www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Om du försöker bli gravid eller önskar lära dig mer om din cykel, är ägglossningstester en bekväm och billig metod du kan göra hemma. Beroende på var du befinner dig i din fertilitetsresa kan det vara bra att tala med din läkare för råd om din allmänna hälsa.

I det fall där du planerar att testa din ägglossning bör du veta hur testen fungerar och vilka läsbarhetsval du har, som exempelvis digitala avläsningar eller remsor med linjer. För att vara säker på att du får valuta för dina pengar, kan det vara bra att utvärdera kostnaden för olika tester samt hur många du får i ett paket.

I den här guiden får du djupgående information om ägglossningstester. Läs vidare för att lära dig mer!

BÄST I TEST
4.8 / 5
Clearblue digitalt ägglossningstest innehåller 10 stickor, så att du har större chans att identifiera dina två mest fertila dagar. Testet upptäcker en 24–36-timmars ökning av hormonet LH före ägglossning.

Fördelar

 • Mer eller mindre exakta
 • De är enkla att använda
 • Enkla instruktioner

Nackdelar

 • Det är ett dyrt val
ANDRA PLATS
4.8 / 5
Clearblue kan i genomsnitt upptäcka fyra eller fler produktiva dagar varje cykel. Det gör detta, till skillnad från andra ägglossningstester, genom exakt övervakning av två viktiga reproduktiva hormoner.

Fördelar

 • Två viktiga fertilitetshormoner övervakas
 • Digital avläsning, som är enkel att läsa
 • Den identifierar 4 eller fler fertila dagar

Nackdelar

 • Kan ibland ge felaktiga resultat
MEST PRISVÄRT
4.4 / 5
Tento Ovulation Test Knit innehåller tillräckligt många teststickor, vilket gör det till ett utmärkt val för de som vill testa sig ofta. LH-hormonet mäts på teststickorna före ägglossningen.

Fördelar

 • Det är enkelt att använda
 • Det är kostnadseffektivt
 • Ger information som är både kortfattad och evidensbaserad

Nackdelar

 • Kan ge oberäkneliga resultat
BÄSTA PREMIUM
4.8 / 5
Natural Cycles plan pregnancy använder en avancerad algoritm för att avläsa dina mest fertila dagar genom att analysera din basala kroppstemperatur.

Fördelar

 • Ger dig viktig information om dina fertila dagar
 • Har förmågan att förutsäga många cykler
 • Satser för graviditetstester ingår
 • Inkluderar en app som rekommenderar när ett graviditetstest bör tas

Nackdelar

 • Det är inte billigt
BÄST VÄRDE
4.7 / 5
RFSU Ägglossningstest 14 innehåller sju teststickor för att upptäcka bristfälliga hormonnivåer och ge tillförlitliga resultat. De är enkla tester som kommer med en tydlig resultatavläsning.

Fördelar

 • Levereras med enkla instruktioner
 • Ett pålitligt verktyg
 • Enkelt att använda

Nackdelar

 • Testet kan vara okänsligt under vissa omständigheter

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Köpguide

Köpguide

Ägglossningstest är en billig, snabb och miljövänlig metod för att avgöra om det är dags att börja försöka skaffa barn. De ger dig en omfattande och exakt bedömning av dina hormonfluktuationer, så att du kan räkna ut när du är som mest fertil.

Det kan vara svårt att välja det bästa alternativet när det finns så många att välja mellan på marknaden. Lyckligtvis hittar du omfattande råd om saker du bör tänka på innan du gör ett val i den här artikeln. Häng med vidare!

Hur fungerar ägglossningstester?

LH (luteiniserande hormon) detekteras i urinen med hjälp av ägglossningstestet. Hypofysen producerar LH, som toppar högt varje månad strax innan ägglossning. Dessa tester är vanligtvis negativa fram till LH-förhöjningen, och är sedan positiva dagen efter ägglossning inträffar. Så bara för att du får ett negativt idag betyder det alltså inte det att det inte kommer att vara positivt i morgon. Om du tror att du närmar dig ägglossning kan du behöva göra tester ett par dagar i rad.

Eftersom ägglossning vanligtvis sker 24 till 36 timmar efter ett positivt ägglossningstest, kan dessa tester hjälpa dig att schemalägga ditt samlag för bästa chans att bli gravid.

Du kan urinera direkt på teststickan eller i en kopp, där du sedan lägger stickan i urinen för att kontrollera ägglossningen. I de flesta fall är resultaten synliga inom mindre än 5 minuter.

Ägglossningstester innehåller två linjer: kontrolllinjen, som anger om testet fungerar korrekt eller ej, samt testlinjen. Beroende på om du har ägglossning kommer den här linjen att vara ljusare eller mörkare än kontrolllinjen.

När kroppens mängd LH är låg ser testlinjen ljusare ut. När kroppen har en större mängd LH, ser det mörkare ut. Det betyder då att du är mer benägen att bli gravid.

Vilka olika typer av ägglossningstester finns det?

De flesta ägglossningstester letar efter luteiniserande hormon (LH), ett hormon som produceras av hypofysen. De många typerna av ägglossningstester och hur de fungerar listas nedan.

Urinbaserat ägglossningstest

Ägglossningstester kan utföras genom att urinera på en teststicka eller urinera i en kopp och placera stickan i urinen. Det tar vanligtvis omkring 5 minuter att få resultat.

På ägglossningstester finns det två linjer: en kontrolllinje som indikerar korrekt avläsning och en testlinje. Under ägglossningen visas en ljusare eller mörkare linje i jämförelse med kontrolllinjen. När LH-nivåerna är låga ser testlinjen ljusare ut. Om det finns högre nivåer LH i kroppen, kommer den att se mörkare ut. Som resultat ökar dina chanser att bli gravid.

Salivfertilitetstest

På grund av förhöjda salt- och östrogennivåer utvecklar en kvinnas saliv ett unikt ormbunksliknande mönster under ägglossning. Cirka 3 till 4 dagar före ägglossning är detta uppenbara mönster synligt. Ägglossningsmikroskop, ibland kända som salivfertilitetstester, gör att du kan förutse ägglossning genom att titta på förändringarna i salivens sammansättning före din ägglossning.

Du får med ett litet mikroskop får denna undersökning, med inbyggda eller avtagbara diabilder. Du placerar lite saliv på en glasskiva, låter det torka och undersöker sedan mönstret som skapats. Beroende på var du befinner dig i din cykel kommer du att märka prickar och cirklar, ormbunksliknande mönster (helt eller partiellt) eller en blandning av båda.

Du får bäst resultat när du använder testet under en 5-dagarsperiod kring din förväntade ägglossning. Denna period täcker de två dagarna innan och efter din förväntade ägglossningsdag. Testet är dock inte helt felfritt, du kan hitta ormbunksliknande mönster även utanför denna tidsram eller om du är gravid. Vissa män kan också få upp detta mönster.  

Hur använder man ägglossningstester korrekt?

Hur använder man ägglossningstester korrekt

Eftersom flera typer av ägglossningstester är tillgängliga från olika tillverkare, är det viktigt att läsa och följa alla instruktioner på förpackningen för den du använder. De flesta av dem har samma grundläggande instruktioner.

Så här använder du ägglossningstester på rätt sätt.

Urinbaserat ägglossningstest

Samla urinen i en steril behållare eller håll stickan under dig när du kissar för att göra detta test. På teststickan kommer ett färgstarkt band att dyka upp. Testlinjen kan ge ett positivt resultat, vilket tyder på att du har högre halter av LH i kroppen. Detta indikerar att ägglossning sannolikt kommer att inträffa under de följande 24 till 48 timmarna. Ett glatt ansikte på en digital ägglossningsindikator indikerar dina mest fertila dagar.

En förhöjd mängd estron-3-glukuronid (E3G), som är ett annat viktigt hormon i ägglossning, kan upptäckas genom vissa urinprov.

Salivfertilitetstest

Salivtester för ägglossningsförutsägelse är på ett liknande sätt enkla att använda. Börja med att placera en droppe saliv på skivan och låt den torka. Undersök sedan bilden med ett mikroskop. Ett unikt ormbunksliknande mönster dyker upp under mikroskopet när ägglossningen är nära att inträffa. Ungefär 3 till 5 dagar innan ägglossningen kan detta ormbunksliknande mönster vara synligt.

Återanvändbara, diskreta ägglossningsmikroskop som är enkla att använda finns tillgängliga. Genom att analysera östrogen- och saltnivåerna i din saliv kan de uppskatta när du toppar din fertilitet.

När är den bästa tiden på dagen att göra ett ägglossningstest?

Det finns ingen rätt eller fel tidpunkt på dagen att testa för ägglossning. Vissa kvinnor gillar att testa sitt kiss direkt på morgonen, medan andra föredrar att göra det senare på dagen eller kvällen. Var dock noga med att testa ungefär samma tid varje dag, oavsett vilken tid på dagen du väljer.

Tänk på att dricksvätskor kan späda ut mängden luteiniserande hormon (LH) i urinen. Om detta inträffar kan det verka som om du inte har ägglossning fast du har det. Så, ungefär 2 timmar innan du tar testet bör du begränsa ditt vätskeintag. Det är också en bra idé att undvika att urinera i 1 till 2 timmar före testet.

Är ägglossningstesterna korrekta?

Enligt American Pregnancy Association är ägglossningstester 99 procent tillförlitliga när det gäller att identifiera LH-förhöjningar som visar på ägglossning. Dessa tester kan dock inte avgöra om ägglossningen inträffar en dag eller två senare. Det finns vissa kvinnor som ändå har en ökning av LH hormon, utan att producera ägg. Luteinized Unruptured Follicle Syndrome är namnet på denna sjukdom (LUFS).

En annan sak att ha i åtanke är att om du vanligtvis har långa eller oregelbundna cykler, kommer du förmodligen att behöva använda fler ägglossningstester än den genomsnittliga kvinnan. De flesta ägglossningstestkit innehåller endast ett begränsat antal teststickor, vilket kanske inte räcker för att täcka hela perioden där du förväntas få din ägglossning.

Hur mycket kostar de?

När du köper ägglossningstester bör du ha kostnaden för testerna i åtanke, samt hur många stickor du får med i ett paket. Du som har en stram budget kan hitta ägglossningstest för vanligtvis mellan 120 kr och 250 kr. 

De enklaste ägglossningstesten är oftast vanliga pappersremsor med två linjer – en kontrolllinje   och en testlinje. Du behöver avgöra om testlinjen är mörkare än kontrolllinjen. Detta är inte alltid så lätt att tolka för vissa kvinnor, särskilt om det inte finns en betydande LH höjning.

Digitala tester är dyrare, allt från 250 kr till 550 kr. För att underlätta ditt val kan du kontrollera prissättningen per test i ett paket. Digitala tester är dyrast, eftersom testet tolkar resultatet åt dig.

Vilka är för- och nackdelarna med ägglossningstester? 

Noggrannheten hos ägglossningstester är baserad på idéen om att när du har dina intima relationer kort efter din LH-förhöjning är det mer troligt att du för samman dina spermier och ägg vid den mest sannolika tidpunkten.

För- och nackdelarna med ägglossningstester är följande:

Fördelar

 • Exceptionell noggrannhet – när de används korrekt kan de bästa märkena för ägglossningstest upptäcka en LH-topp med en framgångsgrad på över 97 procent.
 • Bekvämlighet – tester som förutsäger din ägglossning bör endast användas mitt i din cykel när du är mest benägen att ägglossa. En annan metod kräver ett dagligt åtagande, till exempel att observera din basala kroppstemperatur (BBT).
 • Lättillgängliga – aotek, stormarknader och närbutiker säljer dem.
 • Tester för att förutsäga ägglossning är enkla att använda – ägglossningstester fungerar på samma sätt som hemgraviditetstester genom att du kissar på teststickan, som i sin tur aktiverar en kemikalie som detekterar din LH-förhöjning. Majoriteten av ägglossningstestpaketen har mellan fem och nio teststickor.

Nackdelar

 • Ägglossningstester testar inte för ägglossning – i ägglossningstester övervakas LH, men det kan inte säga om kvinnan har ägglossning just nu. Ett ägg utvecklas inte från dess follikel efter LH-förhöjningen, ett tillstånd som kallas LUFS (luteiniserat ouppbrutet follikelsyndrom).
 • De visar inte om livmoderhalsslem är bra för befruktning eller inte – under mitten av cykeln måste slemmet som produceras av livmoderhalsen, ha särskilda egenskaper (klar och elastisk, som äggets vita). Tester för ägglossning kan inte förutsäga eller kontrollera livmoderns slem.
 • Ägglossningstest är ineffektiva när vissa fertilitetsläkemedel finns i systemet – det är inte bevisat ägglossningstester är konsekvent effektiva när injicerbara fertilitetsläkemedel som Pergonal eller  hCG  (till exempel  Profasi) finns i systemet.
 • Satserna fungerar inte konsekvent hos kvinnor över 40 – Flera kvinnor i 40-årsåldern, särskilt de som närmar sig klimakteriet, har förhöjda nivåer av LH i sina kroppar hela tiden, vilket gör testerna ineffektiva.
 • Kostnaderna kan vara höga – Dessa kit kan kosta någonstans mellan 120 kr och 500 kr, beroende på varumärke och antalet tester som ingår. De kan bli rätt kostsamma, särskilt om dina cykler är oregelbundna och du behöver använda mer än fem teststickor.

Vad ska du göra om ditt test är negativt?

Vad ska du göra om ditt test är negativt

Om ditt ägglossningstest kommer tillbaka negativt, fortsätt testa eftersom det kan bero på att din LH-förhöjning inte inträffat ännu, och du behöver testa i ett par dagar till.

Nedan följer orsakerna till flertalet följande negativa ägglossningstester i mer än några veckor.

Du misslyckades med att ta dig till ditt fertila fönster

Det kan bero på att du började testa för tidigt eller för sent, alternativt att din cykel är fel av olika skäl (stress, sjukdom etc.). När ett ägg inte släpps ut kan du uppleva en anovulatorisk cykel. Upprepa då processen under hela nästa cykel.

Mänskligt misstag eller testfel

Kontrollera att testpaketet inte har gått ut eller brutits på något sätt samt att du läser (och följer!) alla instruktioner ordentligt.

Störning från mediciner eller graviditet

Vissa läkemedel kan orsaka att ägglossningstest blir röriga, så tala med din läkare om hur du ska göra om du äter medicin. Att vara gravid eller nyligen varit gravid kan också påverka resultaten av testet.

Det underliggande problemet

Det kan finnas vissa faktorer som hindrar dig från att få ägglossning eller som gör det svårt för ägglossningstestet att identifiera rätt tid för din LH-förhöjning. Boka tid hos din läkare om du fortsätter att få negativa ägglossningstester.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button