Att investera i en ritplatta är spännande och kul men för den som är nybörjare kan det kännas lite krångligt i början – det är nämligen en helt annan teknik än den man vanligen använder med penna och papper. En digital penna är inte detsamma som en vanlig penna och att måla på datorn kräver lite övning innan det sitter. Du kanske köpte en ritplatta som fått bäst i test och nu sitter du där och undrar vad du ska tänka på.

För att skapa dina illustrationer och serier behöver du lite teknik, lite övning och några enkla tips för att komma igång efter att du kopplat din ritplatta till din dator. Läs vidare för att lära dig de viktigaste stegen för att justera din ritplatta så att den passar dina behov så att du kan nyttja ditt nya ritbord till datorn på bästa sätt.

Matcha dina handrörelser med rörelser på skärmen

När du har din ritplatta kopplad och har installerat ritprogram för din ritplatta eller ska använda din ritplatta för photoshop, är det första du behöver göra att ställa in är förhållandet mellan storleken på din ritplatta och storleken på din skärm. Om din ritplattsyta är betydligt mindre än skärmen eller tvärtom kommer det kännas konstigt och bli svårare att få till proportionerna mellan din hands rörelser och det som du vill rita (och se) på skärmen.

Installationen

Oavsett vilken tillverkare som har designat din ritplatta som kommer den levereras med någon slags mjukvara. Det kan vara en länk till en webbplats eller en CD. Länken eller Cd:n innehåller installationsprogramvara, drivrutiner och eventuellt en manual. Det är viktigt att installera tillverkarens programvara innan du ansluter enheten till din dator. I normala fall hjälper sedan installationsguiden dig igenom stegen för att kalibrera ritplattan. När du gör detta kan du normalt också anpassa plattan efter din skärmstorlek.

Kontrollpanelen

Du kan också ange inställningar med hjälp av kontrollpanelen om du redan installerat din riplatta eller till exempel byter skärm. Vanligen finns det en inställning i kontrollpanelen som heter ”skärminställningar” eller liknande där du kan göra inställningar för att justera så att du får en rityta som matchar din skärm.

Sitt direkt framför skärmen och grafikplattan

Det första sättet folk brukar placera sin nya ritplatta på är vid sidan av tangentbordet. Det kan kännas naturligt att ha den på samma sida som musmattan men denna position kommer göra att du snart har ont både i armen och axeln och dessutom kommer det göra det svårare för dig att rita. En bättre lösning är att placera grafikplattan i mitten av skrivbordet och ha tangentbordet till vänster om ritplattan, om du behöver båda. Att ha din platta riktad mitt framför skärmen gör att du får bekväma rörelser och är också mer naturligt, särskilt i början, eftersom du lättare kan koordinera blicken mellan skärmen och plattan.

Tips för placeringen av ritplatta och skärm

Om dina streck inte blir raka, trots att du använder linjal till exempel, kan vinkeln mellan skärmen och plattan vara problemet. För att få helt raka vinklar är ett tips att lägga ritplattan parallellt och riktad rakt mot kanten av bordet och se till att datorns position också är parallell med din ritplatta. Generellt är det enklaste, särskilt om du är nybörjare, att du placerar din surfplatta direkt mot skärmen när det är möjligt. Då säkerställer du att de ligger i en så rak vinkel som möjligt mot varandra.

Kontrollera friktionen mellan grafikplattan och pennan

Eftersom ritplattor ofta är gjorda av hala eller semi-hala material blir det mindre friktion mellan dem och pennan du använder. Det kan vara irriterande och tidsödande. Men det finns relativt enkla lösningar. Först och främst finns det skyddande överläggsark för att öka friktionen. Att köpa en av dessa och använda den gör att ytan på ritplattan blir mindre hal. För det andra är det värt att se över pennan du använder. Det finns ganska mycket att välja på och garanterat en som passar dig.

Bra att veta om tillbehör

Saker som skyddsark och pennspetsar är förbrukningsvaror som försämras över tid. Om skyddsarket försämras tappar det friktionen. Om spetsen slits ut påverkar det pennans tryck och komfort. Du kan enkelt köpa hem dessa via nätet, antingen via en kontorsleverantör, ett företag som säljer plattor och tillbehör eller via Amazon.

Kontrollera tjockleken och trycket på pennan

Det är några saker som är extra viktiga när det kommer till pennor: en penna som passar en hand behöver inte passa en annan. En del gillar lite tjockare pennor medan andra föredrar smalare. Det handlar alltså om dina preferenser och hur stora händer du har. När du valt ut en penna som ligger bra och bekvämt i handen är det dags att titta på det som kallas för penntryck eller trycket på pennan.

Det finns två metoder för att ställa in penntryck:

  • Via ritplattans drivrutin
  • Via ritprogramvaran

Drivrutinjusteringar gör att din ritprogramvara enkelt kan behandla information från din ritplatta. Detta innebär till exempel hur hårt eller löst du ritar och hur det återges på skärmen. Å andra sidan finjusterar illustrationsprogramvaran också detta och du kan i ditt ritprogram justera hårdheten och också hur tjock grundlinjen ska vara när du illustrerar till exempel.

Lär dig att använda plattans funktioner

Det finns sidokontakter på sidan av pennan, funktionsknappar på själva surfplattan och kontroller på skärmen. Alla dessa knappar kan du använda genom att välja specifika knappar för att klicka eller funktionsknappar för olika slags funktioner. Dessa är ofta förprogrammerade men du kan också programmera om dem. Beroende på vilken platta du har kan detta göras på lite olika sätt. Det enklaste brukar vara att kolla i manualen. Vissa plattor är också mer avancerade än andra och beroende på märke kan de ha olika funktioner. Wacom-plattor kan ha en digital funktion som kallas “On-Screen Control” som låter dig använda digitala knappar som tillfälligt visas på skärmen. Om du har On-Screen Control finns det också anpassningsbara menyer i den här funktionen.

Hur du börjar rita

Ärligt talat, det finns inga genvägar för att lära sig att rita på en ritplatta, det viktigaste är att öva, öva, öva. Ta några minuter och rita parallella linjer i en riktning, sedan en annan och känn in kanterna på plattan och hur pennan känns. Fyll en sida med cirklar, rutor eller diamanter som är jämnt fördelade och rita sedan andra former i mellanrummen. Gör samma sak med och andra typer av former som vågrörelser etc. Det handlar helt enkelt om att skapa muskelminne så att din hand och arm vet hur den ska röra sig över plattan och över tid lär sig var på plattan de olika positionerna finns, utan att du behöver titta på plattan medan du ritar. Och, precis som med vanlig ritning, är det lättare att få släta linjer om du rör armen istället för att flytta din hand eller dina fingrar.

Ordning och reda gör det enklare

När du skaffat dig en platta, en bra penna och fått igång plattan och börjar rita med den kommer du vilja ha olika pennspetsar och andra tillbehör. För att göra det enkelt för dig själv att byta pennspetsar och andra delar på ett smart och praktiskt sätt är det smart att ha förbrukningsvarorna inom räckhåll. Ett tips är att använda en skrivbordslåda som du enkelt kommer åt eller att förvara dem i en ask på skrivbordet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button