Älskar du också fantastiska mediaupplevelser? Där ett riktigt bra ljud och en otrolig bild tar dig till en helt annan värld, och får dig att känna det som att du fysiskt befinner dig mitt i all action? Då är ett hemmabiosystem rätt val för dig. I detta inlägg får du tips på hur du skall tänka för att smidigt installera din hemmabio i ditt hem. Det ger dig också möjlighet att se över om du måste komplettera det hemmabiosystem du köpt med ytterligare produkter. Följ med för att få en enklare väg till alla mediaupplevelser som väntar dig!

Att packa upp din hemmabiomottagare

Du har valt din hemmabio och systemet har nu anlänt till dig vilket betyder att det är dags att packa upp det. Vad kan du förvänta dig? När du köper ett hemmabiosystem kommer du att få tydlig information om vad som ingår i paketet. I de flesta fall handlar det om den centrala högtalaren och minst två sidohögtalare. Har du köpt ett mer avancerat system kan du också räkna med att få bakre högtalare. Vanligtvis ingår kablar, förutsatt att du köpt ett paket med ett hemmabiosystem och inte byggt ihop det själv.

Vad är den bästa platsen för din hemmabiomottagare?

Var skall du då placera din hemmabio för att få bästa möjliga mediaupplevelse? Du bör välja ett rum där du har möjlighet att ljudisolera eller åtminstone balansera ljudet genom att placera paneler vid reflektionspunkter som annars kan störa ditt ljud. Mottagaren skall placeras plant och helst med någorlunda utrymme ovanför den. På så vis blir den inte överhettad utan kan fungera optimalt. Kom ihåg att inte koppla upp systemet förrän hela processen med mottagaren är klar så att den är redo att ge dig en unik mediaupplevelse.

De bästa kabel- och trådlösningarna

Med ett riktigt bra hemmabiosystem vill du ha flexibilitet och möjlighet att förändra din ljudupplevelse efter behov. Det rekommenderas därför att du använder färgkodade eller märkta kablar så att du vid en flytt vet exakt vad du behöver göra för att uppnå det resultat du önskar. Du kan enkelt köpa egna kablar att ha extra allt eftersom du bygger ut ditt hemmabiosystem, eller om du helt enkelt vill ha tydligare kablar än de som kom med ditt paket.

Slutsteg till hemmabioreceiver och fullständig installation

För att installationen skall bli så smidig som möjligt så är det smart att följa instruktionerna steg för steg. Detta gäller vare sig du skall koppla in surroundsystem eller någonting helt annat. Då kommer du att komma igång fortare och kan på vägen försäkra dig om att du löst alla utmaningar på bästa sätt. När du har packat upp de stora delarna av hemmabiosystemet och kopplat ihop eventuella kablar kan du gå vidare som följer nedan.

Anslut antenner och Ethernet

Det första steget i detta läge är att ansluta antennerna som följde med din mottagare (AM/FM/Bluetooth/Wifi). Dessa kan behöva skruvas i och det är viktigt att du gör det noggrant. Vissa mottagare har inte någon inbyggd wifi och du kan då välja att istället ansluta en Ethernetkabel till mottagarens LAN-port.

Anslut dina högtalare

Nu är det dags att ansluta dina högtalare. Detta gör du direkt till TV:n eller till den mottagare du köpt för ditt hemmabiosystem. Tänk på att följa instruktionerna noggrant för att undvika problem vid uppkopplingen.

Ställa in subwoofern

Nu är du redo att ansluta subwoofern till dina högtalare. Om du har en så kallad integrerad högtalare så kopplar du enklast in subwoofern via ett par högtalarkablar via de normala högtalarutgångarna. Du får då en så kallad högnivåsignal.

Anslut hemmabiomottagaren till TV

Vid det här laget är det så dags att koppla hemmabio bluetooth till TV. Vilken utgång du bör använda beror helt på vilken slags TV du har. Äldre varianter ger dig ofta färre möjligheter medan du med nya TV-apparater kan välja efter tycke och smak.

Anslut källkomponenterna

När du är klar med att ansluta mottagaren till din TV skall du gå över till källkomponenterna. Här blir det extra viktigt att du har koll på vad det är du vill uppnå eftersom felkopplade källkomponenter kan göra att du inte får igång ditt hemmabiosystem på rätt sätt alls. Följ med andra ord instruktionerna ordentligt.

Slå på mottagaren och testa fjärrkontrollen

När alla steg ovan är genomförda måste du naturligtvis slå på mottagaren och testa fjärrkontrollen. Då ser du om allt fungerar som det skall samtidigt som du kan göra eventuella justeringar och även lära dig mer om hur ditt hemmabiosystem skall styras. Du kan också använda en mätmikrofon för att kontrollera ljudet i rummet du placerar din hemmabio i. Detta förenklar nämligen vardagen avsevärt och gör din mediaupplevelse roligare än någonsin eftersom du vet hur du skall arbeta med systemet för att få optimal prestanda och effekt.

Ställ in rätt högtalarnivåer

Nu är det upp till dig! Du har kopplat in hela ditt system och testat att fjärrkontrollen och mottagaren fungerar. Det är dags att ställa in rätt högtalarnivåer baserat på vad du vill ha ut av din hemmabio. När detta är klart är det dags att slå sig ned för att njuta av en riktigt bra film, en musikupplevelse utöver det vanliga eller varför inte satsa på gaming med din familj eller dina vänner?

Din hemmabio är en investering i din vardag

En hemmabio kan vid första anblick verka som en dyr investering men faktum är att det är ett riktigt smart val för alla som vill njuta av vardagen. Vare sig du gått på resultatet i hemmabiosystem bäst i test eller gjort ett helt unikt val så kommer du att uppleva en mediaupplevelse på en helt ny nivå. Så vänta inte, köp din hemmabio och kom igång med att ansluta den redan idag. Det är ett enkelt sätt att höja livskvaliteteten i vardagen och du kommer garanterat inte att ångra ditt beslut.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button