Om du redan har en fin HD-eller 4K-TV, Àr det bÀsta sÀttet att ta din filmupplevelse till en annan nivÄ genom att skaffa ett hemmabio-ljudsystem. Det kraftfulla tillÀgget av ett rum fyllt med ljud som Àr synkroniserat med videon, kommer att göra en filmupplevelse att kÀnns sÄ mycket mer verklighetstrogen.

Förutom den extra kraft och klarheten i ljudet, kan ett hemmabio-surroundsystem göra att det kÀnns som kulorna i krigsscenen skjuter över dig i rummet, eller att den dÀr helikoptern flyger rÀtt över dig. En fotbollsmatch eller liknande kommer ocksÄ verka mer verkliga nÀr du hör publiken som hejar och fyller ditt rum.

Rummets storlek och uppsÀttningen

Innan du börjar att handla, behöver du grundligt undersöka rummet du ska placera ditt system i. Rummet kommer att ha störst inverkan pÄ den typ av system du ska leta efter. Ett stort rum kommer att behöva mer kraft och potentiellt fler kanaler Àn ett mindre rum.

Utrymmet kanske bara tillÄter placering av 5 högtalare och en subwoofer, eller sÄ kanske det bara tillÄter mindre vÀggmonterade högtalare snarare Àn större stÄende högtalare. Om det Àr ett rum dÀr det Àr svÄrt att gömma alla sladdar frÄn alla högtalare, kan du behöva vÀlja ett trÄdlöst surroundsystem istÀllet.

Storleken pÄ din TV kan Àven ha en viss pÄverkan pÄ ett bra hemmabiosystem. Precis som större rum krÀver ett mer kraftfullt system, om du har en större TV vill du ha större ljud.

Mer ström och större högtalare kommer att ge den bĂ€sta uppslukande upplevelsen med en 65″ TV, eller mer; medans en 42″ TV i ett mindre rum kan enkelt kompletteras med mindre högtalare med mindre ström.

Musik vs. Filmer

Hemmabio-system

Även om du vill öka din filmupplevelse med surroundljud för en bĂ€ttre upplevelse, vill du förmodligen anvĂ€nda systemet för musik ocksĂ„. Det Ă€r viktigt att inse att ljudkraven för musik och filmljud Ă€r helt annorlunda.

Eftersom filmens ljudspÄr kan omfatta allt frÄn dialog till musik till ljudeffekter, tenderar effekten att ha ett mycket bredare dynamiskt intervall. För ljudsystem för musik sÄ tenderar basen att vara mycket djupare för blomstrande effekter och deras röstspÄr tenderar att fokusera pÄ den centrala kanalen.

Surround-effekter som gör det möjligt för en kula att skjuta över ett rum eller regndroppar som nuddar golvet Àr spridda över alla högtalarna för att skapa de bÀsta effekterna.

Musik, Ä andra sidan Àr i stort sett tvÄ kanals stereo med tillhörande subwoofer som behöver bli mer skarp och tydlig snarare Àn alltför djupt. De viktigaste högtalarna Àr de frÀmre, vÀnster och höger högtalare.

Om du frÀmst anvÀnder dem för filmer, försök att se till att subwoofern Àr bÀttre kring den djupa basen och effekterna som följer, och övervÀg en centerhögtalare som Àr skarp, tydlig och vÀl matchande med de andra högtalarna. Musiklyssnare kommer att vilja se till att de tvÄ front-högtalarna Àr av högsta kvalitet för bÀsta ljud.

Eftersom du sannolikt kommer att anvÀnda det för bÄda, Àr den enklaste lösningen att fÄ ett vÀlbalanserat system som Àr av högsta kvalitet som du kan passa in i din budget.

Vissa subwoofers kommer med ett musik-lĂ€ge och videolĂ€ge sĂ„ att de optimera basproduktionen baserad pĂ„ vad du lyssnar pĂ„. Även mĂ„nga av dagens mottagare kompenserar för de olika utjĂ€mningskurvorna för bĂ„de musik och filmer, nĂ€r lĂ€mpligt surround-lĂ€ge Ă€r valt, sĂ„ att de kan optimera ljudet i enlighet med detta.

Hur mÄnga kanaler?

Antalet kanaler beror pÄ hur mÄnga högtalare du vill ansluta till, vilket kan vara en funktion av vad ditt rum kommer att rymma. Det finns en mÀngd olika konfigurationer: 2.1, 5.1, 6.1, 7.1, 7.2, och 9.2.

Den första siffran Àr antal högtalare och den andra siffran Àr numret pÄ subwoofers. De flesta surround sound-system har 5.1-kanaler, med fem högtalare och en subwoofer.

Ett 9.2 system har nio högtalare och tvÄ subwoofers. Placering av nio högtalare har i regel 5 i fronten runt TV (2 vÀnster, 2 höger, 1 mitten), 2 pÄ sidan av rummet och 2 i bak.

Att flytta det en nivÄ upp Àr att titta pÄ ett Dolby Atmos surround-system, vilket Àr typiskt 5.1.2 eller 7.1.4. Den extra siffran representerar tak-högtalare, sÄ ett 7.1.4 har sju golvhögtalare, en subwoofer och 4 tak högtalare.

Dolby Atmos kommer att ge det mest uppslukande ljud du kan tÀnka dig, dÄ ljudet kommer frÄn alla hÄll med otrolig skÀrpa och djup. Det hanterar rörelse exceptionellt bra vilket ger en tredimensionell kÀnsla för ljud.

Allt-i-Ett-System eller Á la Carte

Ett mycket bekvÀmt alternativ Àr att vÀlja ett allt-i-ett-hemmabiosystem bÀst i test, som ocksÄ Àr kÀnd som en hemmabio i en lÄda. Detta Àr en mycket kostnadseffektiv lösning som minskar krÄngel för att vÀlja alla komponenter.

Detta alternativ Àr ett komplett system som innebÀr att receivern och högtalarna Àr alla utformade för att fungera tillsammans. Högtalarna Àr ocksÄ konstruerade för den specifika kanalen som de kommer att stödja.

Till exempel, de frÀmre vÀnster och höger högtalarna Àr vanligtvis de största, dÄ de flesta av det effektfulla ljudet kommer frÄn dem, centrum högtalare Àr utformade för att stödja mer högljutt innehÄll, och de bakre högtalarna Àr oftast lite mindre Àn frÀmre vÀnster och höger högtalare.

TrÄdlöst vs. Sladd

Beslutet om du ska vÀlja ett hemmabiosystem trÄdlöst eller med sladd Àr ett relativt enkelt sÄdant. Det kommer att bero pÄ hur svÄrt Àr det att placera sladdar för alla högtalarna i ditt hemmabio-rum och hur mycket flexibilitet du vill ha med ditt system.

Det fina med trĂ„dlösa system Ă€r att installationen Ă€r mycket enkel och slutresultatet Ă€r ofta en snygg lösning. Dessutom kan du enkelt flytta högtalarna in pĂ„ olika program – placera dem utanför pĂ„ di verandan, eller ut i köket för lite musik, eller annan plats i hemmet.

NĂ€r man hĂ€nvisar till trĂ„dlösa system, kallas de för “trĂ„dlöst” pĂ„ grund av det faktum att de inte behöver högtalarkabel för att ansluta till din receiver.

De krĂ€ver vanligtvis en elkontakt dĂ„ de flesta inte drivs med ett batteri, men i stĂ€llet mĂ„ste man sĂ€tta in dem i ett eluttag. I den meningen Ă€r dem inte helt trĂ„dlösa, men eftersom de flesta rum har eluttag, Ă€r det oftast mycket enklare att fĂ„ upp dessa högtalare jĂ€mfört med “fasta” högtalare.

Fördelarna med fasta högtalare Àr i allmÀnhet bÀttre ljudkvalitet och ett bredare utbud av olika högtalare att vÀlja mellan. Fasta högtalare i allmÀnhet, har bÀttre ljudkvalitet eftersom högtalaren inte Àr begrÀnsad av bandbredd, och de har bÀttre effekthantering.

Du kommer mycket mer sannolikt att hitta mer kraftfullt och klart ljud som verkligen passar din smak. Även om det finns ett antal bra trĂ„dlösa högtalare, Ă€r det bara ett fĂ„tal som kommer att fungera bra för ett balanserat “surround-ljud”.

Sonos (som mÄnga svenskar kÀnner till), som har varit ledare inom trÄdlösa högtalare, Àr enligt mÄnga det bÀsta hemmabiosystemet, och ger dig ett riktigt surround-trÄdlöst hemmabiosystem.

A/V-mottagare

A/V-mottagare bör stÄ i centrum för ditt hemmabio-system, och kan komma laddat med mycket bra funktioner. SÄ det gÀller att hitta en med de funktioner som Àr mest viktiga för dig.

Det finns ett antal funktioner att uppmÀrksamma som antal och typ av anslutningar, system, uteffekt, Wi-Fi, Bluetooth och Airplay-anslutning, 4K skalförstorings-förmÄga, förmÄgan att stödja flera rum och tillgÀnglighet av trÄdlösa appar med streaming för internet-alternativ. Du kan upptÀcka Ànnu fler funktioner nÀr du sjÀlv letar efter alternativ.

En A/V-mottagare bör betraktas som ditt hemmabio-systems “hjĂ€rna” dĂ„ det vĂ€ljer och samordnar alla olika komponenter i ditt system. Och Ă€r Ă€ven del som avgör vilken kĂ€lla som anvĂ€nds och skickar informationen till uppspelningsenheter som exempelvis din TV och högtalare.

En mycket viktig egenskap, som Ă€r en indikator pĂ„ ljudkvalitet Ă€r införandet av en sĂ€rskild “Phono” – ingĂ„ng. Denna ingĂ„ng Ă€r dyrare att tillverka och krĂ€ver diskreta kretsar, vilket ger betydligt bĂ€ttre ljud Ă€n datachips eller integrerade kretsar.

Detta gör det möjligt för förbÀttrad dynamik, skÀrpedjup, och detaljer, sÄ Àven om du inte har en phongraph att ansluta med, Àr det en bra funktion för elektronik.

Antal och typ av anslutningar Àr viktigt för A/V-mottagare kan anvÀndas för att styra alla dina applikationer.

MÄnga mottagare har flera ingÄngar för HDMI, optisk och andra anslutningar sÄ att du kan ansluta spelkonsoler, Blu-Ray-spelare, kabel-boxar, Tv-apparater, etc. och du kan anvÀnda den för att vÀxla mellan olika program. RÀkna ut vad du vill ansluta nu och i framtiden och se till att din mottagare har anslutningar för att leva upp till detta.

Mottagare

surround systemOm du har ett stort utrymme att fylla eller om du bara verkligen vill ha ett blomstrande ljud, se till att du har en kraftfull mottagare – 50 Watt per kanal blör göra jobbet fint och se till att du har en dedikerad subwoofer.

Detta Àr sÀrskilt viktigt om du vill ha en kraftfull ljudupplevelse som fÄr dig att kÀnna det Ànda in i benen. Om det inte Àr ett hemmabiosystem 5.1 bÀst i test, se till att matcha det med liknande kraftfulla högtalare.

Om du gillar musik eller video, borde mottagaren ha trÄdlösa anslutningar sÄsom Wi-Fi, Bluetooth och/eller Airplay sÄ kan du anvÀnda din smartphone, surfplatta eller iPad för att spela upp innehÄllet. Idealiskt Àr ocksÄ att ha en fjÀrrkontroll-app med ett brett utbud av streaming pÄ internet.

Om du har en 4K Ultra HD-TV, Àr en mottagare med 4K-uppskalning en bra funktion eftersom det kommer att sÀkerstÀlla att du fÄr ut det mesta av din 4K UHD-TV. Du kan hitta andra unika funktioner med brett utbud av olika mottagare. Det Àr viktigt att granska alla funktioner och se till att det erbjuder det som Àr viktigt för dig.

Högtalare

Högtalarna Àr en mycket viktig del av systemet. Du behöver bara hitta högtalare som Àr anpassade till den effekt hos mottagaren och som Àr mest tilltalande för örat. SÄ lyssna innan du köper!

Den goda nyheten Àr att det finns en hel del bra varumÀrken nÀr det kommer till högtalare. som har utmÀrkt ljud. Bose, Sonos, JBL, Klipsch, Àr exempel pÄ varumÀrken som har bra högtalare i deras sortiment.

Lyssna pÄ olika högtalare för att hitta de som Àr mest tilltalande för ditt öra. Kraften och strömmen mÄste matcha produktionen av receivern och högtalarna, sÄ hela systemet bör vara frÄn samma tillverkare.

De flesta av dessa tillverkare har högtalare som Àr sÀrskilt utformade för var och en av de separata kanalerna till ett surround system. Du kommer att kunna hitta olika högtalare att vÀlja för centrum, bakifrÄn, framifrÄn och frÄn sidohögtalare.

Detta gör det lĂ€tt att vĂ€lja ett system av högtalare som fungerar bra tillsammans. Om du verkligen gillar musik, se till att dina frĂ€mre (vĂ€nster och höger) högtalare Ă€r högtalare med full kapacitet som kan “stĂ„ pĂ„ sina egna ben”.

Om du vÀljer hemmabio högtalare bÀst i test, Àr högtalar-kombination förutvald för att matcha mottagare vilket gör det mycket lÀtt.

Ytterligare funktioner

Det finns nÄgra ytterligare funktioner vÀrda att nÀmna, som du kanske finner mycket anvÀndbara. Till exempel, automatisk ljudkalibrering kommer att se till att högtalarna Àr korrekt balanserad för ditt specifika rum, sÄ det kommer att optimera surround effekten.

SÀttet det hÀr fungerar pÄ att Àr systemet levereras med en mikrofon som du placerar i centrum av rummet. Denna mikrofon tar upp ljudet i rummet och justerar automatiskt högtalarutgÄngen för att bÀst passa rummet.

Även om trĂ„dlös Wi-Fi -, Bluetooth-och/eller Airplay-anslutning Ă€r bekvĂ€mt, kommer en dockningsstation för Ipod och/eller en USB-port för att ansluta digitala innehĂ„ll direkt till ditt system att lĂ€gga ytterligare ett lager av flexibilitet. Du kan spela hela din digitala musiksamling med en enkel anslutning.

Flerrums-funktioner gör att du kan anvÀnda A/V-mottagare för att ge oberoende ljud i ett annat rum. Detta kan maximera nyttan av din mottagare genom att anvÀnda den för att leverera musik till ett annat rum separat till ditt hemmabiosystem test, vilket ger dig mer valuta för pengarna.

Slutsats

Hoppas artikeln har gett dig inblick i vad som Àr viktigt att leta efter nÀr du ska vÀlja ett hemmabiosystem och hur avgörande det Àr att titta pÄ ditt rum, och vad du ska anvÀnda systemet till.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.6