www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.
Ăr du sugen pĂ„ att köpa en sous vide maskin? Sous-vide, Ă€ven kĂ€nd som tillagning med lĂ„g temperatur under lĂ„ng tid, Ă€r en metod för tillagning dĂ€r mat placeras i en plastpĂ„se eller och kokas i ett vattenbad under lĂ€ngre tid Ă€n vanligt.
Sous vide garanterar tillagningstider och att nÀringsinnehÄllet bevaras med en noggrant reglerad temperatur. Denna tillagningsmetod Àr för dig som uppskattar en god mÄltid dÀr alla smaker bevaras.
LÀs vÄr sous vide recension och ta reda pÄ mer om vad du ska leta efter i en bra sous vide.
DĂRFĂR SKA DU LITA PĂ OSS
VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer
För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!
UPPDATERINGAR AV INNEHĂ LL:
Vi uppdaterar stÀndigt vÄra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bÀsta priserna, sÄ du kan vara sÀker pÄ att du fÄr produkter av högsta kvalitet att vÀlja mellan.
Anova PRO
- Laga mat till stora sÀllskap: den hÀr klarar upp till 100 liter vatten
- Gjord i aluminium och rostfritt stÄl
- Bra recept i appen, iOS och Android
- Kompakt och smart antistÀnk-design
- Har 12 liters cirkulationskapacitet i minuten
- Enstaka anvÀndare upplever produkten som bulkig
Anova Precision Cooker Pro Àr en verklig arbetshÀst och en av Ananova kundernas favorit. Denna sous vide bÀst i test har hela 1200 watt med 12 liters cirkulationskapacitet i minuten. Detta gör det möjligt att vÀrma 100 liter vatten under lock och gör denna cirkulator till den bÀsta sous vide cirkulatorer vi har testat.
Anova sous vide Àr vattentÀt, starkare Àn tidigare modeller och har förbÀttrade uppkopplingsmöjligheter för att ge dig maximal nytta. Du kan följa enkla steg-för-steg-recept i Anova Culinary-appen och göra perfekt kokta mÄltider med en knapptryckning.
Den Àr dessutom tillrÀckligt liten och kompakt för att kunna stuvas undan i kökslÄdan nÀr du inte anvÀnder den. Den Àr gjord av rostfritt stÄl och plast och Àr extremt hÄllbar. Dessutom har den en antistÀnk funktionalitet inbyggd.
- Watt: 1200 WÂ
- Cirkulation (l/min): 12Â l/minÂ
- Temperatur: 0°C – 92°C
- Temperatur varians: ± 0,1°CÂ
- Vattendjup (cm): 6,5 cm –15,3 cmÂ
- Kapacitet (l): 100Â lÂ
- Mobil app: Ja
Champion CHSV310
- Utsedd till "Bra Köp" av RÄd & Rön i maj 2017
- Kapacitet för upp till 15 liter
- LÀtt att rengöra
- FÄr upp temperaturen till 92° C
- Vissa anvÀndare upplever att man mÄste justera upp temperaturen lite för att fÄ exakt tillagning
Champion sous vide kommer i en stilren design och smart konstruktion. Detta Àr det en produkt du kommer vilja anvÀnda om och om igen. För en sous vide Àr dess pris överkomligt för de flesta och man fÄr mycket för pengarna.
Den Àr smidig att anvÀnda och dessutom lÀtt att rengöra eftersom den har ett löstagbart hölje. Reglaget i rostfritt stÄl pÄ sidan av displayen anvÀnds för att enkelt stÀlla in önskad temperatur. Den smarta klammern pÄ baksidan gör att du kan fÀsta Sous Vide-maskinen pÄ alla typer av behÄllare.
Den tydliga displayen visar aktuell temperatur och tillagningstid. Dessutom visar den hur lÀnge det Àr kvar pÄ den tid du stÀllt in. För den som vill köpa en sous vide som klarar det mesta till ett bra pris Àr Champion CHSV310 ett prisvÀrt alternativ.
- Watt: 800 W
- Cirkulation (l/min): 8,2Â l/minÂ
- Temperatur: 0°C – 92°C
- Temperatur varians: ± 0,1°C
- Vattendjup (cm): 15-20 cmÂ
- Kapacitet (l): 15Â l
- Mobil app: Nej
Steba SV80
- Tillagar rÄvaror till optimal temperatur
- APP styrning via WiFi
- Max 0,1 grads temperaturavvikelse
- Stark cirkulator (12 L/min)
- Timerfunktion 99 timmar
- Vissa anvÀndare upplever att teflon fodralet kring cirkulatorn Àr tunt
Steba sous vide SV80 Ă€r tyska Stebas nya flaggskepp inom sous vide-kategorin. Om man kan prata om high tech nĂ€r det kommer till sous vide Ă€r Steba âitâ.
I sous vide test fÄr den bra betyg tack vare mÄngsidigheten med appen. Den kan kontrolleras trÄdlöst via WiFi-funktionen och Stebas sous vide-app gör din mobil till en kokbok. I appen kan du enkelt vÀlja mellan olika rÄvaror för att fÄ tips pÄ bÄde tillagningstemperatur och tidsÄtgÄng för dessa. Vill du höja eller sÀnka temperaturen under tillagningen kan du göra det i appen ocksÄ.
Enheten kan givetvis anvÀndas manuellt, utan appen, för dig som vill. LCD-displayen visar aktuell tid och temperatur. Den fungerar med kÀrl som har ett djup pÄ minst 15 cm. Att Steba fÄr sous vide bÀst i test för sous vide maskiner med appar Àr inte konstigt, appen gör helt enkelt jobbet lite bÀttre och lite enklare.
- Watt: 1000 WÂ
- Cirkulation (l/min): 12Â l/min
- Temperatur: 0°C – 90°CÂ
- Temperatur varians: ± 0,1°C
- Vattendjup (cm): 15-30Â cm
- Kapacitet (l): 20Â lÂ
- Mobil app: Ja
Anova Nano
- Precision pÄ +/- 0.1°C
- Marknadsledande producent
- Massor av recept i appen
- Bra för nybörjare
- Bara Bluetooth och inte wi-fi
Det sÀgs att alla bra saker kommer i smÄ paket och Anova Precision Àr inget undantag. Denna Anova precision cooker cirkulerar vatten vid den exakta temperaturen som krÀvs för perfekt kokta mÄltider och Àr superenkel att anvÀnda. Dessutom finns det en Anova-app dÀr det finns tusentals gratisrecept för den som vill lÀra sig mer om sous vide.
Detta Àr ocksÄ en av orsakerna till att den fÄtt betyget bÀsta sous vide för nybörjare. Ananova Nano fÀsts enkelt till varje slags gryta med en klÀmma och Àr tillverkad av tÄlig plast som Àr lÀtt att rengöra. Den har en hög precision med 0,1 grads noggrannhet.
Anova Precision Cooker Nano gör det helt enkelt riktigt enkelt att laga, hÄlla koll pÄ och lÀra sig nya recept. Du kan kontrollera den frÄn din mobila enhet med en supersnabb Bluetooth BLE 4.2-anslutning.
- Watt: 750Â W
- Cirkulation (l/min): 5Â l/min
- Temperatur: 0°C – 92°C
- Temperatur varians: +/- 0,1°C
- Vattendjup (cm): 15.24Â cmÂ
- Kapacitet (l): 16Â l
- Mobil app: Ja
Witt Easy
- Den tystaste i test
- Universalinsats lÀmplig för alla grytor upp till 25 liter
- Alarm vid lÄg vattennivÄ
- Wi-Fi-hantering för Witt SmartSousVide via smartphone-app för iOS och Android
- LÀtt att rengöra tack vare silikon
- Vissa anvÀndare upplever att instÀllningsmöjligheterna Àr begrÀnsade
I sous vide test har Witt Easy fÄtt beröm för att den Àr tyst och enkel att anvÀnda, ocksÄ för nybörjare. SilikonbelÀggningen minimerar risken för misslyckande eftersom kalk har svÄrare tid att sÀtta sig pÄ temperaturmÀtaren. Dessutom Àr den sÄ kompakt att den kan förvaras i kökslÄdan.
Den höga effektnivÄn, 1000W, gör det möjligt att snabbt vÀrma vattnet till önskad temperatur. StÀll in vilken temperatur du vill att sous viden ska ha och placera den pÄ kanten av grytan/kastrullen fylld med vatten. Vakuum-förpacka kött, kyckling, fisk eller grönsaker och lÀgg sen ner dem i perfekt tempererat vatten och lÄt din sous vide sköta jobbet.
Detta Àr en av de mest exakta sous vide cirkulatorer pÄ marknaden med +/- 0,1° C i temperaturvariation. Dessutom har den en lÀttlÀst LCD-skÀrm med vit text pÄ svart display.
- Watt: 1000 WÂ
- Cirkulation (l/min): 5l/min
- Temperatur: 40-95C
- Temperatur varians: +/- 0,1°CÂ
- Vattendjup (cm): 15-20 cm
- Kapacitet (l): 25Â l
- Mobil app: Ja
Köpguide
För inte sÄ lÀnge sedan var sous vide och tekniken att laga mat med hjÀlp av denna teknik begrÀnsad till professionella kockar. High-end restauranger har nÀmligen anvÀnt sous vide i Äratal för att laga mat för att kunna fÄ den exakt temperatur och konsistens man önskar, varje gÄng. Tekniken blev ganska nyligen populÀr för hemmakockar. I och med tillgÀngligheten av prisvÀrda och lÀttanvÀnda sous vide maskiner finns det ingen anledning att tveka lÀngre: att laga mat sous vide Àr helt enkelt enklare Àn nÄgonsin.
Vad Àr sous vide?
Sous vide Ă€r en matlagningsteknik som anvĂ€nder sig av exakt temperaturreglering för att ge sĂ„ konsekventa resultat som möjligt. Sous vide betyder “under vakuum” pĂ„ franska vilket innebĂ€r att man innesluter maten i en pĂ„se under tillagningen för att behĂ„lla alla smaker och nĂ€ringsĂ€mnen.
Tillagningsprocessen
Tillagningsprocessen innebÀr att man förseglar maten i en lufttÀt behÄllare eller pÄse och sedan kokar den i temperaturkontrollerat vatten. Man anvÀnder ocksÄ en lÄg temperatur under lÄng tid medan maten kokas i vattenbadet.
Man kan förpacka maten med hjÀlp av nÄgra olika metoder men tvÄ mest populÀra av dem Àr:
- Ziplock-pÄse: man lÀgger maten i pÄsen och sÀnker ner den i vattnet. Eftersom pÄsen stÀngs sluts luften och maten in i pÄsen och det skapar en miljö dÀr maten tillagas. En del har ocksÄ tillagat sous vide i glasburkar med tÀtt sittande lock. Denna metod Àr dock inte lika sÀker som nÀr man anvÀnder pÄse.
- VacuumtÀtad pÄse: den andra metoden, som Àr den mest professionella och effektiva, Àr att anvÀnda en vakuumförpackningsmaskin för att skapa en helt vakuumtÀtad pÄse. Denna teknik ger resultat som Àr omöjliga att uppnÄ genom nÄgon annan tillagningsmetod. Anledningen Àr att nÀr du anvÀnder dig av traditionella matlagningsmetoder har du inte samma kontroll över vÀrme och temperatur.
Varför ska man anvÀnda Sous Vide som matlagningsmetod?
Sous vide-mat Àr smakrikare
Sous vide tillagad mat Àr oÀndligt mer tilltalande ur ett smakperspektiv eftersom maten Àr tillagad i en vakuumtÀtad sous vide-pÄse. Genom förslutningen torkar inte vÀtskan bort och maten förlorar heller inte sin form under matlagningen. Matens ursprungliga vikt, smaker, naturliga fÀrg och arom gÄr helt enkelt inte förlorade.
Sous vide mat Àr hÀlsosam
PÄ grund av de förbÀttrade smakerna av sous vide-mat behövs bara lite eller inget extra salt eller tillsatt fett under matlagningen. Dessutom betyder vakuumtÀtningen att vitaminer och mineraler heller inte gÄr förlorade under kokprocessen.
Kvalitet
Det Àr inte bara det att sous vide-maten Àr smakligare du kommer ocksÄ att uppleva att matens struktur Àr bÀttre. Köttet blir mjukt och behÄller sin fukt och grönsaker behÄller bÄde sin textur och fÀrg.
Inget mer överkokt, segt eller brÀnt
Mat dĂ€r utsidan Ă€r kokt och insidan fortfarande Ă€r rĂ„ eller dĂ€r biffen blir segâŠvi har alla varit dĂ€r. Med sous vide tillagas maten hela tiden jĂ€mnt vid lĂ„g temperatur. Om du vill bryna maten efterĂ„t för mer fĂ€rg (och smak) kan du snabbt vĂ€nda biffen i en stekpanna med lite smör.
Kontroll av tillagningstiden
Maten kan tillagas upp till en dag i förvÀg och sedan kan du lÄta den koka lÄngsamt i din sous vide. Du kan helt enkelt servera din mÄltid nÀr du Àr redo och du kan till och med laga din mat över natten om du vill. Med en sous vide blir det enklare att ha kontroll över tillagningstiderna och sÀkerstÀlla resultatet.
Laga stora mÀngder
Sous vide-matlagning gör det ocksÄ enkelt att laga mÄnga enskilda portioner för en stor grupp och ta bort stressen frÄn familjemiddagarna dÀr alla har olika preferenser för vad de Àter (eller inte Àter).
LÀngre hÄllbarhet
Livsmedel tillagade med sous vide-metoden bör snabbt kylas eller frysas. Det Àr enkelt att bÄde vÀrma upp maten senare eller tina den i din sous vide. Tillagad mat hÄller i regel upp till 6 mÄnader i frysen, beroende pÄ temperatur i din frys eller upp till 6 dagar i ditt kylskÄp, beroende pÄ temperatur. BÀsta sÀttet att veta om maten fortfarande Àr okej att Àta Àr att lukta pÄ den. Om den inte luktar bra, slÀng! VÄra nÀsor Àr utformade för att direkt kÀnna om maten Àr för gammal.
3 steg för att laga mat sous vide
Det Àr enkelt att lÀra sig att laga sous vide, Àven om det krÀver lite erfarenhet för att fÄ till speciellt omtÄliga matvaror.
- FÀstsous vide cirkulatorn i vattenbadet, stÀll in tid och temperatur till önskad nivÄ.
- LÀgg mateni enslutningsbar pÄse och klÀm fast den pÄ sidan av grytan och lÄt den koka klart.
- Avsluta med att grilla eller stekamaten för att lÀgga till ett krispigt, gyllene yttre lager.
Vad kan du laga i en sous vide?
Du kan mer eller mindre laga nÀstan vad som helst i en sous vide. Till exempel nötkött, flÀskkött, kyckling, fisk, pocherade Àgg, alla slags grönsaker, efterrÀtter etc. Det Àr egentligen bara fantasin som sÀtter grÀnserna. Testa dig fram med olika slags produkter och sök pÄ nÀtet efter recept, tips pÄ temperaturer speciellt anpassade för sous vide, för att bygga ut din sous vide repertoar.
Typer av sous vide-maskiner
Det finns egentligen tvÄ typer av sous vide maskiner. Det ena Àr sous vide cirkulatorer som sÀnks ner i ett vattenbad i till exempel en kastrull och det andra Àr allt-i-ett sous vide maskiner som har ett eget vattenbad. BÀgge har sina för- och nackdelar men Àr bÄda bra alternativ för att laga sous vide.
Sous Vide cirkulatorer
Sous vide cirkulatorer Àr ett prisvÀrt och lÀttanvÀnt sous vide-maskinalternativ. Eftersom de inte har ett inbyggt vattenbad, sÄ de tar mycket lite plats i köket. FristÄende sous vide-enheter behöver heller inte ytterligare utrustning för att du ska komma igÄng. Genom att köpa en sous vide cirkulator kan du anvÀnda en stor gryta som vattenbad istÀllet. NÀstan alla cirkulatorer pÄ marknaden fungerar dessutom pÄ samma sÀtt, sÄ du kan verkligen inte gÄ fel vad du Àn vÀljer. Dock Àr det viktigt att komma ihÄg att du behöver ha en rejÀl kastrull att tillaga maten i.
Allt-i-ett-vattenbad
Dessa sous vide-maskiner har allting du behöver. De har en inbyggd digital termometer, en timer och kombinerar bÄde en nedsÀnkningsbehÄllare och vattenbehÄllaren i en enda enhet. De Àr ocksÄ helt inneslutna sous vide-enheter som Àr ungefÀr lika stora som en mikrovÄgsugn. Sous vide allt-i-ett maskiner vÀrmer vattnet och kan sköta hela processen men till skillnad frÄn cirkulatorer cirkulerar de inte vattnet. De tar ocksÄ mer plats i skÄpet men kan ha medföljande stÀll som gör det lÀttare att tillaga mat till flera personer.
DIY Sous Vide Hacks
Du kanske har lÀst tips om att du kan laga sous vide i riskokare? Det finns mÄnga olika hack dÀr ute pÄ hur du kan komma undan med alternativ för att utforska sous vide-matlagning innan du bestÀmmer dig för att köpa en enhet. En riskokare (eller vattenkokare!) Àr dock inte avsedd för sous vide och det finns risker nÀr du anvÀnder elektriska apparater för saker de inte Àr avsedda för. Det kan vara vÀrt det att fundera en extra gÄng innan du testar. TÀnk ocksÄ pÄ att din försÀkring eller garanti förmodligen inte tÀcker nÀr du experimenterar med dina köksmaskiner som Àr avsedda för annat. Ett minimum för sÀker sous vide matlagning Àr att köpa en cirkulator.
Huvudfunktioner att leta efter i en sous vide-maskin
NÀr du ska köpa en sous vide maskin finns det en del att tÀnka pÄ innan du slÄr till.
Fysisk storlek
Den fysiska storleken pÄ en sous vide kan vara en viktig faktor eftersom de spÀnner frÄn smÄ cirkulatorer till större sous vide allt-i-ett-enheter som kan vara lika stora som en mikrovÄgsugn. Om du vill ha en lite större modell Àr det bra att mÀta köksbÀnken sÄ att den fÄr plats dÀr du vill ha den.
VĂ€rmekraft
Kraften hos en sous vide mÀts i watt, ju mer watt en modell anvÀnder desto snabbare kommer det att fÄ vattenbadet till rÀtt temperatur. Det finns dock en nackdel med watt, desto mer kraft en enhet har desto mer behöver du ta hÀnsyn till avdunstning. Om du lagar mat i mer Àn 2-3 timmar Àr förÄngning ett möjligt problem sÄ du behöver se till att hÄlla vattnet mellan minimi- och maxnivÄerna under tiden som du lagar maten.
Flödeshastighet/cirkulation
Liter per minut (l/min) mÀter hur mÄnga liter vatten sous vide-maskin kan cirkulerar under en minut. Ju snabbare vattnet rör sig, desto snabbare kommer det att komma upp till temperaturen du stÀllt in. Dessutom kommer den lÀttare kunna hÄlla den önskade temperaturen. Men Ä andra sidan har du ocksÄ problemet att ju högre flödeshastighet, desto snabbare avdunstar vattnet och du behöver komma ihÄg att fylla pÄ det.
GPM
PĂ„ vissa sous vide anges GPM istĂ€llet för liter per minut. GPM stĂ„r för Gallon per minut. En gallon Ă€r cirka Âœ liter. Detta kan vara vĂ€rt att vara uppmĂ€rksam pĂ„ nĂ€r man letar efter en sous vide eftersom vattenkapaciteten mĂ€ts pĂ„ ett annat sĂ€tt.
Vattenkapacitet
Vattenkapaciteten Àr den högsta volymen vatten som varje modell kan vÀrma pÄ en och samma gÄng. Du behöver en större behÄllare om du vill göra mer Àn en eller tvÄ portioner och en mindre om du bara lagar mat Ät dig sjÀlv. Vattenkapaciteten Àr den högsta volymen vatten som varje modell kan vÀrma. Dock kan de flesta modeller vÀrma cirka 5 liter vatten och det rÀcker för de allra flesta.
LÀgsta och högsta vattennivÄ
Varje modell har en minimal och maximal vattennivÄ och du mÄste hÄlla vattnet mellan dessa tvÄ linjer för att din sous vide ska fungera optimalt. Om vattnet inte ligger mellan linjerna stÀngs den automatiskt av. Ju större intervall mellan nivÄerna desto bÀttre. Om du har en modell med högre effekt eller flöde blir detta en viktigare faktor i och med avdunstningen.
Max temperatur
Detta representerar den maximala temperaturen enheten kan uppnÄ för den maximala mÀngd vatten den kan vÀrma. Varje slags mat har sin egen perfekta temperatur att stÀlla in efter önskad nivÄ och det finns olika tabeller som Àr vÀrda att skriva ut. Du kan söka efter detta online eftersom de skiljer mellan olika rÄvaror och vi helt enkelt inte fÄr plats med en tabell hÀr. All slags matlagning i sous vide sker dock vanligtvis inom intervallet 50° C till 85° C, vilket kan vara bra att veta.
Temperaturstabilitet
Hur temperaturen styrs i en sous vid Ă€r genom en termostat eller en PID. En PID (proportionell â integrerad-derivat) Ă€r en styrmekanism som anvĂ€nds i industriella styrsystem och en mĂ€ngd andra applikationer, inklusive sous vide. Om enheten har en pĂ„/av-termostat skapar den ett temperaturintervall. Detta gör att temperaturerna kan monitoreras noggrant och din sous vide kan stĂ€nga av sig sjĂ€lv om temperaturen blir för hög eller lĂ„g. PID-tekniken har en kĂ€nslig termometer som Ă€r vĂ€ldigt exakt för att upprĂ€tthĂ„lla temperaturen inom det smala omrĂ„de som temperaturerna ska hĂ„llas inom för varje typ av mat. Detta kan innebĂ€ra att den kan mĂ€ta temperaturskillnader med +/- 5ÂșC intervall för att hĂ„lla temperaturen stabil. Dock kan avdunstning och andra faktorer pĂ„verka temperaturen i din sous vide.
FÀstklÀmma/klÀmma
FÀstklÀmman eller klÀmman pÄ en sous vide Àr en av sakerna som mÄnga förbiser men det Àr faktiskt minst lika viktigt som att din sous vide kan hÄlla en bra temperatur. Om klÀmman Àr för svag kan din sous vide cirkulator luta i vattenbadet eller i vÀrsta fall trilla av. Om pÄsen lossnar kommer den sjunka till botten och kan, i vÀrsta fall, göra sÄ att plasten som maten ligger i smÀlter. Vissa modeller har en klÀmma som Àr helt justerbar i höjdled och sitter tÀtt mot sidan av grytan eller behÄllaren. Detta gör det mycket lÀttare att hÄlla sig inom minsta och högsta vattennivÄmarkör och hÄlla koll sÄ att den inte sjunker för mycket pÄ grund av avdunstning.
Sous Vide-kontroller och displayen
Kontrollerna och displayen pÄ en sous vide avgör hur lÀtt eller svÄrt det Àr att stÀlla in och komma igÄng med matlagningen. En stor lÀttlÀst displayskÀrm gör det mycket lÀttare att arbeta med. Displayen ger dig information vad som hÀnder och hur nÀra din mÄltemperatur du Àr. Det finns inte alltför mÄnga kontroller pÄ en sous vide. Vanligen en strömbrytare, en knapp för att lÄta dig vÀxla frÄn en funktion till nÀsta och ett hjul för att stÀlla in temperaturen och Àndra dina val.
AnvÀndarvÀnlighet
För varje elektronisk enhet Àr det viktigt att kunna anvÀnda den sÄ bekvÀmt som möjligt. En stor fördel Àr att kunna anvÀnda den utan att lÀsa instruktionerna MEN vi rekommenderar alltid att du gör det. Om inte annat sÄ för din egen sÀkerhet. En sous vide hÄller, trots allt, ganska höga temperaturer och det finns en risk för att brÀnna sig om man inte anvÀnder den pÄ rÀtt sÀtt.
Tillbehör
Förutom att sous vide maskinen ska ha alla de grundlÀggande funktionerna finns det en del tillbehör som kan vara vettiga att kolla pÄ.
Sous vide rack
Sous vide rack skapades med syftet att hÄlla matpÄsarna pÄ ett stÀlle, förhindra att de flyter upp och dÀrmed ocksÄ se till att varmt vatten omger alla pÄsar. Om du anvÀnder ett Sous Vide Rack fördubblar du dessutom vattenbadets kapacitet och upprÀtthÄller ett avstÄnd mellan pÄsarna, vilket garanterar optimal cirkulation och jÀmn uppvÀrmning.
Sous videobollar
Sous videbollar som ser ut som pingpongbollar och Àr utformade för att förhindra vÀrme- och vattenförlust under kokningen. Detta gör sÄ att ditt vattenbad fÄr upp temperaturen snabbare och eliminerar behovet av att tillsÀtta vatten vid upprepade tillfÀllen under matlagningen. Dessutom hjÀlper de till att isolera ditt vattenbad, vilket resulterar i en mer miljövÀnlig strömförbrukning.
Bluetooth eller Wi-Fi
Anslutningar via Bluetooth eller Wi-Fi sÀkerstÀller att en enhet kan styras pÄ en smartphone-app. Denna funktion Àr inte nÄgot du absolut behöver men det Àr bekvÀmt att stÀlla in temperatur och timer pÄ en app snarare Àn pÄ den fysiska enheten. Dessutom kan du, med sous vide WiFi, styra din sous vide nÀr du inte Àr hemma.
De flesta modeller idag har Bluetooth eller WiFi (eller bÄda), vilket hjÀlper dig att stÀlla in och övervaka din sous vide-temperatur frÄn en app pÄ din telefon. MÄnga av dessa appar har ocksÄ recept dÀr du kan trycka pÄ en förinstÀlld temperatur för att börja laga lite snabbare.
Vacuum förpackare
En kompakt vakuum förpackare Àr idealisk för nybörjare eftersom den gör jobbet utan att ta för mycket utrymme. Vakuum förpackare förseglar ömtÄliga livsmedel utan att mosa dem. Leta efter ett alternativ som kommer med sous vide-sÀkra pÄsar och en garanti. Om det kÀnns dyrt att investera i en vacuum förpackare, tÀnk pÄ att du kan anvÀnda den till allt du ska stoppa i frysen ocksÄ. Du kan skapa tighta sous vide paket, som sparar utrymme eftersom den suger ut luften.
Som ett alternativ, för att bli av med luft, kan du anvÀnda dig av en annan metod: SÀnk ned den pÄsade maten i vattnet medan pÄsen fortfarande Àr lite öppen sÄ att vattentrycket pressar luften genom öppningen. NÀr den under vattnet kan du försegla pÄsen. Detta tar bort det mesta av luften men det skapar inte ett vacuum i pÄsen som en vacuum förpackare gör.
Sous Vide Paketering och PĂ„sar
TÀtningen av livsmedel innan du stoppar ner dem i din sous vide förhindrar förÄngning och möjliggör den mest effektiva vÀrmefördelningen. NÀstan alla sous vide pÄsar Àr gjorda av högkvalitativ polyeten, det som kallas för lÄg densitet polyeten och polypropen. De flesta matvarupÄsar och plastomslag Àr ocksÄ tillverkade av polyeten. TÀnk pÄ att alltid vÀlja pÄsar som Àr anpassade för sous vide eftersom dessa Àr tillverkade utifrÄn sin anvÀndning och du minimerar risken för problem eller lÀckage. Vi rekommenderar BPA-fria pÄsar för att alltid vara pÄ den sÀkra sidan.
à terförslutningsbara pÄsar
à terförslutningsbara pÄsar Àr mycket mÄngsidiga och kan anvÀndas med vacuum förpackaren för att ta bort luft frÄn pÄsen. Beroende pÄ kvalitet pÄ pÄsarna kan de anvÀndas flera gÄnger till förvaring av mat. TÀnk dock pÄ att sÄ kallad zip-förslutning inte alltid klarar temperaturerna i en sous vide om de inte Àr speciellt anpassade för sous vide matlagning.
à teranvÀndbara silikonpÄsar
à teranvÀndbara sous vide-pÄsar Àr gjorda av silikon och kan anvÀndas om och om igen. Silikon Àr starkt och klarar höga temperaturer utan att Àndra form eller lÀcka plast i maten.
Vanliga plastpÄsar
Det Àr viktigt att tÀnka pÄ att andra plaster som finns i ditt kök, som billiga plastplastförpackningar och vanliga plastpÄsar, kan innehÄlla skadliga mjukgörare. Till exempel har förvaringslÄdor av plast och vanliga plastpÄsar har visat sig lÀcka ut i feta livsmedel som ost och kött vid uppvÀrmning. Vi rekommenderar inte att du anvÀnder dessa nÄgonsin nÀr du lagar mat i din sous vide (eller i din mikrovÄgsugn). Det Àr vÀrt det att spendera lite extra pÄ ett av de pÄlitliga, kÀnda varumÀrkesalternativen för sous vide pÄsar eller, om du vill vara miljövÀnlig, leta efter ÄteranvÀndningsbara pÄsar.
Tips för matlagning sous vide
Att laga mat med metoden sous vide Àr enklare Àn vad man först kan tro. Men gör din research och följ instruktionerna noga. Det finns ocksÄ en mÀngd sidor som ger bra tips om hur du kan bli en bÀttre sous vide kock med tips och tricks om det mesta du behöver veta.
Ingredienser av samma tjocklek
En perfekt förberedd sous vide-pÄse innebÀr att dina lager av ingredienser Àr av samma tjocklek. Det sÀkerstÀller jÀmn matlagning, sÀrskilt nÀr det gÀller frukter och grönsaker. För att uppnÄ det, vÀlj en mandolin med ett avtagbart blad för enkel rengöring nÀr du skÀr upp dem. Sedan placerar du helt enkelt din kryddade mat i en plastpÄse, tar bort luften och kör igÄng. Om din sous vide pÄse flyter, för att det finns luft kvar i den, kan du fÀsta en eller tvÄ skedar i pÄsen som sÀnken.
TÀck behÄllaren
TÀck behÄllaren antingen med ett lock med ett hÄl för sous vide cirkulatorn eller med plastfolie. Det varma vattnet avdunstar nÀmligen nÀr det cirkulerar genom vattentanken. Avdunstningen minskar ocksÄ djupet pÄ badet, vilket kan resultera i skador pÄ enheten om det förÄngas under nivÄn för vÀrmespolarna eller cirkulationsmotorn. TÀckning av behÄllaren Äterför kondensatet till badet eftersom det droppar tillbaka i badet frÄn locket. Det kommer ocksÄ att hÄlla vÀrmen i vattenbadet bÀttre. Ett alternativ till att tÀcka behÄllaren med lock eller plastfolie Àr att lÀgga i sous vide-bollar i vattnet, eftersom det ocksÄ hjÀlper till med att minska förÄngning.
Se till att vakuumtÀtningen Àr tÀt
Se till att vakuumtÀtningen Àr tÀt sÄ att det inte finns nÄgra luftspalter mellan maten som tillagas och plastpÄsen. Luftspalter kan resultera i ojÀmn tillagning och att pÄsen inte sjunker ner som den ska i vattnet.
Placera grytan pÄ en isolerad dyna
Placera grytan du kommer att anvÀnda för sous vide pÄ en isolerad dyna. LÀmna aldrig det varma badet pÄ en oskyddad bÀnkskiva.
AnvÀnd en temperaturguide
Att anvÀnda en sous vide-temperatur och tidsguide kan underlÀtta tillagningen, eftersom det ger dig information om hur lÀnge du behöver laga den specifika maten för det perfekta resultatet. Tider och temperaturer varierar beroende pÄ din kÀlla, sÄ det Àr viktigt att anvÀnda en pÄlitlig kÀlla. Ofta medföljer det information med sous vide maskinen dÀr de har rekommenderade temperaturer. Sous vide maskiner med appar kan ocksÄ ha recept och andra tips som kan hjÀlpa dig med din sous vide.
FAQ
- Hur uttalar dusousvide?
Du uttalar det: âsoo-vidâ
- Kan jag lÀmnasousvide-maskinen igÄng utan tillsyn?
Ja om du har en app som gör att du kan hÄlla koll.
- Kan dusousvide fryst kött?
Ja men det kommer pÄverka tillagningstiden.
- Kan du koka över kött medsousvide?
Nej, i och med att du har en timer och en maxtemperatur kommer den stÀngas av automatiskt.
Slutligen
Sous Vide betyder “under vakuum” och har lĂ€nge anvĂ€nts pĂ„ restauranger över hela vĂ€rlden. Genom att först vakuum-förpacka kött, fisk, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sedan sĂ€nka ned dem i ett perfekt tempererat vatten gör att du kan uppnĂ„ fantastiska resultat. Du stĂ€ller in din Sous Vide pĂ„ önskad temperatur, placerar den pĂ„ kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sköter resten sig sjĂ€lvt. Om du letar efter en bra sous vide rekommenderar vi att du kollar in vĂ„ra bĂ€st i test produkter.