www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

“En kopp kaffe, tack.” Fyra enkla ord – som rymmer en hel vĂ€rld av mening. Detta rop pĂ„ hjĂ€lp, som kastats rakt ur den primala svenska halsgropen, tigger om att fĂ„ ta del av den rykande magiska drycken som kommer att sĂ€tta fĂ€rg pĂ„ en kall och trist vardag, och förse drickaren med krafter och energi som behövs för att fortsĂ€tta sitt kĂ€mpande Ă€nnu en dag. FörfĂ€dernas gamla hederliga traditioner mĂ„ste leva vidare! Och visst Ă€r det sant att blott Sverige pĂ„tĂ„r har – kaffedrickandet sitter oss sĂ„ lĂ„ngt in i mĂ€rgen att vi till och med har sĂ€rskilda ord för antalet koppar vi konsumerat. Första koppen kaffetĂ„r, andra koppen pĂ„tĂ„r, tredje koppen tretĂ„r, fjĂ€rde koppen krusetĂ„r – och ta en femte kopp för all del! Den fĂ„r heta pintĂ„r, för nog Ă€r fem koppar lite för mycket


Kaffet i Sverige har en lĂ„ng och stormig historia. Det introducerades sĂ„ tidigt som 1685, men fick inte sitt stora genombrott förrĂ€n vid början pĂ„ 1700-talet, dĂ„ Karl XII, svensk konung och ihĂ€rdig kaffedrickare, entusiastiskt berĂ€ttade för alla som ville höra pĂ„ om denna fantastiska dryck han fĂ„tt smaka nĂ€r han var pĂ„ uppdrag i Turkiet. GlĂ€djen varade dock inte lĂ€nge – Ă„r 1756 förbjöds kaffedrickandet som hĂ€mnd mot förbudet av brĂ€nnvin, och den som ertappades i njutningen av denna produkt utdömdes böter. Förbudet hĂ€vdes och infördes flera gĂ„nger efter detta, sĂ„ svenskarna fick gott vĂ€nta till Ă„r 1823 för att fĂ„ dricka sitt kaffe i fred.

Åren gick, tiderna förbĂ€ttrade medelsvenskens omstĂ€ndigheter. Kaffet slutade vara en lyx och blev en nödvĂ€ndighet i stĂ€llet, en sjĂ€lvklar ingrediens pĂ„ frukostbordet. I takt med detta ökade Ă€ven det sĂ€tt som man bryggde det pĂ„, och idag gĂ„r det att fĂ„ tag pĂ„ allsköns modeller av kaffebryggare, kaffekokare och de hypermoderna kapselmaskinerna med kapslar.

Vad Àr en kaffe kapselmaskin?

För att frĂ€mja kaffedrickandet och göra brygget lĂ€ttare, snabbare och smidigare, har kaffe kapselmaskiner uppfunnits. De kan lĂ€tt beskrivas som apparater dĂ€r du stoppar in en liten kapsel och ett mĂ„tt vatten, trycker pĂ„ knappen och fĂ„r inom ett par sekunder en kopp rykande hett kaffe av den sort du föredrar. Det Ă€r idiotsĂ€kra maskiner som krĂ€ver minimal handling frĂ„n din sida och Ă€r superenkla att rengöras – allt detta utan att tumma pĂ„ kvalitĂ©n.

SÄ hÀr funkar kapselmaskinen:

 1. kaffemaskin kapslar

  Du hÀller i vattnet i tanken pÄ baksidan.

 2. Maskinen har en pump i botten som suger Ă„t sig vattnet och pumpar det genom maskinen.
 3. NÀr det rinner förbi vÀrmeelementet, hettas vattnet upp till den perfekta temperaturen.
 4. Vattnet pumpas genom en tunn liten slang för att öka trycket.
 5. Det heta vattnet skjuts sedan rakt igenom kaffet i kapseln, vilket lösgör smaker och dofter. Det pumpas genom kapseln flera gÄnger, och fÄr sedan droppa ner genom ett större hÄl i mitten.
 6. PĂ„ botten av kapseln finns det en bit filterpapper’r, som förhindrar att det malda kaffet droppar in i din kopp tillsammans med drycken, som nu Ă€r redo att avnjutas.

Modeller för alla smaker och budgetar

Nespresso var först med att marknadsföra kapsel maskinen, men de Àr lÄngt frÄn de enda tillverkarna. Deu kan Àven fÄ tag pÄ modeller som Lattissima, Electrolux, Philips, C3 M2, Gaggia Evolution, Delonghi Melody, Bosch, Tassimo, och OBH Nordica.

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa en kapselmaskin

Kom ihĂ„g att, Ă€ven om mĂ€rket kan spela en stor roll i hur mycket du slutligen kommer att lita pĂ„ maskinen, sĂ„ Ă€r det inte det enda som gĂ€ller nĂ€r du ska göra ditt val. Även andra detaljer mĂ„ste tas med i rĂ€kningen. Vilken maskin har du rĂ„d med? FĂ„r den faktiskt plats pĂ„ köksbĂ€nken? Vad gör en kapselmaskin till bĂ€st i test?

Kapselsystemet

NĂ€r du vĂ€ljer den bĂ€sta kapselmaskinen vĂ€ljer du ocksĂ„ det kapselsystem du kommer att anvĂ€nda en lĂ„ng tid framöver. Detta kan ha en stor pĂ„verkan pĂ„ din budget – dĂ€rför Ă€r det viktigt att du rĂ€knar efter noga. Ta reda pĂ„ vilka sorts drycker som erbjuds i systemet, och hur mycket dessa kommer att kosta per kapsel. TĂ€nk pĂ„ att vissa billiga kapselmaskiner tillverkas med fokus pĂ„ espresso och andra kaffesorter, medan det Ă€ven finns varianter som erbjuder andra drycker som choklad eller te.

Mjölkskummaren en viktig faktor

För dig som Àlskar att kÀnna hur skummet kittlar gommen nÀr det varma kaffet intas, kan det vara extra viktigt att kontrollera att den maskin du vill vÀlja faktiskt har en mjölkskummare. Vissa maskintillverkare har tydligen kommit till slutsatsen att en sÄdan addition Àr försumbar, sÄ det Àr bara nÄgra fÄ som erbjuder denna möjlighet. VÀljer du en av dessa mÄste du Àven tÀnka pÄ att mjölkkapslarna kommer att höja priset pÄ varje kopp kaffe du intar, och funktionen kan vara automatisk eller manuell.

Hur mycket mÄste du göra sjÀlv?

Det fina med kapsel kaffemaskiner Ă€r att de gör jobbet Ă„t dig – i stort sett behöver du bara ladda upp dem och trycka pĂ„ knappen. Men hĂ€r gĂ€ller det Ă€ven att ta reda pĂ„ hur mĂ„nga funktioner den modell du gĂ„r och funderar pĂ„ egentligen erbjuder: hur mĂ„nga olika kaffedrycker kan du vĂ€lja mellan? MĂ„ste du sjĂ€lv bestĂ€mma mĂ€ngden kaffe du vill brygga? Kan du stĂ€lla in mĂ€ngden kaffe som ska in i varje kopp? MĂ„ste du stĂ€nga av kaffeflödet sjĂ€lv (ett rent elĂ€nde om du rĂ„kar glömma av dig)? Hur kan du fĂ„ tag pĂ„ kaffekapslar till bĂ€sta pris?

Fördelar och nackdelar med kapselmaskinen

Kapselmaskiner bĂ„de Ă€lskas och hatas. Det handlar om att fĂ„ gott kaffe med en enda knapptryckning – vilken kaffeĂ€lskare gillar inte det? Dessutom har ett kapselmaskin test visat att den Ă€r lĂ€tt att rengöras, och brukar inte sĂ„ mycket energi. Å andra sidan fins det naturĂ€lskare och ekonomer som helst vill se dessa maskiner försvinna. Kaffe maskinkapslarna mĂ„ste sopsorteras, och bara mĂ€ngden som gĂ„r Ă„t kan av vissa betraktas som rena slöseriet med resurser. Dessutom Ă€r kapselmaskinen det dyraste sĂ€ttet att bjuda pĂ„ kaffe nĂ€r det Ă€r mĂ„nga i familjen – priset kan rundas av pĂ„ 3-4 SEK per kopp. Om man jĂ€mför detta med den gamla hederliga kaffebryggaren, som pumpar fram koppar för drygt 0.3 SEK styck, Ă€r kapselmaskinen verkligen en lyxvara.

Kaffets kvalitet det viktigaste

Varför Ă€r kaffe sĂ„ gott? Det Ă€r mĂ„nga som Ă€lskar denna populĂ€ra dryck, men den smakar inte likadant för alla. Det har bevisats att kaffebönan innehĂ„ller mer Ă€n 800 olika smakĂ€mnen, och det Ă€r kombinationen av dessa som skapar den unika upplevelsen varje individ kommer att ha nĂ€r en kopp kaffe avnjuts. För att hjĂ€lpa dig sĂ€tta ord till upplevelsen, kan du lĂ€ra dig om kaffesmakens tre grundpelare: arom, syrlighet och kropp. Kaffet Ă€r i sig sjĂ€lvt en sur dryck, men de saker du vĂ€ljer att tillsĂ€tta kan dölja eller framhĂ€va vissa smaknyanser. Mjölk i kaffet dĂ€mpar den sura effekten nĂ„got, medan socker gör att kaffesmaken upplevs som kraftigare och rundare – nĂ€r syran neutraliseras fĂ„r styrka och arom större plats. Syrliga tillbehör kommer dĂ€remot att framhĂ€va kaffets syrlighet.

Koppen viktigare Àn du tror

Det Ă€r med kaffe precis som med vin: behĂ„llaren gör skillnad! NĂ€r du dricker ditt kaffe ska du helst ocksĂ„ försöka inta lite luft. Detta aktiverar Ă€ven ditt luktsinne, och gör för en upplevelse olik alla andra: det Ă€r först dĂ„ du kommer att kunna Ă„tnjuta kaffets alla nyanser. DĂ€rför bör du alltid vĂ€lja en kaffekopp som tillverkats i tunt porslin. Och den gamla ”ofina” vanan att dricka kaffe pĂ„ fat Ă€r egentligen inte alls sĂ„ ofin – det Ă€r faktiskt det bĂ€sta sĂ€ttet att njuta av ditt kaffe, eftersom alla sinnen fĂ„r vara med i upplevelsen.

DÀrför fungerar kapslarna

bÀsta kapselmaskinenKaffe bör alltid förvaras i en stÀngd förpackning. NÀr kaffet kommer i kontakt med syre, börjar de eteriska oljorna att oxideras, vilket har en negativ pÄverkan pÄ smaken. DÀrför lÄter rÄdet alltid sÄ hÀr: Förvara kaffet i ursprungsförpackningen, som du sluter vÀl och sedan stÀller in i en lufttÀt burk. LÄt det stÄ pÄ en sval, mörk och torr plats. Ska det fÄ bo inne i kylskÄpet, mÄste du se till att fÄ bort dÄliga grannar som lök eller mögelost, vars dofter kaffet kan suga Ät sig och helt förstöra smaken.

Det Àr dÀrför kaffekapseln Àr sÄ fiffig: Kaffet förvaras i en helt sluten förpackning, och kommer inte i kontakt med syre nÄgon gÄng. Doseringen Àr förutbestÀmd, och bÄde arom och smak kommer att förbli intakta tills dess att du vill avnjuta ditt kaffe. Desutom slipper du bismaken av kartong som ibland kan komma med fel val av kaffefilter.

De populÀraste kaffedryckerna

Uttrycket ”en kopp kaffe” sĂ€ger sĂ„ mycket, och pĂ„ samma gĂ„ng sĂ„ lite. Det finns en oĂ€ndlig mĂ€ngd olika drycker som alla baserass pĂ„ kaffe, och kaffekapselmaskinen kan göra det lĂ€ttare för dig att njuta av dessa. HĂ€r kan du lĂ€ra dig om de mest kĂ€nda kaffedryckerna, sĂ„ att du gör rĂ€tt val nĂ€r det blir dags att inviga din nya kapselmaskin.

Espresso

För att vara petnoga med tillagningen: 90Âș vatten ska passera 7 g espressorostat kaffe till fullt tryck i 20-25 sekunder. Blir tiden lĂ€ngre kommer garvsyror med i kaffet och förstör smaken. Riktiga espressomaskiner har Ă€ven en Ă„ngare för att kunna Ă„nga mjölk till kaffet.

Capuccino

En tredjedel Ă„ngad mjölk, en tredjedel skummad mjölk och en tredjedel espresso – blandar du detta fĂ„r du en vĂ€rmande capuccino.

Caffé Latte

En enkel eller till och med dubbel espresso blandas ut med lite ÄngvÀrmd mjölk, och serveras i ett högt glas toppat med mjölkskum. Det ska vara 80% mjölk och 20% kaffe. Drycken kan garneras med kardemumma, kanel eller vanilj.

Café Mocca

En god blandning av varm choklad, skummad mjölk och espressokaffe.

Latte da Vinci

Denna dryck stÄtar med ett elegant utseende, dÄ den serveras i lÄngglas som verkligen framhÀver receptets vackra treskiktseffekt. Först skummar du mjölken i glaset, och sedan lÄter du espresso, hasselnötssirap och Irish cream sirap ringla ned med en sked för att skapa effekten.

Caffé Macchiato

En dubbel espresso i en stor kopp, med lite skummad mjölk och sötningsmedel efter behag. Namnet betyder ”flĂ€ckigt kaffe”, och syftar pĂ„ att espresson flĂ€ckas med mjölken.

Latte Macchiato

HĂ€r omvĂ€nds ovannĂ€mnda processen, dĂ„ det Ă€r mjölken som ”flĂ€ckas ned” med kaffet. Mjölken hĂ€lls i glaset först, och den fĂ„r Ă„nga tills ett skikt pĂ„ 5 mm skum bildats. Sedan anvĂ€nds en sked för att ringla i espresson. Treskiktseffekten Ă„stadkoms i och med att det Ă€r mjölk pĂ„ botten, espresso i mitten och mjölkskum lĂ€ngst upp.

Ristretto

Kaffet för dig som inte har tid. Det handlar helt enkelt om en halv espresso som ska drickas i ett enda tag.

Ta hand om din maskin

För att din kapsel kaffemaskin ska hĂ„lla sĂ„ lĂ€nge som möjligt och lĂ„ta dig avnjuta kaffe av högsta kvalitet, mĂ„ste du sköta om den ordentligt. En sak du mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ med regelbundna mellanrum Ă€r att maskinen mĂ„ste avkalkas – helst varannan mĂ„nad. HĂ€r kan du lĂ€sa om hur du kan göra för att ge din apparat den vĂ„rd den förtjĂ€nar:

 • Se till att maskinen Ă€r tömd pĂ„ kapslar, kafferester eller droppar.
 • SĂ€tt pĂ„ maskinen, och stĂ€ll en stor vattenbehĂ„llare pĂ„ koppens plats.
 • Blanda ut avkalkaren i rikligt med vatten, och hĂ€ll denna vĂ€tska i vattentanken.
 • Tryck pĂ„ knappen för att aktivera avkalkningsprogrammet. NĂ€r vĂ€tskan gĂ„tt igenom hela maskinen, kan du Ă€ven vĂ€lja att hĂ€lla tillbaks den i tanken och lĂ„ta processen repeteras 1 eller 2 gĂ„nger till.
 • NĂ€r avkalkningsvattnet droppat ut, fyller du tanken med rent vatten och aktiverar maskinen igen, sĂ„ att den sköljs av ordentligt pĂ„ insidan.
 • Tryck pĂ„ knappen för att avsluta avkalkningsprogrammet, och hĂ€ll ut det resterande sköljvattnet.

FÄ vÀrde för dina pengar

Avkalkningen kan fĂ„ maskinen att hĂ„lla lĂ€ngre, och detta Ă€r inte sĂ„ dĂ„ligt, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ att det blir dyrt att ersĂ€tta den om den gĂ„r sönder. Priserna pĂ„ kapselmaskiner med kapslar varierar – Ă€nda frĂ„n 350 SEK för den billigaste varianten till lite drygt 5 000 SEK för den dyraste. Gör valet noga, och se sedan till att sköta om din kapselmaskin, sĂ„ att den varar i mĂ„nga och lĂ„nga Ă„r.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 4 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button