www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Är du sugen pĂ„ att köpa en sous vide maskin? Sous-vide, Ă€ven kĂ€nd som tillagning med lĂ„g temperatur under lĂ„ng tid, Ă€r en metod för tillagning dĂ€r mat placeras i en plastpĂ„se eller och kokas i ett vattenbad under lĂ€ngre tid Ă€n vanligt.

Sous vide garanterar tillagningstider och att nÀringsinnehÄllet bevaras med en noggrant reglerad temperatur. Denna tillagningsmetod Àr för dig som uppskattar en god mÄltid dÀr alla smaker bevaras.

LÀs vÄr sous vide recension och ta reda pÄ mer om vad du ska leta efter i en bra sous vide.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar stÀndigt vÄra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bÀsta priserna, sÄ du kan vara sÀker pÄ att du fÄr produkter av högsta kvalitet att vÀlja mellan.

Anova PRO

Anova PRO Precision Cooker
Snabbare. Starkare. Mindre
Fördelar
  • Laga mat till stora sĂ€llskap: den hĂ€r klarar upp till 100 liter vatten
  • Gjord i aluminium och rostfritt stĂ„l
  • Bra recept i appen, iOS och Android
  • Kompakt och smart antistĂ€nk-design
  • Har 12 liters cirkulationskapacitet i minuten
Nackdelar
  • Enstaka anvĂ€ndare upplever produkten som bulkig
Översikt

Anova Precision Cooker Pro Àr en verklig arbetshÀst och en av Ananova kundernas favorit. Denna sous vide bÀst i test har hela 1200 watt med 12 liters cirkulationskapacitet i minuten. Detta gör det möjligt att vÀrma 100 liter vatten under lock och gör denna cirkulator till den bÀsta sous vide cirkulatorer vi har testat.

Anova sous vide Àr vattentÀt, starkare Àn tidigare modeller och har förbÀttrade uppkopplingsmöjligheter för att ge dig maximal nytta. Du kan följa enkla steg-för-steg-recept i Anova Culinary-appen och göra perfekt kokta mÄltider med en knapptryckning.

Den Àr dessutom tillrÀckligt liten och kompakt för att kunna stuvas undan i kökslÄdan nÀr du inte anvÀnder den. Den Àr gjord av rostfritt stÄl och plast och Àr extremt hÄllbar. Dessutom har den en antistÀnk funktionalitet inbyggd.

Specifikationer
  • Watt: 1200 W 
  • Cirkulation (l/min): 12 l/min 
  • Temperatur: 0°C – 92°C
  • Temperatur varians: ± 0,1°C 
  • Vattendjup (cm): 6,5 cm –15,3 cm 
  • Kapacitet (l): 100 l 
  • Mobil app: Ja

Champion CHSV310

Champion CHSV310
Fantastisk mat hemma
Fördelar
  • Utsedd till "Bra Köp" av RĂ„d & Rön i maj 2017
  • Kapacitet för upp till 15 liter
  • LĂ€tt att rengöra
  • FĂ„r upp temperaturen till 92° C
Nackdelar
  • Vissa anvĂ€ndare upplever att man mĂ„ste justera upp temperaturen lite för att fĂ„ exakt tillagning
Översikt

Champion sous vide kommer i en stilren design och smart konstruktion. Detta Àr det en produkt du kommer vilja anvÀnda om och om igen. För en sous vide Àr dess pris överkomligt för de flesta och man fÄr mycket för pengarna.

Den Àr smidig att anvÀnda och dessutom lÀtt att rengöra eftersom den har ett löstagbart hölje. Reglaget i rostfritt stÄl pÄ sidan av displayen anvÀnds för att enkelt stÀlla in önskad temperatur. Den smarta klammern pÄ baksidan gör att du kan fÀsta Sous Vide-maskinen pÄ alla typer av behÄllare.

Den tydliga displayen visar aktuell temperatur och tillagningstid. Dessutom visar den hur lÀnge det Àr kvar pÄ den tid du stÀllt in. För den som vill köpa en sous vide som klarar det mesta till ett bra pris Àr Champion CHSV310 ett prisvÀrt alternativ.

Specifikationer
  • Watt: 800 W
  • Cirkulation (l/min): 8,2 l/min 
  • Temperatur: 0°C – 92°C
  • Temperatur varians: ± 0,1°C
  • Vattendjup (cm): 15-20 cm 
  • Kapacitet (l): 15 l
  • Mobil app: Nej

Steba SV80

Steba SV80
VattentÀt med WiFi
Fördelar
  • Tillagar rĂ„varor till optimal temperatur
  • APP styrning via WiFi
  • Max 0,1 grads temperaturavvikelse
  • Stark cirkulator (12 L/min)
  • Timerfunktion 99 timmar
Nackdelar
  • Vissa anvĂ€ndare upplever att teflon fodralet kring cirkulatorn Ă€r tunt
Översikt

Steba sous vide SV80 Ă€r tyska Stebas nya flaggskepp inom sous vide-kategorin. Om man kan prata om high tech nĂ€r det kommer till sous vide Ă€r Steba ”it”.

I sous vide test fÄr den bra betyg tack vare mÄngsidigheten med appen. Den kan kontrolleras trÄdlöst via WiFi-funktionen och Stebas sous vide-app gör din mobil till en kokbok. I appen kan du enkelt vÀlja mellan olika rÄvaror för att fÄ tips pÄ bÄde tillagningstemperatur och tidsÄtgÄng för dessa. Vill du höja eller sÀnka temperaturen under tillagningen kan du göra det i appen ocksÄ.

Enheten kan givetvis anvÀndas manuellt, utan appen, för dig som vill. LCD-displayen visar aktuell tid och temperatur. Den fungerar med kÀrl som har ett djup pÄ minst 15 cm. Att Steba fÄr sous vide bÀst i test för sous vide maskiner med appar Àr inte konstigt, appen gör helt enkelt jobbet lite bÀttre och lite enklare.

Specifikationer
  • Watt: 1000 W 
  • Cirkulation (l/min): 12 l/min
  • Temperatur: 0°C – 90°C 
  • Temperatur varians: ± 0,1°C
  • Vattendjup (cm): 15-30 cm
  • Kapacitet (l): 20 l 
  • Mobil app: Ja

Anova Nano

Anova Nano Precision Cooker
Liten storlek, store resultat
Fördelar
  • Precision pĂ„ +/- 0.1°C
  • Marknadsledande producent
  • Massor av recept i appen
  • Bra för nybörjare
Nackdelar
  • Bara Bluetooth och inte wi-fi
Översikt

Det sÀgs att alla bra saker kommer i smÄ paket och Anova Precision Àr inget undantag. Denna Anova precision cooker cirkulerar vatten vid den exakta temperaturen som krÀvs för perfekt kokta mÄltider och Àr superenkel att anvÀnda. Dessutom finns det en Anova-app dÀr det finns tusentals gratisrecept för den som vill lÀra sig mer om sous vide.

Detta Àr ocksÄ en av orsakerna till att den fÄtt betyget bÀsta sous vide för nybörjare. Ananova Nano fÀsts enkelt till varje slags gryta med en klÀmma och Àr tillverkad av tÄlig plast som Àr lÀtt att rengöra. Den har en hög precision med 0,1 grads noggrannhet.

Anova Precision Cooker Nano gör det helt enkelt riktigt enkelt att laga, hÄlla koll pÄ och lÀra sig nya recept. Du kan kontrollera den frÄn din mobila enhet med en supersnabb Bluetooth BLE 4.2-anslutning.

Specifikationer
  • Watt: 750 W
  • Cirkulation (l/min): 5 l/min
  • Temperatur: 0°C – 92°C
  • Temperatur varians: +/- 0,1°C
  • Vattendjup (cm): 15.24 cm 
  • Kapacitet (l): 16 l
  • Mobil app: Ja

Witt Easy

Witt Easy
Restaurangernas hemlighet – i ditt kök
Fördelar
  • Den tystaste i test
  • Universalinsats lĂ€mplig för alla grytor upp till 25 liter
  • Alarm vid lĂ„g vattennivĂ„
  • Wi-Fi-hantering för Witt SmartSousVide via smartphone-app för iOS och Android
  • LĂ€tt att rengöra tack vare silikon
Nackdelar
  • Vissa anvĂ€ndare upplever att instĂ€llningsmöjligheterna Ă€r begrĂ€nsade
Översikt

I sous vide test har Witt Easy fÄtt beröm för att den Àr tyst och enkel att anvÀnda, ocksÄ för nybörjare. SilikonbelÀggningen minimerar risken för misslyckande eftersom kalk har svÄrare tid att sÀtta sig pÄ temperaturmÀtaren. Dessutom Àr den sÄ kompakt att den kan förvaras i kökslÄdan.

Den höga effektnivÄn, 1000W, gör det möjligt att snabbt vÀrma vattnet till önskad temperatur. StÀll in vilken temperatur du vill att sous viden ska ha och placera den pÄ kanten av grytan/kastrullen fylld med vatten. Vakuum-förpacka kött, kyckling, fisk eller grönsaker och lÀgg sen ner dem i perfekt tempererat vatten och lÄt din sous vide sköta jobbet.

Detta Àr en av de mest exakta sous vide cirkulatorer pÄ marknaden med +/- 0,1° C i temperaturvariation. Dessutom har den en lÀttlÀst LCD-skÀrm med vit text pÄ svart display.

Specifikationer
  • Watt: 1000 W 
  • Cirkulation (l/min): 5l/min
  • Temperatur: 40-95C
  • Temperatur varians: +/- 0,1°C 
  • Vattendjup (cm): 15-20 cm
  • Kapacitet (l): 25 l
  • Mobil app: Ja
Kolla Priset

Köpguidesous vide bäst i test

För inte sĂ„ lĂ€nge sedan var sous vide och tekniken att laga mat med hjĂ€lp av denna teknik begrĂ€nsad till professionella kockar. High-end restauranger har nĂ€mligen anvĂ€nt sous vide i Ă„ratal för att laga mat för att kunna fĂ„ den exakt temperatur och konsistens man Ă¶nskar, varje gĂ„ng. Tekniken blev ganska nyligen populĂ€r för hemmakockar. I och med tillgĂ€ngligheten av prisvĂ€rda och lĂ€ttanvĂ€nda sous vide maskiner finns det ingen anledning att tveka lĂ€ngre: att laga mat sous vide Ă€r helt enkelt enklare Ă€n nĂ„gonsin. 

Vad Ă€r sous vide?

Sous vide Ă€r en matlagningsteknik som anvĂ€nder sig av exakt temperaturreglering för att ge sĂ„ konsekventa resultat som möjligt. Sous vide betyder “under vakuum” pĂ„ franska vilket innebĂ€r att man innesluter maten i en pĂ„se under tillagningen för att behĂ„lla alla smaker och nĂ€ringsĂ€mnen.  

Tillagningsprocessen

Tillagningsprocessen innebĂ€r att man förseglar maten i en lufttĂ€t behĂ„llare eller pĂ„se och sedan kokar den i temperaturkontrollerat vatten. Man anvĂ€nder ocksĂ„ en lĂ„g temperatur under lĂ„ng tid medan maten kokas i vattenbadet. 

Man kan förpacka maten med hjĂ€lp av nĂ„gra olika metoder men tvĂ„ mest populĂ€ra av dem Ă€r:  

  1. Ziplock-pĂ„se: man lĂ€gger maten i pĂ„sen och sĂ€nker ner den i vattnet. Eftersom pĂ„sen stĂ€ngs sluts luften och maten in pĂ„sen och det skapar en miljö dĂ€r maten tillagas. En del har ocksĂ„ tillagat sous vide i glasburkar med tĂ€tt sittande lock. Denna metod Ă€r dock inte lika sĂ€ker som nĂ€r man anvĂ€nder pĂ„se. 
  2. VacuumtĂ€tad pĂ„se: den andra metoden, som Ă€r den mest professionella och effektiva, Ă€r att anvĂ€nda en vakuumförpackningsmaskin för att skapa en helt vakuumtĂ€tad pĂ„se. Denna teknik ger resultat som Ă€r omöjliga att uppnĂ„ genom nĂ„gon annan tillagningsmetod. Anledningen Ă€r att nĂ€r du anvĂ€nder dig av traditionella matlagningsmetoder har du inte samma kontroll över vĂ€rme och temperatur.  sous vide en vakuumförpackningsmaskin

Varför ska man anvĂ€nda Sous Vide som matlagningsmetod?

Sous vide-mat Ă€r smakrikare

Sous vide tillagad mat Ă€r oĂ€ndligt mer tilltalande ur ett smakperspektiv eftersom maten Ă€r tillagad i en vakuumtĂ€tad sous vide-pĂ„se. Genom förslutningen torkar inte vĂ€tskan bort och maten förlorar heller inte sin form under matlagningen. Matens ursprungliga vikt, smaker, naturliga fĂ€rg och arom gĂ„r helt enkelt inte förlorade.  

Sous vide mat Ă€r hĂ€lsosam

PĂ„ grund av de förbĂ€ttrade smakerna av sous vide-mat behövs bara lite eller inget extra salt eller tillsatt fett under matlagningen. Dessutom betyder vakuumtĂ€tningen att vitaminer och mineraler heller inte gĂ„r förlorade under kokprocessen. 

Kvalitet

Det Ă€r inte bara det att sous vide-maten Ă€r smakligare du kommer ocksĂ„ att uppleva att matens struktur Ă€r bĂ€ttreKöttet blir mjukt och behĂ„ller sin fukt och grönsaker behĂ„ller bĂ„de sin textur och fĂ€rg. 

Inget mer Ă¶verkokt, segt eller brĂ€nt

Mat dĂ€r utsidan Ă€r kokt och insidan fortfarande Ă€r rĂ„ eller dĂ€r biffen blir seg
vi har alla varit dĂ€r. Med sous vide tillagas maten hela tiden jĂ€mnt vid lĂ„g temperaturOm du vill bryna maten efterĂ„t för mer fĂ€rg (och smak) kan du snabbt vĂ€nda biffen i en stekpanna med lite smör. 

Kontroll av tillagningstiden

Maten kan tillagas upp till en dag i förvĂ€g och sedan kan du lĂ„ta den koka lĂ„ngsamt i din sous vide. Du kan helt enkelt servera din mĂ„ltid nĂ€r du Ă€r redo och du kan till och med laga din mat över natten om du vill. Med en sous vide blir det enklare att ha kontroll över tillagningstiderna och sĂ€kerstĂ€lla resultatet. 

Laga stora mĂ€ngder

Sous vide-matlagning gör det ocksĂ„ enkelt att laga mĂ„nga enskilda portioner för en stor grupp och ta bort stressen frĂ„n familjemiddagarna dĂ€r alla har olika preferenser för vad de Ă€ter (eller inte Ă€ter). 

LĂ€ngre hĂ„llbarhet

Livsmedel tillagade med sous vide-metoden bör snabbt kylas eller frysas. Det Ă€r enkelt att bĂ„de vĂ€rma upp maten senare eller tina den i din sous vide. Tillagad mat hĂ„ller i regel upp till 6 mĂ„nader i frysen, beroende pĂ„ temperatur i din frys eller upp till 6 dagar i ditt kylskĂ„p, beroende pĂ„ temperatur. BĂ€sta sĂ€ttet att veta om maten fortfarande Ă€r okej att Ă€ta Ă€r att lukta pĂ„ den. Om den inte luktar bra, slĂ€ng! VĂ„ra nĂ€sor Ă€r utformade för att direkt kĂ€nna om maten Ă€r för gammal. 

3 steg för att laga mat sous vide

Det Ă€r enkelt att lĂ€ra sig att laga sous vide, Ă€ven om det krĂ€ver lite erfarenhet för att fĂ„ till speciellt omtĂ„liga matvaror. 

  1. FĂ€stsous vide cirkulatorn i vattenbadet, stĂ€ll in tid och temperatur till Ă¶nskad nivĂ„. 
  2. LĂ€gg mateni enslutningsbar pĂ„se och klĂ€m fast den pĂ„ sidan av grytan och lĂ„t den koka klart. 
  3. Avsluta med att grilla eller stekamaten för att lĂ€gga till ett krispigt, gyllene yttre lager. 

Vad kan du laga i en sous vide? 

Du kan mer eller mindre laga nĂ€stan vad som helst i en sous vide. Till exempel nötkött, flĂ€skkött, kyckling, fisk, pocherade Ă€ggalla slags grönsaker, efterrĂ€tter etc. Det Ă€r egentligen bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nserna. Testa dig fram med olika slags produkter och sök pĂ„ nĂ€tet efter recept, tips pĂ„ temperaturer speciellt anpassade för sous vide, för att bygga ut din sous vide repertoar. 

Typer av sous vide-maskiner

Det finns egentligen tvĂ„ typer av sous vide maskinerDet ena Ă€r sous vide cirkulatorer som sĂ€nks ner i ett vattenbad i till exempel en kastrull och det andra Ă€r allt-i-ett sous vide maskiner som har ett eget vattenbad. BĂ€gge har sina för- och nackdelar men Ă€r bĂ„da bra alternativ för att laga sous vide. 

Sous Vide cirkulatorer

Sous vide cirkulatorer Ă€r ett prisvĂ€rt och lĂ€ttanvĂ€nt sous vide-maskinalternativ. Eftersom de inte har ett inbyggt vattenbad, sĂ„ de tar mycket lite plats i köket. FristĂ„ende sous vide-enheter behöver heller inte ytterligare utrustning för att du ska komma igĂ„ng.  Genom att köpa en sous vide cirkulator kan du anvĂ€nda en stor gryta som vattenbad istĂ€llet. NĂ€stan alla cirkulatorer pĂ„ marknaden fungerar dessutom pĂ„ samma sĂ€tt, sĂ„ du kan verkligen inte gĂ„ fel vad du Ă€n vĂ€ljer. Dock Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g att du behöver ha en rejĂ€l kastrull att tillaga maten i. 

Allt-i-ett-vattenbad

Dessa sous vide-maskiner har allting du behöver. De har en inbyggd digital termometer, en timer och kombinerar bĂ„de en nedsĂ€nkningsbehĂ„llare och vattenbehĂ„llaren i en enda enhet. De Ă€r ocksĂ„ helt inneslutna sous vide-enheter som Ă€r ungefĂ€r lika stora som en mikrovĂ„gsugn. Sous vide allt-i-ett maskiner vĂ€rmer vattnet och kan sköta hela processen men till skillnad frĂ„n cirkulatorer cirkulerar de inte vattnet. De tar ocksĂ„ mer plats i skĂ„pet men kan ha medföljande stĂ€ll som gör det lĂ€ttare att tillaga mat till flera personer. 

DIY Sous Vide Hacks

Du kanske har lĂ€st tips om att du kan laga sous vide i riskokare? Det finns mĂ„nga olika hack dĂ€r ute pĂ„ hur du kan komma undan med alternativ för att utforska sous vide-matlagning innan du bestĂ€mmer dig för att köpa en enhet. En riskokare (eller vattenkokare!) Ă€r dock inte avsedd för sous vide och det finns risker nĂ€r du anvĂ€nder elektriska apparater för saker de inte Ă€r avsedda för. Det kan vara vĂ€rt det att fundera en extra gĂ„ng innan du testar. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att din försĂ€kring eller garanti förmodligen inte tĂ€cker nĂ€r du experimenterar med dina köksmaskiner som Ă€r avsedda för annat. Ett minimum för sĂ€ker sous vide matlagning Ă€r att köpa en cirkulator.  

Huvudfunktioner att leta efter i en sous vide-maskinsous vide Huvudfunktioner

NĂ€r du ska köpa en sous vide maskin finns det en del att tĂ€nka pĂ„ innan du slĂ„r till.  

Fysisk storlek

Den fysiska storleken pĂ„ en sous vide kan vara en viktig faktor eftersom de spĂ€nner frĂ„n smĂ„ cirkulatorer till större sous vide allt-i-ett-enheter som kan vara lika stora som en mikrovĂ„gsugn. Om du vill ha en lite större modell Ă€r det bra att mĂ€ta köksbĂ€nken sĂ„ att den fĂ„r plats dĂ€r du vill ha den. 

VĂ€rmekraft

Kraften hos en sous vide mĂ€ts i watt, ju mer watt en modell anvĂ€nder desto snabbare kommer det att fĂ„ vattenbadet till rĂ€tt temperatur. Det finns dock en nackdel med watt, desto mer kraft en enhet har desto mer behöver du ta hĂ€nsyn till avdunstning. Om du lagar mat i mer Ă€n 2-3 timmar Ă€r förĂ„ngning ett möjligt problem sĂ„ du behöver se till att hĂ„lla vattnet mellan minimi- och maxnivĂ„erna under tiden som du lagar maten. 

Flödeshastighet/cirkulation

Liter per minut (l/min) mĂ€ter hur mĂ„nga liter vatten sous vide-maskin kan cirkulerar under en minut. Ju snabbare vattnet rör sig, desto snabbare kommer det att komma upp till temperaturen du stĂ€llt in.  Dessutom kommer den lĂ€ttare kunna hĂ„lla den önskade temperaturen. Men Ă„ andra sidan har du ocksĂ„ problemet att ju högre flödeshastighet, desto snabbare avdunstar vattnet och du behöver komma ihĂ„g att fylla pĂ„ det. 

GPM

PĂ„ vissa sous vide anges GPM istĂ€llet för liter per minut. GPM stĂ„r för Gallon per minut. En gallon Ă€r cirka Âœ liter. Detta kan vara vĂ€rt att vara uppmĂ€rksam pĂ„ nĂ€r man letar efter en sous vide eftersom vattenkapaciteten mĂ€ts pĂ„ ett annat sĂ€tt. 

Vattenkapacitet

Vattenkapaciteten Ă€r den högsta volymen vatten som varje modell kan vĂ€rma pĂ„ en och samma gĂ„ng. Du behöver en större behĂ„llare om du vill göra mer Ă€n en eller tvĂ„ portioner och en mindre om du bara lagar mat Ă„t dig sjĂ€lv. Vattenkapaciteten Ă€r den högsta volymen vatten som varje modell kan vĂ€rma. Dock kan de flesta modeller vĂ€rma cirka 5 liter vatten och det rĂ€cker för de allra flesta. 

LÀgsta och högsta vattennivÄ

Varje modell har en minimal och maximal vattennivĂ„ och du mĂ„ste hĂ„lla vattnet mellan dessa tvĂ„ linjer för att din sous vide ska fungera optimalt. Om vattnet inte ligger mellan linjerna stĂ€ngs den automatiskt av. Ju större intervall mellan nivĂ„erna desto bĂ€ttre. Om du har en modell med högre effekt eller flöde blir detta en viktigare faktor i och med avdunstningen. 

Max temperatur

Detta representerar den maximala temperaturen enheten kan uppnĂ„ för den maximala mĂ€ngd vatten den kan vĂ€rma. Varje slags mat har sin egen perfekta temperatur att stĂ€lla in efter önskad nivĂ„ och det finns olika tabeller som Ă€r vĂ€rda att skriva ut. Du kan söka efter detta online eftersom de skiljer mellan olika rĂ„varor och vi helt enkelt inte fĂ„r plats med en tabell hĂ€rAll slags matlagning i sous vide sker dock vanligtvis inom intervallet 50° C till 85° C, vilket kan vara bra att veta. 

Temperaturstabilitet

Hur temperaturen styrs i en sous vid Ă€r genom en termostat eller en PID. En PID (proportionell – integrerad-derivat) Ă€r en styrmekanism som anvĂ€nds i industriella styrsystem och en mĂ€ngd andra applikationer, inklusive sous vide. Om enheten har en pĂ„/av-termostat skapar den ett temperaturintervall. Detta gör att temperaturerna kan monitoreras noggrant och din sous vide kan stĂ€nga av sig sjĂ€lv om temperaturen blir för hög eller lĂ„g. PID-tekniken har en kĂ€nslig termometer som Ă€r vĂ€ldigt exakt för att upprĂ€tthĂ„lla temperaturen inom det smala omrĂ„de som temperaturerna ska hĂ„llas inom för varje typ av mat. Detta kan innebĂ€ra att den kan mĂ€ta temperaturskillnader med +/- 5ÂșC intervall för att hĂ„lla temperaturen stabil. Dock kan avdunstning och andra faktorer pĂ„verka temperaturen i din sous vide. 

FÀstklÀmma/klÀmma

FĂ€stklĂ€mman eller klĂ€mman pĂ„ en sous vide Ă€r en av sakerna som mĂ„nga förbiser men det Ă€r faktiskt minst lika viktigt som att din sous vide kan hĂ„lla en bra temperatur. Om klĂ€mman Ă€r för svag kan din sous vide cirkulator luta i vattenbadet eller i vĂ€rsta fall trilla av. Om pĂ„sen lossnar kommer den sjunka till botten och kan, i vĂ€rsta fall, göra sĂ„ att plasten som maten ligger i smĂ€lter. Vissa modeller har en klĂ€mma som Ă€r helt justerbar i höjdled och sitter tĂ€tt mot sidan av grytan eller behĂ„llaren. Detta gör det mycket lĂ€ttare att hĂ„lla sig inom minsta och högsta vattennivĂ„markör och hĂ„lla koll sĂ„ att den inte sjunker för mycket pĂ„ grund av avdunstning. 

Sous Vide-kontroller och displayenSous Vide-kontroller och displayen

Kontrollerna och displayen pĂ„ en sous vide avgör hur lĂ€tt eller svĂ„rt det Ă€r att stĂ€lla in och komma igĂ„ng med matlagningen. En stor lĂ€ttlĂ€st displayskĂ€rm gör det mycket lĂ€ttare att arbeta med. Displayen ger dig information vad som hĂ€nder och hur nĂ€ra din mĂ„ltemperatur du Ă€r. Det finns inte alltför mĂ„nga kontroller pĂ„ en sous vide. Vanligen en strömbrytare, en knapp för att lĂ„ta dig vĂ€xla frĂ„n en funktion till nĂ€sta och ett hjul för att stĂ€lla in temperaturen och Ă€ndra dina val.  

AnvÀndarvÀnlighet

För varje elektronisk enhet Ă€r det viktigt att kunna anvĂ€nda den sĂ„ bekvĂ€mt som möjligt. En stor fördel Ă€r att kunna anvĂ€nda den utan att lĂ€sa instruktionerna MEN vi rekommenderar alltid att du gör det. Om inte annat sĂ„ för din egen sĂ€kerhet. En sous vide hĂ„ller, trots allt, ganska höga temperaturer och det finns en risk för att brĂ€nna sig om man inte anvĂ€nder den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. 

Tillbehör

Förutom att sous vide maskinen ska ha alla de grundlĂ€ggande funktionerna finns det en del tillbehör som kan vara vettiga att kolla pĂ„.  

Sous vide rack

Sous vide rack skapades med syftet att hĂ„lla matpĂ„sarna pĂ„ ett stĂ€lle, förhindra att de flyter upp och dĂ€rmed ocksĂ„ se till att varmt vatten omger alla pĂ„sar. Om du anvĂ€nder ett Sous Vide Rack fördubblar du dessutom vattenbadets kapacitet och upprĂ€tthĂ„ller ett avstĂ„nd mellan pĂ„sarna, vilket garanterar optimal cirkulation och jĂ€mn uppvĂ€rmning. 

Sous videobollar

Sous videbollar som ser ut som pingpongbollar och Ă€r utformade för att förhindra vĂ€rme- och vattenförlust under kokningen. Detta gör sĂ„ att ditt vattenbad fĂ„r upp temperaturen snabbare och eliminerar behovet av att tillsĂ€tta vatten vid upprepade tillfĂ€llen under matlagningen. Dessutom hjĂ€lper de till att isolera ditt vattenbad, vilket resulterar i en mer miljövĂ€nlig strömförbrukning. 

Bluetooth eller Wi-Fi

Anslutningar via Bluetooth eller Wi-Fi sĂ€kerstĂ€ller att en enhet kan styras pĂ„ en smartphone-app. Denna funktion Ă€r inte nĂ„got du absolut behöver men det Ă€r bekvĂ€mt att stĂ€lla in temperatur och timer pĂ„ en app snarare Ă€n pĂ„ den fysiska enheten. Dessutom kan du, med sous vide WiFi, styra din sous vide nĂ€r du inte Ă€r hemma.  

De flesta modeller idag har Bluetooth eller WiFi (eller bĂ„da), vilket hjĂ€lper dig att stĂ€lla in och övervaka din sous vide-temperatur frĂ„n en app pĂ„ din telefon. MĂ„nga av dessa appar har ocksĂ„ recept dĂ€r du kan trycka pĂ„ en förinstĂ€lld temperatur för att börja laga lite snabbare. 

Vacuum förpackare

En kompakt vakuum förpackare Ă€r idealisk för nybörjare eftersom den gör jobbet utan att ta för mycket utrymme. Vakuum förpackare förseglar ömtĂ„liga livsmedel utan att mosa dem. Leta efter ett alternativ som kommer med sous vide-sĂ€kra pĂ„sar och en garanti. Om det kĂ€nns dyrt att investera i en vacuum förpackare, tĂ€nk pĂ„ att du kan anvĂ€nda den till allt du ska stoppa i frysen ocksĂ„. Du kan skapa tighta sous vide paket, som sparar utrymme eftersom den suger ut luften. 

Som ett alternativ, för att bli av med luft, kan du anvĂ€nda dig av en annan metod: SĂ€nk ned den pĂ„sade maten i vattnet medan pĂ„sen fortfarande Ă€r lite öppen sĂ„ att vattentrycket pressar luften genom öppningen. NĂ€r den under vattnet kan du försegla pĂ„sen. Detta tar bort det mesta av luften men det skapar inte ett vacuum i pĂ„sen som en vacuum förpackare gör. 

Sous Vide Paketering och PĂ„sar

TĂ€tningen av livsmedel innan du stoppar ner dem i din sous vide förhindrar förĂ„ngning och möjliggör den mest effektiva vĂ€rmefördelningen. NĂ€stan alla sous vide pĂ„sar Ă€r gjorda av högkvalitativ polyeten, det som kallas för lĂ„g densitet polyeten och polypropen. De flesta matvarupĂ„sar och plastomslag Ă€r ocksĂ„ tillverkade av polyeten. TĂ€nk pĂ„ att alltid vĂ€lja pĂ„sar som Ă€r anpassade för sous vide eftersom dessa Ă€r tillverkade utifrĂ„n sin anvĂ€ndning och du minimerar risken för problem eller lĂ€ckage. Vi rekommenderar BPA-fria pĂ„sar för att alltid vara pĂ„ den sĂ€kra sidan. 

Återförslutningsbara pĂ„sar

Återförslutningsbara pĂ„sar Ă€r mycket mĂ„ngsidiga och kan anvĂ€ndas med vacuum förpackaren för att ta bort luft frĂ„n pĂ„sen. Beroende pĂ„ kvalitet pĂ„ pĂ„sarna kan de anvĂ€ndas flera gĂ„nger till förvaring av mat. TĂ€nk dock pĂ„ att sĂ„ kallad zip-förslutning inte alltid klarar temperaturerna i en sous vide om de inte Ă€r speciellt anpassade för sous vide matlagning. 

ÅteranvĂ€ndbara silikonpĂ„sar

ÅteranvĂ€ndbara sous vide-pĂ„sar Ă€r gjorda av silikon och kan anvĂ€ndas om och om igen. Silikon Ă€r starkt och klarar höga temperaturer utan att Ă€ndra form eller lĂ€cka plast i maten. 

Vanliga plastpĂ„sar

Det Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ att andra plaster som finns i ditt kök, som billiga plastplastförpackningar och vanliga plastpĂ„sar, kan innehĂ„lla skadliga mjukgörare. Till exempel har förvaringslĂ„dor av plast och vanliga plastpĂ„sar har visat sig lĂ€cka ut i feta livsmedel som ost och kött vid uppvĂ€rmning. Vi rekommenderar inte att du anvĂ€nder dessa nĂ„gonsin nĂ€r du lagar mat i din sous vide (eller i din mikrovĂ„gsugn). Det Ă€r vĂ€rt det att spendera lite extra pĂ„ ett av de pĂ„litliga, kĂ€nda varumĂ€rkesalternativen för sous vide pĂ„sar eller, om du vill vara miljövĂ€nlig, leta efter Ă„teranvĂ€ndningsbara pĂ„sar.

Tips för matlagning sous vide

Att laga mat med metoden sous vide Ă€r enklare Ă€n vad man först kan tro. Men gör din research och följ instruktionerna noga. Det finns ocksĂ„ en mĂ€ngd sidor som ger bra tips om hur du kan bli en bĂ€ttre sous vide kock med tips och tricks om det mesta du behöver veta. 

Ingredienser av samma tjocklek

En perfekt förberedd sous vide-pĂ„se innebĂ€r att dina lager av ingredienser Ă€r av samma tjocklek. Det sĂ€kerstĂ€ller jĂ€mn matlagning, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller frukter och grönsaker. För att uppnĂ„ det, vĂ€lj en mandolin med ett avtagbart blad för enkel rengöring nĂ€r du skĂ€r upp dem. Sedan placerar du helt enkelt din kryddade mat i en plastpĂ„se, tar bort luften och kör igĂ„ng. Om din sous vide pĂ„se flyter, för att det finns luft kvar i den, kan du fĂ€sta en eller tvĂ„ skedar i pĂ„sen som sĂ€nken.  

TÀck behÄllaren

TĂ€ck behĂ„llaren antingen med ett lock med ett hĂ„l för sous vide cirkulatorn eller med plastfolie. Det varma vattnet avdunstar nĂ€mligen nĂ€r det cirkulerar genom vattentanken. Avdunstningen minskar ocksĂ„ djupet pĂ„ badet, vilket kan resultera i skador pĂ„ enheten om det förĂ„ngas under nivĂ„n för vĂ€rmespolarna eller cirkulationsmotorn. TĂ€ckning av behĂ„llaren Ă„terför kondensatet till badet eftersom det droppar tillbaka i badet frĂ„n locket. Det kommer ocksĂ„ att hĂ„lla vĂ€rmen i vattenbadet bĂ€ttre. Ett alternativ till att tĂ€cka behĂ„llaren med lock eller plastfolie Ă€r att lĂ€gga i sous vide-bollar vattnet, eftersom det ocksĂ„ hjĂ€lper till med att minska förĂ„ngning. 

Se till att vakuumtÀtningen Àr tÀt

Se till att vakuumtĂ€tningen Ă€r tĂ€t sĂ„ att det inte finns nĂ„gra luftspalter mellan maten som tillagas och plastpĂ„sen. Luftspalter kan resultera i ojĂ€mn tillagning och att pĂ„sen inte sjunker ner som den ska i vattnet 

Placera grytan pĂ„ en isolerad dyna

Placera grytan du kommer att anvĂ€nda fösous vide pĂ„ en isolerad dyna. LĂ€mna aldrig det varma badet pĂ„ en oskyddad bĂ€nkskiva.  

AnvÀnd en temperaturguide

Att anvĂ€nda en sous vide-temperatur och tidsguide kan underlĂ€tta tillagningen, eftersom det ger dig information om hur lĂ€nge du behöver laga den specifika maten för det perfekta resultatet. Tider och temperaturer varierar beroende pĂ„ din kĂ€lla, sĂ„ det Ă€r viktigt att anvĂ€nda en pĂ„litlig kĂ€lla. Ofta medföljer det information med sous vide maskinen dĂ€r de har rekommenderade temperaturer. Sous vide maskiner med appar kan ocksĂ„ ha recept och andra tips som kan hjĂ€lpa dig med din sous vide. 

FAQ

  • Hur uttalar dusousvide?  

Du uttalar det: ”soo-vid” 

  • Kan jag lĂ€mnasousvide-maskinen igĂ„ng utan tillsyn? 

Ja om du har en app som gör att du kan hĂ„lla koll. 

  • Kan dusousvide fryst kött? 

Ja men det kommer pĂ„verka tillagningstiden. 

  • Kan du koka över kött medsousvide? 

Nej, i och med att du har en timer och en maxtemperatur kommer den stĂ€ngas av automatiskt. 

Slutligen

Sous Vide betyder “under vakuum” och har lĂ€nge anvĂ€nts pĂ„ restauranger över hela vĂ€rlden. Genom att först vakuum-förpacka kött, fisk, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sedan sĂ€nka ned dem i ett perfekt tempererat vatten gör att du kan uppnĂ„ fantastiska resultat. Du stĂ€ller in din Sous Vide pĂ„ önskad temperatur, placerar den pĂ„ kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sköter resten sig sjĂ€lvt.  Om du letar efter en bra sous vide rekommenderar vi att du kollar in vĂ„ra bĂ€st i test produkter. 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button