Det kommer nya produkter hela tiden och alla hävdar att de är bra för oss människor. En av de produkter som kommit inom Omega-3 produkter under den senaste tiden är linfröolja. Sedan tidigare har fiskolja varit den främsta produkten inom det här området. Det finns mycket som tyder på att de flesta av oss får i oss för lite Omega 3 så det kan vara bra att ta detta som kosttillskott i fiskolja till exempel för att må bra. Som bekant är Omega fettsyrorna viktiga för oss människor.
Att linfröolja är bra för upptaget av Omega-3 och andra fettsyror är obestridligt och detsamma gäller fiskolja. Men är linfröolja nyttigt? Det är inte helt klarlagt och svårt att hitta ett entydigt svar på. Vi vet att fiskolja är bra för oss och det kommer från fisk, som allmänt anses vara nyttigt för oss. I omega 3 bäst i test finns båda sorterna och innehållet i bägge produkterna är liknande ur ett Omega-3 perspektiv.
Om fettsyror och varför vi behöver dem
Vad är omega 3 bra för? Omega 3 är en fettsyra och fettsyror är viktiga för kroppens funktioner, allt från nerver och vår allmänhälsa påverkas av brist på fettsyror. De fettsyror som kroppen behöver för att fungera kallas essentiella fettsyror. I den här gruppen ingår alla mättade fetter, fleromättad omega-6, och fleromättad omega-3. Ett flertal studier visar att de som äter fisk regelbundet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vetenskapliga studier de senaste decennierna har visat att regelbundet intag av omega-3 ger positiva effekten på hälsan. Omega 3 kan dessutom förbättra syreupptagning för dem som idrottar. Omega-3-fettsyror är viktiga för hälsan och har fördelar som minskad inflammation, förbättrad hjärthälsa och skydd för hjärnan mot åldrande, för att nämna några saker.
Vad är linfröolja?
Linfrön är från växten lin som heter Linum usitatissimum på latin. Vill du vara säker på att du får en bra linfröolja är det värt att lägga det latinska namnet på minnet så att du får det du ska ha. Fröna från linfröväxten är platta och bruna, vanligen cirka fem millimeter stora. De växer i kapslar på linväxten. Det tar ett år innan fröna är mogna och kapslarna med fröna kan skördas för linoljeproduktion. Stjälkarna på linet används till andra saker, bland annat till att väva linnetyg, så ingenting på växten går till spillo. Själva linfröoljan utvinns ur de torkade fröna genom kallpressning. Det gör att oljan behåller alla sina näringsämnen. Oljan är en färglös till gulaktig olja. Linolja används sedan bland annat vid impregnering och färgtillverkning samt rostskydd men också i matlagning av kalla rätter. Linfröolja tål nämligen inte uppvärmning särskilt bra.
Vad är fiskolja?
Fiskolja är en olja som utvinns ur fisk som sill, makrill, lax och sardiner genom kokning, pressning och centrifugering. Fiskolja från fet fisk har i genomsnitt 2–3 gram omega-3-fettsyror per 100 gram. Det är ofta liten skillnad mellan de olika fisksorterna. Krillolja kommer från ett litet djur som ser ut som en räka och är blåvalarnas favoritföda. Krillen lever i stora stim, huvudsakligen i haven vid Antarktis. Krillolja blir alltmer populärt som kosttillskott och ett alternativ till fiskolja. Krillens hög halt av superomättade omega 3-fettsyror DHA och EPA och deras naturliga innehåll av antioxidanter är orsaker till att många väljer krill som alternativ till fiskolja från lax till exempel. Skillnaden mellan fiskolja och krillolja är att olja från krill är mer stabil och håller under längre tid.
Linfröolja och fiskolja – fördelar och nackdelar
Både Linfröolja och fiskolja är bra källor till Omega 3 men det finns fördelar och nackdelar med bägge. För dig som är vegan är fiskolja inget alternativ men för den som äter en mer allsidig kost är bägge ett bra alternativ. Så vilka är fördelarna och nackdelarna? Det reder vi ut här.
Linfröolja
Linfrön har ett bra näringsvärde av bland annat Omega 3. Bara en matsked av linfröolja (cirka 15 ml) ger en bra mängd protein, fiber och omega-3-fettsyror, förutom att det också är en rik källa till vissa vitaminer och mineraler och innehåller imponerande 7 196 mg omega-3-fettsyror. Linfrön innehåller också mycket protein vilket behövs för att kroppen ska kunna bygga upp celler och muskler. Om du är vegetarian eller inte äter fisk kan linfrön vara en bra icke-animalisk källa till omega-3-fetter. De är en rik källa till alfa-linolensyra (ALA), vilket är en mestadels växtbaserad omega-3-fettsyra. ALA är en av de två essentiella fettsyrorna som du måste få från maten du äter, eftersom din kropp inte producerar dem själv. Det finns också en del studier som påvisar fördelar för dem som är diabetiker med linfröolja.
Det är dock viktigt att följa den linfröolja dosering som anges av tillverkaren. Hur mycket linfröolja som rekommenderas per dag är olika beroende på om du tar flytande eller kapslar. Ta aldrig mer än 1 matsked per dag. Eftersom linfröolja biverkningar inkluderar att de har en laxerande effekt så kan de leda till diarré. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet om man råkar ta högre doser av linfröoljan än vad som rekommenderas. Dessutom är smaken av linfröolja väldigt besk och en del väljer att använda fiskolja istället eller tar den hellre i en kapsel. Linfrö innehåller vätecyanid men det är inte troligt att få för mycket i sig från linfröolja eftersom vätecyanid inte är fettlösligt. Rena linfrön kan däremot ge förgiftningssymptom om man äter för mycket av dem och tuggar på dem.
Fiskolja
Fiskoljor innehåller omega-3-fettsyrorna eikosapentaensyra och docosahexaensyra som är kända för att minska inflammation i kroppen. Du kan köpa fiskolja som antingen är flytande och tas med sked eller i en kapsel. Fiskolja kan innehålla en hel del fettlösliga vitaminer som är bra för oss. Det kan vara sådant som; Vitamin A, B-Karoten, Vitamin D, Vitamin E och Vitamin K. Alla dessa vitaminer behöver fett för att tas upp av kroppen. Fiskolja innehåller dessutom en hel del Omega 3 naturligt vilket gör att det är en bra källa för att få i sig alla fettsyror man behöver. Detta gäller självfallet också om du äter färsk fisk.
I fisk liksom fiskolja kan det finnas miljöföroreningar, inklusive tungmetaller. Dessa ackumuleras i fett och olja som härrör från fisk och de kan därför innehålla dessa föroreningar. Miljögifter kan ha negativa hälsoeffekter. Det är därför viktigt att kontrollera att fiskoljan du väljer har miljöcertifieringar. Genom att välja färsk eller fryst fisk som har MSC-loggan garanteras att de certifierade fiskena är väl förvaltade, har minimal påverkan på miljön och fiskar på en nivå som skyddar bestånden för framtida generationer. MSC själva garanterar att fiskeföretag heller inte orsakar allvarliga skador på annat liv i havet som koraller till delfiner.
Biverkningar
Man ska komma ihåg att det finns biverkningar av alla kosttillskott, oavsett vilka de är. Kontrollen och granskningen av kosttillskott är mycket bristfällig i Sverige och även om Livsmedelsverket gör mycket för att övervaka biverkningar och gör rekommendationer är inte branschen reglerad på samma sätt som för andra saker vi äter. Dock finns det reglering för hälsopåståenden för kosttillskott. Ibland kan omega 3 tillskott till och med vara farligt, särskilt i kombination med medicin. Om du tar någon medicin alls bör du kontrollera med din läkare innan du lägger till kosttillskott. Du ska heller aldrig ge kosttillskott till barn innan man pratat med en barnläkare. Om du har allergier är det också bra att vara försiktig med kosttillskott och noga kontrollera innehållsförteckningen för att undvika en reaktion.
Kan linfrö och fiskoljor användas samtidigt?
Vi rekommenderar inte att du experimenterar med några som helst kosttillskott eller doseringar av desamma. Det kan vara direkt hälsovådligt att göra det. Följ alltid doseringar och anvisningar av tillverkaren men använd också sund förnuft. Din kropp behöver inte mer än en rekommenderad dagsdos. Det kan också vara bra att läsa på lite. Livsmedelsverket har bra information på sina sidor om rekommenderat dagligt intag av olika näringsämnen.
Vilken olja ska jag välja som omega 3-källa?
Svaret på det är att du själv kan välja. För veganer är det, självfallet, inte okej med fisk och i det fallet är det bättre med ett veganskt alternativ som linfröolja. För dem med allsidig kost kan vilken som helst av oljorna användas. Tänk bara på att leta efter KRAV eller miljöcertifieringar på produkten så att du väljer en produkt som är bra både för dig och miljön.