sous vide-maskin

Topp 5 bästa sous vide-maskin

31901

Produktexperter spenaderar många timmar på forskning och testning för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna att köpa. Varje produkt här är oberoende utvald av vårt team. Om du köper något via länkar i vårt innehåll kan vi tjäna en liten provision som hjälper till att stödja vårt arbete.

√Ąr du sugen p√• att k√∂pa en sous vide maskin? Sous-vide, √§ven k√§nd som tillagning med l√•g temperatur under l√•ng tid, √§r en metod f√∂r tillagning d√§r mat placeras i en plastp√•se eller och kokas i ett vattenbad under l√§ngre tid √§n vanligt.

Sous vide garanterar tillagningstider och att näringsinnehållet bevaras med en noggrant reglerad temperatur. Denna tillagningsmetod är för dig som uppskattar en god måltid där alla smaker bevaras.

Läs vår sous vide recension och ta reda på mer om vad du ska leta efter i en bra sous vide.

1. Anova PRO Precision Cooker

Anova PRO Precision Cooker
Snabbare. Starkare. Mindre

Fördelar

  • Laga mat till stora s√§llskap: den h√§r klarar upp till 100 liter vatten
  • Gjord i aluminium och rostfritt st√•l
  • Bra recept i appen, iOS och Android
  • Kompakt och smart antist√§nk-design
  • Har 12 liters cirkulationskapacitet i minuten

Nackdelar

  • Enstaka anv√§ndare upplever produkten som bulkig

√Ėversikt

Anova Precision Cooker Pro är en verklig arbetshäst och en av Ananova kundernas favorit. Denna sous vide bäst i test har hela 1200 watt med 12 liters cirkulationskapacitet i minuten. Detta gör det möjligt att värma 100 liter vatten under lock och gör denna cirkulator till den bästa sous vide cirkulatorer vi har testat.

Anova sous vide är vattentät, starkare än tidigare modeller och har förbättrade uppkopplingsmöjligheter för att ge dig maximal nytta. Du kan följa enkla steg-för-steg-recept i Anova Culinary-appen och göra perfekt kokta måltider med en knapptryckning.

Den är dessutom tillräckligt liten och kompakt för att kunna stuvas undan i kökslådan när du inte använder den. Den är gjord av rostfritt stål och plast och är extremt hållbar. Dessutom har den en antistänk funktionalitet inbyggd.

SPECIFIKATIONER

  • Watt: 1200 W¬†
  • Cirkulation (l/min): 12¬†l/min¬†
  • Temperatur: 0¬įC –¬†92¬įC
  • Temperatur varians: ¬Ī 0,1¬įC¬†
  • Vattendjup (cm): 6,5 cm¬†–15,3 cm¬†
  • Kapacitet (l): 100¬†l¬†
  • Mobil app: Ja

2. Steba SV80

Steba SV80
Vattentät med WiFi

Fördelar

  • Tillagar r√•varor till optimal temperatur
  • APP styrning via WiFi
  • Max 0,1 grads temperaturavvikelse
  • Stark cirkulator (12 L/min)
  • Timerfunktion 99 timmar

Nackdelar

  • Vissa anv√§ndare upplever att teflon fodralet kring cirkulatorn √§r tunt

√Ėversikt

Steba sous vide SV80 √§r tyska Stebas nya flaggskepp inom sous vide-kategorin. Om man kan prata om high tech n√§r det kommer till sous vide √§r Steba ‚ÄĚit‚ÄĚ.

I sous vide test får den bra betyg tack vare mångsidigheten med appen. Den kan kontrolleras trådlöst via WiFi-funktionen och Stebas sous vide-app gör din mobil till en kokbok. I appen kan du enkelt välja mellan olika råvaror för att få tips på både tillagningstemperatur och tidsåtgång för dessa. Vill du höja eller sänka temperaturen under tillagningen kan du göra det i appen också.

Enheten kan givetvis användas manuellt, utan appen, för dig som vill. LCD-displayen visar aktuell tid och temperatur. Den fungerar med kärl som har ett djup på minst 15 cm. Att Steba får sous vide bäst i test för sous vide maskiner med appar är inte konstigt, appen gör helt enkelt jobbet lite bättre och lite enklare.

SPECIFIKATIONER

  • Watt: 1000 W¬†
  • Cirkulation (l/min): 12¬†l/min
  • Temperatur: 0¬įC – 90¬įC¬†
  • Temperatur varians: ¬Ī 0,1¬įC
  • Vattendjup (cm): 15-30¬†cm
  • Kapacitet (l): 20¬†l¬†
  • Mobil app: Ja

3. Champion CHSV310

Champion CHSV310
Fantastisk mat hemma

Fördelar

  • Utsedd till "Bra K√∂p" av R√•d & R√∂n i maj 2017
  • Kapacitet f√∂r upp till 15 liter
  • L√§tt att reng√∂ra
  • F√•r upp temperaturen till 92¬į C

Nackdelar

  • Vissa anv√§ndare upplever att man m√•ste justera upp temperaturen lite f√∂r att f√• exakt tillagning

√Ėversikt

Champion sous vide kommer i en stilren design och smart konstruktion. Detta är det en produkt du kommer vilja använda om och om igen. För en sous vide är dess pris överkomligt för de flesta och man får mycket för pengarna.

Den är smidig att använda och dessutom lätt att rengöra eftersom den har ett löstagbart hölje. Reglaget i rostfritt stål på sidan av displayen används för att enkelt ställa in önskad temperatur. Den smarta klammern på baksidan gör att du kan fästa Sous Vide-maskinen på alla typer av behållare.

Den tydliga displayen visar aktuell temperatur och tillagningstid. Dessutom visar den hur länge det är kvar på den tid du ställt in. För den som vill köpa en sous vide som klarar det mesta till ett bra pris är Champion CHSV310 ett prisvärt alternativ.

SPECIFIKATIONER

  • Watt: 800 W
  • Cirkulation (l/min): 8,2¬†l/min¬†
  • Temperatur: 0¬įC – 92¬įC
  • Temperatur varians: ¬Ī 0,1¬įC
  • Vattendjup (cm): 15-20 cm¬†
  • Kapacitet (l): 15¬†l
  • Mobil app: Nej

4. Anova Nano Precision Cooker

Anova Nano Precision Cooker
Liten storlek, store resultat

Fördelar

  • Precision p√• +/- 0.1¬įC
  • Marknadsledande producent
  • Massor av recept i appen
  • Bra f√∂r nyb√∂rjare

Nackdelar

  • Bara Bluetooth och inte wi-fi

√Ėversikt

Det sägs att alla bra saker kommer i små paket och Anova Precision är inget undantag. Denna Anova precision cooker cirkulerar vatten vid den exakta temperaturen som krävs för perfekt kokta måltider och är superenkel att använda. Dessutom finns det en Anova-app där det finns tusentals gratisrecept för den som vill lära sig mer om sous vide.

Detta är också en av orsakerna till att den fått betyget bästa sous vide för nybörjare. Ananova Nano fästs enkelt till varje slags gryta med en klämma och är tillverkad av tålig plast som är lätt att rengöra. Den har en hög precision med 0,1 grads noggrannhet.

Anova Precision Cooker Nano gör det helt enkelt riktigt enkelt att laga, hålla koll på och lära sig nya recept. Du kan kontrollera den från din mobila enhet med en supersnabb Bluetooth BLE 4.2-anslutning.

SPECIFIKATIONER

  • Watt: 750¬†W
  • Cirkulation (l/min): 5¬†l/min
  • Temperatur: 0¬įC – 92¬įC
  • Temperatur varians: +/- 0,1¬įC
  • Vattendjup (cm): 15.24¬†cm¬†
  • Kapacitet (l): 16¬†l
  • Mobil app: Ja

5. Witt Easy

Witt Easy
Restaurangernas hemlighet ‚Äď i ditt k√∂k

Fördelar

  • Den tystaste i test
  • Universalinsats l√§mplig f√∂r alla grytor upp till 25 liter
  • Alarm vid l√•g vattenniv√•
  • Wi-Fi-hantering f√∂r Witt SmartSousVide via smartphone-app f√∂r iOS och Android
  • L√§tt att reng√∂ra tack vare silikon

Nackdelar

  • Vissa anv√§ndare upplever att inst√§llningsm√∂jligheterna √§r begr√§nsade

√Ėversikt

I sous vide test har Witt Easy fått beröm för att den är tyst och enkel att använda, också för nybörjare. Silikonbeläggningen minimerar risken för misslyckande eftersom kalk har svårare tid att sätta sig på temperaturmätaren. Dessutom är den så kompakt att den kan förvaras i kökslådan.

Den höga effektnivån, 1000W, gör det möjligt att snabbt värma vattnet till önskad temperatur. Ställ in vilken temperatur du vill att sous viden ska ha och placera den på kanten av grytan/kastrullen fylld med vatten. Vakuum-förpacka kött, kyckling, fisk eller grönsaker och lägg sen ner dem i perfekt tempererat vatten och låt din sous vide sköta jobbet.

Detta √§r en av de mest exakta sous vide cirkulatorer p√• marknaden med +/- 0,1¬į C i temperaturvariation. Dessutom har den en l√§ttl√§st LCD-sk√§rm med vit text p√• svart display.

SPECIFIKATIONER

  • Watt: 1000 W¬†
  • Cirkulation (l/min): 5l/min
  • Temperatur: 40-95C
  • Temperatur varians: +/- 0,1¬įC¬†
  • Vattendjup (cm): 15-20 cm
  • Kapacitet (l): 25¬†l
  • Mobil app: Ja

K√∂pguidesous vide baŐąst i test

För inte så länge sedan var sous vide och tekniken att laga mat med hjälp av denna teknik begränsad till professionella kockar. High-end restauranger har nämligen använt sous vide i åratal för att laga mat för att kunna få den exakt temperatur och konsistens man önskar, varje gång. Tekniken blev ganska nyligen populär för hemmakockar. I och med tillgängligheten av prisvärda och lättanvända sous vide maskiner finns det ingen anledning att tveka längre: att laga mat sous vide är helt enkelt enklare än någonsin. 

Vad är sous vide?

Sous¬†vide √§r en matlagningsteknik som anv√§nder sig av exakt temperaturreglering f√∂r att ge¬†s√•¬†konsekventa resultat¬†som m√∂jligt.¬†Sous¬†vide¬†betyder ”under vakuum”¬†p√•¬†franska¬†vilket inneb√§r att man innesluter maten i en p√•se under tillagningen f√∂r att beh√•lla alla smaker och n√§rings√§mnen.¬†¬†

Tillagningsprocessen

Tillagningsprocessen innebär att man förseglar maten i en lufttät behållare eller påse och sedan kokar den i temperaturkontrollerat vatten. Man använder också en låg temperatur under lång tid medan maten kokas i vattenbadet. 

Man kan förpacka maten med hjälp av några olika metoder men två mest populära av dem är:  

  1. Ziplock-påse: man lägger maten i påsen och sänker ner den i vattnet. Eftersom påsen stängs sluts luften och maten in i påsen och det skapar en miljö där maten tillagas. En del har också tillagat sous vide i glasburkar med tätt sittande lock. Denna metod är dock inte lika säker som när man använder påse. 
  2. Vacuumt√§tad p√•se: den¬†andra metoden,¬†som √§r den mest professionella och effektiva,¬†√§r att anv√§nda en vakuumf√∂rpackningsmaskin f√∂r att skapa en¬†helt¬†vakuumt√§tad p√•se. Denna teknik ger resultat som √§r om√∂jliga att uppn√• genom n√•gon annan¬†tillagningsmetod. Anledningen √§r att¬†n√§r du anv√§nder¬†dig av¬†traditionella matlagningsmetoder har du inte¬†samma¬†kontroll √∂ver v√§rme och temperatur.¬† sous vide en vakuumfoŐąrpackningsmaskin

Varför ska man använda Sous Vide som matlagningsmetod?

Sous vide-mat är smakrikare

Sous vide tillagad mat är oändligt mer tilltalande ur ett smakperspektiv eftersom maten är tillagad i en vakuumtätad sous vide-påse. Genom förslutningen torkar inte vätskan bort och maten förlorar heller inte sin form under matlagningen. Matens ursprungliga vikt, smaker, naturliga färg och arom går helt enkelt inte förlorade.  

Sous vide mat är hälsosam

På grund av de förbättrade smakerna av sous vide-mat behövs bara lite eller inget extra salt eller tillsatt fett under matlagningen. Dessutom betyder vakuumtätningen att vitaminer och mineraler heller inte går förlorade under kokprocessen. 

Kvalitet

Det är inte bara det att sous vide-maten är smakligare du kommer också att uppleva att matens struktur är bättre. Köttet blir mjukt och behåller sin fukt och grönsaker behåller både sin textur och färg. 

Inget mer överkokt, segt eller bränt

Mat där utsidan är kokt och insidan fortfarande är rå eller där biffen blir seg…vi har alla varit där. Med sous vide tillagas maten hela tiden jämnt vid låg temperatur. Om du vill bryna maten efteråt för mer färg (och smak) kan du snabbt vända biffen i en stekpanna med lite smör. 

Kontroll av tillagningstiden

Maten kan tillagas upp till en dag i förväg och sedan kan du låta den koka långsamt i din sous vide. Du kan helt enkelt servera din måltid när du är redo och du kan till och med laga din mat över natten om du vill. Med en sous vide blir det enklare att ha kontroll över tillagningstiderna och säkerställa resultatet. 

Laga stora mängder

Sous vide-matlagning gör det också enkelt att laga många enskilda portioner för en stor grupp och ta bort stressen från familjemiddagarna där alla har olika preferenser för vad de äter (eller inte äter). 

Längre hållbarhet

Livsmedel tillagade med sous vide-metoden bör snabbt kylas eller frysas. Det är enkelt att både värma upp maten senare eller tina den i din sous vide. Tillagad mat håller i regel upp till 6 månader i frysen, beroende på temperatur i din frys eller upp till 6 dagar i ditt kylskåp, beroende på temperatur. Bästa sättet att veta om maten fortfarande är okej att äta är att lukta på den. Om den inte luktar bra, släng! Våra näsor är utformade för att direkt känna om maten är för gammal. 

3 steg för att laga mat sous vide

Det är enkelt att lära sig att laga sous vide, även om det kräver lite erfarenhet för att få till speciellt omtåliga matvaror. 

  1. Fästsous vide cirkulatorn i vattenbadet, ställ in tid och temperatur till önskad nivå. 
  2. Lägg mateni enslutningsbar påse och kläm fast den på sidan av grytan och låt den koka klart. 
  3. Avsluta med att grilla eller stekamaten för att lägga till ett krispigt, gyllene yttre lager. 

Vad kan du laga i en sous vide? 

Du kan mer eller mindre laga nästan vad som helst i en sous vide. Till exempel nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, pocherade ägg, alla slags grönsaker, efterrätter etc. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Testa dig fram med olika slags produkter och sök på nätet efter recept, tips på temperaturer speciellt anpassade för sous vide, för att bygga ut din sous vide repertoar. 

Typer av sous vide-maskiner

Det finns egentligen två typer av sous vide maskiner. Det ena är sous vide cirkulatorer som sänks ner i ett vattenbad i till exempel en kastrull och det andra är allt-i-ett sous vide maskiner som har ett eget vattenbad. Bägge har sina för- och nackdelar men är båda bra alternativ för att laga sous vide. 

Sous Vide cirkulatorer

Sous vide cirkulatorer är ett prisvärt och lättanvänt sous vide-maskinalternativ. Eftersom de inte har ett inbyggt vattenbad, så de tar mycket lite plats i köket. Fristående sous vide-enheter behöver heller inte ytterligare utrustning för att du ska komma igång.  Genom att köpa en sous vide cirkulator kan du använda en stor gryta som vattenbad istället. Nästan alla cirkulatorer på marknaden fungerar dessutom på samma sätt, så du kan verkligen inte gå fel vad du än väljer. Dock är det viktigt att komma ihåg att du behöver ha en rejäl kastrull att tillaga maten i. 

Allt-i-ett-vattenbad

Dessa sous vide-maskiner har allting du behöver. De har en inbyggd digital termometer, en timer och kombinerar både en nedsänkningsbehållare och vattenbehållaren i en enda enhet. De är också helt inneslutna sous vide-enheter som är ungefär lika stora som en mikrovågsugn. Sous vide allt-i-ett maskiner värmer vattnet och kan sköta hela processen men till skillnad från cirkulatorer cirkulerar de inte vattnet. De tar också mer plats i skåpet men kan ha medföljande ställ som gör det lättare att tillaga mat till flera personer. 

DIY Sous Vide Hacks

Du kanske har läst tips om att du kan laga sous vide i riskokare? Det finns många olika hack där ute på hur du kan komma undan med alternativ för att utforska sous vide-matlagning innan du bestämmer dig för att köpa en enhet. En riskokare (eller vattenkokare!) är dock inte avsedd för sous vide och det finns risker när du använder elektriska apparater för saker de inte är avsedda för. Det kan vara värt det att fundera en extra gång innan du testar. Tänk också på att din försäkring eller garanti förmodligen inte täcker när du experimenterar med dina köksmaskiner som är avsedda för annat. Ett minimum för säker sous vide matlagning är att köpa en cirkulator.  

Huvudfunktioner att leta efter i en sous vide-maskinsous vide Huvudfunktioner

När du ska köpa en sous vide maskin finns det en del att tänka på innan du slår till.  

Fysisk storlek

Den fysiska storleken på en sous vide kan vara en viktig faktor eftersom de spänner från små cirkulatorer till större sous vide allt-i-ett-enheter som kan vara lika stora som en mikrovågsugn. Om du vill ha en lite större modell är det bra att mäta köksbänken så att den får plats där du vill ha den. 

Värmekraft

Kraften hos en sous vide mäts i watt, ju mer watt en modell använder desto snabbare kommer det att få vattenbadet till rätt temperatur. Det finns dock en nackdel med watt, desto mer kraft en enhet har desto mer behöver du ta hänsyn till avdunstning. Om du lagar mat i mer än 2-3 timmar är förångning ett möjligt problem så du behöver se till att hålla vattnet mellan minimi- och maxnivåerna under tiden som du lagar maten. 

Flödeshastighet/cirkulation

Liter per minut (l/min) mäter hur många liter vatten sous vide-maskin kan cirkulerar under en minut. Ju snabbare vattnet rör sig, desto snabbare kommer det att komma upp till temperaturen du ställt in.  Dessutom kommer den lättare kunna hålla den önskade temperaturen. Men å andra sidan har du också problemet att ju högre flödeshastighet, desto snabbare avdunstar vattnet och du behöver komma ihåg att fylla på det. 

GPM

P√• vissa¬†sous¬†vide anges GPM ist√§llet f√∂r liter per minut. GPM st√•r f√∂r Gallon per minut. En gallon √§r cirka ¬Ĺ liter. Detta kan vara v√§rt att vara uppm√§rksam p√• n√§r man letar efter en¬†sous¬†vide eftersom vattenkapaciteten m√§ts p√• ett annat s√§tt.¬†

Vattenkapacitet

Vattenkapaciteten är den högsta volymen vatten som varje modell kan värma på en och samma gång. Du behöver en större behållare om du vill göra mer än en eller två portioner och en mindre om du bara lagar mat åt dig själv. Vattenkapaciteten är den högsta volymen vatten som varje modell kan värma. Dock kan de flesta modeller värma cirka 5 liter vatten och det räcker för de allra flesta. 

Lägsta och högsta vattennivå

Varje modell har en minimal och maximal vattennivå och du måste hålla vattnet mellan dessa två linjer för att din sous vide ska fungera optimalt. Om vattnet inte ligger mellan linjerna stängs den automatiskt av. Ju större intervall mellan nivåerna desto bättre. Om du har en modell med högre effekt eller flöde blir detta en viktigare faktor i och med avdunstningen. 

Max temperatur

Detta representerar den maximala temperaturen enheten kan uppn√• f√∂r den maximala m√§ngd vatten den kan v√§rma.¬†Varje¬†slags¬†mat¬†har sin egen perfekta temperatur¬†att st√§lla in efter √∂nskad niv√•¬†och det finns olika tabeller som √§r v√§rda att skriva ut. Du kan s√∂ka efter detta online¬†eftersom de skiljer mellan olika r√•varor och vi helt enkelt inte f√•r plats med en tabell h√§r.¬†All¬†slags¬†matlagning i¬†sous¬†vide sker¬†dock¬†vanligtvis inom¬†intervallet¬†50¬į¬†C till¬†85¬į¬†C, vilket kan vara bra att veta.¬†

Temperaturstabilitet

Hur temperaturen styrs i en¬†sous¬†vid √§r genom en termostat eller en PID. En PID (proportionell ‚Äď integrerad-derivat) √§r en styrmekanism som anv√§nds i industriella styrsystem och en m√§ngd andra applikationer, inklusive¬†sous¬†vide. Om enheten har en p√•/av-termostat¬†skapar den ett temperaturintervall. Detta g√∂r att temperaturerna kan¬†monitoreras¬†noggrant och din¬†sous¬†vide kan st√§nga av sig sj√§lv om temperaturen blir f√∂r h√∂g eller l√•g.¬†PID-tekniken har en k√§nslig termometer som √§r v√§ldigt exakt f√∂r att uppr√§tth√•lla temperaturen inom det smala omr√•de som temperaturerna ska h√•llas inom¬†f√∂r varje typ av mat. Detta kan inneb√§ra¬†att den kan m√§ta temperaturskillnader med +/- 5¬ļC intervall f√∂r att h√•lla temperaturen stabil. Dock kan avdunstning och andra faktorer p√•verka temperaturen i din¬†sous¬†vide.¬†

Fästklämma/klämma

Fästklämman eller klämman på en sous vide är en av sakerna som många förbiser men det är faktiskt minst lika viktigt som att din sous vide kan hålla en bra temperatur. Om klämman är för svag kan din sous vide cirkulator luta i vattenbadet eller i värsta fall trilla av. Om påsen lossnar kommer den sjunka till botten och kan, i värsta fall, göra så att plasten som maten ligger i smälter. Vissa modeller har en klämma som är helt justerbar i höjdled och sitter tätt mot sidan av grytan eller behållaren. Detta gör det mycket lättare att hålla sig inom minsta och högsta vattennivåmarkör och hålla koll så att den inte sjunker för mycket på grund av avdunstning. 

Sous Vide-kontroller och displayenSous Vide-kontroller och displayen

Kontrollerna och displayen på en sous vide avgör hur lätt eller svårt det är att ställa in och komma igång med matlagningen. En stor lättläst displayskärm gör det mycket lättare att arbeta med. Displayen ger dig information vad som händer och hur nära din måltemperatur du är. Det finns inte alltför många kontroller på en sous vide. Vanligen en strömbrytare, en knapp för att låta dig växla från en funktion till nästa och ett hjul för att ställa in temperaturen och ändra dina val.  

Användarvänlighet

För varje elektronisk enhet är det viktigt att kunna använda den så bekvämt som möjligt. En stor fördel är att kunna använda den utan att läsa instruktionerna MEN vi rekommenderar alltid att du gör det. Om inte annat så för din egen säkerhet. En sous vide håller, trots allt, ganska höga temperaturer och det finns en risk för att bränna sig om man inte använder den på rätt sätt. 

Tillbehör

Förutom att sous vide maskinen ska ha alla de grundläggande funktionerna finns det en del tillbehör som kan vara vettiga att kolla på.  

Sous vide rack

Sous vide rack skapades med syftet att hålla matpåsarna på ett ställe, förhindra att de flyter upp och därmed också se till att varmt vatten omger alla påsar. Om du använder ett Sous Vide Rack fördubblar du dessutom vattenbadets kapacitet och upprätthåller ett avstånd mellan påsarna, vilket garanterar optimal cirkulation och jämn uppvärmning. 

Sous videobollar

Sous videbollar som ser ut som pingpongbollar och är utformade för att förhindra värme- och vattenförlust under kokningen. Detta gör så att ditt vattenbad får upp temperaturen snabbare och eliminerar behovet av att tillsätta vatten vid upprepade tillfällen under matlagningen. Dessutom hjälper de till att isolera ditt vattenbad, vilket resulterar i en mer miljövänlig strömförbrukning. 

Bluetooth eller Wi-Fi

Anslutningar via Bluetooth eller Wi-Fi säkerställer att en enhet kan styras på en smartphone-app. Denna funktion är inte något du absolut behöver men det är bekvämt att ställa in temperatur och timer på en app snarare än på den fysiska enheten. Dessutom kan du, med sous vide WiFi, styra din sous vide när du inte är hemma.  

De flesta modeller idag har Bluetooth eller WiFi (eller båda), vilket hjälper dig att ställa in och övervaka din sous vide-temperatur från en app på din telefon. Många av dessa appar har också recept där du kan trycka på en förinställd temperatur för att börja laga lite snabbare. 

Vacuum förpackare

En kompakt vakuum förpackare är idealisk för nybörjare eftersom den gör jobbet utan att ta för mycket utrymme. Vakuum förpackare förseglar ömtåliga livsmedel utan att mosa dem. Leta efter ett alternativ som kommer med sous vide-säkra påsar och en garanti. Om det känns dyrt att investera i en vacuum förpackare, tänk på att du kan använda den till allt du ska stoppa i frysen också. Du kan skapa tighta sous vide paket, som sparar utrymme eftersom den suger ut luften. 

Som ett alternativ, för att bli av med luft, kan du använda dig av en annan metod: Sänk ned den påsade maten i vattnet medan påsen fortfarande är lite öppen så att vattentrycket pressar luften genom öppningen. När den under vattnet kan du försegla påsen. Detta tar bort det mesta av luften men det skapar inte ett vacuum i påsen som en vacuum förpackare gör. 

Sous Vide Paketering och Påsar

Tätningen av livsmedel innan du stoppar ner dem i din sous vide förhindrar förångning och möjliggör den mest effektiva värmefördelningen. Nästan alla sous vide påsar är gjorda av högkvalitativ polyeten, det som kallas för låg densitet polyeten och polypropen. De flesta matvarupåsar och plastomslag är också tillverkade av polyeten. Tänk på att alltid välja påsar som är anpassade för sous vide eftersom dessa är tillverkade utifrån sin användning och du minimerar risken för problem eller läckage. Vi rekommenderar BPA-fria påsar för att alltid vara på den säkra sidan. 

Återförslutningsbara påsar

Återförslutningsbara påsar är mycket mångsidiga och kan användas med vacuum förpackaren för att ta bort luft från påsen. Beroende på kvalitet på påsarna kan de användas flera gånger till förvaring av mat. Tänk dock på att så kallad zip-förslutning inte alltid klarar temperaturerna i en sous vide om de inte är speciellt anpassade för sous vide matlagning. 

Återanvändbara silikonpåsar

Återanvändbara sous vide-påsar är gjorda av silikon och kan användas om och om igen. Silikon är starkt och klarar höga temperaturer utan att ändra form eller läcka plast i maten. 

Vanliga plastpåsar

Det är viktigt att tänka på att andra plaster som finns i ditt kök, som billiga plastplastförpackningar och vanliga plastpåsar, kan innehålla skadliga mjukgörare. Till exempel har förvaringslådor av plast och vanliga plastpåsar har visat sig läcka ut i feta livsmedel som ost och kött vid uppvärmning. Vi rekommenderar inte att du använder dessa någonsin när du lagar mat i din sous vide (eller i din mikrovågsugn). Det är värt det att spendera lite extra på ett av de pålitliga, kända varumärkesalternativen för sous vide påsar eller, om du vill vara miljövänlig, leta efter återanvändningsbara påsar.

Tips för matlagning sous vide

Att laga mat med metoden sous vide är enklare än vad man först kan tro. Men gör din research och följ instruktionerna noga. Det finns också en mängd sidor som ger bra tips om hur du kan bli en bättre sous vide kock med tips och tricks om det mesta du behöver veta. 

Ingredienser av samma tjocklek

En perfekt förberedd sous vide-påse innebär att dina lager av ingredienser är av samma tjocklek. Det säkerställer jämn matlagning, särskilt när det gäller frukter och grönsaker. För att uppnå det, välj en mandolin med ett avtagbart blad för enkel rengöring när du skär upp dem. Sedan placerar du helt enkelt din kryddade mat i en plastpåse, tar bort luften och kör igång. Om din sous vide påse flyter, för att det finns luft kvar i den, kan du fästa en eller två skedar i påsen som sänken.  

Täck behållaren

Täck behållaren antingen med ett lock med ett hål för sous vide cirkulatorn eller med plastfolie. Det varma vattnet avdunstar nämligen när det cirkulerar genom vattentanken. Avdunstningen minskar också djupet på badet, vilket kan resultera i skador på enheten om det förångas under nivån för värmespolarna eller cirkulationsmotorn. Täckning av behållaren återför kondensatet till badet eftersom det droppar tillbaka i badet från locket. Det kommer också att hålla värmen i vattenbadet bättre. Ett alternativ till att täcka behållaren med lock eller plastfolie är att lägga i sous vide-bollar i vattnet, eftersom det också hjälper till med att minska förångning. 

Se till att vakuumtätningen är tät

Se till att vakuumtätningen är tät så att det inte finns några luftspalter mellan maten som tillagas och plastpåsen. Luftspalter kan resultera i ojämn tillagning och att påsen inte sjunker ner som den ska i vattnet.  

Placera grytan på en isolerad dyna

Placera grytan du kommer att använda för sous vide på en isolerad dyna. Lämna aldrig det varma badet på en oskyddad bänkskiva.  

Använd en temperaturguide

Att använda en sous vide-temperatur och tidsguide kan underlätta tillagningen, eftersom det ger dig information om hur länge du behöver laga den specifika maten för det perfekta resultatet. Tider och temperaturer varierar beroende på din källa, så det är viktigt att använda en pålitlig källa. Ofta medföljer det information med sous vide maskinen där de har rekommenderade temperaturer. Sous vide maskiner med appar kan också ha recept och andra tips som kan hjälpa dig med din sous vide. 

FAQ

  • Hur uttalar dusousvide?¬†¬†

Du uttalar det: ‚ÄĚsoo-vid‚Ä̬†

  • Kan jag l√§mnasousvide-maskinen ig√•ng utan tillsyn?¬†

Ja om du har en app som gör att du kan hålla koll. 

  • Kan dusousvide fryst k√∂tt?¬†

Ja men det kommer påverka tillagningstiden. 

  • Kan du koka √∂ver k√∂tt medsousvide?¬†

Nej, i och med att du har en timer och en maxtemperatur kommer den stängas av automatiskt. 

Slutligen

Sous¬†Vide betyder ”under vakuum” och har l√§nge anv√§nts p√• restauranger √∂ver hela v√§rlden. Genom att f√∂rst vakuum-f√∂rpacka k√∂tt, fisk, kyckling eller vad du nu √∂nskar tillaga och sedan s√§nka ned dem i ett perfekt tempererat vatten g√∂r att du kan uppn√• fantastiska resultat. Du st√§ller in din¬†Sous¬†Vide p√• √∂nskad temperatur, placerar den p√• kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sk√∂ter resten sig sj√§lvt.¬†¬†Om du letar efter en bra¬†sous¬†vide rekommenderar vi att du kollar in v√•ra b√§st i¬†test produkter.¬†

VAR GOD BETYGS√ĄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 1 / Genomsnitt: 5]