www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar stÀndigt vÄra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bÀsta priserna, sÄ du kan vara sÀker pÄ att du fÄr produkter av högsta kvalitet att vÀlja mellan.

Året var 1957. Mamma gick upp tidigt pĂ„ morgonen, trött efter gĂ„rdagens göranden men sĂ„ illa tvungen att avbryta sin goda nattsömn. Barnen mĂ„ste till skolan, och pappa till jobbet, och helst skulle de alla komma i tid. Hon fyllde grytan med vatten och satte pĂ„ spisen. Yrvaket funderade hon pĂ„ om hon skulle göra Ă€ggröra till frukost eller bara servera corn flakes, det skulle vara sĂ„ mycket lĂ€ttare. “Dags att vĂ€cka barnen”, tĂ€nkte hon och gick upp pĂ„ rummet för att försöka fĂ„ liv i den Ă€nnu sovande sjuĂ„ringen. Pappa stod och rakade sig pĂ„ toaletten, fjortonĂ„ringen surade framför garderoben. “Jag har inget att ha pĂ„ mig!” Den diskussionen tĂ€nkte mamma inte ge sig in pĂ„ nu, pengarna rĂ€ckte inte till att köpa designerjeans Ă„t ungen varje vecka, och bĂ„da barnen hade redan gott om bra klĂ€der att anvĂ€nda. Inte var det vĂ€l hennes fel att de inte var “inne” just nu.

Hon koncentrerade sig pĂ„ att klĂ€ pĂ„ och kamma lillan. Plötsligt stannade hon till – en konstig lukt kom frĂ„n köket. Hur lĂ€nge hade hon egentligen stĂ„tt och brĂ„kat med flĂ€tan hĂ€r? Hon lĂ€mnade sjuĂ„ringen pĂ„ toaletten och sprang in. “Neeej!” Det skulle inte bli nĂ„got kaffe eller varm choklad Ă„t familjen idag, verkade det som. Vattnet hade dunstat bort, och grytan hade börjat brĂ€nna i botten. “Om det bara fanns ett sĂ€tt att stĂ€nga av grytan automatiskt nĂ€r vattnet kokade”, ojade hon sig och hĂ€llde upp mjölk i kopparna i stĂ€llet. Och idag var hon sĂ„ trött, en kopp kaffe hade inte varit dumt alls. Det blev corn flakes och mjölk till frukost. Barnen jublade, pappa var inte lika glad, och mamma kĂ€nde sig misslyckad. Att hon inte ens skulle klara av nĂ„got sĂ„ enkelt som att koka upp lite vatten!

NĂ€r familjen lĂ€mnat hemmet tog hon fram kakburken som hon hade gömt i köket. Med slantarna hon lite i sĂ€nder lyckats spara dĂ€r stack hon till stan och köpte sig en av de dĂ€r nya apparaterna hon fĂ„tt höra sĂ„ mycket om. En liten vattenkokare, som skulle underlĂ€tta livet för alla inblandade. Det var dyrt, men om reklamen hade rĂ€tt skulle det vara vĂ€rt det – och dessutom hade hon redan förstört en gryta. Det hĂ€r skulle i lĂ€ngden spara pengar, intalade hon sig.

Och hon hade rÀtt.

Vattenkokarens lÄnga historia

vattenkokare glasAtt koka vatten Ă€r nĂ„got sĂ„ enkelt och sjĂ€lvklart att det Ă€r lĂ€tt att tro att det skett frĂ„n mĂ€nniskans början. Redan nĂ€r man uppfann elden och smidde sig en jĂ€rngryta borde det vĂ€l ha funnits nĂ„gon som kom pĂ„ att det skulle gĂ„ att vĂ€rma vatten nĂ€r det var kallt ute… De första bevisen vi har pĂ„ att mĂ€nniskor förr i tiden faktiskt kokade sitt dricksvatten Ă€r historier om kinesiska Ă€ventyrare och soldater. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt kom de pĂ„ att kokandet av vatten tar bort vissa orenheter, och det blev snabbt en vana. Var man ute pĂ„ okĂ€nd mark, skulle man koka allt vatten man hittade innan man drack det, det var bara rĂ€tt och riktigt, och det förhindrade sĂ„ mĂ„nga sjukdomar. Ibland smakade dock vattnet inte sĂ„ gott, trots att man kokat det. Det kanske skulle bli lite bĂ€ttre om man lade i olika vĂ€ldoftande blad? Man prövade, och gillade det. Tedrickandet blev sĂ„ en tradition.

I Europa hĂ€nde nĂ„got liknande: soldater och nomader, de mĂ€nniskor som oftast fanns sig i olika vattenlösa situationer, blev experter pĂ„ att hitta vattenkĂ€llor nĂ€r de var ute pĂ„ fĂ€ltvandring, och slĂ„ lĂ€ger runt dessa. Det Ă€r osĂ€kert hur mĂ„nga som mĂ„ste bli allvarligt sjuka innan man kom pĂ„ att det var bĂ€ttre att koka dricksvattnet, men idĂ©en slog igenom sĂ„ smĂ„ningom och blev snabbt en vana. Till skillnad frĂ„n kineserna, tyckte europĂ©erna att det skulle vara gott med lite olika sĂ€desslag i vattnet – varför de trodde detta Ă€r osĂ€kert, men det ledde till en utmĂ€rkt uppfinning. Korn och vete skulle i vattnet, och det fick jĂ€sa… soldaterna hade plötsligt gott öl att dricka i stĂ€llet för vatten. Gissa om det blev populĂ€rt!

Tedrickandet spridde sig över jordklotet. Öl blev en vardagsdryck mer Ă€n en lyx. Man fick veta det goda av att koka vatten innan man drack det. Resultatet av allt detta var att olika varianter av vattenkannan fick form i olika lĂ€nder, alla prĂ€glade av sitt hemlands kultur och syn pĂ„ det praktiska och eleganta. I Kina tillverkade man delikata porslinskannor med respektiva koppar och fat, vackert dekorerade med orientaliska konstens högsta uttryck, och en hel kultur vĂ€xte upp runt tedrickandet: sĂ„ och sĂ„ skulle man göra. Ryssland stĂ„tade med samovaren, en stilig kanna som tros ha haft persisk inspiration. I England – dĂ€r tedrickandet Ă€r nĂ€st intill heligt – tillverkade man sina tekannor i fine bone china och kĂ€nde sig vĂ€ldigt korrekt nĂ€r man över kanten pĂ„ sin tekopp tittade ut pĂ„ sin vĂ€l omhĂ€ndertagna trĂ€dgĂ„rd och funderade pĂ„ livets gilla gĂ„ng. I Nordamerikas vilda vĂ€st red cowboys ut pĂ„ fĂ€lten för att ta hand om boskapen. De skulle inte ha te, utan kaffe, och detta skulle kokas i kĂ€rl som kunde följa med pĂ„ vilda ridturer dag efter dag, Ă„r efter Ă„r. Österns delikata modeller dög inte alls, sĂ„ man kopierade modellen och tillverkade sina kannor i jĂ€rn eller koppar.

Men de var fortfarande inte automatiserade – man mĂ„ste sjĂ€lv passa kokningen av vattnet.

Elektricitet kommer in i bilden

Vad Ă€r inte beroende av elektricitet nu för tiden? SĂ„ fort man kom pĂ„ att det gick att anvĂ€nda el som drivkraft, började man anvĂ€nda det till allt – och varför inte vattenkokare, tyckte The Carpenter Electric Company of Chicago. Den första elektriska vattenkokaren testades och marknadsfördes Ă„r 1891. Samma Ă„r satt R. E. B. Crompton pĂ„ sitt kontor pĂ„ Cromptin and Company i England och tĂ€nkte ut hur man skulle kunna tillverka en vĂ€rmestrĂ„lare som skulle passa vattenkokaren. Dessa tvĂ„ idĂ©er sammanfogades, och 1893 visade Carpenter Electric Company upp sin nya uppfinning pĂ„ Chicago WorldÂŽs Fair. Men den var fortfarande lĂ„ngt frĂ„n fullkomlig.

Det skulle gĂ„ 50 Ă„r till innan nĂ„gon kom pĂ„ att det skulle kunna göras nĂ„got Ă„t elektriska vattenkokarproblemet – glömde man att stĂ€nga av den kunde vattnet koka torrt, och ibland var den otrevlig: mĂ„nga hade fĂ„tt obehagliga och rentav farliga stötar redan. Bill Russell och Peter Hobbs kom pĂ„ den banbrytande idĂ©en: de skulle bygga fullt automatiserade vattenkokare, som skulle vara bĂ€st i test, som stĂ€ngde av sig nĂ€r vattnet kokat. 1955 marknadsfördes K1, den första fullt automatiserade vattenkokaren, som stĂ„tade med en liten avstĂ€ngningsknapp som trycktes ner med hjĂ€lp av trycket frĂ„n den heta vattenĂ„ngan. Designen följdes snabbt av K2, och under 60- och 70-talet var detta apparaten som inte fick fattas i nĂ„got kök. Vattenkokaren i retro modell hade blivit en sjĂ€lvklar del av vardagen, och frĂ„n och med nu hade alla förĂ€ndringar att göra med effektivisering av uppvĂ€rmningen och förbĂ€ttring av apparatens estetik.

Hur funkar en vattenkokare?

Det finns tvÄ grundmodeller av vattenkokare i dagslÀget: med och utan sladd. Den sladdlösa modellen bestÄr av en kanna som stÀlls pÄ en bottenplatta. Kontakten pÄ kannans undersida ansluts till motsvarande kontakt pÄ bottenplattan, vars elektriska anslutning mÄste vara skyddad mot beröring. I vattenkokaren finns det antingen ett friliggande element som ett rör eller en spiral, eller ett dolt element i kokarens botten. Genom dessa vÀrms vattnet upp.

Den livsfarliga kombinationen el och vatten har i dagens vattenkokare neutraliserats med hjĂ€lp av diverse sĂ€kerhetsanordningar som förhindrar att dessa tvĂ„ kommer i kontakt med varandra – och detta trots det intima samarbetet mellan dem som krĂ€vs för att du ska fĂ„ njuta av en kopp te eller kaffe.

Den moderna vattenkokaren

Du hĂ€ller kallt vatten i kannan, och sĂ€tter pĂ„. Du vĂ€ntar nĂ„gra minuter. FĂ€rdigt! Smidigare Ă€n sĂ„ kan det knappast bli, skulle man kunna tĂ€nka, och för 40 Ă„r sedan hade det varit sant. Men dagens vattenkokare Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n bara det. HĂ€r kan du lĂ€sa om de olika funktionerna som en ”vanlig” vattenkokare kan erbjuda:

 • Minskad ljudnivĂ„: Vissa vattenkokare kommer med dubbla vĂ€ggar, vilket gör att apparaten blir extra tyst. Detta Ă€r mycket uppskattat av de som vill sova lite extra pĂ„ morgonen, utan att vĂ€ckas av familjemedlemmar eller rumskamrater med tidigare scheman. Det Ă€r minsann annorlunda Ă€n de gammaldags vattenkokarna, som signalerade att de jobbat fĂ€rdigt genom en högljudd och pĂ„trĂ€ngande vissling, som inte respekterade nĂ„gons önskan för lugn och ro.
 • GreppvĂ€nlighet: Vattenkokarna designas för att Ă€garen ska tycka att de Ă€r sköna att ta i – handtaget ska vara greppvĂ€nligt och halkfritt, och utsidan pĂ„ kannan ska inte brĂ€nnas nĂ€r man tar pĂ„ den. Annat var det förr – vattnet blev skĂ„llhett, men det blev ocksĂ„ kokaren, och det gĂ€llde att ha pannlappar eller kökshanddukar redo nĂ€r man skulle hĂ€lla upp vattnet om man ville slippa brĂ€nnskador.
 • Display: Dagens vattenkokare kommer ofta med temperaturinstĂ€llning, som visas pĂ„ bĂ„de digitala och analoga displays, och dĂ€r du Ă€ven kan knappa in hur varmt du vill att vattnet ska bli. Detta Ă€r utmĂ€rkt för dig som inte vill ha kokande vatten, som kanske vill pröva dig fram till olika temperaturer, eller bara kĂ€nna att du har kontroll över det du gör i köket. Vissa apparater lĂ„ter dig Ă€ven programmera vattenkokningen – du fyller pĂ„ kannan pĂ„ kvĂ€llen och stĂ€ller klockan, gĂ„r och lĂ€gger dig, och vaknar gott nĂ€sta morgon med en sak mindre pĂ„ att-göra listan. Kokaren har redan tagit hand om detta Ă„t dig. Vissa vattenkokare av glas lĂ„ter dig Ă€ven se bubblandet nĂ€r vattnet kokar.
 • Upplysning: För dig som gĂ„r upp innan soluppgĂ„ngen, och för dig som vill ha en kopp te eller kaffe i smyg för dig sjĂ€lv lĂ„ngt efter det att alla andra lagt sig, har vissa vattenkokare en upplyst display. I stĂ€llet för ljud, indikerar de med ljus nĂ€r vattnet Ă€r fĂ€rdigt – tyst och stilla, sĂ„ att ingen mĂ€rker. Var bara försiktig – tappa inte koppen pĂ„ golvet mitt i natten! Det blir det svĂ„rt att smyga med

 • VĂ€rmehĂ„llningsfunktion: SĂ€g att du har kokat vattnet och ska till att hĂ€lla upp det i tekoppen. Just dĂ„ ringer telefonen, nĂ„gon ringer pĂ„ dörrklockan, eller nĂ„got annat hĂ€nder som mĂ„ste tas hand om omedelbart. Inte ska ditt vatten hinna kallna för det! De flesta vattenkokare har en vĂ€rmehĂ„llningsfunktion som du kan slĂ„ pĂ„, och komma tillbaka timmar senare för att bara fortsĂ€tta dĂ€r du lĂ€mnade av.
 • SĂ€kerheten. Det Ă€r inte lĂ€ngre livsfarliga hushĂ„llsprodukter du kommer att hitta pĂ„ butikshyllan! Vattenkokare Ă€r byggda för att vara sĂ€kra – du kopplar in dem i vĂ€gguttaget nĂ€r du ska anvĂ€nda dem för första gĂ„ngen, och lĂ„ter dem vara. Allt om kannan Ă€r designat för att du i ditt kök ska kĂ€nna dig sĂ„ trygg som möjligt.

Hur mycket kostar den?

Eftersom elektriska vattenkokare Àr sÄ populÀra nu för tiden, finns det mÄnga olika tillverkare som framstÀllt egna modeller, till vilt skilda priser. Du fÄr det du betalar för i form av estetik, funktioner och garanti, men priserna kan gÄ allt frÄn 250 SEK för den som letar efter en enkel apparat att vÀrma upp vatten i, till 5 000 SEK för den som har himlen som grÀns i sin hushÄllsbudget och vill ta hem en stilren apparat med alla möjliga funktioner att ha som bÄde vattenkokare och dekoration hemma pÄ köksbÀnken.

TÀnk pÄ detta inför köpet

Precis som fallet Àr med alla andra hushÄllsapparater, handlar det inte bara om att sticka till storhandeln och köpa första bÀsta vattenkokaren. Du kan fÄ en jÀtteapparat som tar upp alltför mycket plats och med funktioner som du slÀngt bort pengarna pÄ för att du aldrig kommer att anvÀnda, eller fÄ hem en som knappt rÀcker till hela familjen, och som inte gör det du vill att den ska göra. UtgÄ alltid frÄn din familjs behov nÀr du ska vÀlja, och kolla hur vattenkokaren presterar i följande omrÄden:

 • Kapacitet. Hur mycket vatten kan du koka Ă„t gĂ„ngen? Hur mycket kaffe eller te dricker ni pĂ„ en gĂ„ng, hur mĂ„nga medlemmar finns det i familjen? Det finns vattenkokare som bara klarar 0.5 liter vatten, för dig som bor ensam eller med en partner. Och det finns ocksĂ„ vattenkokare som kokar frĂ„n 1 liter till 1.7 liter vatten – för dig som har partner och barn, förĂ€ldrar eller vĂ€nner som ofta kommer pĂ„ besök.
 • Storlek. Det finns korta och breda, lĂ„nga och smala vattenkokare – men hur mycket plats har du pĂ„ köksbĂ€nken dĂ€r hemma? FĂ„ tag pĂ„ en som passar – och se Ă€ven till att sladden Ă€r tillrĂ€ckligt lĂ„ng, sĂ€rskilt om dina eluttag Ă€r placerade pĂ„ annorlunda stĂ€llen.
 • Pipen. Olika kannor presterar olika nĂ€r det gĂ€ller detta. Varför vissa kannor designats med en mindre praktisk pip Ă€r inte riktigt klart, men du som vill undvika onödiga spill bör kontrollera hur pipen ser ut. Detta Ă€r viktigt för dig som vill utföra precisionsupphĂ€llning, och för att underlĂ€tta jobbet Ă„t dig som inte Ă€r sĂ„ stadig i hĂ€nderna lĂ€ngre.
 • Uppkokningstid. De bĂ€sta vattenkokare klarar sitt jobb pĂ„ 3 – 5 minuter. Spara tid genom att skaffa en apparat som kokar upp vattnet mycket fortare Ă€n det skulle gĂ„ i en vanlig gryta pĂ„ spisen.
 • Programmering. GĂ„r det att stĂ€lla in koktiden pĂ„ apparaten? Detta Ă€r en smidig funktion, men ocksĂ„ en som höjer slutpriset. TĂ€nk efter om din livsstil verkligen ger skĂ€l för anvĂ€ndningen av en sĂ„dan funktion, eller om det Ă€r nĂ„got du kan undvara.
 • Vikt. Ska apparaten bara stĂ„ dĂ€rhemma pĂ„ din köksbĂ€nk, eller vill du kunna ta med den till bordet vid matdags? Reser du ofta och vill hitta nĂ„got lĂ€tt att ta med dig till semestern? Kolla alltid hur mycket en resevattenkokare vĂ€ger – det Ă€r en lĂ€tt försumbar detalj, men mycket viktig. SĂ€rskilt med tanke pĂ„ att flyget ofta tar extra betalt för bagage som vĂ€ger för mycket! Ska du ta med apparaten i husvagnen, kolla dĂ„ efter en vattenkokare med en 12v kontakt.
 • VĂ€rmehĂ„llningsfunktion. Finns det en? De flesta vattenkokare har en, vilket Ă€r utmĂ€rkt för dig vars liv Ă€r oförutsĂ€gbart. Men kom ihĂ„g att, ju lĂ€ngre apparaten Ă€r pĂ„, desto mer ström den kommer att dra. Du som har lĂ€tt för att glömma att stĂ€nga av apparater kan minska dina elkostnader rejĂ€lt genom att undanvara denna funktion.
 • Sladden. Är kannan kopplad till plattan, eller gĂ„r den att kopplas bort? En sladdfri kanna kan tas med till bordet nĂ€r vattnet kokar – en funktion som mĂ„nga uppskattar.

Fördelar och nackdelar med vattenkokare

vattenkokare testDen stora nackdelen med vattenkokare Ă€r att de Ă€r just vattenkokare – de gĂ„r inte att anvĂ€ndas till annat. Med tiden blir det ocksĂ„ kalkavlagringar inne i apparaten som förhindrar normal funktion. Detta mĂ„ste du vara pĂ„ alerten med, och avlĂ€gsna dessa regelbundet enligt anvisningarna pĂ„ instruktionsbladet.

PÄ den positiva sidan, Àr det bra att veta att vattenkokaren som anvÀnds rÀtt sparar ström. VÀrmeelementet Àr i direkt kontakt med vattnet, och materialet som anvÀnds i kokaren Àr tunt, sÄ det gÄr fort att vÀrma. NÀr vatten vÀrms i en kastrull, förlorar man mycket energi mellan plattan och kastrullen. Det tar lÀngre tid, eftersom elen Àven ska vÀrma upp plattan och en tjock kastrullbotten. En undersökning som gjordes 2007 visade att kokning av 1L vatten i vattenkokare tvÄ gÄnger om dagen under ett Är förbrukade 42% mindre energi jÀmfört med samma mÀngd vatten uppkokat lika ofta i en kastrull pÄ spisen.

Vissa vattenkokare lĂ„ter dig bestĂ€mma till vilken temperatur du vill vĂ€rma vattnet. Detta hjĂ€lper dig Ă€ven att spara tid och energi – ty varför ska du lĂ„ta vattnet koka om du bara behöver det uppvĂ€rmt, och sedan bli tvungen att stĂ„ och vĂ€nta pĂ„ att det svalnar lite? StĂ€ll in vattenkokaren pĂ„ 40 grader om du inte behöver mer, och testa hur det funkar. Detta kanske inte kĂ€nns som en stor skillnad nĂ€r det bara Ă€r du som gör det, men tĂ€nk vilken skillnad det kommer att bli nĂ€r alla entusiastiska vattenvĂ€rmare hoppar pĂ„ trenden! Om en miljon hushĂ„ll vĂ€rmer tvĂ„ fulla vattenkannor (1,7 L) varje dag, kommer det att dra upp till 140 miljoner kilowattimmar om Ă„ret. TĂ€nk hur mycket energi som kommer att sparas nĂ€r alla börjar anstrĂ€nga sig för att inte förbruka mer Ă€n vad som behövs genom att dra nytta av vattenkokarens temperaturinstĂ€llning!

Ett annat sĂ€tt du kan anvĂ€nda en vattenkokare som Ă€r rostfri för att spara pĂ„ tid och energi i hemmet Ă€r vid matlagningsdags. Det Ă€r visserligen sant att du inte kan fylla pĂ„ kannan med annat Ă€n vatten – men detta kokar den upp snabbare Ă€n nĂ„got annat sĂ€tt. Ska du alltsĂ„ koka potatis eller spaghetti, nĂ„got som krĂ€ver uppvĂ€rmning av vattnet innan matvaran ska in i grytan, kan du koka upp vattnet i vattenkokaren. Inom 5 minunter Ă€r det klart att föras över till grytan – hela processen kommer att gĂ„ fortare, och du behöver inte stĂ„ sĂ„ lĂ€nge vid spisen och ”vakta” maten.

TĂ€nk pĂ„ detta: NĂ€r du glad och nöjd kommer hem med din nya vattenkokare – tĂ€nk pĂ„ miljön! AnvĂ€nd den bara nĂ€r du behöver den. En annan undersökning som gjorts av Europeiska komissionen visar att folk kokar för mycket vatten i sina vattenkokare. Den energi som skulle sparas om man bara anvĂ€nde apparaten efter behov skulle rĂ€cka för att driva en tredjedel av kontinentens samlade gatubelysning!

Hur lÀnge kommer apparaten att hÄlla?

En av de viktigaste detaljerna du mĂ„ste kontrollera innan du slĂ„r till för vattenkokaren Ă€r garantin. Den billigaste vattenkokaren kanske har massor med fiffiga funktioner, ser snygg ut och Ă€r lĂ€tt att förflytta – men sĂ„ kanske den bara hĂ„ller i ett eller ett par Ă„r. Du som vill investera i nĂ„got som kommer att hĂ„lla lĂ€nge gör bĂ€st i att kolla hur lĂ„ngt den erbjudna garantin rĂ€cker, vilket kan vara en bra mĂ€tare för hur lĂ„ngvarig apparaten egentligen Ă€r. Försumma inte heller att lĂ€sa de omdömen som postats online – andra mĂ€nniskor som har köpt samma modell eller samma mĂ€rke som du funderar pĂ„ och berĂ€ttar lite om hur det gĂ„r för dem. LĂ€s gĂ€rna bĂ„de det positiva och det negativa, för att fĂ„ en helhetsbild om situationen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du avgöra vilken modell som Ă€r bĂ€st i test för just dig, vattenkokaren som uppfyller just dina behov.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button