www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Vad Àr en pastamaskin?

Pasta för mÄnga Àr en enkel och snabb men vÀldigt god mÄltid. MÄnga gÄnger barnens favorit samt italienarnas specialitet och numera Àven en klassiker i de flesta svenska kök. Den kan dÀremot bli sÄ mycket bÀttre om du har en bra pastamaskin. DÄ behöver du bara göra degen och sedan sÄ skÀr pastamaskinen upp massan i den pastaformen du önskar. PÄ sÄ sÀtt kan du snabbt och enkelt fÄ njuta av fÀrsk pasta. Det behöver inte ens vara sÀrskilt dyrt att köpa pastamaskin. Priset beror pÄ vilken bekvÀmlighetsnivÄ du vill lÀgga dig pÄ. VÀlj mellan helautomatisk, automatisk eller en manuell pastamaskin. I denna artikel kommer vi att berÀtta vilken pastamaskin som Àr bÀst i test i varje kategori sÄ att du kan hitta den bÀsta pastamaskinen just för dig.

Vilka material bestÄr pastamaskiner av?

Detta beror sĂ„klart pĂ„ om du anvĂ€nder en elektrisk pastamaskin eller ej. De flesta maskinerna Ă€r gjorda i rostfritt stĂ„l och plast. Är den elektrisk sĂ„ har den ocksĂ„ nĂ„gon typ av elmotor som driver kvarnen, om inte sĂ„ har du en vev som hjĂ€lper dig att trycka pasta igenom maskinen. MĂ„nga pastamaskiner finns ocksĂ„ i olika fĂ€rger och Ă€r tillrĂ€ckligt snygga för att kunna ha framme pĂ„ bĂ€nken. Det kan vara skönt sĂ„ att man slipper stoppa undan och ta fram maskinen varje gĂ„ng man vill göra sin egen pasta. Har man den framme Ă€r det ocksĂ„ större chans att man anvĂ€nder den.

Vad Àr pastamaskiners huvuddrag?

Som tidigare nÀmnt sÄ finns det frÀmst tre olika typer av pastamaskiner: helautomatisk, automatisk eller manuell. LÀngre fram i artikeln kommer du att kunna lÀsa om vilken pastamaskin som Àr bÀst i test i respektive kategori, men för att kunna ta ett beslut om vilken typ av pastamaskin som Àr det bÀsta alternativet för en sjÀlv sÄ bör man först kÀnna till huvuddragen för varje sort, dÀrför ska vi nu berÀtta helt kort om var och en av dem.

pasta maskinHelautomatiska pastamaskiner sköter hela jobbet Ät dig. LÀgg först i ingredienserna och lÄt maskinen knÄda ihop degen Ät dig. Börja samtidigt att koka pastavattnet sÄ att du kan, nÀr maskinen Àr klar efter 15 minuter, lÀgga pastan i vattnet för att strax kunna njuta av din hemmagjorda fÀrska pasta. Om du Àr ute efter en bekvÀm pastamaskin med möjlighet till kreativitet nÀr det gÀller ingredienser, fÀrger, former och smaker sÄ Àr denna typ rÀtt för dig. MÄnga av denna typen av maskiner kan ocksÄ göra nudlar.

En automatisk pastamaskin Àr en pastamaskin för dig som inte vill veva för att pressa pastan men samtidigt inte har nÄgot emot att knÄda degen sjÀlv. Köp olika pastavalser för att kunna göra olika typer av pasta med denna maskin.

Den manuella pastamaskiner hjÀlper dig att pressa pastan men det Àr du som vevar och bestÀmmer takten. KnÄda degen och pressa den och gör din egen pasta. Denna fungerar utan el och och det uppstÄr inget buller frÄn nÄgon motor med denna pastamaskin, vilket kan vara skönt.

NÀr Àr pastamaskiner mest anvÀndbara?

Kort och gott om du vill Àta en riktigt god pasta. En köpt pasta och en hemmagjord pasta Àr det stor skillnad pÄ. Om du kan göra din egen pasta sÄ kan du njuta av god pasta och dessutom imponera pÄ dina vÀnner. Ett bra sÀtt att hitta rÀtt maskin för att göra god pasta Àr att lÀsa om en pastamaskin som genomgÄtt olika test. Att fÄ information om maskinen av nÄgon som faktiskt har provat den kan nÀmligen vara riktigt anvÀndbart. PÄ sÄ sÀtt fÄr du veta vilka egenskaper maskinen har och dess för och nackdelar.

Hur vÀljer man rÀtt pastamaskin för ens behov?

Det som kan vara svÄrt Àr att hitta den bÀsta pastamaskinen för just ens egna behov. Vill man ha en som det bara Àr att slÀnga ingredienserna i och trycka pÄ en knapp? Vill man först kÀnna den ljuvliga pastadegen under sina egna hÀnder? Eller vill man helt enkelt gÄ tillbaka till rötterna av det klassiska italienska köket och handveva sin pastamaskin? NÀr man sedan har bestÀmt sig för vad man Àr ute efter sÄ kommer nÀsta problem. Hur ser man dÄ till att man fÄr den bÀsta maskinen för sina pengar? Det Àr i detta lÀget som det Àr bra att ta reda pÄ vilken pastamaskin som Àr bÀst i test inom den kategorin som du letar i. Man vill ju sÄklart fÄ en bra pastamaskin till bra pris. Vill du veta vilken pastamaskin som fÄtt bÀst i test i vardera kategori? LÀs dÄ vidare.

Vi börjar med den helautomatiska maskinen. DĂ€r hittar vi Philips PastaMaker HR 2355 som testvinnare. Denna presterar pĂ„ hög nivĂ„ bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller hur enkel den Ă€r att anvĂ€nda samt smaken pĂ„ pastan. Det blir helt enkelt inte enklare Ă€n sĂ„ att göra pasta hemma. Stoppa i ingredienserna och lĂ„t maskinen sköta jobbet Ă„t dig. BestĂ€m sjĂ€lv vilket mjöl du önskar anvĂ€nda. Om du vill anvĂ€nda Ă€gg eller ej. Elle varför inte stoppa i lite grönsaker i pastan? DĂ„ fĂ„r du bĂ„de en annorlunda smak, textur och fĂ€rg. VĂ€lj sedan mellan 4 pastaalternativ: fettuccine, lasagne, penne eller spaghetti. Önskar du nĂ„got annat sĂ„ finns det Ă€nnu fler alternativ för nudlar och pasta. Med andra ord sĂ„ flödar alternativen men du slipper jobbet. Hur gör man dĂ„ en bra pastadeg? Med hjĂ€lp av de medföljande mĂ„tten och en behĂ€ndig avskrapare sĂ„ lyckas du med den perfekta balansen mellan mjöl och vatten varje gĂ„ng. Har du en mindre eller större familj sĂ„ spelar det ingen roll dĂ„ du kan vĂ€lja att göra 300 eller 600 gram pasta. StĂ€dningen av maskinen Ă€r heller inga problem dĂ„ den snygga, moderna och tysta pastamaskinen Ă€r lĂ€ttare att rengöra en mĂ„nga andra pĂ„ marknaden. Det Ă€nda som kan vara ett problem Ă€r priset. Den kostar nĂ€mligen cirka 1750 kronor för att fĂ„ i sin Ă€go.

NÀr det gÀller den automatiska pastamaskinen sÄ presenterar vi Marcato Atlas motor. Detta Àr ocksÄ en motordriven pastamaskin, men nÀr det gÀller denna sÄ fÄr du göra degen sjÀlv. NÀr du gjort det sÄ hjÀlper istÀllet denna maskinen till att göra bÄde lasagne, fettuccine och tagliolini i korrekta former. Om dessa sorter inte lockar dig sÄ finns det fler pastavalsar som kan hjÀlpa dig att göra andra pastasorter. Om du vÀljer denna maskinen sÄ kommer du dessutom Àven att kunna bestÀmma tjockleken pÄ din pasta. Om du ibland önskar gÄ tillbaka lite i tiden sÄ kan du ocksÄ ta av motorn för att istÀllet installera en manuell vev som följer med vid köpet. PÄ sÄ sÀtt kan du göra din pasta i lugn och ro utan motorljud. Denna robusta pastamaskinen som dessutom Àr tillverkad i Italien Àr dÀrför ett trevligt alternativ om man kan tÀnka sig att göra sin pastadeg sjÀlv. Köp den för cirka 1500 kronor.

För den som gillar den genuina kĂ€nslan med vev eller som helt enkelt inte har möjlighet att sprĂ€cka budgeten sĂ„ finns det Ă€ven det manuella alternativet. Modellen heter Funktion. Det Ă€r som det lĂ„ter en funktionell, manuell pastamaskin. DĂ„ veven Ă€r lĂ„ng sĂ„ förenklas vevningen i och med att du fĂ„r mer moment i dina rörelser. Tjockleken Ă€r justerbar Ă€ven pĂ„ denna maskinen. VĂ€lj mellan pastasorterna tagliatelle eller lasagne. Bredden pĂ„ rullarna Ă€r 17,5 cm och maskinen Ă€r gjord i rostfritt stĂ„l. Med andra ord ett perfekt val om du önskar en prisvĂ€rd men manuell pastamaskin. Den kostar nĂ€mligen endast cirka 350 – 600 kronor beroende pĂ„ var du vĂ€ljer att köpa den.

pastamaskin testSom en bonus sĂ„ kommer vi ocksĂ„ att berĂ€tta om C3 Pasta Basta som Ă€ven den Ă€r en prisbelönad helautomatisk pastamaskin. Den liknar en hushĂ„llsapparat vilket kan vara till fördel för dig som vanligtvis anvĂ€nder dig av en matberedare. Den har mĂ„nga lösa delar som mĂ„ste monteras ihop vid anvĂ€ndning men med hjĂ€lp av instruktionsfilmen pĂ„ maskinens hemsida sĂ„ bör det inte vara nĂ„gra problem. Efter en eller tvĂ„ gĂ„nger sĂ„ Ă€r det för de flesta inga problem att montera ihop den sjĂ€lv utan instruktioner. För pastaĂ€lskaren sĂ„ Ă€r denna en dröm dĂ„ den gör 6 olika pastasorter. C3 Pasta Basta gör 300 gram pasta Ă„t gĂ„ngen men tar dock lite mer plats pĂ„ höjden Ă€n de andra pastamaskiner som vi tidigare nĂ€mnt i artikeln. Även för denna helautomatiska pastamaskinen sĂ„ fĂ„r du betala cirka 1750 kronor.

Ännu en bonus, fast nĂ€r det gĂ€ller handvevade pastamaskiner Ă€r Imperia SP150 pastamaskin. Detta italienska mĂ€rket levererar pastamaskiner vĂ€rldsvitt och Ă€r kĂ€nda för sin kvalitet. Modellen Ă€r dessutom belönad för att vara enkel att anvĂ€nda och rengöra. Du kan enkelt vĂ€lja mellan sex olika tjocklekar för att göra olika pastasorter. VĂ€lj ocksĂ„ mellan Sfoglia, tagliatelle och fettuccine.

Tips pÄ hur man anvÀnder pastamaskiner

Det spelar egentligen ingen roll om din pastamaskin Àr billig eller den bÀsta pastamaskin som du kan hitta pÄ marknaden, du kan ÀndÄ göra en riktigt god pasta. Med andra ord Àven om din pastamaskin Àr bÀst i test eller en superbillig handvevad pastamaskin sÄ Àr nÄgot av det viktigaste att du har rÀtt blandning av mjöl och vÀtska nÀr du gör pastadegen. Vi kommer hÀr att ge ett exempel pÄ hur du kan blanda till en riktigt god pastadeg.

Exempelvis, om du önskar göra 600 gram pasta sĂ„ bör du anvĂ€nda 180 ml vatten. Önskar du blanda i Ă€gg för en gyllengul fĂ€rg pĂ„ din pasta sĂ„ bör du rĂ€kna med detta som vĂ€tska. Med andra ord, nĂ€r du mĂ€ter hur mycket vĂ€tska du ska ha i din pasta klĂ€ck dĂ„ Ă€ven i Ă€ggen och blanda med dem. En annan fĂ€rgsĂ€ttning som du bör rĂ€kna med som vĂ€tska Ă€r till exempel morotsjuice. NĂ€r du anvĂ€nder dessa fĂ€rgsĂ€ttningar sĂ„ fĂ„r du Ă€ven en trevlig smak pĂ„ din pasta.

Sammanfattning

I och med att pasta sÄ mÄnga gÄnger en den enkla och snabba men ack sÄ goda veckomÄltiden eller helgmÄltiden sÄ kan det vara dags att ta den till nÀsta nivÄ. DÄ köpt pasta inte Àr i nÀrheten av sÄ god som en hemmagjord pasta Àr sÄ kan det vara dags att lÀgga nÄgra hundralappar pÄ en pastamaskin till köket. PÄ sÄ sÀtt kommer du att kunna göra din egen pasta att fÄ njuta av till vardags sÄvÀl som nÀr det Àr dags att imponera pÄ vÀnner och familj. Du kanske nu har kommit fram till om du önskar en helautomatisk, automatisk eller en manuell pastamaskin.

Ska du slÀnga i ingredienserna och bara trycka pÄ en knapp eller sjÀlv knÄda pastadegen med dina egna hÀnder? Eller Àr det dags att starta klassisk italienska musik i bakgrunden och handveva din pastamaskin tills du fÄr den fint pressade degen som du önskar? Vid det hÀr laget sÄ har du kanske ocksÄ bestÀmt vilken modell som passar dig bÀst, sÄ nu gÀller det bara att bli proffs pÄ att blanda mjölet med vÀtskan. Ett tips kan vara att kolla pÄ nÄgra videos sÄ du fÄr reda pÄ hur degen ska se ut och kanske ocksÄ fÄr nÄgra tips pÄ hur du kan tillaga din pasta pÄ bÀsta sÀtt. PÄ detta sÀtt sÄ kan du ta det italienska köket hem till dig vilken dag i veckan du vill.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4
Back to top button