VÄrt stÀndigt vÀxlande klimat lÄter oss njuta av naturen i hela sin prakt: vintertidens glÀnsande vita landskap och sommarens sköna midnattssol, höstens glada fÀrger och goda frukter och de mÄnga blommor som vaknar upp efter de första vÄrregnen. Alla har vi vÄr favorit bland Ärstiderna. Men allt Àr inte en dans pÄ rosor: för husÀgaren kan klimatförÀndringarna betyda extra utgifter i form av uppvÀrmning, nedkylning och avfuktning. Fuktighet i luften inomhus kan uppstÄ som konsekvens av kombinationen varm sommarluft samt en kall krypgrund, och blir det för mycket av detta goda kan du fÄ problem som mögel eller röta. DÀrför finns luftavfuktaren: en fiffig mekanism som lÄter dig ta kontroll över situationen och skydda ditt hem mot fuktrelaterade skador, samt bidra till en trevligare inomhusmiljö.

DÀrför Àr luftavfuktaren din riddare i nöden

Fuktigheten i luften inomhus ska helst hĂ„lla sig mellan 30 % och 40 %. Stiger den över denna grĂ€ns, börjar det bli problem. Kvalster tycker om en fuktnivĂ„ pĂ„ 45 % och börjar dĂ„ föröka sig. JĂ€rn börjar rosta om den stiger till 60 %. Vid 70 % börjar möglet att trivas och sprida sig. Vissa faktorer ökar chansen för fuktrelaterade problem ytterligare, som dĂ„lig ventilation, illa drĂ€nerade krypgrunder och kĂ€llare, eller lĂ€ckor i tak och vĂ€ggar. Vet du om dig att det finns ett dylikt problem hemma hos dig gör du vĂ€l i att göra det du kan för att fĂ„ bukt med det – dĂ„ kan en kraftigare luftavfuktare fungera som en tillfĂ€llig lösning. Avfuktaren Ă€r ett energisparande alternativ till Ă€ldre varianter, som anvĂ€ndningen av elektrisk vĂ€rme för att vĂ€rma utrymmet under principen att varm luft kan innehĂ„lla mer vatten Ă€n kall luft.

Fuktproblem kan Àven uppstÄ pÄ grund av andra omstÀndigheter

test avfuktare rĂ„d och rönDu bor i en liten lĂ€genhet. Är utrymmet reducerat, brukar man utnyttja varje liten yta maximalt. Detta försvĂ„rar luftcirkulationen, och summerat till faktorer som matlagning, duschning och klĂ€dtorkning inomhus kan det bidra till en alldeles för hög fukthalt. En bra luftavfuktare kan hjĂ€lpa dig motverka detta samt bidra till bĂ€ttre lukt och en skönare atmosfĂ€r inomhus.

Du har nyligen renoverat och bytt ut oljepannan mot en vĂ€rmepump. Eftersom luften inte lĂ€ngre vĂ€rms upp pĂ„ samma sĂ€tt, kan fuktnivĂ„n börja öka, sĂ€rskilt i förrĂ„dshus dĂ€r oanvĂ€nda saker fĂ„r bo ”tills vidare”.

KĂ€llaren Ă€r odrĂ€nerad. Eftersom temperaturen i kĂ€llaren vanligtvis Ă€r lĂ€gre Ă€n i resten av huset, kondenseras luftfuktigheten. Detta orsakar den ökĂ€nda ”kĂ€llarlukten”. Avfuktaren kan hjĂ€lpa dig avvĂ€rja detta problem.

Du har bil – i ett land av snö, regn och slask. Och nĂ€r du parkerar den i garaget följer vĂ€tan med. Elektriska anlĂ€ggningar och metall tĂ„l inte fuktig luft, sĂ„ du som vill förlĂ€nga din bils livstid gör vĂ€l i att se till att den fĂ„r bo i ett garage som Ă€r fritt frĂ„n extra luftfuktighet. Lösningen? En bra avfuktare.

Du Ă€r en lycklig bĂ„tĂ€gare – som helst vill slippa mögellukt. DĂ„lig ventilation, lĂ€ckor, temperaturskillnader och saltvattenmiljöer tar hĂ„rt pĂ„ bĂ„tar ocksĂ„ – men med en liten avfuktare kan du fĂ„ bukt med situationen.

SĂ„ funkar de olika typerna av luftavfuktare

Processen gÄr ut pÄ att minska fuktnivÄn i luften utan att vÀrma upp utrymmet. Det finns dock flera modeller av luftavfuktare som alla anvÀnder sig av olika tekniker för att Ästadkomma liknande mÄl under varierande omstÀndigheter. HÀr kan du fÄ lÀsa lite om hur tre av dessa fungerar: kondensationsavfuktaren, varmkondenseringen, och sorptionsavfuktaren.

Sorptionsavfuktaren anvÀnder en fuktabsorbent tillverkad i polypropylenbaserade material, som roteras lÄngsamt. Den fuktiga luften blÄses genom en del av absorbenten, och nÀr denna roterat torkas den med uppvÀrmd luft. Den avlÀgsnade vattenÄngan förs ut som vÄtluft. Denna variant av luftavfuktare passar bÀst nÀr det gÀller avfuktning av riktigt kalla utrymmen, som till exempel husgrunder.

Kondensationsavfuktaren, eller kondensavfuktaren som den ocksÄ kallas, drar in luften och lÄter den passera ett kylrör eller kylelement. DÀr kondenseras luftfuktigheten till vatten, som rinner undan och samlas i en behÄllare. Tekniken liknar den som anvÀnds i tillverkningen av kylskÄp, och samma sorts köldmedium anvÀnds som material. Avfuktare test har visat att kondensavfuktare funkar bÀst i uppvÀrmda utrymmen, som till exempel kÀllaren, men de tÄl inte att köras nÀr omgivningstemperaturen Àr lÀgre Àn 5° C.

Varmkondensering heter tekniken dÀr luften fÄngas in och torkas ut genom en kondenseringsprocess. Denna metod har fördelen att du kan avfukta lokalen i lÄg temperatur för att slippa bli tvungen att ventilera lokalen och dÀrför slÀppa ut varm luft. Den gÄr att brukas med bÄde varm och kall luft.

Kombiavfuktare kallas de apparater som kombinerar bÄde kondensations- och sorptionstekniken. Dessa lÀmpar sig bÀst för frostfria utrymmen dÀr temperaturen ibland kan stÄ pÄ 0° C.

Vilken avfuktningsmetod Àr bÀst?

luftavfuktare bĂ€st i testSvar: Det beror pĂ„ vad du ska ha den till. Ett luftavfuktare test kan ge första pris till en sĂ€rskild modell, med detta behöver inte betyda att den passar till just dina behov. Generellt sett kan du dock gĂ„ efter dessa tumregler: Kondensationsavfuktare anses vara det billigaste alternativet i redan uppvĂ€rmda utrymmen. I kallare utrymmen Ă€r sorptionssystemet ett bĂ€ttre tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt. Sorptionsavfuktare har Ă€ven fĂ€rre smĂ„delar Ă€n kondensationsavfuktare, vilket bidrar till en lĂ€ngre livslĂ€ngd – över 20 Ă„r mot de sistnĂ€mndas 8 – 15 Ă„r.

TÀnk pÄ detta nÀr du ska vÀlja

Andra faktorer som du mÄste tÀnka pÄ vid val av avfuktare Àr var den kommer att placeras och hur mycket den kommer att anvÀndas. Varje modell Àr olika nÀr det gÀller kapacitet, anvÀndarvÀnlighet och Àven ljudnivÄ, sÄ en avfuktare som ska placeras i tvÀttstugan kanske kan fÄ lÄta lite extra tack vare sin ökade styrka, medan en som ska anvÀndas i sovrummet mÄste helst vara sÄ tyst som möjligt för att garantera en god natts sömn. Testa avfuktaren mot följande rÄd och rön, och jÀmför den med hur andra modeller presterar. Detaljerna som kan hjÀlpa dig avgöra vilken modell som passar dig bÀst Àr:

  • Hur pass energisnĂ„l Ă€r den? Den effektivaste luftavfuktaren Ă€r den som tar bort mest fukt och drar minst el. De avfuktare som fĂ„tt betyget bĂ€st i test klarade att fĂ„ bort upp till 1,68 L per kilowattimme el under förutsĂ€ttningarna 22° C och 60 % luftfuktighet. Om omgivningstemperaturen sĂ€nktes till 5° C och fuktigheten ökades till 90 % var det en skillnad pĂ„ en halvliter medan de bĂ€sta och de sĂ€msta: de mest effektiva apparaterna fick bort drygt 1 L vatten per kilowattimme el, medan de minst effektiva endast klarade av Âœ L.
  • Hur mycket energi ska den fĂ„ dra? I snitt drog de allra flesta avfuktarna circa 7 kilowattimmar per dygn nĂ€r de testades vid 22° C och 60 % luftfuktighet, och lĂ€ts gĂ„ för fullt 24 timmar i strĂ€ck. (Detta gĂ€llde dock endast kvalitetstesterna – lĂ„t helst inte din apparat vara pĂ„ sĂ„ lĂ€nge hemma!)
  • Hur högt ska den fĂ„ lĂ„ta? Vissa avfuktare Ă€r bullrigare Ă€n andra – men hur du upplever detta ljud avgörs av faktorer som omgivningen och ljudets karaktĂ€r. Med detta sagt, sĂ„ Ă€r det ganska stor skillnad pĂ„ modellerna, med en skillnad pĂ„ flera decibeller mellan de bĂ€sta och sĂ€msta. Sorptionsavfuktarna gĂ„r pĂ„ 63 – 66 dBA, kombiavfuktarna hĂ„ller sig mellan 49 och 58 dBA, och kondensavfuktarna gĂ„r pĂ„ 52 – 64 dBA. Detta Ă€r dock lite svĂ„rt att mĂ€ta sjĂ€lv, men som tur Ă€r kan du oftast hitta bullervĂ€rdet bland instruktionerna i bruksanvisningen. AnvĂ€nd gĂ€rna denna som referens innan du bestĂ€mmer dig.
  • Hur mycket ska den fĂ„ kosta? Svaret beror ganska mycket pĂ„ vilken sorts avfuktare du ska ha. Priset varierar ganska mycket, frĂ„n 2 000 – 3 000 SEK för en kombiavfuktare till 12 000 – 14 000 SEK för en sorptionsavfuktare. LĂ„t dock inte priset vara den avgörande faktorn: stĂ€ll apparaterna mot varandra sĂ„ att du kan garantera att du fĂ„r det du behöver, och att du verkligen kommer att fĂ„ vĂ€rde för priset du betalar.
  • PĂ„ tal om priset – ingĂ„r garanti? Apparatens livslĂ€ngd kommer att bero mycket pĂ„ den beprövade kvaliteten hos de olika ingĂ„ende detaljerna. Det finns tvĂ„ kategorier nĂ€r det gĂ€ller garanti för luftavfuktare: produktgaranti och resultatgaranti. Den senare ges bara nĂ€r fuktlasten Ă€r kĂ€nd. Produktgarantin kan variera mellan 1 – 10 Ă„r beroende pĂ„ faktorer som mĂ€rke, leverantör, typ, modell, och fabrikantens egna garantipolicy. Se till sĂ„ att den apparat du funderar pĂ„ att skaffa verkligen kommer at ge dig vĂ€rde för priset – bortsett oförutsedda hĂ€ndelser som lĂ€ckage eller översvĂ€mning.
  • Funderar du pĂ„ att göra ett avfuktare test sjĂ€lv? Glöm dĂ„ inte att undvika risken för missvisande resultat genom att sĂ€kerstĂ€lla att jĂ€mförelsen sker vid yttre förutsĂ€ttningar som liknar de du har hemma dĂ€r avfuktaren ska stĂ„.

AnvÀndarvÀnlighet inte en försumbar faktor

Luftavfuktare test har bevisat att dessa apparater mĂ„ste hanteras ordentligt och tas om hand för att de ska vara lĂ€nge. Vad detta betyder för dig bör pĂ„verka ditt val av apparat – det Ă€r ju trots allt du som ska fĂ„ hĂ„lla pĂ„ och tumma med knappar och reglage, byta filter och tömma behĂ„llaren stup i kvarten. Vad funkar bĂ€st för dig? En stor behĂ„llare som inte behöver tömmas sĂ„ ofta, eller en liten som inte Ă€r sĂ„ tung? Eller gĂ„r det kanske att koppla pĂ„ en slang för att slippa bĂ„de det ena och det andra? NĂ€r det gĂ€ller filtret, hur ofta behöver det bytas ut, och hur enkelt (eller svĂ„rt) Ă€r det att göra detta? Finns det klara instruktioner pĂ„ hur du ska göra? Vissa modeller pĂ„minner om filterbyte sjĂ€lva – kanske nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ för dig som Ă€r upptagen med annat och inte vill ha mer att stressa över.

FĂ„ ut det mesta av din avfuktare

avfuktare tvĂ€ttstuga bĂ€st i testVare sig det gĂ€ller att förhindra att fuktskador uppstĂ„r eller att lösa befintliga allvarliga fuktproblem, kan du maxa potentialen hos din avfuktare genom att anvĂ€nda den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. En luftavfuktare i tvĂ€ttstugan kan ha avsetts som luftavfuktare bĂ€st i test, men den kommer inte att göra rĂ€tt för sig om du inte sköter den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. A och O i processen Ă€r att luftavfuktaren ska fĂ„ gĂ„ ensam – stĂ€ng av vĂ€rmen under tiden, ty pĂ„ sĂ„ sĂ€tt minimerar du mĂ€ngden vattenĂ„nga som samlas i lokalen och underlĂ€ttar processen.

Se till sĂ„ att avfuktaren fĂ„r stĂ„ pĂ„ ett stabilt underlag, helst mitt i lokalen. Kontrollera Ă€ven att luftcirkulationen fungerar som den ska – annars kan avfuktaren stĂ„ och gĂ„ i timmar utan att göra nĂ„gon nytta. StĂ€ng fönster och dörrar för att föhindra att ny fukt trĂ€nger in, och stĂ€ng av ventilationen. Har du möjlighet till det, ska du försöka stĂ€lla apparaten sĂ„ högt det gĂ„r utan att kompromissa stabiliteten. Detta dĂ€rför att fuktig luft stiger, och dĂ„ vill du ju ha lösningen pĂ„ bĂ€sta möjliga stĂ€lle.

Glöm den inte! Du mĂ„ ha bĂ€sta avfuktaren i landet, den kommer Ă€ndĂ„ inte att mĂ„ bra av att gĂ„ hela tiden. Dessutom kan andra extremen vara lika skadlig: blir det för torrt i rummet börjar möbler och andra prylar i trĂ€ spricka och bli fula. En bra balans uppnĂ„s nĂ€r luftfuktigheten ligger pĂ„ 12 – 15 % i rummet – dĂ„ vet du att apparaten har gjort sitt, och du kan lugnt stĂ€lla undan den i vĂ€ntan pĂ„ nĂ€sta omgĂ„ng.

För- och nackdelar med luftavfuktare: En kort summering

En bra avfuktare kan göra mycket för din inomhusmiljö: förbĂ€ttra lukten, bidra till ett skönare inomhusklimat, samt motverka spridandet av kvalster, mögel, rost och andra fuktskador. För dig som Ă€r allergiker Ă€r detta extra goda nyheter – ditt hem kommer att bli en mycket trevligare plats att vistas i nĂ€r du inte behöver gĂ„ runt och nysa hela tiden, eller oroa dig för de ödesdigra konsekvenserna av att omedvetet ha andats in fel sorts sporer.

Det som kan upplevas som nackdelar Àr mÀngden arbete som krÀvs för att underhÄlla apparaten, samt faktum att den drar ganska mycket energi och mÄnadsrÀkningen blir högre. Men med en billig avfuktare Àr det som med allt annat: du fÄr det du betalat för, och ju mer du Àr villig att investera i apparaten, desto bÀttre funktion och resultat kommer du att fÄ. I lÀngden Àr det mödan lönt att skydda hÀlsa och Àgodelar, och rent av kunna kÀnna att hemmet Àr den oas familjen behöver och lÀngtar efter att fÄ komma till efter vardagens hÄrda slit.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 6 / Genomsnitt: 4.7]