www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat vÄra produkter och vi stÄr fast vid de produkter som vi har valt pÄ vÄr lista. Vi kontrollerar och uppdaterar stÀndigt vÄra listor sÄ att du garanterat fÄr de bÀsta resultaten att vÀlja mellan.

Vem Ă€lskar inte glass? Den kalla, krĂ€miga konsistensen och den goda smaken skapar stor förvĂ€ntning bland bĂ„de stora och smĂ„ nĂ€r det vankas efterrĂ€tt
 och tĂ€nk vad dina gĂ€ster kommer att bli imponerade nĂ€r du berĂ€ttar att du faktiskt gjort glassen sjĂ€lv. En bra glassmaskin Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n bara en lyx – pĂ„ de dĂ€r lata dagarna dĂ„ trafiken Ă€r som vĂ€rst eller man av nĂ„gon annan anledning inte vill maka sig ivĂ€g till kiosken för att köpa en liter fĂ€rdiggjord glass kan det kĂ€nnas som en gĂ„va frĂ„n himlen att ha en maskin hemma som sköter jobbet. För inte ska man behöva vara utan, inte!

I denna artikel kan du lÀsa om de olika sorters glassmaskiner som finns att fÄ tag pÄ, samt fÄ tips om hur du kan avgöra vilken glassmaskin bÀst i test för just dig. Du kommer Àven att lÀra dig av resultaten av diverse glassmaskin tester: rÄd och rön om saker du bör undvika och saker du bör göra för att maxa apparatens livslÀngd, och dÀrmed ocksÄ den glÀdje du fÄr ut av den.

Lite om glassmaskinens historia

glassmaskin bÀst i test

Det var parisarna som först började med glassmaskiner – prototypen beskrevs sĂ„ tidigt som 1768. Men idĂ©n patenterades inte förrĂ€n 1840, och detta i USA. Glass var nĂ€mligen en lyx som bara överklassen kunde unna sig. Ett Ă„rtionde senare började den industriella glasstillverkningen i Boston och New York, och med tiden lĂ€rde man sig Ă€ven att anvĂ€nda Ă„ngmaskiner för att vispa smeten. Allt eftersom tiden gick, blev glass mer och mer tillgĂ€ngligt för allmĂ€nheten, men det var inte förrĂ€n vid slutet av 1980-talet som de första glassmaskinerna för hemmabruk började marknadsföras. Dess popularitet har gĂ„tt i vĂ„gor, men den kommer alltid ut pĂ„ topp, tack vare den speciella kĂ€nslan man som vĂ€rd fĂ„r varje gĂ„ng man kan bjuda pĂ„ glass som man gjort alldeles sjĂ€lv.

Glass i stora lass: Hur funkar glassmaskinen?

Metoderna varierar lika mycket som modellerna, men principen bakom glassproduktionen Àr densamma: att smeten ska kylas ner under stÀndig omrörning. Vanligtvis bestÄr glassmaskinen av en behÄllare, snurrande blad och kylmedel. Det finnss Àven modeller som anvÀnder en kylklamp för att kyla ner glassen. Denna mÄste du frysa i förhand och koppla pÄ nÀr du ska hÀlla smeten i behÄllaren. NÀr bladen roterar, lyfts glassmeten och kylan fördelas. Detta skapar den mjuka konsistensen som avgör skillnaden mellan frusen fruktsmet och glass.

Fördelar och nackdelar med glassmaskinen

Visst finns det fördelar med glassmaskin! TÀnk bara pÄ följande:

 • Du kan fĂ„ glass precis nĂ€r du vill, utan att behöva maka dig ivĂ€g genom lĂ„nga trafikköer för att köpa den.
 • Du har full koll pĂ„ ingredienserna, och kan göra den sĂ„ nyttig som möjligt. Inga allergener tillsĂ€tts, du bestĂ€mmer sjĂ€lv vilken smak du vill ha – och möjligheterna Ă€r oĂ€ndliga! – och du slipper onyttiga kemikalier som annan glass kan ha i sig utan din vetskap.
 • Du kan imponera pĂ„ dina vĂ€nner och gĂ€ster nĂ€r de kommer pĂ„ middag med din efterrĂ€ttsfĂ€rdighet: ”Glassen? Nja, den vispade jag ihop sjĂ€lv enligt fasters gamla recept. Inte sĂ„ dumt, eller hur?”

Men dÀr det finns fördelar finns det förstÄs ocksÄ nackdelar. De största av dessa Àr:

 • De flesta apparater kan bara göra en mindre sats glass Ă„t gĂ„ngen.Vid en stor bjudning kan detta upplevas som krĂ„ngligt.
 • De mĂ„nga smĂ„delarna kan bli ganska jobbiga att diska, sĂ€rskilt nĂ€r de inte tĂ„l diskmaskinen.
 • Vissa modeller funkar som frys och bevarar glassen i flera timmar – men detta Ă€r inte fallet med alla. Det kan hĂ€nda att du blir tvungen att lösgöra skĂ„len och spara glassen i din egen frys, och det Ă€r inte alltid det finns plats för det. Lösningen till detta problem Ă€r dock ganska enkel: Ă€t upp glassen!

TÀnk pÄ detta nÀr du ska vÀlja din nya glassmaskin

NÀr glassmaskin test utförs brukar det vara fyra parametrar som gÀller: funktion, kapacitet, kvalitet och prisnivÄ. Ska du stÀlla den ena maskinen mot den andra för att jÀmföra deras prestation, kan det vara bra att tÀnka pÄ följande:

 • Vissa modeller anvĂ€nder en behĂ„llare som du mĂ„ste frysa i förvĂ€g, och detta kan ta upp till 24 timmar. Det brukar vara vĂ€lfungerande glassmaskiner till ett resonligt pris, men om du inte brukar ha sĂ„ mycket plats över i din frys kan det vara svĂ„rt att fĂ„ plats för en stor glassbehĂ„llare. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att med denna modell mĂ„ste du vĂ€nta ett dygn mellan satserna, eftersom behĂ„llaren mĂ„ste hinna frysa igen innan du börjar pĂ„ nĂ€sta glassmak.
 • En glassmaskin med kompressor kan funka bĂ€ttre för dig som vill kunna göra mer glass pĂ„ mindre tid. De fungerar som smĂ„ frysar, och det enda du behöver göra Ă€r att hĂ€lla i ingredienserna, sĂ„ tar maskinen över och sköter resten. Nackdelarna? Dessa modeller tar upp gott om plats i köket, och priset brukar motsvara finesserna.
 • För de som gillar vintage finns det glassmaskiner i den gamla stilen: en hink dĂ€r du varvar is och salt. Visserligen fungerar de numera med elektricitet, men du mĂ„ste fylla pĂ„ salt och is sjĂ€lv – en process som kan ta mycket tid och upplevas som jobbig i lĂ€ngden. Å andra sidan, Ă€r det denna modell som kan producera största mĂ€ngden glass – och det Ă€r ju alltid goda nyheter för stora familjer.
 • Storleken pĂ„ behĂ„llaren motsvarar inte mĂ€ngden glass som kommer att produceras. Kontrollera alltid instruktionerna pĂ„ kartongen: hur mycket glass kommer du att kunna göra med en sĂ€rskild maskin? Passar detta dina behov?
 • Hur lĂ„ng tid tar det för glassen att bli fĂ€rdig? Vill du göra mycket glass i mĂ„nga smaker bör du fundera pĂ„ en glassmaskin med kompressor, eftersom denna modell Ă€r snabbast.
 • Är maskinen vĂ€rd priset? TĂ€nk pĂ„ följande: mĂ„ste du frysa den i förhand? Är den enkel att göra rent? Har den bra garanti? Du mĂ„ste sjĂ€lv avgöra vilken modell som bĂ€st anpassar sig till dina behov, och visst finns det mer Ă€n en billig glassmaskin att fĂ„ tag pĂ„, men de som kommit pĂ„ topp i glassmaskin test har alltid varit de som uppfyller dessa tre villkor.
 • Hur mycket plats kommer den att ta upp? Glassmaskiner kan vĂ€ga frĂ„n 10 till 14 kilo. För dig som har ett litet kök och trĂ„ngt utrymme kan en skrymmande glassmaskin vara i vĂ€gen den största delen av tiden, sĂ€rskilt om du inte planerar pĂ„ att anvĂ€nda den alltför ofta. VĂ€lj dĂ„ hellre en modell som lĂ„ter dig röra dig fritt i ett reducerat utrymme, Ă€ven om det kan ta lite extra tid nĂ€r du ska anvĂ€nda den.

SÄ sköter du glassmaskinen pÄ bÀsta sÀtt

vaniljglass glassmaskinFör att din glassmaskin ska vara lĂ€nge och du och din familj ska fĂ„ stor glĂ€dje av den, bör du ta hand om den ordentligt, och detta innebĂ€r regelbunden rengöring. HĂ€r kan du lĂ€sa om grunden för en bra rengöring – i instruktionsboken som kommer med i paketet kan du hitta information som Ă€r mer specifik för din valda modell.

 1. Börja med en tom maskin: ta bort sÄ mycket glassrester som det gÄr frÄn behÄllaren. FörsÀkra dig om att vattnet kan flöda, och skölj den sedan med vatten.
 2. Ta isÀr den. Det Àr hÀr instruktionsboken kommer till sin rÀtta: ta bort alla smÄdelar som ska diskas. Detta inkluderar varje del som kommer i kontakt med glassen, och Àven delar som du hÄller i nÀr du ska bÀra, flytta eller fylla pÄ maskinen.
 3. Kolla om din glassmaskin kommer med en inbyggd sjĂ€lvrengöringsfunktion. Är detta inte fallet, kan du hĂ€lla i lite varmt tvĂ„lvatten och anvĂ€nda en diskborste för att fĂ„ rent alla de inre rörliga delarna. BlötlĂ€gg Ă€ven de delar du kopplat loss i en vattenlösning med lite klor för att döda bakterier. Skölj slutligen alla delarna och lĂ„t maskinen torka.
 4. Torka av glassmaskinen med en ren handduk, och koppla ihop alla delarna igen.
 5. Kontrollera kondensorn: har en avlagring av fett och smuts börjat bildas, kan du rengöra den med ett bra fettborttagningsmedel och en trasa. HÄll ett öga pÄ slitaget: vissa delar kan behöva bytas ut efter en tids flitigt anvÀndande av Àven den bÀsta glassmaskinen.

Till kritan: SÄ gör du glassen

Ett av de enklaste men ÀndÄ populÀraste recepten Àr vaniljglass glassmaskin. HÀr fÄr du receptet och instruktionerna. Detta behöver du:

 • 2 deciliter vispgrĂ€dde
 • 4 Âœ deciliter mjölk
 • 1 Âœ deciliter socker
 • 2 teskedar vaniljextrakt

SÄ hÀr gör du:

 1. Blanda grÀdde, mjölk och socker i en traktörpanna över lÄg vÀrme. Rör om i botten tills allt sockret har smÀlt och smÄ bubblor börjar formas.
 2. HÀll över blandningen i en skÄl och lÄt den kallna i minst 2 timmar.
 3. HĂ€ll i blandningen i glassmaskinen och sĂ€tt pĂ„ den. LĂ„t den blanda glassen i minst 20 – 25 minuter.
 4. Ska du ha det lilla extra i glassen: nötter, bĂ€r, chokladsmulor? Addera dĂ„ dessa sist av allt – maskinen Ă€r inte designad för tyngre ingredienser, sĂ„ lĂ„t den inte arbeta alltför lĂ€nge med detta.
 5. NĂ€r glassen Ă€r fĂ€rdig, kan du servera den genast – detta kallas soft serve – eller tĂ€cka den med hushĂ„llsplast och stĂ€lla in den i frysen i 2 – 3 timmar tills det blir dags för efterrĂ€tt. Detta kommer att hjĂ€lpa den hĂ„rdna, sĂ„ att du kan skopa ut smĂ„ bollar nĂ€r du ska servera.

Undvik dessa vanliga misstag

 • Börja inte göra glassen om maskinen bara Ă€r ”lagom” kall. Det ska vara snustorrt och iskallt inuti – annars fĂ„r du sörja i stĂ€llet för glass.
 • Ska du ha Ă€gg i glassen – se dĂ„ till att det inte blir för varmt nĂ€r du blandar in den i mjölk- och grĂ€ddröran. Det kan avgöra skillnaden mellan krĂ€mig glass och Ă€ggröra med socker.
 • Fyll inte pĂ„ maskinen med glassmet till mer Ă€n tvĂ„ tredjedelar! Eftersom den kommer att expanderas nĂ€r den kallnar, riskerar du att fĂ„ köket översvĂ€mmat av en tjock, kall och klibbig massa.
 • Vill du addera godsaker som bĂ€r, chokladbitar eller marmelad – hĂ€ll inte i dem förrĂ€n glassen Ă€r fĂ€rdig, och se till sĂ„ att de Ă€r smĂ„ nog att Ă€tas utan att behöva tuggas alltför mycket. Annars riskerar du glass med isbitar som Ă€r hĂ„rda som sten och kan skada bĂ„de tĂ€nder och sjĂ€lvförtroende, för att inte tala om att glassmaskinen kanske inte orkar med den extra tyngden och börjar sĂ€cka ihop.
 • Ha inte för brĂ„ttom. Glass Ă€r ett omrĂ„de dĂ€r tĂ„lamod lönar sig som bĂ€st, sĂ„ försök inte Ă€ta upp glassen sĂ„ fort den kommer upp ur maskinen (sĂ„vida du inte tycker mjukglass Ă€r det bĂ€sta som finns).
 • AnvĂ€nd inte en varm sked för att göra glassbollar. Detta kommer att smĂ€lta glassen. Ta en blöt sked i stĂ€llet, och ha ett glas vatten till hands som du kan doppa den i nĂ€r det börjar gĂ„ trögt.

DÀrför lönar det sig att ha egen glassmaskin

glassmaskin testMed tanke pĂ„ maskinens pris plus den tid det tar att göra glassen, Ă€r det helt naturligt att frĂ„gan uppstĂ„r: lönar det sig verkligen att ha glassmaskin? Blir det inte bĂ„de billigare och mindre tidskrĂ€vande att bara köpa glass pĂ„ storhandeln? Ja, det blir det – men det Ă€r inte det som Ă€r poĂ€ngen med glassmaskinen. Du betalar för att fĂ„ friheten att bestĂ€mma vad du och din familj ska stoppa i mun och mage. En glassmaskin lĂ„ter dig bryta loss frĂ„n rutinen, komma bort frĂ„n det gamla vanliga och ge fritt utrymme Ă„t din kulinariska fantasi. Du kan göra glass pĂ„ vilken smak som helst, du kan blanda frukter och bĂ€r pĂ„ sĂ€tt som storproducenterna aldrig tĂ€nkt pĂ„, och göra innovation till ett konstant inslag i ditt liv. Är du sugen pĂ„ hjortronglass med lite inslag av apelsin? Kör hĂ„rt – glassmaskinen kan lĂ„ta dig förverkliga alla dina söta, kalla efterrĂ€ttsdrömmar. För att inte tala om allergiker, som kanske Ă€ntligen kommer att kunna njuta av glassens hĂ€rlighet utan att oroa sig för de ödesdigra konsekvenserna av att ha kommit i kontakt med problemĂ€mnet – till exempel vaniljglass som innehĂ„ller spĂ„r av nötter. Och du som kör med bantningsprogram behöver inte lĂ€ngre avstĂ„ frĂ„n ditt favoritgodis – leta helt enkelt upp hĂ€lsosammare recept pĂ„ glass, och unna dig nĂ„got gott lite nu och dĂ„.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button