www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Vad Àr en skivspelare?

Tycker du att CD – skivorna var ett steg bakĂ„t och Ă€lskar det genuina ljudet av en vinylskiva? DĂ„ behöver du verkligen införskaffa dig en skivspelare för vinyl Àven kallad gammofon. Du kanske redan sjĂ€lv har kommit fram till detta men nu frĂ„ga dig: Hur fĂ„r man tag pĂ„ en bra skivspelare? Förr i tiden dĂ„ det var just vinylskivor som gĂ€llde sĂ„ kunde man köpa skivspelare i vilken vĂ€lsorterad radioaffĂ€r som helst. Det var helt enkelt bara att plocka pĂ„ sig en skivspelare, pickup och hur mĂ„nga LP – skivor som man Ă€n önskade sig, och slutligen betala och gĂ„ hem. Idag Ă€r det inte riktigt sĂ„ enkelt. LĂ€s vidare och ta reda pĂ„ hur du kan hitta den bĂ€sta skivspelaren.

Hur anvÀnder man en skivspelare?

Hur fungerar dĂ„ en skivspelare? De flesta skivspelare Ă€r enkla att anvĂ€nda, och dem som vi kommer nĂ€mna nedan Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndarvĂ€nliga. Det gĂ€ller alltsĂ„ att packa upp den, och koppla in den. Ingen större anstrĂ€ngning krĂ€vs alltsĂ„ för att kunna njuta av musiken pĂ„ en LP – skiva. TrĂ€ pĂ„ skivspelarens gummirem. Sedan sĂ„ lĂ€gger du skivtallriken och mattan pĂ„ respektives platser. Motvikten monteras slutligen enligt bruksanvisningen. Motvikten har en skala som vrids till noll nĂ€r tonarmen Ă€r vĂ„grĂ€t mot skivtallriken. Glöm inte att försiktigt ta bort plastskyddet frĂ„n pickupen.

NÀr det Àr dags att stÀlla in nÄltrycket sÄ vrider du pÄ skalan och vikten samtidigt. Oftast fungerar tvÄ gram bra men det bÀsta Àr att lÀsa i bruksanvisningen vilket nÄltryck som fungerar bÀst för din modell. Har du för mycket nÄltryck sÄ förstör du bÄde skivorna, nÄlen och fÄr inget bra ljud samt att det ger dÄlig sprÄrning och lite bas. NÀr du Àr klar med nÄltrycket sÄ Àr det slutligen dags för antiskating. Detta genomför du antingen med en ratt som har en antiskatingskala eller med ett lod som du hÀnger i Ànden av tonarmen. Kolla i bruksanvisningen, men om du inte hittar nÄgon annan information sÄ vrids ratten till halva nÄltrycket ellet möjligtvis lite till (1,5) om tonarmen fortfarande tvingas utÄt nÀr nÄlen sÀnks ner i spÄren.

TÀnk pÄ att platsen som skivspelaren stÄr pÄ bör vara vÄgrÀtt, med andra ord sÄ bör det vara en plan yta och helst inte ovanpÄ förstÀrkaren. Det kan ocksÄ vara bra att investera i en skivborste. Med den sÄ kan du hÄlla borsta dammet frÄn LP-skivorna. Det fins ocksÄ skivtvÀttar som kan rengöra vinylen mer pÄ djupet vilket gör att musiken inte knastrar.

Fördelar med att anvÀnda en skivspelare?

retro skivspelareVarför bör man dĂ„ köpa en retroskivspelare? Förutom en trevlig retro – vibe sĂ„ ser den ju ocksĂ„ snygg ut i vardagsrummet. Enligt vissa ger det ett mer genuint ljud, plus att man Ă€r mer aktiv dĂ„, till skillnad frĂ„n en CD – skiva och dess spelare som man kanske kan ladda flera skivor med sĂ„ behöver man faktiskt byta LP – skiva med jĂ€mna mellanrum. Vissa kanske stör sig pĂ„ knaster och bakgrundsljud som en LP – skivan och vinylspelaren kommer med, medans andra tycker det Ă€r charmigt. Det Ă€r med andra ord lite upp till dig vad du tycker att en vinylspelare har för fördelar.

I vilka situationer Àr en skivspelare som mest anvÀndbar?

Kort och gott, om du vill spela LP – skivor sĂ„ Ă€r en skivspelare mycket anvĂ€ndbar. Det kan ocksĂ„ vara lite charmigt att ha en skivspelare stĂ„ och spela nĂ€r man har gĂ€ster eller bara helt enkelt vill ha en trevlig fredagsvibe i hemmet.

Vad kostar en skivspelare?

Det finns skivspelare inom ett lÄngt prisspann. Men vill man ha nÄgot vettigt sÄ bör man vara beredd att betala Ätminstone tvÄ tusenlappar eller mer. DÀrifrÄn och uppÄt sÄ börjar kvaliten vara bra utan att man mÄste betala allt för mycket. NÀr det kommer till grammofoner sÄ fÄr du vad du betalar för i kvalitet dÄ ju bÀttre delar vinylspelaren Àr gjorrda av, desto bÀttre lÄter den. En vinylspelare kommer inte med massor av funktioner utan det handlar snarare om kvalitet bÄde mekanskt och ljudmÀssigt som du betalar för. I detta skivspelaretest sÄ fÄr du tips pÄ vÀlljudande vinylspelare till rimliga priser. Alla vinylspelare Àr utan bluetooth i vÄrt test.

Hur du vÀljer en skivspelare

Urvalet Àr mycket mer begÀnsat men dÄ Àr ocksÄ kvaliteten betydligt högre. SÄklart sÄ kan man dra nitlotter Àven idag. Som exempel sÄ Àr de skivspelare som du hittar pÄ baksidan av veckotidningarna i regel inte de bÀsta och de som Àven kommer med radio, högtalare och kassettdÀck Àr vanligtvis inte vÀrda pengarna. Satsa istÀllet pÄ en enkel skivspelare utan nÄgot extra, som Àr tillverkad av en erkÀnd tillverkare med bra rykte. Koppla den hellre till den sterio som du har dÀr hemma eller ett par bra högtalare. LÀs dÀrför vidare i detta vinylspelaretest och hitta den skivspelare som Àr bÀst i test sÄ att du kan skaffa dig en stereoanlÀggning med skivspelare.

Bra att veta om en skivspelare

Konstruktionen av skivspelaren Àr riktigt viktigt för att du ocksÄ ska fÄ ett bra ljud. Detta beror pÄ att skivspelaren Àr en mekanisk anordning och pickupen Àr sÄ pass kÀnslig att den kan plocka upp vibrationer, störningarr samt interferens vilket kommer att störa ljudet. DÀrför speglar priset i regel den ljudkvaliteten du kan förvÀnta dig dÄ den pÄverkas sÄ pass av den mekaniska kvaliteten. Chassi, motor, skivtallrik, tonarm, plint och pickup har alltsÄ en betydande roll för vilken ljudkvalitet som man kommer att fÄ. Det Àr avgörande vad den har för dÀmpning, den mekaniska precisionen samt elektriska kvaliteten.

Skivspelarens historia

Edisons fonograf var föregĂ„ngaren till skivspelaren och var redo för en demonstration redan Ă„r 1877. Den liknade mycket en grammofon men var Ă€ndĂ„ annorlunda dĂ„ den inte spelade upp ljudet frĂ„n en skiva utan frĂ„n en metallcylinder. Edison började tillverka sin apparat Ă„r 1878 och försökte hela tiden förbĂ€ttre den. Tidigt pĂ„ 1900-talet sĂ„ presenterade dĂ€remot ingenjören Emile Berliners sin ”grammofon” som spelade upp ljud frĂ„n platta skivor istĂ€llet och den ersatte dĂ€rmed Edisons fonograf.

Skivspelare i framtiden

Skivspelare, vare sig det Ă€r CD – spelare eller LP – spelare hĂ„ller dĂ€remot pĂ„ att gĂ„ ur modet. Det mesta Ă€r idag digitaliserat och streamingtjĂ€nster bĂ„de nĂ€r det kommer till musik och film hĂ„ller pĂ„ att ta över. LP – skivor har dĂ€remot sin charm bĂ„de utseendemĂ€ssigt och ljudmĂ€ssigt och har dĂ€rför fortfarande sin kundkrets, till och med bland ungdomar. Hur lĂ€nge detta varar Ă€r dĂ€remot svĂ„rt att sĂ€ga. Kan populariteten bli sĂ„ pass stor att LP – skivor Ă„terigen börjar produceras? Tiden fĂ„r svara pĂ„ detta.

Designer för skivspelare

Även om det finns skivspelare med högtalare och kanske till och med vinylspelare med bluetooth sĂ„ kommer vi inte nĂ€mna sĂ„dana i detta test. Det hĂ€r Ă€r nĂ€mligen ett retro skivspelaretest dĂ€r vi fokuserar mer pĂ„ ljudkvalitet Ă€n pĂ„ funktioner. LĂ€s vidare för att hitta din favorit skivspelare till ett rimligt pris.

Rega Planar 1

Fördelar:

  • En vĂ€ldigt festlig skivspelare som ger bĂ„de spelglĂ€dje och dynamik

Nackdelar:

  • NĂ„got avslappnad diskant

Rega har ett sĂ„ pass bra rykte att de har fĂ„tt problem med att bygga tillrĂ€ckligt mĂ„nga enheter för att möta efterfrĂ„gan. Det Ă€r inte konstigt dĂ„ bĂ„de marknaden har ökat ordentligt, plus att de Ă€r kĂ€nda för bra ljud till lĂ„gt pris. Även om Rega Planar 1 Ă€r budgetvarianten sĂ„ Ă€r den byggd pĂ„ liknande sĂ€tt som de dyrare modellerna. Med andra ord sĂ„ Ă€r det en lĂ€tt och styv konstruktion som Ă€r enkel att anvĂ€nda dĂ„ den Ă€r fĂ€rdigmonterad. Intrycket Ă€r hög kvalitet trots att Planar 1 Ă€r enkelt utrustad. Tonarmen heter Rega RB110 och gĂ„r att anvĂ€nda Ă€ven med dyrare pickuper om man skulle vilja byta ut den som ingĂ„r till en pickup av högre kvalitet.

Trots Rega – spelarens lĂ„ga pris sĂ„ lĂ„ter den fylligt och Ă€r rent rytmiskt en av de mest engagerande budgetspelarna. Dynamiken Ă€r mycket bra och ger en hĂ€rlig bas. Bad – mellanregistret har en hĂ€rligt klang med hĂ€rliga detaljer vilket Ă€r en stor skillnad mot för andra billiga spelare. Planar 1 Ă€r helt manuell, sĂ„ har man inga problem med det sĂ„ Ă€r det troligtvis det bĂ€sta alternatvet som man kan fĂ„ för en hyfsat billig slant. Den kanske inte har samma hĂ€rliga djupbas som NAD C558 som vi recenserar lĂ€ngre fram i artikeln men dĂ„ Ă€r ocksĂ„ NAD C558 dyrare. Diskanten Ă€r nte helt finstĂ€mt och saknar lite distinkt luftighet men det gĂ„r att lösa om man köper en lite bĂ€ttre pickup Ă€n Rega Carbon MM som Ă€r den som följer med. Det Ă€r hursomhelst svĂ„rt att fĂ„ bĂ€ttre ljud för pengarna Ă€n vad denna modell erbjuder.

Rega Planar 1 kan du köpa i svart eller vi pianolack. Skivtallriken Àr en 28 mm polyoximetylen. Den har en analog RCA utgÄng och tar varken RIAA eller USB. Den vÀger 4,2 kg och har mÄtten 44,4 x 11,4 x 35,5 cm.

Teac TN-350

Fördelar:

  • ÖverskĂ„dlig styrning samt vĂ€lbalanserat ljud.
  • Enkel att uppgradera.

Nackdelar:

  • Fötterna börjar inte riktigt trampa i takt pĂ„ samma sĂ€tt som de bĂ€sta venylspelarna fĂ„r dem att göra.

vinylspelare retroDetta Ă€r en venylspelare som bĂ„de ser bra ut och Ă€r Ă€ven bra ljudmĂ€ssigt. Den Ă€r lite dyrare Ă€n de billigaste rivalerna men dĂ„ har den bĂ„de en hĂ€rlig in – och utsida. Denna Ă€r dessutom utrustad med en inbyggd skivspelarförstĂ€rkare, Ă€ven kallad RIAA samt att den har en USB – utgĂ„ng. Den Ă€r anvĂ€ndarvĂ€nlig och installationen Ă€r enkel att utföra. Skulle man vilja byta upp sig till en bĂ€ttre pickup sĂ„ Ă€r det absolut möjligt.

Denna snygga venylspelaren finns tillgÀnglig i bÄde valnöt och matt svart beroende pÄ vad du har lust med. Ljudet Àr bra dÄ trots den billiga pickupen, Audio-Technica AT95E MM, sÄ hÀnger ljudbilden ihop vÀl. Fokuset Àr dock nÄgot diffust. Basdynamiken Àr inte heller riktigt lika rik som hos Rega Planar 1. Ljudet har inte heller riktigt lika mÄnga klangfÀrger som hos NAD. DÀremot sÄ Àr ljudet mer fylligt och har mer bas Àn vad den medföljande pickupen klarar av och det skulle vara intressant att byta upp sig till en bÀttre pickup. Dynamiken och fokuset Àr dÀremot bÀttre hos Rega och NAD. Skivtallriken Àr i stÄl och den har en S-formad tonarm i aluminium. UtgÄngen Àr en analog RCA. Den vÀger 4,8 kg och har mÄtten 42 x 12 x 34 cm.

NAD C558

Fördelar:

  • SuverĂ€n kontroll
  • Rik bas
  • Engagerande och öppet ljud

Nackdelar:

  • Ser billig ut

Denna skivspelaren har det lilla extra. Trots att den ser lite trÄkig ut i sin matta grÄa fÀrg och dammlocket inte har de rundade hörnen som skivspelaren har, vilket gör att det passar lite konstigt, sÄ Àr det en testvinnare. Den Àr lÀtt att installera. Du justerar pickupvikten och antiskatingen sjÀlv men du fÄr ocksÄ med allt du behöver för detta i kartongen. Pickupen Àr en förmonterad Ortofon OM10 som Àr en vÀldigt bra budgetmodell. Skivtallriken Àr av glas vilket gör den stabilare Àn dem med stÄl. Tonarmen Àr i aluminium och utgÄngen Àr en analog RCA.

NAD C558 erbjuder en bra dynamik som pĂ„minner om den hos Rega Planar 1. Ljudet har bra fokus och en trevlig tyngd i basen. Den har bra kanalseparation och ljudbilden Ă€r bergfast. Djupbasen Ă€r bĂ€ttre Ă€n hos Rega Planar 1 och Ă€ven de övre tonerna Ă€r bĂ€ttre fokuserade, vilket Ă€r tack vara den bra pickupen frĂ„n Ortofon. Basdynamiken ligger i en klass för sig nĂ€r man jĂ€mför med andra billigare skivspelare. Du behöver bara höra nĂ„gra fĂ„ takter för att musiken ska gripa tag och engagera dig. Mellanregistret Ă€r inte knivskarpt men Ă€ndĂ„ öppet, rikt pĂ„ detaljer samt har ett bra fokus. SĂ„ trots att det inte Ă€r den snyggaste vinylspelaren pĂ„ marknaden sĂ„ levererar den ett bra ljud. Den har inte RIAA eller nĂ„gon USB – utgĂ„ng den Ă€r ocksĂ„ tyngst av dessa tre skivspelare dĂ„ den vĂ€ger 5,5 kg. MĂ„tten Ă€r: 43,5 x 12,5 x 34 cm.

Varför Àr skivspelare sÄ populÀra?

Rent tekniskt sĂ€tt, om man kollar siffror och sĂ„, sĂ„ Ă€r en CD – skiva betydligt bĂ€ttre Ă€n en LP -skiva. MĂ„nga gillar dĂ€remot att Ă€ga en vinylspelare pga retro – viben som den ger. Vissa sĂ€ger ocksĂ„ att ljudet Ă€r mer genuint. Sedan Ă€r det ocksĂ„ snyggt med LP – skivor och dess fodral pĂ„ vĂ€ggen. Gillar man retro – stil sĂ„ Ă€r med andra ord en skivspelare ett mĂ„ste.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 3.9
Back to top button