www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Om du föredrar nybakat hemlagat bröd i stÀllet för bröd man köper i butik sÄ Àr en bakmaskin ett mÄste ha för dig. Med denna produkt kan du baka ditt egna bröd pÄ mindre Àn 3 timmar. Det finns mÄnga olika maskiner tillgÀngliga pÄ marknaden och inte alla kan utföra sina funktioner i samma hastighet och av samma kvalitet. Du mÄste leta efter en enhet som har en lÀmplig kapacitet, optimal bakhastighet och som har olika brödtillbehör. Vi har tittat pÄ ett fÄtal maskiner och har hittat vÄr TOPP 5 lista av brödmaskin som du kann att vÀlja mellan.

Vad Àr en bakmaskin?

En bakmaskin Àr en apparat som bakar brödet Ät dig istÀllet för att du mÄste stÄ och knÄda degen. Att vakna pÄ morgonen och Àta fÀrskt bröd blir alltsÄ mycket mindre jobbigt. Du behöver varken gÄ ner till cafét pÄ morgonen och köpa bröd eller vakna tidigt för att göra det sjÀlv. Du lÀgger istÀllet i ingredienserna för brödet i maskinen och sÀtter timern sÄ att brödet Àr klart lagom till att du vaknar pÄ morgonen.

SÄklart sÄ finns det olika bakmaskiner, dÀrför ska vi i den hÀr artikeln jÀmföra vad olika företag och tidningar sÀger angÄende vilken bakmaskin som klarar testet egentligen? Vi kommer med andra ord inte att utföra egna tester, utan vi samlar istÀllet ihop den information som kan underlÀtta vid köp av en bakmaskin.

Hur fungerar en bakmaskin?

Hur gör man dÄ nÀr man ska baka bröd i en maskin? I det allra flesta bakmaskiner sÄ sÀtter man helt enkelt i ingredienserna i maskinen och den knÄdar sÄ ihop degen Ät dig. Den hÄller ocksÄ en bra temperatur för jÀsning samt grÀddar brödet antingen direkt eller lagom till den tiden som Àr satt att brödet ska vara klart. Vill man att brödet ska vara klart pÄ morgonen sÄ lÀgger man i ingredienserna pÄ sÄ vis att jÀsten inte blandas med de blöta ingredienserna. Detta vill man nÀmligen undvika för att jÀsningsprocessen inte ska börja i förtid utan istÀllet just nÀr maskinen blandar ihop ingredienserna. NÄgra lite mer avancerade maskiner har till och med en speciell behÄllare för jÀsten. Vissa maskiner hÄller Àven brödet varmt tills dess att du plockar ur det, vilket vissa inte uppskattar sÄ mycket dÄ detta i vÀrsta fall kan göra brödet torrt om man inte plockar ur det inom en kortare tid. Vissa bakmaskiner bakar Àven mer Àn bara bröd. Det kan exempelvis finnas möjlighet att göra pizzadegar, bullar, kakor och tÄrtor ocksÄ.

Vilken storlek har en bakmaskin?

En bakmaskin kan vara olika stor beroende pĂ„ hur mycket deg den ska kunna hantera samtidigt. Det finns relativt smĂ„ och det finns ocksĂ„ större. Exempelvis Morphy Richards 48319 som Ă€r en bakmaskin som fick bĂ€st i test av danska Familjejournal. Den bakar bröd upp till 900g och kan ocksĂ„ köra hela 19 program. Maskinen har storleken 375 × 290 × 330mm och vĂ€ger 6,4kg. Vill man dĂ€remot ha en enklare bakmaskin sĂ„ kan man ocksĂ„ hitta mindre alternativ.

Varför bör man köpa en brödbakmaskin?

Det finns mÄnga anledningar till att investera i en bakmaskin. Om inte i en lyxigare med 19 program sÄ varför inte i alla fall i en billig bakmaskin som kan ge dig ett gott bröd utan att stöka ner massor i köket. Alla har inte heller den tiden som krÀvs för att stÄ och baka eget bröd varje vecka, vilket gör att en brödbakmaskin Àr bra att ha. Om man vill ha en bakmaskin som fÄtt bÀst i test sÄ finns det mÄnga gÄnger dessutom sÄ mycket mer du kan baka Àn bara bröd. Förutom att det Àr bekvÀmt med att en maskin bakar bröd Ät dig sÄ drar en bakmaskin ocksÄ sÄ mycket mindre el Àn en ugn i regel gör. Detta dÄ en bakmaskin vÀrmer upp sig mycket snabbare Àn en ugn och Àven behÄller vÀrmen bÀttre.

brödmaskinNÄgot annat som Àr bra Àr att man slipper stÀda upp massor av bunkar, köksredskap och köksbÀnkar nÀr man bakar med bakmaskin. Man hÀller istÀllet ner alla ingredienser i bakmaskinens form och sedan nÀr brödet Àr klart sÄ torkar man bara ur bakmaskinen och lÀgger degkroken i blöt. En annan fördel som vi redan nÀmnt i denna artikel Àr att brödbakmaskinen oftast har en tidinstÀllningsfunktion som gör att man kan bestÀmma nÀr man vill att ditt bröd ska vara klart. Visst Àr det trevligt att komma hem frÄn jobbet och kunna njuta av nybakt bröd till middagen? Eller vakna pÄ morgonen och kunna njuta av fÀrskt varm bröd till frukost? Detta mÄ ju vara den största anledningen till att köpa en brödbakmaskin. NÀr man sedan fÄtt in vanan kanske man till och med kan sluta köpa bröd i affÀren och istÀllet njuta av sitt eget bröd varje vecka. Detta kan vara extra bra om man Àr glutenintolerant dÄ mÄnga upplever att det dÄ Àr bÀttre och godare att baka sitt eget bröd hemma. I och med detta kan man spara mycket tid pÄ att ha en bakmaskin dÄ de sÄklart ocksÄ gÄr att baka glutenfritt bröd i bakmaskin.

Hur vÀljer man rÀtt bakmaskin efter sina behov?

DÄ bakmaskiner har funnits sedan slutet pÄ 1900-talet sÄ finns det en stor och bred marknad av bakmaskiner. SÄ hur kan man egentligen veta vilken brödbakmaskin som Àr den bÀsta bakmaskinen egentligen? SÄklart sÄ beror det pÄ vilka behov och önskemÄl man har vilken bakmaskin som Àr den bÀsta i ens eget fall. Det kan dÀrför vara bra att kolla vilken bakmaskin som Àr bÀst i test enligt olika tester. Det finns bakmaskiner i olika prisklasser, bland annat OBH-6544 som ligger pÄ cirka 870 kronor, men ocksÄ Panasonic SD ZB2512 pÄ nÀstan en tusenlapp mer. BÄda dessa Àr testvinnare för olika tidningar, sÄ det Àr bra att veta vad som Àr skillnaden pÄ dem för att fÄ en uppfattning om vad man egentligen önskar köpa. Vi ska dÀrför berÀtta lite mer om dessa tvÄ liknande men ÀndÄ olika bakmaskinerna.

OBH-6544 Ă€r en bakbakmaskin i en mellanprisklass. Den har blivit korad bĂ„de som bĂ€sta val enligt danska Familjejournalen pĂ„ grund av att man fĂ„r sĂ„ mycket för pengarna. samt som en klar testvinnare av Ekstra Bladet. Den anses vara lĂ€tt och behĂ€ndig att anvĂ€nda, bland annat för dess handtag som gör den lĂ€tt att lyfta runt vid behov. NĂ€r du köper den fĂ„r du dessutom med recept, bland annat pĂ„ ett glutenfritt bröd. Den har ocksĂ„ 12 bakprogram sĂ„ att man kan baka det typ av bröd som man gillar mest, vare sig det Ă€r ett ljust – eller rĂ„gbröd. Man kan till och med vĂ€lja hur man vill ha skorpan pĂ„ sitt bröd. Denna bakmaskin bakar bröd upp till 900 gram och det Ă€r ocksĂ„ möjligt att fördröja bakningen upp till 13 timmar.

Nu till den nÄgot mer lyxiga varianten Panasonic SD ZB2512. Vad gör dÄ denna variant vÀrd nÀstan 1000 kronor mer? Den hÀr bakmaskinen gör nÀmligen mer Àn bara vanligt bröd. Den bakar nÀmligen bÄde exempelvis kakor, surdegsbröd och gör till och med marmelad, och den gör det bra. Enligt Expertreviews.co.uk som har denna bakmaskin som just deras testvinnare sÄ har den ocksÄ speciella behÄllare för jÀst, russin och nötter och blandar in dessa vid exakt rÀtt tidpunkt, vilket ger ett betydligt bÀttre resultat Àn vanliga bakmaskiner.

Denna maskinen flyttar man dock helst inte pÄ dÄ den vÀger hela 7,6 kg, men dÄ Àr den dÀremot vÀldig kompakt sÄ den tar faktiskt till och med mindre plats Àn mÄnga andra billigare varianter, vilket gör att man kanske inte har problem med att den stÄr framme. Den Àr vÀldigt högteknologisk dÄ den till och med mÀter temperaturen pÄ omgivningen för att optimera bakningen. Man har dessutom 33 automatiska bakprogram att vÀlja mellan. Trots denna fantastiska teknologi sÄ beskrivs Àven denna bakmaskin som lÀtt att ha och göra med och vÀldigt anvÀndarvÀnlig. Med andra ord sÄ fÄr man Àven hÀr mycket för pengarna. Om man dÀremot tycker att det Àr vÀrt att lÀgga en extra tusenlapp för att fÄ allt detta lyx, det Àr upp till var och en att sjÀlv bestÀmma.

Tips pÄ hur man anvÀnder en brödbakningsmaskin

Att baka bröd i bakmaskin kan ofta vara lĂ€ttare Ă€n att baka bröd i ugn. Fast som med allt sĂ„ finns det ocksĂ„ en inlĂ€rningskurva och vissa saker som Ă€r bra att tĂ€nka pĂ„. Exempelvis, nĂ€r man bakar bröd i maskin sĂ„ Ă€r receptet viktigare Ă€n nĂ„gonsin i och med att man bakar i ett stĂ€ngt utrymme, samt att det blir vĂ€ldigt jobbig om det brĂ€nner fast. Det Ă€r ocksĂ„ bra att anvĂ€nda torrjĂ€st dĂ„ vanlig jĂ€st kan ge ett nĂ„got fermenterat resultat. Har maskinen ingen egen behĂ„llare för jĂ€sten sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ bra att göra en liten hög avskild frĂ„n vĂ€tskan om man tĂ€nker anvĂ€nda timern, sĂ„ att inte jĂ€sningsprocessen börjar innan brödet har börjat att bakas. Om man har en maskin som har en snabbfunktion sĂ„ bör man ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ att resultat i regel blir bĂ€ttre om man kör nĂ„got av de normala programmen och att snabbfunktionen Ă€r mer för ”nödsituationer”.

Hur man tar hand om en bakmaskin

Detta Àr sÄklart olika beroende pÄ vilken maskin som man har. MÄnga gÄnger sÄ torkar man bara ur sin bakmaskin nÀr den har bakat klart och man har lyft ur brödet. De smÄ krokarna tar man dÀremot loss och för att kunna lÀgga dem i blöt och sedan diska dem som vanligt. Kanske speciellt om man har valt att köpa en brödmaskin som Àr bÀst i test sÄ vill man ta hand om den sÄ bra som möjligt. DÀrför bör man alltid lÀsa skötselrÄden som följer med sin bakmaskin i och med att dessa kan variera frÄn maskin till maskin.

Sammanfattning

AlltsÄ Àr en bakmaskin en köksapparat som bakar bröd Ät familjen. Man fyller bara helt enkelt pÄ med ingredienserna i formen som följer med och startar den, sÄ knÄdar den sedan degen, lÄter den jÀsa och grÀddar den nÀr det Àr dags. MÄnga gÄnger sÄ kan man ocksÄ fördröja starten sÄ att man har fÀrdigt nygrÀddat bröd nÀr man kommer hem frÄn jobbet eller vaknar pÄ morgonen och ska Àta frukost. Om nygrÀddat bröd Àr nÄgot man drömmer om sÄ Àr alltsÄ en bakmaskin nÄgot som bör övervÀgas att investera i. Det kan ocksÄ vara bekvÀmt att ha om man önskar komma igÄng med en rutin att baka sitt eget bröd sÄ att man slipper köpa fÀrdigt bröd i affÀren. Med en bakmaskin sÄ slipper man nÀmligen stÄ i köket flera timmar och sedan lÀgga ner Ànnu mer tid pÄ disk nÀr brödet Àntligen Àr klart. DÄ Àr det som sagt bekvÀmare att bara behöver lÀgga ingredienserna i maskinen för att sedan trycka pÄ en knapp.

bakmaskin bÀst i testOm man önskar köpa en bakmaskin sÄ Àr det bra att veta vad det Àr man söker efter. Vilka önskemÄl finns pÄ listan? Kolla upp nÄgra artiklar som visar pÄ bÀst i test för just den priskategorin som ni tittar efter sÄ att ni pÄ sÄ sÀtt kan fÄ sÄ mycket som möjligt för pengarna. Bakmaskiner finns ocksÄ i olika storlekar. MÄnga gÄnger beror storleken pÄ hur stora bröd den Àr gjord för att klara av att baka. Ofta kan ocksÄ storleken variera beroende pÄ hur avancerad maskinen Àr, men det behöver inte alltid vara fallet. NÀr man sedan fÄtt hem sin bakmaskin sÄ följer det förhoppningsvis med nÄgra recept som du kan anvÀnda dig av pÄ en gÄng. MÄnga gÄnger kan man vÀlja mellan ljust bröd, rÄgbröd och ibland Àven med nötter och torkad frukt i för mer textur i brödet. Vissa maskiner tillÄter till och med att man vÀljer hur man vill ha skorpan pÄ brödet.

Önskar man att maskinen ska baka bröd till en pĂ„ morgonen? DĂ„ Ă€r det bra att se till att jĂ€sten som man planerar att anvĂ€nda, helst torrjĂ€st, lĂ€ggs i en separat hög i mjölet sĂ„ att den inte blandas med degvĂ€tskan i förtid. Vissa dyrare brödmaskiner har till och med en separat behĂ„llare för just jĂ€sten. NĂ€r brödet sedan Ă€r klart se dĂ„ till att manualen Ă€r lĂ€st sĂ„ att kunskapen finns om hur man bĂ€st stĂ€dar ur sin brödmaskin. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r det bara att torka ut den och lĂ€gga den lilla degkroken i blöt.

SÄ enkelt kan det vara att kunna vakna upp till nybakt bröd varje morgon, om man Àger en bakmaskin vill sÀga.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 21 / Genomsnitt: 4.7
Back to top button