Fisk är bra mat som hjälper oss att få i oss Omega 3 och andra nyttigheter. En del hävdar att det gör oss smartare att äta mer fisk. Helst ska vi få i oss fisk minst två gånger i veckan eftersom de innehåller alla de där nyttigheterna som kroppen behöver och dessutom är mer hälsosamt än att äta kött. Men vilken fisk ska man äta egentligen? Och vad innehåller fisk och varför är fisk nyttigt? Allt det har vi tagit reda på för att du ska slippa.
Hur mycket fisk ska man äta per vecka?
De rekommenderade portionerna av fisk från bland annat Livsmedelsverket är att vi ska äta fisk och skaldjur minst två gånger i veckan och gärna tre. Så länge du väljer bra fisk och skaldjur kan du med gott samvete äta ganska stora mängder av dessa nyttiga och näringsrika djur. Olika fiskar och skaldjur innehåller lite olika mängder av nyttigheterna så det är dessutom bra att variera sig och försöka få i sig olika sorter under veckan. Fisk är dessutom extra viktigt under vintern eftersom det innehåller så mycket D-vitamin som vi behöver fylla på med eftersom vi har så lite sol i Norden.
Vilka är fördelarna med att äta fisk?
Fisk är riktig hälsomat som är rik på protein och gör dig ordentligt mätt tack vare den höga proteinhalten. I fisk finns det också mycket mineraler som kroppen behöver för att fungera som den ska. Fisk innehåller till exempel jod som behövs för sköldkörteln och selen som är en antioxidant. Fet fisk som lax har en hög andel omega 3-fetter som bland annat bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Dessutom innehåller fisk och skaldjur en hel del vitaminer:
- A-vitamin, som är nödvändigt för syn, tillväxt, hud och slemhinnor.
- D-vitamin som är viktigt för skelett, tänder och immunförsvar. D-vitamin är dessutom extra viktigt för oss nordbor som får väldigt lite sol under året.
- E-vitamin som förbättrar cirkulationen och kan bidra till att sänka blodtrycket.
Vilka är de bästa fiskarna?
Naturskyddsföreningen har skapat en smart lista över fisk och skaldjur som är bra att äta. Den innehåller bland annat KRAV och MSC-märkt Torsk och Sej, odlade blåmusslor och odlade ostron från Norge. Kortfattat är rekommendationerna att man alltid ska välja vildfångad fisk som är märkt med KRAV eller MSC märkning. Det finns så många olika slags fiskar och skaldjur att välja mellan som är bra och nedan ska vi gå igenom några av de alternativ som finns.
- Makrill: Enligt Livsmedelsverket finns det inga restriktioner vad gäller konsumtion av makrill. Så du kan med gott samvete äta din makrill, både nyttigt och gott!
- Tonfisk: Dessvärre innehåller tonfisk ofta kvicksilver och därför avråds ofta gravida från att äta färsk, vildfångad tonfisk. Men de goda nyheterna är tonfisk på burk tillhör en annan art än den tonfisk som säljs färsk. Tonfisken på burk innehåller inte höga halter kvicksilver och kan därför anses vara säker för de flesta. Som gravid ska man dock alltid lyssna på sin barnmorska.
- Torsk: Torsk är en av de där fiskarna som dels är hotade beståndsmässigt men också kan innehålla miljögifter om du inte köper rätt sort. Välj alltid torsk som är märkt med KRAV eller MSC när du köper torsk i affären för att vara säker på att du får en bra fisk. Torsk är både nyttigt och gott att äta, särskilt när du äter bra torsk.
- Sardiner: Sardiner i tomatsås är både gott och nyttigt så du kan äta dem med gott samvete och utan att behöva oroa dig över miljögifter.
- Öring: Öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern innehåller tyvärr en hel del miljögifter. Om du vill äta öring är det viktigt att du kontrollerar var den kommer ifrån och att den är MSC eller KRAV märkt.
- Sill: Sill är en hederlig svensk klassiker men är sill verkligen nyttigt? Inlagd sill som säljs i butiker i Sverige är vanligen från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av miljögifter. Det betyder inte att de är helt giftfria och att du inte ska äta dem för ofta. Bra att veta är att sill och strömming är samma slags fisk men med olika namn.
MSC och KRAV märkning garanterar bra fisk och fiske
Både MSC och KRAV är märkningar som hjälper dig att välja matvaror. Miljömärket MSC visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön, vilket är bra för hållbart fiske men också för minimerad miljöpåverkan. All mat med MSC-märket går dessutom att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket. KRAV-märkt mat innebär att det du köper är ekologiskt producerat och bidrar till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och god djurvälfärd. Så länge din fisk eller skaldjur är märkta med någon eller båda av ovan kan du känna dig trygg med att du köper en bra vara, både för dig och miljön.
Vilka typer av fisk du bör undvika
Livsmedelsverket och läkare är alla eniga om att vi ska äta mer fisk. Men vissa fisksorter innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Det är så klart inte bra att få i sig detta. Till exempel strömming och sill från Östersjön är exempel på fisksorter som har så pass höga halter av miljögifter att Livsmedelsverket avråder oss från att äta dem. Visste du att vildfångad lax inte heller är så bra att äta? Särskilt inte om den kommer från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Till och med lax som är fångad i älvarna i Sverige omfattas av avrådan på grund av miljögifter. Med andra ord är det bättre att köpa odlad lax som har vuxit i kontrollerade miljöer där vattnet och kvalitet på laxens mat har kontrollerats.
Gifter som kan finnas i fisk
Dioxin och PCB är mycket hälsofarliga miljögifter som kan finnas i fisk och som påverkar fortplantningen, immunförsvaret, nervsystemet och som till och med kan orsaka cancer. Dessa gifter lagras dessutom i kroppen vilket innebär att du bygger på dem under hela livet. Foster och spädbarn är extra känsliga för gifterna eftersom de utvecklas och för dig som är gravid är det bra att veta att de också lagras i moderkakan. Det är därför barnmorskor varnar för att äta en del sorters fisk. Förutom gifterna ovan kan en del fisk innehålla kvicksilver, som är en annat hälsofarligt gift.
Men om man inte gillar fisk då?
Ja, det är så klart en hel del människor som inte tycker om fisk eller skaldjur. Troligen beror det på att de inte fått bra tillagad fisk. Det kan ju avskräcka de flesta. Om man inte testat på riktigt vällagade fiskrätter är ett tips att gå till en välrenommerad fiskrestaurang och testa. Fisk är fantastiskt gott när den är väl tillagad. För dig som ändå inte vill äta den är det bra att ta ett Omega 3 tillskott för att inte få olika brister. Sök efter omega 3 bäst i test för att säkerställa att du köper en bra produkt som har ett bra innehåll. Även fiskoljor är tillverkade av fisk och kan innehålla miljögifter.