Topp 5 bästa kastruller

63

Produktexperter spenaderar många timmar på forskning och testning för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna att köpa. Varje produkt här är oberoende utvald av vårt team. Om du köper något via länkar i vårt innehåll kan vi tjäna en liten provision som hjälper till att stödja vårt arbete.

Även om butikens hyllor svämmar över av en oändlig arsenal av kökstillbehör, så är mycket av det ändå ganska onödigt, om vi ska vara helt ärliga. Det finns dock en grej som är helt oumbärlig i alla kök, oavsett om dina kulinariska kunskaper sträcker sig till att koka ägg eller om dina gourmetmåltider är kända och hyllade både när och fjärran. Detta mirakelverktyg är kastrullen, och du blir kanske förvånad över vilken skillnad den kan göra för din matlagning samt om du har gjort ett klokt val.

Om din nuvarande kastrull är skev, fläckig eller lämnar mera mat fastbränd i botten på kastrullen än vad som hamnar på din tallrik, så är det dags att uppgradera. Denna artikel behandlar allt du behöver veta, från lock till botten och från kastrullens kant till handtag. Läs köpguiden nedan för att ta reda på vilka kastruller som kan skryta med bäst värmekänslighet, det enklaste underhållet och vilka som har den mest ergonomiska designen. Vi har också recenserat våra fem favoritmodeller för alla budgeter och matlagningsstilar.

1. Scanpan CTX 1,8 l

Fördelar

  • Hållbar non-stickbeläggning
  • Snabb upphettning och utmärkt värmehållningsförmåga
  • Enkel rengöring
  • Värmeskyddade, ergonomiska handtag
  • Innovativ design

Nackdelar

  • Dyr
  • Non-stickbeläggningen tenderar att förlora sina egenskaper med tiden

Översikt

Denna non-stickkastrull har fått en hel del pris i tester på grund av sin mångsidighet, sitt enkla underhåll och de innovationer som använts. CTX kan användas på alla typer av spishällar, även induktion. Den kan också användas i ugn i upp till 260 °C.

Kastrullen har en unik sammansättning av fem olika lager. Basen är magnetiskt 18/10 rostfritt stål, vilket gör att CTX lämpar sig för induktionshällar. Sen följer tre lager av aluminium som ser till att man får en snabb uppvärmning och en jämn värmefördelning; dessa är sen täckta av ytterligare ett lager av rostfritt stål. Slutligen har ytan en beläggning av PFOA-fritt non-stickmaterial som Scanpan har döpt till Stratanium. Med en kombination av keramik, titanium och PTFE så är Strataniumytor mycket mera hållbara än traditionella non-stickbeläggningar, och de utsöndrar inga kemikalier vid upphettning. I tester visade sig CTX funka perfekt för både stekning och bryning, något som de flesta non-stick kastruller fick kämpa med.

Locket är designat med en kombination av rostfritt stål och härdat glas. Det förra ser till att locket håller optimalt tätt under tillagningen, medan det senare är praktiskt för att kunna övervaka maten. Det finns också två små ventiler som tillåter ångan att komma ut. De extra stora, fastnitade handtagen är mycket säkra och bekväma. Både locket och kastrullens handtag är värmeresistenta vilket innebär att om du inte har kokat något i flera timmar, så kommer du förmodligen inte att behöva använda grytlappar. Den rundade kanten gör att du kan hälla ur kastrullen utan spill.

I tester sticker CTX kastrullen ut tack vare mycket snabb och jämn upphettning utan så kallade hotspots, vilket gör att den levererar utmärkta, smakrika rätter. Det finns ingen anledning att höja värmen över medium när du använder denna kastrull utan kärnan med tre lager aluminium fungerar perfekt. Den allmänna feedbacken vad gäller rengöring är också överväldigande positiv – non-stickbeläggningen är så bra att det tar bara ett par sekunder att skölja av den. Sidorna är svagt rundade för att man ska nå bättre, och ingenting fastnar. Även om Scanpan gör reklam för att CTX-produkterna tål tvätt i diskmaskin och användning av köksredskap i metall, så håller de flesta experter med om att livslängden förlängs genom att använda köksredskap i trä eller silikon och försiktigt diska kastrullen för hand.

Kastrullens design fångar blicken tack vare sitt satinpolerade yttre med Scanpan-logon stort graverad på båda handtagen. Produkten är handgjord i Danmark och en begränsad livstidsgaranti medföljer. De som uppskattar hållbarhet kommer också att gilla att Scanpan använder endast återvunnet aluminium, detta påverkar inte kvaliteten men vi slipper en massa avfall från utvinningen av aluminium.

När det kommer till nackdelarna så rapporterar ett flertal användare att efter några års användning så förlorar non-stickbeläggningen sina egenskaper – tyvärr är detta något som händer med alla non-stick ytor. Experterna är ense om att du med varligt underhåll och omsorg kan förvänta dig att din CTX levererar fantastiska måltider i upp till fem år. Detta är mycket mer än en typisk Teflonkastrull kan klara av, men priset är också väsentligt högre. En del användare anmärker också att glasdelen i locket är för liten för att man effektivt ska kunna övervaka maten. Bortsett från dessa aspekter finns det ingenting att klaga på. CTX är en stabil kastrull som är praktisk och mångsidig att använda, och rengöringen är enkel och okomplicerad. Även om Strataniums yta inte är evigt beständig, är den ändå ett genombrott i den kulinariska världen som ger oss en mera njutbar matlagningsupplevelse.

SPECIFIKATIONER

  • Material: 18/10 rostfritt stål
  • Kapacitet: 1,8 l
  • Diameter: 16 cm
  • Non-Stick beläggning: Ja
  • Lock: Ja (rostfritt stål/härdat glas)
  • Värmeskyddade handtag: Ja
  • Ugnssäker: Ja
  • Tål diskmaskin: Ja (handdisk rekommenderas)

Kolla Priset


2. Le Creuset 3-Ply Stainless Steel 1,9 l

Fördelar

  • Snabb uppvärmning och utmärkt värmehållningsförmåga
  • Robust, spegelblank yta som inte missfärgas i diskmaskinen
  • Värmeskyddade ergonomiska handtag
  • Klassisk design

Nackdelar

  • Dyr
  • Måste poleras för att bibehålla sin glans

Översikt

Om du letar efter en kastrull av högsta kvalitet men inte behöver en non-stick yta, så är Le Creuset Stainless Steel ett utmärkt val som prisas av både professionella köksmästare och hemmakockar. Den är stabil, hållbar och har klarat sig bra i tester också när det rör sig om mer avancerade uppgifter som att bryna kött eller tillaga en kolasås.

Konstruktionen med tre lager kombinerar ett yttre i 18/10 rostfritt stål med en aluminiumkärna. Det polerade yttre lagret är förstärkt med titanium för att undvika bucklor och fläckar. Och faktum är att i tester så verkade kastrullen helt ny även efter flera omgångar i diskmaskin. Kärnan av aluminium sträcker sig hela vägen till sidorna, vilket gör upphettningen snabb och jämn. Även på medelvärme så kokar vattnet snabbare än det gör i många andra kastruller. Insidan består av mattpolerat rostfritt stål vilket hindrar maten från att reagera med aluminiumet och gör kastrullen enkel att diska. Det finns också en lasergraverad måttskala som gör det enkelt att mäta upp ingredienserna.

Varje detalj i denna kastrull har skapats med stor uppmärksamhet på detaljerna. Det nitade handtaget har en flat ovansida och en rund undersida som gör det mycket bekvämt att hålla i. Handtaget är förlängt till hela 20 cm, på så sätt kan du ta ett närmare och stabilare grepp när du ska förflytta mera bastanta livsmedel eller hålla i närmare änden för att enklare kunna hälla ur kastrullen. Kastrullerna har också en rundad precisionskant som gör det enkelt att hälla ur vätska utan att spilla. Handtagen är ihåliga, vilket gör dem mera värmeresistenta. Locket i rostfritt stål passar perfekt och förstärker den ikoniska Le Creuset-designen med tre cirklar. Kastrullen passar alla ytor, även induktion och den är också ugnssäker upp till 260 °C.

När vi kommer till nackdelarna så är den mest uppenbara av dem priset. Le Creuset gör inga billiga köksredskap, men den begränsade livstidsgarantin gör att det ändå är en säker investering. Sen finns det några mindre brister, men inget avgörande. Till exempel är detta inte en non-stickkastrull vilket betyder att man kan behöva lägga mer tid på rengöring efter att man kokat känsliga livsmedel. Insidan av rostfritt stål är ändå så slät och jämn man bara kan önska sig och man kan både använda köksredskap i metall samt diska kastrullen i diskmaskinen. Den spegelblanka ytan är både vacker och missfärgas inte, men det krävs lite extra polering för att hålla fingeravtryck borta. På det hela taget är detta helt säkert en av de bästa kastruller du kan köpa. Den kommer att belöna dig med läcker mat och hålla i flera generationer.

SPECIFIKATIONER

  • Material: 18/10 rostfritt stål
  • Kapacitet: 1,9 l
  • Diameter: 16 cm
  • Non-Stick beläggning: Nej
  • Lock: Ja (rostfritt stål)
  • Värmeskyddade handtag: Ja
  • Ugnssäker: Ja
  • Tål diskmaskin: Ja

3. OBH Nordica Supreme Steel 2.0 l

Fördelar

  • Prisvärd
  • Jämn upphettning
  • Integrerat durkslag för att enkelt hälla av vatten
  • Värmeskyddade handtag som gör att du kan hålla kastrullen med en hand
  • Innovativ design

Nackdelar

  • Bränner vid lättare
  • Kan inte användas i ugn

Översikt

Produkterna i OBH Nordica Supreme Steel –serien fokuserar starkt på att vara prisvärda och användarvänliga, två avgörande faktorer i de flestas kök. Denna kastrull i rostfritt stål har flera innovativa drag som i tester har överraskat experterna positivt. Den häftigaste innovationen är durkslaget som är integrerat i lockets kant och som gör det mycket enkelt att hälla av vattnet när du kokat potatis eller pasta. Sen har locket också handtag på sidan istället för den typiska knoppen ovanpå. Båda handtagen är tunna, värmebeständiga och kan hållas tillsammans i en hand när man häller av vätska. Det finns också en pip som gör att man enkelt häller ut vätska utan att det droppar.

Denna modell har en aluminiumbotten mellan två lager av 18/10 rostfritt stål, för bättre värmedistribuering. I kontrast till dyrare kastruller så är aluminiumlagret tunnare och når inte ända ut till kanterna av kastrullen. På samma sätt som Le Creuset-kastrullen har den en behändig måttskala ingraverad på insidan av kastrullen.

Handtagen är gjorda av rostfritt stål och fastsvetsade i sidan av locket och på själva kastrullen. Locket har en mitt av härdat glas, mycket praktiskt när man ska övervaka maten eftersom det inte sitter något handtag i vägen som skymmer sikten. OBH Nordica Supreme Steel är kompatibel med alla typer av spisar men bör inte användas i ugnen för att undvika missfärgning.

I tester så tenderade maten att brännas vid i botten i högre utsträckning än hos de dyrare modellerna. Den var ändå relativt enkel att rengöra, speciellt som den tål diskmaskin. En del användare rapporterar också att de tycker kastrullen är för tung för att enkelt kunna hållas med en hand. Men när man beaktar att OBH Nordica är 3–4 gånger billigare än sina exklusiva konkurrenter så presterar den mycket bra och visar också på utmärkta innovationer inom kastrulldesign. Den har också 2 års garanti.

SPECIFIKATIONER

  • Material: 18/10 rostfritt stål
  • Kapacitet: 2,0 l
  • Diameter: 18 cm
  • Non-Stick beläggning: Nej
  • Lock: Ja (rostfritt stål/härdat glas)
  • Värmeskyddade handtag: Ja
  • Ugnssäker: Nej
  • Tål diskmaskin: Ja

4. WMF Mini 0.9 l

Fördelar

  • Prisvärd
  • Kompakt
  • Jämn upphettning
  • Värmeskyddade handtag

Nackdelar

  • Lock medföljer inte
  • En del användare menar att botten lätt blir fläckig

Översikt

Om du endast lagar mat för 1–2 personer och/eller har begränsat med utrymme i ditt kök, så är denna kompakta och prisvärda kastrull i rostfritt stål ett måste. Den är också mycket användbar för mindre uppgifter i större hushåll. Med en diameter om endast 14 cm så är den enkel att förvara och rymmer ändå tillräckligt med mat för lättare måltider.

Mini är gjord av 18/10 rostfritt stål. WMF har sitt eget registrerade varumärke för rostfritt stål som de kallar Cromargan®. Trots omfattande efterforskningar har vi inte hittat något övertygande bevis för att det skulle ha avgörande fördelar framför andra kastruller av 18/10 rostfritt stål. Oavsett vilket så kan det inte gå fel med 18/10, den är hållbar, motståndskraftig mot rost, påverkar inte smaken på maten och tål diskmaskin.

Basen av denna kastrull har ett annat fint namn – TransTherm®. Med det menas att botten har ett lager aluminium inneslutet i ett kromat stålhölje. Resultatet blir snabb och jämn uppvärmning utan några hotspots. Om något ändå bränner fast är de flesta användare överens om att rengöringen är ganska enkel. Dock rapporterar också en del användare att botten lätt blir fläckig och missfärgad. WMF rekommenderar inte att man använder stålull eller andra slipmedel i kastrullen, för att skydda bottens insida.

Det svetsade handtaget är ihåligt och hettas inte upp vid matlagningen. Det är också aningen kortare än hos andra modeller – detta sparar ytterligare plats. Kastrullen kan användas på alla typer av spisar och även i ugnen. Antagligen är den mest uppenbara nackdelen med denna serie att de minsta WMF kastrullerna inte har något medföljande lock. Om du behöver ett lock till kokningen eller för att förvara maten så måste du leta efter ett separat. För övrigt är WMF Mini en pålitlig liten kastrull som erbjuder valuta för pengarna.

SPECIFIKATIONER

  • Material: 18/10 rostfritt stål
  • Kapacitet: 0,9 l
  • Diameter: 14 cm
  • Non-Stick beläggning: Nej
  • Lock: Nej
  • Värmeskyddade handtag: Ja
  • Ugnssäker: Ja
  • Tål diskmaskin: Ja

5. iitala Tools 2 l

Fördelar

  • Snabb upphettning och utmärkt värmehållningsförmåga
  • Hållbar utsida i borstat rostfritt stål
  • Värmeskyddade ergonomiska handtag
  • Avskalad professionell design

Nackdelar

  • Dyr

Översikt

Kastrullen från Iittala Tools är så stilig att du kan ta den direkt från spisen till bordet för att servera maten. Denna serie av kokkärl skapades av den samtida svenska designern Björn Dahlström i samarbete med professionella köksmästare. Vid en närmare inspektion måste vi hålla med om att resultatet är både funktionellt och vackert.

Kastrullen består helt och hållet av tre lager; det yttre och inre lagret är borstat 18/10 rostfritt stål och mellanlagret består av aluminium för optimal värmedistribution. Användarna håller med om att kastrullen från Iittala Tools värmer maten mycket snabbt och jämnt utan att bränna den. En praktisk måttskala är ingraverad på kastrullens insida, och den breda kanten ser till att du kan hälla ur kastrullen utan att det droppar. Lösningen med botten i 3-lager kan användas på alla typer av spisar såväl som i ugnen och tål också diskmaskin.

Handtagen är ihåliga och håller sig tillräckligt svala för att kunna vidröras medan maten tillagas. De är svetsade för enklare rengöring och den extra stora designen gör kastrullen bekväm att hålla i. Locket är också gjort av rostfritt stål, på så vis behöver du inte oroa dig för temperaturbegränsningar i ugnen. Locket har en tät passform men med en liten skåra som låter överloppsångan komma ut.

Det finns en kännbar nackdel med denna kastrull, nämligen priset. Den är dock något du bör överväga speciellt om du önskar ett stiligare kök och planerar att köpa fler kokkärl ur samma serie. Dock så matchar kvaliteten det höga priset och många användare rapporterar att även efter flera års regelbunden användning så behåller kastrullen från Iittala Tools inte bara sin snygga look utan fortsätter också koka utmärkta måltider.

SPECIFIKATIONER

  • Material: 18/10 rostfritt stål
  • Kapacitet: 2,0 l
  • Diameter: 18 cm
  • Non-Stick beläggning: Nej
  • Lock: Ja (rostfritt stål)
  • Värmeskyddade handtag: Ja
  • Ugnssäker: Ja
  • Tål diskmaskin: Ja

Köpguide

En kastrull är ett kokkärl för spishällar som kännetecknas av höga sidor och en relativt liten kokyta, som är perfekt för jämn värmefördelning när man kokar olika vätskor (eller såser, därför kallas den också såskastrull). En del kockar menar att denna kastrull är det viktigaste tillbehöret i alla kök, därför att den lämpar sig för att göra allt från kokt potatis och soppa till delikatesser som musslor och kolasås. De tre avgörande aspekterna du bör beakta när du ska välja kastrull är storlek, design och material. I denna köpguide ska vi ta i beaktande hur man kombinerar dessa tre och hittar den perfekta kastrullen för dina köksbehov.

Att hitta den perfekta passformen

Du har kanske sett en del rekommendationer om att två, tre eller till och med flera kastruller i olika storlekar är ett måste i varje hushåll. Om du inte är en dedikerad kock, är detta kanske en sanning med modifikation. För den som endast sporadiskt kokar mat eller för någon som gör sina första inköp till köket räcker det fint att börja med en liten eller mellanstor kastrull. Sedan kan du se om eller hur ofta du behöver en andra eller tredje kastrull. Att investera i en kastrull av högre kvalitet kommer att medföra bättre måltider (och mera plats) än att köpa många billigare kastruller.

Kastruller kan grovt delas in i tre storlekar. Små kastruller har en kapacitet under 2 liter, de är perfekta för att koka mat åt en eller två personer eller för enklare matlagningsuppgifter som att koka ägg eller värma upp överbliven soppa. De är också praktiska när receptet innebär endast en mindre mängd mat som ska tillredas, som till exempel en kolasås eller dessert. De är lätta och tar inte mycket plats i ditt köksskåp.

Kastruller av medelstorlek kan innehålla 2–3 liter vilket vanligtvis är tillräckligt för att tillreda en måltid åt 2–4 personer. De är mycket mångsidiga och kan klara av nästan allt från att koka ris eller grönsaker till att vispa ihop en ostsås eller reducera steksky.

Allt över tre liter kan anses vara en stor kastrull. Dessa passar bra åt större familjer eller folk som ofta har gäster; du kan enkelt koka rätter som risotto eller soppor åt ett fullsatt middagsbord. Stora kastruller är också perfekta för såser som serveras i generös mängd, till exempel Bolognese.

Slutligen har du kanske hört talas om en kusin till kastrullen som kallas sautépanna. Dessa två liknar varandra men en sautépanna har utsvängda, lägre sidor och en större kokyta. En sautépanna rymmer vanligtvis 2,5 liter eller mera. De är också dyrare, men de är anpassade för att koka mer avancerad mat som kräver konstant vispning eller omrörning, eftersom ingen mat kan gömma sig i hörnen. En traditionell kastrull är mera stabil och med sina högre sidor passar den bättre för upphettning eller kokning av större mängder vätska utan spill. Om du inte kan bestämma vilken av dessa två du vill ha, så gör en hel del tillverkare idag söta hybrider – kastruller med djupa men något rundade sidor som kombinerar det bästa av de två världarna.

Att koka med klass

Även om du inte nämnvärt bryr dig om att din kastrull ska se tillräckligt förnäm ut för att kunna flyttas direkt från spisen till bordet, så leder en väl uttänkt design ändå till en bättre matlagningsupplevelse. Vi har redan konstaterat att en kastrull med svagt rundade sidor kan vara mera praktisk för mat som kräver omrörning. Nästa användbara sak att hålla utkik efter är en bred, rundad kant som gör att man kan hälla ur kastrullen utan att droppa. En del kastruller har istället en pip, men de är inte användbara för någon som är vänsterhänt och kan också släppa ut för mycket ånga under kokningen.

När det handlar om locken kommer du vanligtvis att behöva välja mellan metall och härdat glas. Båda har sina för- och nackdelar. Härdat glas är mer praktiskt för att kunna kolla till maten medan den kokar. Men sådana lock sluter vanligen inte lika tätt som metallock och dessutom begränsar de möjligheten att använda kastrullen i ugnen (om du väljer ett lock av glas, kontrollera noggrant vilken maxtemperatur det tål). Ofta kommer det så mycket kondens under kokningen att du ändå måste lyfta på locket för att se vad som händer.

Metallock sluter oftast helt tätt och kan användas i höga temperaturer. Tyvärr kommer du inte att diskret kunna spionera på din mat. En del tillverkare använder båda materialen tillsammans och skapar tättslutande lock med en metallkant medan mittendelen är transparent glas. Oavsett vilken typ av lock du föredrar så är det avgörande att det håller fukten inne och bara släpper ut lite av ångan.

Inte alla kastruller kommer med lock. Om din inte gör det bör du kolla om det är lätt att köpa till ett separat lock för i något skede kan det visa sig att du behöver ett.

Angående handtagen så bör de för det första kännas bekväma och erbjuda ett säkert grepp. Större och bredare handtag känns oftast mer säkra att hålla i. Om du letar efter en kastrull som har en kapacitet över 3 liter, bör du kolla om den också har ett praktiskt hjälphandtag. Kom ihåg att ju större kokkärl du väljer, desto tyngre blir det när det är fullt.

För det andra bör handtagen vara värmeskyddade. Med värmeskyddade menar vi att de får inte snabbt bli extremt heta. Visst, om man kokar något en lång stund kommer alla handtag att bli varma, men en del är säkra att vidröra längre än andra. Handtag av trä och plast erbjuder den bästa isoleringen men de begränsar användning i ugn. Därför använder de flesta kvalitetstillverkare sig av ihåliga handtag i rostfritt stål. Eftersom området som rör vid kastrullen är relativt litet och värmen distribueras jämnt, så är de säkra att röra vid under vanlig matlagning.

Sen bör du veta att det finns olika sätt att fästa handtagen vid själva kastrullen. En av de enklaste metoderna är att använda skruvar, och sådana handtag hittar man vanligen på billigare köksutrustning. Tyvärr tenderar skruvarna att samla smuts, rosta eller lossna med tiden. Den goda nyheten är att med en liten insats kan du säkert hitta en ny skruv i samma storlek och ersätta den defekta utan att behöva slänga hela kastrullen.

Nitar är bland de mest använda fastsättningsmetoderna för köksutrustning. Nitar är små bitar av metall som pressas mellan väggen på kokkärlet och handtaget. Sedan deformeras varje nit för att skapa ett huvud och därmed hålla ihop de två bitarna. Denna metod anses vara mycket säker – till och med nitar av låg kvalitet lossnar gradvis vilket ger dig gott om tid att ersätta kastrullen innan den blir farlig att använda. Nackdelen med nitar är att de sticker ut på insidan av kastrullen, vilket skapar ett ställe som är svårt att rengöra och där smuts och bakterier samlas. Det är förstås inte omöjligt att hålla nitad köksutrustning helt ren, men det kräver en extra insats.

Slutligen kan handtagen fästas från utsidan med svetsning. Det är inte alla material som kan svetsas utan sådana handtag hittar du vanligtvis på kärl av rostfritt stål. Den potentiella nackdelen med svetsade handtag är att de teoretiskt sett kan välja att ge upp precis när du bär en kastrull som är full med het soppa. Därför kanske du har sett rekommendationer att helt undvika svetsade handtag. Sanningen är dock att svetsfogar används i konstruktioner som måste klara av mycket högre belastning än ett par kilo soppa. Ja, som i fartyg och flygplan… Så länge du väljer köksutrustning i högkvalitativt rostfritt stål från en ansedd tillverkare, så kommer svetsade handtag att fungera utmärkt och det är enklare att rengöra dem.

Materialet spelar roll

Det finns en del olika material som används för att tillverka kastruller, och de har alla sina styrkor och svagheter. Du borde alltid ta i beaktande följande aspekter före du gör ditt slutliga val:
  • Värmeledningsförmåga och -känslighet – dessa egenskaper indikerar hur snabbt kokkärl gjorda av detta material hettas upp och svalnar. Värmekänsliga kastruller är avgörande för exakt tillagning.
  • Värmehållningsförmåga – denna egenskap beskriver hur länge materialet kan hålla kvar värmen. Mycket värmeresistenta köksredskap är optimala för recept som kräver lång koktid eller för att hålla maten varm när den serveras.
  • Underhåll – detta avser hur lätt köksredskapen är att rengöra, hur länge de håller och om de tenderar att brännas, bli missfärgade eller reagera med vissa typer av livsmedel.
  • Kostnad – en del material är uppenbart dyrare än andra, men det är inte alltid som prislappen motsvarar fördelarna.

De vanligaste materialen som används i kastruller (på egen hand eller i kombinationer) är koppar, aluminium, rostfritt stål, gjutjärn och titanium. I de kommande styckena ska vi jämföra deras egenskaper. Vi ska också ta en snabb titt på olika typer av non-stickbeläggningar eftersom dessa kan påverka kastrullens prestanda.

Koppar

Av alla material som används i kokkärl så tar koppar förstaplatsen när det gäller värmeledningsförmåga. Det värms upp snabbt och jämnt och svalnar så fort man tar det av plattan. Det är inte att undra på att kopparkärl används av professionella köksmästare för att göra eleganta såser, perfekt brynt kött, kola som får det att vattnas i munnen och andra recept som kräver en exakt kontroll över temperaturen.

Den första nackdelen med koppar är att den är reaktiv och behöver en skyddande yta av tenn eller rostfritt stål för att man ska kunna använda den ihop med mat på ett säkert sätt. Professionella kockar väljer vanligtvis tenn eftersom dess påverkan på värmeledningsförmågan i koppar är minimal. Men tenn nöts dock ner med tiden och kärlen måste förtennas på nytt av ett proffs. För hemmaanvändare fungerar det bättre med rostfritt stål. Det försämrar värmeledningsförmågan något mera men det är enklare att underhålla och håller längre.

Nästa problem med koppar är att den inte fungerar varken på induktionshällar eller i diskmaskin. För att behålla den vackra rödgula glansen så måste den dessutom poleras regelbundet. Slutligen är det också det dyraste av alla material för kokkärl. På det hela taget är kärl av koppar inte vår första rekommendation för hemmaanvändare. Men, om din skicklighet i köket kan mätas med en Michelinkock, så är detta rätt väg att gå.

Aluminium

Efter koppar så är aluminium det nästbästa värmeledande materialet, och dessutom mycket billigare. Det är också mycket lätt, vilket förklarar varför kastruller av aluminium är så populära. Dock är även aluminium en mycket reaktiv metall; den kan påverka smaken och färgen på syrlig mat. Vanligtvis är aluminiumkärl täckta med non-stickbeläggning eller ett lager av rostfritt stål. Ett annat alternativ är att anodisera ytan – den blir mörkare, icke-reaktiv, reptålig och utvecklar non-stickegenskaper. Den enda nackdelen med anodiserade kokkärl av aluminium är att det är svårt att övervaka maten som kokas, eftersom ytan är så mörk.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett av de mest använda materialen för köksredskap. Det tillverkas genom att addera krom och nickel till stål för att få rostfria egenskaper. Du kommer att se siffror som 18/10 på kärl av rostfritt stål. Den första siffran står för halten av krom i legeringen och den andra för nickelhalten. Ju högre halt, desto mer resistent kommer föremålet att vara mot rost och syror och därför lönar det sig att sikta högt. Den högsta andelen som används i köksredskap är 18/10 men 18/8 har också mycket liknande egenskaper.

Föremål av rostfritt stål är robusta, icke-reaktiva, tål diskmaskin och är reptåliga. De fungerar perfekt på induktionshällar. Nackdelen med rostfritt stål är den dåliga värmeöverföringsförmågan, därför används materialet sällan på egen hand. Vanligtvis har kokkärl av rostfritt stål ett lager av aluminium eller koppar.

Gjutjärn

Även om vi älskar gjutjärnsgrytor och Dutch oven så är detta material inte vårt första val för kastruller. Det kännetecknas av utmärkt värmehållningsförmåga, men är inte speciellt värmekänsligt. Därför fungerar det inte så bra med känsliga såsrecept där en exakt temperatur är viktig. Dessutom är gjutjärn tungt och ännu tyngre om det är belagt med emalj. Eftersom en bra kastrull ska vara tillräckligt lätt att hålla med en hand även när den är full, så passar det bäst med lättare material. Å andra sidan kan en gjutjärnskastrull hålla i många generationer bara den tas väl om hand och den är också kompatibel med induktionshällar.

Titanium

Titanium är en riktig innovation vad gäller köksredskap. Denna metall är extremt robust, väger lite, är icke-reaktiv och har till och med non-stick egenskaper. Det verkar perfekt, eller hur? Tyvärr är den precis som rostfritt stål en ganska dålig värmeöverförare, och den är dessutom dyr. Därför används den inte på egen hand utan snarare för att addera extra hållbarhet till inre eller yttre lager i kastruller som är gjorda av andra material.

Flerskikt

Vid det här laget har du säkert gissat att de bästa kastrullerna är gjorda av flera olika materia. Och visst, när du handlar kommer du ofta att se uttryck som 3-lager, 5-lager eller 7-lager. Varje lager är ett lager av metall som har en specifik funktion. Den vanligaste kombinationen är 3-lager med en kärna av aluminium eller koppar, mellan två lager av rostfritt stål. Båda kombinationerna funkar bra men koppar är betydligt dyrare. Det existerar också kombinationer med fler lager, men ofta så förbättrar de inte prestandan särskilt mycket jämfört med tre lager. Vad som alltid händer är att de ökar både kostnaden och vikten.

Det som spelar större roll är om kokkärlen är helt täckta med olika lager som sträcker sig ut till sidorna, eller om det bara finns en inkapsad multilager-platta i botten. Kärlen med hela lager upphettas mycket jämnare utan att bränna eller svartna. Detta är förstås ditt bästa val, men en välgjord kastrull med inkapslad 3-lager bas funkar också okej och är mycket billigare.

Non-stick

Kokkärl med non-stick beläggning är absolut enklast att rengöra. Dessutom är de flesta märken idag PFOA-fria och håller längre än någonsin tidigare. Med det sagt, så finns det inget som håller för evigt. När non-stick ytan väl blir repad eller skadad så blir det mycket svårt att rengöra den. Därför hamnar man alltid att välja mellan non-stick kärl där man kan njuta av bekymmersfri matlagning ett par år för att sen köpa nytt, eller investera i kärl med en insida av rostfritt stål som kan hålla en livstid men som kräver mera tid att rengöra. Valet är upp till dig. Men om du väljer det första, borde du känna till att det finns egentligen två olika sorter av non-stick beläggning.

  • PTFE eller polytetrafluoreten-ytor är vanligast (som Teflon), relativt prisvärda och robusta. Nackdelen är att de inte bör hettas upp över 260 °C, eftersom de kan brytas ner i extrema temperaturer och avge gaser som kan vara dödliga för fåglar och orsaka influensaliknande symptom hos människor. Med det sagt så är PTFE-beläggningar inte giftiga utan helt säkra att använda vid lägre temperaturer.
  • Keramisk emaljbeläggning anses vara säkrare och mera miljövänligt, så länge de inte innehåller tungmetaller som bly och kadmium. Den dåliga nyheten är att de också brukar vara dyrare och vi rekommenderar att du endast väljer pålitliga märken – en keramisk kastrull av dålig kvalitet kommer att hålla ännu sämre än en med PTFE.
Oavsett vilken du väljer ska du aldrig överhetta din non-stickkastrull. Lämna inte kastruller och stekpannor tomma när plattan är på och vrid inte upp värmen över medel. Oavsett vad tillverkaren säger rekommenderas det inte att du använder redskap av metall eller diskar kärlen i diskmaskin. Om du staplar din köksutrustning för att spara plats, bör du alltid placera en pappershandduk eller en kökshandduk av tyg mellan de kastruller och stekpannor som har en non-stick yta.

Sammanfattning

Utrustad med all denna kunskap om kastruller, så är du bara ett steg från nya kulinariska framgångar i köket. Eftersom det inte finns en modell som skulle vara perfekt för alla, så har vi tagit hänsyn till olika matlagningssätt, volymer och priskategorier när vi valt ut våra topp fem rekommendationer. Alla dessa kastruller erbjuder ändå ett utmärkt förhållande mellan pris, värmefördelning, mångsidighet och användarvänlighet. Det enda du själv måste ta reda på är vilken läcker sås du ska tillreda först.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 1 / Genomsnitt: 5]