www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

AllmÀn information om kaffekvarnen

En kaffekvarn maler kaffebönorna Ă„t dig. Varför skulle man vilja mala sin egna bönor nĂ€r man kan köpa fĂ€rdigmalet kaffe? Kanske du dĂ„ tĂ€nker. Jo, det Ă€r nĂ€mligen sĂ„ att det finns mycket mer smak kvar i bönan som du dĂ„ sedan fĂ„r ut nĂ€r du maler dem sjĂ€lv, Ă€n om du köper fĂ€rdigmalet kaffe. SĂ„ om ditt mĂ„l Ă€r att kunna göra ett riktigt gott kaffe hemma sĂ„ kan du vilja köpa kaffekvarn. Vare sig du Ă€r ute efter en billig kaffekvarn eller en dyr sĂ„ kan det vara en bra idĂ© att ta reda pĂ„ vilken kaffekvarn som har fĂ„tt bĂ€st i test i din prisklass. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt sĂ„ fĂ„r du en sĂ„ bra kaffekvarn som möjligt för dina pengar. Ta ocksĂ„ reda pĂ„ om kaffekvarnen du köper maler bönorna pĂ„ det sĂ€ttet som passar ditt sĂ€tt att göra kaffe. PĂ„ detta sĂ€ttet har du möjlighet att verkligen förhöja smaken pĂ„ ditt morgonkaffe. Vi ska dĂ€rför i denna artikel nĂ€mna nĂ„gra kaffekvarnar i olika prisklasser som har fĂ„tt ”bĂ€st i test” av olika opartiska testare.

Hur fungerar kaffekvarnar?

En bra kaffekvarn maler kaffet pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att mycket lite vĂ€rme uppstĂ„r. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt bevaras aromer och ger ocksĂ„ en bĂ€ttre eftersmak. För att sĂ„ lite vĂ€rme som möjligt ska uppstĂ„ sĂ„ Ă€r det att föredra om din kvarn har koniska skivor dĂ„ koniska kvarnar i regel ocksĂ„ maler jĂ€mnare. Du kan mĂ„nga gĂ„nger bestĂ€mma hur fint du vill att kaffet ska malas. Detta Ă€r extra viktigt om du exempelvis har en espressobryggare, dĂ„ espresso bör vara gjort pĂ„ riktigt finmalda bönor. Om du istĂ€llet har en mocamaster eller kaffebryggare sĂ„ Ă€r finhetsgraden inte lika viktig. Kör du med pressobryggare sĂ„ ska det istĂ€llet vara ganska grovmalet för mest smak. Även om du skulle vĂ€lja en kaffekvarn som du maler för hand sĂ„ kan du mĂ„nga gĂ„nger stĂ€lla in hur fint du vill att den ska mala kaffebönorna.

Olika delar som en kaffekvarn bestÄr av

Kaffekvarnar kan bestÄ av olika delar beroende pÄ om din kaffekvarn Àr keramisk  eller om det Àr en elektrisk kaffekvarn som Àr bÀst i test. Men det alla har Àr en behÄllare för kaffebönorna och sedan nÄgon typ av knivar i exempelvis rostfritt stÄl eller keramik. Efter detta sÄ kan saker och ting se mycket annorlunda ut. MÄnga har ocksÄ nÄgon typ av behÄllare som det nymalda kaffet samlas upp i, alternativt en platta dÀr du stÀllet din kaffebryggare eller fÀster din behÄllare pÄ. Vissa kaffekvarnar Àr mer tekniska Àn andra med displayer och knappar medans andra gÄr mer tillbaka till grunden dÀr du maler dina bönor för hand.

Vad Àr kaffekvarnarnas huvudfunktioner?

Kaffekvarnens huvudfunktion Àr att mala bönorna för att fÄ fram sÄ mycket smak som möjligt. SÀttet pÄ hur en kaffekvarn maler bönerna pÄverkar mycket hur ditt kaffe kommer att smaka i slutÀndan. Vissa experter vill till och med pÄstÄ att det sÀttet pÄ vilket bönorna Àr malda pÄverkar kaffets smak mer Àn vad kvaliteten pÄ bönorna gör. Om det bildas för mycket vÀrme nÀr bönan mals sÄ tappar bönan mycket av sin smak. Hur fint kaffet Àr malt kan ocksÄ pÄverka tillsammans med hur du sedan brygger ditt kaffe. Med andra ord sÄ Àr det bra att ha en kaffekvarn som verkligen sköter sitt jobb dÄ du pÄ sÄ sÀtt kan brygga ett riktigt gott kaffe. NÀr du dÀrför ska köpa din kaffekvarn sÄ kan det vara bra att kolla upp vilken typ av kaffekvarn som Àr bÀst i test för att kunna dricka riktigt gott kaffe i ditt eget hem.

För och nackdelar med en kaffekvarn

Det finns möjligtvis tre nackdelar med att köpa en egen kaffekvarn. För det första sÄ tillÀggs det ytterligare ett moment i att göra ditt kaffe, vilket möjligtvis kan kÀnnas jobbigt nÀr man Àr riktigt trött pÄ morgonen.

kaffekvarn testVisserligen, om man dÀremot Àr vÀldigt intresserad av att göra ett sÄ gott kaffe som möjligt och tycker om att kÀnna sig lite som en barista i sitt eget hem sÄ kanske man istÀllet njuter av detta moment. För det andra, sÄ kan man kÀnna att man vill lÀsa pÄ lite för att kunna hitta den bÀsta kaffekvarnen och sedan för att kunna utnyttja den pÄ bÀsta sÀtt. Detta Àr dÀremot nÄgot som endast behöver göras en gÄng och har man ett kaffeintresse sÄ tycker man troligtvis att detta bara Àr intressant. Den tredje nackdelen Àr att en kaffekvarn kan ta en del plats. Hur mycket plats beror sÄklart pÄ vilken kaffekvarn som du köper dÄ de finns vÀldigt mÄnga olika storlekar pÄ kaffekvarnar. Det finns storlekar alltifrÄn sÄ smÄ att du kan ha dem i fönstret till dem som tar upp en ganska stor plats pÄ köksbÀnken. Du vÀljer ju sÄklart sjÀlv hur mycket plats du vill ge Ät nÄgot som hjÀlper dig göra ett gott kaffe.

I övrigt sĂ„ kan en kaffekvarn höja smaken pĂ„ ditt kaffe till en otroligt hög nivĂ„. Du kanske till och med börjar kĂ€nna dig som en barista i ditt alldeles egna hem. MĂ„nga gĂ„nger sĂ„ Ă€r kaffekvarnarna ocksĂ„ vĂ€ldigt snygga och ge ett ytterst proffsigt intryck nĂ€r du ska förbereda kaffet efter maten. Är du en kaffeĂ€lskare sĂ„ bör du definitivt satsa pĂ„ att köpa en kaffekvarn som Ă€r bĂ€st i test, dĂ„ kanske du till och med börjar Ă€lska kaffe Ă€nnu mer.

I vilka situationer Àr en kaffekvarn mest anvÀndbar?

Vare sig du köpt en elektrisk kaffekvarn eller en kaffekvarn som Àr billig och du anvÀnder för att mala för hand sÄ kommer det att höja aromen pÄ ditt kaffe dÄ dessa goda aromer Àr bevarade i kaffebönan pÄ ett annat sÀtt Àn nÀr du har köpt fÀrdigmalet kaffe i affÀren. Vissa har en kaffekvarn för att mala ett paket bönor Ä gÄngen och spara kaffet för att anvÀnda det eftersom. Andra maler de bönorna de ska anvÀnda just nÀr det Àr dags att brygga kaffet. Det sistnÀmnda Àr dÀremot att föredra dÄ detta ger bÀst effekt pÄ smaken.

Hur tar du hand om din kaffekvarn?

Som allt annat sÄ bör Àven en kaffekvarn stÀdas ur ibland. Kaffekvarnar kan se vÀldigt olika ut. Du kan exempelvis ha en liten kaffekvarn eller en stor kaffekvarn, en elektrisk eller manuell och sÄ vidare. Detta resulterar i att du tar hand om kaffekvarnarna pÄ olika sÀtt. I och med detta, för att vara sÀker pÄ att din kaffekvarn tas hand om pÄ rÀtt sÀtt sÄ Àr det nog bÀst att du lÀser din manual för att veta exakt vad tillverkaren ger för skötselrÄd.

Vad kostar en elektrisk kaffekvarn?

En kaffekvarn varierar mycket i pris, allt frÄn cirka 400 kronor till upp till 8000 kronor eller mer. Det kan dÀrför vara bra att lÀsa olika kaffekvarnars testresultat för att försöka hitta den kaffekvarn som passar dig bÀst. Vi ska hÀr dela med oss av nÄgra kaffekvarnar som har fÄtt bÀst i test.

  • Wilfa WSCG-2 – Denna söta kaffekvarnen har bĂ„de fĂ„tt högsta betyg av RĂ„d & Rön samt TĂŠnk. Den Ă€r Ă€ven belönad med “Den gyllene bönan” vilket Ă€r en utmĂ€rkelse som bara ges Ă„t topprodukterna inom kaffebryggning. Kaffekvarnen ligger prismĂ€ssigt i mellanklassen dĂ„ den kostar mellan 600 – 700 kronor, men som tidigare nĂ€mnt sĂ„ Ă€r kvaliteten i toppklass. Den fungerar bra för bĂ„de aeropress, espresso, presskaffe och bryggkaffe, dĂ„ du lĂ€tt kan justera hur grovt kaffet mals pĂ„ maskinen. BĂ„de RĂ„d & Rön och TĂŠnk prisar hur fint kvarnen maler bönorna. BönbehĂ„llaren har en kapacitet pĂ„ 250gram och Ă€r ocksĂ„ utrustad med UV-filter för att skydda bönorna frĂ„n solen, vilket kan varar extra bra om kvarnen Ă€r placerad pĂ„ en solig plats. Vi har tidigare nĂ€mnt vikten av koniska blad för att undvika vĂ€rme nĂ€r bönorna mals och denna kaffekvarn Ă€r utrustad med just sĂ„dana. Med andra ord sĂ„ fĂ„r du mycket för pengarna nĂ€r du köper denna kaffekvarnen.
  • Bodum Bistro Elektrisk Kaffekvarn – En kvarn med högsta betyg av RĂ„d & Rön samt TĂŠnk. Förutom detta sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ en testvinnare hos danska SĂžndagsavisen. De fördelar som nĂ€mns med denna elektrisk kaffekvarn Ă€r att bönbehĂ„llare klarar av att förvara 220 gram kaffebönor. Den har ocksĂ„ en inbyggd timer och en steglös instĂ€llning av malningsgrad. Den fungerar dĂ€rför bra för bĂ„de espresso – och bryggkaffe. Även denna Ă€r utrustad med en konisk kvarn, vilket Ă€r att föredra. För denna vĂ€l byggda kaffekvarn fĂ„r du betala cirka 1149 kronor.
  • DeLonghi KG79 – Ännu en kaffekvarn som fĂ„tt högsta betyg av RĂ„d & Rön och TĂŠnk. Mal ditt kaffe med denna kvarnen anpassat till antingen espresso, bryggkaffe eller presskaffe. Du kan nĂ€mligen vĂ€lja mellan hela 12 olika instĂ€llningar för hur fint du vill mala ditt kaffe. BönbehĂ„llaren pĂ„ denna kvarnen klarar av 120 gram kaffebönor. Dessutom sĂ„ stannar kaffekvarnen av sig sjĂ€lv nĂ€r den malt klart tillrĂ€ckligt med kaffe för de koppar du bett om. Den Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt stadig dĂ„ den Ă€r utrustad med halksĂ€kra fötter. Pris: Mellan 529 – 675 kronor.
  • Graef CM800 – I och med att det Ă€r testvinnare hos Icakuriren samt att den har fĂ„tt toppbetyg hos bĂ„de RĂ„d & Rön och TĂŠnk sĂ„ kan man vĂ€l knappast göra fel i att köpa denna kaffekvarn? Om du har plats för den vill sĂ€ga. Den Ă€r nĂ€mligen större Ă€n de flest kaffekvarnar men dĂ„ har den ocksĂ„ 40 instĂ€llningar för hur den kan mala bönorna. I och med det sĂ„ kan du dricka espresso och bryggkaffe pĂ„ exakt det sĂ€ttet som du vill ha dem. Den har ocksĂ„ en större bönbehĂ„llare med en kapacitet för 350 gram kaffebönor. För enkelhetens skull sĂ„ har den Ă€ven en hĂ„llare för filter, vĂ€lj mellan 60 eller 70 mm i diameter pĂ„ dina filter för att utnyttja detta. Trots alla dessa tekniska finesser sĂ„ sĂ€gs den vara lĂ€tt att hantera och mycket anvĂ€ndarvĂ€nlig. Även denna Ă€r utrustad med en konisk kvarn vilket hjĂ€lper till att bevara aromerna pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt dĂ„ bönorna inte blir för varma under tiden som de mals. Priset för denna pĂ€rla Ă€r cirka 1739 kronor.

Nu har du förhoppningsvis fÄtt en uppfattning pÄ vad du ungefÀr Àr ute efter och ungefÀr vad en kaffekvarn kan ligga pÄ för pris.

Sammanfattning

kaffekvarn bÀst i test

En kaffekvarn kan alltsĂ„ se vĂ€ldigt annorlunda ut. Det finns de kaffekvarnar som du maler med för hand samt elektriska kaffekvarnar, och Ă€ven dem skiljer sig mycket Ă„t i storlek och utseende. Alla kaffekvarnar finns dĂ€remot till för samma syfte, att mala kaffebönor. Att mala sina kaffebönor hemma kan göra att ditt kaffe smakar betydligt bĂ€ttre Ă€n tidigare, samt att du kanske kĂ€nner dig lite som en proffsig barista nĂ€r du gör kaffe till dina nĂ€ra och kĂ€ra. Är du en kaffeĂ€lskare sĂ„ har du dĂ€rför sĂ€kert lĂ€nge drömt om en egen kaffekvarn om du inte redan har en hemma.

NÄgra bra saker att tÀnka pÄ nÀr man vÀljer en kaffekvarn Àr att se till att den har koniska blad eller en konisk kvarn, dÄ detta hjÀlper till att hÄlla temperaturen sÄ lÄg som möjligt medans kaffebönorna mals sÄ att de inte överhettas och tappar mycket av sin arom. TÀnk ocksÄ ut hur mycket plats du vill ge din kaffekvarn dÄ dessa som sagt kan variera mycket i storlek och det inte nödvÀndigtvis behöver vara en jÀttestor kaffekvarn för att fÄ bra resultat. NÀsta steg Àr att bestÀmma pris. En kaffekvarn kan nÀmligen variera mycket i pris, allt frÄn blygsamma 400 kronor till över 8000 kronor om du satsar pÄ lyx. NÀr du sedan har köpt dig din kaffekvarn sÄ Àr det bra att lÀsa bruksanvisningen sÄ att du vet hur just din kaffekvarn fungerar samt hur du tar hand om den pÄ allra bÀsta sÀtt. Sedan Àr det bara att troligtvis njuta av det bÀsta kaffet som du har druckit i ditt alldeles egna hem.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 15 / Genomsnitt: 4.3
Back to top button