www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

BĂ€st i test
4.5 / 5
Epson Àr tillbaka med en vÀldigt kvalitativ projektor som erbjuder en upplevelse utöver det vanliga. Projektorn levererar hela 2600 lumen, Full HD och mer funktionalitet som gör att denna Àr bÀst i test.

Fördelar

 • 2600 lumen ger riktigt bra bild
 • Full HD
 • Bra kvalitĂ© rakt igenom

Nackdelar

 • Lite dyr
BĂ€sta lyxvalet
4.5 / 5
BenQs W2700 Àr ett riktigt bra alternativ för de som vill ha en riktigt vass projektor som gÄr att klassa som ett lyxalternativ, men som letar efter ett lite billigare pris. W2700 bjuder pÄ riktigt bra bild!

Fördelar

 • Billigt pris för dess kvalitĂ©
 • 3500 Ansilumen
 • Bra upplösning

Nackdelar

 • Inte lika hög kvalitĂ© som resten av alternativen pĂ„ den hĂ€r listan
Mest prisvÀrd
4.2 / 5
Om du letar efter en riktigt prisvÀrd projektor som trots detta har en bra kvalité Àr PX7 01HD frÄn Viewsonic ett grymt alternativ. HÀr fÄr du en riktigt bra upplevelse, samtidigt som du inte behöver betala skjortan.

Fördelar

 • Billigt pris för dess kvalitĂ©
 • 3500 Ansilumen
 • Bra upplösning

Nackdelar

 • Inte lika hög kvalitĂ© som resten av alternativen pĂ„ den hĂ€r listan
BĂ€st premium
4.7 / 5
CinePrime W5700 frÄn BenQ Àr en fantastisk projektor med Àkta 4K, och erbjuder en av de allra bÀsta upplösningar och bildkvaliteter som existerar. FÄ andra projektorer bidrar med samma höga kvalité som CinePrime W5700!

Fördelar

 • Grym bildkvalitĂ©
 • Äkta biokĂ€nsla
 • Riktigt bra fĂ€rger

Nackdelar

 • Dyrt pris
BĂ€sta inbyggda ljudet
4.4 / 5
BenQ TH685 Àr en mÄngsidig projektor som till och med har ett inbyggt gaminglÀge. Detta gör att den lÀmpar sig för sÄvÀl film som spel, och bidrar med riktigt grym bildkvalité för dess relativt lÄga pris.

Fördelar

 • Inbyggt spellĂ€ge
 • Bra kvalitĂ©
 • Schysst pris
 • Bra inbyggt ljud

Nackdelar

 • Inga nackdelar hittades

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det Àr viktigt för oss att de produkter vi representerar Àr av högsta kvalitet och till de bÀsta priserna, sÄ vi kontrollerar alltid vÄra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Förr i tiden sĂ„ fanns bara projektorer i skolsalar eller pĂ„ biosalonger – nu för tiden sĂ„ skaffar fler och fler mĂ€nniskor en projektor i sitt hem. Vid den senaste tiden sĂ„ har det Ă€ven uppfunnits projektorer i handhĂ„llna mobiler, genom att anvĂ€nda lasrar. Det finns sĂ„ledes vĂ€ldigt mycket forskning i just detta och idag utvecklas det mer och mer projektorer. MĂ„nga forskare idag har börjat utveckla mobiltelefoner och klockor med just samma teknik som finns i projektorer, dock Ă€r det mestadels lasrar som dĂ„ anvĂ€nds. Snart kommer vi absolut komma till den tid dĂ„ vi faktiskt kan ha vĂ„ra TV-apparater som i de filmer vi sett om just framtiden, det Ă€r bara en tidsfrĂ„ga faktiskt. Idag Ă€r det mĂ„nga mĂ€nniskor som gĂ€rna har en projektor i sitt rum eller i sin lĂ€genhet / hus, sĂ„ att man fĂ„r en sĂ„ nĂ€ra bio upplevelse som möjligt, utan att man faktiskt behöver ta sig till en biosalong. Det kan lĂ„ta dyrt att ha en biosalong i sitt hem, men det behöver det faktiskt inte vara. Eftersom sĂ„ mĂ„nga forskare har utvecklat olika projektorer och liknande elektroniska apparater, sĂ„ gĂ„r det vĂ€ldigt snabbt in i framtiden. Detta betyder att det utvecklas mer och mer innovativa produkter för varje dag som gĂ„r – och sĂ„ fort en ny har utvecklats sĂ„ Ă€r den gamla “Ă€ldre” och inte lika mycket vĂ€rd. Detta gör att du har möjlighet att hitta bra produkter som faktiskt erbjuder en bra skĂ€rm för dig och din filmupplevelse, utan att det kostar skjortan. Men innan vi gĂ„r in pĂ„ hur man faktiskt hittar det som man kan kalla en bĂ€st projektor, sĂ„ Ă€r det först bra om vi faktiskt gĂ„r in mer pĂ„ djupet om vad en projektor Ă€r och hur de faktiskt fungerar.

Vad Àr en projektor?

En projektor Àr en optisk enhet som projekterar rörliga bilder eller en bild pÄ en stor yta, vanligtvis en projektionsskÀrm. De flesta projektorer skapar bilden genom att den skiner ljus genom en liten transparent lins, dock finns det nyare projektorer som kan visa bilden direkt med hjÀlp av en laser projektor. Den vanligaste typen av projektorer som anvÀnds idag kallas ocksÄ för en videoprojektor. Dessa Àr digitala ersÀttare för tidigare typer av projektorer och de ersatte dessa runt 1990-talet och början av 2000-talet. Dock anvÀnds fortfarande gamla analoga projektorer pÄ vissa stÀllen. De senaste typerna av projektorer Àr oftast handdator projektorer, som anvÀnder lasrar eller lysdioder för att visa bilderna eller videon. Skulle det vara för mycket omgivande ljus runt dessa sÄ kan det tyvÀrr vara svÄrt att se vad projektorn visar. Idag finns det en rad olika projektorer, oavsett om det gÀller till skolan eller om det Àr en projektor hemmabio som man pratar om.

Hur fungerar en projektor?

Det finns nÄgra olika projektorer idag, sÄ de fungerar ocksÄ pÄ olika sÀtt. de vanligaste för digital projicering Àr DLP och LCD. Digital Light Processing, DLP anvÀnder tusentals speglar som Àr vinklade pÄ olika sÀtt och dessa belyser en yta. De reflekterar varierande ljus. Varje led projektorspegel motsvarar en pixel som visas pÄ ytan och Àven den tid det tar innan ljuset reflekterar mot duken och bestÀmmer dÄ ljusstyrkan. Det finns roterande hjul i dessa DLP och de har grundfÀrgerna blÄ, grön och röd sÄ att ljuset blir fÀrgsatt och sÄ det blir fÀrg pÄ duken eller ytan. NÀr man pratar om en LCD, sÄ finns det tre stycken skÀrmar som har grön, röd och blÄ som dÄ Àr grundfÀrgerna. Den lampa som finns i denna projektor koncentrerar genom dessa skÀrmar och de riktas sedan genom den lins som finns i maskinen, mot filmduken. Det positiva med just LCD Àr att fÀrgerna oftast Àr klarare och det Àr en högre upplösning, dock har de en kortare livslÀngd. Det finns ocksÄ de som kallas LED projektor och det Àr just dessa som anvÀnder en LCD skÀrm. Det finns ocksÄ nya produkter pÄ marknaden som dÄ Àr en 3d projektor. Det Àr enklare för en projektor att visa i 3D eftersom det Àr ljus som Äker frÄn projektorn till sjÀlva filmduken och det Àr just dessa ljusslingor som man kan Àndra sÄ att objektet ser ut att vara nÀra en, alltsÄ i 3D.

Vad Àr projektorers grundliga funktioner?

En projektor Ă€r menad för att visa en bild till en större bild, nĂ€stan som ett förstoringsglas kan man sĂ€ga. Förut anvĂ€nde man projektorer i skolarbeten, och de anvĂ€nds fortfarande idag, sĂ„ att hela klassen enkelt kan se ett dokument pĂ„ en skĂ€rm istĂ€llet för att papper delas ut till respektive elev. Det Ă€r dessutom projektorer som finns i biosalonger. SĂ„ dess grundliga funktion Ă€r sĂ„ledes att visa upp en bild, oavsett om den Ă€r fast eller rörande, sĂ„ att en större grupp mĂ€nniskor har möjlighet att titta pĂ„ samma bild eller video. NĂ€r man tittar pĂ„ en filmprojektor, sĂ„ Ă€r det dessa som mĂ€nniskor idag har i sina hem istĂ€llet för en TV-apparat. Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„dana som finns i just biosalonger. Tack vare utvecklingen sĂ„ kan vi idag ha en egen hemmabioprojektor, sĂ„ att man har en helt egen biosalong fast i vardagsrummet eller i sovrummet, eller varför inte ha ett helt eget rum för biosalongen? Det Ă€r helt upp till dig. Idag finns det en rad olika projektorer, men Ă€ven om det kanske lĂ„ter dyrt att ha en biosalong i sitt hem, sĂ„ gĂ„r det faktiskt att hitta en billig projektor, om man bara lĂ€gger fokus pĂ„ det! Idag finns det mĂ„nga varor som till exempelt Ă€r pĂ„ REA, trots att de fortfarande Ă€r i gott och bra skick. Detta eftersom tekniken utvecklas sĂ„ snabbt hela tiden. Även om den Ă€r nĂ„gra Ă„r gammal, sĂ„ Ă€r den Ă€ndĂ„ funktionell och erbjuder Ă€ndĂ„ en bra kvalite pĂ„ skĂ€rmen med sin projektor tv.

Hur du vÀljer en projektor

Du har nu bestĂ€mt dig för att du ska köpa projektor! Innan du köper den finns det dock nĂ„gra saker du bör se öve.r Först och frĂ€mst behöver du hitta ett rum du ska ha din projektor i. Det Ă€r viktigt att det Ă€r sĂ„ mörkt som möjligt i rummet, sĂ„ att man faktiskt fĂ„r en sĂ„ bra bild som möjligt. Sen behöver det Ă€ven vara bra utrymme mellan sjĂ€lva filmduken och projektorn – Ă€r det för kort utrymme mellan dem sĂ„ kommer det helt enkelt inte se bra ut. Ha minst 3-4 meter mellan, men ju lĂ€ngre bort desto bĂ€ttre. Allt beror den projektor som du ska köpa. Innan du bestĂ€mmer dig, sĂ„ Ă€r det bra att du lĂ€ser igenom de tv projektor bĂ€st i test som finns pĂ„ internet, dĂ„ dessa innehĂ„ller god information om hur stort utrymme det behöver vara för just den specifika projektorn. Även om det Ă€r en liten projektor som du tittar pĂ„, sĂ„ behöver det Ă€ndĂ„ finnas rĂ€tt bra med utrymme mellan projektorn och filmduken. Det Ă€r alltsĂ„ rĂ€tt viktigt att du ser över de projektor bĂ€st i test som finns, sĂ„ att du fĂ„r en god överblick över vad respektive projektor erbjuder. Är du orolig över ditt projektor pris, ta dĂ„ i sĂ„ fall en titt pĂ„ de olika apparaterna som Ă€r pĂ„ REA, sĂ„ att du kan hitta en projektor som passar just dig utan att de kostar massor med olika hundralappar. TĂ€nk dock pĂ„ att om du faktiskt vill ha bĂ€st resultat av din projektor, dĂ„ lĂ€r det kosta en del pengar ocksĂ„.

Tips nÀr du anvÀnder en projektor

NÀr du ska anvÀnda din projektor sÄ Àr det först bra om du lÀser de projektor test som finns pÄ internet, sÄ att du enkelt kan fÄ en överblick över hur projektorn du har köpt faktiskt fungerar och vad den har för funktioner. Det Àr via dessa test man enklare fÄr en överblick över vad projektorn faktiskt kan göra och om den har nÄgra krav gÀllande utrymme och ljusstyrkan i rummet. Vill du faktiskt fÄ en sÄ bra bild som möjligt med din projektor, dÄ Àr det bÀst om rummet Àr sÄ mörkt som möjligt. Ju mörkare det Àr, desto bÀttre och skarpare kommer bilden att vara. Skulle det vara sÄ att du har projektorn i ett rum med stora fönster, dÄ Àr det kanske smart att titta pÄ ett par gardiner som verkligen fÄr bort solljus eller till och med heltÀckande persienner, sÄ att rummet faktiskt har möjlighet att verkligen bli becksvart. Ska du sÀtta upp din projektor sÄ Àr det sÄledes bÀst att du tittar hur rummet faktiskt ser ut. Det Àr alltsÄ bÀttre att ta ett rum som har sÄ fÄ fönster och dörrar som möjligt, eftersom bilden blir mycket bÀttre, finare och skarpare ju mörkare det Àr i rummet som man har projektorn i.

portabel projektor

NÀr du har valt din projektor sÄ behöver du ocksÄ sedan se över vilken slags filmduk du ska ha. Ju större duk du har, desto större skÀrm kommer du kunna fÄ. Det finns ocksÄ de mÀnniskor som helt struntat i att ha en duk och endast har en vit vÀgg som duk istÀllet. Detta fungerar absolut, dock blir inte resultatet lika bra eftersom vita vÀggar inte har samma material som en vit duk, dessutom brukar det ibland finnas ojÀmnheter och liknande pÄ vÀggar, vilket tyvÀrr kan förstöra filmupplevelsen. NÀr man vill sÀtta upp en projektor sÄ behöver ocksÄ duken vara i ett visst lÄngt utrymme mellan sjÀlva projektorn och duken. Detta sÄ att man fÄr en sÄ bra bild som möjligt nÀr man tittar pÄ film pÄ sin projektor. Har man ett vÀldigt litet rum sÄ finns dÀr chansen att det Àr för kort utrymme mellan de bÄda, vilket kommer göra att det blir ett dÄligt resultat. Ibland kan det vara sÄ att man har för lÄngt utrymme mellan projektorn och duken, men dÄ har man möjlighet att byta plats pÄ duken istÀllet, eftersom den i mÄnga fall gÄr att hÀnga upp i taket och dÄ kan du sÄledes ocksÄ justera platsen pÄ den.

Hur tar man hand om en projektor pÄ bÀst sÀtt?

Det finns en del saker man kan tĂ€nka pĂ„ för att ta hand om sin projektor pĂ„ bĂ€st sĂ€tt, sĂ„ att den faktiskt hĂ„ller i en lĂ€ngre tid. Är det sĂ„ att du har en portabel projektor, se dĂ„ alltid till att packa ned den försiktigt nĂ€r du vĂ€l ska ta med den nĂ„gonstans, sĂ„ att den inte tar skada av bumpar eller liknande nĂ€r du Ă€r pĂ„ resande fot. Precis som med alla elektroniska saker, sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ viktigt att damma av projektorn till och frĂ„n sĂ„ att det inte samlas damm runt eller pĂ„ den. Detta eftersom den kan bli rĂ€tt varm och damm har en tendens att börja brinna relativt snabbt, du vill ju inte riskera att brinna upp hela huset. Sedan kan det ocksĂ„ hamna damm framför lamprona eller lasrarna som finns i projektorn, som pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan förstöra bilden som du egentligen vill ha sĂ„ klar och skarp som möjligt. NĂ€r du ska rengöra din projektor sĂ„ Ă€r det ytterst viktigt att du Ă€r försiktig nĂ€r du dammar av den, speciellt nĂ€r du ska göra det nĂ€ra ljuset eller lasern. Se ocksĂ„ till att projektorn Ă€r av innan du börjar rengöra. TĂ€nk pĂ„ att inte anvĂ€nda rengöringsmedel eller vatten nĂ€r du rengör din projektor, eftersom den Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nslig mot just vatten och vĂ€tskor. Det Ă€r bĂ€ttre att anvĂ€nda en handduk eller en lĂ€tt vĂ„tt papper (inte blött) sĂ„ att du fĂ„r bort dammet enkelt och smidigt.

Oavsett vad för slags projektor du hittar till din helt egna och nya biosalong, sĂ„ lĂ€r du inte bli besviken. Det kan vara skönt att fĂ„ en sĂ„dan hĂ€rlig bio upplevelse som man faktiskt fĂ„r nĂ€r man gĂ„r pĂ„ bio, men ibland kan man kĂ€nna att det Ă€r jobbigt att ta sig dit och sedan kostar det givetvis mycket mer pengar att gĂ„ dit Ă€n att ha biosalongen hemma. Är man sĂ„ledes en bio Ă€lskare, sĂ„ lĂ€r man spara pengar genom att skaffa upp en biosalong i sitt eget hem istĂ€llet! Dock kan det alltid vara trevligt att komma ut frĂ„n sitt hem lite dĂ„ och dĂ„, sĂ„ ge inte upp hela biokĂ€nslan helt och hĂ„llet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button