www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

2020 var på många sätt ett ganska dystert år. Detta med minst ett viktigt undantag: smartphones. I år såg vi utgåvor av flera enastående modeller, som var och en tänjde på gränserna för vad dessa enheter kan göra. Desto bättre var att några av det senaste årets flaggskeppsmodeller har blivit tillgängliga till mer attraktiva priser än någonsin tidigare. Den enda nackdelen med detta mobilöverflöd är att det även för en erfaren prylälskare kan kännas svårt att hitta fram till rätt val.

Vi jämförde testprestanda, specifikationer och användarfeedback på fler än 150 mobiler innan vi valde fem favoriter för olika budgetar och användarinställningar. Oavsett om du gillar iOS- eller Android-, smart- eller funktionsmobiler har vi något för dig. Eftersom det var extremt svårt att välja endast fem, inkluderade vi också korta jämförelser med liknande modeller i slutet av våra recensioner.

Mobilrecensioner kan kännas tekniskt komplicerade. Alla dessa uppgifter om processorer, kameror och skärmtyper – verkar de förvirrande? Vi förklarar dem grundligt i köpguiden nedan.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

iPhone 12 Pro Max

Iphone 12 Pro MAx
Fördelar
 • Utmärkt foto- och videokvalitet
 • Enastående batteritid
 • Sofistikerad, robust design
 • Ljus, stor skärm
 • Supersnabb drift
 • Kompatibel med MagSafe trådlösa laddare
Nackdelar
 • För stor för att användas med bara en hand
Översikt

Apple iPhone 12 Pro Max förtjänar sitt namn. Den maximerar batteriets livslängd, skärmstorlek och kamerafunktioner, vilket gör den till den snyggaste (och dyraste) iPhonen hittills. Den finns tillgänglig i versioner på 128 GB, 256 GB och 512 GB. Undrar du om denna best på 6,7-tum och OLED-skärm är värd sitt pris? Läs gärna vidare!

Mobilen är utrustad med ett otroligt snabbt A14 Bionic-chip, 6 GB RAM och 5G-anslutning. Hela iPhone 12-familjen består av framtidssäkra mobiler som kommer att hålla jämna steg med teknikutvecklingen under de kommande åren. Bland dem har 12 Pro Max den mest framträdande skärmen. Den är inte bara massiv utan också fantastiskt tydlig, har ett stort färgomfång och är lätt att se även i starkt ljus.

Mobilen finns i fyra eleganta nyanser – silver, grafit, blå och guld. Framsidan i Ceramic Shield och höljet i matt glas och rostfritt stål med plana kanter (som påminner om iPhone 5) ger den här modellen en exklusiv känsla, vilket gör den utan tvekan till den snyggaste Apple-skapelsen hittills. Den är också den mest robusta vid fall och kan tack vare sin IP68-certifiering sänkas i ner till 6 meter djupt vatten. Å andra sidan är 12 Pro Max 78 mm bred, nästan 161 mm lång och väger 228 gram. Detta gör den för stor för att bekvämt hållas i ena handen eller stoppas in i en medelstor ficka.

Kamerapanelen överstiger allt som för närvarande finns på marknaden, trots att konkurrensen är hård. 12 Pro Max har en större sensor än konkurrenterna. Detta gör det möjligt att fånga slående bilder i svagt ljus, något som tidigare aldrig varit möjligt i smartphone-världen. En LiDAR-sensor säkerställer bättre fokusering, vilket innebär att du kan ta imponerande skymningsbilder. Det finns tre bakre linser, nämligen: 12 MP vidvinkel f/1,6, 12 MP ultravidvinkel f/2,4 och 12 MP f/2,2 2,5x zoom. Dessutom får du en frontkamera på 12 MP. Bilderna är skarpa och detaljerade; den största fördelen är dock prestandan i svagare ljus, där 12 Pro Max är oslagbar. Apple ProRAW-funktionen kommer längre fram, och kommer att erbjuda en ny nivå av redigeringsmöjligheter för dem som gillar fotografering med smartphones.

När det gäller video, stöds 4K-videoinspelning på upp till 60 bilder/s. 12 Pro Max använder Sensor-Shift optisk stabilisering för bättre resultat. Denna teknik hanterar panorering på ett utmärkt sätt. Autofokuseringen är exakt och justeras smidigt om motivets avstånd ändras. Tack vare Dolby Vision HDR-stöd ser videorna ljusa ut och är fulla av detaljer även i starkt kontrasterande ljus.

De imponerande kameraspecifikationerna saktar inte ner 12 Pro Max, inte ens lite grand. Den förblev en av de snabbaste och mest mottagliga mobilerna i testerna, oavsett om det handlade om att redigera och komprimera dessa 4K-videor eller njuta av grafiktunga spel. Batteriets livslängd är imponerande. Vissa användare rapporterar att mobilen enkelt håller 1,5 dagar eller ännu längre på en enda laddning. Även vid kontinuerlig surfning med 5G kan den klara mer än 10 timmar.

Alla iPhone 12-modeller levereras utan laddare (det finns bara en Lightning-över-MicroUSB-sladd för laddning med Macbook). Om du köper en 20W snabbladdare kan ett nästan tomt batteri fyllas på upp till 50 % på bara 30 minuter. De trådlösa MagSafe-laddarna är dock ett annat frestande alternativ. Även om de är långsammare än de snabbaste trådbundna alternativen, överträffar de Qis trådlösa laddare två gånger om.

Finns det några nackdelar? Som nämnts tidigare har Apple slutat inkludera en laddare (och till och med EarPods) med sina mobiler. De urskuldar sig genom att säga att det är en grönare lösning: mindre material spenderas på förpackningar eftersom man kan använda tillbehören från sin tidigare iPhone. Det låter dock misstänksamt mycket som ännu ett av deras sätt att tjäna extra slantar, eftersom det tar många timmar att ladda det gigantiska 12 Pro Max-batteriet med den äldre 5W-laddare du kanske haft kvar från din tidigare mobil.

OLED-skärmen är utmärkt men inte banbrytande. Den har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, medan de bästa Samsung-modellerna för närvarande har en supersnabb AMOLED-upplevelse på 120 Hz.

Om du inte riktigt behöver en 6,7-tums skärm, 2,5x optisk zoom och en större sensor för foton i svagt ljus, är iPhone 12 Pro ett billigare och mer kompakt alternativ än dess storasyskon. Den har fortfarande den tilltalande kombinationen av A14 Bionic-chip och 5G-stöd samtidigt som den håller samma elegans i en mer kompakt 6,1-tums panel.

För spelare, filmälskare eller fotoentusiaster motiverar 12 Pro Max fortfarande sitt något högre pris. Det är inte de tilltalande specifikationerna i sig, utan deras imponerande prestation under verkliga förhållanden, som gör att den här mobilen sticker ut bland konkurrenterna. Som sammanfattning har 12 Pro Max gjort sig värdig av vår rekommendation som den bästa mobilen du för närvarande kan köpa.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Kapacitet: 128/256/512 GB
 • Skärm: 6.7-tums OLED
 • CPU: A14 Bionic
 • Batteri: 3687 mAh
 • Bakre kameror: 12MP vidvinkel (f/1.6), 12MP ultravidvinkel (f/2.4), 12MP zoom (f/2.2)
 • Frontkamera: 12MP (f/2.2)
 • Optisk Zoom: Ja (2,5x)
 • Maximal videoupplösning: 4K/60 bilder/s
 • Stöd för 5G: Ja
 • Storlek (H x B x D):160,8 x 78,1 x 7,4 mm
 • Vikt: 228 g

 


Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Fördelar
 • Utmärkt foto- och videokvalitet
 • Mycket bra batteritid
 • Sofistikerad, robust design
 • Fantastisk skärm
 • Snabb drift
 • Kompatibel med S Pen-pennan
Nackdelar
 • Vissa användare tycker att kamerapanelen sticker ut och skärmkanterna är för känsliga
Översikt

Precis som iPhone 12 Pro Max är den nuvarande flaggskeppsmodellen från Apple, leds Samsungs lanserade modeller av Galaxy Note 20 Ultra 5G, en mobil i samma priskategori. Med en 6,9-tums AMOLED-skärm är den ännu större och ljusare än vårt toppval, och dess kompatibilitet med S-Pen öppnar verkligen nya möjligheter för upptagna smartmobilanvändare. Dessutom finns det modeller med olika alternativ: 128 GB, 256 GB och 512 GB. Den här mobilen har en microSD-plats för att utöka minnesutrymmet upp till 1 TB.

Galaxy Note 20 Ultra är en 5G-mobil och har imponerande 12 GB RAM. Exynos 990 Octa-Core processorn är dock något långsammare än Apples A14. Samsung kompenserar med en häpnadsväckande skärm med en dynamisk 120 Hz uppdateringsfrekvens, vilket resulterar i smidig, omedelbar respons oavsett om du spelar eller bara bläddrar genom sociala medier. Skärmfärgerna är fantastiska. De ser ännu mer nyanserade, levande och realistiska ut än de hos iPhone 12 Pro Max. På grund av den höga uppdateringsfrekvensen drabbades de tidigare modellerna av Samsung 20-serien av minskad batteritid. Galaxy Note 20 Ultra har löst detta problem eftersom uppdateringsfrekvensen justeras automatiskt beroende på användning. (Ingen behöver till exempel 120 Hz för att skicka ett röstmeddelande). Dessutom kan du ställa in en gräns på 60 Hz när det blir avgörande att förlänga batteritiden.

Mobilen finns i två iögonfallande nyanser. Galaxy Note 20 Ultra har en sofistikerad metallfinish som inte låter fingeravtryck synas. Mystic Bronze-alternativet ser ut som roséguld och har blivit en favorit bland användarna, medan Mystic Black bjuder på ett mer klassiskt utseende. Den böjda kant-till-kant-skärmen kompletterar det eleganta intrycket. Trots sin större skärm är själva enheten smalare (med måtten 164,8 x 77,2 x 8,1 mm) och lättare (den väger bara 208 g) än iPhone 12 Pro Max. Båda enheterna är certifierat vattentäta enligt IP68. En nackdel av Samsungs design är den skrymmande kamerapanelen. Om den används utan fodral, kommer den lite i obalans när den läggs på ett bord. Vissa användare klagar också på att de extremt smala kanterna gör att enheten registrerar även oavsiktliga beröringar. Var försiktig när du plockar upp och håller i den här modellen.

Ett av Galaxy Note 20 Ultras trumfkort är dess S-Pen (det finns fortfarande ingen iPhone kompatibel med Apple Pencil). S-Pen-pennan låter användarna rita, markera, lägga till anteckningar och så vidare. Svarsfrekvensen hos S-Pen är bara 9 ms; detta ger användaren en känsla av att skriva på papper. Mobilen kan förbättra din handstil och till och med synkronisera röstinspelningar med anteckningar, vilket är en gåva från ovan för studenter. Den har också Anywhere-åtgärden, som gör det möjligt att rita specifika kommandon i luften för att enheten ska känna igen och utföra dem; många användare tycker dock att denna funktion är konstig och knepig.

Efter de moderna trenderna är Galaxy Note 20 Ultra ännu en mobil med fyra kameror. På baksidan får du imponerande 108 MP vidvinkel f/1.8, 12MP ultravidvinkel f/2.2 och 12MP tele f/3.0, som klarar av 5x optisk zoom och 50x digital zoom. På framsidan finns en 10 MP f/2.2-kamera. Slår den här kombinationen iPhone 12 Pro Max? Det beror på vad du vill ta kort på. 108 MP ger fler alternativ för att beskära bilden och den spektakulära 5x optiska zoomen är mycket överlägsen iPhones 2,5x.

Även när vi talar om grunderna för digital zoom klarar Galaxy Note 20 Ultra att ta förvånansvärt detaljerade foton med upp till 10x förstoring, vilket slår alla andra smartphonekameror. Å andra sidan presterar iPhone 12 Pro Max bättre under utmanande ljusförhållanden och levererar mer detaljerade porträtt.

Samsungs videofunktioner toppar med 8K-inspelning vid 24 bilder/s och den här modellen stöder filmformatets bildförhållande på 21:9. Men 8K på en mobil kommer inte i närheten av 8K på en DSLR och den levererar tveksam kvalitet. En anledning är att Samsungs Super Steady-stabilisering är begränsad till 1080p. Om du har stadiga händer kan du få härliga 4K-videor; om inte, bör du hålla dig till en lägre upplösning eller överväga köpet av en annan mobil. Trots detta har Galaxy Note 20 Ultra några häftiga tillbehör för att kompensera för det skakiga besväret. Vid 720p kan du spela in med 960 bilder/s och skapa fantastiska slowmotion-videor. Och Pro Video-läget möjliggör nyanserad kontroll över exponering, fokus och zoom, vilket kan tilltala erfarna videografer.

Var ändå medveten om att redigering och export av videor med stor upplösning på Samsung tar 2–3 gånger längre tid än på iPhone 12 Pro Max. Det är inte så att Galaxy Note 20 Ultra skulle vara långsam (den är en av de snabbaste Android-modellerna du kan hitta), det är bara att iPhones A14-chip är utomjordiskt snabbt.

Samsungs batteritid ligger också något bakom vårt första val. Om du begränsar uppdateringsfrekvensen till 60 Hz tål den en hel dag av kontinuerlig surfing med 5G. Om du inte gör det kan den behöva lite hjälp när kvällen kommer. Detta är dock inte ett realistiskt scenario för de flesta användare. Dessutom är den goda nyheten att en 25W laddare ingår: den fyller på batteriet med mer än 50 % på endast 30 minuter. Denna modell stöder också trådlösa Qi-laddare. Vi har ingen aning om varför det inte finns något stöd för 45W-laddning eftersom vissa tidigare Samsung-modeller har den funktionen inbyggd.

Som slutsats: denna är vår favorit Samsung-modell hittills och en av de allra bästa på marknaden. Den har en bättre kamera än sina flaggskeppskonkurrenter Galaxy S20 Ultra (fall inte för 100x zoom-knepet, det är oanvändbart) och Z Fold 2, och den är skönare att använda. Om du inte behöver en avancerad kamera, penna eller 120 Hz-skärm rekommenderar vi Galaxy S20, som är en utmärkt mobil till ett mer överkomligt pris.

På grund av snabbare drift, längre batteritid, samt bättre kameraprestanda för nattfotografering och porträtt, har iPhone 12 Pro Max en minimal fördel. Trots detta är Galaxy Note 20 Ultra ett oslagbart val för dem som behöver en penna, kraftfull zoom eller bara föredrar Android framför iOS.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Kapacitet: 128/256/512 GB (+microSD kortplats upp till 1 TB)
 • Skärm: 6.9-tum AMOLED
 • CPU: Exynos 990
 • Batteri: 4500 mAh
 • Bakre kameror: 108MP vidvinkel (f/1.8), 12MP ultravidvinkel (f/2.2), 12MP telefoto (f/3.0)
 • Frontkamera: 10MP (f/2.2)
 • Optisk Zoom: Ja (5x)
 • Maximal videoupplösning: 8K/24 bilder/s
 • Stöd för 5G: Ja
 • Mått (H x B x D): 164,8 x 77,2 x 8,1 mm
 • Vikt: 208 g

OnePlus Nord

OnePlus Nord
Fördelar
 • Prisvärd
 • Anständig foto- och videokvalitet
 • Tillfredsställande batteritid
 • Elegant, minimalistisk design
 • Stor och ljus skärm
 • Bra driftshastighet
Nackdelar
 • Processorn har svårt med tyngre spel
Översikt

OnePlus Nord är en 5G-mobil i mellanklass med ett märkligt namn. Ändå är det utbud av funktioner man får för priset mycket övertygande. Den har en 6,44-tums AMOLED-skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens och den finns med lagring på 128 GB eller 256 GB.

128 GB-versionen av Nord har ett RAM-minne på 8 GB och den förstärkta 256 GB-modellen levereras med 12 GB RAM. Båda varianterna har Snapdragon 756G-processor. Det säkerställer tillfredsställande prestanda för vardagliga uppgifter; för tyngre spel som Fortnite rekommenderar vi dock att du väljer en avancerad smartphone med en snabbare processor. Men till det här priset lämnar driften av OnePlus Nord väldigt lite att önska. 90 Hz-skärmen är spännande: du kommer att få väldigt svårt att hitta något över 60 Hz i denna prisklass. (Även de bästa iPhones håller sig till 60 Hz). Nords skärm kanske inte är lika ljus och livlig som hos flaggskeppsmodellerna, men den erbjuder smidig bläddring och färger som är trevliga nog för att titta på film eller TV.

Den eleganta, minimalistiska designen med glasfinish lyckas skapa ett intryck av att den här mobilen kostar mer än den faktiskt gör. Skalet finns i tre attraktiva färger. Måtten 158,3 x 73,3 x 8,2 mm gör att många kan tycka att det är bekvämt att hålla mobilen i ena handen.

Trodde du att fyra kameror, som de som iPhones och Samsungs flaggskeppsenheter har, låter lite mycket? OnePlus Nord har faktiskt sex stycken. På baksidan får du 48 MP vidvinkel f/1,75, 8 MP ultravidvinkel f/2,25, 5 MP djup f/2,4 och 2 MP makro f/2,4. Det finns också två frontkameror – en 32 MP vidvinkel f/2,45 och 8 MP ultravidvinkel f/2,45. Tyvärr låter Nords fotokapacitet bättre på papper än i verkligheten.

48 MP-kameran bjuder på en anständig prestanda, särskilt i bra ljus (det är samma kamera som hos den dyrare OnePlus 8). Bilderna är skarpa med fina detaljer och exakta färger. Digital zoom upp till 2x har minimala kvalitetsförluster. Du kan fortfarande zooma upp till 10x, men resultatet börjar se en gnutta oskarpt ut. HDR-läget gör ett bra jobb när det gäller att balansera höjdpunkter och skuggor. Tyvärr ger Nightscape-inställningen, som är avsedd att hantera fotografering i svagt ljus, inkonsekventa resultat. För nattfotografering finns det bättre mobiler.

Resten av Nords linser är mediokra och Makro fungerar sämst av dem alla. Införandet av två frontalkameror är också tveksamt. Å ena sidan kan tillägget av en frontlins med ultravidvinkel vara användbart för selfies i stora grupper. Å andra sidan begränsar den dubbla frontpanelen skärmutrymmet för aviseringsikoner, vilket vissa användare tycker är frustrerande.

OnePlus Nord kan spela in 4K-videor med 60 bilder/s. Samma gäller för foton. Videorna ser tillfredsställande ut om de filmats i bra ljus, annars blir de korniga. Vid 1080p kan du också köra intervallfotografering eller spela in slow motion-videor med 240 bilder/s. Det här är inte en fantastisk kameramobil men fungerar tillräckligt bra för att fota familjeträffar eller resor och tillhandahålla roligt material för sociala medier.

Som nämnts tidigare kämpar Nords Snapdragon 756G-processor lite med grafiktunga spel men är snabb nog för andra ändamål. Den totala batteritiden är genomsnittlig; mobilen räcker lätt en hel dag och behöver laddas varje natt. Som den billigare modell det handlar om, stöder OnePlus Nord inte trådlös laddning. Dess 30W snabbladdare kan dock fylla på batteriet till 70 % på bara 30 minuter och till 100 % på mindre än en timme.

Som en mellanklassmodell har Nord några brister. Det finns varken hörlursuttag eller microSD-kortplats, som är sedvanliga hos många Android-mobiler. Nord har inte heller någon IP-klassning för vattentålighet. Batterilivslängden, chippet och kameran är inga motståndare för dyrare rivaler, men de fungerar tillräckligt bra för de flesta ändamål.

På den ljusa sidan är OnePlus känd för att hantera mjukvaruuppdateringar snabbt (som hos Android 10, snabbare än själva Samsung), och den fortsätter att uppdatera programvara även för modeller som är några år gamla. Vi förväntar oss samma behandling hos OnePlus Nord, vilket gör denna mobil till en bra investering för dem som inte vill köpa en ny mobil varje år. Om du uppskattar detta tillvägagångssätt men föredrar en mer avancerad modell gillade vi också OnePlus 8. Den är vattentålig, har en snabbare processor, bättre kameror och längre batteritid. Samsung Galaxy S10 som granskas nedan är ett annat övertygande alternativ. Ändå utmanar OnePlus Nord framgångsrikt det som kan förväntas av en mobil i denna prisklass och förtjänar därför vår nominering som ”Mest prisvärd”.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Kapacitet: 128/256 GB
 • Skärm: 6.44-tums AMOLED
 • CPU: Snapdragon 765G
 • Batteri: 4115 mAh
 • Bakre kameror: 48 MP vidvinkel (f/1.75), 8 MP ultravidvinkel (f/2.25), 5 MP djup (f/2.4), 2 MP makro (f/2.4)
 • Frontalkameror: 32 MP f/2.45 vidvinkel, 8 MP f/2.45 ultravidvinkel
 • Optisk Zoom: Nej
 • Maximal videoupplösning: 4K/60 bilder/s
 • Stöd för 5G: Ja
 • Mått (H x B x D): 158,3 x 73,3 x 8,2 mm
 • Vikt: 184 g

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10
Fördelar
 • Prisvärd
 • Bra foto- och videokvalitet
 • Bra batteritid
 • Sofistikerad, robust design
 • Stor och ljus skärm
 • Bra driftshastighet
 • Stöder Wireless Power Share
 • Har 3,5 mm hörlursuttag
Nackdelar
 • Processorn kan vara för långsam för spelentusiaster
Översikt

Om priserna på årets flaggskeppsmodeller får det att krypa i skinnet på dig, är det värt att överväga stjärnorna från 2019. Samsung Galaxy S10-familjen var enastående mobiler då och de har mycket att erbjuda även år 2020. Om du inte riktigt behöver 5G, 120 Hz-skärm och nya generationen av kameror, kommer Galaxy S10 att imponera på dig. Den har blivit billigare än någonsin tidigare och erbjuder en avancerad upplevelse till ett mellanklasspris.

Galaxy S10 utmärker sig med en fantastisk 6,1-tums AMOLED-skärm. Den böjda, kant-till-kant-skärmen är nästan ramlös, medan färgerna som visas är förvånansvärt levande och exakta. År 2019 hyllades S10-skärmen av experter som det bästa de har sett. Och även 2020, med nya standarder, är den här mobilen ett nöje att se på. Den finns i 128 GB- och 512 GB-versioner med en microSD-plats för att utöka lagringen med ytterligare 512 GB. Den har även 8 GB RAM och en Exynos 9820-processor. Det här är inte den snabbaste kombinationen (iPhone XS med A12 presterar bättre, för att inte tala om de nya mobiler som släpptes 2020), men den erbjuder ändå pålitlig prestanda för vad du än vill göra.

Även designmässigt är Galaxy S10 en mobil värd sitt krut. Metall- och glaspanelen kombinerar ett sofistikerat utseende med robusthet, eftersom enheten är IP68-certifierad. Vissa användare klagar över att den svarta varianten snabbt blir nerkladdad av fingeravtryck; Samsung erbjuder dock en rad andra färger också. Den böjda glasskärmen ser snygg ut, men på samma sätt som S20 Note Ultra som granskats ovan registrerar den ibland oönskade beröringar. Måtten på 149,9 x 70,4 x 7,8 mm gör den här modellen bekväm att hålla i en hand för de flesta och hörlursuttaget på 3,5 mm är en annan fördel jämfört med de senaste Samsung-enheterna.

Det finns tre kameror på bakpanelen (16 MP f/2.2 ultravidvinkel, 12 MP standard f/1.5 – f/2.4, 12 MP tele f/2.4), samt en 10MP f/1.9 frontkamera. Bilderna är kraftfulla och detaljerade med tillfredsställande resultat även under kontrasterande förhållanden eller i svagt ljus. Selfies blir också bra; S10s större syskon S10+ har dock två frontalkameror och fungerar lite bättre.

När det gäller videon stöder S10 4K-inspelning med 60 bilder/s. Ändå uppnås de bästa resultaten med 1080p på grund av Digital Video-stabilisering. HDR-inspelning är också möjlig och fungerar bra i ojämnt ljus.

Galaxy S10 har en godtagbar batteritid. Även efter en dag av intensiv surfning, spel och filmning har den en säker energireserv för en stressfri kväll. Om du inte är en flitig användare av mobilen, kan S10 räcka till och med en och en halv dag. Denna modell stöder trådbunden såväl som trådlös Qi-laddning och har en unik Power Share-funktion. Det gör att du kan ladda andra Qi-kompatibla enheter helt enkelt genom att placera dem på din mobil. Vissa användare älskar denna funktion, medan andra tycker att den är onödig eftersom den är märkbart långsammare än andra laddningsalternativ.

Sammanfattningsvis är S10 en väl avrundad smartmobilmodell med få svagheter. Men S10-familjen är tillräckligt konkurrenskraftig och vissa användare kanske tilltalas mer av andra alternativ i denna serie. De som har små händer föredrar sannolikt Galaxy S10e, som också är betydligt billigare. Den har dock en platt skärm och en kortare batteritid. Å andra sidan kan spelfantaster och filmälskare välja den dyrare S10+ på grund av dess större 6,4-tums skärm och ännu uthålligare batteri. S10+ har också två frontalkameror, vilket resulterar i lite bättre selfies. Alla tre är mycket kapabla mobiler och S10 erbjuder ett gyllene medelvärde.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Kapacitet: 128/512 GB (+microSD-kortplats upp till 1 TB)
 • Skärm: 6.1-tums AMOLED
 • CPU: Exynos 9820
 • Batteri: 3400 mAh
 • Bakre kameror: 16 MP ultravidvinkel (f/2.2), 12 MP vidvinkel (f/1.5, f/2.4), 12 MP telefoto (f/2.4)
 • Frontalkamera: 10 MP (f/1.9)
 • Optisk Zoom: 2x
 • Maximal videoupplösning: 4K/60 bilder/s
 • Stöd för 5G: Nej
 • Mått (H x B x D): 149,9 x 70,4 x 7,8 mm
 • Vikt: 157 g

Doro 1362

doro 1362
Fördelar
 • Mycket prisvärd
 • Anständig batteritid
 • Har en specifik knapp för nödsamtal
 • Ergonomisk, robust design
 • Stor och ljus skärm
 • Avstånd mellan knapparna för enklare textning
 • Har enkel kamera och FM-radio
Nackdelar
 • Vissa användare önskar lite längre batteritid
Översikt

Om du någonsin har känt dig förvirrad efter att ha provat en smartphone av ett annat märke (eller bara installerat en programuppdatering), kan du föreställa dig hur förbryllande dessa enheter kan vara för äldre generationer. Lyckligtvis har de klassiska minimalistiska mobilerna inte dött ut. Doro 1362 kombinerar alla de älskade mobilegenskaperna från 90-talet och lägger till några praktiska säkerhetsfunktioner, vilket gör den till den bästa mobiltelefonen för att hålla kontakten med dina far- och morföräldrar.

Doro 1362 har en 2,4-tums färgskärm med justerbar kontrast. Den är större än vad som finns på de flesta funktionsmobiler, vilket gör det lättare att använda den här modellen för personer med nedsatt syn. Detta är en dual SIM-mobil som stöder microSD-minneskort. Ramen mäter 126 x 61,5 x 13 mm, vilket ger Doro rätt storlek för ett bekvämt grepp samtidigt som den är tillräckligt kompakt för att stoppas i fickan. Knapparna är åtskilda, tydligt bakgrundsbelysta och tillräckligt stora för bekväm textning även för personer med stora fingrar. Vi gillade också att den här modellen har ett högt och tydligt ljud. Eftersom hörseln ofta försvagas med åldern är det ett nöje att se hur väl utformad och lättanvänd enheten är.

På baksidan finns en stor ICE-knapp (nödsituationsknapp) och det är möjligt att lägga till nödkontakter. Om du trycker två gånger på denna knapp eller håller ned den i tre sekunder ringer den automatiskt (samt skickar ett textmeddelande) till nödkontakterna som sparats i mobilens minne. Funktionen gör det möjligt att få hjälp när en person till exempel ramlar och inte kan ställa sig upp på egen hand. Efter att ICE har aktiverats finns det också en period på 5 sekunder för att avbryta nödsamtalet. Detta förhindrar att funktionen slås på av misstag.

Visserligen är den här mobilen huvudsakligen gjord för samtal och textmeddelanden. Den har dock vissa användbara extrafunktioner. Det finns ett larm, en ficklampa, en FM-radio och till och med en enkel 2 MP-kamera. Dessutom är bildkvaliteten inget att skriva hem till mamma om, men kameran är tillräckligt kapabel för att fota till exempel husdjur eller familjeträffar. Doro 1362 har ett hörlursuttag på 3,5 mm samt Bluetooth 3.0-stöd för anslutning av trådlös utrustning. Denna modell har inte internet; dock behöver de flesta medlemmar i målgruppen ändå inte denna funktion.

Batteriet är tillräckligt kraftfullt för att räcka till åtta timmars samtal och upp till 300 timmar på stand-by-läge. Även om dessa siffror inte är enastående i mobilens värld, verkar de övertygande nog för att säkerställa att mobilen har tillräckligt med batteritid kvar när ett brådskande samtal behövs. Laddaren är stor och kräver permanent plats på hyllan. Denna lösning är dock också praktisk. Den eliminerar det frustrerande sökandet efter en felplacerad laddare när batteriet tar slut och är praktisk för att alltid ha mobilen på samma plats.

När det gäller svagheterna använder Doro 1362 ett gammaldags sms-system där du måste trycka på en knapp flera gånger för att komma till önskad bokstav, men de flesta användare vänjer sig med tiden. Den medföljande manualen är kortfattad och lätt att förstå. Tyvärr är typsnittet litet. Personer med nedsatt syn kommer förmodligen att behöva en assistent när de använder sin Doro för första gången. Slutligen skulle lite längre batteritid inte ha skadat; det bör dock vara tillräckligt för de flesta användare. Sammanfattningsvis blev vi positivt överraskade över hur genomtänkt denna mobil är för att säkert introducera seniorer till mobilvärlden.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Kapacitet: microSD-kortplats
 • Skärm: 2.4-tums TFT LCD
 • CPU: Single-core
 • Batteri: 800 mAh
 • Bakre kamera: 2 MP
 • Frontalkamera: Gäller ej
 • Optisk Zoom: Gäller ej
 • Maximal videoupplösning: Gäller ej
 • Stöd för 5G: Nej
 • Mått (H x B x D): 126 x 61,5 x 13 mm
 • Vikt: 96 g
Kolla Priset

Den ultimata guiden inför ditt mobilköp

mobilenDen här guiden är till för dig som känner dig lite vilse när du ska jämföra olika mobilmodeller. Efter att ha läst detta avsnitt kommer du att känna till skillnaderna mellan olika mobiltyper, operativsystem och kameror. Vi kommer också att förklara alla dessa nya termer: från AMOLED till Qi. På detta sätt kommer du att kunna utvärdera vilka funktioner som är avgörande för dig och vilka du kan hoppa över.

Vissa säger att smartmobilspecifikationerna inte spelar någon roll, att det är prestandan som gäller. Till viss del är detta sant och i våra recensioner strävar vi alltid efter att förklara hur dessa siffror ska förstås i vardagliga sammanhang. Att förstå de viktigaste specifikationerna och funktionerna hjälper dig dock att begränsa alternativen och känna dig mer säker på ditt köp.

Typer av mobiltelefoner

Mobiler kan numera grupperas i två breda kategorier: funktionsmobiler och smartphones.

Smartphones behöver förmodligen inte introduceras. Dessa enheter är lika kapabla som miniatyrdatorer och har förändrat modern kommunikation. De låter dig göra allt, från att kontrollera din e-post till att redigera en 4K-video eller spela. De är dock betydligt dyrare än funktionsmobiler och de flesta modeller behöver laddas varje natt.

Funktionsmobilerna är de klassiska modellerna som vi gärna minns från 90-talet. Den huvudsakliga funktionen hos dessa minimalistiska mobiler är att tillhandahålla röstsamtal och textmeddelanden. De bästa modellerna kan också stödja multimedia, webbläsare eller till och med ha en enkel kamera; men funktionsmässigt kan de inte konkurrera med ens den enklaste smartphonen. Å andra sidan är de behagligt enkla att använda och utmärker sig ofta med robusthet såväl som batteritid. Funktionsmobiler föredras ofta av äldre människor och de som tycker att ständiga app-notiser är distraherande. Funktionsmobiler blir också praktiska i situationer där det är svårt att förutsäga när nästa laddning kommer att vara möjlig, till exempel äventyr som kräver utomhusvistelse under flera dagar i rad.

Android eller iOS?

Eftersom de flesta av våra läsare förmodligen redan vet vilken typ av mobil de vill ha, kan det första svåra valet vara vilket operativsystem man ska satsa på. För närvarande finns det två stora plattformar: iOS (används av Apple) och Android (används av nästan alla andra smartmobiltillverkare).

ios vs android

Båda plattformar är utmärkta och erbjuder förstklassig användarupplevelse. De skiljer sig dock i några viktiga aspekter som kan påverka ditt slutliga val.

Tidigare användarupplevelse: Människor bildar starka vanemönster med den mobil de använder. Ibland kan det vara förvirrande att byta från en Android-tillverkare till en annan, eftersom var och en har sin egen version av plattformen. Om du har använt samma operativsystem de senaste åren kan du uppleva det som besvärligt att behöva vänja dig vid ett annat, oavsett om ändringen är från Android till iOS eller vice versa.

Pris: Du kan enkelt hitta Android-modeller i alla priskategorier. Från innovativa mobiler som den hopfällbara Samsung Galaxy Z Fold 2 till en rad kapabla budgetmodeller från tillverkare som Motorola, Huawei eller Xiaomi, finns det Androids för alla sorters plånböcker. Med det sagt kommer du att ha mycket begränsade alternativ för att hitta en budget-iPhone. Om ett överkomligt pris är bland dina viktigaste kriterier, erbjuder Android onekligen fler valmöjligheter.

Säkerhet: Eftersom iOS utvecklas av själva Apple, får iPhones regelbundna och konsekventa uppdateringar. Du kanske inte bryr dig om att alltid få den senaste programversionen installerad på din enhet. Att installera säkerhetsuppdateringar i rätt tid kan dock skydda dig mot eventuella dataintrång. Dessutom fortsätter iPhones att ta emot uppdateringar även efter fem eller fler år från det att de släpptes. De flesta Android-mobiler tar emot dem endast i upp till 3 år. Och alla Android-enheter uppdateras inte lika snabbt, eftersom det beror på tillverkaren och vissa är notoriskt långsamma. Om du föredrar Android men vill att den alltid ska vara uppdaterad med de senaste säkerhetsfunktionerna är det säkrast att leta efter Googles eget Pixel-sortiment eller en modell som kör Android One (till exempel Nokia eller Motorola).

Appar: Detta är knepigare än det verkar, eftersom det finns märkbart fler appar för Android än för iOS. Apple har dock stramare kontroll över sina appar och många experter är överens om att iOS-versionerna ofta överträffar sina Android-konkurrenter. Dessutom blir de bästa mobilspelen oftast tillgängliga på iOS först. Vissa användare föredrar Android eftersom det är enkelt att ladda ner appar eller hämta dem från alternativa appbutiker. Men detta kan också utsätta din enhet för skadlig kod Därför rekommenderar vi inte detta.

Bloatware: Termen används för att hänvisa till förinstallerad programvara på din mobil. Vanligtvis är sådana appar både ofarliga och onödiga, men de tar upp din värdefulla lagring och RAM. Bloatware kan installeras på din enhet av operatören; därför rekommenderar vi att du köper en olåst mobil. Det är dock möjligt att få förinstallerad bloatware från tillverkaren också (till exempel om företaget är anslutet till sponsorer). Apple håller inte på med detta och du får därför en dyrare men sponsorfri mobil. När det gäller Android varierar scenen dramatiskt eftersom varje tillverkare kan justera sin Android-version som de vill. Mobiler från Pixel, Motorola och OnePlus är ganska ”rena”. Modeller från Xiaomi, LG, HTC och Samsung kan vara tätt packade innan du ens öppnar Google Play. Som sagt är det inte alla användare som tycker att bloatware är irriterande. Ofta kan du helt enkelt radera de oönskade apparna.

Funktioner och tillbehör: Trots att Apples mobiler är fyllda med innovationer, kan de helt enkelt inte konkurrera med mängden Android-användande varumärken. Oavsett om du vill ha den fantastiska AMOLED-skärmen eller en försvinnande klassiker som hörlursuttag på 3,5 mm, kommer du att hitta en Android-modell som passar dina preferenser. Android erbjuder också fler alternativ för att anpassa skärmen. Hos iPhone måste du nöja dig med Apples smak och vissa kanske tycker att det äpplet är för surt. Å andra sidan tycker många att iOS strömlinjeformade gränssnitt är enklare och mer intuitivt. Och inget märke matchar Apple när det gäller utbudet av kompatibla tillbehör som fodral, skärmskydd eller bilfästen.

Dilemmat om 5G

Att skaffa 5G eller inte: det är den fråga som många mobilköpare just nu står inför. 5G står för 5:e generationens mobilnät, som kommer efter 1G, 2G, 3G och 4G. Var och en av dessa generationer förändrade vårt sätt att kommunicera radikalt och 5G kommer utan tvekan att göra detsamma. Det kan överskrida den maximala 4G-hastigheten tiofaldigt, och tack vare sin nästan obefintliga latenshastighet kommer realtidskommunikation snart att bli verklighet.

Men det praktiska genomförandet av detta nya nätverk tar tid. På grund av dess korta räckvidd behövs först en ny infrastruktur, med fler sändare med bara några hundra meters mellanrum. Medan 5G-nätverken växer fram i de flesta tätbefolkade områden, kommer 4G sannolikt att förbli den ledande tekniken ett tag utanför de stora städerna. Dessutom, även om 5G-infrastrukturen är på plats, är nästa fråga om din operatör stöder den.

Svaret på frågan om du behöver en 5G-mobil beror därför på var du bor och hur entusiastiskt det området har antagit det nya nätverket. För närvarande finns det inga 5G-killer-appar än och några år (eller en mobils hela livslängd) kommer sannolikt att gå innan denna teknik blir en del av våra liv. Å andra sidan, om du bor i en storstad där nätverket har spridit sig snabbt, är det att satsa på framtiden när man skaffar en 5G-mobil.

Lagring och prestation

När du väl har bestämt dig för operativsystem och nätverksfunktioner för din nästa mobil, är det viktigt att du ser till att den har tillräckligt med intern lagring för dina behov. Om du älskar att filma 4k-videor, ta massor av bilder eller spela grafiskt tunga spel kan det vara värt att betala extra för fler gigabytes. Vissa Android-mobiler har utbyggbart lagringsutrymme, där du kan sätta in ett minneskort för extra gigabytes. Om du har slut på utrymme kan du också hyra molntjänster som iCloud eller Google Photos.

Flitiga användare behöver inte bara gott om lagringsutrymme, utan också kraftfull prestanda för att hantera alla uppgifter på ett ögonblick. Detta beror främst på två saker: processorn och RAM-minnet. Även om du kanske tror att en snabb processor bara är viktig för spelentusiaster, kan en svag processor påverka upplevelsen negativt också för en vardaglig användare. Vanliga problem är överhettning, fördröjning och minimal batteritid.

Alla mobiler har en specifik GPU (grafikbehandlingsenhet) integrerad i själva chippet. Därför behöver spelentusiaster uppmärksamma detta, eftersom chippet blir ännu viktigare när det gäller smartphonespel. Apples processorer anses i allmänhet vara de snabbaste. Dess A13 Bionic var branschledande förra året, och den nyligen släppta A14 Bionic (som finns på iPhone 12-serien) är ännu snabbare. I Android-världen är Snapdragon 865 Plus den snabbaste processorn, tätt följd av Snapdragon 865 (utan Plus). MediaTek Dimensity 1000+ och Exynos 990 är också bland de snabbaste processorerna på marknaden och de presterar utmärkt när det gäller spel.

Den sista pusselbiten som påverkar mobilens hastighet är RAM-minnet (Random Access Memory). RAM gör det möjligt att lagra den information som din mobil behöver nu och få åtkomst till den omedelbart. När du har slut på ledigt RAM-minne, blir telefonen väldigt långsamt och kan till och med sluta svara. För närvarande finns det modeller med upp till 12 GB; men mer betyder inte alltid bättre. iPhones har märkbart lägre RAM än de flesta av deras Android-motsvarigheter; detta saktar inte ner dem i hastighetstester. Effektiviteten med vilken RAM-minnet används spelar också roll, precis som processorhastigheten. Om du letar efter en Android, bör du sikta på minst 4 till 8 GB; en högkvalitativ processor bör dock vara din första prioritet.

Skärmen

Skärmkvalitet är ett annat viktigt element när det gäller användarupplevelse. Bättre skärmar är dyrare, men de har mer exakta färger, större synlighet i starkt ljus och är mer batterivänliga. Här är de vanligaste skärmtyperna som används på smartphones:

 • TFT LCD står för Thin Film Transistor Liquid-Crystal Display, och är den vanligaste typen av skärm som används på mobila enheter. Dessa skärmar är billiga att göra och används ofta i budgetmodeller. Nackdelarna med TFT LCD-skärmar är smala betraktningsvinklar, dålig visibilitet i solljus samt hög strömförbrukning, vilket påverkar batteriets livslängd.
 • IPS LCD står för In Plane Switching Liquid-Crystal Display. De är dyrare att producera i jämförelse med TFT-teknik; de resulterar dock i bredare betraktningsvinklar och lägre strömförbrukning.
 • OLED står för Organic Light-Emitting Diode. I sådana skärmar placeras tunna organiska filmer mellan två ledare. OLED-skärmar finns på många avancerade smartphones och garanterar enastående färgåtergivning, bättre svarstider och bredare betraktningsvinklar jämfört med LCD-skärmar.
 • AMOLED står för Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode och som namnet antyder är detta nästa utvecklingsstadium för OLED. Båda skärmtyperna är utmärkta; AMOLED har dock lägre strömförbrukning och ännu rikare nyanser, djupare svart färg och högre kontrast. De mest avancerade AMOLED-skärmarna är tillverkade av Samsung och kallas Super AMOLED. De används på Samsungs flaggskeppsmodeller (inklusive Galaxy S20, Note20 och Z Flip-line-ups). Dessa är de mest iögonfallande skärmarna som för närvarande finns på marknaden.

En annan viktig specifikation att tänka på när man jämför modeller är skärmens uppdateringsfrekvens. Mätt i Hertz (Hz) indikerar denna term hur många gånger skärmen uppdateras på en sekund. En hastighet på 60 Hz innebär till exempel att skärmen uppdateras 60 gånger per sekund. Fram till nyligen var dessa 60 Hz det bästa du kunde hitta i en mobil. Nu finns enheter med 90 och till och med 120 Hz tillgängliga. En högre hastighet innebär att rörelser på skärmen ser smidigare och mer realistiska ut. Även om detta inte spelar någon roll när man ska läsa en e-post eller kontrollera Facebook, leder snabbare skärmsvar till roligare spel. Å andra sidan kräver högre uppdateringshastighet en snabb processor och ett kraftfullt batteri för att orka med. Om dessa tre element inte balanseras på rätt sätt är användarnas frustration oundviklig. Köp därför inte en mobil endast för att den har en hög siffra för uppdateringsfrekvens.

Design och uppbyggnad

Definitionen av en bra eller dålig smartphone-design är subjektiv. Om en bra uppbyggnad i kombination med estetik är viktigt för dig, är det bäst att leta efter en metall- eller glasdesign (eller en kombination av båda). För dem som letar efter en budgetmobil kan en modell med en plastpanel vara värt att överväga, eftersom priset blir lägre.

Vissa människor föredrar mer rundade linjer och en snygg design, medan andra gillar ett robust utseende som kännetecknas av raka linjer och kanter. Ändå är skärmstorleken det viktigaste övervägandet när det gäller att välja en ny mobil.

Modeller på upp till 5,5 tum brukade vara de mest populära. De är bekväma att hålla i ena handen och kan enkelt stoppas in i en normalstor ficka. De erbjuder sämre tittarupplevelse jämfört med större skärmar, men föredras av användare med mindre händer och de som värdesätter praktiskhet.

Om du ibland streamar filmer, redigerar foton eller videor eller tittar på filmer, kommer en smartphone-skärm mellan 5,5 och 6 tum sannolikt att fånga din uppmärksamhet. Personer med mindre händer kanske inte kan använda sådana modeller med bara en hand, medan erfarna spelare eller filmälskare å andra sidan kanske längtar efter en ännu större skärm.

Allt över 6 tum kallas en phablet, vilket syftar på att enheten ser ut som en blandning av en mobil och en surfplatta. Sådana modeller är fantastiska för underhållning och deras popularitet växer exponentiellt. På grund av deras dimensioner och vikt kan vissa användare dock tycka att de inte är praktiska.

Slutligen har vi hopfällbara mobiler nu med gigantiska skärmar. Samsung Galaxy Z Fold 2 öppnas till exempel till en kolossal 7,6-tums skärm. Med tanke på förhållandet mellan pris och prestanda kom den lite efter våra favoriter bland Samsung-plattorna, men det kan inte förnekas att vikbara mobiler har en enorm potential.

Hållbarhet och resistens

Utformningen av din mobil är oundvikligen kopplad till dess hållbarhet. Om du har lätt att tappa saker, bör du skaffa ett högkvalitativt skyddsfodral. Och om du planerar att använda din mobil utomhus (som de flesta av oss gör), rekommenderar vi att du väljer en modell med åtminstone lite vattentålighet.

Du kan upptäcka mobilens vattentålighet genom att kontrollera dess IP-klassning. IP står för Ingress Protection och de bästa mobilerna har för närvarande IP67 eller IP68. Den första siffran indikerar skydd mot fasta partiklar, t.ex. damm. Detta betygsätts från 0 till 6, där 6 innebär att prylen i fråga är helt dammtät.

Den andra siffran indikerar fuktskydd och mäts från 0 till 9. Betyget 7 betyder att föremålet kan nedsänkas i upp till 30 minuter på djup från 0,15 till 1 m. Betyget 8 visar ännu högre skydd, vilket innebär att föremålet kan sänkas ner på ännu större djup (gränsen anges vanligtvis av tillverkaren).

Om en mobil inte har någon IP-klassning finns det ingen garanti för att den kommer att överleva om den tappas i vatten. I vissa fall kan till och med ett kraftigt regn resultera i en nödsituationsbehandling i rispåsen.

Kamera

Numera beror fler och fler människor på sina mobiler för att fånga viktiga ögonblick, snarare än att hämta en DSLR. Eftersom de flesta mobiler idag inte har en utan flera kameror, blir det ännu mer förvirrande att hitta rätt modell. Här är det viktigaste du borde veta för att få den bästa kameramobilen för dina behov.

mobiltelefonen kameraLinser

De många kamerorna på din mobil har samma funktion som de utbytbara linserna på en DSLR. De låter dig använda olika brännvidder för att uppnå önskad kreativ effekt. De exakta specifikationerna är olika hos varje modell. Här är en förklaring om de vanligaste linserna som finns på mobilkamerapaneler:

 • Vidvinkel: Även kallad main eller standard, är detta din första kamera. Brännvidden motsvarar vanligtvis ungefär 26–28 mm, vilket passar bra för de flesta scener. Det är ett mångsidigt objektiv med flera användningar.
 • Ultravidvinkel: Det här objektivet får in ett bredare synfält i bilden, vilket gör det praktiskt för landskaps-, arkitektur- och gruppbilder. Brännvidden kan gå ner till motsvarande16 mm.
 • Telefoto: Du kommer att använda detta objektiv när du vill ha den inzoomade effekten av ett objekt längre bort (utan att lita på dålig digital zoom). De flesta telefoto-kameror erbjuder 2x till 3x optisk zoom.
 • Macro: Om du är intresserad av att ta extrema närbilder av blommor, insekter eller andra små föremål, kommer detta att bli din favoritlins. Den kan fungera med mycket korta fokuseringsavstånd och ta skarpa bilder av små motiv. Vissa mobilmodeller har ingen separat macrolins, men en av deras andra objektiv kan också användas för detta ändamål.
 • Djuphetssensor – Den här kameran tar inte bilder själv. Istället används den för att skapa bakgrundssuddighet (kallad bokeh-effekt) när man tar porträtt med standardkameran. I grund och botten säkerställer den att motivet är i fokus medan bakgrunden är suddig. Inte alla modeller har en djuphetssensor; vissa använder teleobjektivet för att uppnå denna effekt, andra förlitar sig på programvaran.

Efter att ha läst denna lista kanske du tror att fler linser betyder bättre kamerafunktioner. Detta är dock långt ifrån sant. Ganska ofta finns det bara en eller två som fungerar ordentligt, medan resten mestadels är dekorativa och tjänar till att locka kunder.

Megapixlar

Detta är en annan specifikation där mer verkar bättre i teorin, men inte i praktiken. Visserligen kommer en 12 MP eller 16 MP kamera utan tvekan att prestera bättre än en 5 MP. Men med högre siffror (över 48 MP) blir det svårt. Detta beror på att många kameror använder pixelbinning – de tar medelvärdet av flera närliggande pixlar för att ge ett mer exakt resultat. Vår snabba rekommendation? Se till att den eller de mobilkameror som du planerar att använda flitigt har minst 12 MP. Om tillverkaren har gjort allt annat rätt räcker detta för att få fantastiska bilder.

Bländare

Dyrare mobiler har linser med bredare bländare än sina billigare motsvarigheter. Du kan jämföra detta genom att kontrollera f-numret i linsspecifikationerna. En lägre siffra betyder bredare bländare och bättre prestanda vid svagt ljus eftersom mer ljus kan nå fram till sensorn. Vissa mobiler har mycket ljusa linser (t.ex. f/1.5). Dessa kan också användas för att skapa bokeh-effekten, särskilt när motivet ligger nära linsen.

Bildstabilisering

Även för dig som inte har darriga händer kan dålig stabilisering leda till ett suddigt foto eller film, särskilt i svagt ljus. Dyrare mobiler har optisk bildstabilisering som fysiskt rör kameralinsen eller sensorn för att kompensera för oavsiktliga rörelser. Billigare modeller är vanligtvis beroende av digital bildstabilisering. Vissa modeller implementerar denna funktion bättre än andra. Om du måste välja, gör du väl i att satsa på en modell med OIS.

Zoom

Att ”zooma med fötterna”, kallades det. Fotografen fick fysiskt närma sig sitt objekt för att få en bättre bildkvalitet. Detta var under en lång tid en av de gyllene reglerna för mobilfotografering. Orsaken var att smartmobilkameror helt och hållet litade på digital zoom, som uppnås genom att beskära en bild och sedan skala den till originalets mått. Om du har för få pixlar, kommer det resulterande fotot att tappa i kvalitet och se kornigt ut.

Idag ser det annorlunda ut. Många nya modeller erbjuder optisk zoom på 2x eller 3x (eller till och med 5x, som vårt andra val: Samsung Galaxy Note 20 Ultra). I fristående kameror uppnås effekten av flera linselement som kan flyttas för att skapa den nödvändiga förstoringen. I mobiler fungerar den optiska zoomen genom att använda separata kameror med olika brännvidd (eftersom ingen vill ha en tjock mobil med ett utskjutande linssystem).

Gillar du att zooma? Fokusera då på det optiska zoomområdet hos de modeller du tänker på. Du kan för det mesta strunta i den digitala räckvidden om du känner att den resulterande kvalitetsförlusten inte är avgörande för dig.

Som slutsats har vissa mobiler en relativt ny funktion som kallas hybridzoom. Som namnet antyder kombinerar den optisk och digital zoom för att förbättra kvaliteten på ett digitalt zoomat foto. Resultatet är inte lika fantastiskt som med sann optisk zoom, men det kan åstadkomma vissa förbättringar på fotot.

Kameralägen

Detta är en bred kategori, eftersom programvaran för mobilkameror blir mer och mer sofistikerad. I grund och botten är moderna mobiler tillräckligt smarta för att digitalt justera bilderna när optiska medel saknas. I kontrasterande ljus används till exempel HDR (High Dynamic Range). Kameran tar automatiskt flera bilder med olika exponering och kombinerar dem i en enda bild med korrekt exponerade höjdpunkter och skuggor. Nattläget fungerar på samma sätt: kameran tar en hel rad bilder, som sedan kombineras för att få en skarpare slutbild.

När du fotograferar människor kommer många mobiler att ha ett speciellt porträttläge, som får bakgrunden att se suddig ut och skapar större skärpa på själva personen. Vissa mobiler har också artificiell intelligens, som låter dem automatiskt avgöra vilken kamerainställning som fungerar bäst under aktuella omständigheter.

RAW-stöd

Om du seriöst älskar mobilfotografering, ska du leta efter en mobil som kan spara dina foton som RAW-filer. Detta innebär att alla uppgifter sparas så att du kan redigera bilden efter eget tycke. De flesta mobilkameror justerar bilderna automatiskt och sparar dem som JPEG-filer. Resten av informationen raderas. Tänk på att RAW-filer upptar betydligt mer minne. Funktionen är därför kanske inte aktuell för den som inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt redigering.

Videofunktioner

Tillverkarna försöker locka kunder genom att erbjuda hög videoupplösning och högt megapixelantal. Sanningen är att du i verkligheten kanske inte kommer att behöva 4K (för att inte tala om 8K) på din mobil, eftersom 1080p är optimalt för många sociala medier. Filmer med högre upplösning kräver också mycket mer lagringsutrymme, och de tar längre tid att redigera och komprimera (om igen handlar det om processorhastigheter).

Trots detta kan det större formatet ändå vara värdefullt för ändringar som skalning eller beskärning, eller helt enkelt för att framtidssäkra ditt arbete. Kontrollera dock några andra viktiga aspekter. Hur bra är bildstabiliseringen vid varje upplösning? Stöds HDR när du spelar in videor? Vad är den maximala bildfrekvensen?

För normal uppspelning räcker det med 24 till 30 bilder/s. För kreativa effekter som slow-motion kan du dock behöva en högre bildhastighet, minst 60 bilder/s.

Slutligen, om du planerar att spela in massor av högupplösta videor, skaffa då en mobilmodell med en microSD-plats. Detta ger dig chans att utöka tillgängligt lagringsutrymme.

Laddning och batteriets livslängd

Allt eftersom mobilskärmarna blir större, finns det i mobilerna också mer och mer utrymme för större batterier med ett högre antal mAh (milliampere/timme). Att titta på denna siffra verkar vara det enklaste sättet att bedöma batteriets styrka eller kapacitet. När allt kommer omkring är det ju så att, ju högre siffran är, desto längre borde batteriet hålla. Så låter teorin i alla fall. Som vi nämnt ovan, kommer andra faktorer som processor och skärmtyp att påverka batteriets livslängd. Detta för att inte tala om hur ofta just du kommer att använda mobilen. Vi rekommenderar att du väljer en mobil med ett batteri på minst 3000 mAh; detta borde vara tillräckligt för att räcka hela dagen.

Tiderna då du var tvungen att ladda mobilen varje natt (eller till och med flera gånger per dag) är svunna. Nu kan batteriet hos vissa flaggskeppsmodeller räcka en och en halv dag, eller till och med längre än så. Om din prioritet är en smartphone med det tuffaste möjliga batteriet, är den nuvarande ledaren Motorola Moto G9 Power, som kan hantera upp till 60 timmar på en enda laddning.

Att kunna fylla på batteriet snabbt är dock lika viktigt. Om du behöver investera i en ny laddare, ska du kontrollera watt-siffran innan du köper. Högre betyder snabbare (detta gäller naturligtvis bara om den specifika mobilen stöder snabb laddning).

Dessutom har många mobiler nu ett alternativ för trådlös laddning och Qi-standarden stöds av alla större mobiltillverkare. Med iPhone 12 har Apple också introducerat trådlösa MagSafe-laddare, som är två gånger snabbare än Qi. Men MagSafe kan ändå inte tävla med de snabbaste trådbundna laddarna.

Slutsats

Med så många imponerande modeller på marknaden kan det kännas mer komplicerat att välja den bästa mobilen för dina behov än att rent av använda den. Prioriterar du enkel användning? Är det en kapabel kamera eller stort batteri som står på önskelistan? Eller är det ett snabbt chipset som du önskar mest? Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig navigera den komplexa men ändå spännande värld av mobiler.

Konkurrensen är hårdare än någonsin. Trots detta är iPhone 12 Pro Max för närvarande den bästa tillgängliga smartmobilen, eftersom den utmärker sig med kamerafunktioner, ultrasnabb processor och imponerande batteritid. Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G kommer den dock mycket nära. Medan den ligger en gnutta bakom vårt första val när det gäller dessa tre viktiga aspekter, har den några unika tillbehör, som till exempel stöd för styluspenna och mäktig optisk zoom.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 5
Back to top button