www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

För mÄnga Àr en kopp starkt kaffe, som espresso, vÀsentligt för att starta dagen pÄ ett rÀtt sÀtt. Caféer har ökat markant i popularitet pÄ senaste tiden och Àven sÄ konsten att kunna göra riktigt gott kaffe hemma. För att kunna göra exempelvis en cappuccino, kaffe latte, macchiato eller andra populÀra kaffedrycker hemma sÄ behövs det att man kan göra en god espresso som grund och sedan ocksÄ skumma mjölken. Hur gör man dÄ espresso med en kaffemaskin?

AllmÀn information om espressomaskiner

En bra espresso maskin gör en espresso med ett nÄgra millimeter tjockt skum pÄ toppen som har en mjuk och nÀsta oljeliknande topp med en rödaktig fÀrg. Vare sig du gillar att dricka espresson som den Àr eller önskar ha den som en grund till en kaffedryck som latte eller cappuccino sÄ önskar man att den Àr bra och ger en god smak. DÀrför Àr det bra att lÀsa ett espressomaskintest innan man fattar beslutet om vilken maskin som man ska köpa.

Vilka olika alternativ finns det för espressomaskiner?

Det finns frÀmst tre olika maskiner som kan ge dig espresso: Kapsel, manuell och maskiner som jobbar frÄn böna till kopp. Vi ska titta lite nÀrmare pÄ dessa tre.

Kapselmaskin

Dessa maskiner tar förgjorda kapslar. Dessa kapslar har den perfekta mÀngden kaffe för att göra den perfekta espresson, vilket gör att du inte behöver tÀnka pÄ detta. Denna kaffemaskinen hÄller saker och ting stÀdat och trevligt och du behöver inte ens bry dig om kaffesump. Detta Àr den enklaste vÀgen att gÄ. Du behöver nÀmligen ingen kunskap om hur du gör kaffe för att kunna göra en god espresso. Du har oftast ocksÄ mÄnga valmöjligheter nÀr det gÀller kapslar vilket innebÀr mÄnga olika smaker. DÄ kapslarna dock oftast Àr vÀldigt dyra sÄ Àr det kanske inte den perfekta kaffemaskinen för den som dricker mycket kaffe.

Manuell espressomaskin

Manuella espressomaskiner Àr för mÄnga kaffeÀlskare det Ànda sÀttet att göra kaffe. Som namnet pÄvisar sÄ krÀvs det lite arbete för att komma igÄng med det hela, men nÀr du sedan har lÀrt dig processen sÄ kan du göra riktigt god espresso. Har du en manuell maskin sÄ har du ocksÄ stora valmöjligheter nÀr det gÀller kaffe, speciellt om du gÄr till en specialiserad kaffeÄterförsÀljare.

FrÄn böna till kopp

Dessa maskiner Àr gjorda för du pÄ ett bekvÀmt sÀtt ska kunna njuta av fÀrskmalet kaffe. Maskinen har en behÄllare för kaffebönorna som sedan mals nÀr du bestÀmmer dig för att det Àr dags för en kopp kaffe. NÀr du sedan trycker pÄ knappen sÄ mals bönorna och omvandlas till en god kopp kaffe. Kaffesumpen dumpas i en behÄllare som du sedan tömmer regelbundet.

För och nackdelar med espressomaskiner

Vill du ha den enklaste lösningen sÄ vinner sÄklart kapselmaskinen. Du behöver nÀmligen ingen som helst kunskap om hur du gör en god kopp kaffe. Du fÄr dessutom mÄnga valmöjligheter. Det finns dock en del nackdelar med en kapselmaskin. Först och frÀmst priset per kapsel som i regel Àr vÀldigt dyrt i jÀmförelse med bönor. DÀremot om man jÀmför med att gÄ till ett café för att dricka kaffe sÄ Àr det sÄklart betydligt billigare med en kapselmaskin. En annan nackdel Àr att du sedan Àr fast med de kapslar som finns. NÀsta problem Àr att de flesta kapselmaskinerna inte ger dig alternativet att skumma mjölk om man vill göra en kaffedryck. Med andra ord sÄ behöver du köpa en mjölkskummare pÄ sidan av om du vill experimentera och göra din egna cappuccino eller liknande.

espressomaskiner

En maskin som jobbar frĂ„n böna till kopp Ă€r oftast nĂ„got dyrare och gör inte heller alltid den bĂ€sta espresson. Om du dĂ€remot vill anvĂ€nda hela bönor och inte vill stöka pĂ„ eller hĂ„lla pĂ„ med lĂ€rokurvan som en manuell maskin innebĂ€r sĂ„ Ă€r detta ditt bĂ€sta alternativ. Önskar du dessutom ha en sĂ„dan hĂ€r espressomaskin med mjölkskummare sĂ„ fĂ„r du oftast satsa pĂ„ de dyrare varianterna. Det Ă€r dĂ€remot vĂ€ldigt bekvĂ€mt om den har en mjölksummare dĂ„ det Ă€nda du behöver göra dĂ„ Ă€r att hĂ€lla mjölk i mjölkbehĂ„llaren och vĂ€lja den kaffesort som du önskar. Kaffemaskinen gör sedan allt jobb Ă„t dig. Den Ă€r vĂ€ldigt smart, men otroligt dyr i och med att den gör allt. LĂ€s ocksĂ„ pĂ„ innan du köper en maskin sĂ„ att du vĂ€ljer en som faktiskt gör gott kaffe.

Vill man kunna göra riktigt gott kaffe sĂ„ Ă€r en espressomaskin som Ă€r manuell ens bĂ€sta alternativ. Den har dock en lĂ€rokurva sĂ„ man behöver ha ett visst intresse. Dessutom sĂ„ tar det ocksĂ„ lite lĂ€ngre tid för att fĂ„ sin kaffekopp. För varje kopp mĂ„ste man nĂ€mligen mala bönorna, göra kaffet och om man vill ha mjölk sĂ„ ska Ă€ven den skummas. Är man dĂ€remot villig att göra detta för en god kopp kaffe sĂ„ Ă€r det det mest ekonomiska och godaste alternativet.

I vilka situationer Àr en espressomaskin till mest nytta?

Vare sig du gillar att börja dagen med en kopp kaffe eller önskar avsluta lunchen med en kick som ger dig energin du behöver för eftermiddagen sÄ Àr det alltid skönt att ha en bra espressomaskin som ger gott kaffe. DÀrför Àr det bra att lÀsa nÄgra bÀst i test för att veta vilken espressomaskin man ska köpa. Detta Àr oavsett om man önskar en espressomaskin som anvÀnder kapslar, en halvautmatisk espressomaskin eller en espressomaskin med kvarn. Har du inte riktigt pengarna till den espressomaskinen som du önskar? DÄ kanske du kan vÀlja en espressomaskin pÄ rea med liknande egenskaper.

Hur vÀljer man rÀtt espressomaskin efter sina behov?

Önskar du köpa espressomaskin? DĂ„ behöver du veta vad det Ă€r du vill ha för typ av espressomaskin och vad de olika alternativen erbjuder. Vi ska nu helt kort gĂ„ igenom vilken kaffemaskin som passar bĂ€st till vem och sedan ge förslag pĂ„ vilken espressomaskin som fĂ„tt bĂ€st i test i respektive kategori.

Manuell espressomaskin – Om du vill ha en espressomaskin som ger dig flexibiliteten att skapa vilken kaffedryck som du Ă€n vill, exempelvis cappuccino, kaffe latte, macchiato etcetera, som de gör i cafĂ©erna, dĂ„ Ă€r detta ditt bĂ€sta alternativ. Det kommer dĂ€remot att krĂ€vas lite jobb för varje kopp. Var beredd att mala böner, göra kaffet och sedan skumma mjölken.

FrĂ„n böna till kopp – LĂ€t tidigare espressomaskinen som att det krĂ€vdes alldeles för mycket jobb men du vill fortfarande anvĂ€nda hela bönor? DĂ„ kan en maskin som gör processen, frĂ„n böna till kopp, Ă„t dig vara det rĂ€tta valet. Den maler alltsĂ„ bönorna Ă„t dig och gör sedan Ă€ven kaffet. Det Ă€r bara att fylla pĂ„ vatten och bönor i maskinen och sedan trycka pĂ„ en knapp. Du behöver inte ens stĂ€da efterĂ„t. Om du Ă€r villig att betala lite extra sĂ„ kan du till och med fĂ„ en maskin som skummar mjölken Ă„t dig och erbjuder dig cappuccinos.

Kapselmaskin – Om du Ă€r villig att betala lite mer per kopp för sĂ„ lite jobb som möjligt sĂ„ kan kapselmaskinen vara ditt bĂ€sta alternativ. Varje kapsel innehĂ„ller den perfekta mĂ€ngden kaffe. Köp den typen av kaffe som du önskar och njut av kaffe utan nĂ„gon som helst anstrĂ€ngning.

Smeg ECF01 Espressomaskin – Snygg, bra kaffe, dock inte den billigaste.

Smeg har tagit designvĂ€rlden med storm. Det Ă€r svĂ„rt att tĂ€vla med deras ovanliga, nĂ„got rundade stil nĂ€r man jĂ€mför med en fyrkantig billig espressomaskin. Designen pĂ„ denna espressomaskin kommer dock med en kostnad pĂ„ mellan 3500 – 4000 kronor. Du betalar dĂ€remot inte bara för en snygg design utan den gör ocksĂ„ god espresso dĂ„ detta Ă€r en manuell espressomaskin som har fĂ„tt bĂ€st i test. Det kan behöva göras nĂ„gra justeringar för att fĂ„ till den perfekta malningen till espresson men sedan kan du njuta av riktigt gott kaffe. Mjölkskummaren Ă€r ocksĂ„ extremt enkel att anvĂ€nda vilket gör processen till det perfekta mjölkskummet sĂ„ enkelt som du kunde hoppas pĂ„. Designen pĂ„ den manuella espressomaskinen Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt funktionell. DĂ„ den bara har tre knappar sĂ„ Ă€r den vĂ€ldigt enkel att anvĂ€nda. Du kan ocksĂ„ stĂ€lla in maskinen sĂ„ att du fĂ„r kaffet att smaka just som du vill. Justera temperaturen pĂ„ vattnet, hur mycket vatten som behövs och sĂ„ vidare. VattenbehĂ„llaren Ă€r ocksĂ„ enkel att ta av. Det Ă€r dessutom alltid trevligt med en kaffemaskin som ser bra ut, i och med att den i de flesta hushĂ„ll stĂ„r framme hela tiden.

Melitta Caffeo Barista TS och TS Smart – FrĂ„n böna till kopp

En helautomatisk espressomaskin som gör espresso lika bra som man kan göra med en manuell maskin. Den har dessutom tvÄ bönhÄllare vilket tillÄter dig att variera dina kaffesorter. Den ger dig ocksÄ ett brett utbud av olika kaffedrycker, det Àr bara att trycka pÄ nÄgon av knapparna pÄ panelen. Köper du smartversionen sÄ kan du dessutom via Bluetooth kontrollera hur du vill ha din kaffedryck. Allt frÄn hur varm den ska vara till om kaffet eller mjölken ska hÀllas i koppen först. Du kan ocksÄ ladda ner nya recept och fÄ reda pÄ hur du bÀst tar hand om din espressomaskin, allt detta i din telefon. Vill du anvÀnda hela bönor och ha en maskin som gör otroligt gott kaffe och Àr enkel att anvÀnda och ta hand om sÄ Àr detta maskinen för dig. Priset ligger pÄ ungefÀr 11 000 kronor oavsett om du önskar med eller utan smartfunktion.

De’Longhi Lattissima Pro – Den bĂ€sta Nespressomaskinen

De’Longhi Lattissima Pro kan vara den absolut bĂ€sta espressomaskinen för hemmabruk. Den har mĂ„nga valmöjligheter pĂ„ espresso och mjölkbaserade drycker. Den ser bra ut och gör gott kaffe. Vad kan man mer önska sig av en espressomaskin Ă€n just det? Priset ligger pĂ„ mer eller mindre 4000 kronor beroende pĂ„ Ă„terförsĂ€ljare. Det Ă€r dyrare Ă€n de flesta andra maskiner av samma typ. Vi ska titta lite pĂ„ varför den Ă€r vĂ€rd den summan.

espresso maskin

Om vi ska specificera lite mera sĂ„ Ă€r kroppen gjord i aluminium och vissa detaljer i kromad metall. Med andra ord sĂ„ syns den höga kvaliteten Ă€ven pĂ„ utsidan. Du fĂ„r utöver ett snyggt skal touch-knappar och LCD-skĂ€rm vilket gör installationen enkel. Varje dryck du kan göra har en egen knapp och det Ă€r mĂ„nga knappar dĂ„ du kan göra allt frĂ„n en enkelt espresso till macchiato, latte, cappuccino med mera. Även mjölkskummaren Ă€r snyggt integrerad i designen med en skjutdörr till höger dĂ€r det gömmer sig en behĂ€ndig varmvattenpipa.

NÀr du sedan ska gör ditt kaffe sÄ flippar du bara ner kopphÄllaren, stoppar i kapseln och trycker pÄ espressoknappen. Du fÄr dÄ en krÀmig, fyllig och smakfull shot av kaffe. Temperaturen 66 grader Àr nÀmligen den perfekta temperaturen och det Àr den temperaturen som gÀller oavsett hur mÄnga koppar du gör. Klarar du av att lÄta bli att dricka espresson pÄ en gÄng sÄ kan du njuta av det gyllenbruna krÀmiga skummet som tÀcker den. FÀrgen och texturen Àr nÀmligen ideal och kan anvÀndas som ett kronexempel för övriga maskiner. Maskinen Àr som sagt dyrare Àn vanligt, men det Àr vÀrt pengarna. Kaffet Àr otroligt gott, den Àr konstruerad pÄ ett kvalitativt sÀtt och den Àr vÀldigt flexibel. SÄ om du vill ha en Nespressomaskin och du har rÄd att investera i just denna sÄ Àr den verkligen vÀrd de pengarna.

Hur tar man han om en espressomaskin pÄ rÀtt sÀtt?

Har man investerat i en riktigt bra espressomaskin sÄ vill man sÄklart ta hand om den pÄ rÀtt sÀtt. LÀs dÀrför igenom och följ nog de instruktioner som du hittar i manualen som följer med just din espressomaskin. Vissa maskiner har sitt eget inbyggda stÀdprogram och berÀttar till och med nÀr de vill att du ska köra det.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button