÀtt skyddsklÀder. Det Àr inga lagkrav pÄ att man som privatperson bör ha skyddsutrustning men om man tittar pÄ de professionellas regler sÄ kan man fÄ tips pÄ hur man kan skydda sig pÄ bÀsta sÀtt. Exempelvis sÄ kan man anvÀnda följande:

 • HjĂ€lm
 • Hörselskydd
 • Visir
 • SĂ„gskyddskĂ€ngor med stĂ„lhĂ€tta
 • SĂ„gskyddsbyxor som kan stanna av kedjan om den kommer nĂ€ra
 • Arbetshandskar

Hur vÀljer man rÀtt motorsÄg?

Det kan vara svÄrt att veta vilken motorsÄg man ska investera i. Vissa kanske bara söker en bra och billig motorsÄg medans andra helt enkelt vill ha den bÀsta motorsÄgen för hemmabruk. Vad Àn du söker sÄ kan det vara bra att lÀsa lite om vad som finns och olika för och nackdelar samt att ta reda pÄ vilken motorsÄg som Àr bÀst i test. LÀs dÀrför vidare!

Stihl MSA 120 C-BQ

Detta Àr en smidig liten motorsÄg som ÀndÄ Àr mycket kraftfull. Det Àr en elektrisk motorsÄg som gÄr pÄ batteri. Den blev utnÀmnd till bÀsta batterimotorsÄg i testet dÄ den Àr nÀtt, behÀndig men samtidigt kraftfull. DÀrmed sÄ Àr den perfekt för exempelvis trÀdgÄrdsarbete nÀr du vill fÀlla ett mindre trÀd eller kanske grena av ett trÀd som vuxit lite vilt pÄ sistone. Den har ett hyfsat kort svÀrd samt en kedja av en tunnare variant Àn vad som Àr vanligt pÄ denna typen av motorsÄgar. Det resulterar i en smidig och lÀtt motorsÄg som du enkelt tar dig fram med. Det som möjligtvis kan saknas Àr lite fler sÀkerhetsfunktioner. För tillfÀllet sÄ Àr det i princip bara ett kastskydd som behöver slÄs till innan du börjar sÄga. Medans vissa kanske uppskattar detta sÄ Àr det inte helt tillförlitligt ur sÀkerhetssynpunkt. Ska man dÀremot klÀttra upp i trÀd eller stÄr pÄ en stege sÄ kan det vara praktiskt att inte behöva trycka pÄ en startknapp. TransportlÀget pÄ motorsÄgen Àr ocksÄ vÀldigt praktiskt dÄ batteriet sitter fast samtidigt som att batteriet och sÄgens kontaktytor inte nuddar varandra.

Trots sĂ„gens nĂ€tta konstruktion sĂ„ Ă€r det inga problem att kapa hyfsat grova grenar av trĂ€slag sĂ„som hĂ„rd ek. Du kan ocksĂ„ slita och hugga en hel del utan att kedjan blir slapp eller hoppar. Detta Ă€r tur dĂ„ det Ă€r rĂ€tt tungt att spĂ€nna kedjan i och med hĂ„rt motstĂ„nd frĂ„n ratten. Den mĂ„ste ocksĂ„ rengöras ganska ofta vilket Ă€r en nackdel. Om du exempelvis kör motorsĂ„gen trĂ€slag som lĂ€mnar ifrĂ„n sig en hel del skrĂ€p sĂ„ blir det snabbt fullt i kedjehuset. Den Ă€r tack och lov inte svĂ„r att rengöra. Vid lĂ„gintensivt arbete som exempelvis trĂ€dbeskĂ€rning sĂ„ rĂ€cker batteriet ungefĂ€r en halv dag vilket Ă€r godkĂ€nt. Enligt Stihl sjĂ€lv sĂ„ Ă€r batteritiden runt en halvtimme. Önskar du mer batterikapacitet sĂ„ gĂ„r det att köpa till ett sĂ„dant batteri. NĂ€r du jobbar sĂ„ syns batteristatusen pĂ„ motorsĂ„gen. Kort och gott sĂ„ Ă€r denna batterimotorsĂ„gen liten och lĂ€tt men den har mer kraft Ă€n vad du först tror.

Fördelar:

 • Hög byggkvalitet
 • Kompakt storlek
 • LĂ„g vikt
 • Kraftfull för klassen

Nackdelar:

 • MĂ„ste rengöras ofta

Husqvarna 436 Li

En tillförlitlig och behĂ€ndig batteridriven motorsĂ„g. Denna motorsĂ„gen Ă€r dĂ€rför den som fĂ„tt bĂ€st i test. Husqvarnas motorsĂ„gar Ă€r bland de bĂ€sta i vĂ€rlden och dĂ€rför inte konstigt att Ă€ven deras batteridrivna 436 Li Ă€r en toppenbra motorsĂ„g. Den Ă€r nĂ€mligen lĂ€tthanterlig och vĂ€lbalanserad samtidigt som den trots sin nĂ€tta storlek Ă€r kraftfull för att vara en batteridriven motorsĂ„g. Även om du skulle jobba fritt med motorsĂ„gen i en rörig och stor rishög sĂ„ hoppar inte kedjan i första taget. Det mĂ€rks tydligt att designen Ă€r genomtĂ€nkt. GasreglagspĂ€rren samt gasreglaget Ă€r hĂ€rligt tilltagna. Kastskyddet Ă€r lĂ€tthanterligt och vĂ€l placerat. Man kan dock uppleva startknappen nĂ„got liten om man har stora hĂ€nder och speciellt med arbetshandskar.

SvÀrdskyddet har en tendens att Äka av dÄ de Àr lÀngre Àn det tillhörande svÀrdet. Batteriet rÀcker lÀnge och Àr bekvÀmt nog enkelt att lossa nÀr det Àr dags för att ladda. Laddaren laddar snabbt vilket har gjort att den innehÄller en ganska högljudd och kraftig flÀkt för att undvika överhettning. Den vill dock inte ladda i minusgrader. Vare sig du jobbar med motorsÄgar professionellt eller önskar en för privat bruk sÄ Àr detta ett bra alternativ för enklare arbeten som exempelvis kvistning, fÀllning och för att kapa upp mindre trÀd.

Fördelar:

 • Tillförlitlig
 • Hög byggkvalitet
 • BehĂ€ndig
 • LĂ„ng batteritid

Nackdelar:

 • SvĂ€rdskyddet sitter löst
 • Laddaren krĂ€ver plusgrader

Stihl MS 211 C-BE

En behÀndig och lÀttstartad motorsÄg som klarar av de flesta arbetsuppgfter. Den Àr dessutom enkel att underhÄlla. Stihl har utrustat den hÀr motorsÄgen med funktionen Easy2Start. Det innebÀr att den har en spiralfjÀder som lagrar energi. För dig sÄ betyder det att du inte behöver dra sÀrskilt snabbt eller hÄrt för att motorsÄgen ska komma igÄng. Helt enkelt sÄ rycker du bara en gÄng sÄ startar den. Detta Àr en av den hÀr motorsÄgens största fördelar dÄ funktion fungerar vÀldigt bra. Den Àr ocksÄ fantastiskt enkel att rengöra. Du viker helt enkelt bara ut en knapp och snurrar den. Den jobbar dessutom pÄ bra Àven om den skulle ha lite smuts i sig.

MS 211 C-BE orkar fÀlla bÄde mindre och medelstora trÀd. Den fungerar ocksÄ lika bra för att kapa upp och kvista trÀd. NÀr det gÀller brÀnsleförbrukning sÄ kan du pÄ en tank fÀlla ett par trÀd och grena av dem. NÀr det gÀller nackdelar sÄ Àr den slitstarka kedjan av hÄrd metall trög att spÀnna med den hÄrda ratten. Sedan sÄ kunde startknappen varit mer synlig dÄ den Àr liten och vÀl integrerad. Det Àr dÀremot en bra motorsÄg för den som vill bÄde kunna beskÀra, fÀlla och grena mindre sÄvÀl som medelstora trÀd.

batteridriven motorsÄg

Fördelar:

 • LĂ€ttstartad
 • Enkel att rengöra
 • BehĂ€ndig storlek

Nackdelar:

 • Trög att spĂ€nna kedjan pĂ„

Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

En motorsÄg med hög sÀkerhet och bra bett. Detta Àr en vÀldigt bra sÄg för nybörjare. Den kommer nÀmligen med dubbla kastskydd samtidigt som den Àr vÀlbalanserad. Den har vÀldigt lite vibrationer och ligger ocksÄ bra i handen. Att fulla pÄ bensin och olja samt rengöra den Àr heller inga problem. Det som kan vara ett litet problem Àr snÀppfÀsterna för cylinderkÄpan dÄ de har en tendens att gÄ sönder med tiden och priset sÀgs vara lite överdrivet högt för dem. Det Àr trÄkigt att höra dÄ man förvÀntar att allt ska vara av hög kvalitet pÄ en motorsÄg i denna prisklassen. NÀsta grej som gör en lite besviken Àr hur tung den Àr att dra igÄng nÀr det gÀller kallstarten. Du behöver visserligen bara dra tvÄ till tre gÄnger med det krÀvs en del kraft i rycket för att fÄ igÄng den. NÀr du sedan fÄtt igÄng den sÄ tar det en liten stund till den kommit igÄng ordentligt. Det Àr vÀl ingen stor grej, men man önskar att den hade varit lite mer alert.

NÀr den Àr igÄng sÄ Àr det inga problem att fÀlla bÄde smÄ och stora trÀd dÄ den har mycket krut i sig och en ganska bred kedja. Det hÀnder dock dÄ och dÄ att det vid hÄrdare trÀslag kan bli lite ryckigt. I övrigt sÄ kör den jÀmnt och fint. Du kan köpa till olika svÀrd som du kan byta emellan, exempelvis sÄ kan du vÀlja ett kortare svÀrd om du ska kvista fÀllda trÀd. AvstÀngningsknappen sitter skyddad, fast lÀttÄtkomligt för tummen och fÀrgad med en röd fÀrg. Med andra ord sÄ Àr detta en bra motorsÄg som passar för privatpersoner som behöver en tillrÀckligt stark motorsÄg för att kapa större trÀd sÄvÀl som mindre trÀd dÄ den Àr sÀker och anvÀndarvÀnlig.

Fördelar:

 • Hög sĂ€kerhet
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlig design
 • Enkelt underhĂ„ll
 • Mycket bra kapacitet

Nackdelar:

 • DĂ„liga snĂ€ppfĂ€sten
 • NĂ„got seg i starten

Hur tar du bÀst hand om en motorsÄg?

Om man vill att ens motorsÄg ska hÄlla sÄ lÀnge som möjligt sÄ behöver den underhÄll. Se till att kedjan Àr lagom spÀnd, har rÀtt mÀngd kedjeolja och hÄlls vÀlslipad. NÀr du anvÀnt sÄgen sÄ bör du Àven kolla luftfiltret och se om det behöver rengöras. Med rÀtt filutrustning till kedjan sÄ kan du ocksÄ spara tid och fÄ det bÀsta resultatet. Tillbehör som kan vara bra att ha hemma om man har en motorsÄg Àr exempelvis:

 • Kedjeolja
 • Extra kedja
 • Ryttarmall och filmall för sĂ„ snabb slipning av kedjan som möjligt

DÄ svÀrdet oftast hÄller mycket lÀngre Àn kedjan sÄ Àr det dÀrför inte nödvÀndigt att ha hemma ett extra svÀrd. Om man vill vara riktigt förberedd för exempelvis kraftigt lutande eller sjuka trÀd sÄ kan man Àven plocka pÄ sig sÄdant som vinsch, fÀllriktare, fÀllkil samt trampbrytjÀrn.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button