www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Oavsett om du gillar gastronomiska nöjen, att Àta hÀlsosamt eller helt enkelt inte har sÄ mycket tid att laga mat, Àr en bakmaskin en apparat som kan göra vÄrt hektiska liv enklare och mer ljuvligt. I denna artikel har vi recenserat fem förtrÀffliga brödmaskinmodeller och undersökt vilka funktioner du bör titta efter för att hitta den bÀsta bakmaskinen för ditt kök.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Panasonic SD-ZB

BÄST I TEST

Fördelar

  • UtmĂ€rkt utbud av bakningslĂ€gen med ett konsekvent resultat
  • Separata behĂ„llare för jĂ€st och frukt/nötter
  • Kan ocksĂ„ tillaga surdegsbröd
  • Snygg design med mĂ„nga anvĂ€ndarvĂ€nliga funktioner
  • Möjligheten att göra sylt och kompotter

Nackdelar

  • Inget visningsfönster
  • Ljudsignalen kunde vara högre

Översikt

Denna brödmaskin Àr tillrÀckligt snygg och passar perfekt för att alltid stÄ framme pÄ köksbÀnken och det finns en stor chans att du inte plockar undan den. Den erbjuder ett flertal frestande funktionsintervaller som kommer att tillfredsstÀlla alla typer av lÀckra bakverk och kommer stÀndigt leverera delikata resultat i oberoende tester.
Panasonic SD-ZB2512 fÄngar ögonblickligen ögat bland andra bakmaskiner pÄ grund av sitt smÀckra metallhölje med matta svarta detaljer. Ja, den ser otroligt bra ut, men vi gillar Àven hur mycket utrymme som apparaten sparar. MÀtskedar och tvÄ surdegskoppar ingÄr, samt denna modell har dessutom tvÄ separata behÄllare för jÀst och frukt eller nötter.

Även om denna bakmaskin bĂ€st i test tillhör bland de dyrare maskinerna för att baka bröd sĂ„ Ă€r apparatens stora utbud av matlagningslĂ€gen vĂ€rda priset. Totalt fĂ„r du 17 bakprogram, inklusive specialprogram för spelt, rĂ„g, glutenfritt bröd, samt scones, deg, sylt och kompott. Det finns till och med en instĂ€llning för surdegsbröd, men tĂ€nk pĂ„ att jĂ€sningen och tillagningen tar cirka 30 timmar.

Efter att du har tillsatt alla ingredienserna och valt program, kan du vÀlja mellan tre brödstorlekar och tre fÀrgalternativ pÄ skorpan. Till sist trycker du pÄ start och om nÄgra timmar kommer ditt hem att fyllas med den lÀckra doften av nybakat bröd.

I detta test av bakmaskiner stod SD-ZB2512 ut som en mycket konsekvent brödmaskin. Det hade ingen betydelse vilket program vi testade, resultatet blev jÀmt blandat och bakat. De separata behÄllarna för jÀst Àr förmodligen en av hemligheterna till att Panasonics bakmaskin bÀst i test sÄg till att jÀsten tillsattes i rÀtt tid. De tvÄ temparatursensorerna hjÀlper ocksÄ till sÄ att degen behöll sin optimala temperatur under hela bakprocessen. Andra avancerade funktioner Àr tvÄ separata knÄdningsblad (en för vete och en för rÄgbröd) och behÄllaren för frukt/nötter tillsÀtter automatiskt de smaskiga ingredienser i rÀtt tid utan att du behöver göra nÄgot.

Sammanfattningsvis kan vi inte klaga pĂ„ SD-ZB2512:s matlagningsprestanda. Manualen innehĂ„ller ett flertal tydliga receptinstruktioner med anpassningsalternativ. NĂ€r du till slut Ă€r klar med dem, finns det ocksĂ„ ett oĂ€ndligt antal online-recept att tillgĂ„. En liten nackdel Ă€r att denna bakmaskin bĂ€st i test inte har ett visningsfönster som ger dig möjligheten att följa hela bakningsprocessen för bĂ€st-i-test-bröd. Även om en sĂ„dan funktion inte Ă€r obligatorisk, finns det mĂ„nga bakentusiaster som tycker det Ă€r lite trĂ„kigt att inte kunna följa processen för bakningen. Dessutom bör du vara medveten om att ingen av delarna tĂ„l att diskas i diskmaskin, men SD-ZB2512 Ă€r mycket enkel att rengöra för hand. NĂ„gra anvĂ€ndare tycker Ă€ven att ljudsignalen nĂ€r brödet Ă€r klart borde vara högre.

Till slut, nÄgra anvÀndare klagar pÄ att programmen Àr ganska lÄnga. De flesta brödtyperna tar 4-5 timmar i Panasonics bakmaskin, Àven de mer snabbare programmen tar cirka 2 timmar. Men en förlÀngd förberedelse (med en ordentlig jÀsningstid) resulterar i ett riktigt bÀst-i-test-bröd som slÄr de konkurrerande modellerna.
Panasonic SD-ZB2512 Àr en topprankad brödmaskin designad för att konsekvent leverera högkvalitativa bröd och lÄter hemmakockar experimentera med olika degar och recept. Naturligtvis finns det mycket bra bakmaskiner som Àr enklare och billigare, men SD-ZB2512 förblir det bÀsta valet för varje hÀngiven hemmabagare för att baka bröd bÀst i test.

Specifikationer

  • Typ: Vertikal
  • Watt/Timme: 550W
  • Brödstorlekar: 700g, 850g, 1000g
  • SkorpfĂ€rgsvalmöjligheter: 3
  • Fördröjningstimer: Upp till 13 timmar
  • Frukt- och nötbehĂ„llare: Ja
  • Tillbehör: 2 surdegskoppar, mĂ€tskedar, surdegsstartssked
  • MĂ„tt: 38,2 x 26,0 x 38,9 cm
  • Vikt: 7,3 kg

Wilfa BM-50

BÄSTA STORA BAKMASKINEN

Fördelar

  • Bra utbud av bakningslĂ€gen med recept för specifika kostbehov
  • Extra stora bröd och flera snabbinstĂ€llningar
  • Mycket anvĂ€ndarvĂ€nliga kontroller och har en ljus display
  • Har en automatisk ingrediensbehĂ„llare
  • Kan ocksĂ„ göra sylt

Nackdelar

  • NĂ„got högre ljudnivĂ„ jĂ€mför med andra modeller pĂ„ grund av större kapacitet
  • FĂ€rre bakningsprogram jĂ€mfört med konkurrenterna

Översikt

Om du har mÄnga brödÀlskande munnar att mÀtta sÄ vinner Wilfa BM-50 lÀtt tÀvlingen om att göra störst bröd. Bakmaskinen kan göra bröd som vÀger upp till 1,5 kg. Tack vare tvÄ knÄdkrokar förblir degkvaliteten utmÀrkt och ger en jÀmn blandning och jÀsning som resultat.

Wilfa BM-50 Àr större Àn de flesta brödmaskiner, men den fungerar i enlighet med det utrymme den tar upp. Denna maskin Àr designad för att göra större bröd och de tvÄ instÀllningarna som Àr tillgÀngliga Àr 1000 gram och 1500 gram. Detta fungerar tack vare att den anvÀnder tvÄ knÄdkrokar istÀllet för en, vilket gör att stora mÀngder av ingredienser kan blandas jÀmnt. Wilfas vita hölje med rundade sidor, ljusblÄ display och metallic toppanel inger ett elegant och modernt intryck.

Till skillnad frÄn sina rivaler som försöker vara mÄngsidiga, fokusera BM-50 tydligt pÄ att tillverka bröd. Totalt finns det 11 program och alternativen vitt, franskt, fullkorn, sött och glutenfritt bröd, samt kakor. Det finns ocksÄ möjlighet att bara göra deg eller baka den och den enda icke-konditorivaran du kan förbereda med Wilfa Àr sylt. Med detta sagt tÀcker funktionsintervallet de mest vÀsentliga behoven och rÀcker till i de flesta hushÄllen. Den medföljande manualen Àr ocksÄ vÀl avvÀgd. Förutom att tÀcka grunderna innehÄller den intressanta recept frÄn olika regioner (sÄsom Brioche eller Focaccia), samt recept för personer med specifika kostbehov inklusive flera lÄgkolhydrats- och glutenfria börd.

Wildas prestanda var vÀl bedömd i tester och de flesta bröden utmÀrkte sig med bra, luftig struktur, samt bakning. Vissa anvÀndare har rapporterat att fullkornsbröd sjönk ihop lite, men överhuvudtaget var strukturen och smaken tillfredsstÀllande. Beroende pÄ vilket program som vÀljs tar beredningen och bakningen cirka 3-4 timmar. För fransk- och fullkornsbröd kan du ocksÄ stÀlla in en snabbinstÀllning som sparar 50-60 minuter. Om det fortfarande Àr för lÄngsamt finns det ett Super Rapid-program som bara tar 80 minuter.

Eftersom denna bakmaskin knÄdar en större mÀngd deg Àr den nÄgot bullrigare jÀmfört med andra, men bullernivÄerna Àr dock inte obehagliga. 15-timmars timer, automatiska ingrediensbehÄllaren och 1-timmes varmhÄllning ger dig fullstÀndig frihet att vÀlja vilken tid pÄ dagen brödet ska serveras. Tack vare att BM-50 har tvÄ knÄdkrokar kan det bakade brödet ocksÄ vara mer utmanande att ta bort. För att lösa detta problem Àr det bÀst att olja krokarna nÄgot innan du bakar.

Även om Wilfa BM-50 inte erbjuder det bredaste utbudet av funktioner sĂ„ Ă€r det en mycket anvĂ€ndarvĂ€nlig brödmaskin. Den kan leverera en rejĂ€l mĂ€ngd bröd pĂ„ kort tid och delarna Ă€r relativt enkla att diska för hand. Denna kombination gör maskinen till det perfekta valet för större hushĂ„ll.

Specifikationer

  • Typ: Horisontell
  • Watt/Timme: 800W
  • Brödstorlekar: 1000g, 1500g
  • SkorpfĂ€rgsvalmöjligheter: 3
  • Fördröjningstimer: Upp till 15 timmar
  • Frukt- och nötbehĂ„llare: Ja
  • Tillbehör: MĂ€tkopp, mĂ€tskedar
  • MĂ„tt: 34 x 26 x 42 cm
  • Vikt: 8,1 kg

OBH Nordica 6544 Inox

MEST PRISVÄRT

Fördelar

  • PrisvĂ€rd
  • Bra utbud av bakningslĂ€gen med konsekventa resultat
  • Stor brödstorlek och flera snabbinstĂ€llningar
  • Kan ocksĂ„ göra sylt
  • Har en lĂ„ng strömsladd och ett övre bĂ€rhandtag

Nackdelar

  • Ingen automatisk frukt- och nötbehĂ„llare
  • Ingen instĂ€llning för rĂ„g, surdegs eller glutenfritt bröd
  • Har en hög ljudsignal som inte kan kopplas bort

Översikt

OBH Nordica Bread Maker Inox 6544 erbjuder ett mycket imponerade antal funktioner för sitt överkomliga pris och presterar stÀndigt jÀmfört med dyrare modeller. Programmen Àr ocksÄ kortare Àn de flesta modeller, vilket gör att den hÀr bakmaskinen Àr perfekt för upptagna och stressade matlagningsentusiaster.

OBH Nordica 6544 Ă€r en prisvĂ€rdig brödmaskin. Även om det inte Ă€r den mest kompakta modellen gör den större bröd Ă€n de flesta och passar dĂ€rför bra för större familjer. Det metallicsvarta höljet passar in i de flesta moderna kök. En lĂ€ngre strömsladd, jĂ€mfört med konkurrenterna, gör att du fĂ„r fler placeringsmöjligheter och det övre handtaget gör det enklare att flytta bakmaskinen.

Denna modell har 12 bakningsprogram inkluderat vitt-, fransk-, fullkorn- och rostbröd. Den kan ocksÄ tillaga kakor, sylt och göra deg för bakning i ugn. OBH Nordica har flera snabba program och bakar ett 900 grams bröd pÄ endast 58 minuter. Att baka en limpa pÄ 750 gram med lÀget Normal tar strax under 3 timmar.

6544:s bakningskvalitet har blivit topprankad bland anvÀndarna i testpanelen dÀr 6544 stÀndigt placerar sig bland de bÀst presterande brödmaskinerna. Du kan ocksÄ stÀlla in fördröjningstimern upp till 13 timmar och brödet kommer hÄllas varmt upp till 1 timme efter att det Àr fÀrdigbakat. Visningsfönstret pÄ ovansidan hjÀlper dig att följa hela bakningsprocessen.

Manualen kommer med ett bra urval av recept och visar hur du kan anvÀnda standardinstÀllningarna för att baka till exempel rÄg- och glutenfritt bröd. Du kan Àven vÀlja mellan tre olika skorpfÀrger. Var dock medveten om att denna modell inte har en automatisk jÀst- eller frukt/nötbehÄllare. IstÀllet piper maskinen nÀr det Àr dags att tillsÀtta extra ingredienser. TyvÀrr gÄr det inte sÀnka volymen pÄ signalen. Den starka ljudsignalen kan vara till en viss fördel om du hÄller pÄ med annat medan degen knÄdas, men det kan ocksÄ vara störande om du bakar under natten nÀr du ha stÀllt in timern.

Som det flesta bakmaskinerna pÄ marknaden behöver OBH Nordica 6544 diskas för hand och har nÄgra vinklar och vrÄr som krÀver extra uppmÀrksamhet, men rengöringsprocessen Àr dock inte jobbigare Àn hos andra brödmaskiner. Medan vissa bagare kanske lÀngtar efter specifika instÀllningar för glutenfritt, rÄg eller rustikt bröd, tÀcker 6544 alla grunderna utmÀrkt med tanke pÄ priset. Denna billiga bakmaskin Àr vÀl utformad och kommer att vara ett bra komplement för alla i hushÄllet.

Specifikationer

  • Typ: Vertikal
  • Watt/Timme: 600W
  • Brödstorlekar: 750g, 900g
  • SkorpfĂ€rgsvalmöjligheter: 3
  • Fördröjningstimer: Upp till 13 timmar
  • Frukt- och nötbehĂ„llare: Nej
  • Tillbehör: MĂ€tkopp, mĂ€tskedar
  • MĂ„tt: 31,5 x 28 x 34,5 cm
  • Vikt: 5,1 kg

Morphy Richards 502001

BÄSTA FÖR NYBÖRJARE

Fördelar

  • PrisvĂ€rd
  • Mycket bra utbud av bakningslĂ€gen med konsekventa resultat
  • NybörjarvĂ€nlig manual och receptbok med detaljerade förklaringar
  • Kan ocksĂ„ göra yoghurt och sylt
  • Mindre utrymmeskrĂ€vande Ă€n de flesta brödmaskiner

Nackdelar

  • Ingen automatisk frukt- och nötbehĂ„llare
  • Inget program för rĂ„g-, surdegs- eller rustikt bröd

Översikt

Morphy Richards 502001 Àr en utmÀrkt mellanstor bakmaskin, mycket enkel att anvÀnda och levererar konsekvent lÀckra resultat. Storleken pÄ denna bakmaskin Àr nÄgot mindre Àn konkurrenternas och det följer med en manual/receptbok som kommer besvara alla dina brödfrÄgor.
Med des kurviga sidor, smala design och mattvita hölje ser Morphy Richards 5025001 snyggare ut i jÀmförelse med de flesta brödtillverkningsmaskiner och Àr vÀl lÀmpad för mindre bÀnkskivor. Med maskinen medföljer Àven mÄttskedar, knÄdningsbladsborttagare och den mest omfattande brödtillverkningsmanual som vi hör stött pÄ hittills. Den gÄr inte bara in pÄ detaljer om hur du anvÀnder din maskin, utan ger ocksÄ djupgÄende information och tips om de bÀsta ingredienserna, teknikerna och naturligtvis recepten. Med Morphy Richards kan du Àven vÀlja mellan tvÄ brödstorlekar och tre skorpfÀrgsinstÀllningar.
I vÄrt test av bakmaskiner har denna modell imponerat med ljuvliga bröd, oavsett vilket program eller recept som valts. Visningsfönstret pÄ ovansidan gör att det gÄr att följa hela processen utan att öppna locket (och riskera att fördÀrva resultatet). Allt som allt fÄr du 14 olika program som ger dig möjligheten att baka allt frÄn vitt bröd till fullkorns-, fransk- eller rostbröd. Det finns ocksÄ program för att göra kakor, sylt eller till och med yoghurt. Du kan ocksÄ göra glutenfria delikatesser, men denna modell Àr inte för mer avancerade bakningsutmaningar sÄsom surdegs- eller rÄgbröd.
En betydande fördel med Morphy Richards Àr att den har en relativ kort tillagningstid. Till exempel bakning av vitt eller rullkornsbröd tar omkring 3 timmar och 40 minuter, medan snabbinstÀllningen ger en nygrÀddad limpa pÄ 1 timme och 20 minuter. Medan entusiastiska brödmakarna vanligtvis Àr medelmÄttiga bagare, sÄ överraskade Morphy Richards positivt i detta avseende, dÄ till och med de snabbt bakade brödet fick godkÀnt betyg av testarna. Denna modell har ocksÄ en fördröjningstimer (upp till 13 timmar) och en hÄlla varm-funktion som hÄller brödets temperatur upp till 1 timme efter att det Àr fÀrdigbakat.
Vad denna modell saknar för att fÄ perfektion Àr en automatisk frukt- och nötbehÄllare. Maskinen piper hörbart nÀr det Àr dags att lÀgga till de extra ingredienserna, men det innebÀr att du mÄste befinna dig i nÀrheten under bakprocessen. Vissa anvÀndare mÀrkte Àven att kontrollpanelen kunde vara kÀnsligare och vissa delar kan vara lite utmanande att rengöra eftersom de mÄste diskas för hand. FunktionsomrÄdena Àr dock imponerande för en bakmaskin i denna prisklass.

Specifikationer

  • Typ: Vertikal
  • Watt/Timme: 600W
  • Brödstorlekar: 680g, 907g
  • SkorpfĂ€rgsvalmöjligheter: 3
  • Fördröjningstimer: Upp till 13 timmar
  • Frukt- och nötbehĂ„llare: Nej
  • Tillbehör: MĂ€tkopp, mĂ€tskedar, knĂ„dningsbladborttagare
  • MĂ„tt: 36 x 26,5 x 28,5 cm
  • Vikt: 5,6 kg

Gastroback Design Advanced

FLEST FUNKTIONER

Fördelar

  • UtmĂ€rkt utbud av bakningslĂ€gen med konsekventa resultat
  • Separat behĂ„llare för frukt och nötter
  • Kan ocksĂ„ göra sylt, yoghurt och glass (den senare krĂ€ver en skĂ„l som sĂ€ljs separat)
  • Snyggt hölje med mycket anvĂ€ndarvĂ€nliga kontroller
  • Alternativ för att göra sylt och kompott

Nackdelar

  • Ljudsignalen kunde vara högre

Översikt

Gastroback Design Advanced Àr tillverkad av ett högkvalitativt material och har en enastÄende programvara som gör den till mer Àn en brödmaskin. Maskinen kan inte bara förbereda alla sorters bröd och bakverk, det gÄr Àven att göra sylt, yoghurt, kakor, samt till och med glass (om du investerar i en extra skÄl).

PÄ grund av sin fyrkantiga form krÀver Gastoback Design Advanced lite mer utrymmer Àn de flesta modeller, men den eleganta rostfria maskinen gör att den passar perfekt att stÄ i rampljuset i ditt hem. Designen Àr ocksÄ högfunktionell, dÄ den har en lÄng strömsladd, ett stort visningsfönster och en automatisk ingrediensbehÄllare. AnvÀndaren kan vÀlja mellan tre brödstorlekar och tre skorpfÀrgsvalmöjligheter.

PÄ den mattsvarta toppkontrollpanelen finner du 18 program, inkluderat standardval för vitt, franskt, fullkorn och sött bröd. Dessa kommer att uppskattas av allergiska och personer med specifika dieter. Dessutom kan denna bakmaskin tina upp, knÄda degen, göra kakor, sylt och yoghurt. Om du bestÀller den extra glass-skÄlen kan du Àven göra glass och sorbet. Erfarna bagare kommer att uppskatta möjligheten att spara ditt eget program.

Beroende pÄ det valda programmet, brödvikten och skorpfÀrginstÀllning tar bakningen i genomsnitt 3-4 timmar (det finns ocksÄ en snabbinstÀllning för dig som har brÄttom). Gastrobacken fick högst betyg i tester pÄ grund av jÀsningen, bakade bröd, samt till och med skorpans brunhet. Den automatiska ingrediensbehÄllaren gör matlagningen mer hanterbar, sÀrskilt om du vill vara kreativ med recepten. Fördröjningstimern kan stÀllas in upp till 15 timmar, fler Àn vad de flesta bakmaskiner erbjuder. Efter att brödet Àr bakat hÄlls det varmt upp till 1 timme och funktioner slÄr pÄ automatiskt.

NÀr det gÀller nackdelarna har vissa anvÀndare mÀrkt att toppanelen blir ganska varm under bakning. Rengöringen av alla delarna mÄste göras noggrant och för hand för att undvika att skada non-stick-belÀggningen. Dessutom fokuserar receptsamlingen pÄ mer exotiska brödsorter med intressanta ingredienser (sÄsom kaffe, valnöt eller kokos), snarare Àn att förklara grunderna i bakningen noggrant. Vi tyckte Àven att det var en besvikelse att inga glutenfria recept och risbrödsrecept fanns med i manualen trots att det finns specialprogram tillgÀngligt. Visst Àr det möjligt att experimentera med recept som hittas pÄ nÀtet, men oerfarna anvÀndare kan fÄ resultat som inte Àr önskvÀrda.

ÄndĂ„ Ă€r Gastroback Design Advanced en imponerande maskin med mĂ„nga instĂ€llningar som gör det möjligt att skapa ljuvliga lĂ€ckerheter i hĂ€nderna pĂ„ en skicklig bagare. Designen och prestandan Ă€r verkligen vĂ€rda priset, men den hĂ€r modellen verkar passa bĂ€ttre för kreativa, ambitiösa och erfarna anvĂ€ndare Ă€n nybörjare.

Specifikationer

  • Typ: Vertikal
  • Watt/Timme: 500W
  • Brödstorlekar: 500g, 750g, 1000g
  • SkorpfĂ€rgvalsmöjligheter: 3
  • Fördröjningstimer: Upp till 15 timmar
  • Frukt- och nötbehĂ„llare: Ja
  • Tillbehör: MĂ€tkopp, mĂ€tskedar, knĂ„dningsbladsborttagare, glass skĂ„l (sĂ€ljs separat)
  • MĂ„tt: 33,4 x 35,3 x 27,4 cm
  • Vikt: 5,75 kg

Köpguide för bakmaskiner

Att baka ditt bröd frÄn grunden kan vara en rolig och belönande erfarenhet, men det kan dock vara rörigt, tidkrÀvande och mödosamt ocksÄ. Medan nÄgra lösningar för att underlÀtta bakprocessen fanns redan (sÄsom stativblandare), sÄ kom den riktigt bra lösningen pÄ detta problem först 1986. Detta Är presenterade Matsushita Electric Industrial Co i Japan, numera kÀnt som Panasonic, deras första bakmaskin. Resultatet innebar nya möjligheter och verklighet för hemmabagare, eftersom maskinen kunde utföra allt frÄn blandning och knÄdning till jÀsning och bakning pÄ egen hand.

Denna teknik Àr fortfarande grunden för moderna brödmaskiner, deras funktioner och prestanda Àr dock mer imponerande Àn nÄgonsin tidigare.

Hur fungerar en bakmaskin?

Alla bakmaskinsmodeller anvÀnds vÀldigt lika. Först börjar du vÀga och mÀta alla ingredienser och lÀgger dem i brödformen i den angivna ordningen enligt receptet. VÀlj dÀrefter önskat program, brödstorlek och skorpfÀrg, för att sedan trycka pÄ start. Maskinen gör allt sÄsom knÄda, jÀsa, vila och baka, för att sedan vÀlkomna dig med ett varmt nybakat bröd nÄgra timmar senare.

Förutom att du sparar tid mÀrker de flesta ocksÄ att hembakat bröd blir billigare Àn att köpa det i affÀren. Dessutom kan du undvika konserveringsmedel, allergener och tillsatser, vilket innebÀr att brödet endast innehÄller ingredienser av hög kvalitet. Du kan Àven anvÀnda mindre salt eller socker, tillsÀtta frukt, nötter eller frön för högre fiberinnehÄll.

Brödmaskin VS ugn: för- och nackdelar

Bakmaskiner bakar vanligtvis fyrkantiga eller rektangulÀra bröd (likt rostbröd), medan ugnsbakat bröd har en valfri form. Skillnader Àr inte enbart visuella. Ett bröd bakat i ugn Àr vanligtvis luftigare och har en krispig skorpa. Brödmaskinbröd tenderar att vara tÀtare, men med en tunnare och mjukare skorpa.

De flesta bakmaskiner kommer inte heller efterlikna de rika och nyanserade smakerna av hantverksbröd (lÄt oss vara Àrliga, du kan inte efterlikna konst i en maskin), men de slÄr fortfarande de typiska förpackade matvarubröden.

SÄledes om du Àr bakpurist kan en bakmaskin göra dig besviken, men om du Àr nÄgon som bara vill ha fÀrskt bröd med kvalitetsingredienser och inte har mycket tid att laga mat sÄ uppfyller dessa maskiner alla dina behov. LÀgg sedan till alla recept och bakningslÀgen för att skrÀddarsy smaken efter eget tycke och du kan förstÄ varför mÀnniskor faller för dessa köksmaskiner.

Letar du efter fler hushÄllsmaskiner? Du kanske gillar dessa: 

  1. LÀr dig mer om vilken fritös som Àr bÀst i test (djupgÄende analys)
  2. Liknande till airfrayer och en av vĂ„ra favorithushĂ„llsmaskiner – riskokare
  3. SjÀlvklart blir det inte ett riktigt kök utan kastruller och stekpannor
  4. Glöm inte mikrovĂ„gsugnen… för lata dagar eller för att poppa popcorn

Hur du vÀljer den bÀsta brödmaskinen: Viktiga funktioner

Innan du köper en brödmaskin finns det nÄgra fÄ aspekter att ta hÀnsyn till. FrÄn att se till att du har tillrÀckligt med plats för maskinen till att hitta de optimala bakningsprogrammen. Vi kommer att förklara skillnaderna mellan olika modeller och hur du kan hitta den rÀtta.

Maskinstorlek och vikt

Bland de kompakta bakmaskiner som finns Àr de flesta modeller ganska skrymmande. Fundera pÄ om du kommer lÄta brödmaskinen stÄ framme pÄ köksbÀnken eller om du vill att den ska stÄ i skymundan. Se dÀrför till att kontrollera mÄtten sÄ att de överensstÀmmer med utrymmet.

Vikten Àr en annan aspekt att tÀnka pÄ, sÀrskilt om du inte ska ha din brödmaskin framme hela tiden. De flesta modeller vÀger 5-6 kg, men vissa kan vÀga över 8 kg. VÀlj en modell med den vikt du kÀnner dig bekvÀm att hantera.

NÀr du letar efter ett utrymme pÄ bÀnkskivan Àr det Àven lÀmpligt att se till att lÀmna nÄgra extra centimeter runt nÀr den anvÀnds. Vissa bakmaskiner skakar lite under knÄdningsfasen och du vill inte att maskinen ska hamna utanför bÀnkskivan.

Slutligen öppnas de flesta bakmaskiner vertikalt, sÄ detta Àr nÄgot att tÀnka pÄ om du har skÄp ovanför köksbÀnken.

Brödformen

Moderna brödmaskiner kan delas in i tvÄ breddgrupper. De gör antingen fyrkantiga vertikala bröd eller horisontella rektangulÀra bröd.

Vertikala bakmaskiner har en mindre storlek vilket gör dem optimala för mindre kök. Brödet kan ibland ha en mÀrklig form som kanske inte passar till din brödrost. Vissa modeller kan ocksÄ ha en ojÀmn bakning som ger bröd med en mörkare botten och ljus topp.

Horisontella brödmaskiner bakar bröd likt de du kan köpa i en livsmedelsbutik. SÄldes fungerar de bÀttre för brödrostar och vanliga smörgÄsar. De krÀver dock mer disk- och lagringsutrymme. Denna typ av modeller brukar ocksÄ baka större bröd. En horisontell brödform kan innebÀra en ytterligare utmaning gÀllande knÄdningen dÄ den bara har en degkrok.

Degkrokar

De flesta bakmaskiner har endast en degkrok, men mer exklusiva kan ha fler. Vissa degar uppför sig olika frÄn andra (om du har bakat vetebröd och rÄgbröd, sÄ vet du vad vi menar) och specialdegkrokar erbjuder en mer jÀmn knÄdning. De större brödmaskinerna anvÀnder vanligtvis tvÄ degkrokar samtidigt, vilket gör det möjligt att blanda stora mÀngder ingredienser mer effektivt.

Vanligtvis stannar degkroken kvar under bakningen. Du mÄste ta bort den nÀr brödet Àr klart och det blir ett litet hÄl i brödet. Vissa modeller har speciella krokar för att det ska bli enklare att ta ut degkroken, annars kan du ocksÄ olja den för att förhindra att degkroken fastnar.

Om du vill ha bröd utan nÄgra hÄl, leta efter en modell med hopfÀllbara eller avtagbara degkrokar. PÄ sÄdana modeller tas antingen degkrogen ut automatiskt eller sÄ piper det nÀr knÄdningen Àr klar sÄ att du kan ta bort den för hand.

Brödstorlek

Hembakat bröd hÄller inte lika lÀnge som de i butiken eftersom det inte innehÄller nÄgot konserveringsmedel. DÀrför Àr det bÀst att vÀlja brödstorleken med tanke pÄ hur mÄnga munnar du har att mÀtta. De flesta bakmaskiner erbjuder 2-3 alternativ för brödstorlek. Vissa Àr skrÀddarsydda för större kapacitet (1 kg eller mer) och vissa kommer bara att göra smÄ till medelstora bröd (500-900 g).

Brödmaskiner för större bröd kommer ocksÄ att ha högre effektbehov (700-1000W). Den högre effekten hjÀlper Àven till att göra brödet tÀtare eller om brödet ska innehÄlla nötter, frukt och frön. Mindre bakmaskinmodeller tenderar att vara mer ekonomiska dÄ dessa vanligtvis förbrukar runt 500-600 W.

SkorpfÀrgsinstÀllning

Beroende pÄ vilken typ av bröd som bakas och individuella preferenser kan önskan om hur mörk skorpan ska vara skilja sig Ät. DÀrför erbjuder nÀsta alla modeller 2-3 instÀllningar, frÄn ljus till medium. I allmÀnhet blir söta bröd snabbt bruna och smakar bÀttre med en mjukare ljusare skorpa. OmvÀnt gÀller för mörkare tÀtare brödtyper dÀr en lÀngre baktid krÀvs och smakar dÄ bra med en krispig, medium eller mörk skorpa.

De mest vanliga bakningslÀgena

Åtminstone vill du ha en maskin med specialprogram för vitt bröd, fullkornsbröd och en degcykel. De tvĂ„ förstnĂ€mnda behöver förmodligen ingen förklaring, men den senare funktionen knĂ„dar alla ingredienserna pĂ„ ett effektivt sĂ€tt utan att det rörigt för att sedan baka i ugnen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt blir det enklare att göra pizzadeg, kanelbullar, pajer och andra delikatesser.

De flesta brödmaskiner har idag en rad program lÄngt över detta minimum och gör det möjligt att skapa olika brödsorter. HÀr kommer nÄgra av de vanligaste programmen:

Franskbröd – mycket populĂ€rt bland gourmeter, dĂ„ franskbrödet Ă€r mjukare och luftigare Ă€n de flesta typer av vitt bröd. Det tillverkas oftast utan tillsatser av olja eller fett och kan Ă€ven kĂ€nnetecknas av sin ljusare och krispiga skorpa.

Glutenfritt – om du nĂ„gonsin har provat baka glutenfria bakverk vet du att degen beter sig annorlunda. SĂ„ledes kommer en bakmaskin med en glutenfri instĂ€llning att ge det bĂ€sta resultatet om det finns nĂ„gon med allergier i ditt hushĂ„ll. Vissa modeller har bara ett program, medan andra kan erbjuda flera beroende pĂ„ vilken typ av glutenfritt mjöl du anvĂ€nder. Se ocksĂ„ till att det medföljande recepthĂ€ftet innehĂ„ller nĂ„gra glutenfria brödrecept. Detta kommer rĂ€dda dig frĂ„n potentiella frustrerande experiment.

Snabb/expressinstĂ€llning – i standardlĂ€ge kan ditt bröd lĂ€tt ta 3-4 timmar att baka. Eftersom det kan finnas situationer nĂ€r du inte har sĂ„ mycket tid, erbjuder de flesta modeller ocksĂ„ ett eller flera alternativ att förkorta bakprocessen med 1- 2 timmar. Var medveten om att konsistensen och smaken vanligtvis Ă€r sĂ€mre jĂ€mfört med det du fĂ„r efter en hel cykel (ju lĂ€nge förberedelseprocess, desto bĂ€ttre), sĂ„lunda Ă€r detta en instĂ€llning nĂ€r du vill att det ska gĂ„ snabbt att baka bröd.

Surdeg – surdegsbröd har en syrlig, rik smak och har en mjuk mitt, samt en tjock skorpa. Att baka dem Ă€r dock ganska tidkrĂ€vande eftersom du mĂ„ste förbereda startdegen i förvĂ€g och lĂ„ta den börja jĂ€sa. Dessutom Ă€r det inte mĂ„nga brödmaskiner som Ă€r optimerade för att baka surdegsbröd. Om du Ă€r ett fan av surdegsbröd, leta efter en avancerad modell som erbjuder detta program.

RĂ„gbröd – mörkare och tĂ€tare Ă€n bröd gjort pĂ„ vete dĂ„ rĂ„gbröd har en högre fiberhalt, men alla modeller bakar inte detta sĂ„ bra. Om du Ă€r förtjust i rĂ„gbröd Ă€r det bĂ€st att vĂ€lja en modell som erbjuder det programmet. Oftast kommer sĂ„dana maskiner ocksĂ„ med en separat degkrok för att knĂ„da den tyngre rĂ„gdegen.

Brioche – detta Ă€r ett sött bröd med en mjuk konsistens av franskt ursprung. Brioche har fler Ă€gg och mer smör jĂ€mfört med andra brödtyper, vilket krĂ€ver en speciell tillagningscykel.

Anpassade program – vissa avancerade bakmaskiner gör det möjligt att skapa egna anpassade program. Detta innebĂ€r att du kan vĂ€lja varaktigheten för varje steg i bakningscykel och lagra dessa instĂ€llningar som ditt eget program för regelbunden bakning.

Extra instÀllningar

Degcykel – som nĂ€mnt tidigare kommer nĂ€stan varje brödmaskin kunna förbereda degen utan att baka den. De mest avancerade modellerna kan ha specifika degcyklar för pizza, pasta och andra bakverk.

Sylt – den hĂ€r instĂ€llningen för det enkelt att förbereda konserverad/kokt frukt och bĂ€r. Det enda du behöver göra Ă€r att hĂ€lla upp sylten i burkar efterĂ„t.

Yoghurt – vid denna instĂ€llning kommer maskinen hĂ„lla rĂ€tt temperatur för att jĂ€sa mjölken och förbereda yoghurten. Var medveten om att du mĂ„ste skaffa en startkultur för att göra yoghurt hemma.

Manualer och recept

Att anvÀnda en brödmaskin Àr inte komplicerat. Bakning Àr dock en exakt vetenskap och bakning av bröd krÀver extra omsorg och precision för att fÄ ett framgÄngsrikt resultat. SÄledes bör manualen inte bara förklara instÀllningarna för sjÀlva maskinen, utan ocksÄ omfatta de traditionella bakteknikerna i detalj.

Det Àr vÀrt att skaffa en modell med ett brett utbud av recept optimerade för just den modellen. Bakmaskiner Àr kalibrerade för att arbeta med specifika mÀngder och de medföljande recepten testas vanligtvis innan och ger bra resultat. HÄll dig till dem tills du fÄr en kÀnsla för din maskin och hur den fungerar. EfterÄt kan du bli kreativ och börja finjustera recepten med dina egna gastronomiska idéer.

Ytterligare funktioner

Moderna brödmaskiner har ocksÄ en hel del funktioner som inte Àr nödvÀndiga men som gör processen mer automatiserad och bekvÀm. För personer med hektiska scheman eller ambitiösa bagare kan dessa smÄ fördelar ge mervÀrde till deras köp.

Automatisk behÄllare

m du gillar bröd med tillsatta ingredienser (sÄsom nötter, torkad frukt, frön eller till och med choklad), leta efter en modell med en automatisk ingrediensbehÄllare. Du mÄste bara fylla behÄllaren med hackade godsaker innan du startar programmet och maskinen tillsÀtter dessa i degen automatiskt vid rÀtt tidpunkt.

Billigare bakmaskiner har vanligtvis inte automatiska behÄllare, men du kan fortfarande baka bröd med extra ingredienser. Du mÄste bara vara i nÀrheten under knÄdningsfasen. Maskinen piper och pausar cykeln nÀr smakhöjarna ska lÀggas i.

Vissa avancerade modeller har ocksÄ en separat jÀstbehÄllare. Detta gör det möjligt att tillsÀtta jÀsten efter den första blandningen och förhindra att jÀsten aktiveras för tidigt. Detta innebÀr att brödstrukturen förbÀttras.

Fördröjningstimer

Om du vill ha ett fÀrskt varmt bröd till din frukost eller nÀr du kommer hem efter jobbet, Àr en brödmaskin med en fördröjningstimer ett mÄste. Det gör det möjligt att vÀga och mÀta upp alla ingredienserna och lÀgga dem i maskinen vid en lÀmplig tidpunkt. VÀlj sedan bara vilken timme brödet ska vara klart och bakmaskinen bakar det.
De flesta modeller har idag timerfunktionen och fördröjningsintervallen Àr minst pÄ 13 timmar. AlltsÄ kan du göra förberedelserna kvÀllen innan. Var medveten om att vissa modeller kan vara högljudda. De flesta gör nÄgot mekaniskt ljud under knÄdningsfasen och nÄgra avger ocksÄ informationssignaler nÀr de gÄr frÄn ena cykelfasen till nÀsta. Om du vill anvÀnda timern under natten och ditt sovrum ligger ganska nÀra köket, leta dÄ efter en tyst modell.

MinnesinstÀllning

Om elen skulle försvinna eller nÄgon skulle stÀnga av maskinen av misstag, stannar de flesta modeller i cykeln och nÀr elen Äterkommer börjar bakningsprocessen om frÄn början. I vissa fall har vissa bakmaskiner fortsatt processen frÄn dÀr den slutade nÀr elen Äterkommer. Oftast Àr minnesinstÀllning pÄ cirka 10 minuter.

Visningsfönster

De flesta hemmabagare vill se hur degen utvecklas dÄ och dÄ. Rekommendationerna Àr att locket inte ska öppnas eftersom brödet kan kollapsa. SÄledes har mÄnga bakmaskinsmodeller ett glasfönster som lÄter dig observera hela bakprocessen.

Ett visningsfönster Àr inte obligatoriskt sÄ lÀnge du hÄller dig till recepten och rekommendationerna i manualen, eftersom brödmaskinen kommer att göra jobbet enligt dina angivna instÀllningar. Denna funktion kan dock vara till hjÀlp nÀr du börjar experimentera med dina egna recept.

HÄlla varm-instÀllning

Att bita i en skiva nybakat varmt bröd Àr en fantastisk kÀnsla, men det Àr inte alltid det Àr möjligt att perfekt synkronisera Àtningstiden och slutet av bakningscykel. DÀrför gör mÄnga modeller det möjligt att hÄlla det nybakade brödet varmt upp till en timme.

Viktiga tips för att anvÀnda brödmaskin

Har du inte anvÀnt en brödmaskin tidigare Àr det nÄgra fÄ viktiga saker du bör veta:

  • LĂ€s manualen noggrant. Varje bakmaskinsmodell Ă€r kalibrerade annorlunda och följ dĂ€rför de rĂ„d och rekommendationer som listas noga.
  • Följ det valda receptet till punkt och prickar, samt mĂ€t noggrant alla ingredienser. Det Ă€r bĂ€st att anvĂ€nda en köksvĂ„g och mĂ„tt. Se ocksĂ„ till att tillsĂ€tta ingredienserna i den angivna ordningen eftersom varje avvikelse kan pĂ„verka resultatet negativt.
  • Leta efter kvalitetsingredienser, sĂ€rskilt för mjöl och jĂ€st. Brödmjöl har en högre proteinhalt (vanligvist 11,5-14%) och detta Ă€r avgörande för att degen ska fĂ„ en lĂ€tt elastisk struktur. Vanligt mjöl har en lĂ€gre proteinhalt (8-11%), vilket inte innehĂ„ller tillrĂ€ckligt med gluten för en god bröddeg.
  • JĂ€st tillsĂ€tts oftast efter den första blandningen har gjorts (manuellt eller frĂ„n sin egen behĂ„llare). Att tillsĂ€tta jĂ€sten för tidigt kan döda jĂ€stsvamparna och brödet blir platt och för tĂ€tt.
  • Du kan smörja brödformen och Ă€ven degkroken lĂ€tt för att göra det enklare att ta ut den ur det bakade brödet. Det gĂ„r att smörja med matolja, smör eller margarin.
  • För att hĂ„lla brödet fĂ€rskt och mjukt kan du lĂ€gga det i en tĂ€tt försluten plastpĂ„se och förvara det i en brödlĂ„da eller i skĂ„pet. Vid rumstemperatur hĂ„ller brödet sig i 2-3 dagar.
  • Om du vill förvara ditt bröd under en lĂ€ngre tid Ă€r det bĂ€st att frysa det. LĂ„t brödet svalna helt, anvĂ€nd en lufttĂ€t pĂ„se och lĂ€gg ditt bröd i frysen. Det kommer hĂ„lla sig frĂ€scht i upp till 3 mĂ„nader.

Hur du rengör en brödmaskin

De flesta brödmaskinerna har inte diskmaskintvÀttbara delar, sÄledes mÄste du diska dem för hand efter varje anvÀndning.

  • Koppla ur maskinen innan nĂ„got underhĂ„ll utförs och lĂ„t den svalna helt.
  • Ta bort brödformen och degkrokarna för att diska dem enligt rekommendationerna i manualen. BlötlĂ€ggning i varmt vatten med diskmedel hjĂ€lper till att bort rejĂ€la rester. Om formen har en non-stick-belĂ€ggning, anvĂ€nd inte vassa rengörningsverktyg och redskap av metall vid diskning.
  • SjĂ€lva maskinen fĂ„r inte sĂ€nkas ned i vatten. För att bli av med mjöl eller smulor inuti, torka helt enkelt av brödmaskinen med en trasa. Ett annat knep Ă€r att anvĂ€nda en handhĂ„llen dammsugare för att suga ut svĂ„rĂ„tkomliga rester. Om det finns nĂ„gon deg inuti Ă€r det lĂ€ttast att lĂ„ta den torka och ta bort den efterĂ„t.
  • Degkrokens hĂ„l Ă€r en annan plats dĂ€r degen fastnar. Du kan anvĂ€nda en tandpetare för att hĂ„lla den ren frĂ„n eventuella degrester.
  • Var sĂ€rskilt uppmĂ€rksam pĂ„ rengöring om det finns nĂ„gon celiaki i dig hushĂ„ll och samma maskin anvĂ€nts för att baka traditionellt och glutenfritt bröd. I detta fall mĂ„ste varje spricka vara helt ren för att undvika korskontaminering.

Vi tror att du kanske gillar dessa: 

  1. SkĂ€rmaskin – för mer kul i köket (Se till att anvĂ€nda den sĂ€kert bara!) 
  2. Tryckkokare 
  3. BÀsta gasolgrillarna för njutbar matlagning utomhus
  4. Topp 5 bÀsta pastamaskiner

Slutliga ord

Vi hoppas att du nu kÀnner dig lika sugen pÄ att prova pÄ en ny bakmaskin som vi. Panasonic startade intresset med brödmaskinen och de tillverkar fortfarande nÄgra av de bÀsta modellerna dÀr SD-ZB2512 Àr vÄr favorit. Den gör det möjligt att göra allt frÄn traditionellt vitt bröd till mer utmanande typer som rÄg eller surdegsbröd, men framför allt bakar den stÀndigt himmelskt gott bröd.

Om du Àr ny i bagerivÀrlden eller vill ha en mer prisvÀrd modell, har Morphy Richards 5052001 och OBH Nordica Bread Maker Inox 6544 bÄda visat sig vara utmÀrkta maskiner med imponerande funktionsintervaller för sig pris.

Har du ett större kök, övervÀg ocksÄ Gastroback Design Advanced, en förvÄnansvÀrt mÄngsidig matlagningsapparat eller Wilfa BM-50 som bakar större bröd och innehÄller intressanta recept för personer pÄ specifika dieter.

Det var allt! Nu vet du hemligheterna med himmelska frukostar och imponerar gÀster utan att arbeta i köket i flera timmar. Ha kul och glöm inte att bjuda in oss nÀr du blir en stjÀrna inom bakning!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 24 / Genomsnitt: 4.7
Back to top button