www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

En hushållsassistent är en av de mest kraftfulla och mångsidiga enheter som du kan köpa till ditt kök. En väl vald modell kommer att hålla, inte bara i flera år, utan i decennier, och kommer lydigt att ta hand om de hemskaste matlagningsuppgifterna åt dig. Det går inte att neka att en elektrisk hushållsassistent är en av de dyraste köksmaskinerna så därför måste du lägga tid på att undersöka och tänka på saken innan du lägger pengar på en modell som du tror ska passa dina specifika behov och budget. I denna köpguide förklarar vi vad som verkligen är viktigt i en hushållsassistent, samt vilka funktioner du lika gärna kan undvara. Vi har också genomfört en grundlig granskning av våra fem favoritmodeller, som täcker alla priskategorier. Du kommer att hitta din perfekta hushållsassistent i vår lista, oavsett om du är en nybörjare med låg budget eller en semi-professionell bagare. 

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Kenwood KVL8470S Chef XL Titanium

Fördelar
 • Kraftig motor
 • Planetarisk blandning
 • Stor skål
 • De flesta tillbehör är diskmaskinssäkra
 • LED-lampa som lyser upp skålens innehåll
 • Omfattande utbud av inkluderade och ytterligare tillbehör
Nackdelar
 • Tar mycket plats
Översikt

”Chef” är engelska ordet för kock och denna maskin förtjänar verkligen sitt namn. Det är inte bara en hjälpreda i köket, utan den är så mångsidig och hanterar så många uppgifter att den med rätta kan kallas Kocken. Kenwoods gjutna metallform, skål på 6,7 liter och motor på 1 700 watt får de flesta av dess konkurrenter att se ut som små leksaker vid dess sida. Det handlar dock inte bara om siffror. Denna enhet arbetar tyst och felfritt då varje detalj är genomtänkt för att säkerställa utmärkt användarvänlighet. Tillbehören kan enkelt sättas fast eller tas bort, och huvudet lyfts automatiskt när du trycker på låset. Skålen i rostfritt stål har två praktiska handtag, och klickar fast sig på plats. På insidan har skålen fått en praktisk liten mätskala. En LED-lampa lyser jämnt upp skålens innehåll, och ger dig full kontroll över blandningsprocessen. Låt dig inte luras av storleken på skålen: den är djup om inte så bred, så den tar inte upp mycket mer utrymme än andra modeller.

Kenwoods kontroller fungerar smidigt, och den har en automatiskt långsam start. Även när du vrider hastigheten till max, kommer maskinen att börja långsamt och accelerera för att blanda ingredienserna jämnt i stället för att spruta ut dem överallt. Ett stänkskydd med lock ingår, också för att ytterligare förhindra röriga olyckor. Chef XL Titanium har även justerbara hastighetslägen och ett pulsläge.

Chef XL Titanium har rankats som kapabel att göra upp till 2,56 kg deg, och det är ganska mycket deg. Vissa användare noterar dock att maskinen kämpar lite med den maximala mängden, så det är en bra idé att köra lite mindre deg i taget. Denna modell kan också vispa upp till 16 äggvitor, eller blanda 4,5 kg tårtsmet. Otroligt nog fungerar Chef XL Titanium också utmärkt med små matlagningsmängder då den lyckades till exempel vispa en enda äggvita till perfektion. De slitstarka tillbehören i rostfritt stål hanterade i tester allt från knådning av bröddeg till att göra chokladkakor eller vispad maräng. Detta är inte en överraskning, eftersom denna modell har förmågan att blanda jämnt. Tillbehören är diskmaskinssäkra, vilket även underlättade rengöringen.

Det vi älskade särskilt mycket var att Chef har, inte en, utan två extra uttag. Ett för tillbehör med långsam hastighet, som till exempel köttkvarnen, och en för medelhöga och höga hastigheter, som matberedaren. Det bästa med detta är att du kan använda båda uttagen samtidigt. Tänk dig att kunna göra en pajdeg, mala köttet och skära löken samtidigt! Totalt har Chef ett tjogtal tillbehör som kan köpas separat, men det ursprungliga paketet i sig är väldigt generöst. Du får inte bara den grundläggande trion med ballongvisp, degkrok och platt visp som hos andra modeller utan även en citruspress, kvarn, matberedare, och två silikonvispar ingår också.

Finns det några nackdelar? Vissa användare klagar på att maskinen är tung och har en kort sladd, men vi räknade inte dessa detaljer som nackdelar. Vikten pekar på fast och långvarig prestanda utan risk för att enheten ska vingla på köksbänken. Den korta sladden är viktig för säkerheten: du vill inte att någon ska råka snubbla på sladden av en köksmaskin i full gång. Vissa experter kritiserar också designen på Kenwood Chef. Det stämmer vi in på: maskinen har ett stramt, ”affärsmässigt” utseende som kanske inte tilltalar alla, särskilt med tanke på att köksmaskiner är avsedda att leva i dagsljus och är för tunga för att lyftas in eller ut ur skåp hela tiden. Slutligen är också priset på en Kenwood Chef ganska dyrt. Med tanke på mångsidigheten, prestandan, de bifogade tillbehören och den tioåriga motorgarantin, kan denna lätt bli den sista köksapparat du någonsin behöver lägga ut pengar på.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Effekt: 1 700 W
 • Tyngd: 10,4 kg
 • Skål kapacitet: 6,7 l
 • Storlek: 35,6 x 38 x 28,5 cm
 • Hastighet: Justerbar + Puls
 • Inkluderade tillbehör: K-visp, degkrok, ballongvisp, flexivisp, citruspress, kvarn, matberedare, mixerkanna, stänkskydd

Ankarsrum AKM 6230

Fördelar
 • Kraftig motor
 • Unik knådningsprocess
 • Skålen rymmer mycket
 • De flesta tillbehör är diskmaskinsäkra
 • Omfattande utbud av ytterligare tillbehör
 • Överdelen tar inte extra plats
Nackdelar
 • Tar tid att vänja sig vid användningen
Översikt

I världen av hushållsassistenter, är Ankarsrum den legendariske krigaren från en fantasiroman. Skild från mängden, missförstådd av folkmassan, den är en sann hjälte när tuffa tider kommer. Och vad kan vara tuffare än att knåda stora mängder bröddeg? Den liknar också legendariska krigare i att den har många namn. Den är även känd som Verona, Magic Mill, Electrolux Assistant eller DLX: dessa är alla i princip samma apparat.

Ankarsrum försöker inte härma KitchenAid-designen, till skillnad från andra modeller. Det finns inget massivt huvud ovanpå. Enheten använder i stället en smal arm med fjäder, och i stället för planetarisk blandning, är det skålen som roterar för att åstadkomma en jämn knådning. I Ankarsrums 7-liters skål kan du få plats med upp till 5 kg deg. Stänkskydd ingår inte men är maskinen dock konstruerad för att undvika stänk. Dessutom får du ett snyggt konstruerat lock för att låta degen vila när knådningen är färdig. Fördelarna med Ankarsrums design är många: själva enheten är lägre, och det är enklare att addera ingredienser. Om innehållet börjar klättra på degkroken, kan du enkelt trycka ner det med en spatel i stället för att behöva stänga av och ta isär knådaren. Prestandan i tester var utmärkt även med hårda degar som till bagels eller challah.

Ankarsrums 3,4 liter vispskål är tillverkad av robust och BPA-fri Tritanplast, och kan hantera upp till 18 äggvitor. Denna roterar inte så i stället måste du fästa en dubbel visp i centrum, som sedan vrider sig runt axeln, vilket säkerställer tredubbel styrka. Det är inte konstigt att Ankarsrum lyckades vispa äggvitor i tester snabbare än någon annan blandare. Om du vill köpa ytterligare tillbehör, måste maskinen ställas på sidan för att sätta fast dem. Detta kan verka konstigt, men fungerar bra i praktiken.

Hastigheten kan justeras från 45 till 130 varv i minuten. Det finns en sensor som automatiskt reglerar motorns vridmoment beroende på arbetsbelastningen. Alla delar är exceptionellt välgjorda, byggnaden består av aluminium, och du kan välja bland flera accentfärger. Maskinen står fast utan att vingla även vid de tyngsta arbetena. Ankarsrum har också en timer som kan ställas in på 1 till 12 minuter, vilket betyder att du kan syssla med anat under tiden i stället för att stå och vakta din hushållsassistent.

När det gäller nackdelarna, klagar vissa användare på att Ankarsrum är svår att använda. Detta är inte sant: det tar lite tid att få koll på det mesta, men apparaten är enkel att använda och rengöra efteråt. Det finns knappt några negativa recensioner från personer som verkligen har försökt att läsa manualen och titta på instruktionsvideon. Tvärtom rapporterar många att, ju mer de använder Ankarsrum, desto mer de älskar den. Den andra nackdelen är det höga priset. Men med tanke på att Ankarsrum är handgjord i Sverige med högkvalitativa material och kommer med en garanti på 7 år, tror vi att priset är mer än berättigat. Flera användare rapporterar att denna maskin har tjänat dem i decennier. Ankarsrum kommer inte bara att ta hembakningen till nya nivåer utan den kan faktiskt klara jobbet i ett litet företag också.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Effekt: 1 500 W
 • Tyngd: 8,6 kg
 • Skål kapacitet: 7 l & 3,5 l
 • Storlek: 36 x 40 x 26,8 cm
 • Hastighet: Justerbar
 • Inkluderade tillbehör: Degrulle, degkrok, dubbel ballongvisp, skål-skrapa, dubbel plattvisp, stänkskydd.

Bosch MUM4

Fördelar
 • Planetarisk blandning
 • Kompakt
 • Lätt vikt
 • Mycket prisvärd
 • Alla tillbehör är diskmaskinsäkra
 • Omfattande utbud av medföljande och ytterligare tillbehör
Nackdelar
 • Designen är grundläggande, med många delar av plast
Översikt

För det mesta är det så att du får det du betalar för när det gäller hushållsassistenter. Bosch MUM4 är dock ett trevligt undantag från denna regel: den kan lätt utmana dyrare modeller. Med en motor på 600 W och en kapacitet på 3,9 liter kan denna enhet hantera upp till 1 kg mjöl plus andra ingredienser, samt upp till 8 äggvitor.

Uppbyggnaden i plast imponerar kanske inte så mycket vid första ögonkastet, men MUM4 är välbyggd. Det finns fyra hastighetslägen, samt ett extra pausläge som centrerar blandverktyget och underlättar dess borttagning. Detta behövs eftersom den planetariska rörelsen i Bosch fungerar annorlunda än hos andra hushållsassistenter. I stället för att bara snurra i två motsatta riktningar, ändrar Bosch vinkeln på verktyget. I de tester som utfördes resulterade detta i jämna och välutvecklade degar med knappast några ingredienser kvar på skålens sidor. Å andra sidan gör denna konstruktion att det blir svårare att lägga till ingredienser under knådningen och om du inte är försiktig kommer de antagligen att hamna på knådningsverktyget snarare än i skålen, vilket kan resultera i ett rörigt kök. Visserligen kan du stänga av mixern för att addera fler ingredienser, men vissa recept kräver att ingredienserna blandas in lite i sänder.

Bosch har fyra gummifötter som fäster den på plats ordentligt, även när du ska knåda tunga degar. Den klarade till och med bageldeg i testet! Trots detta är det uppenbart att denna modell inte är avsedd för regelbundna tunga uppgifter: den fungerar bäst till mjukare kakor och tårtor, samt till vispning. Det tog sin tid att vispa en äggvita, men till slut var det styva vita skummet där: ganska imponerande för en maskin i denna prisklass.

MUM4-serien levereras med en hel del tillbehör. Modell MUM48R1 har degkrok, ballongvisp, visp och 3 skivor för att skiva och riva grönsaker. MUM4880-paketet har allt detta, samt en köttkvarn, citruspress och mixer. Den kompletta listan över möjliga tillbehör till Bosch är enorm, och det finns till och med en katalog i paketet för att locka dig att skaffa fler. Vissa av tillbehören som till exempel matprocessorn fästs upptill. Andra, som köttkvarnen, kräver att blandaren trycks ner. Den utmärkta nyheten är att alla tillbehör är diskmaskinsäkra. Sammantaget fungerar dessa extrafunktioner bra; men precis som med tät deg, kämpar MUM4 med att skära hårdare grönsaker och med andra svårare uppgifter, vilket resulterar i ytterligare vibrationer och buller.

Med tanke på hur mycket billigare Bosch MUM4 är än konkurrenterna, mår vi nästan illa av att klaga på den. Visserligen är det sant att designen inte är häpnadsväckande; dock är denna prisvärda hushållsassistent lätt och kompakt nog för att förvaras under diskbänken. Ja, den vibrerar och för mer oväsen, och kommer förmodligen inte att hålla länge om den tröttas ut med ständig knådning av vanligt bröd, men den hanterar lättare smetar och vispar lika bra som maskinerna som kostar tre gånger så mycket. Den erbjuder utmärkt funktionalitet och problemfritt underhåll, särskilt med sina diskmaskinsäkra tillbehör: inte en dålig affär för priset!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Effekt: 600 W
 • Tyngd: 4,7 kg
 • Skål kapacitet: 3,9 l
 • Storlek: 30,5 x 26,5 x 26,5 cm
 • Hastighet: 4 hastigheter
 • Inkluderade tillbehör:
  • MUM48R1: Plattvisp, degkrok, ballongvisp, stänkskydd, matberedare med 3 skivor.
  • MUM4880: Plattvisp, degkrok, ballongvisp, stänkskydd, matberedare med 3 skivor, mixerfäste, köttkvarn, citruspress.

KitchenAid KSM175 Artisan

Fördelar
 • Ikonisk design
 • Planetarisk blandning
 • Lagom utbud av medföljande tillbehör
 • Omfattande utbud av ytterligare tillbehör
 • De flesta tillbehör är diskmaskinsäkra
Nackdelar
 • Nylonbelagda tillbehör
Översikt

Vi trodde aldrig att dagen skulle komma då vi skulle skriva detta, men det finns en stilikon i världen av hushållsassistenter. Faktum är att när ordet ”hushållsassistent” uttalas kommer de flesta människor att tänka på en KitchenAid. Den är snygg, men också snabb, enkel att rengöra, och kan hantera allt från tung deg till luftig maräng. Dessutom finns den i många olika vackra färger att välja bland, vilket ger ditt kök en individuell stil.

Precis som Kenwood Chef är KitchenAid Artisan en mixer med lyftbart huvud och planetarisk blandning. Motorns 300 W kanske låter svaga jämfört med konkurrenterna, men den är alldeles tillräcklig för de flesta kök. Kontrollerna är nästan intuitiva, det finns en enkel knapp där du väljer mellan 10 olika hastigheter. Det finns inget långsam-startläge, men flera användare rapporterar att den första hastigheten fungerar bra för detta ändamål. Den 4,8 liters rostfria stålskålen har ett stort och bekvämt sidohandtag för ett säkert grepp. En ytterligare 3 liters rostfri stålskål ingår också, för mindre blandningsuppgifter. Vi älskar att denna modell levereras med stänkskyddet, som har en stor och bred pip som du kan använda för att addera extra ingredienser medan maskinen arbetar.

Det påstås att KitchenAid Artisan kan klara upp till 1 kilo mjöl (vilket innebär att du kan baka två limpor samtidigt) och vispa upp till 12 äggvitor. Detta räcker säkert för att laga mat till hela familjen, och även gästerna. I test utmärkte Artisan sig i nästan allt, från knådning av deg till inblandning av choklad-chips i kaksmet eller snabb vispning av äggvitor. Den vinglade inte heller, och rörde sig inte ur fläcken där den stod på bänken. Den fungerade felfritt även när bara en äggvita droppades ner i skålen.

Medföljande tillbehör är en ballongvisp, en platt visp, en degkrok, och en ”flex-edge” visp. Den sistnämnda är särskilt spännande, eftersom den torkar nästan rent skålens sidor och säkerställer på detta sätt att inga ingredienser slösas bort. Möjligheterna slutar dock inte här. KitchenAid har många andra tillbehör att välja bland, och det finns ett uttag på framsidan där man kan lägga till nästan allt, från köttkvarn till pastamaskin och juicemaskin.

När det gäller Artisans svagheter, är kanske den största att enheten inte har överbelastningsskydd. En slarvig användare kan lätt bränna motorn. Trots det höga priset, är Artisan inte en kraftfull hushållsassistent. Du som vill göra tunga degar till bröd eller pizza oftare än en gång i veckan bör leta efter en mer robust enhet. En del av tillbehören är nylonbelagda, vilket i teori gör dem mer ömtåliga (trots detta har majoriteten av användare rapporterat att de håller bra). Sammantaget är Artisan kanske inte den mest hållbara köksassistenten på marknaden, men den är väldigt snygg och har byggts ordentligt nog för att komma med en 5-års garanti.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Effekt: 300 W
 • Tyngd: 10,65 kg
 • Skål kapacitet: 4,8 l & 3 l
 • Storlek: 36 x 37 x 24 cm
 • Hastighet: 10 hastigheter
 • Inkluderade tillbehör: Plattvisp, degkrok, ballongvisp, stänkskydd, ”flex-edge” visp

KitchenAid KSM3311X Artisan Mini

Fördelar
 • Ikonisk design
 • Planetarisk blandning
 • Kompakt
 • Mer prisvärd än andra KitchenAid modeller
 • De flesta redskap är diskmaskinsäkra
Nackdelar
 • Lite instabil när huvudet lutas bakåt
Översikt

Om du behöver lite hjälp när du ska baka men tycker att själva idén att försöka trycka in ännu en apparat i ditt redan lilla kök är skrämmande, är denna kompakta, stilfullt röda köksassistenten din räddning. Jämfört med dess större syskon som granskats ovan, är Artisan Mini 25 % lättare och tar 20 % mindre plats på köksbänken. Denna modell är liten och lätt att förvara i skåpet, och den tas endast fram vid behov. Med sin 3,3 liters skål i rostfritt stål kan den klara av upp till 8 äggvitor och 680 g mjöl.

I stort sett är Mini ganska lik den stora Artisan. Den har samma färgstarka stil och samma kontroller. Det finns till och med ett främre uttag som är kompatibelt med de flesta av Artisans tillbehör (dock inte alla, så kolla detta innan du köper ett nytt tillbehör). Motorns effekt har reducerats till 250 W, vilket räcker gott för små uppgifter. I test lyckades Mini med en perfekt blandning av kaksmet, krämigt vispade äggvitor, och ett jämnt potatismos, så länge mängderna som tillsattes stämde med de gränser som tillverkaren satt upp.

Tillbehören som ingår liknar också de från den större modellen. Du får en miniversion av plattvispen, degkroken och ballongvispen. De två första är nylonbelagda och diskmaskinsäkra, den sistnämnda är varken det ena eller det andra. Vi blev besvikna av att stänkskyddet inte ingår, men du kan köpa det separat. Dessutom har den ett långsam-startalternativ som minimerar risken för att smet ska flyga åt alla håll.

Eftersom motorn är inbyggd i den övre delen, blir den lätta byggnaden något instabil när huvudet lutas bakåt. Eftersom skålen är mindre finns det inte heller mycket extra utrymme för att tillägga extra ingredienser medan maskinen arbetar. När det handlar om skålar, skulle vi önska att Artisan hade inkluderat versionen med sidohandtaget i stället för en skål utan handtag. Sammantaget arbetar denna modell felfritt när det gäller mindre kulinariska uppgifter, samtidigt som den sparar både plats och pengar. Om du vet med dig att tyngre matlagningsutmaningar kommer att dyka upp i ditt kök, gör du väl i att välja en större enhet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Effekt: 250 W
 • Tyngd: 6,5 kg
 • Skål kapacitet: 3,3 l
 • Storlek: 31,2 x 31,2 x 19,8 cm
 • Hastighet: 10 hastigheter
 • Inkluderade tillbehör: Plattvisp, degkrok, ballongvisp
Kolla Priset

Köpguide för hushållsassistenter

Vissa ifrågasätter behovet av en hushållssassistent, särskilt med tanke på att de är skrymmande i köket och kostar en dyr peng. Om du behöver apparaten främst till att vispa äggvitor, mosa potatis eller göra kaksmet, räcker en elvisp av god kvalitet, eller kanske till och med en mixer. Dessa är lättare och tar mindre plats.

Om du å andra sidan har en passion för bakning, är en hushållsassistent ej försumbar. Dess kraftfulla motor blandar ingredienserna snabbt och jämnt, vilket leder till bättre resultat än när man gör det för hand. Dessutom kommer assistenten att blanda ner mer luft i äggvitor och kaksmet än dess handkontrollerade kusin, och den knådar också tung deg och pizzadeg på ett sätt som ingen annan enhet kan hantera. Slutligen: den viktigaste fördelen med att ha en hushållsassistent är att du får två fria händer att göra andra saker i köket medan den blandar sitt. Det blir precis som att ha en heltidsassistent i ditt kök. Med rätt tillbehör kommer din köksapparat att hantera allt från att finhacka grönsaker till att göra juice, vilket gör den till den ultimata matlagningsenheten.

Att ta det första steget

De allra flesta modeller av köksmaskin kan delas in i två huvudtyper beroende på hur skålen sätts in. De allra vanligaste är hushållsassistenter med lyftbart huvud, de har ett huvud som lyfts och lutas bakåt för att placera eller ta bort skålen. (I de bästa modellerna lyfts huvudet med hjälp av fjädrar för att göra det lättare.) Dessa modeller tenderar att vara mindre skrymmande och mer prisvärda; därför är de också populärast bland hembagare. De kräver dock större vertikalt utrymme och kan vara problematiska att använda under köksskåp. Denna konstruktion är inte heller optimal när det gäller hållbarhet.

Den andra typen heter köksmaskiner med skål på hävarm, och är större, tyngre och mer stabila. De har en spak som används för att sätta in skålen och lyfta den mot tillbehöret, medan själva huvudet på apparaten är orörligt. Dessa köksapparater brukade bara finnas i professionella kök, men nuförtiden finns de även modeller som är anpassade för ivriga hembagare. Dessa modeller kan hantera större mängder och mer regelbunden användning även när det gäller tunga degar. De behöver inte heller extra vertikalt utrymme. Det blir emellertid svårare att lägga till ytterligare ingredienser, eller att skrapa skålens kanter: varje gång du vill ta bort skålen måste du stänga av apparaten och ta bort tillbehöret först.

Att blanda och knåda

När skålen sitter på sin plats är nästa steg att knåda eller blanda ingredienserna ordentligt. Alla köksassistenter kommer att använda en av två blandningsformer för att göra detta.

De vanligaste är modeller som använder planetarisk blandning. Fästet roterar i en riktning medan drivaxeln roterar åt motsatta hållet, precis som jorden kretsar runt solen. Denna dubbla handling säkerställer en effektivare blandning, vilket innebär att alla ingredienser kommer med i smeten och du behöver skrapa skålens kanter mindre ofta. Planetarisk blandning fungerar bra oavsett vilket tillbehör du väljer att använda.

Köksapparater som är inriktade på brödbakning (ibland också kallade spiralblandare) använder ofta en annan mekanism. Tillbehöret i sig rör sig inte; i stället roterar själva skålen. Detta möjliggör mycket snabbare blandning med mindre friktion. På detta sätt ökar inte degens temperatur, och den jäser därför bättre efteråt. Spiralblandare är dock ofta illa lämpade för andra uppgifter som vispning, men vissa modeller som Ankarsrum är förvånansvärt mångsidiga.

Var finns kraften?

Motorns effekt i watt är en av de första punkterna som tillverkaren kommer att tala om för dig. Det är lätt att tro att mer betyder bättre; sanningen är dock lite mer komplicerad än så. Motorns placering och kvalitet är lika viktiga som watt-antalet. KitchenAid modellerna kommer till exempel oftast att ha mycket färre watt än konkurrenterna i samma prisklass; de är emellertid bland de bästa köksapparater som finns, och fungerar ständigt bra.

Om du bara bakar ibland och i små mängder, räcker det med en mindre kraftig hushållsassistent. Vi rekommenderar ändå inte någonting under 250 watt. Det är den lägsta kapaciteten för dig som vill baka kakor och kex, inte bara pannkakor. En varning tillkommer dock: mindre kraftiga köksapparater lämpar sig inte väl för knådning av deg till bröd eller pizza. De kan kanske hantera denna uppgift ibland, men det kommer att slita på motorn och förkorta apparatens livslängd.

För regelbundna bagare som fixar större mängder mat och älskar att baka bröd och pizzor, är en medelkraftig hushållsassistent optimal. En motoreffekt på 350 watt och uppåt är mångsidig nog för de flesta matlagningsbehov, medan själva apparaten är liten och priset överkomligt. Den övre gränsen för en dylik köksapparat är knådning av tung deg en eller två gånger i veckan.

Om du behöver en modell som regelbundet kan hantera stora mängder tung deg, är det värt att investera i en kraftig köksapparat vars lägsta motoreffekt är 600 watt. Dessa kraftiga apparater har stora skålar, är högkvalitativt byggda och kommer med långa garantiperioder. De är visserligen dyra – men oersättliga för dig som tycker om hemlagat bröd, bagels och pizzor.

Illusionen om kapacitet

Precis som med watt-siffran, tenderar liter-antalet i specifikationerna också att vara vilseledande. Först och främst kommer du aldrig att kunna fylla skålen till bredden utan att få en stor röra i ditt kök. Här kommer därför några användbara tips som kan hjälpa dig veta vad du kan förvänta dig av skålen. Om du lagar små mängder mat, som för 1 – 3 personer, räcker det med en skål-kapacitet på 3 liter. Skålar som rymmer 4 – 5 liter är optimala för medelstora familjer och för enstaka storkok när du har gäster. Köksapparater med en skål-kapacitet på över 6 liter är idealiska för den som bakar stora satser; dock kan de bästa av dessa modeller också hantera små mängder utan problem.

Det är mer användbart att veta vilken mängd mat en enskild köksapparat kan hantera på en gång. Olika tillverkare kommer att erbjuda olika uppskattningar som anses vara säkra, som till exempel den maximala mängden äggvitor, mjöl eller limpor. Dessa antal beräknas med hänsyn till apparatens kraft, byggnad och kapacitet tillsammans. För att få en mer exakt bild av hur mycket mat du kommer att kunna förbereda, ska du försöka hitta denna information i recensioner eller produktbeskrivningar.

Viktiga frågor

Vi tror i allmänhet att lättare apparater är bättre, men hushållsassistenter är undantaget från denna regel. Det är apparatens vikt som kommer att hindra den från att ”vandra” på bänken när du knådar din deg; tyngre betyder alltså bättre. Ofta tyder storleken också på bättre kvalitet (läs: metall). Köksassistenter är inte designade för att tas in och ut från skåp hela tiden: de vill helst leva på din bänk. Om detta inte är ett alternativ, kan du kika på Boschs plastmodeller: de kommer med sugfötter i gummi som gör att enheten är lättare, men också stabil i sitt arbete.

Snabb, men inte rasande

I grund och botten behöver din köksassistent endast tre hastigheter: långsam för att försiktigt blanda ingredienser och knåda deg; medelhög för att blanda kaksmet, och hög för att vispa. Alla andra inställningar är endast varianter av dessa tre, men kan verkligen vara användbara för svårare recept.

Vi föredrar modeller som har ett långsam-startläge, antingen automatisk eller manuell. Detta innebär att hastigheten ökar gradvis, och förhindrar en mjöldusch i ditt kök. Vissa andra extra alternativ, som pulsläge eller pausläge, kan vara användbara för vissa recept, men de är inte oumbärliga.

Att välja tillbehör

Nästan alla modeller på marknaden nuförtiden har minst tre olika tillbehör. Dessa är:

 • Plattvisp, även kallad paddelvisp. Detta verktyg är utmärkt för att mixa kaksmet eller mosa potatis. Plattvispen är formad som en pilspets för att kunna blanda ingredienserna bättre, och den har en eller två tvärstänger som stöd. I Kenwood-apparater bildar dessa tvärstänger bokstaven K – därför kallas det K-visp. Oavsett namnet är detta ett av de mest använda tillbehören för köksapparater.
 • Degkrok, vanligtvis formad som ett J eller en spiral. Detta verktyg används nästan uteslutande för hårda degar, som till bröd, pasta eller pizza. Kroken pressar degen mot sidorna eller botten av skålen, vilket garanterar en jämn och effektiv knådning.
 • Ballongvispen är formad av öglor i metalltråd, och används för att vispa och göra kräm. Dess karakteristiska form gör det möjligt att vända ner mer luft i blandningen; den är dock inte stark nog för att hantera tunga degar, och bör ofta endast rengöras för hand.

För en bättre upplevelse när det gäller blandning och knådning, rekommenderar vi starkt dessa extra tillbehör:

 • Stänkskyddet är det bästa sättet att minimera mixer-relaterade olyckor i ditt kök. Det är vanligtvis gjort av genomskinlig plast, och fungerar som ett tätt lock på skålens kanter, så att ingenting kommer ut. Vissa stänkskydd har ett lock med gångjärn eller en bred pip där du kan tillsätta extra ingredienser medan apparaten arbetar.
 • ”Flex-edge” vispen: detta tillbehör ser ut och fungerar på samma sätt som plattvispen, med undantaget att ena eller båda sidorna är belagda med silikon eller gummi för en mer noggrann skrapning av skålen. ”Flex-edge” vispen är särskilt användbar för recept som kräver ingredienser som grädde, smör eller honung, som tenderar att fastna på skålens sidor.
 • Extra skålar. Dessa är mycket praktiska, eftersom du kan fixa två blandningar i streck. Det är också en bra idé att ha skålar med olika kapacitet för matlagning i olika mängder, om den modell du valt tillåter detta. De flesta skålar är tillverkade i rostfritt stål, men det finns även vissa alternativ i glas eller keramik. Oavsett materialet, föredrar vi stora skålar med handtag, eftersom de kan bäras och tömmas på ett enklare sätt.

De flesta varumärken kommer att göra det möjligt för dig att köpa ett stort utbud av extra tillbehör, från matberedare och grönsakshackare till juicemaskiner, pastavalsar och glassmaskiner. Om dessa köps separat, tenderar de att vara ganska dyra. Du får ett mer prisvärt alternativ när du köper en modell som inkluderar fler tillbehör, om du vet med dig att du kommer att ha nytta av dessa. Å andra sidan kommer extra tillbehör att ta extra plats i ditt kök, även om det är betydligt mindre än för separata enheter, så investera helst inte i omfattande mängder tillbehör om du inte riktigt behöver dem.

Rengöringstips

För att din nya hushållsassistent ska njuta av ett långt och lyckligt liv, måste du ta hand om den ordentligt. Här kommer några råd som säkerställer utmärkt prestanda och läckra resultat.

 • Läs först bruksanvisningen noggrant, hur tråkigt det än låter. Den kommer att innehålla avgörande information om maximala mängder av ingredienser, och vilka hastighetslägen som rekommenderas för olika uppgifter. Visserligen kommer vissa modeller med överbelastningsskydd som stänger av enheten innan motorn skadas; du bör dock aldrig överskrida den rekommenderade belastningen.
 • Handboken förklarar också hur man ska ta hand om tillbehören. Många av dessa kommer att vara diskmaskinsäkra, men vissa mer komplexa tillbehör måste diskas för hand eller torkas med en handduk. Även när tillbehören är diskmaskinsäkra, måste du kolla om de tål alla program.
 • As with all electrical appliances, the casing must be wiped regularly with a soft cloth or paper towel. A polished metal surface will show more fingerprints than colored metal and plastic: take this into account if you don’t want to spend extra time cleaning.
 • Check the distance between the whisk and the bowl. The edge of the whisk must be very close to the bottom to mix all the ingredients properly, but without touching the bottom, as this can cause scraping or splitting. If the distance seems too small or too large, you can find instructions in the manual to adjust it.
 • If your model does not have a slow start feature, always start at the lowest speed and work your way up. This prevents flour dust and splashes.
 • If you need to scrape the ingredients off the sides, always turn off or pause the appliance first. In this way, there is no risk of accidentally damaging the accessory.

Slutsats

En hushållsassistent är verkligen en investering; den sparar dock mycket tid och ansträngning åt dig. Med en mångsidig maskin som tar hand om de svåraste uppgifterna i bakningsprocessen, har du båda händerna fria för att smörja kakformer, dekorera godbitar eller duka bordet. Och med det tillgängliga utbudet av verktyg och tillbehör kommer du att kunna förbereda sådan mat hemma som förr var bortom ditt räckhåll. För denna köpguide har vi valt ut de bästa modellerna i varje priskategori, som passar för olika mängder mat. För de flesta entusiastiska hembagare rekommenderar vi dock Kenwood Chef XL eller Ankarsrum 6230.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button