www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Idag Ă€r vi mĂ„nga mĂ€nniskor i Sverige som Ă€lskar kaffe! NĂ€stan alla av oss har en kaffebryggare i vĂ„rat hem. Även om kaffebryggaren lĂ€nge varit populĂ€r, sĂ„ fortsĂ€tter den Ă€ndĂ„ vĂ€xa i popularitet ju mer dagarna och veckorna gĂ„r. Kaffe Ă€r faktiskt en av de vanligaste dryckerna som vi dricker i vĂ€rlden och absolut nĂ€r man tittar pĂ„ vĂ„rt avlĂ„nga land, Sverige! Det Ă€r dock i Brasilien som de mesta kaffebönorna kommer ifrĂ„n, ja mer Ă€n 40% av hela vĂ€rldens kaffe kommer hĂ€rifrĂ„n. Idag finns det mĂ„nga olika sorter av kaffe, dĂ€r mĂ€nniskor gillar olika smaker. De vanligaste Ă€r dock Espresso, Cappuccino, Americano, CaffĂ© Latte, CaffĂ© Mocha och sĂ„klart en vanlig svart kopp. NĂ€r man pratar om just kaffebryggare, sĂ„ Ă€r det dock svĂ„rt att göra dessa olika sorter av kaffe – om man inte Ă€r en kaffeexpert sĂ„klart! Men de flesta som Ă€ger en kaffebryggare dricker oftast bara helt svart kaffe eller kaffe med mjölk. Kaffe kommer frĂ„n kaffebönor – som kommer frĂ„n trĂ€d! Idag finns det cirka 100 olika arter nĂ€r man pratar om kaffe. Kaffe Ă€r faktiskt vĂ€rldens nĂ€st mest handlade vara, sĂ„ den smakrika och koffeinrika bönan ligger pĂ„ nummer 2 i vĂ€rlden.

Vad Àr en kaffebryggare?

Kaffebryggare Ă€r apparater till köket som brygger kaffe. Det finns en rad olika typer av bryggare och alla anvĂ€nder deras egna olika bryggnings principer. Vanligtvis sĂ„ placerar man kaffebönor eller malt kaffe i papper eller metallfilter. Dessa filter sitter i en tratt, som sitter över en kaffekanna som Ă€r gjord av glas eller keramik. Man hĂ€ller i kallt vatten i en separat kammare, och denna kammare vĂ€rms sedan upp till kokpunkten och dĂ€refter riktas den mot tratten. Man kan ocksĂ„ kalla detta för en dropp bryggare. En kaffebryggare Ă€r sĂ„ledes inte mer Ă€n vad det lĂ„ter som – en maskin som brygger kaffe Ă„t en. NĂ€r man har en kaffebryggare, sĂ„ behöver man fyra olika saker för att kaffebryggaren ska fungera ordentligt, sĂ„ man kan göra en kopp kaffe. Detta Ă€r kaffefilter, kaffe (sĂ„klart), vatten och ett eluttag. Kaffebryggare gĂ„r sĂ„ledes pĂ„ elektricitet och behöver ström för att fungera.

Det finns tvÄ standardbeteckningar för de filter som man behöver till sin bryggare. Först Àr det hundra-serien som den kallas, och de heter 101, 102, 103 och sÄ vidare. Ju större siffror desto större Àr filterna. Det finns ocksÄ en annan beteckning, vilket Àr 1 x 4, 1 x 6 och uppÄt. Skillnaden pÄ de olika filterna Àr sjÀlva vinkeln som filtret har. De olika vinklarna och storlekarna behöver olika filterhÄllare, för att bryggningen ska gÄ igenom pÄ rÀtt sÀtt och sÄ att inget kaffe eller vatten rinner över. Det Àr i filtret som du hÀller i ditt kaffe!

En kaffebryggare innehĂ„ller ocksĂ„ en vattenbehĂ„llare, det Ă€r i denna som du hĂ€ller i det vatten som ska passera genom filtret. Det finns mĂ„nga olika storlekar pĂ„ dessa, beroende pĂ„ hur mycket kaffe du vill ha möjlighet att brygga. Ju större vattenbehĂ„llare – desto mer kaffe kan du göra.

Historien bakom kaffebryggare

kaffebryggare test

Under hundratals Ă„r sĂ„ var det en enkel process att göra en kopp kaffe. Malda eller rostade kaffebönor placerades i en panna eller en gryta och dĂ€refter tillsatte man varmvatten, följt av ett lock för att pĂ„börja processen. Krukor var designade för att brygga kaffe, allt för att försöka fĂ„nga bryggan innan kaffet hĂ€lldes i koppen eller glaset. Ett typiskt mönster man kunde se, var en platt utvidgad botten sĂ„ att den kunde fĂ„nga upp sjunkande grunder och Ă€ven en pipa, sĂ„ att endast vĂ€tskan kommer ut och inte grunden av kaffet. Det var runt 1710 i Frankrike som den nyare bryggningsprocessen introducerades. Man sĂ€nkte dĂ„ ned det malda kaffet, vanligtvis dĂ„ i en inneslutande linnepĂ„se, och denna sĂ€nkte man i varmt vatten och lĂ€t det ligga dĂ€r – tills önskad styrka uppnĂ„ddes. NĂ€stan som man gör med te nuförtiden! Det var sĂ„ledes lĂ€mpligt att tillsĂ€tta malt kaffe till varmt vatten i en gryta eller panna, lĂ„ta det koka tills det luktade “gott” och dĂ€refter hĂ€lls drycken upp i en kopp.

Det fanns mĂ„nga olika innovationer frĂ„n Frankrike under denna tid. Den första moderna metoden för att skapa kaffe med just kaffefilter, Ă€r mer Ă€n 125 Ă„r gammal och designen har Ă€ndrats mycket sen dess. 1780 uppfanns det ett spann som var i tvĂ„ plan, som innehöll kaffe i en tygstrumpa i ett övre utrymme – dĂ€r vatten hĂ€lldes i sĂ„ att vattnet Ă„kte igenom denna tygstrympan. Kvaliteten pĂ„ det bryggda kaffet fick skilja sig beroende pĂ„ storleken för grunderna, var hĂ„len för grova sĂ„ blev kaffet för starkt, men var det för fint sĂ„ blev det för svagt. Ett stort problem med detta tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt var att kaffet började smaka tyg frĂ„n tygstrumpan.

Idag har kaffemaskinerna utvecklats mycket mer – det finns mĂ„nga olika bryggare och maskiner idag. Vanligast Ă€r espressomaskiner, kaffebryggare eller kapselmaskinen.

Hur fungerar kaffebryggare?

De vanligaste kaffebryggarna vi ser idag Àr elektroniska kaffebryggare. De fungerar normalt genom att lÄta vatten frÄn en kallvatten behÄllare, Äka igenom en flexibel slang i behÄllarens botten som leder till ett tunt metallrör eller en vÀrmekammare (vanligtvis Àr denna gjord av aluminium). Det uppvÀrmda vattnet rör sig genom maskinen och dÀrefter passerar kaffet det uppvÀrmda vattnet och droppar ned i karaffen. En termostat som Àr ansluten till vÀrmeelementet, stÀnger av vÀrmeelementet som behövs för att förhindra överhettning av vattnet i metallröret. NÀr vattnet passerar kaffet, sÄ droppar det sÄledes lÄngsamt ned i kaffebryggaren och dÀrefter Àr kaffet klart!

NÀr man anvÀnder en kaffebryggare, sÄ Àr det kaffe som man anvÀnder. Man kan sjÀlv bestÀmma om man vill köpa kaffebönor eller köpa redan fÀrdigmalt kaffe, det Àr helt och hÄllet en smaksak. Dock brukar kaffebönor ha en mer rikare smak, jÀmfört med de kaffesorterna som redan Àr malda. NÀr man köper bönor, sÄ har de dessutom en lÀngre hÄllbarhet, pÄ mellan en till tvÄ mÄnader. Malt kaffe hÄller cirka en till tvÄ veckor, sÄ det Àr en relativt stor skillnad pÄ detta. NÀr man köpt sitt kaffe, sÄ Àr det bÀst att lÄta de stÄ i ett torrt, svalt och mörkt omrÄde, dÀr temperaturen Àr runt 15 grader. Vill du verkligen fÄ den dÀr magiska kaffesmaken, sÄ Àr det bÀst att ha kaffebönorna i frysen, dÄ de behÄller sin goda smak under en lÀngre tid dÄ.

NĂ€r man köper kaffe, sĂ„ finns det vissa tips man kan göra för att förvara sitt kaffe pĂ„ bĂ€st sĂ€tt. Kaffe Ă€r en fĂ€rskvara, sĂ„ det Ă€r alltid bĂ€st att anvĂ€nda dem sĂ„ fort man kan. Men vill man förvara kaffebönorna, sĂ„ finns det en del tips man kan följa. Undvik först och frĂ€mst att exponera kaffet till ljus – det Ă€r ocksĂ„ bra att förvara kaffet i ett sĂ„ torrt stĂ€lle som möjligt och försök att undvika temperaturförĂ€ndringar för ditt kaffe. BĂ€st Ă€r det att ha kaffet i en pĂ„se som Ă€r Ă„ter förseglingsbar, annars kan man ha kaffet i en glasburk med ett lock. Det Ă€r dock bĂ€st att hitta en glasburk som inte Ă€r genomskinlig, eftersom kaffebönorna eller kaffet kan exponeras för solljus dĂ„. Det Ă€r bĂ€st att ha sitt kaffe eller sina kaffebönor i sitt skafferi, eftersom detta Ă€r det mest torra och mörka stĂ€llet dĂ€r man förvarar sin mat.

Speciella funktioner som kaffebryggare har jÀmfört med andra produkter

Kaffebryggare har oftast inte funktioner som maler ned kaffebönor, utan i mÄnga fall behöver man redan ha malt kaffe som man hÀller i filterhÄllaren. Det finns de kaffebryggare med kvarn, om det Àr sÄ att man vill anvÀnda dig av bönor nÀr du gör ditt kaffe. De som gillar kaffe vÀldigt mycket bör absolut titta pÄ en kaffebryggare med kvarn, eftersom kaffet helt enkelt smakar annorlunda nÀr man anvÀnder bönor, jÀmfört med malt kaffe.

Andra produkter nĂ€r man pratar om just kaffe, Ă€r espressomaskiner, kaffemaskiner och kapselmaskiner. Skillnaden mellan en bryggare och dessa maskiner Ă€r faktiskt vĂ€ldigt stor. En kaffebryggare droppar ned kaffet i en behĂ„llare. Den Ă€r sĂ„ledes mycket mer manuell jĂ€mfört med de andra maskinerna. En espressomaskin har du möjlighet att göra mĂ„nga olika kaffesorter, allt mellan cappuccino, mocca och espresso. En kaffebryggare gör bara bryggt kaffe, man fĂ„r dĂ€refter blanda i mjölk eller skummat mjölk om man vill. En kaffebryggare Ă€r sĂ„ldes verkligen den enklaste maskinen nĂ€r man vill ha en kopp kaffe, dock Ă€r det mĂ„nga som uppskattar denna smak jĂ€mfört med espresso och andra kaffesorter. En kapselmaskin, till exempel, anvĂ€nder kapslar för att skapa kaffet. IstĂ€llet för att vatten droppas genom kaffefiltret med kaffe, sĂ„ trycker en nĂ„l sönder kapseln i en kapselmaskin, i denna nĂ„l sĂ„ trycks det genom vĂ€ldigt varmt vatten, som dĂ€refter hamnar direkt i kaffekoppen. Kapselmaskinen Ă€r en av de populĂ€raste kaffemaskinerna idag – det Ă€r ocksĂ„ en av de senaste uppfinningarna nĂ€r det gĂ€ller just kaffe.

Vet man inte hur en kaffebryggare fungerar, dÄ Àr det bÀttre att titta pÄ en espressomaskin, kaffemaskin eller en kapselmaskin. Dessa maskiner Àr vÀldigt enkla att anvÀnda, du behöver bara trycka pÄ en knapp. Kapselmaskinen Àr dock den enklaste, för hÀr behöver du inte sjÀlv hÀlla i vatten, kaffebönor och liknande kaffetillbehör. Det enda du behöver i en kapselmaskin, Àr att hÀlla i vatten och sÀtta in en kapsel i maskinen. Dock Àr kapselmaskiner oftast dyrare jÀmfört med de andra maskinerna. Vill man leta efter ett sÄ billigt alternativ som möjligt, dÄ Àr det en kaffebryggare man ska köpa.

Vanligaste storleken pÄ kaffebryggare

Det finns bĂ„de smĂ„ och stora kaffebryggare idag, allt beror pĂ„ hur mycket kaffe man vill göra. Vill man ha en kaffebryggare som kan göra vĂ€ldigt mycket kaffe, ja dĂ„ kan storleken gĂ„ upp pĂ„ ungefĂ€r 50 cm i diameter. Men de mindre kaffebryggarna tar inte alls mycket plats, mindre Ă€n en liten kanna. Det finns ocksĂ„ de kaffebryggare som man kan bygga in i sin köksinredning, om det Ă€r sĂ„ att man har vĂ€ldigt lite plats i sitt kök. Detta Ă€r smart om man tĂ€nker pĂ„ vad som ska fĂ„ plats, dock Ă€r det lite knepigare om kaffebryggaren skulle gĂ„ sönder och du behöver byta ut den. En bra kaffebryggare behöver inte vara en stor bryggare – de som Ă€r smĂ„ fungerar faktiskt lika bra. Ett tips kan vara att titta pĂ„ de olika test av kaffebryggare, hĂ€r stĂ„r oftast all information du behöver veta gĂ€llande just de olika kaffebryggarna som Ă€r populĂ€ra idag.

Vanligast pris pÄ kaffebryggare

Priserna varierar rejĂ€lt, det beror pĂ„ vad du faktiskt vill ha för funktioner med din kaffebryggare. De manuella bryggarna Ă€r de billigaste alternativen, men vill du ha en mer automatiserad kaffebryggare sĂ„ kommer priserna stiga lite. En bra sak Ă€r att lĂ€sa igenom de kaffebryggare bĂ€st i test som finns pĂ„ nĂ€tet, sĂ„ att man fĂ„r en bra överblick över vad det faktiskt finns för alternativ pĂ„ marknaden just nu. Ju mer Ă„ren gĂ„r, desto mer och mer saker uppfinns. De vanligaste priserna varierar som sagt, men du kommer inte komma undan för mindre Ă€n 89:- detta Ă€r dock ett vĂ€ldigt lĂ„gt pris och man fĂ„r kanske inte den kaffebryggare bĂ€st i test. Vill man ha en kaffebryggare som Ă€r lite bĂ€ttre, dĂ„ kan priserna gĂ„ upp till 2.000:-. Är det en kaffebryggare med termoskanna man önskar ha, dĂ„ fĂ„r man vara beredd pĂ„ att lĂ€gga lite mer stĂ„lar pĂ„ bryggaren. SvĂ„rare Ă€n sĂ„ Ă€r det egentligen inte – ju mer funktioner bryggaren har, desto dyrare kommer den att bli. Vill man verkligen komma undan billigt, sĂ„ Ă€r det bra att titta pĂ„ lite Ă€ldre modeller eftersom dessa oftast Ă€r pĂ„ REA, sĂ„ slipper du betala alldeles för mycket pengar men du fĂ„r Ă€ndĂ„ en bra och funktionell kaffebryggare.

Fördelar och nackdelar med kaffebryggare

SÄ, finns det nÄgra fördelar och nackdelar med en kaffebryggare? Ja, sÄklart. Det finns alltid negativa saker och positiva saker. Kaffebryggare Àr nÄgot som vÀldigt mÄnga mÀnniskor i Sverige har, men finns det nÄgot negativt med en kaffebryggare? HÀr kommer en lista med bÄde fördelar och nackdelar med just kaffebryggare:

Fördelar

  • Du slipper köpa kaffe pĂ„ cafĂ©er och restauranger
  • Blir billigare i lĂ€ngden
  • Du fĂ„r sjĂ€lv bestĂ€mma hur kaffet ska smaka
  • Du slipper ta dig till ett cafĂ© nĂ€r du Ă€r kaffesugen
  • Du kan bjuda slĂ€kt och vĂ€nner pĂ„ nybryggt kaffe

Nackdelar

  • Vet du inte hur de fungerar, kan kaffet smaka kasst
  • Det Ă€r inte sĂ„ snyggt att ha i sitt kök

SĂ„, fördelarna vinner absolut över nackdelarna. Det kan vara svĂ„rt att veta hur man brygger kaffe i början, speciellt om man inte gjort det förut. Det Ă€r dock inte svĂ„rt! Det bĂ€st Ă€r att testa sig fram, sĂ„ man förstĂ„r hur maskinen eller kaffebryggaren faktiskt fungerar. Ju mer du testar hur den fungerar, desto mer kommer du förstĂ„ hur man skapar kaffet. Är du fortfarande osĂ€ker pĂ„ om du ska skaffa en kaffebryggare, eller vet du inte exakt vilken bryggare som passar just dig och din livssituation – ta dĂ„ en titt pĂ„ de kaffebryggare bĂ€st i test listorna som finns pĂ„ nĂ€tet, sĂ„ kommer du fĂ„ se vilka funktioner de som finns pĂ„ marknaden har. Det blir enklare för dig att se över vad för slags funktioner och designer varje kaffebryggare har dĂ„, innan du bestĂ€mmer dig för att köpa en kaffebryggare. Du vill ju Ă€ndĂ„ hitta en kaffebryggare som du kommer trivas med, och som kommer skapa det dĂ€r fantastiska kaffet som du alltid drömt om! Sen kan du dessutom bjuda pĂ„ detta goda kaffet till dina vĂ€nner och din familj.

I vilka situationer Àr kaffebryggare mest hjÀlpsamma?

kaffebryggare med kvarnDet finns rĂ€tt mĂ„nga gĂ„nger en kaffebryggare kan vara hjĂ€lpsamma. Du kanske vill bjuda över en vĂ€n pĂ„ en fika, att erbjuda gott och nybryggt kaffe kan verkligen göra fikastunden mysigare. DĂ„ bör du i sĂ„ fall titta pĂ„ en dubbel kaffebryggare, sĂ„ att du kan göra mĂ„nga koppar kaffe du kan bjuda dina vĂ€nner och din slĂ€kt pĂ„. Jobbar du hemifrĂ„n, sĂ„ vill du sĂ€kert ha kaffe nĂ€r du arbetar – en kaffebryggare gör kaffe Ă„t dig. Det blir faktiskt vĂ€ldigt mycket billigare i lĂ€ngden om man köper en kaffebryggare, istĂ€llet för att gĂ„ till ett cafĂ© och köpa sitt kaffe hela tiden. CafĂ©er eller restauranger tar vĂ€ldigt höga priser pĂ„ en kopp kaffe, en kopp som du faktiskt hade kunnat göra hemma istĂ€llet! TĂ€nk pĂ„ alla de roliga sakerna du kan göra med de pengar du sparar. Hittar du dessutom en billig kaffebryggare, sĂ„ kommer det endast vara sjĂ€lva kaffet som du köper till din bryggare. Är det sĂ„ att du vill planera in att göra kaffe lite senare pĂ„ dagen, dĂ„ kan du titta pĂ„ en kaffebryggare med timer. HĂ€r bestĂ€mmer du sjĂ€lv vilken tid kaffet ska börja brygga! Detta kan vara bra om man har en fest eller en fika planerad lite senare, eller om man vill ha en kopp kaffe fĂ€rdig nĂ€r du kommer hem frĂ„n ditt jobb. Du kan sjĂ€lv bestĂ€mma vilken tid som kaffet ska börja brygga, dock kommer du behöva först förbereda din kaffebryggare innan du startar timern, sĂ„ att den kan börja göra kaffet nĂ€r du har valt tiden.

Hur vÀljer man rÀtt kaffebryggare för dina behov?

NĂ€r du ska köpa kaffebryggare, sĂ„ bör du först och frĂ€mst tĂ€nka pĂ„ hur mycket kaffe du vill göra. Är det sĂ„ att du bor ensam – dĂ„ behöver du inte ha en vĂ€ldigt stor kaffebryggare med en stor kanna, det rĂ€cker i sĂ„ fall sĂ€kert med en liten kaffebryggare. DĂ€refter bör du kolla pĂ„ designen pĂ„ din kaffebryggare, den ska ju trots allt stĂ„ framme i ditt kök hela tiden, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det ocksĂ„ bra att hitta en som man tycker Ă€r snygg. Det finns kaffebryggare i olika fĂ€rger, sĂ„ vill du till exempel ha en röd kaffebryggare – eftersom ditt kök har röda detaljer, köp dĂ„ en sĂ„n! Vill du ha en lite extra speciell bryggare, kika igenom de kaffebryggare med termos bĂ€st i test som finns. Att ha en termos i kaffebryggare, gör sĂ„ att ditt kaffe fortfarande hĂ„ller sig varmt trots att det var flera timmar sedan du startade bryggaren.

De mindre alternativen Ă€r alltid billigare, det Ă€r inte sĂ„ konstigt egentligen. Är det sĂ„ att man nöjer sig med malt kaffe nĂ€r man gör sitt kaffe, dĂ„ hittar man enkelt en kaffebryggare för under hundralappen. Vill man dock ha mer smakrikt kaffe, kika i sĂ„ fall pĂ„ en kaffebryggare som har en kvarn i sig. DĂ„ kan du hĂ€lla i kaffebönorna i kvarnen, dĂ€refter sĂ„ hugger den sönder bönorna. Det blir mer smak pĂ„ kaffet om man anvĂ€nder kaffebönor. Det Ă€r dock alltid en smaksak, vissa mĂ€nniskor gillar fĂ€rdigmalet kaffe mer. Det Ă€r dessutom billigare att köpa redan malt kaffe, jĂ€mfört med kaffebönor.

Hur tar man hand om en kaffebryggare pÄ bÀst sÀtt?

Äger man en kaffebryggare sĂ„ fĂ„r man se till att det inte skapas för mycket kalk i bryggaren. Det kan vara sĂ„ att ditt kaffe smakar lite skumt, eller sĂ„ tar det vĂ€ldigt lĂ„ng tid att brygga kaffe. Ja det Ă€r dĂ„ det Ă€r dags att rengöra den! Men hur? Det finns en del kaffebryggare test dĂ€r ute, som förklarar hur du tar hand om respektive bryggare. Men det finns faktiskt ett knep som funkar pĂ„ alla! Det Ă€r faktiskt vĂ€ldigt enkelt, enklare Ă€n vad man kan tro. Man mĂ„ste rengöra kaffebryggaren till och frĂ„n för att hĂ„lla en sĂ„ god kvalitĂ© som möjligt pĂ„ maskinen. För att fĂ„ bort kalk, dĂ„ Ă€r det bĂ€st att anvĂ€nda Ă€ttika eller citronsyra! Detta kan du enkelt hitta i hyllan i en vanlig affĂ€r (dĂ€r kryddorna Ă€r). Blanda en dl Ă€ttika eller 3 matskedar citronsyra med 6 dl ljummet vatten. DĂ€refter hĂ€ller du i denna blandning i din kaffebryggare. Starta den, men stĂ€ng sedan av den nĂ€r hĂ€lften av vattnet har försvunnit. DĂ€refter vĂ€ntar du en kvart och sen startar du kaffebryggaren igen. NĂ€r vattnet har droppat igenom, dĂ„ hĂ€ller du ut blandningen. DĂ€refter fyller du bryggaren med endast vatten och kör ett program. Upprepa vattenblandningen fyra gĂ„nger – sĂ„ att smaken av Ă€ttika försvinner. (Detta behöver du inte göra om du anvĂ€nder citronsyra dock, men nĂ„gon tvĂ€tt emellan Ă€r bra att göra.)

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 4 / Genomsnitt: 5
Back to top button