www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

AllmÀn information om undervattenskameror

Är det dags att Ă„ka pĂ„ semester? Eller vill du helt enkelt kunna njuta lite extra av Sveriges somriga strĂ€nder? DĂ„ Ă€r det trevligt med en undervattenskamera för att kunna spela in minnena som görs Ă€ven under vattnet. Att ha vackra videoklipp och bilder av undervattensvĂ€rlden Ă€r vĂ€l nĂ„got de flesta önskar sig? DĂ„ behöver man en undervattenskamera som kan hjĂ€lpa till med det. Helt enkelt en kamera som klarar av vatten.

Hur fungerar undervattenskameror?

Undervattenskameror fungerar egentligen precis som vanlig kameror förutom att de Àr byggda pÄ sÄ sÀtt att vattnet inte kan trÀnga in i kameran och förstöra den. Med andra ord sÄ Àr den tÀtad tillrÀckligt för att klara ett visst undervattenstryck och pÄ sÀtt kunna kallas för en vattentÀt kamera. Ta reda pÄ hur djupt du kan dyka med din kamera innan du köper den. De Àr Àven mÄnga gÄnger utrustade med funktioner samt designade pÄ sÄ sÀtt sÄ att det ska vara enkelt att kunna ta vackra bilder under vattnet.

I vilket material Àr undervattenskameror gjorda av?

De flesta gÄnger Àr de gjorda i hÄrd plast med möjligtvis lite glasdetaljer. Men detta kan skilja sig frÄn kamera till kamera beroende pÄ kvalitet och design. MÄlet Àr oftast att den ska vara lÀtt till vikten men ÀndÄ kÀnnas rejÀl och kvalitativ och sÄklart vara en vattentÄlig kamera.

Vad Àr sÄ speciellt med just undervattenskameror?

Det mest speciella med undervattenskameror Àr just att du kan ta med dig kameran under vattnet. PÄ sÄ sÀtt kan du dela med vÀnner och familj allt det vackra som finns Àven under vattenytan. En vattenkamera bör vara lÀtt att anvÀnda, klara av fall, sÄklart tÄla vatten men ocksÄ gÀrna ha lite speciella funktioner som exempelvis skakningsdÀmpare och annat som kan vara till nytta under vattenytan.

I vilka situationer Àr det speciellt bra med en undervattenskamera?

vattentÀt kamera

Vet man med sig att man ska pĂ„ semester och simma till exempelvis i Medelhavet eller Karibien sĂ„ kan det vara trevligt att kunna packa med sig en undervattenskamera. Man kanske ska gĂ„ dykarkurs, titta pĂ„ hajar och delfiner, surfa eller göra nĂ„gra andra roliga vattenaktiviteter som skulle vara trevligt att föreviga med hjĂ€lp av en undervattenskamera. Vem vill inte ha bilder pĂ„ ”Nemo” och ”Doris” till exempel? Dykningen blir ju ocksĂ„ sĂ„ mycket roligare om man kan hitta vackra koraller, snĂ€ckor och fiskar att ta bilder pĂ„ eller filma.

PÄ hemmaplan sÄ kan det vara trevligt att ha en undervattenskamera för fiske. Det kan vara smart att exempelvis sÀtta en kamera pÄ fiskenÀtet för att se hur mÄnga fiskar som egentligen passerar förbi dÀr du lÀgger nÀten. Detta Àr bara ett sÀtt av mÄnga som du kan anvÀnda en fiskekamera.

För och nackdelar med en undervattenskamera

Fördelarna med en undervattenskamera Ă€r sĂ„klart frĂ€mst att kameran fungerar under vatten. Det finns ocksĂ„ mer saker om kan vara en fördel. SĂ„ tĂ€nk pĂ„ detta nĂ€r du ska köpa en undervattenskamera billig eller dyr. Det Ă€r exempelvis bra att den har manuellt fokus nĂ€r du vill ta snabba actionbilder. Menyer som Ă€r lĂ€tta att förstĂ„ Ă€r bra om du kanske inte har jĂ€ttemycket erfarenhet med kameror. Manuell exponering kan ge bĂ€ttre kvĂ€llsbilder Om du vill kunna filma rörelser i slowmotion sĂ„ bör slowmotion – funktionen kunna ta cirka 60 bilder i sekunden eller snabbare. En stor blĂ€ndaröppning, Ă€ven kallat ljusstarkt objektiv, ger bĂ€ttre kvalitet vid dĂ„liga ljusförhĂ„llanden som det mĂ„nga gĂ„nger kan vara under vatten. Om kameran klarar av att fotografera i Raw-format kan bilderna sedan redigeras snyggt i olika datorprogram.

Nackdelen med undervattenskameror Àr priset dÄ det automatiskt gÄr upp i och med att de har varit tvungna att lÀgga mer tid pÄ skalet sÄ att det inte sipprar in vatten. Ibland kan detta göra att de hoppar över andra funktioner och finesser för att pÄ sÄ sÀtt hÄlla nere priset. Det kan vara bra att ha i tankarna nÀr man vÀljer sin kamera.

SĂ„klart sĂ„ finns det budgetvarianter som bara kostar nĂ„gra hundralappar ocksĂ„. Dessa kanske kan fungera om du ska snorkla för första gĂ„nger och bara vill fĂ„ med dig lite bilder som minne. En budgetkamera som bara har 5mp upplösning kan nĂ€mligen ge dig hyfsat bra och skarpa bilder. Vill du dĂ€remot filma nĂ„gra gĂ„nger och kanske ta flera bilder frĂ„n flera olika tillfĂ€llen sĂ„ kan det vara roligare att ha lagt ner lite mer pengar pĂ„ kameran sĂ„ att den kan filma i HD – kvalitet och fĂ„ nĂ„gra riktigt skarpa bilder frĂ„n lite djupare vatten. En dyrare kamera som Ă€r gjord för undervattensfotografering kan ha olika instĂ€llningar för att fĂ„nga fĂ€rgerna som finns under vattenytan. Sedan sĂ„ finns det ocksĂ„ kameror som Ă€r gjorda för att fĂ„nga ögonblick inom extrem – och actionsporter sĂ„ att den inte bara tĂ„l vatten utan ocksĂ„ stötar, smuts och extremt vĂ€der.

Hur vÀljer man rÀtt undervattenskamera för sina behov?

gopro vattentÀtDet kan vara svÄrt att veta vilken som Àr den bÀsta undervattenskameran. DÀrför kommer vi att redogöra för ett undervattenskameratest dÀr det har testats fem populÀra Àventyrskameror. LÀs dÀrför vidare sÄ att du kan hitta en actionkamera som Àr vattentÀt sÄ att du kan fotografera eller filma nÀr du dyker, snorklar, surfar eller gör andra undervattensaktiviteter som en smartphone troligtvis inte klarar av. Om du sÄ önskar en billig undervattenskamera eller kanske en gopro som Àr vattentÀt som kan sitta pÄ huvudet medans du surfar sÄ kan du sÀkert hitta det just du söker.

GoPro Hero 4 Silver

Detta Ă€r en gopro kamera som Ă€r vattentĂ€t och utrustad med ett super – vidvinkel – objektiv samt en 2,8 blĂ€ndare. Den kan hĂ€nga med dig Ă€nda ner pĂ„ 40 meters djup och klarar fall pĂ„ 2 meter. Den har ingen GPS men den gĂ„r att koppla upp pĂ„ WiFi samt via bluetooth. Vill du ha coola videoklipps i slowmotion sĂ„ klarar den av detta ocksĂ„. Förutom allt detta sĂ„ finns det Ă€ven möjlighet till roliga tillbehör som kan passa bra vid olika sporttillfĂ€llen. Den Ă€r lĂ€tt att stĂ€lla in för att fotografera och filma. Den har ocksĂ„ ett pedagogiskt foto – och filmredigeringsprogram som dessutom gör vĂ€ldigt bra stillbilder av videoklippen som du har filmat. Med andra ord sĂ„ Ă€r det en vĂ€ldigt funktionell kamera som fĂ„r högsta betyg och ger ökade möjligheter att ta hĂ€ftiga bilder. Den blir din för cirka 3 590 kronor.

Lumix DMC-FT5

Denna kameran har ett flexibelt objektiv som gĂ„r frĂ„n 28 till 128 mm vilket ger en 4,6 x zoom. BlĂ€ndaren Ă€r pĂ„ 3,3 till 5,9. Denna kameran kan du ta med dig ner pĂ„ 13 meters djup och den klarar ett fall pĂ„ 2 meter. Den Ă€r trĂ„dlös, skakningssĂ€ker och har GPS. Om du önskar ta nĂ„gra videoklipp i slowmotion sĂ„ gĂ„r det ocksĂ„ bra. Den Ă€r dock lite svĂ„rförstĂ„elig och krĂ„nglig och fĂ„r dĂ€rför inte fullt betyg. Menyerna Ă€r nĂ€mligen nĂ„got svĂ„rnavigerade och kameran Ă€r dĂ€rför lite besvĂ€rlig att stĂ€lla in. Detta Ă€r det som drar ner betyget nĂ„got dĂ„ anvĂ€ndarvĂ€nlighet Ă€r viktigt. Är man nybörjare sĂ„ kan man dĂ€remot anvĂ€nda vissa förinstĂ€llda instĂ€llningar. TyvĂ€rr sĂ„ verkar kameran inte helt genomtĂ€nkt vilket Ă€r synd dĂ„ Lumix kameror annars brukar vara vĂ€ldigt bra. Tycker du Ă€ndĂ„ att kameran verkar passa dig sĂ„ blir den din för ungefĂ€r 2790 kronor.

Olympus Tough TG-4

Detta Ă€r en kompaktkamera med ett rörlig objektiv som gĂ„r att Ă€ndra frĂ„n 25 till 100 mm vilket ger en 4x zoom. BlĂ€ndaren Ă€r pĂ„ 2,0 till 4,9 vilket gör den till testets största blĂ€ndare. Denna stora blĂ€ndaren gör bilder mycket bĂ€ttre vid dĂ„ligt ljus. Den Ă€r dessutom stöttĂ„lig upp till 2,1 meter. Denna kameran kan du ta med dig ner till 15 meters djup. Den Ă€r ocksĂ„ utrustad med skakningsdĂ€mpare, gps och Ă€r trĂ„dlös. Önskar du fĂ„nga dig surfandes pĂ„ vĂ„gorna i slowmotion sĂ„ Ă€r det inga problem med denna. I övrigt sĂ„ Ă€r detta en gedigen och stabil kamera som du kan ta bilder med i Raw – format vilket underlĂ€ttar redigeringen. Helt enkelt en toppenkamera som fĂ„r högsta betyg. Det Ă€r inte konstigt att den Ă€r sĂ„ bra dĂ„ Olympus var en av de första som gjorde kompaktkameror som var vattentĂ€ta. Detta har dessutom gjort dem populĂ€ra bland snorklare och dykare. Det Ă€r inte heller nĂ„gra som helst problem att hitta i dess pedagogiska menyer. Kameran blir din för cirka 3690 kronor.

Ricoh WG-30 Wifi

Detta Àr en enklare Àventyrskamera som har en liten och lÄgupplöst display, vilket tyvÀrr gör det lite svÄrt att se motivet. Om du önskar dig en lÀttanvÀnd och funktionell kamera dÀr du slipper sÀtta dig in i dess olika menyer sÄ kan denna kamera utan finesser passa dig. Objektivet Àr pÄ 28 till 140 mm vilket ger dig hela 5x zoom. Den har en 3,5 till 5,5 blÀndare och Àr vattentÀt ner till 12 meter. Den Àr inte vidare stöttÄlig men klarar ÀndÄ 1,5 meter. Den har inte skakningsdÀmpare och inte heller GPS. Den Àr dÀremot trÄdlös och du kan Àven filma med den om Àn utan slowmotion. Den kÀnns dock lite plastig och uppnÄr inte fullt betyg. Men om du önskar dig en kamera för att ta bilder under vatten som Àr billig och bra sÄ Àr detta ett bra alternativ dÄ det Àr testets billigaste. Den blir din för ungefÀr 2490 kronor.

Canon Power Shot D30

Detta Àr en kamera frÄn Canon med ett objektiv pÄ 28 till 140 mm vilket ger en 5x zoom. BlÀndaren Àr pÄ 3,9 till 4,8 och den klarar av att falla 2 meter. Kameran Àr otroligt vattentÀt dÄ den klarar hela 25 meters djup. Förutom dessa trevliga fakta sÄ kan vi lÀgga till att den har skakningsdÀmpare, GPS och dessutom ett trevligt litet hÄl för ett kameraband. Med denna kameran sÄ kan du till och med filma i super-slowmotion. Den har dessuom en otrolig fördel i det att den har ett manuellt fokus. Detta Àr extra bra om man vill ta snabba actionbilder med förinstÀlld skÀrpa. Förutom detta sÄ har den en smart blixtfunktion som kan sÀttas i slow synk för att pÄ sÄ sÀtt underlÀtta fotografering i blandat ljus. Det Ànda som drar ner betyget nÄgot lite och gör att den inte fÄr full pott Àr det att objektivet Àr nÄgot ljussvagt, men med tanke pÄ att priset ligger pÄ cirka 2890 kronor sÄ mÄste man ÀndÄ sÀga att den Àr vÀldigt prisvÀrd.

Varför ska jag inte anvÀnda min vanliga kamera eller smartphone?

Du kan absolut gör det. Om man köpter ett vattentÀtt fodral till din iPhone eller smartphone sÄ kan du ta med den och fotografera under vattnet. Det finns dock nackdelar med detta. Forutom risken för lÀckage som kan förstöra din telefon sÄ har inte heller mobilen de funktioner och teknik som undervattenskameror mÄnga gÄnger Àr utrustade med. Funktioner som exempelvis bildstabilisering, macro för undervattensmotiv, snabbt fokus och knappar som Àr gjorda för att pÄ ett snabbt och enkelt sÀtt börja filma eller ta en bild under vattnet. Men valet Àr sÄklart ditt.

Sammanfattning

SÄ oavsett vilka minnen du vill kunna gravera med din undervattenskamera sÄ skulle det sÀkert vara trevligt att ha en i din Àgo. Dessa smarta kameror som Àr byggda sÄ att vattnet inte trÀnger in och förstör dem och Àr utrustade med funktioner som gör det mycket lÀttare att fÄnga undervattensvÀrlden pÄ bild. Vi hoppas dÀrför att du ska ha kunnat hitta din favorit bland de fem tipsen ovan sÄ att du kan dela med dig av dina minnen, Àven de som görs under vattenytan. Dykning och snorkling blir ju sÄ mycket roligare om man kan fÄnga det vackra pÄ bild. SÄ vare sig du vill satsa pÄ budgetvarianten som gör jobbet för nÄgra hundralappar eller om du vill satsa pÄ en nÄgot dyrare kamera som verkligen Àr gjord för att fÄnga de vackra fÀrgerna dÀr under ytan sÄ hoppas vi att du fÄr bilder och filmer som du kan njuta av flera Är framöver.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button