www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Miele PUR68W
VĂ„rt betyg
Bosch DFM064A51
VĂ„rt betyg
Thermex Ronda 600
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar stÀndigt vÄra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bÀsta priserna, sÄ du kan vara sÀker pÄ att du fÄr produkter av högsta kvalitet att vÀlja mellan.

De flesta mĂ€nniskor har en köksflĂ€kt i sitt kök, dĂ„ det i mĂ„nga fall redan finns i köket nĂ€r du köper eller hyr en lĂ€genhet. Är det sĂ„ att du ska bygga om köket och behöver en helt ny, eller kĂ€nner du bara att du vill uppdatera din köksflĂ€kt? DĂ„ bör du ta en titt pĂ„ en helt ny och snygg spisflĂ€kt redan idag. Idag erbjuds det mĂ„nga olika varianter av köksflĂ€ktar, sĂ„ du kan hitta de i mĂ„nga olika fĂ€rger och storlekar. Hitta en köksflĂ€kt som erbjuer dig det som den ska och sĂ„ att den Ă€ndĂ„ passar snyggt in i ditt kök.

Vad Àr en köksflÀkt?

En köksflĂ€kt eller en kökflĂ€kt Ă€r en apparat som du har över din spis i köket. FlĂ€kten hjĂ€lper till att ta bort fett som Ă€r i luften, rök, lukt, vĂ€rme och Ă„nga genom evakuering av luft och filtrering. Har man ett kök sĂ„ Ă€r det nödvĂ€ndigt att ha en flĂ€kt i köket, dĂ„ det Ă€r denna som hjĂ€lper till att ta bort föroreningar och fett frĂ„n luft och rök som skapas nĂ€r du tillagar mat pĂ„ vĂ€rme. Skulle det vara sĂ„ att du aldrig tillagar mat med vĂ€rme, dĂ„ kanske du kan titta pĂ„ ett kök som inte har en flĂ€kt i sig – annars Ă€r en flĂ€kt en nödvĂ€ndighet. Idag finns det en rad olika flĂ€ktar att köpa, sĂ„ det kan vara svĂ„rt att vĂ€lja vilken flĂ€kt man ska köpa till sitt kök. Ett tips Ă€r att lĂ€sa igenom de köksflĂ€kt bĂ€st i test som finns pĂ„ nĂ€tet, sĂ„ att du fĂ„r en god överblick över vad respektive köksflĂ€kt erbjuder och har för funktioner. Det Ă€r ocksĂ„ smart att se över vad för storlek flĂ€kten har, sĂ„ att du vet att du med stor sĂ€kerhet kommer fĂ„ plats med den i ditt kök.

Hur fungerar en köksflÀkt?

Tittar man pÄ kommersiella kök sÄ anvÀnds ofta en avfallsbehÄllare i kombination med en brandbekÀmpnings anordning, sÄ att rök frÄn fett Àr ordentligt avluftat och sÄ att röken försvinner snabbt. Kommersiella ventiler kan ocksÄ kombineras med en friskluftsflÀkt som drar ut yttre luft och cirkulerar den i flÀkten, som dÀrefter dras ut ur huven frÄn flÀkten. Ett flÀkthuvud bestÄr av tre huvudkomponenter, en panel för att fÄnga in de stigande gaserna, ett eller flera fettfilter och en flÀkt. Det finns tvÄ olika flÀktar, en flÀkt som har en ventil sÄ att flÀkten gÄr ut frÄn huset och dÀrefter en recirkulerande applikation som tar bort det dÄliga med luften och fettet och dÀrefter sprutar den ut luften i köket igen. I den som har en ventil sÄ Àr flÀkten flÀktmotor fÀst via ett rörsystem som gÄr utanför byggnaden. I den recirkulerande applikationen sÄ finns det ett filter som tar bort aktivt kol, lukt och rök partiklar frÄn luften innan den slÀpper ut den renade luften tillbaka i köket. Idag kan du vÀlja mellan att köpa en köksflÀkt utan motor eller med motor. En köksflÀkt utan motor kan man koppla ihop om man har sjÀlvdrag, dock Àr det viktigt att veta att man inte fÄr installera dessa

spisflÀktDe tvÄ flÀktarna fungerar pÄ olika sÀtt. Ett system som Àr ihopkopplad till ett rörsystem möjliggör avlÀgsnande av alla former av luftburna föroreningar, medans en fri flÀkt recirkulerar vÀrme och fukt i köket. Det Àr alltsÄ bÀst att ha en flÀkt som Àr ihopkopplad till rörsystem utanför byggnaden, de eliminerar dessutom behovet av en regelbunden ersÀttning av filtren och de undviker dessutom begrÀnsningar i luftflödet som kan resultera i strömförlust som orsakas av dem. Dock kan en sÄdan flÀkt vara opraktisk att ha pÄ grund av utrymmet eller förmÄgan att installera kanalsystemet.

Tittar man pÄ flÀktar sÄ innehÄller de nÀstan alltid en inbyggd belysning sÄ att man enklare kan se nÀr man lagar mat. Dessutom fÄr man ofta till en del tillbehör, som paneler, pottstÀll, hyllenheter eller andra slags stÀll. Det finns de som Àr elektroniska eller de som anvÀnder elektromekaniska kontroller. MÄnga som erbjuder just elektriska kontroller kan ocksÄ erbjuda en fjÀrrkontroll till flÀkten, en vÀrmesensor, överhettningsskydd, fördröjd avstÀngning, temperaturvisning och sÄ vidare. Idag Àr köksflÀktar gjorda av massor av olika material, de vanligaste Àr rostfritt stÄl, koppar, brons, nickel, silver, zink, hÀrdat glas, trÀ, aluminium, mÀssing, vÀrmebestÀndigt plast och mycket mer.

Ventilerna pÄ en köksflÀkt Àr monterade i taket eller vÀggen ovanför spishÀllens kokplatta. De Àr vanligtvis tillrÀckligt stora för att nÄ över hela spisen. Vanligtvis Àr huvan av flÀkten tillverkad av metall och den kan fixas till sÄ att den matchar designen i köket. Huven Àr utformad för att fÄ bort damm och smuts frÄn övre delen av spisen. NÀr rök stiger frÄn mat, sÄ samlar huven upp och förflyttar den till mitten av enheten. Elektriska flÀktar monterade inuti enheten drar in röken och flyttar dem pÄ ett eller tvÄ sÀtt. Det Àr dÄ antingen om röken Äker utanför byggnaden eller om filter i flÀkten filtrerar bort det, som vi tidigare nÀmnt. Vanligtvis har en huva en knapp som gör sÄ att du kan justera flÀkthastigheten i flÀkten inuti enheten, sÄ du kan bestÀmma hur snabbt eller lÄngsamt flÀkten ska Äka.

Vilka Àr de generella storlekarna pÄ en köksflÀkt?

Idag finns det en rad olika storlekar pÄ köksflÀktar, sÄ allt beror pÄ hur man vill att köket ska se ut och vara designat. Det finns de köksflÀktar som Àr riktigt stora och som tar flera meters plats i köket, medans det ocksÄ finns de köksflÀktar som Àr kompaktare och mindre, sÄ att de passar mindre kök bÀttre. Idag kan du hitta en köksflÀkt 70 cm och köksflÀkt 50 cm, det Àr dock alltid bÀst att ha en flÀkt som tÀcker hela spisen, sÄ att all rök och all luft faktiskt fÄngas upp av flÀkten.

Det finns de flÀktar som ÀndÄ har mÄnga olika funktioner men som ÀndÄ Àr lite mindre Àn de större varianterna, dock behöver man rÀkna med att flÀkten fÄr plats över spisen sÄ att köksflÀkten faktiskt gör sitt jobb och tar bort alla orenligheter och Ängor som skapas av matlagningen.

NĂ€r man ska köpa en köksflĂ€kt sĂ„ Ă€r det viktigt att se över hur stort utrymme man har, sĂ„ att flĂ€kten fĂ„r plats bland resterande köksinredning. Ska man bygga köket frĂ„n grunden Ă€r det sĂ„ledes nĂ€stan bĂ€st att anpassa köksinredningen efter spisen och köksflĂ€kten, sĂ„ att allt sĂ„dant fungerar sĂ„ bra som möjligt först och frĂ€mst. Är det sĂ„ att du endast ska köpa en köksflĂ€kt och du har redan en köksinredning i köket, se dĂ„ till att mĂ€ta ordentligt hur mycket utrymme du har för din köksflĂ€kt. En takflĂ€kt kan vara bra om man inte har sĂ„ mycket utrymme, alternativt om man hittar en flĂ€kt som man kan fĂ€lla ut. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt tar flĂ€kten inte speciellt mycket plats i köket, sĂ„ man fĂ„r större och mer utrymme för att faktiskt röra sig och för att laga mat.

Designer och funktioner en köksflÀkt har

Det finns mÄnga designer pÄ flÀktar, Àr det en vÀgghÀngd köksflÀkt som du Àr ute efter sÄ finns det en rad olika att vÀlja mellan. Skillnaden pÄ dessa flÀktar Àr helt enkelt att den sitter fast i vÀggen istÀllet för att den sitter fast i taket. Det finns egentligen fyra olika köksflÀktar idag, detta Àr en utsugsflÀkt, en allianceflÀkt, en spiskÄpa och en kolfilterflÀkt. Det Àr en spiskÄpa som Àr kopplad till ventilationssystemet om det Àr sÄ att man har ett sjÀlvsug i köket. Vad för slags flÀkt som du ska vÀlja varierar beroende pÄ vad för slags boende du har. Det varierar ocksÄ beroende pÄ vilket slags ventilationssystem som du har i huset. Tittar man pÄ smÄhus sÄ Àr det en utsugsflÀkt som Àr vanligast, tittar man istÀllet pÄ flerfamiljshus sÄ Àr oftast en kolfilterflÀkt eller en spiskÄpa som passar bÀst. Sen beror det ocksÄ pÄ vilken slags design du har i köket och vill att din köksflÀkt ska ha. Vill du att flÀkten hÀnger fritt, ska den vara under ett skÄp eller ska den vara pÄ vÀggen? TÀnk ocksÄ pÄ att det Àr bÀst om köksflÀkten Àr 10 centimeter bredare Àn spisen. Sen kan du ocksÄ kolla pÄ vad för slags belysning som flÀkten har, det Àr alltid en viktig sak att tÀnka pÄ nÀr man lagar mat. Helst vill man ha en köksflÀkt som inte lÄter sÄ mycket, sÄ det Àr ocksÄ smart att se över innan man bestÀmmer dig för att köpa en. Idag kan du köpa en cylinda köksflÀkt om det Àr sÄ att du vill att ditt kök ska se ut pÄ det viset.

Det finns nĂ„gra olika köksflĂ€ktar som Ă€r vanliga att se idag. En kolfilterflĂ€kt Ă€r en av dem och denna Ă„tercirkulerar luften, den drar alltsĂ„ inte ut rök eller luft genom en kanal via en ventilation som resterande flĂ€ktar gör. FlĂ€kten har en inbyggd motor i sig som gör sĂ„ att luften i den cirkuleras. Denna Ă€r smart att köpa om man sjĂ€lv vill bestĂ€mma var köksflĂ€kten ska vara, dĂ„ den inte behöver vara ansluten till nĂ„gon kanal. Det Ă€r bra att se över vad som tillĂ„ts var du bor innan du köper en kolfilterflĂ€kt dock. En kolfiber flĂ€kt renar luft och föroreningar innan den luften Ă„ker tillbaka till köket igen. Du behöver se till att byta ut kolfiltret ofta för att flĂ€kten ska fungera sĂ„ bra som möjligt. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att du har god ventilation i huset utöver detta, dĂ„ en kolfilterflĂ€kt endast cirkulerar runt luften vilket betyder att all fukt stannar kvar i huset. Ska du köpa en sĂ„dan flĂ€kt sĂ„ Ă€r det bra att lĂ€sa de köksflĂ€kt kolfilter bĂ€st i test som finns pĂ„ nĂ€tet, sĂ„ du vet vad för slags funktioner kolfilterflĂ€kten har. Det finns ocksĂ„ en utsugsflĂ€kt, som kopplas till en kanal sĂ„ att luften enkelt sugs ut direkt frĂ„n huset. NĂ€r man anvĂ€nder en sĂ„dan flĂ€kt Ă€r det viktigt att inte ha nĂ„got fönster öppet i köket, sĂ„ suget frĂ„n flĂ€kten Ă€r optimal. En alliance flĂ€kt kopplas ihop med boendets övriga ventilation, vilket gör att man kan koppla ihop utsuget i badrummet, kök och tvĂ€ttstugan i samma ventilation. Dock Ă€r det viktigt att vĂ€lja rĂ€tt system sĂ„ att det passar till alla delar. Är det en spiskĂ„pa utan motor som du letar efter, sĂ„ kopplas detta till hela husets ventilationssystem som man startar eller stĂ€nger av manuellt.

Har du ett litet kök sĂ„ Ă€r det smart att titta pĂ„ en underhĂ€ngd köksflĂ€kt. Denna monteras fast under köksskĂ„pet i ditt kök, dessutom finns det utdragbara modeller nĂ€r man kikar pĂ„ dessa. En vĂ€gghĂ€ngd flĂ€kt monteras rakt pĂ„ vĂ€ggen nĂ€ra utsuget. Är det sĂ„ att du har ett litet kök sĂ„ Ă€r det alltid bra att lĂ€sa de vĂ€gghĂ€ngd flĂ€kt bĂ€st i test som finns, sĂ„ att du exakt vet vilken storlek som flĂ€kten Ă€r.

En frihÀngande flÀkt har utsuget rakt uppÄt mot taket. Ska du ha en köksflÀkt centralventilation, som kopplas med din centrala ventilation sÄ Àr det bra att se över om det Àr okej att du har sÄdan i din fastighet.

Vad mer behöver du anvÀnda till en köksflÀkt?

Det finns egentligen inte sĂ„ mycket mer du behöver till en köksflĂ€kt, förutom filter. Det Ă€r i dessa filter som fett och andra föroreningar samlas, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det ocksĂ„ viktigt att man byter ut dessa filter titt som tĂ€tt, sĂ„ att flĂ€kten hĂ„ller sig sĂ„ ren som möjligt och sĂ„ att den fĂ„ngar upp sĂ„ mycket fett och föroreningar som möjligt nĂ€r du lagar mat. Är det sĂ„ att du vill köpa en flĂ€kt som sitter fast i taket, lĂ€s dĂ„ igenom de takintegrerad flĂ€kt test som finns, sĂ„ att du fĂ„r en god överblick över vad du behöver för ytterligare redskap eller om det bara rĂ€cker med att flĂ€kten installeras i taket med ventilationen.

En del flÀktar som man kan köpa innefattar en del andra redskap sÄ som stÀll dÀr man kan hÀnga upp stekpannor, stekspadar och andra kökstillbehör. Det finns ocksÄ de köksflÀktar som erbjuder stÀll dÀr du kan stÀlla kryddor eller andra saker som du kan anvÀnda till din matlagning.

Vad Àr de vanligaste priserna pÄ en köksflÀkt?

Idag kan du ocksĂ„ ta en titt pĂ„ en köksflĂ€kt rea sĂ„ att du hittar en flĂ€kt som Ă€ndĂ„ har de funktioner som du önskar, men som Ă€ndĂ„ inte kostar skjortan. Även om köksflĂ€kten Ă€r nĂ„gra Ă„r gammal sĂ„ finns det stor möjlighet att den Ă€ndĂ„ fungerar bra för dig och ditt kök. En billig köksflĂ€kt kan ligga pĂ„ 300 kronor men dĂ„ fĂ„r man ocksĂ„ rĂ€kna med att den inte Ă€r i toppklass. Vill man ha en bra flĂ€kt som har mĂ„nga funktioner och som Ă€r hĂ„llbar sĂ„ kan priserna ligga runt 5000 kronor och uppĂ„t. Ju bĂ€ttre och större flĂ€kt man vill ha, desto mer fĂ„r man rĂ€kna med att priset kommer att stiga. Letar man efter en liten köksflĂ€kt, se dĂ„ till att den Ă€ndĂ„ har bra och rĂ€tt funktioner sĂ„ att den fungerar pĂ„ rĂ€tt och bĂ€st sĂ€tt. Även om den Ă€r billig sĂ„ Ă€r det alltid bĂ€st att se över vad flĂ€kten faktiskt erbjuder för slags funktioner, sĂ„ att man fĂ„r en bra köksflĂ€kt till sitt kök. Se alltsĂ„ till att titta pĂ„ funktionerna hellre Ă€n priset.

köksflÀkt 70 cm

Även om du försöker hitta en billig köksflĂ€kt sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ viktigt att du ser över vilka funktioner som den har. De flesta köksflĂ€ktar har du möjlighet att vĂ€lja hur starkt luften ska Ă„ka, detta Ă€r bra nĂ€r det kanske inte Ă€r sĂ„ pass mycket rök om du lagar mat med en lĂ„g temperatur. Skulle du dock vilja laga med högre temperatur finns det möjlighet att det skapas mycket rök, dĂ€rför Ă€r det ocksĂ„ viktigt att man ska kunna vĂ€lja sĂ„ att suget blir starkare sĂ„ att köksflĂ€kten kan ta ivĂ€g sĂ„ mycket rök som möjligt nĂ€r du lagar mat. Se ocksĂ„ till att se över hur lampan Ă€r i köksflĂ€kten, dĂ„ du gĂ€rna vill ha en sĂ„ bra syn nĂ€r du lagar mat, speciellt om du ska hacka grönsaker eller du behöver se extra noga. Det finns ocksĂ„ vissa köksflĂ€ktar dĂ€r du kan vĂ€lja sjĂ€lv hur stark ljusstyrkan ska vara frĂ„n de lampor som Ă€r inbyggda i köksflĂ€kten.

Varför ska man köpa en köksflÀkt?

Vill du ha sÄ ren luft som möjligt i ditt kök sÄ Àr det viktigt att ha en bra köksflÀkt. Skulle du inte ha en köksflÀkt nÀr du lagar mat sÄ kommer det bli vÀldigt rökigt i ditt kök och det Àr inte sÀrskilt bra att andas in denna röken. Det samlas dessutom fettrester nÀr du steker mat, speciellt nÀr du anvÀnder olja eller fett. Dessa föroreningar leder uppÄt med röken och dÀrmed skulle det sÄledes skapas fett pÄ ditt tak om du inte skulle ha en köksflÀkt. I mÄnga kök idag hittar man redan en flÀkt eller en inbyggd köksflÀkt, men Àr det sÄ att du ska renovera köket eller ska du bygga ett helt egen kök sÄ kan det vara vÀrt att titta pÄ en köksflÀkt till det. Det Àr sÄledes viktigt att ha en köksflÀkt om du har en spis och vill laga mat. Skulle det kanske vara sÄ att du endast Àter fÀrsk mat och du aldrig tillreder eller lagar mat med vÀrme, ja dÄ kanske du kan titta pÄ ett kök som inte har en köksflÀkt. Annars Àr det nÀstan ett mÄste i ett kök.

Det spelar egentligen ingen roll hur litet eller stort kök du har, nÀr du lagar mat sÄ bildas det fukt och fett i luften som kommer frÄn matlagningen. Denna luft behöver Äka bort nÄgonstans, sÄ att den inte belÀgger vÀggar eller tak i ditt kök. En köksflÀkt hjÀlper till med just detta. Hitta dÀrför en bra köksflÀkt för ditt kök, Àven om det Àr ett litet kök eller ett stort kök som du har. Det finns mÄnga olika modeller och designer dÀr ute, sÄ du kan enkelt hitta en köksflÀkt som passar med din resterande inredning i köket.

Hur du tar hand om en köksflÀkt pÄ bÀst sÀtt

Det Àr viktigt att du rengör din flÀkt och att du byter ut de filter som finns i flÀkten tillrÀckligt ofta, sÄ att den faktiskt kan arbeta pÄ bÀst och rÀtt sÀtt. Du kan lÀsa igenom nÄgra köksflÀkt test som finns, sÄ vet du exakt vad för tips du kan ta emot gÀllande rengöring för respektive flÀkt. Det brukar stÄ mycket bra information i dessa recensioner och tester. Att köpa köksflÀkt idag Àr enkelt, speciellt eftersom man fÄr sÄ god information om vad varje flÀkt faktiskt erbjuder. Dock kan det vara svÄrt att veta vilken flÀkt man vill ha, dÄ det finns sÄpass mÄnga dÀr ute!

Hur du vÀljer en köksflÀkt

Ska du köpa en köksflÀkt, se till att hitta en som du faktiskt tycker Àr snygg och praktiskt. Det kan finnas de köksflÀktar som lÄter vÀldigt mycket nÀr de Àr igÄng, vilket inte Àr sÄ konstigt egentligen dÄ det handlar om en flÀkt som cirkulerar snabbt i en maskin, sÄ att all luft och all rök försvinner frÄn köket. Dock Àr det viktigt att man hittar en flÀkt man faktiskt trivs i, sÄ att hitta en sÄ tystlÄten flÀkt som möjligt Àr det mest mÀnniskor som uppskattar. Sedan kan du givetvis stÀnga av flÀkten nÀr det Àr dags att Àta, sÄ den inte stör nÀr man sitter framför middagsbordet.

Det Ă€r ocksĂ„ bra att vĂ€lja en flĂ€kt som man tycker se bra ut, sĂ„ att den matchar resterande design i köket. Du kommer se din köksflĂ€kt varje dag nĂ€r du gĂ„r in i ditt kök, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det sĂ„ledes viktigt att du hittar en flĂ€kt som du tycker har en snygg design sĂ„ att du trivs nĂ€r du befinner dig i köket. Skulle du alltsĂ„ ha ett kök som Ă€r i vitt, dĂ„ Ă€r det nog snyggast om du har en köksflĂ€kt som ocksĂ„ Ă€r vit. Detsamma gĂ€ller om köket Ă€r gjort i metall eller svart – dĂ„ Ă€r det snyggast att ha en köksflĂ€kt som matchar den fĂ€rg som redan finns i rummet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kommer köksflĂ€kten se snygg ut med resterande inredning i ditt kök.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 42 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 42 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button