www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Om du har börjat lÀgga mÀrke till mörka flÀckar pÄ vÀggar eller tak, en mustig doft i luften eller bara inte kan ignorera den klibbiga kÀnslan lÀngre, behöver du förmodligen en luftavfuktare till hemmet. Att befinna sig i fuktiga utrymmen Àr inte bara fysiskt obehagligt, det kan ocksÄ förvÀrra hÀlsoproblem, sÀrskilt om du har andningsbesvÀr eller allergier. Mögliga förhÄllanden har till och med visat sig sÀnka koncentrationsnivÄerna och öka sömnigheten. Faktum Àr att det rÀcker med en fuktighetsnivÄ pÄ över 60% för att mögel ska blomstra och för att dammkvalster ska trivas och festa varje natt.

Vi Àr hÀr för att hjÀlpa dig, oavsett om du vill förbÀttra mikroklimatet i ditt badrum, vind, garage eller kÀllare, eller hitta ett mer ekonomiskt alternativ till en torktumlare. För att skriva den hÀr artikeln har vi undersökt experters och anvÀndares Äsikter, samt jÀmfört över hundra modeller av luftavfuktare. De flesta kan visserligen sÀnka fuktighetsnivÄerna tillrÀckligt vÀl. Men det finns dem som helt enkelt Àr effektivare, har bÀttre drÀneringsalternativ, avger mindre ljud och erbjuder anvÀndarvÀnligare kontroller. Vi valde ocksÄ vÄra fem favoriter för olika omrÄden och ÀndamÄl. Vill du utforska den mögelfria vÀrlden av luftavfuktare ytterligare? BlÀddra dÄ ner för att lÀsa vÄr djupgÄende köpguide.

Woods SW38FW
VĂ„rt betyg
Wood's SW59FX-Silent
VĂ„rt betyg
De’Longhi DNS65
VĂ„rt betyg
Wilfa WDH-20
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

Woods SW38FW

Wood's SW38FW
Fördelar
 • Hög avfuktningskapacitet
 • LĂ€mplig för stora omrĂ„den
 • Ekonomisk
 • Kan anvĂ€ndas vid lĂ„ga temperaturer
 • Stor vattenbehĂ„llare med möjlighet till kontinuerlig drĂ€nering
 • Har filter för att ta bort lukt och allergener
 • Garantin kan förlĂ€ngas upp till 6 Ă„r
 • LĂ€tt att transportera till ett annat rum
Nackdelar
 • Vissa anvĂ€ndare tycker att högsta hastigheten Ă€r för högljudd och sladden för kort
Översikt

Om du Ă€r en erfaren kĂ€mpe mot fukt har du förmodligen hört talas om den av anvĂ€ndare Ă€lskade Wood’s DS28F. Dess efterföljare SW38FW har Ă€rvt stabiliteten, effektiviteten och tillförlitligheten frĂ„n föregĂ„ngaren, men har dessutom en ny automatisk avfrostningsteknik och högre avfuktningskapacitet. Det enda som SW38FW kanske inte orkar med Ă€r den flod av beröm frĂ„n experter och vanliga anvĂ€ndare som strömmar in.

Denna apparat med ansprÄkslöst utseende Àr avsedd för ytor pÄ upp till 140 kvm. Den rekommenderade anvÀndningsytan Àr lÀgre (10-84 kvm) men ÀndÄ imponerande nog för kÀllare, garage, vindar och liknande fuktfÀlt. Till skillnad frÄn de flesta köldmediemodeller kan SW38FW arbeta i temperaturer frÄn +2 till +35°C tack vare sitt i-EcoDefrost-system. i-EcoDefrost-system förhindrar is pÄ kylslingorna.
Om temperaturen i omrÄdet sjunker under de rekommenderade +2°C stÀngs luftavfuktaren av automatiskt och börjar arbeta igen nÀr temperaturen stiger. Dessutom skapar det, som en kondensavfuktare, en liten vÀrmepumpeffekt som ocksÄ hjÀlper till att hÄlla temperaturen uppe.

Den maximala avfuktningskapaciteten som ofta anges för denna modell Àr 19 liter pÄ 24 timmar. Dessa siffror Àr dock uppmÀtta vid 35°C och 80 % RF. (RF stÄr för Relativ fuktighet. PÄ engelska kallas det RH, Relative Humidity). Dessa Àr förhÄllanden som du troligen inte kommer att uppleva i Sverige. Det finns ocksÄ mer realistisk information: vid 20°C och 70% RF kan du förvÀnta dig att SW38FW hanterar 11 liter pÄ 24 timmar. Det Àr inte dÄliga nyheter, eftersom vattenbehÄllaren rymmer högst 11,4 liter. Om du inte vill vara med om att bÀra 11 liter vatten till nÀrmaste diskbÀnk Àr det möjligt att ansluta en avloppsslang. Slangen och kontakten ingÄr inte, men anvÀndare rapporterar att en genomsnittlig trÀdgÄrdsslang fungerar bra. Denna modell har ingen avloppspump, dÀrför bör slangen inte sitta över droppfackets nivÄ. Med den mekaniska hygrostaten kan du stÀlla in önskad fuktnivÄ med hjÀlp av en hygrometer. Vid uppnÄtt vÀrde stÀngs maskinen av och startar sedan igen om vÀrdet stiger.

Vid den högre av apparatens tvĂ„ hastigheter nĂ„r energiförbrukningen bara 270W vid 20°C och 70% RF, vilket gör SW38FW till ett ganska ekonomiskt val (vid 35°C och 80% RF kan den nĂ„ 495W, men sĂ„dana omstĂ€ndigheter kommer sannolikt inte att hĂ€nda). Den maximala ljudnivĂ„n nĂ„r upp till 56 dB; detta kan vara för högt för bullerkĂ€nsliga mĂ€nniskor. ÄndĂ„ avger SW38FW pĂ„ sin lĂ€gsta hastighet bara 37 dB, vilket Ă€r tyst nog för att anvĂ€ndas inomhus. Miljömedvetna anvĂ€ndare kommer att uppskatta att R290-köldmediet anvĂ€nds och chassit Ă€r tillverkat av Ă„tervinningsbart stĂ„l.

SW38FW levereras med robusta hjul och infÀllda sidohandtag för bekvÀmare förflyttning. Filtret skyddar inte bara spolarna utan tar ocksÄ bort obehaglig lukt, damm, mögelsporer och andra allergener frÄn luften. Om du byter ut filtret Ärligen och registrerar din SW38FW, kommer den standard 2-Ärsgarantin att förlÀngas till 6 Är. Företaget har rykte om enastÄende kundservice; de erbjuder Àven att skicka en gratis pÄminnelse sÄ att du inte glömmer att byta ut filtret nÀr det blir dags.

Om vi mÄste tjata, ljudnivÄn vid högsta hastighet kunde ha varit lÀgre. Det finns vattenpump som tillbehör artikelnumret Àr WDP-01 och det bifogas en gardena koppling för att enkelt ansluta en trÀdgÄrdsslang.
Vissa anvĂ€ndare nĂ€mner ocksĂ„ att sladden Ă€r lite för kort. Kontrollalternativen Ă€r ganska grundlĂ€ggande, det finns till exempel ingen display för att ange exakt fuktighetsnivĂ„ och ingen timer. Slutligen, hur mycket vi Ă€n gillar SW38FW, kan vi inte beskriva den som vacker. ÄndĂ„ Ă€r avfuktningskapaciteten, konstruktionskvaliteten och prestandan hos denna modell enastĂ„ende. AnvĂ€ndarna rapporterar att luftfuktigheten och obehagliga lukter minskar efter de första dagarna och med tiden förhindrar Wood’s tillvĂ€xten av mögel och kvalster pĂ„ ett effektivt sĂ€tt. Denna luftavfuktare Ă€r inte bara tillverkad i Sverige – den fungerar Ă€ven utmĂ€rkt för att hantera alla utmaningar som det skandinaviska klimatet medför.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Angiven maximal effektivitetsyta: 140 kvm
 • Maximalt luftflöde: 336 kbm/tim
 • Maximal avfuktningskapacitet: 19 l/24 tim (35°C & 80% RF)
 • Vattentankens kapacitet: 11,4 l
 • OmfĂ„ng pĂ„ drifttemperaturen: +2 till +35°C
 • Maximal ljudnivĂ„: 56 dB
 • Antal flĂ€ktinstĂ€llningar: 2
 • MĂ„tt (H x B x D): 52,7 x 34,5 x 49,5 cm
 • Vikt: 21,5 kg

Wood’s SW59FX-Silent

Woods SW59FX SILENT
Fördelar
 • Mycket hög avfuktningskapacitet
 • LĂ€mplig för mycket stora omrĂ„den
 • Kan anvĂ€ndas i lĂ„ga temperaturer
 • Stor vattenbehĂ„llare med möjlighet till kontinuerlig drĂ€nering
 • Har filter för att ta bort lukt och allergener
 • Garantin kan förlĂ€ngas upp till 6 Ă„r
 • LĂ€tt att transportera till ett annat rum
Nackdelar
 • Har relativt hög strömförbrukning
Översikt

För att sammanfatta denna granskning i en mening: SW59FX Ă€r den ovan granskade SW38FW pĂ„ steroider. Vi önskar att ni anvĂ€nder ordet effektiv eller alternativt mer muskler? Den Ă€r lika stor, men klarar ytor pĂ„ upp till 230 kvm. Denna luftavfuktare gör ocksĂ„ skĂ€l för ordet ”Silent” i sitt namn, eftersom bullernivĂ„erna ligger mellan 34 och 54 dB.

Den rekommenderade ytan för SW59FX Àr 10-162 kvm, vilket gör den oövertrÀffad för stora kÀllare, garage, krypgrunder och verkstÀder. Denna luftavfuktare med stor kapacitet har i-EcoDefrost-systemet, vilket gör det möjligt att anvÀnda den i temperaturer mellan +2°C och +35°C. Den maximala avfuktningskapaciteten vid 35°C och 80 % RF Àr imponerande: 41 liter pÄ 24 timmar. Det mer realistiska testet utfört vid 20°C och 70% RF ger en fortfarande imponerande siffra pÄ 25 liter pÄ 24 timmar. Vattentanken har dock samma kapacitet som SW38FW: 11,4 liter. DÀrför vill du kanske hÀmta den dÀr trÀdgÄrdsslangen för att fixa enklare drÀnering.

Precis som SW38FW har SW59FX ett Ätervinningsbart chassi, samt hjul och sidohandtag för ökad bÀrbarhet. Till skillnad frÄn sitt vita syskon har SW59FX en grÄ metallisk glans och svarta vred, vilket ger ett mer industriellt utseende. Kontrollerna Àr identiska: du kan vÀlja mellan tvÄ flÀkthastigheter och anvÀnda en skala pÄ sju luftfuktighetsnivÄer. SW59FX anvÀnder ocksÄ samma anti-luktfilter som fÄngar upp allergener och (förutsatt att du byter det Ärligen) tillÄter förlÀngning av garantin till 6 Är.

Nackdelarna hos denna modell liknar ocksĂ„ de hos vĂ„rt toppval, men minskningen av 2 dB vid högsta hastighet Ă€r en vĂ€lkommen förĂ€ndring. Med tanke pĂ„ hur törstig SW59FX Ă€r, skulle vi ha uppskattat en vattenpump – vi har vattenpump som tillbehör WDP-01 och det gĂ€ller för hela SW-serien. AnvĂ€ndare hĂ€vdar att deras SW59FX fungerar sĂ„ fantastiskt som specifikationerna lovar och det metalliska utseendet ger denna luftavfuktare en snygg touch. Samtidigt Ă€r den mycket dyrare Ă€n SW38FW och mer energikrĂ€vande. Vid 20°C och 70% RF kan förbrukningen nĂ„ 500W (samt 690W vid 35°C och 80% RF). För smĂ„ till genomsnittliga omrĂ„den föredrar vi dĂ€rför Ă€ndĂ„ SW38FW. För dig som behöver den mĂ€ktigaste luftavfuktaren av alla för att ge den stora, fuktiga kĂ€llaren en total förĂ€ndring Ă€r SW59FX det perfekta valet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Angiven maximal effektivitetsyta: 230 kvm
 • Maximalt luftflöde: 290 kbm/tim
 • Maximal avfuktningskapacitet: 41 l/24 tim (35°C & 80% RF)
 • Vattentankens kapacitet: 11,4 l
 • OmfĂ„ng pĂ„ drifttemperaturen: +2 till +35°C
 • Maximal ljudnivĂ„: 54 dB
 • Antal flĂ€ktinstĂ€llningar: 2
 • MĂ„tt (H x B x D): 52,7 x 34,5 x 49,5 cm
 • Vikt: 24 kg
Kolla Priset

eeese Emil

eeese Emil
Fördelar
 • Mycket prisvĂ€rd
 • Mycket ekonomisk
 • Bra funktioner
 • Mycket tyst drift
 • Har tvĂ€ttbart dammfilter och ett alternativ för kontinuerlig drĂ€nering
 • Modern design
 • Kompakt och lĂ€tt att transportera
Nackdelar
 • Slangen mĂ„ste köpas separat
Översikt

Om du har ett smÄskaligt luftfuktighetsproblem kan det hÀnda att du inte behöver spendera massor med pengar pÄ en mÀktig och energikrÀvande maskin. Allt du behöver Àr en kompakt, tyst och energieffektiv luftavfuktare som Àr prisvÀrd och enkel att anvÀnda. eeese Emil Àr en sÄdan luftavfuktare. Trots sin ansprÄkslösa höjd pÄ 46 cm hanterar Emil rum pÄ upp till 40 kvm och kan suga ut upp till 12 liter pÄ 24 timmar.

Dessa 12 liter pressades visserligen ut vid 30°C och 80% RF. Den rekommenderade ytan Ă€r nĂ„got mindre (2-30 kvm). ÄndĂ„ kan Emil tömma 7,5 liter per dag vid 27°C och 60% RF; dĂ€rför Ă€r den hĂ€r modellen perfekt för mindre rum. LjudnivĂ„erna Ă€r bara 36-40 dB, vilket gör Emil till den tystaste luftavfuktaren i vĂ„r lista. Vattentankens kapacitet pĂ„ 2,8 l Ă€r inte sĂ„ stor; men detta godtar vi gĂ€rna med tanke pĂ„ hur lite golvyta Emil upptar. Det Ă€r ocksĂ„ möjligt att köpa en avloppsslang för kontinuerlig drĂ€nering.

eeese Emil har en snygg toppkontrollpanel med LED-skĂ€rm. AnvĂ€ndare kan ange önskad luftfuktighetsprocent frĂ„n 30% till 80%, samt vĂ€lja en av de tvĂ„ flĂ€kthastigheterna. Med timern pĂ„ 1-24 timmar kan du starta enheten nĂ€r den behövs som bĂ€st. Även vid högsta hastigheten uppskattas förbrukningen till 155W, vilket gör Emil mycket ekonomiskt pĂ„ lĂ„ng sikt.

Emil fĂ„r beröm för sin tysta drift och enkla underhĂ„ll. Den har ett separat lĂ€ge för torkning av klĂ€der, vilket anvĂ€ndarna Ă€lskar. Filtret Ă€r enkelt att ta bort och kan tvĂ€ttas i varmt tvĂ„lvatten för upprepad anvĂ€ndning. Precis som Wood’s luftavfuktare anvĂ€nder Emil ocksĂ„ köldmediet R290. Apparaten Ă€r alltsĂ„ ett mer hĂ„llbart val.

NĂ€r det gĂ€ller nackdelarna, Ă€r detta inte en luftavfuktare för stora omrĂ„den. Den lĂ„tsas inte heller vara det. Den lĂ€gsta driftstemperaturen Ă€r +5°C; för en kĂ€llare eller garage ska du vĂ€lja en modell som tĂ„l kyla bĂ€ttre. ÄndĂ„ fungerar eeese Emil tyst, tillförlitligt och med stil, och du kommer att vara glad att ha sĂ€llskap av denna kompakta luftavfuktare till och med i sovrummet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Angiven maximal effektivitetsyta: 40 kvm
 • Maximalt luftflöde: 105 kbm/tim
 • Maximal avfuktningskapacitet: 12 l/24 tim (30°C & 80% RF)
 • Vattentankens kapacitet: 2,6 l
 • OmfĂ„ng pĂ„ drifttemperaturen: +5 till +35°C
 • Maximal ljudnivĂ„: 42 dB
 • Antal flĂ€ktinstĂ€llningar: 2
 • MĂ„tt (H x B x D): 46,3 x 30 x 25 cm
 • Vikt: 10,5 kg

De’Longhi DNS65

De’Longhi DNS65
Fördelar
 • LĂ€mplig för medelstora omrĂ„den
 • Kan anvĂ€ndas vid lĂ„ga temperaturer
 • UtmĂ€rkt utbud av funktioner
 • Slang ingĂ„r för kontinuerlig drĂ€nering
 • Ganska tyst drift
 • Har dammfilter
 • Kompakt och lĂ€tt att transportera till ett annat rum
Nackdelar
 • Vissa anvĂ€ndare rapporterar att det Ă€r svĂ„rt att tömma vattentanken och installera slangen
Översikt

De’Longhi DNS65 Ă€r snygg, enkel att anvĂ€nda och att transportera, och erbjuder ett imponerande utbud av funktioner för att optimera ditt inomhusklimat. Med ett maximalt luftflöde pĂ„ 90 kbm/h och en vattentank pĂ„ endast 2,8 liter, saknar den kraften frĂ„n de köldmedium-anvĂ€ndande modeller som granskats ovan. De’Longhi Ă€r dock lĂ€ttare, mer kompakt och tystare, vilket gör den till ett bra val för inomhusbruk.

Trots att denna rumsavfuktare tillverkats i Italien, Àr den inte rÀdd för kallt vÀder och kan anvÀndas i temperaturer frÄn +1 till +35°C. Den maximala avfuktningskapaciteten Àr inte den högsta; den ligger vid 6 liter. Detta mÀttes vid 32°C och 80% RF. Siffran pÄ 6 liter skulle vara relevant om du tog med DNS65 pÄ en sommarsemester i Toscana; i Skandinaviens klimat mÄste du förvÀnta dig mindre. Eftersom vattentanken Àr sÄ liten rekommenderar vi att du anvÀnder det kontinuerliga drÀneringslÀget. En 1 meter lÄng slang ingÄr.

SÀljare prisar ofta denna modell för dess tysta prestanda pÄ bara 34 dB (ljudnivÄn i ett bibliotek Àr ~ 40 dB). Detta Àr dock ljudvolymen vid dess lÀgsta hastighet; du kan förvÀnta dig upp till 48 dB beroende pÄ vilket lÀge som valts. Totalt finns det fem avfuktningslÀgen: Turbo, Eco, Auto, Max och Min. De tvÄ sistnÀmnda Àndrar flÀkthastigheten. I AutolÀge kontrolleras och bibehÄlls luftfuktigheten pÄ 55%. Turbo Àr anvÀndbar för torkning av klÀder och kallare dagar, medan Eco sparar energi men Àr svagare och frÀmst lÀmplig pÄ sommaren. Denna modell har en timer, men den Àr begrÀnsad till 8 timmar.

För att snabba pÄ torkningen anvÀnder denna torkmedelsavfuktare zeolit, en typ av mineral som absorberar fukten och omvandlar den till vÀrme. AnvÀndare rapporterar att apparaten kan höja rumstemperaturen med 1-4°C, vilket Àr fantastiskt pÄ vintern, men kan vara mindre önskvÀrt pÄ sommaren.

Slutligen har DNS65 en joniseringsfunktion för att rena luften. Tanken Ă€r att apparaten avger negativa joner för att avlĂ€gsna damm och bakterier. De flesta anvĂ€ndare medger dock att de inte anvĂ€nder funktionen och vi rekommenderar att du gör detsamma. Under joniseringen produceras smĂ„ mĂ€ngder ozon, och ozon Ă€r i sig en förorening. Även om moderna hushĂ„llsapparater hĂ„ller dessa mĂ€ngder pĂ„ sĂ€kra nivĂ„er, har jonisering fĂ„ praktiska fördelar jĂ€mfört med andra luftreningsmetoder (du kan lĂ€sa mer om luftrening hĂ€r). Kort sagt litar vi mer pĂ„ De’Longhis tvĂ€ttbara dammfilter Ă€n pĂ„ dess joniserare.

De’Longhi utmĂ€rker sig verkligen med sin anvĂ€ndarvĂ€nlighet. Det finns en övre kontrollpanel med knappar och indikatorlampor för varje funktion. Du kan stĂ€lla in lamellerna sĂ„ att de svĂ€nger för jĂ€mnare luftfördelning. Det breda övre handtaget och vikten pĂ„ endast 6,5 kg gör att DNS65 Ă€r mycket bekvĂ€m att transportera. Den minimalistiska designen med rundade hörn gör denna luftavfuktare till ett elegant bidrag till inredningen.

Medan de flesta anvĂ€ndare Ă€r riktigt nöjda med sin De’Longhi, finns det nĂ„gra saker att vara medveten om. Vissa anvĂ€ndare medger att apparaten inte Ă€r sĂ€rskilt effektiv vid lĂ€gre lĂ€gen. I riktigt fuktiga rum mĂ„ste du köra maskinen pĂ„ Max eller Turbo. FörvĂ€nta dig att höra respektive ljudnivĂ„. Förbrukningen nĂ„r dessutom 520W i max-lĂ€ge; De’Longhi kan alltsĂ„ vara ganska hungrig pĂ„ el. I Eco-lĂ€ge sjunker siffran till 230W. Den blygsamma avfuktningskapaciteten och den lilla vattentanken visar ocksĂ„ tydligt att de angivna 75 kvm kan vara för mycket för denna apparat. ÄndĂ„ hanterar den ett medelstort rum ganska vĂ€l. Vissa anvĂ€ndare tycker att vattentanken Ă€r svĂ„r att ta bort. Om du vĂ€ljer kontinuerlig drĂ€nering, ska du tĂ€nka pĂ„ att den medföljande slangen Ă€r relativt kort och att den hĂ€r modellen inte har en vattenpump. Du mĂ„ste sĂ€tta DNS65 pĂ„ en upphöjd yta för att drĂ€neringen ska fungera. Sammanfattningsvis Ă€r DNS65 inte ett avfuktande kraftverk, men det Ă€r en anstĂ€ndig lösning för mindre fuktproblem i smĂ„ till genomsnittliga rum. Den ser ocksĂ„ snygg ut och erbjuder ett anmĂ€rkningsvĂ€rt utbud av funktioner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Angiven maximal effektivitetsyta: 75 kvm
 • Maximalt luftflöde: 90 kbm/tim
 • Maximal avfuktningskapacitet: 6 l/24 tim (32 ° C & 80% RF)
 • Vattentankens kapacitet: 2,8 l
 • OmfĂ„ng pĂ„ drifttemperaturen: +1 till +35°C
 • Maximal ljudnivĂ„: 48 dB
 • Antal flĂ€ktinstĂ€llningar: 3
 • MĂ„tt (H x B x D): 50,1 x 34 x 19,2 cm
 • Vikt: 6,5 kg

Wilfa WDH-20

Wilfa WDH-20
Fördelar
 • Mycket prisvĂ€rd
 • AnstĂ€ndig avfuktningskapacitet
 • Medelstor vattenbehĂ„llare med möjlighet till kontinuerlig drĂ€nering
 • Har tvĂ€ttbart filter för att ta bort damm
 • Tyst drift
 • Stort utbud av funktioner
 • 5 Ă„rs garanti
 • LĂ€tt att transportera till ett annat rum
Nackdelar
 • Relativt hög strömförbrukning
Översikt

Tack vare sin kombination av resonligt pris och en attraktiv mÀngd funktioner Àr Wilfa WDH-20 den bÀsta luftavfuktaren för pengarna. Dess maximala arbetsyta Àr 30 kvm. Detta kan vara för lÄgt för stora kÀllare eller vindar men det rÀcker för att förbÀttra mikroklimatet i sovrummet eller badrummet.

Eftersom det handlar om en billigare luftavfuktare, Àr Wilfa mindre lÀmplig för ouppvÀrmda omrÄden; den lÀgsta driftstemperaturen Àr +5 °C. Det Àr ÀndÄ mycket för uppvÀrmda inomhusmiljöer och WDH-20 Àr ocksÄ behagligt tystlÄten. LjudnivÄerna faller mellan 39 och 42 dB, beroende pÄ valt lÀge. Den maximala avfuktningskapaciteten Àr 20 liter per dygn och vattentanken rymmer 4 liter. Medan de flesta billiga luftavfuktare har smÄ vattentankar som mÄste tömmas varannan timme, uppskattar vi Wilfas rymliga tank. TyvÀrr ger Wilfa inte information om de testförhÄllanden som anvÀnts. De flesta tillverkare anvÀnder ~ 30°C & 80% RF; förvÀnta dig i sÄ fall ungefÀr tvÄ gÄnger fÀrre liter per dag i rumstemperatur.

Det som anvÀndare tycker om hos WDH-20 Àr dess bekvÀma toppkontrollpanel med display och massor av funktioner. Med funktionen Fritt torkningslÀge kan du ange den fuktighetsnivÄ som du vill att enheten ska upprÀtthÄlla. I kontinuerligt lÀge fortsÀtter WDH-20 att arbeta tills du stoppar den manuellt. Efter det finns det tre specialiserade lÀgen, som uppkallats efter de omrÄden de Àr avsedda för. I KÀllarlÀget börjar enheten köra med hög flÀkthastighet sÄ snart luftfuktigheten överstiger 45%, vilket gör den bekvÀm för torkning av tvÀtt. VardagsrumslÀget gör detsamma vid medelhastighet nÀr luftfuktigheten Àr över 50%. SovrumslÀget lÄter luftfuktigheten stiga till 55% nÀr du kör pÄ lÄg hastighet, sÄ att du kan vila eller sova. AnvÀndare kan ocksÄ justera flÀkthastigheten sjÀlva och vÀlja nÄgon av de tre instÀllningarna. En praktisk timer gör det möjligt att programmera operationen frÄn 0,5 till 24 timmar och om strömmen gÄr kommer WDH-20 att komma ihÄg sina tidigare instÀllningar.

PĂ„ samma sĂ€tt som Wood’s luftavfuktare har Wilfa möjlighet för kontinuerlig drĂ€nering med tyngdkraft; slangen mĂ„ste dock köpas separat. Det finns infĂ€llda sidohandtag och dolda hjul för bĂ€ttre bĂ€rbarhet. AnvĂ€ndare uppskattar ocksĂ„ hur enkelt drĂ€nering och filterunderhĂ„ll Ă€r. Efter 250 driftstimmar visar en indikator att rengöring behövs. Skölj filtret i varmt tvĂ„lvatten, torka det, och anvĂ€nd det flera gĂ„nger.

Wilfa WDH-20 Àr inte den mest kraftfulla luftavfuktaren; dock Àr dess funktion imponerande med tanke pÄ priset. NÀr det gÀller nackdelarna Àr apparatens köldmedium R134a mindre miljövÀnligt Àn R290 pÄ grund av en högre global uppvÀrmningspotential. Den maximala förbrukningen uppskattas till 450W, vilket Àr lite högt med tanke pÄ Wilfas kapacitet. Vi skulle ocksÄ vilja att en avloppsslang ingÄr, men det Àr lÀtt att fÄ tag pÄ en i en hushÄllsbutik. Sammantaget Àr WDH-20 billig men förvÄnansvÀrt gediget byggd och kommer med en betryggande 5-Ärs garanti. Den har samlat massor av positiva anvÀndarrecensioner och förtjÀnar ocksÄ vÄr rekommendation.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Specifikationer
 • Angiven maximal effektivitetsyta: 30 kvm
 • Maximalt luftflöde: 150 kbm/tim
 • Maximal avfuktningskapacitet: 20 l/24 tim (ej angivna testförhĂ„llanden)
 • Vattentankens kapacitet: 4 l
 • OmfĂ„ng pĂ„ drifttemperaturen: +5 till +35°C
 • Maximal ljudnivĂ„: 42 dB
 • Antal flĂ€ktinstĂ€llningar: 3
 • MĂ„tt (H x B x D): 49 x 35,5 x 28 cm
 • Vikt: 15,5 kg

Köpguide för luftavfuktare

NÀr det gÀller inomhusfukt ska du absolut inte vÀnta tills vÀggarna Àr tÀckta med mögligt slem eller tills fÀrgen börjar flagna av. De bÀsta avfuktarna kan ta bort mer Àn 20 liter vatten per dag, vilket gör dem oövervinnliga för att hantera lokala problem med luftfuktigheten. Men hur ska du rÀkna ut hur kraftfull enhet du faktiskt behöver? Vilka funktioner Àr viktiga och vilka Àr bara marknadsföringstrick? Vad Àr skillnaderna mellan olika typer av luftavfuktare? HÀr Àr allt du behöver veta om dessa praktiska apparater.

Behöver jag verkligen en luftavfuktare?

Har du valt att lÀsa den hÀr artikeln sÄ Àr det stor chans att svaret Àr ja. FuktighetsnivÄer över 60% Àr inte sÀllsynta och kan bero pÄ flera orsaker. Delar av ditt hus som kÀllare, vindar eller verandor kanske inte Àr anslutna till luftkonditionerings- eller vÀrmesystemet. Och tvÀttstugor och badrum lider ofta av otillrÀcklig ventilation. En bÀrbar luftavfuktare Àr ofta allt du behöver för att lösa sÄdana lokala problem. Dessa apparater Àr dock inte gjorda för att torka vÀggar och golv efter en översvÀmning eller liknande olycka.

I sÄdana fall behöver du en kommersiell enhet. Slutligen, om det finns luftfuktighet i hela huset och inte bara i vissa omrÄden, ska du övervÀga att skaffa en luftavfuktare för hela huset. Dessa enheter ansluts till husets HVAC-system sÄ att du kan stÀlla in samma luftfuktighetsnivÄ för hela huset. Detta tar ocksÄ bort behovet av att tömma alla dessa vattentankar, men apparaterna kostar mycket och krÀver professionell installation.

Vad Àr fuktighet?

NĂ€r mĂ€nniskor pratar om inomhusfuktighet hĂ€nvisar de faktiskt till relativa luftfuktighetsnivĂ„er. Relativ luftfuktighet syftar pĂ„ den procentuella mĂ€ngden vattenĂ„nga som finns i luften i förhĂ„llande till den totala mĂ€ngden som skulle kunna finnas vid den befintliga temperaturen. Genom att lĂ€sa vĂ„ra recensioner av luftavfuktare mĂ€rkte du förmodligen att alla verkar vara mer effektiva över 30°C. Det beror pĂ„ att varm luft kan innehĂ„lla mycket mer fukt Ă€n kall luft. Den optimala relativa luftfuktigheten Ă€r 35–50 % pĂ„ sommaren och 30–40 % pĂ„ vintern; dock föredrar vissa mĂ€nniskor lite fuktigare luft. Problemen börjar vanligtvis över 60%, det orsakar inte bara mögel, utan Ă€ven rost. Din nĂ€sa Ă€r förmodligen tillrĂ€ckligt kĂ€nslig för att mĂ€rka om det finns ett förhöjt luftfuktighetsproblem eller inte. Det Ă€r ocksĂ„ möjligt att skaffa en hygrometer och fĂ„ exakta avlĂ€sningar frĂ„n olika delar av ditt hus.

Typer av luftavfuktare

Som nÀmnts ovan, behandlar vi i den hÀr artikeln de sÄ kallade bÀrbara luftavfuktare, som inte krÀver permanent installation och kan vid behov forslas frÄn ett rum till ett annat. Det finns tre huvudtyper beroende pÄ vilken teknik de anvÀnder.

Luftavfuktare med kompressor eller köldmedium Àr de vanligaste. De fungerar genom att suga luft genom kylda spolar. Som ett resultat kondenseras fukten i luften och droppar ner i tanken nedan. Den andra uppsÀttningen varma spolar vÀrmer upp luften innan den Äterförs till rummet. Dessa luftavfuktare har sÄledes lite av en vÀrmepumpeffekt; de kan dock inte ersÀtta en riktig vÀrmepump. För att kyla ner spolarna anvÀnds ett köldmedium; mekanismen liknar luftkonditioneringsapparater och kylskÄp.

Luftavfuktare med kompressorer fungerar bÀst nÀr rumstemperaturen Àr ~ 15-20°C. Vid lÄga temperaturer (under +5°C) finns det risk för frostbildning. Detta begrÀnsar deras anvÀndning i oisolerade rum. Vissa modeller har dock automatiska avfrostningssystem.

Torkmedelsavfuktare tvingar luften genom ett absorberande material. Deras viktigaste fördel Àr förmÄgan att fungera lika bra inom ett brett temperaturintervall (+1 till +30°C). Men i jÀmförelse med kompressormodeller tenderar de att vara dyrare, anvÀnda mer energi och klarar av fÀrre liter per dag. De Àr ocksÄ mindre lÀmpliga för stora omrÄden.

Termoelektriska luftavfuktare kör en elektrisk laddning genom en enhet av metall, vilket gör att den ena sidan vÀrms upp och den andra svalnar. Detta kallas Peltier-effekten; dÀrför anvÀnds ibland termen Peltier-avfuktare. NÀr den varma och fuktiga rumsluften sugs in passerar den först den kalla sidan och vattnet kondenseras. DÀrefter passerar luften den uppvÀrmda sidan och vÀrms upp innan den slÀpps ut i rummet igen. Kapaciteten hos termoelektriska modeller Àr dock mycket lÀgre jÀmfört med de typer av luftavfuktare som beskrivs ovan. Generellt sett Àr de endast lÀmpliga för mycket smÄ omrÄden.

Slutligen finns det vissa apparater som kombinerar funktionerna hos en luftavfuktare och luftrenare, luftkonditionering, luftfuktare eller vÀrmepump. Om du vill ha en kombination, ska du kontrollera specifikationerna noggrant. Ofta Àr det effektivare med tvÄ separata enheter. Detta erbjuder dessutom fler funktioner, dÀr deras gemensamma kostnad liknar den hos en snygg tvÄ-i-ett-enhet.

Vilken storlek ska jag skaffa?

En luftavfuktares storlek (eller kapacitet) hÀnvisar vanligtvis inte till dess fysiska mÄtt, utan beskriver snarare hur mÄnga liter den specifika modellen kan extrahera inom 24 timmar. Generellt sett kan dyrare modeller hantera mer fukt; den optimala kapaciteten beror dock pÄ det rum dÀr apparaten ska anvÀndas. Tillverkarna ger förstÄs sina egna rekommendationer, men vi rekommenderar att du tar dem med en nypa salt. Först och frÀmst pÄverkas luftavfuktarens prestanda av lufttemperaturen och den relativa fuktigheten som rÄder nÀr den testas.

De flesta tillverkare anvĂ€nder RF pĂ„ 80% och temperaturer över +30°C (vilket i princip Ă€r en tropisk skog) och detta hjĂ€lper inte vid vĂ„ra breddgrader. Eftersom varmare luft hĂ„ller mer fukt ger sĂ„dana tester mer imponerande resultat. Endast ett fĂ„tal tillverkare utför mĂ€tningar Ă€ven under mer realistiska förhĂ„llanden. Kika pĂ„ testförhĂ„llandena nĂ€r du jĂ€mför olika modeller. Om det bara finns data för ”tropisk skog” tillgĂ€nglig, ska du halva siffran för att fĂ„ en mer realistisk bild.

En annan uppgift som kan ge dig en ledtrÄd om hur en viss modell presterar i jÀmförelse med de andra Àr det maximala luftflödet, mÀtt i kubikmeter per timme. En kraftfullare flÀkt kan dra in mer luft frÄn större avstÄnd. En modell med mindre kapacitet men högre luftflöde kan alltsÄ förbÀttra mikroklimatet mer Àn en apparat med stor kapacitet men en svagare flÀkt. Vissa tillverkare listar luftflödessiffran för alla flÀkthastigheter. Detta Àr anvÀndbart eftersom den högsta kan vara för högljudd för kontinuerlig anvÀndning.

Slutligen kommer de flesta modeller att ange den maximala arbetsytan i kvadratmeter i specifikationerna. Men om du Àven jÀmför de maximala kapacitets- och luftflödessiffrorna, kommer du snabbt att mÀrka att vissa tillverkare Àr mer optimistiska Àn andra. Det finns ingen standardiserad metod för dessa uppskattningar, och Àven om det fanns, finns det en hel del faktorer som pÄverkar hur vÀl din luftavfuktare faktiskt kommer att fungera. Bland dessa rÀknas takhöjd, ventilation, luftkonditionering och sÄ vidare.

Det Àr knappast möjligt att ge orubbliga rekommendationer med tanke pÄ dessa apparaters luftiga karaktÀr. I stort sett Àr den maximala avfuktningskapaciteten pÄ 5 till 10 liter per dag (justerad för temperatur och RF) tillrÀcklig för smÄ till medelstora rum. Om luftfuktighetsproblemet Àr lokalt (till exempel ett litet rum eller en garderob) kommer en luftavfuktare med Ànnu lÀgre maximal kapacitet att fungera bra. För stora omrÄden, som kÀllare eller krypgrunder, ska du skaffa en modell som kan hantera 11-25 liter per dag. NÀr vi valde vÄra fem bÀsta luftavfuktare jÀmförde vi inte bara deras officiella specifikationer, utan ocksÄ recensioner frÄn anvÀndare och oberoende testare för att ge dig en bredare bild.

Om du har svÄrt att bestÀmma dig, rekommenderar vi att du skaffar enheten med den högsta avfuktningskapaciteten och luftflödet som din budget tillÄter (Àven om det innebÀr att offra nÄgra extra funktioner). Eftersom nÀstan alla modeller idag har inbyggda hygrometrar, kan en kraftfull luftavfuktare ocksÄ kontrollera fuktnivÄerna i ett litet utrymme. Dessutom kommer luftfuktigheten att sjunka snabbare, du kan vÀlja en lÀgre och tystare flÀkthastighet samt tömma vattentanken mindre ofta (eftersom svagare modeller vanligtvis har smÄ tankar).

BullernivÄer

Det sista du behöver i den hÀr bullerförorenade vÀrlden Àr ytterligare en bullersam hushÄllsapparat. Ett typiskt samtal mellan tvÄ personer Àr cirka 60 dB. Med tanke pÄ att du förmodligen kommer att köra din luftavfuktare i flera timmar om dagen (om inte hela tiden), kan det bli vÀldigt tröttsamt. De flesta tycker att bullernivÄer runt 50 dB Àr uthÀrdliga Àven under lÀngre perioder. Det liknar surret frÄn ett lÄgt samtal, eller kanske ett kylskÄp. BullerkÀnsliga anvÀndare bör leta efter en modell som avger cirka 40 dB eller mindre. Detta Àr ljudnivÄn som finns i ett tyst bibliotek.

Extra egenskaper

Vi rekommenderar att fokusera först pÄ avfuktningskapacitet, luftflöde och ljudnivÄer. Men moderna luftavfuktare har ofta ytterligare funktioner. Vikten av dessa beror pÄ dina personliga preferenser och vilka förhÄllanden som rÄder i rummet dÀr luftavfuktaren ska fungera. HÀr kommer en kortfattad guide för dessa.

DrÀnering: Om du hatar att tömma luftavfuktarens vattentank nÀstan lika mycket som du hatar sjÀlva möglet, bör du byta till kontinuerlig drÀnering istÀllet. Numera har nÀstan alla modeller denna möjlighet. Du mÄste dock ofta köpa slangen separat (en enkel trÀdgÄrdsslang fungerar vanligtvis bra). Dessutom erbjuder en typisk luftavfuktare endast drÀnering med hjÀlp av tyngdkraft, vilket innebÀr att apparaten mÄste sitta högre Àn avloppet. Vissa luftavfuktare har en avloppspump som gör att vattnet kan pumpas upp till ett handfat eller ett fönster. Om det hÀr alternativet tilltalar dig Àr det ocksÄ möjligt att köpa en kondenspump separat och ansluta den till vilken luftavfuktare som helst. Om du föredrar att tömma tanken manuellt har alla modeller idag översvÀmningsskydd. NÀr tanken blir full stÀngs enheten helt enkelt av, vilket eliminerar risken för översvÀmning.

Handtag och hjul: Om du vet att du kommer att anvÀnda din luftavfuktare i flera olika rum, mÄste du vara uppmÀrksam pÄ om den har robusta hjul och/eller bekvÀma handtag. Hjul med castervinkel har den bÀsta rörligheten eftersom de har roterande fÀsten. Topphandtag Àr optimala för mindre luftavfuktare och sidohandtag Àr anvÀndbara för tyngre apparater eftersom du kan anvÀnda bÄda hÀnderna för att bÀra dem.

deumidificatore controls

 

Kontroller: Vissa anvĂ€ndare gillar enkla vred och knappar bĂ€st, medan andra föredrar en skĂ€rm som gör det möjligt att stĂ€lla in exakt fuktprocent och andra nyanserade kontrollalternativ. Det finns ocksĂ„ smarta luftavfuktare som anvĂ€nder Wi-Fi och kan fjĂ€rrstyras – det hĂ€r Ă€r bekvĂ€mt om du vill placera en i ett omrĂ„de du inte besöker sĂ„ ofta. Kontrolltyper Ă€r en frĂ„ga om personlig preferens; de pĂ„verkar inte hur bra enheten fungerar. Du bör helt enkelt vĂ€lja en modell som du kĂ€nner dig bekvĂ€m att interagera med.

Hygrostat: Den hÀr funktionen ger mer kontroll över luftfuktighetsnivÄerna. NÀr den valda nivÄn har uppnÄtts stÀngs enheten automatiskt av och Äterupptar sitt arbete nÀr luftfuktigheten börjar stiga igen. Idag har de flesta modeller denna funktion och vissa tillÄter till och med att man anger en exakt luftfuktighetsprocent.

Automatisk avfrostning: Om du planerar att placera din kompressoravfuktare i ett kallare omrÄde, som en kÀllare eller garage, Àr denna funktion ett mÄste. Den stoppar automatiskt enheten om frost börjar bildas pÄ spolarna, sÄ att frosten smÀlter. Detta skyddar apparaten och förhindrar slöseri med energi eftersom en frusen luftavfuktare inte fungerar som den ska.

FlÀkthastigheter: Vi rekommenderar att du skaffar en modell som har minst tvÄ flÀktinstÀllningar eftersom det möjliggör minskad energiförbrukning och minskade ljudnivÄer i mindre fuktiga förhÄllanden. Vissa modeller har tre eller fyra hastigheter och erbjuder sÄledes större kontroll.

Timer: Med den hÀr funktionen kan du programmera din luftavfuktare att starta Àven nÀr du Àr borta. Om din el Àr billigare pÄ natten kan timern ocksÄ hjÀlpa till att spara pengar pÄ rÀkningen.

TvÀttinstÀllning: MÄnga mÀnniskor Àlskar att anvÀnda luftavfuktare som ett mer ekonomiskt alternativ till torktumlare. Vissa modeller har ett lÀge som designats för just detta ÀndamÄl. Du kan dock knappa in den maximala flÀkthastigheten pÄ vilken luftavfuktare som helst för att fÄ liknande resultat.

Filterindikator: Avfuktningsfilter tar inte bara bort damm frÄn luften, utan skyddar ocksÄ apparaten. Om du byter eller rengör filtret inom de rekommenderade intervallen kommer din luftavfuktare att fungera pÄ bÀsta sÀtt och dess livslÀngd kommer att förlÀngas. Eftersom den hÀr uppgiften Àr lÀtt att glömma, kan varningar eller indikatorlampor vara till hjÀlp.

Automatisk omstart: Modeller med den hÀr funktionen slÄs pÄ igen efter strömavbrott och kommer ihÄg de instÀllningar du valt. Om du ofta gÄr hemifrÄn Àr detta en vÀrdefull funktion.

FĂ„ ut det mesta av din luftavfuktare

Att installera och ta hand om en luftavfuktare Àr vÀldigt enkelt. Följ dessa vÀsentliga tips för att sÀkerstÀlla att du fÄr ut det mesta av din apparat.

Blockera inte luftflödet: För optimal cirkulation bör enheten placeras pÄ avstÄnd frÄn vÀggar och möbler. Om du kan placera den i mitten av rummet Àr det perfekt. Men det fungerar ocksÄ att stÀlla den minst 20 till 30 cm frÄn vÀggar och möbler. Om du kÀnner till att ett hörn Àr sÀrskilt fuktigt, placera enheten i nÀrheten; kom dock ihÄg att hÄlla alla lÀttantÀndliga material pÄ gott avstÄnd.

Dammsug omrÄdet: Innan du startar luftavfuktaren för första gÄngen ska du rengöra platsen dÀr den ska fungera. Dammsugning tar bort dammpartiklar som kan tÀppa till filtret. Om du gör detta regelbundet kommer din luftavfuktare att fungera smidigt.

Koppla ur maskinen: Kom ihÄg att koppla bort luftavfuktaren frÄn strömkÀllan innan du ska underhÄlla apparaten. Fulla vattentankar och el funkar inte sÄ bra ihop.

Ta hand om filtret: För att försÀkra dig om att din luftavfuktare fungerar pÄ bÀsta sÀtt, mÄste du tvÀtta och/eller byta ut filtren enligt tillverkarens rekommendationer. Om filtren Àr tvÀttbara rÀcker det med en snabb sköljning. Du kan ocksÄ anvÀnda tvÄl om filtret Àr extra smutsigt.

Rengör vattentanken: LÄt aldrig vattnet sitta lÀnge i tanken, eftersom det kan skapa en ny plats för bakterier och mögel att blomstra. Töm och skölj tanken regelbundet. Varannan vecka bör du ge den en mer grundlig behandling med skrubb och tvÄlvatten. Vissa modeller har ett extra filter i vattentanken. Om detta Àr fallet med din luftavfuktare, ska du komma ihÄg att rengöra det ocksÄ.

Slutsats

Moderna luftavfuktare har verkligen kommit en lÄng vÀg frÄn sina skrymmande och högljudda föregÄngare. Numera Àr dessa apparater otroligt enkla att anvÀnda, de surrar som bin och har en magisk effekt pÄ fuktiga miljöer. Oavsett om du vill bli av med fula mögelflÀckar, förbÀttra komfortnivÄerna eller hÄlla skadliga bakterier och allergener borta, kommer en vÀl vald luftavfuktare att avlÀgsna dessa bekymmer.

Vi blev kĂ€ra i Wood’s SW38FW pĂ„ grund av dess robusta konstruktion av hög kvalitet, 6-Ă„riga garanti, enkla underhĂ„ll och framför allt pĂ„ grund av dess avfuktande superkrafter. Ja, SW38FW har inga krusiduller, men det Ă€r en gedigen luftavfuktare som effektivt kommer att befria ditt hem frĂ„n extra fukt och dess ovĂ€lkomna följeslagare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 38 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button