soundbar bÀst i test

Topp 5 bÀsta soundbars (Soundbar test)

45729

Produktexperter spenaderar mÄnga timmar pÄ forskning och testning för att hjÀlpa dig hitta de bÀsta produkterna att köpa. Varje produkt hÀr Àr oberoende utvald av vÄrt team. Om du köper nÄgot via lÀnkar i vÄrt innehÄll kan vi tjÀna en liten provision som hjÀlper till att stödja vÄrt arbete.

Ny teknik har gjort det möjligt för TV-apparater att bli allt plattare, tunnare och lÀttare. MÄnga nya TV skÀrmar har dessutom den bÀsta bildkvaliteten vi nÄgonsin har sett. För att fylla ett rum med ljud krÀvs dock högtalare och med allt plattare skÀrmar klarar de inte riktigt kraven nÀr det gÀller ljudet, vilket ofta resulterar i tunt ljud eller otillrÀcklig bas.

Det Àr hÀr soundbars och hemmabiosystem kommer in för att ge den ljudupplevelse man förvÀntar sig till en riktigt bra visuell upplevelse.

Det Ă€r dock inte helt lĂ€tt att veta vad man ska börja nĂ€r man bestĂ€mt sig för att bĂ€ttre ljud och att köpa soundbar Ă€r ett mĂ„ste. Är surroundljud viktigt? Ska man köpa en soundbar med subwoofer eller en soundbar utan subwoofer? Sedan har vi det dĂ€r med budget, vad fĂ„r den kosta? Oavsett om man vĂ€ljer en billig soundbar eller en lite dyrare Ă€r det ocksĂ„ bra att ha lite koll pĂ„ vad man ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man letar efter den rĂ€tta.

Vi har dÀrför gjort en köpguide med vÄra bÀsta tips. I den hÀr artikeln har vi ocksÄ valt ut soundbar som Àr bÀst i test i olika kategorier för att hjÀlpa dig att hitta en som passar dig. I vÄra recensioner för Topp 5 bÀsta Soundbars skriver vi ocksÄ om de viktigaste funktionerna för att du snabbt ska fÄ en överblick över dem.

BÄST I TEST
Bose 700
Bose 700
VĂ„rt betyg
MEST PRISVÄRT
LG SJ3
LG SJ3
VĂ„rt betyg
VÅRT SENASTE VAL
jbl-bar-5.1
JBL Bar 5.1
VĂ„rt betyg

1. Bose 700 Recension

Bose 700
Designad för att vara vÀrldens bÀsta soundbar

Fördelar

 • Fantastiskt ljud
 • Bluetooth- och WiFi-anslutning för streaming av musik
 • Avancerade funktioner för röststyrningen

Nackdelar

 • NĂ„got dyr
 • Minus för appen som inte har nĂ„gon indikator pĂ„ hur lĂ„ngt nĂ„got laddat

Översikt

Soundbar 700 soundbar Bose Àr lika vacker pÄ utsidan som den Àr funktionell pÄ insidan. Du kan vÀlja att placera den antingen pÄ TV-stativet eller montera det pÄ vÀggen, beroende pÄ hur du har din TV monterad och vad som ser bÀst ut. Oavsett hur du monterar den ger Bose Soundbar 700 ljudsystem för din TV en oövertrÀffad kombination av avancerad konstruktion, snygg design och perfekt ljud.

Den har en ovansida av hÀrdat glas, metallgaller runt hela enheten. De rena linjerna matchar vilket modern hem som helst. Men de bÀsta egenskaperna hos Soundbar 700 hittar du under ytan: den levererar kristallklart tal och en fyllig bas med ett tydligt, omslutande ljud som har djup, detaljrikedom och kÀnsla. Det spelar ingen roll om dina vÀggar Àr av murbruk, tegel eller glas, den inbyggda ADAPTiQ ljudkalibreringen anpassar systemets akustiska prestanda till rummets egenskaper.

Den har bÄde Bluetooth- och WiFi-anslutningar sÄ att du kan spela upp vad du vill, var du vill och frÄn vilken enhet du Àn vill. Den har ocksÄ en HDMI ARC-anslutning som gör att systemet Àr kompatibelt med den senaste tekniken. Med den medföljande universalfjÀrrkontrollen kan du kontrollera din Bose Soundbar. Den har Google Assistant och Amazon Alexa inbyggt vilket Àr mycket smidigt för den som inte orkar med appar eller kontroller eller helt enkelt behöver ett optimalt röststyrt system.

Soundbar 700 har dessutom en överlĂ€gsen röstupptagning frĂ„n en Ă„tta-mikrofonsuppsĂ€ttning som kommer att höra din röst, oavsett hur hög din musik Ă€r. Med en genial indikator som hjĂ€lper till att visuellt indikera nĂ€r din röstassistent lyssnar, ”tĂ€nker” eller pratar kan du sĂ€kerstĂ€lla att systemet hör dina kommandon.

SPECIFIKATIONER

 • GrĂ€nssnitt: Bluetooth, Wi-Fi
 • Separat subwoofer: Nej, integrerad
 • Fysiska kontakter: HDMI-ingĂ„ng (19 pin HDMI typ A)
  SPDIF-ingÄng (TOSLINK), USB
 • TrĂ„dlösa kontakter: Bluetooth, Wi-Fi
 • Smarta features: Google Assistant, Alexa, röststyrning
 • ISS (Internet Streaming Services): Pandora, Deezer, Spotify, TuneIn, SiriusXM-internetradio, iHeartRadio, Amazon Music

Kolla Priset


2. LG SL9YG Recension

LG SL9YG
Upplev kraftfullt, rörligt surround ljud – precis som pĂ„ bio

Fördelar

 • Fantastiskt surroundljud
 • Smidig installation
 • Multikompatibel med appar

Nackdelar

 • Inte kompatibel med Alexa

Översikt

Den andra av vÄra Topp 5 bÀsta Soundbars Àr LG SL9YG soundbar. Denna LG soundbar har en smal, upphÀngningsbar, design som ger dig flera placeringsmöjligheter: du kan montera den pÄ vÀggen, ha den under din TV.

Om du velar mellan hemmabiosystem eller LG soundbar har denna LG soundbar i test av ljudet gjort att mÄnga Àndrat uppfattning om vad en soundbar kan göra. Meridian-teknik, Dolby Atmos och DTS:X ger en surroundeffekt sÄ det lÄter som att ljudet kommer frÄn flera hÄll, Àven ovanför huvudet vilket ger ett flerdimensionellt högupplöst ljud som liknar en riktig bioupplevelse.

Ett flerdimensionellt ljud placerar helt enkelt soffan mitt i filmen istÀllet för framför den. Med stöd för flera högupplösta ljudformat i Hi-Res Audio som WAV, ALAC- och FLAC-format kan du dessutom fÄ klarare ljud med ökad precision i 24-bit och 192 KHz. SL9YG kan Àven spela upp 4K HDR och Dolby Vision-video utan att kvaliteten pÄ det du tittar och lyssnar pÄ försÀmras.

Med en inbyggd Chromecast kan du enkelt och smidigt streama musik via din telefon till soundbaren. Öppna upp Spotify eller Google Play Music, tryck pĂ„ sĂ€ndningsknappen och sedan Ă€r din LG soundbar redo att spela upp dina favoritlistor, apparna Ă€r nĂ€mligen kompatibla med denna soundbar och krĂ€ver ingen extra installation. Genom stöd för Google Assistant kan du dessutom styra din soundbar genom röstkommandon.

SPECIFIKATIONER

 • GrĂ€nssnitt: IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.2, Kanal 4.1.2ch
 • Separat subwoofer: Ja, 1 bashögtalare, 220 Watt, trĂ„dlös
 • Fysiska kontakter: Digital ljudingĂ„ng (optisk) (TOSLINK), USB 2.0 (4 pin USB typ A), HDMI-ingĂ„ng (19 pin HDMI typ A), HDMI-utgĂ„ng (19 pin HDMI typ A)
 • TrĂ„dlösa kontakter: WiFi, Bluetooth
 • Smarta features: Google Assistant, röststyrning
 • ISS (Internet Streaming Services): Deezer, Spotify, TuneIn, Google Play Music, Chromecast

3. LG SJ3 Recension

LG SJ3
UtmÀrkt bas utan kablar

Fördelar

 • Enkel, plug and play, soundbar
 • Har all basfunktionalitet som bluetooth och trĂ„dlös bashögtalare
 • Har ett flertal fysiska kontakter som minihörlurskontakt

Nackdelar

 • Har inga extra funktioner som röststyrning

Översikt

LG SJ3 ger dig ett 2.1-kanals Dolby ljudsystem med effektiva ljudförbÀttringstekniker med automatisk ljudjustering av i allt som spelas upp. Du ansluter denna soundbar till tv pÄ ett enkelt sÀtt.

Den medföljande subwoofern ansluts dessutom trÄdlöst, vilket gör LG SJ3 riktigt smidig att installera. Letar du efter en soundbar med bluetooth Àr LG SJ3 sömlös i upplevelse. LG SJ3 kan, utöver att ansluta din TV ocksÄ koppla ihop den med din smartphone genom Bluetooth för trÄdlös uppspelning av musik. Med stöd för adaptiv ljudkontroll (ASC) justeras allt ljud i realtid sÄ att ljudet Àr klart och tydlig nÀr det Àr i fokus, samtidigt som den kÀnner av andra frekvenser och höjer ljudet frÄn subwoofern för ytterligare effekt. Allt för att du skall fÄ ett dynamiskt och levande ljud med korrekt Ätergivning.

Du kan koppla din Blu-ray-spelare till din TV för att sedan fÄ ljudsignalen vidare till ditt nya 2.1-system med optisk ljudkabel, eller ansluta den med en klassisk 3.5 mm AUX-kabel. SjÀlvfallet fungerar det trÄdlösa Bluetooth för uppspelning av musik eller en bra ljudbok oavsett om du anvÀnder en kompatibel laptop, iOS- eller Androidenhet som surfplatta eller smartphone.

Oavsett vilken hÄrdvara du har fÄr du en effektiv uppkoppling och ett kristallklart ljud. Med Stand-By-funktion kan ditt ljudsystem vara i vilolÀge för att direkt starta upp nÀr du Äterigen vÀljer att spela upp musik, titta pÄ en film eller se pÄ din favoritserie med din tidigare sammankopplade enhet via Bluetooth.

 

SPECIFIKATIONER

 • GrĂ€nssnitt: Bluetooth 4.0, Kanal 2.1ch
 • Separat subwoofer: Ja, 1 x bashögtalare, 200 Watt, 3 ohm, trĂ„dlös
 • Fysiska kontakter: Digital ljudingĂ„ng (optisk) (TOSLINK),
  USB (4 pin USB typ A), LinjeingÄng för ljud (minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm)
 • TrĂ„dlösa kontakter: Bluetooth
 • Smarta features: Nej

4. Samsung HW-MS660 Recension

Samsung HW-MS660
Biografupplevelse i soffan

Fördelar

 • Enkel installation
 • Superbt ljud
 • PrisvĂ€rt soundbar

Nackdelar

 • Kompatibel med Alexa men inte Google assistant

Översikt

Med Samsungs soundbar HW-MS660 fÄr du högklassigt HD-ljud med bred ljudbild och stort omfÄng. Hela nio högtalarelement ger dig klart ljud men samtidigt djup bas nÀr det krÀvs sÄ att Samsungs soundbar fÄtt bÀst i test gör ingen förvÄnad. VÀggfÀste ingÄr för en snygg montering pÄ vÀggen.

Med appen Samsung Multiroom kan du njuta av olika musiktjÀnster med hög ljudkvalitet. Perfekt för dig som till exempel har alla spellistor pÄ Spotify, iTunes eller Soundcloud. Du kan Àven ansluta trÄdlöst till din Samsung TV med TV SoundConnect. Till dig som har en Samsung TV kan du enkelt kontrollera samtliga enheter med samma kontroll. Flertalet av din soundbars funktioner fÄr du lÀtt upp direkt pÄ din TV skÀrm för att stÀlla in exempelvis ljudeffekter och volym. Annars kan du lÄta integrerade Smart Sound Mode optimera ljudet automatiskt utifrÄn vad som spelas upp just dÄ och fokusera pÄ innehÄllet i det du ser istÀllet.

Samsungs Distortion Cancelling-teknologi förutser och kompenserar ljudet nÀr det behövs, vilket gör det möjligt att Äterge en djup och ren bas utan att behöva ansluta en separat subwoofer. Soundbar Àr försedd med 9 separata högtalare som alla har en unik förstÀrkare.

Samsung hw-ms660 test har dessutom bevisat att denna soundbar Àr en av de mest lÀttinstallerade. Du kan enkelt ansluta din Soundbar till din Samsung TV eller andra mÀrken via Bluetooth.

SPECIFIKATIONER

 • GrĂ€nssnitt: Bluetooth, Wi-Fi, Kanaler: 3 Ch
 • Separat subwoofer: Nej, integrerad
 • Fysiska kontakter: HDMI-ingĂ„ng (19 pin HDMI typ A), HDMI-utgĂ„ng (19 pin HDMI typ A), LinjeingĂ„ng för ljud (minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm), Digital ljudingĂ„ng (optisk)
 • TrĂ„dlösa kontakter: Bluetooth, Wi-Fi
 • Smarta features: Alexa
 • ISS (Internet Streaming Services): Pandora, Deezer, Spotify, TuneIn, SiriusXM-internetradio, iHeartRadio, Amazon Music

5. JBL Bar 5.1 Recension

JBL Bar 5.1
5.1-Kanals 4K Ultra HD Soundbar med True Wireless

Fördelar

 • Kraftfull ljudĂ„tergivning pĂ„ 510 watt
 • JBL-surroundljud med bred ljudbild
 • Löstagbara trĂ„dlösa surroundhögtalare
 • RejĂ€lt med kontakter och uppkopplingsmöjlighet via Bluetooth

Nackdelar

 • Ett minus med systemet Ă€r att det bara har ett Ă„rs garanti.

Översikt

JBL Bar 5.1 kan förvandlas frĂ„n en soundbar till ett 5.1 hemmabiosystem för en episk film och musikupplevelse för hela familjen. Denna soundbar har tvĂ„ löstagbara, batteridrivna, trĂ„dlösa surroundhögtalare med 10 timmars speltid sĂ„ att du har flexibiliteten att optimera ljudet hur du vill. Det medföljer Ă€ven en 10” trĂ„dlös subwoofers och en fjĂ€rrkontroll.  Soundbaren och tillbehör levereras med en sats för vĂ€ggmontering sĂ„ att du kan montera upp din soundbar om du vill och slipper ha den liggande pÄ TV-bĂ€nken. Dessutom blir det snyggare monterat med TV:n pĂ„ vĂ€ggen.  

Denna subwoofer Àr dessutom utrustad med tre HDMI-ingÄngar (19 pin HDMI typ A) för att ansluta 4K-enheter. Dessutom har den en linjeingÄng för ljud, en optisk digital ljudingÄng (TOSLINK) och en USB för maximala möjligheter till att koppla ihop systemet. Utöver det Àr sundbaren utrustad med 11 separata högtalarelement varav 8 Àr basar och 3 Àr diskanter. Med Dolby Digital, Dolby Pro Logic II och DTS kommer dina filmer, din musik och dina tv-spel att lÄta bÀttre Àn nÄgonsin.  

Du kan dessutom ansluta trÄdlöst genom Bluetooth. Funktionen JBL-SoundShift lÄter dig smidigt vÀxla mellan ljudet frÄn din TV till din Android eller iOS-enhet som smartphone eller surfplatta om du vill. Strömma all din musik trÄdlöst frÄn vilken mobil enhet som helst. Du kan ocksÄ styra din nya ljudanlÀggning med de flesta befintliga TV-fjÀrrkontroller eftersom soundbaren Àr kompatibel med de allra flesta. Snabbstartsguiden gör det enkelt att komma igÄng och kalibrera systemet för att fÄ maximalt bra ljud.  

SPECIFIKATIONER

 • GrĂ€nssnitt: Bluetooth 4.2
 • Separat subwoofer: Ja
 • Fysiska kontakter:3 x HDMI-ingĂ„ng (19 pin HDMI typ A), LinjeingĂ„ng för ljud, Digital ljudingĂ„ng (optisk) (TOSLINK), USB 
 • TrĂ„dlösa kontakter: Bluetooth
 • Smarta features: Nej
 • ISS (Internet Streaming Services): Nej

Kolla Priset


Hur du vĂ€ljer den bĂ€sta soundbaren för dina behov – en köpguide

soundbar bÀst i test

Oavsett om du letar efter en prisvÀrd soundbar, den bÀsta soundbaren eller efter en soundbar som Àr bÀst i test Àr det viktigt att fundera över vilka funktioner som Àr viktiga för dig. Det kan ocksÄ handla om hur stor yta du vill eller inte vill ge upp eller att du vill matcha dina apparater sÄ att de passar ihop. UtifrÄn ett kompabilitetsperspektiv Àr det ocksÄ ibland smart att vÀlja en soundbar som kommer frÄn samma mÀrke som din TV Àven om de flesta Àr kompatibla med varandras produkter.

Soundbars eller Hemmabiosystem – vad Ă€r skillnaden

Soundbars Àr kompakta och har mindre kablar Àn hemmabiosystem. Faktum Àr att de flesta Àr nÀstan helt trÄdlösa. Det virtuellt surroundljudet Àr dock oftast inte lika effektivt som ett hemmabiosystem med flera högtalare men tekniken utvecklas hela tiden och soundbars blir allt bÀttre.

Om perfekt ljud Ă€r viktigt för dig – lĂ€gg nĂ„gra kronor till pĂ„ en bĂ€ttre soundbar med fler inbyggda högtalare: du kommer bli förvĂ„nad över det ljud en soundbar kan generera. Alla soundbars erbjuder stereoljud och de har vanligtvis ocksĂ„ tillval som ”3D” eller ”surroundljud” dĂ€r ljudet behandlas digitalt för att uppnĂ„ en simulerad eller virtuell surroundljudeffekt.

MÄnga soundbars har ocksÄ en separat subwooferhögtalare som innehÄller en högtalare som kan producera lÄgfrekventa ljud (bastoner) mer effektivt Àn de mindre högtalarna i huvudenheten. Dessa subwoofers Àr ibland trÄdlösa, Àven om de fortfarande mÄste anslutas till ett vÀgguttag för att fÄ ström.

NÄgonting som ocksÄ kan vara bra att veta Àr att TV-program vanligtvis strömmas eller spelas upp i stereo, sÄ en dyrare hemmabiouppsÀttning med flera högtalare Àr ofta en onödig investering.

Hemmabiosystem

Hemmabiosystem brukar ha formen av en Blu-ray eller DVD-spelare tillsammans med en förstÀrkare och flera högtalare. Dessa ger dig normalt sett 5.1-surroundljud.

Siffran 5 hÀnvisar till de fem huvudhögtalarna: tvÄ placerade bakom soffan till höger och vÀnster, och tre frÀmre högtalare, som gÄr till vÀnster, höger och mitten pÄ TV: n. Siffran 1 anger antalet subwoofers.

För den som ser mycket film och vill ha en bioupplevelse och en Àkta surroundljudupplevelse kan ett hemmabiosystem vara en bra lösning.

Men man ska komma ihÄg att massor av komponenter innebÀr mer röra i form av kablar lÀngst golvet som kan vara knepiga att fÄ undan. Installationsprocessen, för att maximera ljudet och stÀlla in (kalibrera) högtalarna för bÀsta ljud kan ocksÄ vara svÄrt. Om du redan Àger en Blu-ray eller DVD-spelare Àr det troligtvis billigare och enklare att bara köpa ett surroundljudsystem eller investera i en bra soundbar.

Vad Àr soundbars?

samsung soundbar

Man kan sÀga att en soundbar Àr en kompakt lösning för dina ljudbehov. Det ger bekvÀmlighet, eftersom det Àr en enda enhet som du dessutom kan placera framför din TV utan att behöva leta efter plats att sÀtta den pÄ. Varje typ av soundbar har sina för- och nackdelar men gör att du kan uppleva ljud av bÀttre kvalitet i dina filmer och TV-program. De kan ocksÄ strömma musik frÄn din telefon och har olika typer av funktionalitet som att de styras med en röstassistent, som Alexa eller Google Assistant.

Vilka Àr de tillgÀngliga soundbar typerna?

Det finns flera typer av soundbars ljudfÀlt för konsumenterna, som var och en representerar olika krav och funktioner. SnÀlla, beskriv alla dessa mer detaljerat, lÀgg till fler typer om jag har missat nÄgot.

Soundbars med subwoofer

Det finns soundbars som ocksÄ har med en extern subwoofer. Dessa Àr vanligtvis trÄdlösa, om man bortser frÄn elkontakten. Du fÄr vanligtvis lite mer djup i ljudet, vad gÀller kraft och bas, med hjÀlp av subwoofers. De flesta soundbars har dock olika ljudalternativ inklusive surroundljud inbyggda. En soundbar med subwoofer ger dig helt enkelt en kraftfull ljudupplevelse för filmstunderna.

Soundbars utan subwoofer

En soundbar utan subwoofer kan fortfarande ge dig ett kraftfullt ljud frÄn en enda enhet, beroende pÄ hur mÄnga högtalare den har. Den har dessutom en mer kompakt, utrymmesbesparande, design och du behöver bara ha en enda enhet.

Soundbars med bioljud

Vill du kÀnn dig helt inne i handlingen med ett realistiskt 3D-ljud ska du leta efter en soundbar som Àr anpassad för film. Dolby Atmos Àr nyckelordet du ska titta efter i produktbeskrivningen. Detta innebÀr att det Àr en soundbar som har ett ljud som Àr optimerat för film. Med Dolby kan du uppleva otroligt surroundljud som skapar ett spektakulÀrt 3D-ljudfÀlt för underhÄllning som kÀnns som det som sker pÄ skÀrmen ocksÄ Àr runt omkring dig. Med Dolby ljud fÄr du helt enkelt en maximerad bioupplevelse frÄn din soundbar.

Hur skiljer sig soundbars och soundbases frÄn varandra?

Det finns, tekniskt sett, tvÄ typer som fÄr jobbet gjort: soundbars och soundbases. BÄda kommer med högtalare inuti och tjÀnar samma syfte: nÀmligen att göra din TV: s ljud tydligt och bÀttre. Dessa tvÄ skiljer sig frÀmst i sin design, dÀr en soundbar Àr utformad som en bar som vanligtvis gÄr att montera framför eller över TV:n och soundbasen Àr utformad sÄ att TV: n kan sitta pÄ den. Ofta kommer en soundbase att ha tillÀggsbasdrivrutiner för att kunna ge extra basljud. Detta innebÀr att en soundbase inte behöver en subwoofer. Vill du maximera ljudet frÄn din TV rekommenderar vi dock en soundbar för ett fylligare ljud.

Vad Ă€r ljudfĂ€ltets ”kanaler” och hur mĂ„nga behöver jag?

hemmabiosystem

De flesta program och filmer i dag erbjuder 5 olika ljudkanaler och i vissa fall mer för surroundljud. De 5 ljudkanalerna Àr högtalare som skickar ut ljudet i mitten, vÀnster, höger, plus tvÄ bak: en vÀnster bak och en höger bak. Vad som gör att en soundbar skiljer sig frÄn en typisk hemmabioinstÀllning Àr att alla kanaler eller högtalare finns i en och samma enhet.

2-kanals soundbar: 2 högtalare: vÀnster och höger.

3-kanals soundbar: 3 högtalare: mitt, höger och vÀnster.

5-kanals soundbar: mitt-, höger-, vÀnster- och tvÄ bakre högtalare.

7-kanals soundbar: i huvudsak Àr 7-kanaler samma som 5-kanaler men genom att dela surround- och bakkanaler i 4 kanaler fÄr du totalt 7.

Hur du placerar din soundbar pÄ bÀsta sÀtt

NĂ„gonting som kan vara bra att tĂ€nka pĂ„ Ă€r vad du ska placera din soundbar. Om du behöver hĂ€nga upp den pĂ„ vĂ€ggen Ă€r det viktigt att kontrollera att din soundbar har rĂ€tt fĂ€sten. Till exempel Samsung har fĂ€sten som gör att du kan hĂ€nga din Samsung soundbar pĂ„ baksidan av din platta Samsung TV sĂ„ att soundbaren ligger precis under skĂ€rmen. Smidigt och bra. Vill du ha soundbaren pĂ„ din TV bĂ€nk kan det vara vettigt att mĂ€ta upp den innan du vĂ€ljer en soundbar – fĂ„r den plats dĂ€r du tĂ€nkt ha den? TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att det bĂ€sta ljudet uppnĂ„s genom att ha soundbaren centrerat antingen under eller över din TV, mitt emot soffan eller dĂ€r du oftast sitter och tittar pĂ„ TV. Se ocksĂ„ till att ha lite luft runt din soundbar för att inte tappa ljud.

TÀnk pÄ garantin

NĂ€r du har hittat din bĂ€sta soundbar – kontrollera ocksĂ„ garantin och att du köper den frĂ„n en auktoriserad Ă„terförsĂ€ljare om du skulle fĂ„ problem med din produkt eller om det skulle finnas nĂ„gra ovĂ€ntade fabrikationsfel eller behöver reparera din soundbar.

Vad du behöver veta om anslutningarna

HDMI ARC

Audio Return Channel (ARC) gör att du inte behöver ytterligare kablar. Anslut bara soundbaren till din TV:s ingĂ„ng för ljudĂ„tergĂ„ngskanalen (ARC) med en HDMI-kabel, sĂ„ Ă€r du redo. Soundbaren kan leverera ljud och video av hög kvalitet till din TV medan du skickar ljud frĂ„n TV till soundbar – allt med samma HDMI-port. Supersmidigt!

TrÄdlös anslutning

Vill du kunna strömma ljud direkt frÄn din ljudfÀlt eller via din telefon eller surfplatta? DÄ Àr trÄdlösa funktioner nÄgonting du ska hÄlla koll pÄ. Du hittar Bluetooth pÄ de flesta soundbars för trÄdlös kontroll och ljudströmning. WiFi-aktiverade ljudfÀlt erbjuder ofta ocksÄ avancerad appkontroll, flerrumsfunktioner och andra typer av kompabilitet till appar eller multifunktion. WiFi Àr smidigt eftersom det kopplar upp mot ditt Internet-nÀtverk och get dig möjlighet att strömma nÀstan vad som helst, var som helst. Till exempel Spotify, TIDAL, Pandora eller andra tjÀnster.

Optisk port

En optisk port ger dig en solid anslutning mellan din TV och soundbaren. Det Àr ocksÄ en av de enklaste och mest pÄlitliga anslutningarna som finns tillgÀngliga. Den har dock inte bandbredden för att överföra en 5.1-signal.

USB-ingÄngar

Normalt anvÀnds USB-ingÄngar endast för uppdateringar av hÄrdvaran i dina enheter men de flesta soundbaruppdateringar idag görs genom mjukvaruuppdateringar. Dock kan det vara bra att ha om du vill ansluta nÄgon av dina enheter med USB.

4K strömning

4K fungerar som ett nav för spelkonsoler, set-top-boxar och streaming-enheter ochlÄter dig ansluta flera enheter till din soundbar nÀr du vill njuta av högkvalitativt ljud och högkvalitativ bildkvalitet pÄ din TV.

Hi-Res Audio

Hi- Res Ă€r en förkortning för ”High Resolution” vilket innebĂ€r att du hör ljudet högupplöst och fĂ„r en fantastisk klarhet i ljudet. Med högupplöst ljud lĂ„ter musiken du spelar upp nĂ€rmare originalinspelningarna och med mer ljuddetalj Ă€n CD-skivor och komprimerade format som MP3.

Alexa

Alexa Àr Amazons virtuella röstassistent. Alexa kan strömma musik, köra appar, svara pÄ frÄgor eller kontrollera smarta enheter i ditt hem som exempelvis soundbars, smarta glödlampor eller smarta strömbrytare.

Google assistant

Google Assistent gÄr att anvÀnda för relativt enkla saker som att stÀlla vÀckarklockan, ringa ett samtal eller spela upp en lÄt frÄn din soundbar. Det gÄr Àven utmÀrkt att skriva textmeddelanden eller anteckningar med rösten, det enda som krÀvs Àr att du pratar nÄgorlunda tydligt

FjÀrrkontroll

Även om det Ă€r smidigt med Bluetooth vill man ibland ha en fjĂ€rrkontroll, om inte annat gör man dĂ„ nĂ„gonting annat Ă€n bara sitta I soffan framför sin favoritserie. MĂ„nga soundbars Ă€r dock kompatibla med TV kontrollen vilket gör at ten speciell kontroll för sjĂ€lva soundbaren ofta Ă€r onödigt.

Soundbarkanaler – vad betyder 2.0, 3.1, 5.2?

Soundbars har flera kanaler eller högtalare som alla representeras av nummer som 2.0 och 5.1. Siffrorna hĂ€r betyder hur mĂ„nga högtalare för olika riktningar ljudfĂ€ltet har och om det finns en subwoofer eller inte. Exempelvis betyder 2.0 att det bara finns tvĂ„ högtalare – en vĂ€nster och en höger utan subwoofer. 3.1 betyder att det finns en högtalare till vĂ€nster, en till höger, en i mitten och en subwoofer, 5.1 betyder att det finns fem högtalare, till vĂ€nster, till höger, i mitten och tvĂ„ i ryggen, och en subwoofer. Link: https://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=305450

Vad Àr aktiva eller passiva soundbars?

Aktiv soundbar betyder att soundbaren har inbyggda förstÀrkare som driver allt, samt kanalprocessorer som skiljer vÀnster-, höger- och mittersta högtalarna i soundbaren. Detta innebÀr att en aktiv soundbar Àr allt-i-ett högtalare till din tv och att ingen extra mottagare eller subwoofer behöver anslutas, plus att du fÄr mindre kablar att hantera.

Passiv betyder att din soundbar inte har en inbyggd effektförstÀrkare och krÀver dÀrför en mottagare eller förstÀrkare för att fungera. De har dock bÀttre högtalare och bÀttre högtalare betyder för det mesta bÀttre ljud. En passiv soundbar att kosta dig lite mer och vara lite krÄngligare att installera eftersom du mÄste ansluta fler komponenter tillsammans. Du behöver ocksÄ lÀgga till en traditionell subwooferanslutning om du vill ha extra bas.

Om du bara vill uppgradera din TV: s ljud, rekommenderar vi att du vĂ€ljer en aktiv soundbar med allt-i-ett. Passiva ljudfĂ€lt Ă€r bĂ€ttre lĂ€mpade för anpassade installationer som nĂ€r vill att din soundbar ska ”försvinna” och bli en del av din TV eller om du vill ha ett fullstĂ€ndigt Dolby Atmos soundbar -system.

FAQ – Soundbars

Kan jag lÀgga till högtalare i en soundbar?

Vissa ja och andra nej. Faktum Àr att nÄgra av de nyare modellerna av soundbars har ytterligare högtalare som en del av systemet vilket gör att ljudet numera Àr mycket nÀrmare verkliga bioljud. De har ofta subwoofers eller sÄ har de produkter i samma serie som du kan lÀgga till din soundbar. Till exempel Sonos och Bose har kompatibla produkter som gör att du kan bygga ut ljudet till flera rum till exempel. Och det Àr ett bra alternativ om du har (eller vill installera) ett ljudsystem med flera rum i hela ditt hem.

Kan du lÀgga till en subwoofer till en soundbar?

MÄnga trÄdlösa soundbars levereras med en trÄdlös subwoofer. Om du ahr en soundbar och vill lÀgga till en subwoofer: kontrollera först att det finns en port pÄ din soundbar eller att det finns subwoofers i samma serie som din soundbar.

Kanske skulle ett hemmabiosystem vara bÀttre för mig?

Den största nackdelen med ett hemmabiosystem Àr att det krÀver mycket utrymme och det Àr svÄrare att installera. Soundbars Àr lÀttare att installera och passar bÀttre för mindre bostÀder, vardagsrum, lÀgenheter och sÄ vidare.

Hur mÄnga kanaler behöver jag?

Detta beror pĂ„ dina behov – om du letar efter ett mer avancerat och högre kvalitetsljud, skulle en soundbar med fler kanaler vara ett bra alternativ. Det förbĂ€ttrar inte bara ljudkvaliteten utan ger ocksĂ„ en surroundljudeffekt. För dig som bara vill att ljudet ska vara Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n vad det ursprungligen Ă€r pĂ„ TV: n rĂ€cker det med en soundbar med sĂ„ fĂ„ som 2 kanaler och en subwoofer.

Var placerar jag soundbaren?

TÀnk pÄ var du placerar din soundbar: om det Àr framför TV: n kan det blockera fjÀrrkontrollsignalen. Om det Àr ovanför TV: n Àr detta den bÀsta placeringen eftersom en placering runt öron nivÄ Àr bra för att maximera ljudet.

Hur viktig Àr ljudets kvalitet?

Beroende pÄ hur kÀnslig du Àr för bra ljud Àr detta delvis en frÄga om tycke och smak men ocksÄ budget. Det finns soundbars som kommer att kosta mer men de har ocksÄ vanligen bÀttre ljudformat, som Dolby Atmos och DTS: X som kan göra ljudets kvalitet bÀttre.

Oavsett vilken soundbar du vĂ€ljer att investera i Ă€r det viktigt att du kontrollerar att den har alla funktioner som du behöver för att passa in i ditt liv och hur du tĂ€nker att du ska anvĂ€nda din soundbar. Kanske Ă€r musik ditt liv? Eller Ă€r du en film-nerd? Handlar det mer om att streama din favoritserie och ha ett optimalt ljud? Eller Ă€r du mer mobil och behöver ha Bluetooth och WiFi för att optimera ditt anvĂ€ndande? Oavsett vilken slags anvĂ€ndare du Ă€r finns det garanterat en soundbar för dig – oavsett om du vĂ€ljer en budget soundbar eller en lyxig soundbar med optimerat ljud – hoppas vi att du haft nytta av vĂ„r guide och önskar dig lycka till med ditt köp av soundbar!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 3 / Genomsnitt: 5]