www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det Àr viktigt för oss att de produkter vi representerar Àr av högsta kvalitet och till de bÀsta priserna, sÄ vi kontrollerar alltid vÄra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Idag Àr det mÄnga populÀra och duktiga kockar som anvÀnder tryckkokare nÀr de stÄr i köket och förbereder maten. Det Àr mÄnga mÀnniskor idag som gillar att laga mat, sÄ att fÄ en extra rolig maskin i sitt kök Àr mÄnga som faktiskt uppskattar. Speciellt nÀr det Àr maskiner som underlÀttar matlagningen och sÄ att du faktiskt sparar bÄde tid, energi och dina pengar. En tryckkokare Àr helt enkelt nÄgot som kan hjÀlpa dig med din matlagning.

Vad Àr tryckkokare för nÄgot?

En tryckkokare Àr ett matlagningsredskap som kÀnda kockar och du kan anvÀnda i ditt hem för att tillaga god mat, under en kortare tid. En tryckkokare ser helt enkelt ut som en vanlig gryta och det Àr inte nÄgra elektriska sladdar eller liknande som Àr kopplade till maskinen. Det ser helt enkelt ut som vilken gryta som helst, dock fungerar den lite annorlunda jÀmfört med vanliga kastruller och grytor. Vill man veta mer om de olika tryckkokare test som har gjorts under Ären sÄ finns det en rad olika artiklar pÄ nÀtet man kan lÀsa vidare pÄ.

Hur fungerar en tryckkokare?

Innan vi gÄr vidare in pÄ hur en tryckkokare faktiskt fungerar, sÄ Àr det först bra att man fÄr reda pÄ att en slökokare ocksÄ Àr ett redskap som fungerar nÀstan likadant som en tryckkokare. En slökokare lagar dock maten lÄngsammare och pÄ lÄg temperatur. Detta gör att man kan lÀmna maskinen pÄslagen pÄ morgonen och sedan komma hem till fÀrdiglagad mat senare pÄ kvÀllen. En tryckkokare dÀremot, tillagar maten snabbt vid ett tryck i en mycket högre temperatur. Maskinen behöver inte nÄgon el, utan det Àr bara en vanlig gryta som du stÀller som vanligt pÄ din spis. Skulle man vilja veta mer om de olika tryckkokare som finns sÄ Àr det alltid ett bra val att lÀsa igenom tryckkokare test, sÄ man enkelt kan se det negativa och det positiva med respektive maskin. Det finns ett kÀrl i tryckkokaren som Àr slutet sÄ att inte nÄgon vÀtska kokas bort och blir till Änga (vilket vanliga kastruller gör). Eftersom Ängan dÄ Àr inne i sjÀlva grytan, sÄ stiger detta tryck uppÄt och dÀrför ökar ocksÄ vÀtskans kokpunkt. SÄ, för att anvÀnda bÄde en tryckkokare eller en slökokare sÄ behöver det vara nÄgon slags vÀtska i grytan nÀr de Àr igÄng. En tryckkokare Àr alltsÄ ett matlagningsredskap, som ser ut som en gryta. I denna gryta behöver man ha nÄgon slags vÀtska, sÄ att Ängan sedan kan stiga och sÄ att trycket ökar. Detta skapar sÄledes en högre kokpunkt och dÀrför gÄr det snabbt att laga ihop nÄgot med en tryckkokare.

Letar du efter fler hushĂ„llsmaskiner? Du kanske gillar dessa: 

  1. LÀr dig mer om vilken fritös som Àr bÀst i test (djupgÄende analys)
  2. Liknande till airfrayer och en av vĂ„ra favorithushĂ„llsmaskiner – riskokare
  3. Topp 5 bÀsta pastamaskiner
  4. SjÀlvklart blir det inte ett riktigt kök utan kastruller och stekpannor
  5. Glöm inte mikrovĂ„gsugnen… för lata dagar eller för att poppa popcorn

Tryckkokare och framtida trender

Eftersom dagens teknik utvecklas mer och mer för varje dag som gÄr, sÄ görs det ocksÄ mer och mer tryckkokare test, sÄ att forskare och uppfinnare kan komma pÄ Ànnu bÀttre och hÀrliga lösningar för matlagningen. Det kan sÄledes upptÀckas mer smidiga och funktionella pÄ tryckkokare ju mer tiden gÄr. Vem vet, det kanske gÄr sÄ lÄngt att man har möjlighet att laga maten pÄ Ànnu kortare tid Àn vad de tryckkokare som finns idag gör? TÀnk dig att du har möjlighet att laga ris pÄ bara nÄgon snabb minut. Det hade varit vÀldigt effektivt och dessutom coolt! Skulle restauranger eller caféer dessutom anvÀnda dessa sÄ hade det gÄtt sjukt mycket snabbare att tillaga maten pÄ restauranger och dÄ hade kunderna dessutom sluppit sitta och vÀnta för lÀnge. Det Àr dock en liten charm i sig att sitta och vÀnta pÄ maten innan den serveras, men i mÄnga fall vill man ju gÀrna ha sin mÄltid sÄ snabbt som möjligt pÄ bordet.

Tips pÄ nÀr man anvÀnder en tryckkokare

Det beror lite pÄ vad du ska laga för mat. Om det Àr grönsaker du ska tillaga sÄ Àr det bra att komma ihÄg att inte ha i dem för lÀnge i tryckkokaren, eftersom de dÄ tyvÀrr kan bli för överkokta och dÄ förlorar man de vitaminer och Àmnen som finns i grönsaken. DÀrför Àr det alltid bra att man faktiskt har koll pÄ maten nÀr man stÄr via en tryckkokare. Det Àr alltsÄ inte samma frihet som en slökokare ger dig, men eftersom maten gÄr snabbare att tillaga sÄ gör det inte direkt nÄgonting.

elektrisk tryckkokareNÀr du lagar mat med en tryckkokare sÄ Àr det ytterst viktigt att ha tillrÀckligt med vÀtska i kastrullen eller grytan. Har man inte det riskerar man att brÀnna den mat som finns i maskinen. Man fÄr dessutom inte anvÀnda en tryckkokare i ugn. Kastruller fÄr inte heller fyllas över tre fjÀrdedelar och det Àr alltid viktigt att man har koll pÄ tryckkokaren sÄ att man kan justera Äng intaget. Har man inte kolla pÄ maskinen sÄ finns det risk att det blir för högt tryck i den och dÄ finns dÀr möjlighet att den exploderar. Det vill man inte. En teknik man kan följa Àr att man lÄter tryckkokaren koka upp men nÀr det sedan vÀl börjar koka, sÄ sÀnker man vÀrmen och vÀljer antal minuter. Det Àr bÀttre att ta lite mindre sÄ att man inte rÄkar koka sönder den mat man tillagar. Skulle man inte rÄka laga fÀrdigt maten sÄ kan man alltid starta tryckkokaren igen och lÄta maten vara i en liten lÀngre period tills den blir fÀrdig. PÄ en del Àldre modeller sÄ stÀnger man sjÀlv ventilen nÀr man stÀngt av eller sÀnkt vÀrmen.

Ett annat tips Àr att man kan anvÀnda den vÀtska som ÄterstÄr efter matlagningen. Eftersom vÀtskan Àr fylld med goda smaker frÄn matlagningen, sÄ Àr det perfekt att göra en sÄs eller en soppa av denna vÀtska. Det sÀtter sÄledes lite extra smak pÄ soppan eller sÄsen. Det blir lite som en buljong helt enkelt.

NÀr man köper en tryckkokare sÄ Àr det bra att köpa en som har ett stativ och en insats som den stÀlls pÄ, detta Àr ytterst viktigt om det Àr grönsaker eller fisk som du ska tillaga. Man kan ocksÄ vÀlja olika slags nivÄer pÄ den kokning man vill göra, dÀr den lÀgre nivÄn tillagar potatis och grönsaker medans den högre nivÄn lagar soppor, bönor och köttgrytor bÀttre. Innan du börjar anvÀnda din tryckkokare Àr det ocksÄ viktigt att du lÀser igenom den manuel som tillkommer, sÄ att du till 100% förstÄr hur maskinen fungerar. Det finns en rad olika saker man kan anvÀnda som vÀtska nÀr man tillagar mat med en tryckkokare, som till exempel vatten, spad, kokosmjölk, juice, öl eller vin och buljong. Det Àr dock inte sÄ bra att anvÀnda vanlig mjölk eftersom denna har lÀtt att brÀnna sig. Det Àr alltid bra att starta tryckkokaren pÄ den möjliga högsta vÀrmen och nÀr det vÀl börjar koka sÄ sÀnker man vÀrmen. Det bÀsta tipset Àr egentligen att bara prova sig fram.

Varför ska man köpa tryckkokare?

Vill du laga den mat som en slökokare gör, fast mycket snabbare? DÄ Àr en tryckkokare absolut nÄgot du bör kika vidare pÄ. För det första gÄr det mycket snabbare och eftersom tiden gÄr snabbare sÄ sparar man dessutom pÄ energin som utlöses nÀr man anvÀnder maskinen. NÀr man pratar mat och nÀringsÀmnen, sÄ Àr det sÄ att vissa Àmnen och vitaminer försvinner frÄn maten i för varma förhÄllanden. MÄnga tryckkokare Àr dessutom enkla och sÀkra att anvÀnda, skulle alltsÄ trycket bli för högt sÄ varnar en förinstÀlld tryckregulator och varnar dig om fallet skulle vara sÄ. MÄnga maskiner som finns pÄ marknaden idag har dessutom olika lÀgen man kan vÀlja pÄ sjÀlva maskinen och Àven vissa kok hastigheter. Detta Àr bra att vÀlja mellan beroende pÄ vad det faktiskt Àr du ska tillaga i din tryckkokare. Det finns ocksÄ i mÄnga fall vissa sÀkerhetssystem som till exempelt sÀkerhets öppningar, sÀkerhetsventiler och en tryckregulator som dÄ slÀpper ut Ängan om trycket dÄ skulle bli för högt. Det som Àr bra med en tryckkokare Àr att de dessutom bibehÄller de vitaminer och smakÀmnen som finns i maten. Innan du bestÀmmer dig för att köpa en tryckkokare sÄ Àr det alltid klokt att först lÀsa igenom tryckkokare bÀst i test, sÄ att du fÄr en överblick över vilka tryckkokare som det finns.

tryckkokare testÄr det sĂ„ att man vill effektivisera sin matlagning och minska tiden som det tar att fĂ„ fram maten, sĂ„ Ă€r en tryckkokare ett utmĂ€rkt val. Har man testat laga mat i en tryckkokare nĂ„gon gĂ„ng sĂ„ kan man enkelt kĂ€nna skillnaden i smaken och Ă€ven hur de sjĂ€lva rĂ„varorna bevaras. Man fĂ„r helt enkelt ut mer vitaminer och mer bra saker frĂ„n de grönsaker man Ă€ter om man anvĂ€nder en tryckkokare. Dessutom kan det vara svĂ„rt att laga mat i en vanlig kastrull efter man har testat en tryckkokare. NĂ€r du tillagar mat i en vanlig kastrull, sĂ„ kan det vara sĂ„ att grönsaken i frĂ„ga förlorar upp till 40% av det nĂ€ringsĂ€mne som det har. VĂ€rmer man grönsaken i en mikrovĂ„gsugn istĂ€llet, sĂ„ förlorar grönsaken upp till hela 70-80% av nĂ€ringsĂ€mnena. Lagar du dock maten i en tryckkokare istĂ€llet, sĂ„ bevarar du nĂ€stan all nĂ€ring och smaken pĂ„ dina grönsaker du lagar. AnvĂ€nder du en tryckkokare sĂ„ sparar du dessutom massor med tid. Med en tryckkokare kan du laga ris pĂ„ endast 20 minuter, som egentligen hade tagit upp till 45 minuter att laga vanligtvis. Dessutom kan man koka nĂ€stan vad som helst i din tryckkokare!

Det finns möjlighet att tillaga nÀstan vilken mat som helst via en tryckkokare, vilket gör matlagningen vÀldigt mycket smidigare. Bönor till exempel, Àr ofta nÄgot som tar en lÀngre tid att tillaga eftersom de behöver blötas innan kokning. Dock gÄr det sÄ mycket snabbare att anvÀnda en tryckkokare för dessa slags matrÀtter, eftersom en tryckkokare kan minska tillagningstiden med hela 50%. Detta gör ocksÄ att du minskar den energi som du gör av med nÀr du lagar mat, vilket ocksÄ Àr bÀttre för miljön i det lÄnga loppet.

Hur vÀljer du rÀtt tryckkokare för dina behov?

Vill man kan man ocksĂ„ köpa en elektrisk tryckkokare och det Ă€r oftast dessa som ger dig lite mer matlagningsmöjligheter och alternativ nĂ€r du ska laga maten i din tryckkokare. De elektriska tryckkokare har oftast en display dĂ€r man enkelt kan se över vad för slags funktioner man vill att tryckkokaren ska göra. En del har ocksĂ„ inbyggda val för just den matrĂ€tt som man tĂ€nkt laga. Det finns maskiner i massor av olika storlek, ja faktiskt tryckkokare 6 liter finns om man vill laga sĂ„ mycket mat som möjligt. Idag finns det en drös olika artiklar dĂ€r ute dĂ€r du kan lĂ€sa om tryckkokare bĂ€st i test – sĂ„ att du enkelt kan se över de egenskaperna som respektive maskin har och inte har. DĂ€refter kan du se över din prisklass och vad för slags funktioner maskinen i frĂ„ga har och sedan kan du dra en slutsats om vilken tryckkokare som faktiskt passar dig och din situation bĂ€st.

Vad hÀnder om en tryckkokare gÄr sönder?

Skulle en tryckkokare gÄ sönder, sÄ finns det möjlighet att vissa modeller kan explodera. Detta Àr dock vÀldigt sÀllan som det uppstÄr, dÄ de flesta tryckkokarna idag har sÀkerhetssystem för att förhindra just detta. Vill man dock undvika att detta faktiskt uppstÄr helt och hÄllet, sÄ Àr det bra att hÄlla sig ifrÄn en billig tryckkokare eftersom de helt enkelt inte Àr i samma kvalitet som de lite dyrare maskinerna. Skulle man hitta en högrev tryckkokare sÄ Àr detta bra om man vill ha en sÄ bra kokare som möjligt.

Hur lÀnge hÄller en tryckkokare?

Allt beror givetvis pÄ kvalitén pÄ den tryckkokare som du vill införskaffar dig. Ju högre pris desto bÀttre kvalité brukar det vara, det gÀller dock givetvis inte alla produkter som finns pÄ marknaden idag. Letar man efter den bÀsta tryckkokare man nÄgonsin sett, sÄ lÀr det vara sÄ att maskinen hÄller i flera Är innan den gÄr sönder. Det beror dock ocksÄ pÄ hur frekvent och ofta som du anvÀnder din tryckkokare och hur ofta du rengör den samt underhÄller den. Ska du köpa tryckkokare sÄ Àr detta oftast en lÀngre investering eftersom maskinen ofta hÄller mycket lÀngre Àn vanliga grytor och stekpannor.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 23 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 23 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button